فهرست مطالب

نثر پژوهی ادب فارسی - سال هفدهم شماره 36 (بهار و تابستان 1394)

نشریه نثر پژوهی ادب فارسی
سال هفدهم شماره 36 (بهار و تابستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1395/01/24
  • تعداد عناوین: 14
|
  • علمی - پژوهشی
  • وحیده ابوالحسنی زاده*، انیس معصومی صفحه 1
    هدف از پژوهش حاضر بررسی و مقایسه فضاهای واکه ای در دو لهجه کرمانی و معیار است. به این منظور از ده گویشور کرمانی و ده گویش ور لهجه معیار خواسته شد تا شش واکه زبان فارسی را سه مرتبه تکرارکنند. صدای گویشوران توسط میکروفون Shure ضبط شده و پس از آن توسط نرم افزارPRAAT مورد تجزیه و تحلیل قرارگرفت. سپس با ایجاد یک شبکه متنی، مقادیر بسامد سازه های اول و دوم آن اندازه گیری شد و با بررسی آمار توصیفی و تحلیلی به دست آمده، به مقایسه فضاهای واکه ای این دو لهجه پرداخته شد. نتایج به دست آمده از این قرار است: با توجه به اینکه مقادیر بسامد سازه های اول و دوم واکه های [ɑ] و [u] در لهجه کرمانی بیشتر از مقادیر آن ها در فارسی معیار است می توان چنین نتیجه گیری کرد که در لهجه کرمانی این واکه ها افتاده تر از فارسی معیار هستند و در جایگاهی پیشین تر تولید می شوند. همچنین در لهجه کرمانی واکه های [i،e،o،æ]، نسبت به لهجه فارسی معیار، دارای بسامد سازه اول بالاتر و بسامد سازه دوم کمتری می باشند. این مسئله موجب می شود که واکه های مذکور در لهجه کرمانی افتاده تر باشند و در جایگاه پسین تری نسبت به واکه های معیار تولید شوند.
    کلیدواژگان: کرمانی، لهجه معیار فارسی، بسامد سازه اول، بسامد سازه دوم، فضای واکه ای
  • سودابه بخشایی*، اکبر صیادکوه صفحه 15
    قابوسنامه ازآثار برجسته نیمه دوم قرن پنجم هجری است و یکی از شاهکارهای ادب تعلیمی به شمار می رود که بسیاری از آداب اجتماعی و فرهنگ کهن ایران را دربردارد. از زمان نوشتن قابوس نامه تا دوره های متاخر، آثار فراوانی به پیروی از این کتاب نگاشته شده است؛ یکی از این آثار که در دوره تیموری نوشته شده وکمتر در حوزه های پژوهشی از آن سخن به میان آمده، «انیس الناس» از نویسندهای کمتر شناخته شده به نام «شجاع» است که در سال 830 هجری نگارش یافته و به کتابخانه شاهرخ عرضه گردیده است. بررسی و مقایسه موضوعات و محتوای این دو اثر و نحوه تاثیر پذیری صاحب انیس الناس از شیوه عنصرالمعالی، همچنین چگونگی تحولات عناصر زبانی در طول این مدت زمان (در نثر فارسی)، مهمترین موضوعاتی است که در این مقاله بدان پرداخته شده است. بر اساس بررسی انجام شده، انیس الناس «تحریری دیگر از قابوسنامه» است، ولیکن زبان تقلیدی مولف آن، زبانی مرده و ایستا است، درحالیکه زبان اصلی و روایی او، زبانی زنده وپویا است که در متن مقاله به سبب های آن اشاره شده است .
    کلیدواژگان: قابوسنامه، انیس الناس، ویژگی های زبانی، تغییر و تحولات زبان، عوامل موثر در تغییر شکل زبان
  • یوسف علی بیرانوند*، قاسم صحرایی، علی حیدری، محمدرضا حسنی جلیلیان صفحه 37
    تعارض، چندگانگی در اهداف و احساسات فردی یا بین فردی و گروهی است که باعث تنش در عناصر یادشده میشود. تعارض در داستان رستم و اسفندیار راهکاری است که توسط گشتاسب برای نابودی اسفندیار چیده شده است. اسفندیار با رستم روبرو می شود؛ آنها ابتدا قصد جنگ کردن ندارند؛ بنابراین بارها به مذاکره می پردازند ولی سرانجام به علت دوری اهداف، چارهای جز جنگ نمی یابند. در این مقاله ضمن آوردن خلاصه ای از داستان مزبور و کمک گرفتن از نظریات تعارض و مذاکره با روش تحلیلی - توصیفی بر آن بودهایم بدانیم: 1- چه نوع تعارض هایی در بین طرفین وجود داشته است؟ 2- با توجه به نظریات تعارض و مذاکره، راهکارهای طرفین برای حل تعارض چه بوده است؟ و به نتایجی از این دست رسیده ایم: تعارض در بین رستم و اسفندیار تعارضی بین فردی از نوع تعارض هدف است. راهکارهای طرفین برای حل تعارض در ابتدا استفاده از روش های مذاکره و سپس استفاده از زور بوده است که به کشته شدن اسفندیار انجامیده است.
    کلیدواژگان: تعارض، مذاکره، رستم و اسفندیار، تعارض بینفردی
  • لیلا حیدری نسب*، فریده داوودی مقدم صفحه 59
    ادبیات و شعر یکی از اصیل ترین نمودهای تمدن بشر و در عین حال عرصه بروز لایه های عمیق ناهشیاری اوست که همواره به بهانه های مختلف حضور خود را به آگاهی و هشیاری بشر یادآوری کرده و در گستره های مختلف رخ نمایانده است. از جمله این عرصه ها که هرگز نمیتوان بدون نظر داشتن به این لایه های عمیق ناهشیاری، درباره آن سخن گفت؛ هنر و جهان شاعرانه است. در دیدگاه های ملهم از روان تحلیلگری، هنر و هر آنچه که در این گستره گنجانیده میشود، نظیر ادبیات، شعر و نقاشی، نمایانگر ناهشیاری خالق آن یعنی هنرمند است. وسعت این ناهشیاری که گاه میتواند تمامی گذشته تاریخی و به میراث رسیده هنرمند را در برگیرد، آنچنان غنی است که سبب زایش مضامینی استوار و یکسان در گستره شعر و ادبیات و هنر در فرهنگ های مختلف می شود. موضوع اصلی مقاله کنونی، پرداختن به آنیما یا روان زنانه خفته در اعماق ناهشیارانه مرد است. از آنجا که آنیما عنصری ناهشیار است، حضور آن در فراورده هایی که بنابر نظر روان تحلیلگری به ناهشیاری فرد وابسته تر هستند، نظیر نوشته های ادبی و شعر، پررنگتر است. از اینرو، پژوهش حاضر به بررسی جایگاه آنیما در غزلیات سعدی میپردازد تا نشانه های این کهن الگو با مدد از نمادهای روانتحلیلگری و روانشناختی آشکار شود. در نهایت با مدد از شواهد شعری در غزلهای سعدی به شباهت های معشوق در شعر سعدی و مفهوم آنیما در گستره نظریه یونگ پرداخته شده و بر این نکته تاکید می شود که مضامین اشعار سعدی با مفهوم آنیما، ارتباطی انکارناپذیر دارند.
    کلیدواژگان: روان تحلیلگری، آنیما، یونگ، سعدی
  • حمید صباحی گراغانی*، احمدرضا حیدریان شهری، عبدالرضا محمدحسین زاده صفحه 85
    استعاره به خاطر انتزاعی بودن حوزه مذهب، از فراوانی بالایی در قرآن کریم برخوردار است. تا چندی پیش و قبل از پیدایش زبان شناسی شناختی، استعاره بیشتر به عنوان رویکردی برای زیبایی آفرینی و روشی برای ابداعات هنری قلمداد می شد، اما با طرح نظریه استعاره مفهومی، استعاره، ابزاری برای تفکر و اندیشه به شمار رفت که در سراسر زندگی بشر جریان دارد و به کمک آن بسیاری از مفاهیم انتزاعی مفهوم سازی میشوند.
    این پژوهش در صدد است تا نشان دهد قرآن کریم، مفاهیم انتزاعی و مجرد را با چه ساز و کاری، مفهوم سازی می-کند و قلمرو مبدا استعاره های مفهومی تا چه اندازه با تجارب انسان سروکار دارد. این بررسی نشان می دهد که استعاره در سراسر گفتمان قرآن در سوره بقره حضور دارد و ابزاری است که به کمک آن مفاهیم انتزاعی چون زندگی، زمان، فهمیدن، انفاق و... مفهوم سازی می شوند و معمولا قلمروهای مبدا از حوزه های ملموس و مرتبط با زندگی بشر انتخاب شده اند.
    کلیدواژگان: سوره بقره، استعاره، استعاره مفهومی، زبان شناسی شناختی، مفهوم سازی
  • مولود طلایی*، محمدرضا نصر اصفهانی، طاهره خوشحال، حسین آقاحسینی صفحه 109
    نوع غنایی، وسیع ترین نوع ادبی زبان فارسی شناخته می شود که با در برگرفتن شاخه های مختلف با عواطف و احساسات انسانی رابطه دارد. منظومهسرایی عاشقانه که از مهم ترین بخش های ادب غنایی است، بستری مناسب برای پژوهش های ساختاری فراهم می کند، زیرا از یک سو با زبان غنایی و از سوی دیگر با اصول داستان نویسی سروکار دارد. عصر صفوی که دوران رشد و شکوفایی منظومه سرایی عاشقانه است، از این حیث اهمیت قابل توجهی دارد.
    خورشید و مهپاره از منظومه های نسبتا طولانی عصر صفوی است که پژوهشگران کمتر بدان توجه داشته اند. پیرنگ کامل این اثر با داشتن چهار داستان فرعی، نگارندگان را بر آن داشت تا الگوی زبان غنایی را با استفاده از این منظومه استخراج کنند و روابط میان گونه روایی و شتاب منفی را در آن تبیین کنند. با توجه به نقش های شش گانه زبان، زمانی که گونه روایی بر راوی متمرکز است، (+) عملکرد عاطفی زبان و زمانی که کنشگران در محور توجه قرار می گیرند، (+) عملکرد ادبی زبان به اوج می رسد. از سوی دیگر شتاب منفی معلول توصیف ها، عمل ذهنی و تفسیر است. اوصاف آفاقی و بیرونی با کارکرد زبان ادبی و عمل ذهنی انواع شکوائیه، نجوی، واگویه و... با کارکرد عاطفی زبان غنایی ارتباط مستقیم دارد. کارکرد القایی نیز بسیار کمرنگ و در بخش های تعلیمی و تفسیری منظومه نمود یافته است.
    کلیدواژگان: منظومه خورشید و مهپاره، گونه روایی، شتاب منفی، کارکرد ادبی زبان، کارکرد عاطفی زبان
  • جواد عصاررودی*، دکترمحمود عباسی صفحه 139
    زمان از جمله مولفه های اصلی فعل است که هر قومی به صورت های مختلف آن را به کاربرده اند. از آنجا که ترجمه کهن قرآن قدس، ترجمه ای تحت اللفظی است، رابطه ای تطبیقی بین دو زبان فارسی و عربی برقرارنموده، زمان های متفاوت فعل را به صورت های کهن یا با تغییرات آوایی یا متناسب با برخی از لهجه های مرسوم و در برخی موارد با شکل ویژه ای مطرح نموده است.در این پژوهش سعی شده تا فعل های مختلفی که مترجم قرآن قدس استفاده کرده، به دقت از لحاظ زمانی مورد بررسی قرارگیرد. رابطه ای که بین این ترجمه با فارسی جدید و فارسی میانه، در استفاده از جزء صرفی «ب» بر صیغه های ماضی، مضارع و امر، آوردن «ی» در پایان فعل ماضی و شکل خاص برخی از فعل ها وجود دارد، نشان دهنده قدمت این ترجمه می باشد. حاصل این جستجو، انواع مختلف فعل های فارسی از لحاظ زمانی است که در قرآن قدس به کار رفته و بیانگر تحولاتی است که در برخی از آن ها رخ داده است.
    کلیدواژگان: قرآن قدس، فعل، دستور زبان، زمان
  • علی قبادی کیا*، محمد بهنام فر صفحه 165
    یکی از معماهای ناگشوده مثنوی معنوی، بحث تمامی یا ناتمامی آن در حیات مولاناست. عده ای بر این باورند که کهولت سن، بیماری و رحلت مولانا موجب شد تا مثنوی، خاصه، آخرین قصه آن؛یعنی قصه ذات الصور، ناتمام باقی بماند. برخی نیز معتقدند که مولانا سالها پیش از آنکه از دار دنیا برود مثنوی را به پایان رسانده بود و هیچ بحثی را ناتمام باقی نگذاشت. نتایج این پژوهش که به شیوه تحلیل محتوا انجام شده است نشان می دهد که اتمام مثنوی نه تنها درزمان حیات مولانا صورت گرفته، بلکه شخص وی برکتابت و نسخت آن نیز نظارت داشته و نیز قصه ذات الصور در آن ناتمام نمانده است و این داستان درواقع سرگذشت سلوک عارفانه سالکان و معرفت جویانی است که ماجرای عشق شان با معشوق، نه آغازی دارد و نه فرجامی.
    کلیدواژگان: مولوی (رومی)، پایان مثنوی، داستان شهزادگان، قصه ذات الصور، دز هوش ربا
  • پروین گلی زاده*، قدرت قاسمی پور، رضا گورویی صفحه 189
    مولوی یکی از قله های ادب پارسی است که در کنارمعناگرایی،گاه گاه جلوه های زبانی در شعرش جلوه گر می شود. این شاعر توانمند، جهت زیبا و شیوا ساختن صورت سخنش، شگردهای متنوعی به کار می بندد. یکی از تکنیک های مولوی در انعطاف بخشی به صورت کلام، ابداع ترکیب های نو و اشتقاقی در مکان قافیه است. اندیشمندان و محققان مثنوی بیشتر به وجوه معنایی شعر مولوی پرداخته اند. در مورد نقش ترکیبات اشتقاقی در آفرینش قافیه در مثنوی تاکنون اثری شایسته چهره ننموده است. در این مقاله، به این جنبه از سخن مولوی پرداخته شود. مولانا در جایگاه قافیه به صورت وافر از ترکیب استفاده کرده است. برانگیختن توجه مخاطب به صورت کلام، نگارگری در عرصه سخن، آهنگین کردن کلام و انباشت جای خالی قافیه از مهم ترین انگیزه های مولوی در به کارگیری این تکینک است. بازتاب نقش ترکیبات در خلق قافیه تحت عنوان هایی چون : ترکیبات ونددار، ترکیبات شبه وند دار، صفات فاعلی مرکب مرخم، ترکیبات وصفی، ترکیبات مصدری و کلمات پیوندی بررسی و تحلیل شده اند. تجلی ترکیبات اشتقاقی در جایگاه قافیه علاوه بر بلیغ ساختن صورت کلام مولوی موجب ایجاد تشخص سبکی برای سخن او شده است، به گونه ای که سخن او را می توان از معاصرانش متمایز کرد.
    کلیدواژگان: ترکیب، مولوی، قافیه اندیشی، تشخص، شگرد ادبی
  • فاطمه ماه وان* صفحه 207
    برای حل ابهامات متنی شاهنامه، از منابع متعددی استفاده شده است؛ نظیر متون تاریخی، متون اساطیری، فرهنگ های لغت، متون حماسی و... . اما تاکنون به منابع تصویری به مثابه منبعی در شاهنامه پژوهی توجه نشده است. مقصود از منابع تصویری، نگاره های نسخ مصور شاهنامه است. این نگاره ها بیشتر با رویکردی تزئینی و هنری بررسی شده و تاکنون از آنها به مثابه یک منبع پژوهشی استفاده نشده است. این جستار سعی دارد تا به منابع تصویری، با رویکردی پژوهشی نظر کرده و از آن برای رفع ابهامات متنی شاهنامه بهره بگیرد. یکی از ابهامات شاهنامه، هویت اولاد است. در شاهنامه درباره هویت اولاد توضیح چندانی داده نشده است. این ابهام متنی به ابهام تصویری منجر شده به گونه ای که در نگاره ها نیز به تبع متن، اولاد با هویتی دوگانه ترسیم شده است. این جستار هویت اولاد را در نگاره های شاهنامه جستجو کرده و سپس به چرایی گزینش هویت دوگانه اولاد در نگاره ها پاسخ میگوید. پژوهش های متنی، اولاد را با هویت دیو معرفی میکنند. پژوهش حاضر، ضمن نظر داشتن به پژوهش های متنی، درصدد است تا هویت اولاد را از لابه لای منابع تصویری جستجو کند. این پژوهش با بررسی قدمت نگاره ها، بررسی قدیمترین نسخ مصور شاهنامه، کمیت نگاره ها، ارتباط نگاره با متن، تمرکز مکانی نگاره ها و... هویت انسان را برای اولاد مکشوف می سازد. همچنین نشان میدهد که خاستگاه هویت دیو برای اولاد، ایران نیست بلکه این استنباط منشا هندی دارد؛ حال آنکه تصور اولاد به مثابه انسان، دارای خاستگاه ایرانی است.
    کلیدواژگان: اولاد، ابهامات شاهنامه، نگارگری، شاهنامه، دیو
  • شیما مومنی*، مهرنوش فخارزاده صفحه 231
    حوزه رایانه و فناوری اطلاعات یکی از حوزه هایی است که متخصصان فرهنگستان زبان و ادب فارسی را بر آن داشته تا به منظور رعایت اصول موضوعهحفظ زبان فارسی و در جهت بقای زبان فارسی به عنوان زبان علم، به واژه گزینی سازمان یافته و روشمند مبادرت ورزند. تحقیق حاضر شامل دو بخش می باشد. بخش اول به بررسی فرایندهای معادل یابی فرهنگستان در حوزه رایانه و فناوری اطلاعات می پردازد که از جمله این فرایندها: واژه قرضی، ترجمه قرضی، تعبیر قرضی، ترجمه و تعبیر قرضی ، تغییر قرضی و واژه سازی می باشد. در این میان فرایندهای معادل یابی بر اساس ترجمه و تعبیر قرضی و همچنین واژه سازی از فراوانی بیشتری نسبت به دیگر فرایندها برخوردار بوده است. در بخش دوم تحقیق واژه ها و اصطلاحات تخصصی کاربردی در آموزش رایانه و فناوری اطلاعات مصوب فرهنگستان با واژه ها واصطلاحات به کار برده شده در کتب آموزش رایانه و فناوری اطلاعات مقایسه شدند. میزان پذیرش مطلق معادل های مصوب فرهنگستان در این حوزه کمتر از یک سوم واژگان و میزان پذیرش نسبی واژگان مصوب بسیار کم است، اما بیش از نیمی از معادل های مصوب حتی یک بار نیز در این کتب به کارنرفته اند.
    کلیدواژگان: روایت، گذرایی، زبانشناسی انتقادی، سبکشناسی، زاویه دید
  • عباس محمدیان*، محمود مهجوری، سیده زهرا میرنژاد صفحه 253
    ابوسعید ابوالخیر از بزرگمردان عرفان ایران بوده است. از بارزترین ویژگی های شخصیتی ابوسعید، انسان دوستی، عشق و محبت وی به تمام انسان ها و موجودات است. در این مقاله سعی شده است نگرش ابو سعید به انسان و منابعی که بر نگرش وی به انسان تاثیر گذار بوده، بیان و نحوه برخورد وی با اقشار مختلف جامعه مشخص شود. نتیجه حاصل از این پژوهش این بوده که ابوسعید تمام انسان ها را، بدون توجه به رنگ، نژاد، جنس و دین آن ها دوست داشته و به ایشان مهر می ورزیده است. بیشترین منابع تاثیرگذار بر نگرش محبت آمیز او نسبت به انسان، علاوه بر قرآن، سنت پیامبر(ص) و استادان، چهار عارف بزرگ ایرانی یعنی، بایزید بسطامی، منصور حلاج، ابوالعباس قصاب آملی و ابوالحسن خرقانی بوده اند، که به قول سهروردی ادامه دهنده حکمت خسروانی ایران باستان بوده اند. ابوسعید گزیده و عصاره عرفان پیش از خود بوده است. در رفتار و گفتار ابوسعید مهرورزی و شفقت نسبت به انسان موج می زند. در نزد وی شادی و شادکردن دیگران، فریضه است.
    کلیدواژگان: انسان دوستی، عرفان، قرآن، سنت، حکمت خسروانی، ابوسعید ابوالخیر
  • جبار نصیری*، محسن محمدی فشارکی صفحه 271
    جوزف کمپبل (Joseph Campbell ) اسطورهشناس آمریکایی، الگو و ساختاری یگانه را برای تمام اساطیر جهان ارائه می دهد؛ الگویی که بر اساس آن، برای همه اسطوره های قهرمانی، هسته ای را که در بردارنده سه بخش جدایی _ تشرف و بازگشت است، در نظر میگیرد. در سیر تکامل اندیشه و تمدن انسانی، اسطوره و مولفه های اسطوره-ای بویژه اسطوره قهرمان، در حماسه ها (به عنوان یکی از تجلیگاه های اسطوره) جلوه پیدا میکنند. حماسه ملی برزونامه، یکی از این آثار حماسی است که به نظر میرسد دارای ساختاری مشابه با ساختار و الگوی اسطورهایی کمپبل است؛ الگویی که بنا به بافت و فضای داستان این حماسه، در روساخت، جهت رشد و استقلال فردی برزو و ورود او به طبقه جنگاور و درژرف ساخت، جهت الگودهی و تشویق جوانان کشاور بومی جهت پیوستن به سپاهیان شکل گرفته است. روش انجام پژوهش در این مقاله اسنادی-کتابخانه ای و مبتنی بر تحلیل یافته هاست .
    کلیدواژگان: اسطوره، قهرمان، برزونامه، ساختار، کمپبل
  • امید وحدانی فر*، محمدرضا صرفی، محمدصادق بصیری صفحه 295
    قالب غزل در ادبیات فارسی سابقه ای طولانی دارد و در ابتدا فقط برای بیان احساسات و عواطف عاشقانه به کار گرفته می شد. سپس، با شکل گیری عرفان و تصوف در خدمت اهل عرفان و رمز و رازهای عرفانی قرار گرفت. تحول آشکار این قالب از سنایی آغاز می شود و در نوع عاشقانه با سعدی به اوج کمال می رسد. یکی از ویژگی های سعدی در عرصه غزل سرایی، بیان روایت در قالب غزل است که این گونه از غزل را «غزل- روایت» می نامیم. در این مقاله کوشش شدهاست تا نخست، «غزل- روایت1»های سعدی طبقه بندی شود و سپس، به تحلیل ساختاری غزل- روایتهایی که از نوع «گفت و گو» هستند و همچنین به بررسی عناصر متغیر در غزل- روایت های نوع «حکایت» پرداخته شود. حاصل این پژوهش چنین بودهاست: از مجموع 701 غزل سعدی، 89 غزل- روایت در میان آنها یافت شد که 5 مورد آن از نوع غزل- روایت هایی هستند که عنصر اصلی آنها «گفت و گو» است. تعداد 27 مورد غزل- روایتهای «وصفی» و 57 مورد نیز غزل- روایتهایی هستند که ساختار «حکایت» دارند. همچنین در این گونه اخیر از غزل- روایتها، برخی از عناصر داستانپردازی؛ نظیر: گفت و گو، شخصیت، زاویه دید، مکان و زمان نیز مورد بررسی قرار گرفته است.
    کلیدواژگان: سعدی، غزل، غزل، روایت، ساختار غزل روایی
|
  • Vahideh Abolhasanizadeh*, Anis Masoumi Page 1
    The purpose of this study is analysis and comparison of vowel spaces in Kermani and Standard Persian accent. In this study a group of 20 speakers (10 speakers with Kermani accent and the other 10 speakers with Standard accent) were asked to repeat six vowels of the Persian language in isolation for three times. The sound of the speakers were recorded by Shure microphone and analyzed by PRAAT software. Then a textgrid was made for each word and the amount of F1 and F2 was measured in two mentioned accents. By analyzing the descriptive and analytic statistics, the vowel spaces of Kermani and Standard Persian accent were compared. Results indicated that in Kermani accent, [ɑ] and [u] are lower and more front than Standard accent. It confirms that F1 and F2 of the vowels in Kermani accent are more than that in Standard Persian accent. [i,e,o,æ] in Kermani accent are of more F1 and less F2, in comparison with Standard Persian accent. It means that in Kermani accent, the mentioned vowels are lower and more back than those in Standard accent.
    Keywords: Kermani accent, Standard Persian accent, F1, F2, vowel space
  • Soudabeh Bakhshaee*, Akbar Sayadkouh Page 15
    Qabousnameh is the prominent work of the second half of the 5th century A.H, and one of the masterpieces of didactic literature which includes many social customs and the ancient culture of Iran. Many works have been written since the time of Qabusnameh to recent times imitating this book; “Anis-al-Naas” written by a little-known author named “Shoja” in 830 A.H, during the Timurid era, and dedicated to Shahrokh’s library is one of these works which has been less studied. The study and comparison of the subjects and contents of these works, and the ways the author of Anisal-Naas was influenced by ʻUnsor-ol-Ma’lī , and also the extent to which linguistic elements changed during this time (Persian prose) are the most important subjects that were studied in this article. According to this study, Anis-al-Naas is “another writing of Qabousnameh” whose author’s imitative language is dead and static, whereas his original and narrative language is alive and dynamic.
    Keywords: Qabousnameh, Anis, al, Naas, Linguistic features, Language changes, Effective factors in changing of language form
  • Yousof Biranvand*, Ghasem Sahraee, Ali Heydari, Mohammad Reza Hasani Jalilian Page 37
    Antagonism is the multiplicity of goals and emotions in man or between a man and a group of people so that it may result in tension among the mentioned elements. Antagonism in the story of Rostam and Esfandiar is a strategy devised by Goshtasb to Esfandiar. In the beginning of the story, Esfandiar and Rostam confront each other with no intention of fighting; they negotiate several times and in the end regarding their disagreement on goals they have no other choice but fight. This study, firstly, presents a summery of the story and then based on the theory of antagonism and negotiation, studies: 1.the kind of antagonism existing between the two sides, and 2. the solution offered by the two sides. The results show that the antagonism between Rostam and Esfandiar is that of purpose. The solution suggested by both sides of the antagonism in the first part of story is negotiation, however, in the end they appeal to force and Esfandiar is dead.
    Keywords: Antagonism, Negotiation, Rostam, Esfandiar, Antagonism
  • Leila Heidarinasab*, Farideh Davoodi Moghadam Page 59
    Literature and poetry are one of the main manifestations of human civilization and a ground for the emergence of deep layers of the unconscious that has always reminded man’s consciousness of its presence for different reasons and has manifested itself in different domains. One of these domains is art and the poetic world. To psychoanalysts, art and whatever included in the artistic world are manifestations of the unconscious mind of the artists that, at times, includes all the inherited history of art, and results in the creation of great and repeated subjects in literature, poetry and art. Anima or the female side hidden in a man’s unconsciousness manifests itself more apparently in products which depend more on the unconscious. This study examines traces of Anima in Saadi’s poems and, with the help of psychoanalytic symbols, indicates the similarities of the beloved in his poetry, the concept of Anima in Jung’s theory, and the relation between Saadi’s subject matter and Anima.
    Keywords: Psychoanalysis, Saadi's sonnets, Anima
  • Hamid Sabahi Garaghani*, Ahmad Reza Heidarian Shahri, Abdolreza Mohammadhossienzadeh Page 85
    Since religion and faith are abstract concepts, metaphor has been used in Quran abundantly. Until recent decades and before the appearance of cognitive linguistics, metaphor was regarded as an approach for beautification, and a method of artistic creation. However, with the introduction of conceptual metaphor, metaphor was considered as an instrument for contemplation, and conceptualization of many abstract concepts..
    This study aims at indicating the strategies by which Quran conceptualizes abstract concepts and determining the extent they deal with human experiences. This investigation reveals that metaphor occurs throughout Quran in Surah Baqarah and is regarded as an instrument by which Quran conceptualizes the abstract concepts such as life, time, understanding, oath, charity and the like; the source domains have typically been selected from tangible areas of human life.
    Keywords: Surah Baqarah, Metaphor, Conceptual metaphor, Cognitive linguistics, Conceptualization
  • Moloud Talaee*, Mohammad Reza Nasr Esfahani, Tahereh Khoshhal, Hossein Aghahosseini Page 109
    Lyric is known as the most common literary genre in Persian literature. This genre includes many branches dealing with various human emotions. One of the most important components of lyrical literature, i.e. romance, provides an appropriate ground for structural studies, because it deals with lyrical language on the one hand, and with principles of storytelling on the other. Safavid's romances are among significant ones in this respect. “Khorshid and Mahpareh” is a relatively long and neglected romance written during the Safavid era. Its perfect plot composed of four sub-plots persuaded the authors of this study to extract the patterns of lyrical language and to determine the relation between narrative genre and deceleration. According to the six functions language, when the narrative genre focuses on the narrator, (), the emotional function of language increases, and when the actants are focused on, (), the poetic function of language increases. On the other hand, deceleration is caused by description, mental function, and interpretation. Outdoor description has a direct relationship with the poetic function of language, and mental function − including whisper, woes … − is directly related to the emotive function. Induction is very light and appears in interpretive and educational sections.
    Keywords: Khorshid, Mahpareh, Narrative genre, Deceleration, Poetic function, Emotive function
  • Javad Assarroudi*, Mahmoud Abbasi Page 139
    Tense is one of the main components of a verb which has been used in different forms by different nations. Since the ancient translation of Ghods Quran is a literal translation, it has established an adaptive relationship between Persian and Arabic. This translation has presented different verb tenses in ancient forms with phonetic changes or proportional to some of the common dialects, and in some cases, in some special forms.
    In this study, different verbs used by the translator of Ghods Quran are examined carefully regarding tense. The relationship of this translation with New Persian and Middle Persian indicates its antiquity. This relationship is seen in using the morphological part “be-” at the head of past, future and imperative conjugations, and in using “-y” in past verb endings and special forms of some verbs. This study resulted in finding a variety of Persian verbs used in Ghods Quran and reflects some evolutions that have occurred in some of these verbs.
    Keywords: Ghods Quran, Verb, Grammar, Tense
  • Ali Ghobadikia*, Mohammad Behnamfar Page 165
    One of the unsolved mysteries about Mathnavi is its completion or incompletion before Molavi's death. Some scholars believe that death, agedness or disease resulted in the incompletion of Mathnavi, other scholars claim that Molavi completed Mathnavi a few years before his death. The results of this article–based on library-research and content analysis– show that not only Molavi completed Mathnavi during his lifetime, its edition and writing has been carried out under his own supervision as well. Moreover, the story of Shahzadegan (The Princes) is not left incomplete, and it is the story of mystical journey of wayfarers whose love has neither beginning nor ending.
    Keywords: Molavi (Rumi), Completion of Mathnavi, Story of Shahzadegan (The Princes), Ghaleh, ye, Zat, al, Sovar (The Castle with Pictures), Dez, e Hooshroba (The Enchanting Castle)
  • Parvin Golizadeh*, Ghodrat Ghasemipoor, Reza Gorouei Page 189
    Rumi is one of the peaks in Persian literature that, along with sense orientation, occasionally depicts language features in his poetry. This poet has the potentiality to create beautiful and eloquent speech using a variety of techniques. One of these techniques in injecting flexibility into speech is inventing new combinations of derivatives used as rhyme. Scholars and researchers mostly deal with the matter of meaning in Mthnavi. No noteworthy study has been carried on regarding the role of derivatives in the creation of rhyme. This study aims at investigating this aspect of Rumi’s poetry. Rumi has abundantly used combinations as rhymes. His goal seems to have been motivating the audience by speech, creating rhythmical speech, and filling up the empty spaces of rhymes. Affixed compounds, pseudo-affixed compounds, shortened compound nominative adjectives, adjectival compounds, and infinitival and hybrid combinations have been analyzed as to their role in creating rhyme. Derived compounds used as rhyme make Rumi’s speech eloquent and distinguishes his style from his contemporaries.
    Keywords: Compounding, Rumi, Rhyme making, Distinction, Literary technique
  • Fatemeh Mahvan* Page 207
    Different kinds of sources such as historical, mythological, epical sources and dictionaries have been used for solving the textual ambiguities of Shahnameh. However, little attention has been paid to the visual sources i.e. Persian painting, as important sources in the study of Shahnameh. Pervious researches mostly studied the artistic and decorative aspects of these paintings. This article attempts to consider pictorial sources as a source for textual studies in solving textual ambiguities of Shahnameh. One of these ambiguities is the identity of a child. The identity of a child is not clarified exactly in Shahnameh. Some researchers suggest that a child may be a Div (Demon); others however consider him as human. This article tries to discover the identity of children on the basis of Shahnameh's paintings; the oldest illustrated manuscripts, the quantity of the paintings, the relationship between text and image, and the origin of paintings have been studied in order to ascribe human identity to a child. Miniatures portraying a child as Div can be found almost entirely in the "Indian Manuscripts", however those portraying a child as a human have Iranian origins.
    Keywords: Children, Shahnameh's ambiguities, Persian painting, Shahnameh, Demon
  • Shima Momeni*, Mehrnoush Fakharzadeh Page 231
    The field of computer and information technology has provoked Persian Language Academy experts to resort to organized and systematic coining in order to heed the principles of maintaining Persian language, and to help Persian language survive as a science language. The Present study consists of two parts: Persian Academy’s processes of finding equivalents in the field of computer and information technology which include: loan words, loan translation, loan interpretation, loan translation and interpretation, loan shift , and word coinage (neologism). Among these processes, finding equivalents based on loan translation and interpretation and also word coinage had higher frequencies in comparison to other processes. In the second part, Academy's accepted, specialized and practical coined words and expressions were compared with words and expressions used in computer and information technology books. It was concluded that absolute acceptance of Academy’s coined equivalents in text books was %28.57 and relative acceptance of the coined equivalents was %14.96. %56.46 of the coined equivalents was not used in computer books at all.
    Keywords: Processes of finding equivalents, Computer, information technology, Absolute acceptance, Relative acceptance
  • Abbas Mohammadian*, Mahmoud Mahjouri, Seyedeh Zahra Mirnezhad Page 253
    Abu-Said was one of the greatest mystics of Persian mysticism. Humanism and affection to all men and creatures were among his most prominent characteristics. This study is an effort to examine the sources that inspired his conception toward human, and also tries to identify his manner in dealing with different layers of society and social classes. The results of this research indicated that Abu-Said admired and respected all men irrespective of their color, gender, ethnicity and religion. The most salient factors which influenced this humanistic manner were Quran, the Prophet’s Sunnah, and his masters (the four great mystics namely Bayazid Bastami, Mansur Halaj, Abol-Abas Ghasab Amoli, and Abol-Hasan Kharghani). According to Sohravardi, all these masters followed Khosrovani wisdom of ancient Iran. Abu-Said has been considered as the crux of the mysticism before him. Affection and love toward people were conspicuous aspects in the manners of Abu-Said. To him, happiness and prosperity of people are of prime significance and must be considered as ethical principles.
    Keywords: Humanitarianism, Mysticism, Quran, Khosrovani wisdom, Abu, Said Abolkheir
  • Jabbar Nasiri*, Mohsen Mohammadi Fesharaki Page 271
    Joseph Campbell, the American mythologist, presents a unique pattern and structure for all myths in the world; a pattern based on which he considers a main core including three parts of separation, entrance and return for all heroic myths. In the course of human thought and civilization, myth and its elements- especially the hero myth - is manifested in the epics. The national epic of Borzunameh, one of these epics, seems to have the similar structures and patterns as that of Campbell's mythology. A pattern which, on the basis of the context and the atmosphere of the story, has been formed, in its surface structure, for Borzu's development and independence and his entrance to the militant class, and in the deep structure, for encouraging and modeling the local farmer youths to join the military men.
    Keywords: Myth, Hero, Borzunameh, Structure, Campbell
  • Omid Vahdanifar*, Mohammad Reza Sarfi, Mohammad Sadegh Basiri Page 295
    Persian literature has a long history in composing sonnet which was initially used to express the emotions of love. With the formation of mysticism, sonnet served mystics and mystical secrets. This apparent change begins with Sanaee and reaches perfection with the love sonnets of Sa’di. One characteristic of Sa’di in composing sonnet is narration in the form of sonnet which is called sonnet-narrative. In this study an attempt is made to classify Sa’di’s sonnet-narrative, to analyze the structure of those composed in the form of sonnet, and to investigate the variable elements in anecdote form. The results indicate that of a total of 701 sonnets, 89 are sonnet-narrative of which 5 are based on the element of dialogue. 27 of the sonnet-narratives are descriptive, and 57 are anecdotes. Some elements of fiction such as dialog, character, point of view, space and time are also examined in the anecdotes.
    Keywords: Sadi, Sonnet, Sonnet, narrative, Structure of Narrative, sonnet