فهرست مطالب

نشریه نثر پژوهی ادب فارسی
سال چهاردهم شماره 28 (بهار 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/04/04
  • تعداد عناوین: 16
|
  • صفحه 0
  • عباس آذرانداز صفحه 1
    فردوسی قبل از ورود به داستان عشق بیژن و منیژه که به دلیل سیاهکاری های افراسیاب با درد و رنج و گرفتار شدن بیژن در چاه تاریک اهریمنی همراه است، در دیباچه داستان به توصیف شبی می پردازد که بسیار معنادار است. آنچه در دیباچه آمده است، در واقع براعت استهلالی است بر داستان و دشواری هایی که قهرمانان داستان در سرزمین توران بدان گرفتار می آیند. فردوسی در این داستان، علاوه بر التزام خود به طرح کلی تضاد بین نیکی و بدی یا به تعبیری، روشنی و تاریکی در آموزه ایرانی،که چشمگیرترین نمونه زمینی آن در شاهنامه، نبرد میان ایران و توران است، در دیباچه، برای توصیف شب از تشبی هاتی استفاده می کند که نشان می دهد از باورهای ایران باستان منشا گرفته است. روایت این باورها به شکل اسطوره در کتب پهلوی، به تفصیل آمده است و فردوسی از طریق مطالعه این منابع به طور مستقیم و یا غیر مستقیم، در خلق صور خیال خود از آن بهره برده است؛ از جمله فلزین بودن گوهر آسمان و حمله اهریمن به پیکر مار به جهان هرمزدی. در این مقاله، با تکیه بر منابع دوره میانه چون بندهش، روایت پهلوی، مینوی خرد و گزیده های زادسپرم، کوشش شده است تا پیوندهای پنهان فردوسی با اندیشه ها و روایات باستانی ایران در دیباچه داستان بیژن و منیژه نشان داده شود.
    کلیدواژگان: فردوسی، شاهنامه، بیژن، منیژه، کیخسرو، افراسیاب، تشبیه، شب
  • دکترعسکری ابراهیمی جویباری صفحه 19
    انسان در پیرامون خود، با اسامی اشخاص، مکان ها، حیوانات، نباتات، اشیا وغیره سر و کار دارد که علت نامگذاری (وجه تسمیه) بسیاری از این اسم ها بر او پوشیده است. یکی از مسایلی که ذهن کنجکاو بشر را به خود مشغول کرده است، یافتن ارتباط حقیقی بین اسم و مسمی است. وجه تسمیه در متون ادبی و به ویژه متون عرفانی، کاربرد فراوانی دارد. از آنجا که شاعران و نویسندگان عارف مسلک با دیدگاه متفاوت از دیگران به پیرامون خود می نگرند، خلاقیت و هنر آفرینی آنان در استفاده از وجه تسمیه اسامی هم بی نظیر است. مسلم است که شناخت اشکال گوناگون وجه تسمیه، کمک شایانی به درک متون عرفانی خواهد کرد؛ به همین منظور، این مقاله در دو محور تنظیم شده است: نخست آنکه وجه تسمیه های به کار رفته در متون عرفانی از چه منابعی سر چشمه گرفته اند؟ و دیگر آنکه عرفا چگونه با استفاده از ابزار وجه تسمیه که برخی جنبه افسانه و خرافه نیز دارد، برای بیان معانی بلند عرفانی سود جسته اند؟
    کلیدواژگان: وجه تسمیه، اسراییلیات، متون تفسیری، اسطوره ها، افسانه ها
  • زهرا اختیاری صفحه 41
    در این سطور، به بررسی زندگی نامه تحقیقی قاسمی -گنابادی (وفات 982ق) پرداخته شده است. اهمیت مقاله در این است که این زندگی نامه، مبتنی است بر یادداشت-هایی که در هنگام تصحیح مثنوی های هشت گانه شاعر فراهم آوردم؛ البته به تذکره های معاصر وی نیز توجه داشته ام. تازگی موضوع در نکته های تازه یافته ای است که از خلال آثار شاعر بدان ها دست یافته ام؛ مسائلی چون: تولد و زندگی، خانواده، سفرها و فرزندان وی و همچنین دانش ها، استادان، ممدوحان، و نیز فراز و نشیب های زندگی شاعر و شاعرانی که نام آنان در آثار او آمده و قاسمی نکات تازه ای در مورد آنان گفته، در زمره بقیه مباحثی است که بیان شده است.
    از قاسمی گنابادی، زندگی نامه کاملی که در برگیرنده تمام نکات مهم مربوط به زندگی وی باشد و بر اساس آثار و مستندات نوشته های شاعر تنظیم شده باشد، در دست نیست. مطالبی که در مورد زندگی وی نوشته شده، ناقص یا توام با اشتباه است. در این سطور، زندگی نامه ای متقن از وی ارائه گردیده است.
    کلیدواژگان: قاسمی گنابادی، تولد و زندگی، سفرها، ممدوحان، دانش ها، دیگر شاعران در آثار وی
  • ابراهیم بدخشان، فاطمه جودکی صفحه 77
    در بررسی های زبان شناختی، واژه مرکب از دو یا چند تکواژ قاموسی پدید می آید و حداقل، شامل دو پایه است که هر دو واژه اند یا اینکه ریشه تکواژ محسوب می شوند و مقصود از واژه های شفاف، آن دسته از واژه هاست که از روی صدا یا ساخت آنها می توان به معنی آنها پی برد یا معنی آنها را حدس زد؛ به عبارتی، بین صدا یا ساخت آنها با معنی شان ارتباطی وجود داشته باشد؛ مانند «چک چک» و «خودنویس»و کلمات تیره، آنهایی هستند که معنی آنها از ظاهرشان پیدا نیست؛ مانند «کاغذ». در این پژوهش، تعاریف مختلفی از شفافیت و تیرگی معنایی آمده است. در بخش تجزیه و تحلیل داده ها، 500 واژه مرکب حاصل از عنصر غیرفعلی+ستاک حال از لغت نامه دهخدا مورد بررسی قرار گرفته اند. در ارزیابی این مبحث، از معیارهایی چون بسامد هسته و وابسته، رابطه نحوی بین دو جزء ترکیب، معنای ارجاعی،معیار شاخص، مستقل یا عدم مستقل بودن هسته ترکیب، معنای کلی ترکیب و عامل تقابل استفاده شده است تا میزان شفافیت و تیرگی معنایی این گونه ترکیبات به دست آید. در ابتدای بحث تجزیه و تحلیل داده ها، مقوله قید+بن فعل، اسم+بن فعل و صفت+بن فعل، با توجه به معیارهای به کار رفته مورد بررسی قرار گرفت و مشخص شد که شاخص کلی بودن ترکیب، وجود تقابل، رابطه نحوی بین دو جزء ترکیب، وجود هسته و ارجاعی بودن در شفافیت معنایی موثر است. در ادامه بحث، به درجات در شفافیت و تیرگی معنایی پرداخته شد. داده های مورد نظر، براساس معیارهای لحاظ شده در این پژوهش، لحاظ و مشخص شد که 14 درجه شفافیت معنایی در طبقه بندی این گونه واژگان مرکب وجود دارد.
    کلیدواژگان: کلمات مرکب، شفافیت معنایی، تیرگی معنایی، سازه ی معنایی، شاخص معنایی
  • حمید حاجی زاده صفحه 103
    یکی از موضوعات بسیار مهم اسلامی، دینی و عقیدتی که بر افکار و اندیشه های شاعران فارسی زبان تاثیر بسزایی گذاشته است، موضوع معراج نبی مکرم اسلام(ص) است که بسیاری از آنان، براساس باورهای دینی و مبانی اعتقادی خود، در آثاری معروف به معراج نامه، به تبیین و تشریح آن پرداخته اند.
    در این مقاله، معراج نامه های امیرخسرو دهلوی، با توجه به آیات قرآن، روایات اصیل و معتبر، آثار مفسران و سیره نویسان قابل اعتماد و معروف، مورد بررسی و تجزیه و تحلیل موضوعی قرار گرفته است. هدف، پی بردن به دیدگاه این شاعر گرانمایه در مورد معراج و بیان شیوه های تاثیرپذیری و بهره برداری وی از آن سفر آسمانی است. تایید و تصدیق معراج جسمانی، رویت خداوند، تنوع موضوعات، تاثیرپذیری از فرهنگ غنی اسلامی، نمایش قدرت شاعری و تصویرآفرینی های خیال انگیز در این معراج نامه ها را می توان از مهم ترین نتایج به دست آمده در این پژوهش دانست.
    کلیدواژگان: خداوند، قرآن، پیامبر(ص)، معراج، معراج نامه، امیرخسرو دهلوی
  • قدرت الله خیاطیان، سید حمید دلاور صفحه 125
    در فرهنگ اسلامی، آنچه که «احوال و مقامات عرفانی» نامیده شد، ابتدا به صورت مفاهیم ایمانی، اخلاقی و معنوی در قرآن کریم و سنت رسول خدا (ص) مطرح شده بود و به تدریج و با درجات مختلف، در عمل اصحاب و تابعین و دیگر مسلمانان راه یافت وسپس، با توجه به جنبه باطنی و معنوی حالات و مقامات و تغییرات و تحولاتی که در روح انسان ایجاد می کنند، از مفاهیم اخلاقی و ایمانی به عوامل سیر و سلوک باطنی تبدیل شدند و خلعت «اصطلاحات عرفانی» را یافتند.
    به گفته برخی از عارفان اهل سنت، اولین شخصیتی که از احوال و مقامات از جنبه عرفانی آن سخن گفته است،سرسلسله عارفان، امام علی(ع)، است و پس از حضرت، از راه اصحاب خاص و سر وی و نیز توسط زاهدان و سالکان راه عرفان، بحث احوال و مقامات مورد توجه و عمل قرار گرفته و به رشد و بالندگی خود رسیده است.
    در این مقاله، با توجه به اهمیت جایگاه بحث«احوال و مقامات عرفانی» در عرفان اسلامی، با بررسی تاریخی و تحلیلی در متون مهم و اصیل عرفانی، به بررسی و پاسخ این سوال پرداخته می شود که زمان پیدایی «احوال و مقامات عرفانی» چه هنگام است و سیر آن چگونه است و تحولات مهم و اساسی آن تا پایان قرن پنجم چیست؟
    کلیدواژگان: احوال، مقامات، پیدایش، سیر و تحول، اصطلاحات عرفانی
  • مهدی رضایی، رها زارعی فرد صفحه 157
    لطیفه به نوع ادبی خاصی اطلاق می شود که در بردارنده نکته ای هیجان آور است که این هیجان در خواننده منتهی به خنده می شود. این مقاله به بررسی ساختار و معنای این نوع ادبی می پردازد و با آشکار ساختن هنر و شیوه های ایجاد هیجان در لطیفه های فارسی، به یک جمع بندی از حیث لفظ و معنا می رسد. در ضمن این تحقیق، مشخص می شود که بخش عمده ایجاد هیجان و خنده ناشی از لطیفه ها، معلول همان آرایه های ادبی است که در شعر و نثر به گونه ای دیگر به آفرینش زیبایی کمک می کند و هیجانی ناشی از تعجب و اعجاب در مخاطب به وجود می آورد.
    کلیدواژگان: لطیفه، طنز، خنده، آرایه ادبی
  • قهرمان شیری صفحه 183
    در فرهنگ شفاهی، مادامی که هر حکایت، شکل مکتوب نیافته است و در دهان عموم مردم،سینه به سینه میچرخد،ساختار اصلی آن کاملا سیال و لغزان و احتمال تغییر و تحریف در آن بسیار فراوان است. هر چه گذر زمان بر این حکایات بیشتر شود، درصد این تغییرات نیز افزایش می یابد به طوریکه گاه ممکن است به شکلی درآید که هیچ شباهتی به حکایت نخستین خود نداشته باشد. در جریان این دگردیسی ها، ممکن است نه تنها ماهیت وقایع بلکه حتی هویت شخصیت اصلی که حکایت از واقعیت های مربوط به زندگی او برگرفته شده است نیز تغییر پیدا کند. این گونه تغییرات در حکایت های صوفیان، بهتر از متون دیگر گروه ها نمود عینی یافته است؛ به دلیل آن که در این فرهنگ، روایت های شفاهی نیز مانند روایت های مکتوب از اعتبار بسیار برخوردار است و گاه بعضی از حکایت های مکتوب شده، بار دیگر به عرصه شفاهیات وارد می شود و آن گاه با تغییر در پاره ای از قسمت ها، برای بار دوم یا حتی سوم، در کتاب های دیگر به صورت مکتوب درمی آید.
    کلیدواژگان: تصوف، حکایت، کرامت، اختلاف روایت، تذکره الاولیاء
  • الناز عزتی صفحه 203
    نوشتار حاضر، به بازتاب داستان پرندگان«منطق الطیر» عطار در داستان«اسطقس» سیمین دانشور پرداخته است که هدف از این بررسی، مشخص نمودن میزان بهره گیری دانشور از مواریث ادب گذشتگان به منظور تحقق بخشیدن به فضای پست مدرنیستی داستان مد نظر خویش است.
    نگارنده به منظور نظم بخشیدن مقایسه ای دو اثر، ابتدا عناصر ساختاری هفتگانه ای را در حوزه ریخت شناسی پراپ، البته با اندکی تفاوت، نشان داده و سپس به ارتباط این عناصر با انگاره ها و باورهای اساطیری پرداخته است. با بررسی همانندی دو اثر، مشخص گردید که مبنای اصلی روایات، بر اساس بازگشت به خاستگاه اولیه و منشا اساطیری قهرمان است.
    این بررسی، حاکی از آن است که داستان«اسطقس»، همانندی بسیاری با داستان پرندگان عطار، از منظر سفر قهرمانان به سوی خاستگاه نخستین و مقوله اساطیری دارد؛ به همین جهت، دانشور توانسته است با چشم داشتن به روایت پرندگان، شالوده داستان خویش را پی افکند.
    کلیدواژگان: ریخت شناسی، منطق الطیر، اسطقس، دانشور، عطار، مقایسه
  • دکترپوران (صدیقه) علیپور صفحه 229
    معرفت شناسی یکی از شاخه های فلسفه است که از دیدگاه مدرنتیه اروپا با هرمنوتیک تاویلی همسان خوانده شده است و به واسطه آن می توان روابط متنی را در یک فضای نشانه ای، مورد بررسی قرار داد. از آنجایی که یکی از مقولات نقد ادبی، تبیین و روشن نمودن ساختار مفهومی و محتوایی درون متنی است، منتقد ادبی می تواند به کمک معرفت شناسی، گستره وسیع جهان متنی را کاوش نموده و ابژه ها و سوبژه های موجود در آن را استخراج و تاویل نماید.
    یکی از موضوعات مهمی که در دهه های اخیر، منتقدین را به بحث و پژوهش واداشته است، مفهوم زن در ادبیات است که از دیدگاه های مختلفی مورد تحلیل واقع گردیده است.این مقاله می کوشد تا با توجه به رویکرد معرفت شناسی درتاویل متون ادبی، ابتدا به تشریح خاستگاه مفهومی زن در مبانی نظری پرداخته و سپس،ضمن ترسیم یک نمودارساختاری معرفت شناسانه،عناصرابژه ای و سوبژه ای موجود در جهان متنی برخی از شاعران زن ایرانی را،ازآغاز مشروطه تا دهه اخیر، بررسی کند و با ذکر نمونه ها، مفهوم «زن» را به صورت تطبیقی در اشعار ایشان، مورد تحلیل قرار دهد.
    کلیدواژگان: معرفت شناسی، ابژه، سوبژه، عناصر معرفتی، زن، شاعران معاصر زن ایرانی
  • دکترعالیه کردزعفرانلو کامبوزیا، حسین داوری صفحه 261
    هدف از نگارش این مقاله، بررسی امکان وجود واکه مرکب در زبان فارسی است. مراجعه به آثار موجود در حوزه آواشناسی زبان فارسی، بیانگر وجود اختلاف نظرهایی قابل توجه در خصوص این مسئله است؛ به بیانی روشن تر، امکان وجود واکه مرکب در این زبان و همچنین تعداد آن در صورت قایل شدن به وجود این نوع واکه، موضوعی است مورد اختلاف که این مقاله بر آن است تا ابتدا، ضمن معرفی ماهیت واکه مرکب و نیز ارائه مهم ترین دیدگاه ها در این زمینه، به بررسی و نقد آنها بپردازد. آزمودن ادعاهای مطرح شده در خصوص امکان وجود این نوع واکه بر روی واژه های استخراج شده از فرهنگ های معتبر فارسی و براساس معیارهایی چون معیارهای آوایی، واژ- واجی، تصریفی و ماهیت واکه های زبان فارسی از لحاظ سخت یا نرم بودن، در کنار برخی شواهد تاریخی، بیانگر آن است که در زبان فارسی، حداقل، شکل گیری واکه مرکب متشکل از دو واکه ساده امکان پذیر نیست. در خصوص همراه شدن غلت ها با واکه نیز اگرچه از لحاظ آوایی، در مواردی می توان آنها را واکه مرکب برشمرد اما از لحاظ واجی، شرایط لازم برای واکه مرکب بودن را ندارند.
    کلیدواژگان: واکه مرکب، مرکب افتان، مرکب خیزان، سخت، نرم، غلت
  • عبد الرضا محمدحسین زاده، احمد امیری خراسانی صفحه 277
    دل یا قلب، از مواردی است که هماره منظومه فکری عرفای اسلامی و به ویژه مولوی که در قله رفیع عرفان قرار دارد، بر مدار آن می چرخد. در مثنوی معنوی حضرت مولانا، بارها از دل یاد شده و مشخصه های آن برشمرده شده است اما برای درک بهتر مفهوم دل و فهم جایگاه آن در عرفان اسلام، به خصوص در اندیشه مولانا، در این گفتار ابتدا دیدگاه قرآن، احادیث و آراء و عقاید بزرگان اندیشه و عرفان، مثل امام محمد غزالی، شیخ شهاب الدین سهروردی، سنایی غزنوی، عین القضاه همدانی، سعدالدین حمویه، نجم الدین رازی و عبدالکریم بن هوازن قشیری، نقل وبررسی شده، سپس با تکیه بر اهم ابیاتی که در مثنوی آمده و در آنها از دل و احوال آن سخن رفته، سعی شده است تا دیدگاه این عارف بزرگ در این باره تبیین گردد.
    کلیدواژگان: دل، قلب، فواد، عرفان، آیات قرآن، عارفان
  • عباسقلی محمدی، مهدخت پورخالقی صفحه 299
    نظامی عروضی اصول دبیری را به بهترین شکل گردآورده است؛دیگران هم در اصول دبیری کتاب های مهمی نوشته اند اما کار نظامی، مهم ترین مسائل را دربر دارد و این اصول در ایران قدیم ریشه داشته و بعد، به دوره امویان و عباسیان رسیده است. سخن نظامی تعریف دبیری، شاخصه های دبیر، شگردهای کار، شگردهای اعتبار بخشی به کلام و... را در برمی گیرد و دبیران ما این اصول را در کار خود به کار برده اند. ما این اصول و مبانی را با توجه به متون ادب فارسی، از مقدمه ابو منصوری تا بیهقی، سیاست نامه، قابوسنامه، جهانگشا و برخی دیگر از متون ادب فارسی، در این مقاله بررسی کرده ایم و نشان داده ایم که در متون ادب فارسی، این اصول چه دامنه گسترده ای داشته و دارد.
    کلیدواژگان: آرای نظامی عروضی، نظریه دبیری قدیم، اصول و مبانی، دبیری در متون فارسی
  • هوشنگ محمدی افشار صفحه 321
    مفهوم سبک از دیرباز مورد توجه فلاسفه، ادبا و نظریه پردازان شاخه های مختلف دانش و هنر بوده است و در یکی دو سده اخیر هم که مکاتب گونه گون سبک شناسی در جهان غرب ظهور کرده، نظریه ها و تعاریف قابل تاملی در این باره ارائه گردیده است.
    برای تکوین سبک از گذشته تا حال، علل و عوامل متعددی شناخته شده است اما عوامل محدودکننده سبک و به وجودآورنده سبک غیرحقیقی و ریائی، تاکنون به عنوان یک مبحث و موضوع مستقل معرفی نشده یا کمتر مورد توجه قرار گرفته است.
    عوامل محدود کننده سبک راستین، به دو گروه قابل دسته بندی هستند: 1) عوامل برون زبانی؛ شامل زمینه های تاریخی اجتماعی، مخاطبان و مشوقان، اندیشه ها، خودسانسوری و کم سوادی شاعر یا نویسنده. 2) عوامل زبانی؛ از جمله: پای بندی به سنت ها و قراردادهای ادبی، عدم توجه به صبغه اقلیمی، رویکردهای باستان گرایانه و به تبع اضطراب در سبک.
    هدف نگارنده در این نوشته، معرفی عوامل محدود کننده و آسیب رسان به سبک واقعی براساس شیوه انتقادی و فن تحلیل محتواست.
    کلیدواژگان: سبک، مکتب، تعاریف، عوامل محدودکننده سبک
  • فاطمه معین الدینی، سمیه سلیمانی صفحه 350
    در این مقاله عوامل تمایز زبان شعر از زبان معیار در اشعارحسین منزوی که از سرآمدان، بنیانگذاران وبه قولی پدرغزل امروز است، مورد بررسی قرار می گیرد.
    ابزارهای شناخته شده ای که از دیدگاه زبان شناسی درپدید آوردن نظم و شعر نقش ایفا می کنند، تحت عنوان برجسته سازی زبان، در دو گروه قاعده افزایی و قاعده کاهی قرار می گیرند.
    در این پژوهش، گونه های مختلف هنجار گریزی، از جمله آوایی، نحوی، گویشی، زبانی،سبکی،نوشتاری و واژگانی که در شعر شاعران امروز از تکنیک های مدرن آفرینش ادبی است، مورد کاوش و تحلیل قرار گرفته است.
    کلیدواژگان: برجسته سازی، قاعده افزایی، قاعده کاهی، هنجار گریزی، منزوی
|
  • Abbas Azarandaz Page 1
    In the prologue to love story of Bijan and Manijeh, Ferdowsi presents a meaningful description of a night. This is, in fact, a foreshadowing to the story and the difficulties the heroes encounter in the land of Turan. Along with his engagement to the motif of the battle between good and evil, or light and darkness, in the Iranian doctrine – the most striking example of which in Shahnameh is the battle between Iran and Turan– Ferdowsi employs similes for describing the night originating from the ancient Iranian beliefs. The mythical accounts of these beliefs are given in Pahlavi books, and through studying these sources, directly or indirectly, Ferdowsi has employed them. Based on the sources from the Iranian Middle period such as Bundahishn, Pahlavi Rivayat, Mēnōg ī xrad and Vizīdagīhā ī Zādisparam, the present study examines the implicit links of Firdowsi with Iran's ancient beliefs and traditions in the prologue of Bijan and Manijeh.
    Keywords: Ferdowsi, Shahnameh, Bijan, Manijeh, Keyxosrow, Afrasiyab, Simile, Night, Sky, Xwēn, āhēn
  • Askari E. Jooybari Page 19
    In his surroundings, man deals with the names of people, places, animals, plants, things, … for most of which, he has no idea as to the origin of their nomination. One of the questions, occupying the curious mind of man, is to find the actual relationship between the signifier and the signified.Nomenclature is widely used in literature especially in Gnostic texts. Due to their individual viewpoints, poets and Gnostics look around themselves differently which leads to a unique sense of creativity in the process of mystical nomination. Recognizing different ways of nomination helps understand Gnostic texts. For this reason, this study focuses on two questions: the sources of nomination for Gnostic texts, and how the Gnostics benefitted from nomination devices in expressing the ideal Gnostic meanings.
    Keywords: Nomenclature, Israelites, Interpretation, Fiction, Fable
  • Zahra Ekhtiyari Page 41
    This study deals with the works and biography of Ghasemi Gonabadi based on the notes collected while correcting the eight Mathnavis of the poet, considering other contemporary biographies as well. The originality of the subject lies in the new findings of the author regarding issues such as Ghasemi's birth, life, family, his children and trips, his masters, the people he praised, other poets named in his works and the ups and downs of his life. Since there is not a comprehensive biography of Ghasemi Gonabadi, the present study attempts to present an authoritative account of the poets.
    Keywords: Ghasemi Gonabadi, Biography
  • Ebrahim Badakhshan, Fatemeh Joodaki Page 77
    Compound words include two or more lexical morphemes which at least contain two bases both of which are words or considered as stem of morphemes. Transparent words are words whose meanings can be guessed from their sounds or constructions. There are some relations between the sounds or the constructions of these words and their meanings for example "chek chek" and "khod nevis" in Persian. Opaque words, on the other hand, are words whose meanings cannot be guessed e.g. "Kaghaz". In this research various definitions of semantic transparency and opacity were provided. For data analysis, 500 compound words were selected from Dehkhoda dictionary and analyzed with respect to semantic transparency and opacity. Six criteria were used: 1- The frequency of head and modifier 2- The syntactic relation between two parts of the compounds 3- The criteria of indicators 4- Referring meaning, 5- Being independent or non-independent of the head 6- The whole meaning of the compound. In the beginning of data analysis 3 categories were studied: 1- adverb+verb stem 2- noun+verb stem, 3- adjective+verb stem. It was shown that acting as a full indicator, the existence of opposition and the existence of syntactic relation between two parts and the quality of being referential will be effective in semantic transparency and opacity. Then the degrees of semantic transparency and opacity were studied and it was shown that there are 14 degrees in semantic transparency and opacity with respect to the used criteria.
    Keywords: Compound words, Semantic transparency, Semantic opacity, Semantic constituent, Semantic indicator
  • Hamid Hajizadeh Page 103
    An important religious and Islamic question which has inspired Persian poets is the subject of our prophet’s ascension to heaven. Most of them, according to their religious beliefs, have depicted this subject in some of their famous works.Based on verses from Quran, authentic traditions, and works of interpreters and biographers, this study, provides a thematic analysis of Dehlavi's Books of Ascension. The aim is to find about his viewpoint about the prophet's ascension and the way he has been influenced by it. His verification of the prophet's physical ascension and the sight of God, the variety of subjects, the influence of Islamic culture on the poet and his great poetic power and imagination are the most important conclusions of this study.
    Keywords: God, Quran, Prophet Mohammad, Ascension, Books of Ascension, Amir Khosro Dehlavi
  • Ghodratolah Khayatian, Seyed Hamid Delavar Page 125
    In Islamic culture, what has been introduced as "mystical states and stages" was first presented as moral and faith-related concepts in Quran and the Prophet's Sunna, and gradually transformed into Prophet's companions, followers and other Muslim's actions. The inwardly and spiritual aspect of the states and stages and their impact upon human soul changed their state form moral to spiritual and inwardly; the phrase "mystical terms", therefore, came into being. According to some of Sunnite mystics, the first person to discuss mystical states and stages in Islam was Imam Ali. Afterwards the subject of mystical states and stages has been taken into consideration and developed by his companions and also ascetics and mystics. Drawing upon the original mystical texts, the present study examines when the concept of mystical states and stages emerged and how it evolved until late 5th century Hegira.
    Keywords: Mysticism, Mystic states, Mystic stages, Mystical expressions
  • Mehdi Rezaei, Raha Zareifard Page 157
    Epigrams refer to a literary genre containing some exciting events which lead to laughter. The structure and content of this literary genre will be investigated in this article and it will be shown that epigrams divide into some categories based on their form and content. It is finally concluded that the devices which evoke laughter are the same figures of speech which create beauty in Persian prose and verse.
    Keywords: Epigrams, Satire, Laughter, Figures of speech
  • Ghahreman Shiri Page 183
    In all oral traditions, so far a tale is not written down and is carried down through generations by heart, its primary structure would most likely be changed or distorted. The more the time passes, these changes accumulate more until the tale may be completely different from the real and original one. Main character's identity and the reality of events may also be distorted during this alteration time. Since oral tales are of great importance to Sufism, there are many examples of these changes in this culture. Sometimes written tales move to the realm of oral tradition and then back again into the written form with changes in some aspects.
    Keywords: Sufism, Tale, Miracle, Narration differences, Tazkarat, ol, awliya
  • Elnaz Ezati Page 203
    This study examines the reflection of birds story in Mantiq-o-Tayr by Attar in the "Ostoqos" story by Simin Daneshvar. The objective is to determine the extent to which Daneshvar has taken advantage of old Persian literature in order to achieve the post-modernist theme of her story. To make a comparison between the two stories, first the seven structural elements in Propp's morphology were presented - with some variation. Next, the association between these elements and the mythological beliefs was explained. It was revealed that the basis for both narratives has been the primary mythological origin of their heroes, leading to the creation of Daneshver's story.
    Keywords: Morphology, MantiqoTayr, Ostoqos, Daneshvar, Attar, Comparison
  • Puran (Sedigheh) Alipour Page 229
    Epistemology is the branch of philosophy known – by modern Europe - as hermeneutics dealing with textual relations in a context of signs. In order to interpret a text, the critic may appeal to epistemology to distinguish objects and subjects in a text.Based on the epistemological approach, the present study first examines the theoretical origins of the idea of womanhood and then, drawing on an epistemological diagram, deals comparatively with the subjective and objective elements in the works of some Persian poetesses from the beginning of Constitutionalism until recent decade in Iran.
    Keywords: Epistemology, Object, Subject, Epistemological elements, Contemporary female poets, Poetess
  • Aliyeh Korde Zaferanlu Kambuzia, Hossein Davari Page 261
    This article aims at studying the existence and the number of diphthongs in Persian language. Reviewing the current works on Persian phonology reveals that there are controversies over this issue. Firstly the article defines diphthong, and then the most important different views are presented, analyzed and discussed. Using some criteria including phonetic, morphophonemic, and morphological as well as articulatory and historical features reveals that in Persian language diphthongs cannot be formed. In some cases also the accompanying of glides and vowels cannot phonologically led to forming diphthongs, though in sometimes phonetically they can have the features of diphthongs.
    Keywords: Diphthong, Falling vowel, Rising vowel, Tense, Lax, Glide
  • A. Mohammad Hosseinzadeh, A. Amiri Khorasani Page 277
    Islamic mystics have always been engaged with the issue of "Heart". In order to understand the concept of "Heart" and its position in Islamic mysticism, especially in Rumi's ideas, this study, firstly, provides and examines views from Quran, tradition, mystics and thinkers such as lmam Mohammad Ghazali, Sheikh Shahabuddin Suhrawardi, Sanaee Ghaznavi, Ayn-al-Quzzat Hamadani, Saad-ad-Din Hemaviyeh, Najm-al-din Razi and Abdol-kareem Qsheiri. Then some verses from Mathnavi are brought as examples to study Rumi's viewpoint regarding the issue of "Heart".
    Keywords: Heart, Fuad, Mysticism, Quran, Mystics
  • Abassgholi Mohammadi, Mahdokht Pourkhaleghi, Abass Mohammadzadeh, Alireza Abedian Page 299
    This paper seeks to explore the ideas of as the author of “The Four Essays” and extracts the principles and basics of authorship from his words. These ideas could be considered as the conventional theory of authorship which used to be the benchmark of writing and correspondence and later authorship. In addition, an analogy will be drawn between the ideas of Nezami and other authors and finally the application of the principles of authorship in some Persian texts would be analyzed.
    Keywords: The Four Essays, Nezami Aroozi, Principles, basis for authorship, Compilation
  • Hooshang Mohammadi Afshar Page 321
    Since long, philosophers, literary men, and theorists of different branches of knowledge have considered the concept of style and various stylistic schools, definitions, and theories have been presented in the last two centuries. Different factors have been named for the evolution of style from past to present. Little work, however, has been done on the restrictive factors of style and the factors resulting in unreal or hypocritical style. The restrictive factors of real style are classified into two groups:1) The ultra-linguistic factors consisting of social-historical grounds, the audience and encouragers, thoughts, self- censorship and the low literacy of poet or writer 2) Linguistic factors including commitment to literary traditions, disregard for the locality, and ancient-oriented approaches events.This study aims at presetting destructive and restrictive factors for the real style based on critical method and content analysis.
    Keywords: Definitions, School, Style, Restrictive factors of style
  • Fatemeh Moeenadini, Somayey Soleymani Page 350
    This study examines the distinguishing factors of the language of poetry from the standard language in the poetry of Hossein Monzavi, one of the founders of today's sonnets.Linguistically, the devices which play a role in creating poetry fall into two groups, auditioning rule and decreasing rule, under the heading "foregrounding language".In this research, various types of deviation, such as phonetic, dialectal, temporal, stylistic, writing and lexical, have been investigated and analyzed.
    Keywords: Deviation, Auditioning rule, Decreasing rule, Foregrounding, Monzavi