فهرست مطالب

فقه و حقوق خانواده - پیاپی 65 (پاییز و زمستان 1395)

نشریه فقه و حقوق خانواده
پیاپی 65 (پاییز و زمستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/12/01
  • تعداد عناوین: 7
|
  • فائزه عظیم زاده اردبیلی، آلاسادات افقه* صفحات 5-29
    ولایت بر کودک یکی از موضوعات حقوق خانواده است که موجب مشکلاتی برای خانواده می شود. قانون مدنی، ولایت بر کودک را مختص پدر و جد پدری دانسته، مادر را از ولایت بر کودک محروم می شمارد. حال سوال اساسی این است که آیا قوانین فعلی در زمینه ولایت بر کودک، تامین کننده نیازهای خانواده و مطابق با مصلحت کودک و خانواده هست یا خیر؟ نویسنده در مقاله حاضر با بررسی شرایط کنونی خانواده ها، رعایت مصلحت کودک، و مدت حق حضانت مادر بر کودک که تا هفت سالگی است، عقیده دارد اگر حضانت با مادر و ولایت با پدر یا جد پدری باشد، موجب بروز مشکلات مضاعف در خانواده و به تبع آن خلاف مصلحت کودک خواهد بود. لذا با در نظر داشتن توسعه فرهنگی جامعه و حضور فعال زنان در جامعه کنونی ایران، و با در نظر داشتن تمامی جوانب، پیشنهاد می‏کند که قانون برای مادر نیز حق ولایت قائل شود و این حق مانند حضانت، مختص والدین باشد. وی معتقد است این امر سبب استحکام خانواده و تامین کننده مصلحت کودک خواهد بود.
    کلیدواژگان: ولایت بر کودک، حضانت، قیمومت کودک، مصلحت کودک، استحکام خانواده
  • سیف الله احدی*، محمدتقی فخلعی، محمدحسن حائری صفحات 31-54
    عقد نکاح افزون بر جنبه اصلی و عبادی، یعنی حصول رابطه زوجیت میان زوج و زوجه و حق بهره وری جنسی ایشان از یکدیگر، دارای جنبه فرعی و مالی، یعنی مهر نیز است که زوج آن را به زوجه تملیک می کند. مساله چالشی در بحث مزبور سبب حصول مالکیت زوجه بر مهر است که آیا به مجرد عقد نکاح، زوج مالک بضع و زوجه مالک تمام مهر می گردد، چنان‏که در عقود معاوضی به علت تعهد، هریک از طرفین مالی را تملیک می نماید تا مال دیگر را تملک نماید؟ یا این که در عقد نکاح تنها نصف مهر با عقد و نصف دیگر با دخول یا سایر عوامل به ملکیت زوجه در می آید؟ سه قول در مساله مطرح شده است؛ حصول مالکیت زوجه بر تمام مهر به مجرد عقد، حصول مالکیت زوجه بر نصف مهر به مجرد عقد، و قول به توقف. نتیجه پژوهش نشان می‏دهد نویسندگان پس از بررسی نصوص و عبارات فقها، دلالت ادله بر قول اول را تام یافته‏اند؛ اما دو قول دیگر را پس از بازخوانی ادله ، قابل خدشه و غیر موجه دانسته اند.
    کلیدواژگان: عقد نکاح، مالکیت مهر، استقرار مهر، تنصیف مهر، طلاق قبل از دخول
  • پرویز عامری *، هاجر یاسینی نیا صفحات 55-81
    در دو دهه اخیر آزمایش‏های ژنتیک به‏عنوان یکی از ادله اثبات در دعاوی نسب، مورد توجه قرار گرفته است؛ بدین جهت تبیین اعتبار علمی‏‏ و حقوقی آن، ضرورت خاصی دارد‏‏. شناخته‏شده‏ترین ‏‏آزمایش‏ها ‏‏در موضوع اثبات نسب، آزمایش تجزیه گروه های خونی و آزمایش DNA است‏‏ و مورد اخیر ‏قطعیت واعتبار علمی‏‏ بیشتری دارد. با توجه به اطمینانی که از نتایج آزمایش DNA حاصل می‏‏شود، این سوال مطرح است که آیا می‏‏توان با استناد به آزمایش مزبور حکم به اثبات نسب داد؟ برخی تمایل به این نظریه دارند که آزمایش ژنتیک در عرض ادله دیگر نظیر اماره فراش قرار می‏‏گیرد و می‏‏تواند مثبت نسب باشد. با این سوال فرعی نیز مواجه هستیم که مراجعه به آزمایش ژنتیک در دعوی اثبات نسب در بین چه کسانی قابل اتکا و اعتناست؟ یافته مقاله حاضر این است که آزمایش ژنتیک نمی‏‏تواند به خودی خود و مستقلا در اثبات نسب مورد مراجعه قرار گیرد. نتیجه آزمایش ژنتیک همواره ایجاد علم نمی‏‏کند؛ متعلق علم حاصل از آزمایش ژنتیک، با متعلق علم قاضی به وجود نسب از دو جنس هستند و در نتیجه، فرض تعارض نتیجه آزمایش با علم قاضی منتفی است. این آزمایش در دقیق‏ترین ‏‏حالت می‏‏تواند رابطه خونی را اثبات کند؛ حال ‏آن که نسب یک رابطه حقوقی است و بدون وجود شرایط اماره فراش نمی‏‏توان به آزمایش ژنتیک برای وجود نسب اعتنا کرد. در صورت وجود اماره فراش، این اماره است که نسب را اثبات می‏‏کند نه آزمایش ژنتیک. به همین دلیل، در موارد تحقق اماره فراش، مراجعه به آزمایش ژنتیک برای اثبات برخی دعاوی فرعی مانند احتمال عوض شدن نوزادان می‏‏تواند راه‏گشا باشد.
    کلیدواژگان: قرابت نسبی، اماره فراش، آزمایش های ژنتیک، اثبات نسب، نفی نسب
  • همایون مافی، سمیه ظهوری*، محمد فرزانگان صفحات 83-106
    یکی از مهمترین مباحث در روابط مالی میان زن و شوهر ، مالکیت آنان بر اثاثیه منزل است. در جریان زندگی مشترک، زوجین بر اموال واقع در منزل خود، تصرفی مشترک دارند که ناشی از اقامت آنان در منزل واحد است و تشخیص مالک و تعیین تکلیف ملکیت اموال را با مشکل رو به رو می‎سازد. مساله مهم که مقاله حاضر نیز به آن می‎پردازد، این است که در صورت اختلاف زوجین بر اثاث منزل، این اموال متعلق به کدام یک از آن‎ها خواهد بود؟ نظرات مختلفی پیرامون این موضوع از ناحیه فقها و نویسندگان حقوقی ارائه شده است؛ به نظر می‎رسد ریشه تفاوت آرا، در اخبار وارده و برداشت‏های گوناگون از قاعده «ید» و عرف‎های محلی باشد. این پژوهش با توجه به نظر مشهور فقهای امامیه، قوانین موضوعه و عرف موجود در جامعه، به این نتیجه می‏رسد که در مساله نزاع زوجین در اثات منزل، باید در مورد اموال مورد استفاده اختصاصی هر یک از آن‏ها حکم به مالکیت آن‏ها کرد و در خصوص اموال مشترک ابتدا به عرف جامعه در مورد جهیز زن توجه نمود و در نبود عرف، حکم به تساوی زوجین در مالکیت کرد.
    کلیدواژگان: اثاثیه منزل، اموال، جهیزیه، اختلاف زوجین، مالکیت
  • سیدعلی علوی قزوینی، سهیل قشلاقی* صفحات 107-130
    در مباحث مربوط به حقوق خانواده، حق طلاق برای زنان یکی از پرسش‏های اساسی است. در مقاله پیش‏رو، اثر نشوز زوج در جواز درخواست طلاق توسط زوجه از دیدگاه مذاهب فقهی مورد بررسی قرار می‏گیرد و دیدگاه قانون‏گذار نیز در این زمینه تبیین می‏شود. مشهور فقهای امامیه معتقدند تفریق زوجین در اثر عدم انفاق زوج جایز نیست؛ اما مذاهب اهل سنت، به غیر از حنفیه، معتقدند عدم پرداخت نفقه از طرف زوج، می‏تواند مجوز انحلال نکاح باشد. قانون مدنی نیز در ماده 1129، تنها نشوز زوج از انجام وظایف مالی را مسوغ درخواست طلاق به وسیله زوجه دانسته است؛ نویسنده در مقاله حاضر به این نتیجه پژوهشی می‏رسد که دامنه امر به سایر موارد نشوز زوج نیز گسترش می‏یابد و زوجه می‏تواند در صورت نشوز زوج از انجام وظایف غیر مالی نیز از دادگاه درخواست طلاق کند.
    کلیدواژگان: نشوز، طلاق به درخواست زوجه، نفقه زوجه، حسن معاشرت، وظیفه مالی، وظیفه غیرمالی
  • قدرت الله نیازی*، علی رمضانی صفحات 131-147
    بی تردید بخشی از دوام و سلامت نهاد خانواده در گرو تقسیم کار و تفویض مسوولیت است. بر اساس احکام شرعی و قوانین موضوعه، مسوولیت تامین هزینه های زندگی اعضای خانواده از جمله زوجه، به عهده زوج است. در مورد کمیت و کیفیت اقلام نفقه واجب دیدگاه های متفاوتی در میان صاحبنظران وجود دارد. علت این اختلاف، مبهم بودن ضابطه تعیین مقدار نفقه است. سوال اساسی این است که معیار تعیین مقدار نفقه زوجه چیست؟ برخی نیاز زن به حسب زمان و مکان را معیار تعیین نفقه دانسته اند. مشهور فقهای امامیه، شان زن را معیار قرار داده اند؛ آنان عقیده دارند در تعیین نفقه زن، باید شان خانوادگی او را در نظر گرفت؛ هرچند فراتر از نیاز وی یا توان مالی زوج باشد. گروهی از فقهای شیعه و سنی بر این باورند که لازم است شان زوج و زوجه باهم معیار تعیین نفقه قرار بگیرد. نگارندگان در این مقاله پس از بررسی و تحلیل آرای مختلف و دلایل هر یک به این نتیجه رسیده اند که می توان شان زوج را معیار قرار داد و بر اساس آن به تامین هزینه های همسر حکم کرد؛ هرچند فراتر از حد شان او باشد. این نظریه می تواند در رسیدگی به دعاوی خانوادگی و حل و فصل اختلاف زوجین اثرگذار باشد.
    کلیدواژگان: نفقه، شان، معروف، تقدیر شرعی، تمکین
  • میثم خزایی* صفحات 149-169
    مطابق قول مشهور فقی هان و به تبع آن، ماده 1082 قانون مدنی، مهریه به مجرد عقد نکاح به ملکیت زوجه در می آید؛ لکن مالکیت زوجه بر نصف آن، متزلزل است و با تحقق عواملی، استقرار می یابد. فقهیان اتفاق نظر دارند که مهریه با نزدیکی و نیز با ارتداد فطری زوج در ملکیت زوجه مستقر می گردد؛ لکن در فوت زوج و زوجه این اتفاق نظر وجود ندارد. پس این سوال مطرح می‏شود که آیا فوت زوجین هم از عوامل استقرار مهریه است؟ مقاله حاضر، دیدگاه های فقی هان را در این زمینه بیان کرده، مورد ارزیابی قرار می‏دهد و در پایان با توجه به روایات صحیح و موثقی که به حد استفاضه رسیده اند، قول تنصیف مهریه با موت زوجین قبل از نزدیکی را بر سایر نظرات برمی‏گزیند.
    کلیدواژگان: مهریه، استقرار مهریه، فوت زوجه، فوت زوج
|
  • Alalesadat Afghah* Pages 5-29
    One of the topics in family law cause gaps and challenges for the family and strength of family is supervision of the child. Civil law knows supervision of the child just belong to the father and parental grandfather and itdeprives mother of her supervision of the child.
    Basic question is current rules about supervision ofchild is lifter family needs or not? In this article, reviewing the current condition of families,considering interests of the child and also mother guardianship’ right on child is 7 years old, in these cases, ifmother be a guardianship and father be a supervision, it subject will be created double trouble and then it will not be expedient of child. Also in the case of father death, if guardianship be with mother, supervision of parental grandfather can create double trouble.
    Considering cultural development of society and this fact that women have an active role in current Iranian society, and considering not attendingof women in the social growth, with all problems, in this article,the researcher offers that lawgives mother, like father, supervision; This right, like guardianship, allocate only to mother and father, Because this right allocating will be caused the family strength and expedientof the child.
    Keywords: Supervision of child, guardianship, wardship of child, expedient of child, familystrength
  • Seifollah Ahadi * Pages 31-54
    In addition to the main aspects and religious marriage; The marital relationship between husband and wife make, and the productivity of our sexual, A subsidiary of the financial aspects; Dowry should also be, The husband to the wife with the signing of the acquisition.
    Disparity in the discussion, due to acquisition of property is the wife of Dowry, Whether the realization of marriage, man and woman Productivity sex owner is the owner of all Dowry; As valuable consideration contracts due to financial commitment of each of the parties to the acquisition of the property to another property? Or that the marriage contract and the other half with only half of Dowry to achieve penetration and other factors woman comes to property?
    Tuesday saying the issue was raised; she was an achievement on all Dowry with the contract, Making her the ownership of half of Dowry with the creation of the contract, and stopped speaking. Les auteurs ont ensuite évaluer la nature et les modalités de juristes, en indiquant les raisons de la promesse de la première complète, But two other words after reading the reasons for it and deny it, are not acceptable.
    Keywords: Marriage, Husband, wife, Ownership of the Dowry
  • Parviz Ameri * Pages 55-81
    the roleof genetic evidences in approve affiliation proceeding. the roleof genetic evidences in approve affiliation proceeding.the roleof genetic evidences in approve affiliation proceeding.the roleof genetic evidences in approve affiliation proceeding.the roleof genetic evidences in approve affiliation proceeding.the roleof genetic evidences in approve affiliation proceeding.the roleof genetic
    Keywords: the roleof genetic, evidences, in, approve, affiliation, proceeding
  • Homayun Mafi, Somayeh Zohori *, Mohammad Farzanegan Pages 83-106
    One of the most important discussion in financial relations between the husband and woman is the ownership of them on house furniture. In the course of common life the married couple possess the property situated in their house and this common possession which results from their residence in single house. The determination of owner and fixing the ownership of property in this situation is faced with problem. On one side, regarding the movable things and the house furniture, having the document of purchase and keeping them is unreasonable taking into consideration the moral compromise. The problem is raised when the married couple are in the state of dispute. Different views have been expressed regarding the issue of married couple dispute on house furniture by the Islamic jurists and legal scholars. It is seemed the roots of these differences in the views are to be searched in entered news and different understanding of possession rule and local usage. This research is seeking to review the different views and their reasons and to examine the statute in order to find a proper solution proportional to the issue
    Keywords: Married couple dispute, Ownership, property, Dowry, House furniture
  • Soheyl Ghashghaei * Pages 107-130
    Issues related to family law , the right to divorce for women is one of the basic questions . In this article - The Nshvz work permit divorce by the husband, wife, studied jurisprudence and religious perspective view of legislation in this area will be explained . Although the Civil Code Article 1129, only a couple of Nshvz financial tasks Msvgh wife asked for divorce  known by the approach chosen in this paper is that it extends the scope of this couple and the wife can rest Nshvz if Nshvz pair of non- financial tasks of the divorce court . . Imami scholars believe subtraction Couples celebrity couples lack of charity is not permitted Amasayr Sunni religion - Aside from Hanafiyah - that non-payment of alimony, the husband can dissolve the marriage license willIn this paper, the Dvmbhs jurisprudence (a) and Case (b) stating the reasons for seeking a divorce jurisprudence governing documents even if Nshvz takers
    Keywords: Nshvz, wife asked for divorce, spousal duties, wife, good companionship
  • Ghodratolah Niyazi * Pages 131-147
    Family has a very important key role in human's life. On the other side, undoubtedly its health and permanence depend on sharing the work and delegating responsibilities among its members. Based on religious orders and determined laws, the responsibility of family member's financial matters e.g. the wife, is on the husband. However, there is a disagreement among jurists for criteria of determining the amount of alimony. Shiite jurists have defined the dignity of women as the determination criteria. They believe in determining alimony the wife, family dignity of her must be considered. A group of shiite and sunni scholars believe is necessary to the dignity of both wife and husband together criterion for determining alimony to be considered. In this article, after investigation of reasons for various opinions, the writers concludes that the spouse dignity can be defined as the criteria and in the case of proving such opinion, it can be so effective in dealing with family disputes.
    Keywords: family, alimony, woman's dignity, custom
  • Meisam Khazaee * Pages 149-169
    Based on famous saying of jurisprudents and accordingly Article 1082 of the Civil Code, marriage portion belongs to the wife as soon as marriage contract occurs, but the wife's ownership in half the marriage portion is still precarious and it will be totally established with the realization of some factors. There is not any disputes among jurisprudents in that the marriage portion is established in the wife's ownership with intercourse and innate apostasy of man, but in the case of death of husband and wife, there is controversy over whether the death of couple is among the factors that establishes marriage portion or not? This study investigated the views and evaluated them in an analytic descriptive method and finally, with regard to the correct and authentic narratives, reached to superabundance, word halving marriage portion upon couple's death is preferred to other comments.
    Keywords: Marriage Portion, Establishment of the Marriage Portion, Death of Husband, Death of Wife