فهرست مطالب

نثر پژوهی ادب فارسی - سال دوازدهم شماره 25 (زمستان 1389)

نشریه نثر پژوهی ادب فارسی
سال دوازدهم شماره 25 (زمستان 1389)

  • 432 صفحه،
  • تاریخ انتشار: 1389/11/12
  • تعداد عناوین: 18
|
  • آرش اکبری مفاخر* صفحه 1
    اصطلاح «بویاترنج» تنها یک بار در شاهنامه فردوسی به کار رفته است. این اصطلاح بیانگر داستان اسطوره-ای مستقلی است که در شاهنامه نیامده است. با بررسی ادبیات اوستایی، متون پهلوی، روایات فارسی زردشتی و حماسه های شفاهی می توان سه سرچشمه برای این اسطوره در نظر گرفت:1. اسطوره جمشید و آسن خرد که در آن جمشید، آسن خرد ربوده شده توسط اهریمن و دیوان را از دوزخ/ شکم اهریمن بازمی گرداند. 2. اسطوره جمشید و تهمورث که در آن جمشید برای بازگرداندن تهمورث که توسط اهریمن بلعیده شده، دست در تن دوزخی او فرو می برد و تهمورث را بیرون می کشد، اما دست او پوسیده می شود و بوی بد می گیرد و با گمیز درمان می شود. 3. اسطوره ای در حماسه های شفاهی که در آن دست رستم در اثر فرو بردن در شکم دیو سپید بوی بد می گیرد و او همواره ترنجی طلایی پر از بوی خوش در دست دارد. در این مقاله با توجه به این سه سرچشمه، بنیادهای اسطوره ای بویاترنج بازشناسی، و سپس این اسطوره بازسازی شده است.
    کلیدواژگان: بویاترنج در شاهنامه، اسطوره آسن خرد، فره ایزدی، جمشید در شاهنامه، هفت خان رستم
  • میرجلیل اکرمی*، تورج هاشمی صفحه 25
    دانش هرمنوتیک درچند دهه اخیر در حوزه فلسفه، شناخت شناسی، ادبیات و علم روانشناسی حضور معنی داری پیدا کرده است به گونه ای که امروزه از آن به عنوان بنیان علوم انسانی نام برده می شود. در این حوزه،نظریات بزرگان این علم همچون شلایرماخر، دیلتای و پیتر وینچ راهگشای بسیاری ازمعضلات روش شناختی اندیشمندان حوزه علوم انسانی شده است. به دلیل این تغییر روش شناختی درچگونگی رویارویی با موضوع فهم رفتارآدمی،زمینه پیوند دیدگاه های شناخت شناسانه با نظریات زبانشناختی و جامعه شناختی فراهم، و ارتباطی بین الاذهانی در فضای فکری فلاسفه علم و صاحبنظران علوم اجتماعی از قبیل ماکس وبر، پیتر وینچ، ویتگینشتاین و پل ریکور پیدا شده است. در این نوشتار، چهارچوبی برای معرفی این دانش،خاستگاه،معانی،نظریه ها وکاربردهای آن در عرصه علوم انسانی ارائه شده و سیر تحول و تطور مفهوم آن از زوایای مختلف مورد بررسی قرار گرفته است تا مبنای مناسبی برای داوری پژوهشگران عرصه شناخت شناسی، زبانشناسی و رفتار شناسی باشد.
    کلیدواژگان: هرمنوتیک، شناخت، باور، نظریه
  • نجف جوکار*، سیدناصر جابری صفحه 51
    در این مقاله ضمن در نظر داشتن سبک قصه پردازی مولانا نخست ویژگی های آن کلی همراه با برخی نظریات مثنوی شناسان و بعضی عناوین اطلاق شده بر آن به اختصار بررسی شده است.نظریات و عناوین مطرح شده غالبا به پیچیدگی و بعضا به بی نظمی مطالب مثنوی اشاره می کند در حالی که تامل در روابط ابیات نشان می دهد پیوند بیتها، تمثیلها و قصه ها از آنچه گفته اند، بیشتر است. ضمن اینکه امروزه محققان در این شیوه غالبا محاسن را جستجو می کنند وسبک مولانا را سبکی متفاوت و بر هنجارگریزی وساختارشکنی مبتنی می دانند. بر این اساس در ادامه به نقش تداعی معانی و تمثیل به عنوان دو عامل موثر در شناخت پیوند ابیات پرداخته شده است. بررسی تداعی وتمثیل نشان می دهد،این دو مقوله ضمن ایجاد ابهام، سیالیت، گسست و گسسته نمایی در عین حال می تواند عناصری در جهت پیوند و انسجام متن نیزبه شمار آید. برای تبیین این موضوع مثالهایی انتخاب شده است که گسستگی و پراکندگی ظاهری در آنها مشهودتر است. ضمن بررسی دلایل پراکنده نمایی این موارد، نهایتا شیوه های پیوند حاکم بر آنها نمایانده شده است.
    کلیدواژگان: تداعی معانی در مثنوی، تمثیل در مثنوی، پیوند ابیات در مثنوی، قصه در مثنوی مولانا
  • نصرالله شاملی*، فریبا حسینی صفحه 75
    این مقاله سه مبحث را دنبال می کند:1-دلالت حروف بر معانی: در این مبحث رابطه میان حروف و معانی مورد ارزیابی و بررسی قرارمی گیرد. ناقدان عربی بررسی را به مقدار وسعشان دنبال کرده اند. بررسی های آنان نشاندهنده این است که آهنگ برخی حروف با آوای فعلها شباهت تام دارد. این موضوع در این مقاله تحت عنوان «دلالت حروف بر معانی» نامگذاری شده است.
    2-دلالت الفاظ بر معانی: در این مبحث نیز میان لفظ و معنی یا میان شکل و مضمون، پس از بررسی مورد نیاز، ارتباط معنایی یافته شده است؛ هم چنین آرای برخی از ناقدان معروف عربی چون جاحظ و ابن رشیق قیروانی، ابن جنی و ابوهلال عسکری و دیگر ناقدان در این موضوع مطالعه، و از چگونگی استدلال آنها آگاه شده ایم.
    3-دلالت اوزان شعری بر معانی: در این بررسی نیز درصدد بررسی ارتباط و هماهنگی میان وزن شعر و معنای آن برآمدیم و معیارهای روشنی را که ناقدان ادب عربی به طور گسترده از آن بحث کرده بودند، ارزیابی کردیم و نظرنهایی خود را در این مورد به صورت تحلیلی بیان کردیم.
    کلیدواژگان: لفظ و معنا، شکل و مضمون در جمله، آهنگ حروف در جمله، اغراض بحری شعر
  • آزاده شریفی مقدم* صفحه 93
    در زبان فارسی کاربرد الفاظی که مرجع آنها عضو بدن است به رغم تعداد محدود آنها درمفهوم اولیه (ارجاعی) طبقه واژگانی بازی را تشکیل داده است که درآن طیف وسیعی از انواع مفاهیم غیر ارجاعی مشاهده می شود. این مقاله با هدف بررسی چگونگی گستردگی الفاظ عضو از گونه ارجاعی به غیر ارجاعی و نیز مقایسه ویژگی های متفاوت صوری ومعنایی آنها تدوین شده است. نتایج این مطالعه نوعی ارتباط هماهنگ یا تصویرگونه را درفرایند تبدیل از یک گونه به گونه دیگر نشان می دهد.
    کلیدواژگان: الفاظ عضو در زبان فارسی، مفهوم ارجاعی و غیر ارجاعی در زبان، خلاقیت در زبان، تصویر گونگی نموداری
  • حمید طاهری* صفحه 113
    ای هام یکی از شگردهای زبانی است که در آن گوینده از واژه یا عبارت و جمله ای در کلام استفاده می کند که به جهت پیوندی که با دیگراجزاوسازه های کلام دارد،چند معنا رابه ذهن متبادرمی کند.در این مقاله از این ترفند وشگرد شیرین هنری وانواع واقسام آن بویژه انواع آن در محدوده عبارت و جمله در شعر حافظ سخن رفته است. هم چنین ای هام ازنوع تصویربه عنوان مبحثی نو در این تحقیق برمبنای شعرحافظ ارائه شده است.حافظ با توجه به دانش ژرفی که به زبان فارسی داشته است از این شیوه استفاده بجا، مناسب واعجاب انگیز کرده است واگر سبک او را سبک ای هام می خوانند از این روست. در شعر او غزلی نمی توان یافت که دارای ای هام نباشد. حافظ در این شگرد هنری نوآوری هایی دارد که سعی شده است در این مقاله ارائه گردد.
    کلیدواژگان: شعر حافظ، بلاغت در شعر حافظ، ایهام در شعر حافظ، شعر کلاسیک
  • اسحاق طغیانی*، خدایار مختاری صفحه 139
    پروین اعتصامی(1258-1320) از جمله شاعرانی است که کلام ساده، رسا، جذاب و دوست داشتنی او تاثیر فوق العاده ای بر مخاطبان خود می گذارد و به نحو شگفت انگیز و دلنشینی در قلب و روح آنان نفوذ می کند.
    به نظر می رسد این قبیل تاثیرات عمیق بیشتر به واسطه پیام و محتوای ارزشمندی است که در ورای سخن زیبا و عاطفی این شاعر گرانقدر نهفته است؛ اگرچه توجه به آرایه های ادبی و فنون بلاغت و فصاحت نیز در این تاثیر گذاری کم اهمیت نیست.
    در این جستار نگارندگان بر آنند تا با بررسی و تجزیه و تحلیل درونمایه های اخلاقی، اجتماعی، تعلیمی و تربیتی شعر پروین نشان دهند، محتوا و پیام جهت دار شعر او به چه میزان در فرایند جذب مخاطب نقش دارد و نسبت و رابطه این محتوا با عناصر برون ساز شعر همانند زیبایی، تخییل، سبک، نوآوری و... تا چه حد است.
    کلیدواژگان: پروین اعتصامی، شعر معاصر، نوآوری شعر پروین، پیام شعر پروین
  • غلامحسین غلامحسین زاده*، سیدعلی قاسم زاده صفحه 157
    مولانا مطابق اسلوب قرآنی با دسته بندی مکر و نیرنگ به دو نوع کلی ممدوح و مذموم،ضمن تبیین پیامدها و تاثیرات آن در جامعه،رفتار و افکار شخصیتهای داستانی خویش را به عنوان الگوهای رفتاری هرجامعه در حوزه های فردی، اجتماعی و سیاسی به نمایش می گذارد. بررسی این موضوع در مثنوی به ما در اثبات این نکته نیزکمک می کند که مثنوی معنوی را درکنار عقیده مشهور-که آن را از«بزرگترین حماسه های روحانی بشر» می داند- می توان یکی از«بزرگترین آثار جامعه شناسی و روان شناسی بشر» به شمار آورد.
    اهمیت اجتماعی و روانشناسانه این موضوع و بسامد فراوان مضمون «مکر ونیرنگ»در داستانهای مثنوی و کم توجهی محققان به نقد و بررسی آن در مثنوی به عنوان موضوعی مستقل، سبب شد، نگارندگان این مقاله با استفاده از نظریه های برخی رفتارشناسان و روانشناسان اجتماعی با روش توصیفی – تحلیلی به تبیین و تحلیل این موضوع در مثنوی بپردازند و ضمن اشاره به داستانهای مکرمحور مثنوی و استفاده از آنها اختصاصا بر داستان «موسی وفرعون» تاکید ورزند.
    کلیدواژگان: مکر و نیرنگ در مثنوی، ادبیات و نظام اجتماعی، رفتارشناسی مولانا، مثنوی مولانا
  • دکترمهین دخت فرخ نیا*، علی ضیاءالدینی صفحه 183
    بررسی دوره های گوناگون شعری نیما نشان می دهد که او بتدریج از رمانتیسم به رئالیسم، سمبولیسم وسمبولیسم اجتماعی گرایش می یابد.در این مقاله با توجه به بررسی ویژگی های سیاسی و اجتماعی عصر نیما،علت گرایش نیما به این مکاتب شعری از دیدگاه جامعه شنا ختی تجزیه و تحلیل می شود وبا تقسیم بندی شعر او به پنج دوره متمایز، بازتاب حوادث مهم اجتماعی هر دوره درشعر او، همراه با تحلیل آماری اشعار او مورد توجه قرار می گیرد و خواننده را به این نتیجه رهنمون می سازد که وضعیت اجتماعی زمان نیما در تکامل شعر نیما و دستیابی او به محتوا و ساختاری نو، تاثیر بسزایی داشته است.
    کلیدواژگان: شعر نیما، شعر نو، جامعه شناسی شعر، تکامل شعر معاصر، مکتبهای ادبی و شعر فارسی
  • دکترمرتضی فلاح* صفحه 213
    تربیت و پرورش کودکان در شاهنامه به عنوان سند دیرپای فرهنگ ایرانی، جایگاه خاصی را به خود اختصاص داده است. برابر روایت شاهنامه، کودکان را پس از تولد، طی مراسمی نامگذاری می کردند. این نامگذاری براساس ویژگی های ظاهری و یا حسب و نسب صورت می گرفت. سپس کودکان را به دایه یا دایگانی می دادند تا شیر دهند. پس از بازگرفتن از شیر، آنان را به فرهنگیان می سپردند تا مبانی فرهنگ و اخلاق و دین و آیین و مدنیت را به آنان بیاموزانند. آن گاه فرزندان را به دبیران و آموزگاران وا می گذاشتند تا دبیری را نیک فرا گیرند و بر این هنر تسلط یابند. در این نوشته تا آنجا که گنجایش مقاله اجازه دهد به نمونه هایی از اشعار فردوسی، که نشانگر مراحل آموزش و پرورش درگذشته ایران بوده است، اشاره می شود.
    کلیدواژگان: آموزش و پرورش و شاهنامه، شاهنامه فردوسی، شعر کلاسیک فارسی، تاریخ ایران و ادب فارسی
  • دکترغلامعلی فلاح، محمد جواد عظیمی صفحه 243
    قافیه را می توان از زوایای مختلفی مورد بررسی قرار داد. برای تعیین نقش قافیه در بافت موسیقایی بیت،سامانه ای با چهار عامل تعریف، و در ادامه به این فرضیه پرداخته می شود که توجه به قافیه به عنوان عنصر کلیدی در بافت موسیقایی بیت و به کارگیری قافیه هایی که توان موسیقایی بیشتری دارد ویژگی سبک شخصی نیست بلکه متعلق به سبک دوره ای است. شایان توجه است که تمام مراحل این پژوهش اعم از طبقه بندی اطلاعات، تجزیه و تحلیل داده ها آزمون فرضیه ها و... با استفاده از کامپیوتر انجام شده است.
    کلیدواژگان: قافیه در شعر، موسیقی شعر، غزل حافظ، شعر خواجو، شعر سلمان ساوجی، سبک شناسی آماری
  • غلامرضا کریمی فرد، رضانیکدل صفحه 265
    ادبیات علی(ع) مدرسه زیبایی شناسی و هنر بیان است. تشبیه یکی از پرکاربردترین مباحث زیبایی شناسی در راستای سهولت درک معنی شناخته می شود و از این طریق است که توان تصویر پردازی، توسعه فراوان می یابد از عناصر برجسته در کلام آن حضرت است. از ویژگی ها و امتیازات منحصر به فرد کلام امام (ع) این است که چند بعدی و از بند زمان و مکان خارج است؛ از این روست که همیشه زنده و مانا و پویاست و هر نسلی در هر دوره ای می تواند از آن بهره ببرد. در این مقاله با بررسی عنصر تشبیه در حکمتها و نامه های نهج البلاغه بر توانایی آن حضرت درچگونگی انتقال مفاهیم و تبیین اغراض سخن و تاثیر گذاری کلام آن بزرگوار با به کارگیری عنصر تشبیه تاملی شایسته و در خور خواهد شد.
    کلیدواژگان: زیبایی شناسی، بلاغت، تشبیه در نهج البلاغه، ادبیات عربی
  • فاطمه کوپا* صفحه 291
    یکی از ابزارهای موثر در زمینه باورهای مذهبی و عرفانی و تجربه های روحانی ناشی از آن، بهره گیری مولف از ظرفیت حکایات و قصه ها است که در ایجاد ارتباط موثر مخاطب با این مفاهیم متعالی از توانی خاص برخوردار است. یکی از آثاری که در همین راستا به رشته تحریر درآمده،کتاب «انیس العارفین»، تالیف «علی بن مولانا حسین ابن موسی الرصدی» معروف به «واعظ» یکی از مولفان قرن نهم است.
    نثر این کتاب، مرسل و فصیح و آمیخته به نظم و آراسته به آیات و احادیث و آرایه های ادبی (بویژه در بخش مقدمه) است. موضوع نسخه، بحث و بررسی فضایل تعدادی از سوره های قرآن کریم، ایمان و توحید و معرفت حق، جایگاه ویژه نبی اکرم(ص) و ائمه اطهار (ع)، توکل، تسلیم، شکر و... با بهره گیری از بیانی ادبی و عرفانی است.
    در این مقاله، بررسی اجمالی و محتوایی نسخه،ابواب و فصول آن، ویژگی های زبانی، ارزشهای ادبی و... مورد نظر است.
    کلیدواژگان: انیس العارفین، بررسی محتوایی انیس العارفین، ویژگی های ادبی و سبکی انیس العارفین، زبان عرفان، نثر کلاسیک فارسی
  • چشمهای نگران آینه تردیدند / بررسی و تحلیل حیرت و سرگردانی انسان معاصر در نگاه قیصر امین پور
    مصطفی گرجی* صفحه 317
    یکی از مضامین برجسته در مجموعه اشعار شاعران بعد از انقلاب اسلامی توجه به جهان پیرامون انسان، تامل در ویژگی ها، احوال و روحیات انسان مدرن و شبه مدرن است که غالبا در تقابل با احوال و ویژگی های انسان کلاسیک تصویر می شود. یکی از این ویژگی ها «حیرت و سرگردانی» انسان معاصر است که در ژرف ساخت و روساخت شعر برخی از شاعران معناگرا انعکاس بیشتری یافته است. یکی از این شاعران برجسته، که به موضوع یاد شده عنایت ویژه ای داشته، قیصر امین پور است. شاعر محققی که سعی کرده است لوازمات سنت را از یک سو و نوگرایی را از سویی دیگر در زبان و محتوای اشعار خویش جمع، و جریانی نو در شعر انقلاب اسلامی ایجاد کند. بررسی این موضوع در مجموعه آثار او نشان می دهد که شاعر به هر میزان از دهه شصت با «تنفس صبح»(1363) به دهه هفتاد با «آینه های ناگهان»(1372) و از آن به دهه هشتاد با «گلها همه آفتابگردانند»(1381) و «دستور زبان عشق» (1386) نزدیک می شود، نه تنها توجه او به مقوله تردید و سرگردانی انسان معاصر از نظر کمی رشد بیشتری پیدا می کند از نظر کیفی هم، عمیقتر و فلسفی تر می شود. نویسنده در این مقاله بعد از بررسی ابعاد مختلف مسئله و معرفت شناسی موضوع در شعر معاصر از یک سو و با توجه به علل و دلایل پیدایی آن در نظام زبانی و اندیشگانی اشعار قیصر از سویی دیگر، مجموعه اشعار او را در این زمینه،طبقه بندی، بررسی و تحلیل می کند.
    کلیدواژگان: شعر قیصر امین پور، حیرت در شعر معاصر، انسان و شعر معاصر، ادبیات معاصر فارسی
  • سیدعلی اصغر میرباقری فرد*، مهدی رضایی صفحه 339
    صوفیان سده پنجم هجری، بحثهای گسترده ای درباره صحو مطرح کرده اند. این عده بنا بر مشرب عرفانی خویش به تعریف صحو و سکر پرداخته و با دقت در این دو مبحث، دسته بندی هایی ارائه کرده اند. با این تعریفها و دسته بندی های منظم و دقیق، بسیاری از اختلافاتی که ناشی از درک نادرست از صحو و سکر بوده است از بین می رود. با استناد به این آرا و عقاید می توان ضمن شناخت دقیق و علمی تر هرکدام از این دو مبحث به این نتیجه رسید که هیچ تضاد و تقابلی بین صحو کسانی چون جنید بغدادی و سکر امثال بایزید و شبلی نیست.
    در این مقاله دلایل طرفداران هر کدام از دو مکتب بغداد و خراسان درباره صحو و سکر ذکر خواهد شد. در نهایت با استناد به دلایل صوفیان مکتب بغداد و خراسان در سده پنجم به این نتیجه می رسیم که صحو و سکری که در سخنان مشایخ و عارفان واصل دیده می شود، نه تنها با هم در تقابل و تضاد نیست، بلکه در ورای این ظاهر متفاوت، وحدت عمیق معنایی و محتوایی بین آنان وجود دارد.
    کلیدواژگان: صحو و سکر، عرفان در مکتب بغداد، عرفان در مکتب خراسان، بایزید بسطامی، جنید بغدادی
  • زرین واردی*، نجمه داناییان صفحه 361
    در این مقاله سعی شده است تا ابیاتی از «دیوان کبیرشمس» بنا بر تعاریفی که از مفهوم زیبایی توسط اندیشمندان ایرانی و غربی ارائه شده است، بررسی شود. از آنجا که زیبایی مطلوب بشر است و در فطرت آدمی ریشه دارد، مشاهده خواهد شد که بعضی تعاریف و کاربردهای هنری زیبایی از نگاه ایرانیان و غربیان به یکدیگر شبیه است. به منظور نظم نوشتاری، نویسندگان این مقاله، بررسی وجوه زیباشناسی ابیات «دیوان کبیر» را در دو بخش بررسی کرده اند: ابتدا جنبه معنوی زیبایی که شامل موضوعاتی همچون نور، شادی، وحدت وجود و... می شود و دیگر جنبه صوری و ظاهری زیبایی در موضوعاتی چون مسائل بیان و موسیقی شعر.
    کلیدواژگان: غزلیات شمس، زیبایی شناسی شعر فارسی، زیبایی صوری شعر فارسی، زیبایی معنوی شعر فارسی
  • احمدرضا یلمه ها* صفحه 383
    رشیدالدین وطواط از شاعران و ادیبان نامدار و از بلیغان مشهور زبان فارسی است. تنها تصحیحی که از دیوان این شاعر صورت پذیرفته، تصحیح مرحوم سعید نفیسی است که برای اولین بار از سوی کتابفروشی بارانی در آذرماه 1339 هجری شمسی در تهران به حلیه طبع آراسته شده است. با وجود اینکه مصحح چندین نسخه خطی را با یکدیگر مقابله و مقایسه کرده و در تصحیح آن زحمات فراوانی کشیده است به دلیل متاخر بودن نسخه های در دسترس و نیز عدم دسترسی به نسخه های متعدد و متقدم، بسیاری از ابیات این دیوان با تحریفات و تصحیفات فراوان ضبط شده است. نگارنده با در دست داشتن چندین نسخه خطی از دیوان این شاعر و مطابقه و مقایسه آن نسخ با متن چاپی دیوان، ابیات محرف فراوانی از این دیوان را تصحیح کرده که برخی از این ابیات را در این نوشتار ارائه کرده است.
    کلیدواژگان: دیوان رشید وطواط، شعر رشید وطواط، تصحیح نسخه های خاطی، شعر کلاسیک فارسی
  • هادی یوسفی* صفحه 399
    بررسی ضدقهرمانان از زوایای مختلف باعث آشنایی هرچه بیشتر ما با قسمت عمده ای از شخصیتهای داستانهای حماسی و در نتیجه شناخت دقیقتر حماسه های ملی ایران می شود. از این رو نگارنده برآن است که در این مقاله بخش عمده ای از دلایل برخی از رفتارهای سپاهیان شر را در میدان نبرد با قهرمان و سپاهیان او مورد بحث قرار دهد.
    سرآغاز این نوشتار به تعریف ابزارها و عواملی اختصاص دارد که در میدان نبرد وسیله برانگیختن سپاهیان و جنگجویان قرار می گیرد که آنها را ابزارهای واداری نامیده ایم. این دسته از عوامل خود به دو بخش عمده مثبت و منفی تقسیم می شود. در گروه ابزارهای مثبت با سه زیر مجموعه تحریک، دلداری دادن و تطمیع روبه رو هستیم. هر کدام از این زیر مجموعه ها نیز خود به زیر شاخه های دیگر تقسیم می شود که در مقاله به طور مبسوط به آنان پرداخته شده است. پایان بخش این مقاله نیز دو نوع از ابزارهای واداری منفی، یعنی سرزنش و ترساندن(بیم دادن) و نتایج این پژوهش است.
    کلیدواژگان: حماسه های ایرانی، ابزارهای واداری در شاهنامه، شاهنامه فردوسی، شعر کلاسیک فارسی
|
  • Arash Akbari Mafakher* Page 1
    The term "Buya Toronj" only one at Shahnameh Ferdowsi is used. This term indicates an independent myth stories that come in the Shahnameh is. Literature review of Avesta, Pahlavi texts, narratives epic and Persian Revayat Zoroastrianism can be three sources to consider this myth: 1. Jamshid and Asn-kherad (innate wisdom) where Jamshid, abducted by Ahriman and demon from hell and the Court / abdomen demon back returns. 2. Myth Jamshid and Tahmurreth where Jamshid and restore Tahmurreth swallowed by a demon, his hands immersed in the infernal body and the Tahmurreth take out, but he lost by decay, bad breath can be with Gumiz (bull’s urine) be treated. 3. Myth in oral epic in which the hand of Rostam stab in the abdomen are Div-i Spid (Devil white) and he is always full of gold bergamot scent in his hand. In this paper, according to these sources, foundations myth of Buya Toronj recognition was a myth, then is restored.
    Keywords: Buya Toronj, Asn, kherad (innate wisdom), Ahriman, Div, i Spid (Devil white), Jamshid
  • Dr. Mir Jalil Akrami*, Dr. Touraj Hashemi Page 25
    Hermeneutics as a interpretation science is one of the infrastructures of the human reflection in present time. It has particular place in fields of philosophy, art, literature and human sciences. Although this science was attented to particular field of mankind needs, especially explaination of holly texts, but in effect of quantity of human encountering with external phenomenons and appearance of various theoretical debates and development of it's application got ready in other fields so that in many late centuries especially Twentieth century it was used in explaination of human behavior, and in this direction multifarious theories from different positions have showed various aspects of human live displays those among we can to point to pioneer theoridians such as Dilthey, Haidiger, Gadamer and Ricour. Furthermore hermeneutis science in some late decades have presented meaningful in extent of philosophy, epistemology, literature and psychology science in manner that it named on ground the fowndation of humun science In direction of this present, pioneer, s theories of hermeneutics science such as peter winch, Dilthey and schelaiermakher was been as guidance and resolver of numerous methodologicd problems of thinkers in fields of hwman sciences so that allendant with shaping of explanatory school, the in fluence and application of results of hermeneutics science came neared to territory of understanding of humam historical behauior
  • Dr. N. Jokar*, N. Jaberi Page 51
    Study and recognize of Molana’s method of making fiction is back ground to enter the poet’s world. So in this essay with considering this point ‚ first of all the principal characters of Molana’s expressing style is presented and then viewpoints of some researchers. They believe that Mathnavi’s content is complicated and disturbed. But meanwhile having deep in sight to his verses and expressing techniques make it clear that coherence in his work (Mathnavi) is far behind than what have been said. But the method of coherence is different. For explaining this claim we refer to role of association of ideas and allegory as two important factor of joining verses. To make it clear some examples were selected to show the external distribution and severance. But we explain that even in this exampels there are coherence in the base of association of ideas and allegory.
    Keywords: tale, mathnavi, allegory, association
  • N.Shameli*, F.Hosseini Page 75
    The present article puts forward three arguments:1. Implication of meaning from letterHere, the attempt is to study the relation between meaning and letter, how the Arab critics have tackled the issue and considering their ability, what results they have come. Moreover, we try to investigate some of their studies over the tone of the letters which are similar to the sound of verbs. In this regard, we turn to discuss the issue of "implication of meaning from letter" comprehensively.2. Implication of meaning from wordWord, meaning and the relation between the two or in other words, the relation between form and content of the words is discussed. In this line and in order to analyze the relation between the word and meaning, some critics involved in the subject such as Jahez, Ibn-e Rashigh Alghirvani, Ibn-e Jenni, Abu Helal Askari and the like are discussed. 3. Implication of meaning from poetical metersIn this part, the effort is to investigate the relevance of meter and meaning that might improve the attention of the literary texts readers along with the criticisms and opinions of the critics in this regard.
    Keywords: Word, meaning, Form, content, Tones of the letters, Poetical measures
  • A.Sharifi Moghadam* Page 93
    In Persian,there are a set of limited number of body part terms which form an open class with a range of different transparent to opaue meanings. The members of this set can be classified into two main categories of: referential and nonreferential body part terms.This study tries to investigate how the terms are converted from one type to another in terms of meaning,structure,and morphosyntactic features.The result of this comariso showed a kind of diagrammatic iconicity between the changes in the two levels of form and meaning.
    Keywords: body part terms, referential, nonreferential, extention, creativity, diagrammatic iconicity
  • Hamid Taheri* Page 113
    Among the figures of thought, ambiguity has its own remarkable place. It is a speech device in which a user implies a word, an expression, or a sentence, and having a connection with other elements and structures of languages, it brings into mind some meanings. The linguistic units covered by ambiguity are not limited to words. In fact, the device utilizes phrases, expressions and sentences. In this article, this delightful artistic technique with its subdivisions, on phrasal and sentence level, have been discussed in Hafez poetry. Since Hafez is a master of the technique and he has had a deep knowledge of Persian language capabilities, he has masterly utilized this figure of thought in his speech. Based on this fact, he has been giving the little of 'the poet of ambiguity', and his style has been entitled as ambiguous style. Hafez has presented remarkable innovations in using this figure, the idea which is illustrated in this article.
    Keywords: ambiguity, assimilation, meanin, graft, morphology, verse
  • E. Toghyani*, Kh. Mokhtari Page 139
    Investigation of poems written by Persian litreture high ranking poets and even world litreture such as Ferdowsi. Nezami, saadi, Molavi. Hafez, sepehri, Shakes pear, T.s. Elliot, Jobran khalill Jobran and others shows that in fauaurable artistic and literary works, elements such as imagination, beauty, innovation style and Message have a basic role in their attraction and desirability and mean while the message of the artistic and or literary word which is affered based on a special world view, influnces more and better than other element on addressees. Parvin Etesami (1258 -1320), esteemed and able persion contemporary poet is among those poets that her simple expressive, attractive and lovely poems / words influence extraordinarily on her addressees and penetrate in their heart and soul agreeable and marvelously. It seems that such deep influences are more due to valuable message and theme hidden beyond this high ranking poets affective and beautiful words. Besides, attention to literary arrangement and fluent skills also isnot of less importance in this in fluence on addressees. In this study, the writers have decided to investigate and analayze moral, Social, educational and training them of parvin poems and also To determine how much her poems oriented message and theme. have roles in attracting the addresses and what is the correlation of this theme with exogenous elements of poem such as beauty, imagination, style. Innovation and etc ….. and with what amount.
    Keywords: Parvin Etesami, contemporary poem. theme. message. imagination, beauty. innovation
  • Gh. Gholam Hosseinzadeh*, A.Gasemzadeh Page 157
    Cheating is among the most common intellectual themes in the stories of Mathnawi. Based on the Quranic styles, Mowlana, through general classifying of cheating into desired and undesired, and also explaining the conclusions and effects of cheating on society, illustrates the actions and thoughts of his personalities as the behavioral samples of each society in different individual, social and political areas. In the view of Mowlana, when this feature (cheating) is enforced by the rulers of a society, the outcome would be painful and its damage scope would be much wider. In his view, the individual and social behaviors of the ruler and the ruled in a deceitful dictatorial society will cause retardation in that society. The investigation of this topic in Mathnawi, helps us to, beside the common idea that considers it as among the greatest spiritual epics of humans, consider it also as "one of the greatest sociological and psychological works of the world". The psychological and social importance of cheating, its frequency in the stories of Mathnawi and also the negligence of researchers to criticize it as an independent subject were among the main reasons that encouraged the authors to explore this issue in Mathnawi by enjoying the viewpoints of some social and psychological behaviorists, using a descriptive – analytical approach. By reviewing and referring to the ruse-oriented (tricky) stories of Mathnawi, they specifically focused on the story of "the Moses and Pharaoh".
    Keywords: Cheating, ruse, Dictatorship system, Behaviorism, Mathnawi of Mowlana
  • M. Farrokhnia*, A. Ziaaddini Page 183
    The survey of various periods of Nima's poem shows that he gradually trends from romanticism to realism, symbolism and the social symbolism. This article analysis the reason of Nima's approach to this literary schools, according to political and social features of his era and with classification of his poetry into five distinguished periods, it is considered the reflection of the important social events each period in his poetry, along with statistical analysis of his poem and it leads the reader to make the conclusions that the social conditions have had a significant impact on the evolution of Nima's poem and on his achievement to content and a new structure.
    Keywords: Nima, new poetry, sociology poetry, statistical analysis, evolution of poetry
  • M.Fallah* Page 213
    Human beings have always been preoccupied with their children’s rearing. The issue of rearing has a background of over 4000 years. The children’s rearing in Shahnameh, as a perpetual document of the Iranian culture, has earned a special status. The Iranians in general and their kings in particular devoted a special care in their children’s upbringing. According to Shahnameh, the children were named in a ceremony after their birth. Such a naming has been based on the physical or adventitious features of the child. The children were then given to baby-sitters for feeding purposes. Following the feeding stage, the children were sent to teachers so as to learn the principles of culture, religion and civil life. Then, the teachers prepared them for acquiring and mastering the teaching art.From the age of seven, the children received physical and practical training concurrent with their religious and ethical education. The physical training included horse-riding, shooting and hunting. While being trained on hunting, they learned how to use the hunting means such as hawk, greyhound and falcon. At this stage, the children received some training on how to wrestle, throw the lasses and spread the hunting net. The Iranian noblemen’s children were required to be trained on how to fight, organize the army and attack their enemies. The king and governors’ children were required to learn some other principles of education such as setting up parties and joyful ceremonies and finding better and more efficient ways of life. In this paper, samples of Ferdowsi’s poems manifesting the stages of rearing and education in the past are discussed.
    Keywords: rearing, education, training, children, Shahnameh
  • Q.A. Fallah, Mj.Azimi Page 243
    Rhyme has a special situation in music of poetry from the points of repetition and variety. These two properties not only cause foregrounding of rhyme in texture of poetry, but also set the rhyme as a central element in phone harmony and musical connection of words.Rhyme can be considered from different viewpoints. We define four vectors to determine the role of rhyme in musical texture of couplet and then try to study the theory which says considering rhyme as a significant element in musical texture of couplet and using rhymes which have more musical ability, is not a personal style and belongs to periodical style.
    Keywords: Rhyme, Music of poetry, Hafez, Khajou, Salman, e, Savaji's Qazal, Stylostatistics, Computer processing
  • G. Karimifard, R. Nikdel Page 265
    Literature of Imam Ali (A) is an Aesthetic School. Art of his image in using of Aesthetic Literature is shining in all of his words. Simile that has more usage in Rhetoric and makes understanding of meaning easier, is a projecting element of his shining words. Consideration of simile in his Letters and Wisdoms and kind of his simile in his words, shows the style of transition of contexts in similes and their effects.Sometimes contexts of Similes in Nahj - Al – Balagheh are being find in Persian poetry that is deserves a consideration and research.
    Keywords: Simile_Imam Ali (A)_Nahj_Al – Balagheh_Aesthetic
  • F. Koopa* Page 291
    Since Religious and mystical believes and spiritual experiences of them, is a great event in immaterial life of human and because of its special elevation and sanctity, there should be a specific language and expression to evoke thought of human through symbols and signs to show the road to climb to the high summit of revelation and intuition. To do this, the author uses an effective measure, use of allegories and stories, which is of a high potential to communicate.One of the precious works of this kind is "Anisole Arefeen" the book of Ali Ibn Molana Hossain Ibn Mosal Rosadi well – known as "Vaiz" or "preacher" in 900 A.H.The prose of this book is eloquent and rhetorical and ornamented with poems, Verses, sayings and maxims and figures of speech (especially in its preface). The subjects of the manuscript are as follows: Virtues of distinguished verses of the holy Qoran, faith, mono theism, insight, the unique position of the holy prophet, Mohammad (peace Be upon Him) and his holy successors (Ayeme Athā), reliance upon God, Surrendering, thanks giving, etc, all expressed literary and mystically. In this article, It is considered to study briefly the contents of the manuscript, its chapters and subjects of each one, Verbal features, literary values, etc.
    Keywords: Anisole Arefeen, content analysis, Literary, Style features, mystical notes
  • M. Gorji* Page 317
    One of dominant concepts in the poems of poets after of Islamic revolution is notice to universe of environment human; deliberation in the characteristic and behavior of modern human that this problem are described in contrast to behavior of past human. One of these peculiarities is amazement and wandering of contemporary human that is reflected in the deep structure and surface structure of poem of dis formalist poets.On of this dominant poets that gathers creativity to research and notice to amazement and wandering of contemporary human is Ghisar aminpoor. The poet that attempts tradition instruments and modernism; gathers in the his language and theme poems and extremity invent new current in the Islamic revolution poem. Review this problem in the his poems indicate that when he arrives from 60 decade with “Tanafose sobh’ to 70 decade with “Ayyinehai naghan” and 80 decade with“Golha Hame Aftabgardanand” and “Dastor Zaban Eshg”; not only quantity increase notice to amazement and wandering of contemporary human but also his poems quality to be more philosophic. The writer in this article after critic of different dimensions of this subject and its Epistemology with notice to his cause facts in the system of his language and idea; categorizes and analyses all of Aminpoor Anthologies.
    Keywords: Ghisar Aminpoor, amazement, contemporary poem, certitude, human, doubt
  • A. Mirbaghrifard*, M. Rezaei Page 339
    Mystical awareness and Mystical intoxication are among Islamic mystical issues which are the difference between Baghdad mystical school and khorasan mystical school. Baghdad mystical school believe in Mystical awareness and khorasan mystical school believe in Mystical intoxication and Sufis of these schools have many reasons and considerations for following their believes.The Sufis of the fifth century have many good arguments in this field; According to their mystical schools, they define Mystical awareness and Mystical intoxication and have many classifications for them. With these definitions and classifications, many misunderstandings about Mystical awareness and Mystical intoxication disappear. By careful and scientific investigation of these two terms, we can conclude that no contrast exists between Mystical awareness of Jonayd Baghdadi and Mystical intoxication of some Sufis like Bayazid and Shebli.In this article we investigate the reasons of the following of Baghdad and khorasan mystical school from these two mystical terms and by considering the arguments of The Sufis of the fifth century, we conclude that not only there is no contrast between Mystical awareness and Mystical intoxication but these two terms enjoy the semantic and content unity.
    Keywords: Mystical awareness, Mystical intoxication, Baghdad school, khorasan mystical school, Bayazid Bastami, Jonayd Baghdadi
  • Z. Varedi*, N.Danaian Page 361
    Beauty and its definition is an issue that has occupied the minds of thinkers for years. The fundamental link between beauty and art has made many intellectuals represent different definitions of beauty, based on the artistic works in each period of time.In this study first we deal with the background of aesthetics in iran until 7th century, then based on presented definitions some parts of "Divan Kabir" have been studied.In the next chapter, giving the western background in aesthetics, the spiritual beauty, offered by Iranian and western philosophers are similar and have their roots in human nature. the spiritual aspect of music is also of this type.In another chapter the employment of concepts like: mysticism, light, joy, …etc. which have key roles in mystical poems of "Sanaei","Attar" and "Moulavi", have been introduced. Definitely we will see that the quality and quantity of use for each one of these concepts are differently reflected in their thoughts and as a result in their poems, and Moulavi has used them creatively and in an artistic manner.The writer deals with the apparent and exterior beauty including all issues regarding locution, rhetoric, stylistics and surface harmony in a separate chapter. Artistic repetitions and mental images of "Gazaliat Shams" are the debated points in this chapter.The last part is devoted to conclusion including these
    Results
    beauty is one of God's characteristics and each beauty is a broad manifestation of God's beauty, thus we can attribute all definitions of beauty to a unique origin, appeared in different manifestations.
  • A.R.Yalameha* Page 383
    Rashi-Aldine-Vatvat is one of the eminent poets, scholar of the Persian Literature. He is also one of the famous eloquent in this Language the only existing Correction of his Divan is the Correction of Saeed Nafisi. It was Published by Barani book Store for the first time in 1339 (A.H) in Tehran. In Spite the Fact that the editor has compared and Contrasted Several Copies and Put a good deal of time and energy due to the accessibility of the recent Copies and Lack of access to the Several early Copies, most of the Verses have been recorded with various Distortions and alterations. The author with the help of several written Copies of Poet’s Divan and with Comparing and Contrasting it with the Comparing and Contrasting it with the Published Copy of Divan, Various distorted Copy of Divan, Various distorted verses have been Corrected. Therefore Some Corrected verses have been Corrected. Therefore Some Corrected Verses have been presented in this article.
    Keywords: Divan, Rashid Vatvat, manuscript Copy, distortion, Correction
  • H.Yousefi* Page 399
    Antagonists reviews from different angles makes us know more about major part of the characters of the epic stories and more accurate understanding of Iran's national epic, so the writer of this article will discuss a major part of the reasons of Some of the hosts of evil actions in the battle with the hero and his army. The beginning of this article is devoted to define tools and the factors that motivate the battle by the army and fighters which are named the administrative tools. These leading factors are divided to both positive and negative parts. In tools Group, we are faced with three subsidiaries of positive stimulation, comfort and bribery. Each of these subsidiaries is also divided under other branches, as exist in the article in details. End of this article will be two negative administrative tools; the blame and intimidate (warning) and will be the results of this study.
    Keywords: Epic, administrative tools, stimulation, bribery, comfort