فهرست مطالب

نثر پژوهی ادب فارسی - سال یازدهم شماره 22 (بهار 1388)

نشریه نثر پژوهی ادب فارسی
سال یازدهم شماره 22 (بهار 1388)

  • 390 صفحه، بهای روی جلد: 5,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1388/10/05
  • تعداد عناوین: 17
|
  • نجف جوکار، چنگیز رحیمی، محمدرضا دیری صفحه 1
    این مطالعه در جهت تحلیل ابعاد شخصیت در آثار سعدی و تطبیق آن با دیدگاه روانشناسی جورج کلی انجام گرفت. ابتدا دیدگاه کلی کاملا بررسی و ارزیابی شده است و سپس با توجه به این دیدگاه، اندیشه سعدی درباره ماهیت انسان مورد تجزیه و تحلیل قرارگرفت.آنچه در این مقاله بدان پرداخته شد، بررسی و تحلیل تطبیقی یرخی از اصول تبعی(فرعی) جورج کلی با دیدگاه های شناختی سعدی است. این جستجو به دور از ملاک ارزشگذاری به طور تقریبی به روش مقایسه ای انجام شده است. شیوه پژوهش کتابخانه ای و اسناد پژوهی است. روش تحلیل نیز بیشتر جنبهتطبیقی دارد. ضرورتا بر بسامد نمونه ها نیست اما درطرح و بحث هر سازه به نمونه های چندی اشاره شده است.گذشته از تفاوتهای اندیشگی و شیوه بیان –که طبیعی به نظر می رسد – یافته های این طرح بیشتر در حوزه های شباهتهای فکری سعدی و کلی است که در بررسی و تحلیل سازه ها به تفصیل آمده است. نتیجه این گونه پژوهشها بازکاوی نو از متن و طرح همسانی های اندیشگی میان اندیشمندان است که نیز می تواند زمینه ای خوب در هم اندیشی فرهنگها و مکاتب فکری باشد.
    کلیدواژگان: شخصیت انسان روانشناسی شناختی، سعدی، جورج کلی، تحلیل تطبیقی
  • سید مرتضی حسینی صفحه 33
    شعر تعلیمی از لحاظ ویژگی های فنی با شعر برخاسته از احساس و خیال متفاوت است. قالب آن شعر، و محتوای آن علم است. نه عنصر خیال و عاطفه شعر را داراست و نه گستردگی و دقت علم را؛ اما این بدان معنا نیست که خالی از فایده نیز هست؛ زیرا اولین و اصلی ترین ویژگی آن، حفظ و نگهداری علوم از آفت فراموشی است. میراث قدیم ادبیات عربی دربردارنده این نوع از انواع شعر نیست و باید ریشه های آن را در دوران امویان جستجو کرد. شاعران و علمای عصر عباسی با استمداد از منظومه های اموی و به فضل اطلاع یافتن از گنجینه های ادبی و علمی ملتهای دیگر، باعث شکوفایی شعر نظم شدند. شمار منظومات بسیار است تا جایی که فهرست آنها توسط مجلدی بزرگ قابل ذکر است.
    کلیدواژگان: شعر تعلیمی، عصر عباسی
  • رضا داوری، حسین داوری صفحه 55
    «فرهنگ فارسی سخن» را می توان تحولی در عرصه فرهنگ نویسی زبان فارسی برشمرد که برجسته ترین ویژگی آن توجه به جنبه ها و اصول فرهنگ نگاری علمی در دوره ای است که زبان فارسی با خلئی جدی در این حوزه روبه روست. اهمیت دادن به مقوله ریشه شناسی واژه ها در کنار توجه به مقوله هایی چون بهره گیری از پیکره زبانی در روند گزینش واژه ها، توجه به جنبه های گرایش زبانی و حوزه کاربرد واژه ها، ارائه مثالها و شواهد مناسب ومواردی از این دست از جمله ویژگی هایی است که این اثر را از دیگر آثار موجود، متفاوت ساخته است.به رغم دقت نظر و اهمیتی که در این اثر به مقوله ریشه شناسی واژه ها داده شده است، شاهد کاستی هایی در این بخش هستیم که در این نوشتار، این گونه کاستی ها در سه بخش بررسی و تحلیل شده است.
    کلیدواژگان: ریشه شناسی، فرهنگ سخن، واژه فارسی، واژه دخیل، ریشه واژه ها
  • قهرمان شیری صفحه 73
    در سالهای حکومت پهلوی، علاوه بر شاعران صاحب سبکی چون شاملو، اخوان، سپهری و فرخزاد، که به دلیل استقلال در اصول هنری، زبانی و فکری و گستردگی حوزه تاثیرگذاری بر محیط ها و محفلهای ادبی در عمل جریانهای نیرومندی را در شعر معاصر ایران به وجود آوردند، بعضی دیگر از شاعران به نسبت جوان و تازه کار با کنشی شورانگیز، حال و هوای حاکم بر فضای هنری و فرهنگی جامعه را به چالش جدی و جدال آمیز کشاندند و در موقعیت مناسب اجتماعی و تاریخی و برای مدتی محدود، کوشش های شورش گرانه آنها به نتیجه ای موفقیت آمیز منتهی شد و توجه محفلها و مخاطبان بسیاری را به خود معطوف کرد و به این طریق است که به طور رسمی چند جریان شعری در حوزه ادبیات معاصر ایران شکل می گیرد. پدیده شعر حجم، که به وسیله یدالله رؤیایی و حلقه حامیان و هواداران او در سال 1348با سر و صدای بسیار مطرح می شود، یکی از این جریانهای اصلی است.
    کلیدواژگان: جریانهای شعری، شعر حجم، شعر ناب، شعر نیمایی
  • محمدرضا صرفی صفحه 93
    در غزلیات حافظ، لحظه های زمان نه همانند است و نه پیوسته. وی دو نوع زمان مقدس و نامقدس را تجربه می کند:یکی استمرار ناپایدار ایام است؛یعنی زمان معمولی و دیگری توالی کشف و شهودها و ادراک ابدیتهاکه در لحظه هایی خاص با فاصله گرفتن از هستی مادی و معمولی خود به آنها دست می یابد. با ورود در این زمان نمادین، روح حافظ با حقایق پوشیده هستی پیوند می یابد و برای وی کشف و شهودهایی رخ می دهد. در دیوان حافظ از این مفهوم نمادین زمان با واژه هایی از قبیل دوش، دی، دیشب، سحر، سحرگه، ازل، صبحدم، بامداد و... یاد شده و در هر یک به تناسب مقام، یکی از تجربه های او بیان شده که در نتیجه جذبه و الهام به آنها رسیده است. این مقاله به منظور بررسی تعابیر راز آلود زمان در غزلیات حافظ به روش کتابخانه ای نوشته شده و اطلاعات به دست آمده، پس از طبقه بندی و تحلیل به صورت توصیفی و با بهره گیری از فن تحلیل محتوا ارائه شده است.
    کلیدواژگان: زمان در دیوان حافظ، کشف و شهود، وقت خوش، تلوین، تمکین
  • یحیی طالبیان، مهدیه اسلامیت صفحه 115
    قافیه یکی از جلوه های موسیقی شعر است؛اما اغلب نقش صوتی و موسیقایی آن نادیده گرفته شده است. از آنجا که آشنایی حافظ با روابط پیچیده نظام آوایی کلمات، زنجیره ای از گوشنوازترین قوافی را در کنار دیگر تناسبها و تضادها، صنایع بدیعی و اشارتهای پنهان و آشکار آوایی و معنایی پدید آورده است، نگارنده می کوشد، نقش موسیقایی قافیه را با تکیه بر غزلیات حافظ مورد بررسی قرار دهد.
    خوش تراشی واژه های قافیه، ساختهای محکم و گوناگون قافیه، که اغلب از حروف نرم و روان یا حروف پر طنین تشکیل شده است، حسن استفاده حافظ از موقعیت مکانی قافیه در جهت تشخص لفظی و معنایی مفهوم مورد نظر، تاثیر طنین حروف قافیه در جبران محدودیتهای وزنی و القای عاطفه مورد نظر شاعر، تناسب آوایی اجزای بیت با حروف قافیه، تاثیر صامتها و مصوتهای مشترک بعد از روی در غنای موسیقی قافیه و اعنات در این مقاله به عنوان عوامل گوشنوازی قافیه در شعر حافظ مورد بررسی قرار گرفته است.
    کلیدواژگان: موسیقی قافیه، شعر حافظ، ساخت قافیه، قافیه داخلی، تناسب آوایی، قافیه غنی
  • سیدبهنام علوی مقدم صفحه 141
    این مقاله بر آن است تا ساختار درونی جمله های دارای گروه های فعلی دو مفعولی وجمله های سببی را بر اساس نظریه های حاکمیت و مرجع گزینی و نیز کمینه گرایی بررسی، وارائه طریق این نظریه هارا در مورد این گونه ساختها در فارسی امتحان کند و سرانجام چگونگی نمایش آنها را درنمودارهای درختی بنمایاند.با توجه به اینکه جمله های سببی و دارای گروه فعلی دو مفعولی، بیش از یک مفعول اجباری دارد به نظر می رسد پیشنهاد لارسن مبنی بر به کار گیری گروه های فعلی هسته ای و پوسته ای در مورداین ساختها صادق باشد
    کلیدواژگان: حاکمیت و مرجع گزینی، کمینه گرایی، گروه فعلی هسته ای و پوسته ای، جمله سببی، فعل دو مفعولی
  • محمدرضا عمرانپور صفحه 159
    هماهنگی بین اجزای شعر از عناصر اساسی و سبب پیوند و عامل وحدت معنوی و عاطفی اجزا و پدید آمدن نظام شعر است. هماهنگی در انواع هنرها در طبیعت و جهان خارج از ذهن ریشه دارد. بنابراین به همان اندازه که هماهنگی و تناسب در طبیعت زیباست در طبیعت مخلوق ذهن شاعر نیز زیبا و یا موجب زیبایی است. در یک قطعه شعر گونه های مختلفی از هماهنگی از قبیل هماهنگی بین اجزای ساختار درونی یا بیرونی شعر و... هست که همه اقسام آن حائز اهمیت و زیبایی آفرین است و کوچکترین ناهماهنگی در هر بخشی موجب گسستگی و آشفتگی شعر می شود. هماهنگی بین محتوا و هر کدام از عناصر زبان، موسیقی و تصاویر دارای اهمیت بیشتری است که این مقاله به بررسی و تحلیل برخی از مهمترین جلوه های آن در شعر معاصر می پردازد.
    کلیدواژگان: شعر معاصر، زیباشناختی شعر، هماهنگی در شعر، موسیقی در شعر
  • قدرت قاسمی پور صفحه 189
    در این مقاله سعی برآن است که به تحلیل ساختار روایت گیر و راوی پرداخته شود. تقسیم بندی راویان گوناگون بر سطوح مختلفی مبتنی است که در آنجا حضور و مشارکت دارند. برمبنای این رده بندی، راویان عبارتند از: راویان درون داستانی، برون داستانی، دیگرگو و همگوی. درهفت پیکر نظامی ما با انواع این راویان گوناگون رو به روهستیم که در سطوح مختلف قرار دارند. روایت گیر نیز یکی از مشارکهای داستانی است که مخاطب راوی است. روایت گیر به دو گونه اصلی تقسیم می شود:روایت گیر درون داستانی و روایت گیر برون داستانی. روایت گیربرون داستانی، روایت گیری است که در داستانی که خطاب به او گفته می شود، مشارکت و حضور ندارد. اما روایت گیر درون داستانی در داستانی که خطاب به اونقل وگفته می شود، مشارکت وحضور دارد و بنابراین روایت گیر شخصیت است. تا دو دهه اخیر، روایت شناسان به روایت گیرنپرداخته اند و این در صورتی است که دربرخی ازمتون روایی مثل هفت پیکر، روایت گیر به عنوان چارچوب و سازهبنیادین عمل می کند.درهفت پیکر نظامی، بهرام گور، روایت گیر شاهدختهای روایت گری است که هرکدام ازآنان به نوبت حکایتی را برای او روایت می کنند. آنان راویان متعدد ند وبهرام گور تنها روایت گیر حکایتهاست.
    کلیدواژگان: روایت گیر، روایت شناسی، هفت پیکر نظامی، شعر کلاسیک فارسی
  • محمدکاظم کهدویی صفحه 207
    چرخ یکی از روستاهای بزرگ از توابع ولایت لوگر در افغانستان و زادگاه مولانا یعقوب چرخی است. مولانا چرخی از عرفا و مفسران سده نهم ه.ق است که از اصحاب خواجه بهاءالدین نقشبند و عالم علوم ظاهری و باطنی بوده و بنا به نوشته خزینه الاصفیاء به سال 851 ه.ق از دنیا رفته است و مزار وی نیز در قریه «هلففو» در تاجیکستان امروزی، حدود 5 کیلومتری شهر دوشنبه قرار دارد و زیارتگاه عام و خاص است.
    وی برای تحصیل و تکمیل علوم به بخارا، هرات و مصر سفر کرده و تا سال791 ه.ق درهنگام وفات خواجه بهاءالدین نقشبنددربخارابوده است.
    بعضی ازآثاربه جامانده ازچرخی،عبارت است از: رساله اسماءالحسنی، تفسیر سوره فاتحه و دو جزء آخر قرآن مجید، رساله نائیه و رساله ابدالیه.
    در این مقاله ضمن معرفی مولانا چرخی، ندیشه و جایگاه و روش وی در سلوک و عرفان بررسی خواهد شد.
    کلیدواژگان: یعقوب چرخی، نی نامه، اسماء الحسنی، ابدالیه، نقشبندیه
  • مرتضی محسنی، غلامرضا پیروز صفحه 223
    بی شک مهمترین عنصر معنایی شعر پروین، روح انتقادی آن است. شعر پروین متاثر از ساختار اجتماعی ایران پیش و پس از مشروطه است. او در حجم وسیعی از اشعار با نگرش سلبی، وضع موجود جامعه خود را در بوتهنقد و داوری قرار داده و در به جلوه درآوردن زیباشناختی و هنرمندانه اندیشه های انتقادی تلاش و کوشش کرده است.
    در دیدگاه پروین صرفا هنری موجه و مقبول است که در خدمت کارکرد ارتقابخشیدن به آگاهی فرهنگی و انتقاد سازنده باشد. چنین دیدگاهی دقیقا همگرایی و همسانی نگرش پروین را با آموزه های نظریه پردازان زیباشناسی انتقادی(مکتب فرانکفورت) نشان می دهد.
    مؤلفان این مقاله درنظر دارند ضمن طرح اجمالی دیدگاه نظریه زیبایی شناسی انتقادی، اشعار پروین را در ساحت آموزه های این رویکرد ادبی بررسی و تحلیل کنند.
    کلیدواژگان: پروین اعتصامی، زیبایی شناسی انتقادی، اندیشه های اجتماعی، بازتاب هنری
  • یحیی معروف، محمد اعتمادی صفحه 249
    جواهری در طلیعه قرن بیستم در خانواده ای مذهبی دیده به جهان گشود. این شاعر انقلابی عاشق در خلال یک قرن نزدیک به بیست هزار بیت سرود. او جامع اضداد است به عبارت دیگر یکبار متنبی، بار دیگر بحتری و ابو العلاء معری، و در جای دیگر ابو نواس و عمر بن ابی ربیعه است، و از دیگر سو شریف رضی است. جواهری در هر روش از روش های شعری وارد شده و به خوبی از عهده بر آمده است. در این مقاله جوانبی از شخصیت او در خلال اغراض و مقاصد شعری وی به شرح زیر آمده است:1- مدح: هدف او از مدح، مطامع مادی یا موقعیت اجتماعی نبوده بلکه به آنسوی آفاق ممدوح نفوذ کرده و به او هشدار داده تا او را بدانسو که می خواهد، هدایت کند.
    2- رثاء: اغلب اشعار رثایی او جنبه سیاسی و کمدی همراه با انتقاد از موقعیتهای خاصی دارد. او در این زمینه خالق ابداع و نوآوری است.
    3- وصف: جواهری در وصف نیز به اوج خود رسیده است او تصاویر بدیع و دل انگیزی از وصف رودخانه ها، درختان خرما، سواحل و کوه ها ترسیم کرده که تابلو درخشانی در آسمان شعر عربی است.
    4- شعر سیاسی: بیشترین حجم در دیوان او شعر سیاسی است. سیاست معنایی جز فرو رفتن در گرداب حوادث، که به سرنوشت همگان مرتبط است، نیست.
    5- غزل: او دیدگاه خاصی نسبت به زن دارد که مختص به اوست. ضمن این که غزل عریان او جنجال زیادی به پا کرده و سوالهای فراوانی را مطرح کرده است. او در ورای غزل عریانش انگیزه هایی نهفته دارد.
    کلیدواژگان: جواهری، اغراض شعر، مدح رثاء، وصف، شعر سیاسی، غزل
  • مصطفی منصف، احمدرضا صیادی صفحه 273
    واژه عشق چنان با ادب فارسی عجین شده است که اگر آن را از ادبیات این مرز و بوم و بویژه ادبیات عرفانی بگیرند، چیزی جز کالبدی بی روح باقی نمی ماند. اما بسیار عجیب است که عارفان قرون اولیه چندان از این واژه استفاده نمی کرده اند.ازاین گذشته این واژه در قرآن هم نیامده است و حتی در سخنان پیامبر (ص) و ائمه دین(ع) ارج و قرب چندانی ندارد و واژه های دیگر جایگزین عشق شده است، این موضوع، ناخودآگاه پرسشی را به ذهن متبادر می کند که «راز این کم توجهی و بی اعتنایی درچیست». این مقاله کوششی برای پاسخ به این پرسش مقدر است.
    در این مقاله ابتدا «عشق» و«محبت» از نظر لغوی بررسی، و تفاوت آن دو با یکدیگر بیان شده است. سپس از دو دیدگاه لغوی و تاریخی، دلایل و علل پرسش یاد شده مطرح گردیده است.
    کلیدواژگان: عشق، حب (محبت)، ود، مراتب محبت، عشق الهی، ادبیات عرفانی
  • فرامرز میرزایی، ماشاءالله واحدی صفحه 299
    «بینامتنی» نظریه ای است که به روابط بین متونی می پردازد که موجب آفرینش متن جدید می شود و هر متن ادبی را به منزله «جذب و دگرگون سازی دیگر متون گوناگون گذشته و یا همزمان با آن» می داند. در دهه شصت قرن بیستم میلادی، ژولیا کریستوا، ناقد فرانسوی بلغاری الاصل، این نظریه را ارائه کرد که بشدت مورد توجه ناقدان قرار گرفت. روابط بینامتنی قرآن با اشعار احمد مطر، شاعر عراقی به گونه زیبا و ابتکارانه ای رخ داده است تا آنجا که این روابط بینامتنی با قرآن از ویژگی های برجسته شعری این شاعر به شمار می رود. عملیات بینامتنی در اشعار احمد مطر نشانی می دهد که بیشترین شکل بینامتنی قرآنی درشعر این شاعر به صورت نفی کلی (حوار) است که بالاترین شکل تناص یا بینامتنی به حساب می آید وهمین امر، شعر وی را مؤثر، عمیق و جذاب کرده است.
    کلیدواژگان: قرآن، روابط بینامتنی (تناص)، احمد مطر
|
  • Najaf Joukar, Changiz Rahimi, Mohammad Reza Deiri Page 1
    This study was intended to firstly analyze various dimensions ofpersonality in Saddi,s literary works and then compare the results with theway personality is reflected George Kelly,s cognitive psychology. Havingevaluated Kelly,s attitiudes on personality. The author then analyzed Saddi,sviewpoints on the nature of man and personality and compared them withthose of Kelly. The main focus of the study was a comparative analysis ofsome auxiliary principles on personality in George Kelly and Sadd,s works.The investigation was carried out using a rather comparative method withoutpredilection for any particular value. The method of evaluation was libraryoriented and the analytical methods were basically comparative. Withoutbeing necessarily based on any sampling techniques.Nonetheless, indiscussing each part. There could have been references to a few examples.Apart from differences in ideas and manner of expression- that seems to beusual- the findings of this study are mostly related to similarities in Sadd,sviews that are general in nature.Thay have been discussed in the evaluationand analysis parts in full details.The results of such studies could arm thereader with new looks at the texs that are intended to identify similaritites inscholars, views on the one hand and develop a good background on identifysimilaritites available in various cultures and theoritical approches on theother.
  • Morteza Hosseini Page 33
    Regarding technical features, Didactive poetry is different from poetryarising by emotion and imagination. Its in the form of poetry, but the contentis science. It has neither the element of imagination and affection nor thevastness or accuracy of science. However, this doesn’t that it is without anybenefit, because it first and most essential feature is the preserving andkeeping science from being forgotten. The heritage of old Arabic literaturedoes not include this type of poetry and should have roots in Omavid era.The poets and scientists of the Abbasid era have brought about the bloomingof verse poetry with the help of the Omavid collections and accessinginformation from the literary and scientific treasure houses of othercountries. The number of collections is large, to a point that their index ispresented in a large volume.
  • Reza Davari, Hossein Davari Page 55
    Persian lexicography. Paying attention to scientific aspects of lexicographyin a period of time which Persian language has been faced with a serious andreal vacuum in this area, such an attention is the most significant feature ofthis dictionary. Paying attention to the etymology of the entries, as well asusing a linguistic corpus to select the entries, attaching importance to theword registers and to the area of words application, furnishing the entrieswith suitable examples and etc. are the features which make this dictionarytake precedence over the available ones. In spite of the attention andimportance which have been paid to the selection of the words etymology,some drawbacks are clearly significant. Therefore, this paper tries to studyand consider some of them in three subsections.
  • Ghahreman Shiri Page 73
    In Pahlavi Period, stylist poets such as Shamloo, Akhavan, Sepehri, andFarrokhzad, having independence of mind and language and art rules, hadgreat impact on literary circles and produced powerful circumstances inpoem. Some of young and new arrived poets also made sins on theseprevailing circumstances with their great enthusiasm and heat and historicaland social conditions agreed with their attempts for a short while and in thisway some poetic circumstances were made in Pahlavi period literature. Themost notable of these poetic circumstances was Space mental Poem whichwas set forth by Yadollah Royaee and his adherents in 1348 and made a lotof noise in Iran's literary society.
  • Mohammad Reza Sarfi Page 93
    In the ghazis of Hafez, the moments of time are neither alike nor continuous.He experiences two types of time; holy and non-holy. One is the instable andtransient passage of days i.e. regular time, and the other is a sequence ofvisionary and inspirational understanding of eternity in special momentswherein he moves away from his fanciful world to attain them.Entering into his symbolic time, Hafez's should gets interwoven with theunknown truths of the existence and faces inspirational and visionarymoments. In his divan, this symbolical concept of time is referred to withterms such as; dream, yesterday, last night, dawn, the early morning, eternitywithout beginning, aurora, break of day, etc. It's in these moments when he,in proportion to the situation, states one of his experiences wherein he hasbeen illuminated to visions and manifestations. This article studies thesymbolic concept of time in Hafez's ghazis based on library research,wherein all data are classified and analyzed before being presented in adescriptive manner and analyzing the content.
  • Yahya Talebian, Mahdiyeh Eslamiat Page 115
    Rhyme is one of parades of music of poetry. But musical role is generallyignored. Since acquaintance of Hafez with complicated relation betweenmelodic system of the words, has come in to existence a chain of the besteuphony of rhymes in the side another symmetry, contrast, figures of speech,the writer tries, the musical role of the rhyme study while considering gazalsof Hafez. Nice cuts of the rhyming words, stable and miscellaneousconstructure of the rhyme which is organized out of the fine and fluent or themost resonant type of letters. The lucky local situating rhyme schemeapplied by Hafez in order to gain a literal & meaningful sort ofpersonification relating to pertinent purports, the effect of resonance inrhyming letters in compensation with the rhythmic kind of limitations andsuggestion of objective sort of feelings & sentiments by the poem melodical,assonance in verses with the rhyming letters together with, the effects ofcommon consonant and the vowels followed by all- through remainingrhyme in the wealth of musical rhyme in the article studied as the euphonyagents of rhyme in Hafez poetry.
  • Gb, Minimalism Page 141
    This article is going to study the causative sentences and ditransitive verbs inFarsi language from the viewpoint of GB & Minimalism and express howthey can be shown in tree diagrams. It also examines their suggestions aboutthese two structures in Farsi language. As causative sentences andditransitive verbs have more than one obligatory object in Farsi language, soLarsen's suggestion about the use of vp shell and vp core is applicable intothese two structures in Farsi language.
  • Mohammad Reza Omranpour Page 159
    Harmony is the main element of each system especially poetry. It isthe intellectual and the sentimental unity among the poetry's components,like the unity between a thought or an image and its expression. Theharmony in nature is the foundation upon which the harmony of arts rests,since it is beautiful and appealing, the harmony of poetry which is thecreated nature by poet is beautiful too. In a piece of poetry, there aredifferent types of harmonies as harmony between the elements of the internalstructure or the external structure of poetry, etc All of these harmonies causethe creation of beauty and if there are no harmonies between the elements ofa section of poetry, it will cause chaos in the whole poetry. The harmonybetween content and language, images or music is more important than theother kinds of harmony. In this paper, an analysis will be presented aboutsome of the most important types of them.
  • Ghodrat Ghasemipour Page 189
    The purpose of this article is to analyse the structural Function of thenarratee and narrator. Narrators’ classification is based upon on theirpresence and participation in the levels of the story as fallows: extradiegetic,intradiegtic, heterodiegetic and homodiegetic narrators. Narratee is one ofthe Fictional participants who is addressed by the narrator and narratees aredivded into two essential types: extradiegetic narratees and interadiegeticnarratees. An extradiegetic narratee is the agent who is not given a role as acharacter in a narrative that told to him. But an intradiegetic narratee innarrative undertakes a character role. Therefor a narratee is in somenarrative must be taken as on of the basic frameworks of the text. In certainclassical works of Persian literature; for instance in Nezamis 'haft - peykar, Bahram e' gour undertakes the role of the narratee. in this work, sevenprincess as intra-heterodiegetic narrators, in turn, narrate a fable forBahram e' gour; while he is the single extradiegetic narratee of the text.
  • Mohammad Kazem Kahdooyee Page 207
    A great village, Charkh, one of the suburbs of province Luger inAfghanistan, is the birthplace of our master Yaqub Charkhi. One of theGnostics and Quran commentators of the 9th A.H century, our masterCharkhi was Khaje Baha-al-Din Naghshband’s disciple. He was a learnedman of outward and inward knowledge. According to the documentKhazineye al-Asfia he passed away in 851 A.H and his tomb in the village“Helffo” (Helftor) of the today Tajikistan, at a distance of about 5 kilometerfrom the city Dushanbe is the place of pilgrimage of everyone, individualsand groups. He travelled to Bokhara, Herat and Egypt to study and completehis knowledge. Until 791 A.H, when Khaje Baha-al-Din Naghshband passedaway he was in Bokhara. Some of the literary works left from Charkhi are:(1) Asma-al-Hosna treatise which is an unknown work of Charkhi and iskept in Pakistan as a handwritten manuscript. (2) Commentary on Surah(chapter of Quran) Fatehe and the last two section of Quran written in alearned and mystical style and published in India and Pakistan. (3) Naeiyehtreatise in expanding the preface of Mathnavi Manavi and the tale of the kingand the bondmaid and the story of Sheykh Daghoughi and Sadr Jahan andSheykh Mohammad Sarzari. (4) Abdalieh treatise which is a brief paper inproving the existence of masters and their degree written based on Hojviri’sbook entitled Kashf-al-Mahjoub.
  • Morteza Mohseni, Gholamreza Pirooz Page 223
    Quite undoubtedly, social criticism is the most significant element in thepoetry of Parvin Etesami. Her poetry is largely influenced by the socialstructure of pre and post Constitution Revolution of Iran. In a large numberof her poems, she criticizes the current state of affair of the country throughdepicting artistic as well as critical thoughts of the period. From her point ofview, justified and popular art is one which is at the service of improvingcultural awareness and constructive criticism. Such an approach is greatly inline with the doctrines of critical aesthetics theoreticians (Frankfurt School).The authors of the current article attempt to give a concise definition ofcritical aesthetics theory and then apply the doctrines of this school ofthought to the poetry of Parvin Etesami.
  • Yahya Maerof, Mohammad Etemady Page 249
    Javahery was born in religious family at 20th century. This amorousrevolutionary poet during one century composed nearly 20thousand couplet.He is considered opposite collections, in other words. Once he is Motanabbi,other time Bohtory & Abo Al Ala Maerri and in other place Abo Novas andOmae ebn Abi Rabie and Sharif Razy. Javahery had written in all poetryways and had been able to them. In this paper some aspects of his poeticpurpose and motives are followed: (1) Eulogy: his aim of eulogy wasn’tmaterial covet oneness or social conditions, but he penetrated beyondpraising Horizons and gave carefulness to him to direct the ways which hewant. (2) Elegy: most of his elegy poets have political comedian aspects withcriticizing special positions. He is creature of innovation in this area. (3)Description: Javahery culminated in description. He described new andpleasant features of rivers. date palm, shores and mountains which is shiningtubule in Arabic poetry sky. (4) Political poetry: most of his poems ispolitical poetry. Meaning politics isn’t anything except to snick in eventswhirlpool, which is connected to all people fate. (5) Lyric poem: he hasparticular view on women that is proper to him. meanwhile his naked lyricpoem have made tumult and propounded many questions. He has hiddenmotives over his naked lyric, poem.
  • Mostafa Monsef, Ahmadreza Sayadi Page 273
    The word “Love” has been blended with persian literature such a high levelthat if we remove from persian literature, nothing remais except a bodywithout life. But it is very strange that the mystics of the first centurieshasn’t used thise word much; Besides, this word hasn’t been come in theKoran and there is no value for it in the words of the Holy prohet (peace BeUpon Him) and the religious leaders. Without thought, this matter brings toone’s mind that why there is little atention to this subject. This essay is anattempt to give an answer to this defined question. In this essay, firstly, weinspected the words “Love” and “kindness” as words and and haveexpressed the differences between those two words, and then have presentedcauses and reasons as a reply according to two points of view: lexical andhistorical aspects. We hope that this attempt can be an introduction for futureresearches.
  • Faramarz Mirzaei, Mashalah Vahedi Page 299
    Intertextuality is a theory that was proposed in the end of 1960s byJ.KRISTEVA. This term used by J. KRISTEVA in 1965, indicates unlimitedrelationship between one text and others. Intertextuality was a new type oflook at text that led to a new meaning. Symptoms of intertextuality withQuran in Ahmad Matar's poems are found. The role of Quranic texts in hispoems is obvious but sometimes not obvious, sometimes it agrees withQuranic texts sometimes it is in contrast. We can say that signs ofintertextuality in his poems are in the use of words, verses, expressions, andQuranic music and Quranic events wich have particular role in production ofhis texts. The poet sometimes uses a part of absent text in his text andsometimes a part with that meaning. So, in some points, he has made adialoge with absent text. All of these cases indicate a strong link of hispoetry with Quran and his high perception of this heavenly book.
  • Dr. Azizollah Dabbaghi, Dr. Mansoor Tavakkoli Page 17