فهرست مطالب

فقه و حقوق خانواده - پیاپی 63 (پاییز و زمستان 1394)

نشریه فقه و حقوق خانواده
پیاپی 63 (پاییز و زمستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1395/01/11
  • تعداد عناوین: 8
|
  • نرگس ایزدی صفحات 5-21
    در چارچوب نظام حقوقی خانواده، یکی از مسائل قابل تامل و کاربردی، حق بر هم زدن معاملات مربوط به ارث، توسط اعضای خانواده است. قانون مدنی در این مساله، به تقریر ماده 445 اکتفا کرده که در آن، حکم کلی انتقال یافتن این حق از مورث به ورثه مطرح شده است؛ لذا با توجه به خلا قانونی در فروعات ماده قانونی مذکور، این سوالات مطرح می شود که چنانچه اعضای خانواده متعدد باشند و در اعمال حق خیار خویش وحدت نظر نداشته باشند، این حق به نحو عام بدلی مورد توجه قرار می گیرد یا عام مجموعی؟ و آیا در اعمال خیار و امکان استفاده از آن، ملازمه ای وجود دارد یا خیر؟ به استناد اصل 167 قانون اساسی، در این قبیل مسائل باید به آراء معتبر فقهی تمسک جست؛ اما از آنجا که فقها در این موضوعات اختلاف نظر دارند؛ مقاله حاضر سعی می کند با تکیه بر اصول و قواعد فقهی حقوقی،و منابع اصیل و معتبر فقهی، حکممساعد با روح قانون و هماهنگ با عمومات و اطلاقات ادله را به طور مستدل ارائه کند.
    کلیدواژگان: خانواده، نقل، انتقال، خیار، ارث، ترکه
  • مهدی عباسی سرمدی، عهدیه زنگی اهرمی صفحات 23-41
    ماده یک کنوانسیون حقوق کودک مصوب 1989، 18 سالگی را مرز میان کودکی و بزرگسالی می داند. در عین حال به کشورهای عضو اجازه می دهد سن کمتری را در تعریف کودک اعمال کنند. استثناهایی نیز در برخی از مواد، نظیر ماده 37 در خصوص مسوولیت کیفری وجود دارد که مجازات اعدام و حبس ابد بدون امکان آزادی را در مورد اشخاص کمتر از 18 سال، مجاز نمی داند. ماده 38 در مورد ممنوعیت کشورها در استخدام و به کارگیری افراد کمتر از 15 سال در مخاصمات مسلحانه نیز از همین قبیل است که در آن ها سن خاصی برای کودک در نظر گرفته شده است و کشورها ملزم به رعایت آن شده اند. پرسش اساسی در مقاله حاضر این است که چه معیاری به عنوان سن کودک باید مبنای عملکرد دول عضو قرار گیرد؟ مطابق رویه حاکم در جامعه بین المللی، سن کودک 18 سال است؛ اما با توجه به ابهامات موجود، لازم است این مساله و ارتقای وضع حقوقی کودک تبیین شود تا علاوه بر رفع این ابهامات، در خصوص وضعیت حقوقی سن کودک و شرایط حقوقی حاکم بر آن مانند مسائل مربوط به اشتغال کودکان، ازدواج، شرکت در مخاصمات مسلحانه و مسوولیت کیفری مورد بررسی قرار گیرد.
    کلیدواژگان: کودک، سن، بلوغ، رشد، اسناد بین المللی، کنوانسیون حقوق کودک
  • فائزه عظیم زاده اردبیلی، زینب ریاضت صفحات 43-67
    رویکرد سیاست جنایی تقنینی ایرانبه حمایت از زوجه و جرم انگاری رفتارهایی که حقوق وشخصیت وی را تهدید می کند، محل تامل است. مقاله حاضر به این مساله می پردازد که سیاست جنایی تقنینی ایران در قبال جرایم علیه زوجه چقدر به حمایت کیفری افتراقی از زنان پرداخته است. نویسنده ضمن تحلیل و بررسی معضلات این موضوع، راهکارهایی پیشنهاد می کند. نتایج مقاله با استناد به عناوین جزایی، حاکی از آن است که قانون مجازات اسلامی مصوب 1392 و همچنین قانون حمایت خانواده مصوب 1391 در جهت حمایت کیفری افتراقی از زوجه گام برنداشته است و زوجه در این قانون، حتی از حمایت کیفری مشابه با زوج محروم است. همچنین سیاست جنایی تقنینی ایران در نادیده انگاشتن برخی رفتارهای آسیب زا علیه زوجه، مانند عدم پرداخت مهریه، خشونت خانگی، اعمال جنسی به عنف و خشونت آمیز، نیازمند بازبینی جدی از طریقجرم انگاری های ویژه و تشدید کیفر زوج است؛ زیرا عامل «قرابت» یکی از عوامل مشدده در جرایم علیه تمامیت جسمانی در جرایم حوزه خانواده است. لایحه پیشنهادی تعزیرات نیز که در حال حاضر در مرحله ارزیابی و بررسی جهت تصویب و جایگزینی قانون تعزیرات مصوب 1375 است، علی رغم نوآوری در زمینه حمایت زوجه، نیازمند اصلاح از جهات متعدد است که نویسنده مقاله، پیشنهادهایی در این زمینه ارائه می دهد.
    کلیدواژگان: سیاست جنایی تقنینی، جرایم علیه زوجه، جرم انگاری، خانواده
  • کبری پورعبدالله، فاطمه سرخ حصاری صفحات 69-94
    حکومت اخلاق در خانواده اصلی بنیادین است و محوری ترین موضوع نهاد خانواده را تشکیل می دهد. خدمت همسر یا مادر، انگیزه ای جز مهربانی و فداکاری ندارد و صحبت از حق الزحمه درباره این تکالیف اخلاقی نارواست، ولی اگر بخواهم از جنبه حقوقی به بحث بپردازیم با سوالاتی مواجه خواهم شد که این تحقیق در صدد پاسخ به آن است:مبانی فقه و حقوقی مطالبه اجرت المثل ایام زوجیت چیست؟ ابهام ها و اجمال های موجود در قوانین و مقررات ایران در رابطه با شرایط تعلق اجرت المثل چیست؟ در رابطه با اجرت المثل ابهاماتی مانند: انجام چه کارهایی شرعا وظیفه زن است؟ اصل اولی در مورد قصد تبرع چیست؟ منظور از تخلف از وظایف همسرداری که مانع مطالبه حق الزحمه است چه است مطرح است.
    مبنای فقه اجرت المثل ایام زوجیت، قاعده احترام مال و عمل مسلم است. همچنین ماده336 قانون مدنی و تبصره آن، بند الف تبصره6 قانون اصلاح مقررات مربوط به طلاق(مصوب 1371) و ماده29 قانون حمایت خانواده(مصوب1391) مبانی حقوقی این نهاد مالی است. بررسی ها در رابطه با وظایف زوجیت نشان می دهد اکثر فقها زن را موظف به تمکین خاص دانسته اند. همچنین در مورد کارهای زن در خانه توسل به اصل عدم تبرع دارای اشکالاتی است که استناد به این اصل را با مشکل روبه رو می نماید.
    کلیدواژگان: اجرت المثل، نحله، استیفا، وظایف زوجیت، تبرع
  • حسین کاویار، سیرالله مرادی، الهام نم نبات صفحات 95-120
    امروزه میزان، نحوه پرداخت و وصول مهریه با بحران های زیادی روبرو است؛ تا جایی که قانونگذار بر آن شد با توجه به ویژگی خاص موضوع، در این خصوص اقدام به تصویب یک ماده برای رفع مشکلات و موانع اجرایی آن در قانون حمایت خانواده سال 1391 کند. آن چه در این مقاله بررسی می شود، ماده 22 قانون مزبور است که در خصوص مهریه، مقرره ای وضع کرده است که تا به حال در سیستم قضایی ایران مسبوق به سابقه نبود. رویکرد قانونگذار در تصویب ماده 22 ق.ح.خ، کاهش توقیف اشخاص در قبال دین مدنی مهریه است. حبس زوج به دلیل عدم پرداخت مهریه یکی از معضلات اساسی دستگاه قضایی و خانواده هاست. به نظر می رسد با تصویب ماده 22 ق.ح.خ و ابلاغ پاره ای سیاست های قضایی توسط ریاست قوه قضائیه و همچنین تصویب قانون جدید نحوه اجرای محکومیت های مالی، معضل حبس بدهکاران مهریه تعدیل شود. سوال اساسی مقاله حاضر این است که وضعیت مطالبه مهریه در فرض اعسار و ایسار مدیون با در نظر گرفتن قانون نحوه اجرای محکومیت های مالی (مصوب 1394) چگونه است و قانون مزبور چه تاثیری بر ماده 22 ق.ح.خ دارد؟ در این مقاله، علاوه بر نگاهی گذرا بر وضعیت مهریه های سنگین در فقه امامیه، به بررسی پیشینه تصویب و تفسیر این ماده قانونی پرداخته می شود.
    کلیدواژگان: مهریه، اعسار، ایسار، حبس، ملائت
  • فاطمه افشاری، حمید اسدی صفحات 121-141
    یکی از انواع معاطات که از دیرباز مورد بحث و توجه فقها بوده، نکاح معاطاتی است؛اما سوال این است که آیا می توان نکاح معاطاتی را صحیح دانست؟ در خصوص صحت و رد این نوع نکاح از دیدگاه فقهی و حقوقی و نحوه ابراز اراده در فرض صحت آن میان فقها اختلاف نظر بسیار است. بسیاری از فقها، نکاح معاطاتی را صحیح نمی دانند و وجود لفظ ایجاب و قبول در نکاح را از شروط صحت عقد می دانند. برخی نیزبه تشریفاتی بودن عقد نکاح و نظم اجتماعی اشاره می کنند، اما به نظر می رسد هیچ کدام از این ها را نمی توان ادله مستحکمی برای ایجاد یک شرط جدید در عقد نکاح و ورود لفظ در شرایط نکاح دانست. لفظ یکی از راه های ابراز اراده در انعقاد عقد نکاح است؛ لکن ابزارهای دیگری همچون کتابت یا افعالی که دلالت بر قصد کند، نیز می تواند منجر به تشکیل عقد گردد. به همین دلیل، باوجودی که لفظ، صراحت در بیان مقصود دارد وافراد برای بیان عقاید خود، بیشتراز لفظ استفاده می کنند، این غلبه، ایجاد انحصار نمی کند. بنابراین، اگر مبرز صریح دیگری نیز غیر از لفظ یافت شود، دلیلی بر انحصار اعلام اراده از طریق لفظ نیست. افعال مبرز اراده، می تواند هر فعلی باشد که در عرف جامعه، نشان دهنده قصد بر نکاح است.
    کلیدواژگان: عقد نکاح، معاطات، نکاح معاطاتی، اراده، عرف، لفظ
  • سید محمد رضوی صفحات 142-166
    یکی از معضلات حقوقی جامعه در سال های اخیر، مساله مهریه های سنگین است. این که آیا می توان در قالب قانون، این گونه مهریه ها را منع کرد، امری است که نیازمند تحلیل، بررسی و پاسخگویی است. در جوامع حقوقی، تمایل به منع این گونه مهریه ها دیده می شود؛ تا جایی که در قانون خانواده 1391 مساله یکصد و ده سکه در نخستین گام مطرح شد و در خصوص مازاد بر آن، ملائت زوج، ملاک پرداخت قرار گرفت؛ لکن با توجه به شهرت قریب به اجماعی که در مورد عدم امکان منع و تفسیر از واژه «قنطار» در بین فقی هان وجود دارد، امکان جعل قانونی برای منع کلی آن، با تردید جدی مواجه شد. آنچه به نظر نگارنده می رسد، این است که با توجه به ماهیت مهریه در عصر شارع که از برخی روایات و نظرات برخی فقی هان استنباط می شود، و ماهیت مهریه در عصر حاضر، می توان منع به دست آمده از مفهوم قنطار را متزلزل کرد و بدین وسیله امکان جعل قانون برای منع مهریه های سنگین را اثبات نمود.
    کلیدواژگان: مهریه، قدرت بر تسلیم، تعهد بر پرداخت، مهریه سنگین، قنطار
  • رضا مقصودی صفحات 167-186
    طلاق به عنوان مصداقی از احوال شخصیه، به طور معمول در نظام های حل تعارض، از عامل ارتباط معین مانند تابعیت یا اقامتگاه پیروی می کند. سوال اساسی این است که آیا زوجین به عنوان دو طرف رابطه حقوقی می توانند قانون حاکم بر طلاق را انتخاب کنند؟ اصولا رعایت مصالح دولت ها و منافع اشخاص ثالث، مجالی برای توافق خصوصی زوجین در این حیطه باقی نمی گذارد؛ در حقوق ایران نیز بر اساس تبعیت قاعده حل تعارض از قاعده مادی، قاعده حل تعارض راجع به طلاق، امری و غیرقابل تخلف محسوب می شود. با این وجود، تحولات حقوق بین الملل خصوصی موجب گسترش فضای حاکمیت اراده در دسته احوال شخصیه شده است و در بسیاری کشورها به زوجین اجازه می دهد قانون مطلوب خود را از بین قوانین مرتبط با طلاق انتخاب کنند. بررسی حقوق کشورهای اروپایی به خصوص در پرتو مصوبه سال 2010 اتحادیه اروپا و همچنین رویه متداول در دادگاه های ایالات متحده مبین تضعیف عوامل ارتباط سنتی و ارتقای جایگاه حاکمیت اراده در تعیین قانون حاکم بر طلاق است. این تحولات بر حقوق ایران نیز تاثیر خواهد داشت. به طوری که دادگاه ایرانی می تواند در مورد اتباع خارجی با استفاده از قواعد احاله درجه یک، قانون منتخب زوجین یعنی قانون ایران را به مورد اجرا گذارد.
    کلیدواژگان: طلاق، عامل ارتباط، تابعیت، اقامتگاه، قانون مقر، حاکمیت اراده
|
  • Narges Izadi Pages 5-21
    The laws regarding the inheritance in the Civil Code are ýimperative and therefore a person’s will or personal opinions ýcannot determine their limits and conditions. The policy-maker ýhas explained the obligations and legal rules in this case by ýdrawing upon the fundamentals of Imamyeh jurisprudence. ýConcerning the right to break a contract by the heir, the Civil ýCode sufficed it to write Article ýþ445þý in which all options ýdescend after death to the heir of the deceased, and in two ýmore articles after that we read about the exceptions to this ýrule.ý Thus, according to the Article ýþ167þý [Rule of Law for ýJudiciary] of the Constitution of the Islamic Republic of Iran ýwhich stipulates that judges must make use of ‘Islamic sources ýand fatwas, in matters where the Iranian law books are silent, ýwe deem it necessary to refer to reliable judiciary opinions. ýHowever, since there is no consensus among the grand jurists ýregarding the aforementioned issue and each of the theories ýentails different legal actions, there are different jurisdictional ýtrends which lead to unjust legal investigations. Thus, it is ýnecessary to study this issue by referring to legal rules and ýprinciples. In the present study, reliable and authentic ýjurisprudential books and sources were scrutinized in a data-ýgathering approach and different opinions were explained in ýorder to present a verdict which is more in alliance with the ýspirit of law and witnesses’ and documents’ information. ý
    Keywords: Transmission, transference, option, inheritance, inheritance of ýoption, legacy ý
  • Mahdi Sarmadi Abbasi, Ahdiyeh Zangi Ahrami Pages 23-41
    The study of the convention of the child and its legal repercussions in regard to international documents The article 1 of the convention of the child rights ,approved in 1989, recognize the 18 age the ranging pole between childhood and adult ration.
    In the some time it allows the parties to apply less age in the definition of the child ,the exceptions contain also some articles, as article 32, concerning penal responsibility that the sanction of execution and the unlimited imprisionment do not permissible the persons below 18 age.
    The article 38 concerning the prohibition of the countries of recruiting and employing the persons below 15 age in the armed confilict is the same example considering the particular age for the child and obliging countries to respect it the basic question of this persent reaserch is what?
    In accordance with the actual attitude in the international community , the age ofthe child is 18 years but in attention to current ambiguties , it is necessery to explained this problem and the promotion of the legal status of the child in order to resolve this ambiguities and to study the legal status of the age of the child and its legal conditions as the problems of the employment of the child , marriage participation in the armed confilict and penal responsibility.
    Keywords: child, age, maturity, growth, International documents, Convention on the Rights of the Child
  • Faeze Azimzadeh, Zanab Riazat Pages 43-67
    physical & psychological vulnerability of woman and the role of man in family, couse crimes against woman are common in comparison of crimes against man in family.
    The Iranian legislator criminalize some behavior against woman s rights and his personality for protection, so Differential criminal policy through especial criminalization & aggravation of punishment about crimes against woman in family should be chosen, but Iranian legislator did not accept Differential criminal policy in this cases & prepare ground of crimes commission against woman in family with less criminal protection of him in crimes against her body such as murder, mayhem, assault which is needed amendment in this domain....
    The present article while attempting to clarify crimes against woman in family & also wants to analyze criminal policy & finally it presents some solutions.beside tazirat proposal should protect wife in family.
    Keywords: Iran s legislative criminal policy_crimes against woman_criminalization_family
  • Kobra Poorabdollah, Fateme Sorkhhesary Pages 69-94
    Dominance of ethics in the family is a fundamental principle and also the most central factor in the family institution. A wife or mother’s services stems from mere kindness and sacrifice which makes it totally inappropriate to discuss her wages for these ethical duties. However, discussing from a legal point of view we face several questions that this study seeks to answer:• What are the jurisprudential-legal principles of asking for the donation and wages of housework for the duration of the marriage?
    • What ambiguities or incomplete descriptions do we have in the laws and regulations concerning the donation and wages of housework for the duration of the marriage?
    • Has the judicial process been successful in eliminating these ambiguities or shortcomings?
    The jurisprudential principle of wages of housework for the duration of the marriage is the principle of respecting the Muslim’s fortune. Article 336 of the Iranian Civil Code and its note, the paragraph A of the note 6 of the modified version of Divorce Regulations (ratified in 1371) and article 29 of the Family Protection Law (ratified in 1391) are the legal principles of this financial institution. The religious basis of donation is because it is in the interest of the divorced women to be protected and paragraph B of the note 6 of the modified version of Divorce Regulations (ratified in 1371) is its legal basis.
    We deal with some ambiguities regarding wages of housework.
    Keywords: wages of housework, donation (gift), utilization, matrimonial duties, giving property
  • Hossein Kaviar, Seirallah Moradi, Elham Namnabat Pages 95-120
    What is in this article, the law is Article 22, which has enacted a regulation concerning the dowry that had no precedent in the judicial system of Iran. In this paper, a brief overview of the status of the heavy dowry Imami jurisprudence to pass background check and completing and interpreting the material would be legal.approval has not epiphany legislative goals, and not just the amount of dowry, but not least, despite a severe economic crisis, we can say that the biggest goal of the legislation was to reduce the number of prisoners dowry with what he has in mind is far . approval has not epiphany legislative goals, and not just the amount of dowry, but not least, despite a severe economic crisis, we can say that the biggest goal of the legislation was to reduce the number of prisoners dowry with what he has in mind is Family Support Act of 1391 track.
    Keywords: Mahr_Article 22 of the Family Protection Act_Article 2 of the law enforcement conviction fiscal solvency_solvency
  • Pages 121-141
    Matat trade means no contract or offer and acceptance, the most valuable consideration contracts accepted. One of Matat that has long been the subject of discussion jurists, marriage is Mataty. The main problem in this regard, and rejected the validity of the marriage. Many jurists, marriage Mataty NmyDannd Vvjvd correct word in the offer and acceptance of these Terms know the validity of marriage. Moreover, some of the marriage ritual or social order-notes, but seems, HychKdam of the NmyTvan AynHa strong evidence to create a new condition for entry into marriage and marriage ceremonies term in he said. Check the validity and invalidity arguments in Islamic Jurisprudence and Law of Marriage Mataty also necessary condition for the validity of marriage NmyDand. In contrast, as the validity of contracts and AsalhAlshh BnabradlhAy Nmy be the sentence of nullity of marriage Mataty. That's why, even though the term, meaning Dardvafrad Mdtabray talk openly express their opinions, Byshtrazlfz moved to this defeat, AyjadanhsarnmyKnd. So if an accomplished other than the word was clear, the reason Branhsaralam will not by word. Outstanding acts of will, which can be any of the current community Drrf, indicating intention is Brnkah.
    Keywords: Marriage, marriage Mataty, will, custom, term
  • Seyyed Mohammad Razavi Pages 142-166
    The heavy dowry is one of the legal problems in recent years. This issues and its possibility of its forbidding is needed to study and answer. There has been tendency to ban this kind of dowry at legal societies. So far as it seen in family act 1391 that Legislator limited it to 110 coins and credit it out wealthy of man about. However this Issue has a Widespread popularity between jurists and there isn’t any Solution for interpretation “qentar” word. It is very difficult to legislate to ban heavy dowry. According to this reason and dowry nature it seems we can, with regard to the change quiddity of dowry, weaken the forbidding from the concept “qentar” between jurists.
    Keywords: Dowry, power to pay, obligation to pay, heavy dowry, qentar
  • Pages 167-186
    Divorce as an example of status law usually follows in conflicting rules system from certain connecting factors such as nationality or domicile. Fundamental question is that whether spouses as relationships parties could choice governing law? Originally observance of states interests and third parties interests does not leave possibility for spouse’s private agreement. In Iranian law with regard to following of conflicting rules from substantial rules, conflict rule on divorce has been considered mandatory and compulsory. Notwithstanding, private international law revolutions has expanded party autonomy spaces in this area and has allow spouses in many countries to choose appropriate law between related laws to divorce. Review of European countries law especially in the light of EU 2010 Regulation and also usual precedent in US courts shows weakness of traditional connecting factor and evolution of party autonomy position in determining of applicable law on divorce.
    Keywords: Divorce, Connecting Factor, Nationality, Domicile, Lex Fori, Party Autonomy