فهرست مطالب

فقه و حقوق خانواده - پیاپی 62 (بهار و تابستان 1394)

نشریه فقه و حقوق خانواده
پیاپی 62 (بهار و تابستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/07/09
  • تعداد عناوین: 8
|
  • ام البنین الله مرادی، سیف الله احدی صفحات 5-28
    مطابق حکم شرع و تصریح ماده 1133 قانون مدنی جمهوری اسلامی ایران، طلاق از حقوق قانونی شوهر است؛ ولی زنان نیز در مواردی چون غایب مفقودالاثر بودن شوهر و ناتوانی وی از پرداخت نفقه می توانند از دادگاه درخواست طلاق کنند؛ مساله مهم که مقاله حاضر نیز به آن می پردازد، این است که آیا حق درخواست طلاق زوجه، محدود به موارد فوق الذکر است یا در کلیه موارد تحقق نشوز مرد، حاکم (قاضی) می تواند به درخواست زن، وی را علی رغم میل و اراده شوهر متمردش طلاق دهد؟
    نویسنده با استناد به آیه 229 سوره بقره و آیات مشابه به اثبات این امر می پردازد که حکم مزبور به تمام موارد تحقق نشوز مرد، قابل تسری است و در صورت تحقق مصادیق نشوز مرد، زن بدون نیاز به اثبات عسر و حرج می تواند از حاکم درخواست طلاق کند. آیات و روایات، به ویژه آیه 229 سوره بقره که از دو تعبیر «امساک بمعروف» یا «تسریح باحسان» استفاده کرده است، نشان می دهد که در زندگی زناشویی، بر شوهر واجب است در برابر همسرش یکی از دو راه را اختیار کند: یا با انجام تمام وظایف، حقوق او را به خوبی و شایستگی ایفا کند، یا او را طلاق داده، به نیکی رها سازد. به موجب این اصل، در صورت عدم رعایت حقوق زوجه، قاضی می تواند به درخواست زن، زوج را اجبار به طلاق کند و در صورتی که اجبار میسر نباشد، زن را علی رغم میل شوهرش طلاق دهد.
    تحقق این نظریه می تواند گامی موثر در جهت احقاق حقوق زنان و پیشگیری از تعدی به حقوق آنان در زندگی زناشویی باشد.
    کلیدواژگان: امساک، تسریح، حق طلاق، قاضی، زوج، زوجه، نشوز، عسر و حرج
  • پرویز عامری، هاجر یاسینی نیا صفحات 29-52
    نسب مبحثی بیولوژیک و زیستی است که به دلیل آثار حقوقی فراوان مترتب برآن، در فقه و حقوق مورد توجه قرار می گیرد. پیشرفت علم ژنتیک و راهیابی آن در سه دهه اخیر به عرصه حقوق و دادگاه ها، و استفاده از آزمایش تجزیه خون و DNA، بررسی اعتبار فقهی و حقوقی مساله را ضروری می سازد. مقاله حاضر درصدد پاسخ به این سوال است که آیا میزان اعتبار حقوقی و فقهی آزمایش های خون و ژنتیک به اندازه ای است که بر اماره فراش مقدم شود و دعاوی نفی نسب از طریق آن حل و فصل گردد؟ برخی بر این عقیده اند که این نوع آزمایش ها بر اماره فراش مقدم هستند و اثبات خلاف اماره از طریق آزمایش های مذکور امکان پذیر است؛ اما پاسخ مقاله به سوال تحقیق این است که هر چند آزمایش های ژنتیک موفقیت هایی در زمینه رابطه نسبی بین افراد داشته اند، در مواردی که تمامی شرایط اماره فراش محقق باشد، این آزمایش ها توان مقابله با اماره را ندارند و اثبات خلاف اماره فراش از این طریق امکان پذیر نیست؛ مگر آن که یکی از شرایط اماره مفقود باشد. در آن صورت، استفاده از نتایج آزمایش های مذکور به عنوان اماره قضایی می تواند راهگشا باشد.
    کلیدواژگان: نسب، نفی ولد، اماره فراش، اثبات نسب، نفی نسب
  • سیدابوالقاسم نقیبی، نازلی محمودیان صفحات 53-76
    ره آوردهای علم ژنتیک و امکان تشکیل و پرورش جنین در خارج از رحم طبیعی، سبب شده است فقها و حقوقدانان ضمن اظهار نظر در خصوص جواز یا حرمت این عمل با توجه به منشا تشکیل جنین، مسائلی مانند نسب، ارث، محرمیت، نکاح و سایر موارد مربوط به این کودکان را تبیین کنند. این مقاله بر آن است که مساله محرمیت و نکاح کودکان آزمایشگاهی را با توجه به ابعاد فقهی و حقوقی مورد بررسی قرار دهد. باروری های پزشکی به دو نوع همگن و ناهمگن تقسیم می شوند؛ در نوع اول از گامت خود زوجین استفاده می شود و در نوع دوم یک عامل بیگانه دخالت دارد. در هر دو نوع، صاحب اسپرم پدر واقعی است؛ اما در مورد مادر، عده ای از فقها ملاک انتساب را ولادت، برخی تخمک و گروه سوم دارنده هر دو عامل می دانند. نویسندگان در این پژوهش، با بررسی آرای مختلف به این نتیجه رسیده اند که صاحبان اسپرم و تخمک، والدین واقعی کودک هستند و صاحب رحم در حکم مادر رضاعی است. در نتیجه می توان گفت که کودکان آزمایشگاهی با این افراد و همسران آن ها محرم هستند و موانع نکاح بین ایشان حاکم است.
    کلیدواژگان: کودک آزمایشگاهی، جنین، اسپرم، تخمک، نسب، محرمیت، نکاح
  • عباس میرشکاری، سید جواد فراهانی * صفحات 77-94

    داشتن استقلال در نام یکی از نمودها و نمادهای استقلال در شخصیت است؛ زیرا شخص مستقل دارای نام مستقل نیز هست. از این دیدگاه، در هر دو نظام حقوقی ایران و آمریکا، تلاش بر این است که حق زنان بر داشتن نام خانوادگی مستقل، به عنوان بخشی از هویت فردی به رسمیت شناخته شود؛ اما همیشه این گونه نبوده است؛ در نظام حقوقی آمریکا تا دهه هفتاد قرن بیستم، نام زن پس از ازدواج، ناگزیر به نام خانوادگی شوهر تغییر می یافت. در نظام حقوقی ما نیز اگرچه قانونا هیچ گاه نام زن به اجبار به نام شوهرش تغییر نیافت؛ اما تا سال 1355، شوهر نام خانوادگی خانواده (و از جمله همسرش) را انتخاب می کرد. به هر حال، هر دو نظام دچار دگردیسی شده اند؛ آمریکا در آغاز دهه هفتاد پذیرفت که زن پس از ازدواجآزاد است که اگر بخواهد نامش را به نام خانوادگی شوهرش تغییر دهد. در ایران نیز پس از آن که همگان نام خانوادگی یافتند، دیگر نشانی از تحمیل و اجبار دیده شد. همچنین، هر دو نظام حقوقی، امکان اختیار نام خانوادگی همسر برای زنان را با رنگ وبوی یک حق قانونی و دست کم امتیاز ویژه زنان تدارک دیده اند تا استقلال زنان حفظ گردد. این مقاله با رویکردی تطبیقی، رژیم حاکم بر تغییر نام خانوادگی زنان پس از ازدواج را در دو نظام حقوقی ایران و آمریکا بررسی می کند.

    کلیدواژگان: حقوق زنان، حق برخورداری از نام خانوادگی، حق تغییر نام خانوادگی، برابری حقوقی، حق داشتن هویت مستقل
  • محمد روشن، محمد صادقی، فضه سادات حسینی صفحات 95-122
    نظام حقوق مالی زوجیت در ایران، به تبع فقه امامیه، حول محور ریاست شوهر بر خانواده شکل گرفته است. نوشتار حاضر ضمن مفروض دانستن این رویکرد، به رابطه میان اشتغال زوجه و ریاست مرد بر خانواده می پردازد. مساله اصلی این است که قانون مدنی در ماده 1117، به زوج در ممانعت زوجه از شغل معین، اختیار داده است. این تجویز قانونی با حق اشتغال زوجه و حقوق مالی مترتب بر آن، ظاهرا در تنافی است؛ مگر آن که در جمع میان اشتغال زن با ریاست مرد بر خانواده، بپذیریم که علی رغم آن که ریاست شوهر بر خانواده، قاعده ای آمرانه و از آثار ازدواج بر روابط زوجین است، زوج نمی تواند از موقعیتی که قانون برای او درنظر گرفته است سوء استفاده کند؛ که اگر چنین کند، عمل وی مصداق سوء معاشرت و مخالف ماده 1103 قانون مدنی خواهد بود. صرف نظر از این توجیه، رویکرد فعلی به اصل ریاست شوهر بر خانواده در برخورد با حقوق مالی زوجه و آثار آن در حقوق موضوعه ایران، گاهی واقعیت های اجتماعی را نادیده می انگارد و از این جهت، تزاحماتی را در پی می آورد. به گونه ای که موجب برخی آثار مانند سوق دادن نظام مالی زوجیت به سمت شبه مشارکتی، مقبولیت بیش تر نکاح موقت و عدم تمایل به ازدواج با نکاح دایم می شود؛ زیرا این تصور پیش می آید که ازدواج با نکاح دایم، موقعیت شغلی و استقلال مالی زوجه را تهدید می کند.
    کلیدواژگان: ریاست شوهر، اشتغال زوجه، حقوق ایران، نظام ریاستی، نظام مشارکتی
  • معصومه مظاهری، عاطفه آقاجانی معمار صفحات 123-146
    امام خمینی از صدور انقلاب اسلامی به معنای مطرح کردن باور ها و ارزش های اسلامی در سطح جهانی سخن گفته است. نویسنده مقاله حاضر معتقد است بر اساس این نظریه امام، نظام حقوق خانواده اسلامی قابل ارائه به جهانیان است؛ لکن برای تحقق این امر، نخست باید به کمک فقه پویا و نگرش و اندیشه امام خمینی، نواقص قانونی را از نظام حقوق خانواده اسلامی زدود و با تدوین منشور حقوق خانواده، آن را روزآمد کرد؛ سپس با تشکیل سازمانی منطقه ای، تفاهم و همسویی حقوقی میان کشور های اسلامی به وجود آورد و اقدام به صدور سند منطقه ای کرد و سرانجام در تعاملی سازنده با جامعه جهانی، الگویی بین المللی ارائه داد. راهبردهای امام خمینی برای تحقق این امر، از دیدگاه نویسنده، ارائه دکترین حقوقی، توجه به مقتضیات زمان و مکان و استفاده از ظرفیت فقه پویا در پاسخ گویی به نیازهای نو ظهور است.
    کلیدواژگان: امام خمینی، صدور انقلاب اسلامی، حقوق خانواده، منطقه گرایی، فقه پویا، دکترین حقوقی، مقتضیات زمان و مکان
  • علی شهسواری، فهیمه سادات رضوی صفحات 147-172
    خسارت معنوی، واقعه حقوقی است که به موجب آن، متعلقات غیرمالی اشخاص و حقوق مربوط به شخصیت آن ها آسیب می بیند. خانواده به عنوان یک نهاد مهم اجتماعی به دلیل اهداف و ویژگی های خاصی که داراست، بیش از هر نظام دیگری در برابر این نوع خسارت، آسیب پذیر و شکننده است؛ زیرا در این نظام، حقوق و تکالیف افراد عمدتا یا غیرمالی است یا اثرات غیرمالی دارد و آنچه غالبا موضوع و مبتلا به خسارت معنوی قرار می گیرد، همان چیزی است که برای تحقق اهداف خانواده (آرامش، محبت، صمیمیت و وفاداری) لازم و ضروری است. روشن است که ورود خسارت معنوی در خانواده، مانند خسارت مالی موجب مسوولیت عامل زیان می باشد؛ علی رغم اخلاق محور بودن نظام خانواده، این مسوولیت یک مسوولیت قانونی است. مقاله حاضر در صدد بررسی مصادیق خسارت معنوی در روابط زوجین و مسوولیت ناشی از آن است؛ زیرا وجود این نوع خسارت در حریم خانواده و عدم حمایت قانونی از آن موجب بروز سوء استفاده و محقق نشدن حقوق اعضای خانواده، و در نهایت فروپاشی بنیان خانواده می گردد.
    کلیدواژگان: خسارت معنوی، زوجین، حقوق غیرمالی، مستولیت
  • سید محمد اسدی نژاد، عبادالله رستمی چلکاسری، فاطمه مرادی صفحات 173-194
    تربیت از ارکان مهم سعادت بشر است که خانواده در آن نقش بسیار ایفا می کند. سوال اساسی این است که حقوق و تکالیف والدین در تربیت کودک طبق نظام حقوقی ایران و اسناد حقوق بشر چه مصادیقی دارد و از چه زمانی آغاز می شود؟ آیا والدین در انتخاب شیوه تربیت کودک خود آزادند؟ آیا آنان حق دارند در امر تربیت، از تنبیه و تادیب کودک استفاده کنند؟ بررسی حقوق ایران و اسناد حقوق بشر نشان می دهد که تربیت کودک به طور صریح از بعد تولد او آغاز می شود. پرورش جسمی و روانی و اخلاقی کودک، تامین امکانات مربوط به نگاهداری و تحصیلات اجباری، تربیت مذهبی و تنبیه کودک و نیز اطاعت کودک از والدین و احترام به ایشان، از حقوق و تکالیف والدین در این زمینه از منظر حقوق داخلی است. در اسناد حقوق بشر، تنبیه به منظور تربیت پذیرفته نمی شود و اطاعت کودک از والدین و احترام به ایشان با سکوت روبروست. در بحث تربیت مذهبی کودک نیز والدین تنها حق دارند آموزه های مذهبی مطابق معتقدات خویش را به کودک آموزش دهند. این مقاله به طور مختصر، حقوق و تکالیف مزبور را بررسی می کند.
    کلیدواژگان: تربیت، آموزش، والدین، کودک، حقوق، تکالیف
|
  • Omolbanin Alahmoradi, Seifollah Ahadi Pages 5-28
    In accordance with religious law­(Sharia) and the stipulation of Article 1133 of the Civil Code of Islamic Republic of Iran, divorce is one of the husband's legal rights; however in some cases such as the unaccountability of the absence of the husband or his inability to support his family, the wife can also file for divorce. An important issue that this article also addresses is whether the wife's right to divorce is limited to the above-mentioned cases, or in all cases of the realization of the man's ill-conduct, the ruler (judge) at the request of the woman, despite her husband's wayward disposition and determination, can grant her a divorce? By citing verse 229 of surah Baqarah­(The Cow) and similar verses, the author sets out to prove this matter that the above-mentioned ruling of the realization of the man's ill-conduct is extendable and in case of realization of instances of the man's ill-conduct, the wife can petition the ruler for a divorce without the need of proving hardship. Verses of the Holy Quran and traditions, especially verse 229 of surah Baqarah, which has used two interpretations "keep­(her) in an acceptable manner" or "divorce­(her) with good treatment" shows that in marital life it is obligatory for the husband to choose one of the two ways toward his wife: Either by doing all his duties, adequately providing all, or her rights divorcing her and releasing her with good treatment. According to this principle, if the rights of the wife are not respected, the judge can, at the request of the wife, force the husband to divorce her and if force is not effective the judge can, despite her husband's lack of desire, divorce her. The actualization of this theory can be an effective step in the realization of women's rights and the prevention of the violation of their rights in marital life.
    Keywords: Acceptable manner, Good treatment, The Right of divorce, Judge, Husband, Wife, Ill, conduct, Hardship
  • Parviz Ameri, Hajar Yasininia Pages 29-52
    Parentage is a biological and genetic topic to which much attention has been paid in jurisprudence and law due to its numerous legal effects. Advances in genetics and its relation to the field of law and the courts in the last three decades and the use of DNA and blood analysis, make the study of the jurisprudential and legal credibility of this problem necessary. The present article seeks to answer the question whether the jurisprudential and legal credibility of blood tests and genetic evidence is valid enough to resolve cases related to rejection of parentage. Some jurist believe that these types of tests are more valid than evidence of the marriage bed and proof of the contrary to evidence is possible via the above mentioned tests; however, the answer to the research question of this paper is that although there has been some success in the area of genetic testing in connection to the relation of parental relationship but; in cases where all the conditions of the marriage bed have been proved, these tests can not deal with this circumstantial evidence and proving the contrary of the circumstantial evidence of the marriage bed in this manner is not possible unless one of the conditions of the circumstantial evidence is missing. In that case, the use of the above mentioned test can be useful-as judicial evidence.
    Keywords: parentage, denial of birth, circumstantial evidence of the marriage bed, proof of parentage, rejection of parentage
  • Seyyed Abolghasem Naghibi, Nazli Mahmoodian Pages 53-76
    Due to achievements in genetics and the possibility of the establishment and natural development of the fetus outside the uterus jurists and lawyers, while giving opinions concerning the permission and respect of this practice discuss issues such as parentage, inheritance, intimacy, marriage and other issues relating these children. This article aims at examining the issue of intimacy and the marriage of laboratory children (created through artificial insemination) with respect to its juridical and legal aspects. There are two types of artificial insemination homogeneous and heterogeneous. In the first type the couple’s gametes are used and in the second type a foreign factor is involved. In both types, the sperm donor is the real father. As for the mother, some jurists consider birth to be the criterion for parentage, some consider the ovum and the third group include both factors. Upon reviewing various opinions the authors have come to the conclusion that the owners of sperm and ovum are the true parents of the child and the surrogate mother's womb is considered to be that of the foster mother’s. As a result, it can be said that the children of artificial inseminations are intimate (by way of a blood relationship) with these people and their spouses, so marriage between them is prohibited.
    Keywords: Laboratory child, fetus, sperm, ovum, parentage, intimate, marriage
  • Abbas Mirshekari, Javad Farahani Pages 77-94

    Having an independent name can be considered as one of the symbols of self –independency and autonomy­; ­since the independent person is enjoying the benefit of an independent name. From this perspective, both Iranian and American legal systems have developed an effort to grant women the benefit of an independent name to be recognized as a part of their individual identity. However it has not always been this way. In the American legal system, even till the beginning of the 70s of the 20th century, the family name of a woman automatically changed to that of the husband's by marriage. In the Iranian legal system, although there is no evidence of the imposition of the husband's family name on the wife, in fact, till 1355, it was the man who chose the surname of his family including his wife. Both legal systems have developed during recent decades; In beginning of the 1970's to support women independence the American legal system gave women the freedom to keep their maiden name or choose their husband family name. Also, in the Iranian legal system, since all people can choose their family names, there is no more imposition on behalf of the husband regarding his wife's change in family name. Based on a comparative approach, the present essay studies the legal regime governing the name-changed in both Iranian and American legal systems.

    Keywords: Women's rights, Right to choose one's last name, Right to change one's last name, Equality before the law(legal equality), Right to identity
  • Mohammad Roshan, Mohammad Sadeghi, Fezze Sadat Hosseini Pages 95-122
    In Iran, the system of financial law in marriage­, which is according to Shiite(Imamiyya) jurisprudence, revolves around the male head of the family. This article, while hypothesizing this fact, addresses the relationship between the wife's employment rights and the authority of the man as head of the family. The main problem is that in Article 1117 of the Civil Code, the husband has the right to prevent his wife's indulgement in a certain job. This legal permission is apparently in conflict with the wife's right of employment and the financial rights unless we accept, all in all, the man as head of the household and his right to prevent his wife's employment, despite the fact that the husband, as the head of the family, is an imperious rule and is one of the effects of marriage on the couple's relationship, but that the husband cannot abuse the law that is intended for him; if he does so, his action would be evidence of abuse and will be in contrast with Article 1103 of the Civil Code. Irrespective of this justification, the current approach to the husband being head of the family in relation with his wife's financial rights and its effects in Iranian legal systems, sometimes ignores social realities and hence will bring about some interferences in the couple's financial system to a sub cooperative system, greater acceptance of temporary marriage and a reluctance to inter into a permanent marriage contract because permanent marriage contract threatens the wife's employment and her financial independence.
    Keywords: Husband as the head of the family, Wife, Wife's employment, Iran's law, Head of family system, Cooperative system
  • Masomeh Mazaheri, Atefeh Aghajani Pages 123-146
    Imam Khomeini(ra) has spoken about the exportation of the Islamic revolution in the form of spreading Islamic beliefs and values throughout the world. The author of the present article believes that according to Imam Khomeini's doctrine, the Islamic family law system can be presented to the world. However, to accomplish this, we have to first remove the legal deficiencies of the Islamic family law system and update it by drafting a family Bill of Rights by getting help from the dynamic jurisprudence thoughts and views of Imam Khomeini; then, to create legal understanding and common grounds among Muslim countries by issuing a regional document and forming a regional organization and inevitably, through constructive interaction with the international community, present an international model. From the viewpoint of the author Imam Khomeini's strategies for accomplishing this goal is to provide a legal doctrine, considering the circumstances of time and place and utilizing the capacities of dynamic jurisprudence in responding to emerging needs.
    Keywords: Imam Khomeini, Export of the Islamic Revolution, Family Law, Globalization, Regionalism, Dynamic Jurisprudence, Legal Doctrine, Requirements of time, place
  • Pages 147-172
    Spiritual damage is a legal event whereby the non-financial belongings of individuals and those rights related to their personality suffers. The family as an important social institution, due to the objectives and special features more than any other system is vulnerable and fragile to this type of damage because in this system rights and duties of individuals are mainly non-financial or have non-financial impacts. and what is often effected by spiritual harm, is everything which is necessary for realizing family goals (peace, love, devotion and loyalty) and it is clear that spiritual damage, is similar to financial damage which causes responsibility despite the fact that ethics is the basis of the family and it is also a legal responsibility. The present article aims at studying examples of spiritual damage in relations between spouses and the responsibility associated with it; because the existence of this type of damage within the family circle and a lack of its legal protection leads to misuse and the non fulfillment of the rights of family members and finally the collapse of the foundation of the family.
    Keywords: Spiritual damage, couples, rights nonfinancial, responsibility
  • Pages 173-194
    Training is an important element of human welfare and prosperity in which the family plays a critical role. The fundamental question is that what are the examples of the rights and duties of parents in the rearing of their children according to Iran legal system and human rights documents? When do they begin? Are parents free to choose their children's training techniques? Do they have the right to use punishment, correction and discipline in the training processes? An analysis of law in Iran and human rights documents clearly shows that a child's training begins after its birth. The physical, psychological and moral training of a child, the provision of facilities related to compulsory education, religious training and the child's punishment as well as the child's obedience and respect for his parents, are just some of the rights and duties of the parents from the viewpoint of civil law. In human rights documents, punishment is not accepted as training and a child's obedience of and showing respect for them is followed by silence. In the discussion of the child's religious training, as well, only the parents have the right to teach their children religious teachings according to their beliefs. This article briefly analysis the above mentioned rights and duties.
    Keywords: Training, Education, Parents, Children, Rights, Duties