فهرست مطالب

نشریه نثر پژوهی ادب فارسی
سال بیست و یکم شماره 43 (بهار و تابستان 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/03/09
  • تعداد عناوین: 10
|
  • زهرا احمدشمسی ، احمدرضا یلمه ها صفحات 1-20
    متون زیادی در زمینه مسائل اخلاقی به رشته تحریر در آمده است که هر کدام سعی در نجات ارزش های انسانی و فضائل اخلاقی داشته اند. از جمله این آثار، کتاب ارزشمند «ضیاء القلوب فی اخلاق المطلوب» تالیف سیدمحمدضیاءالدین حسینی مازندرانی اصفهانی معروف به حسینی مرعشی است که در قرن یازدهم هجری قمری به نثر آمیخته به نظم و به تقلید از گلستان سعدی به زیور تحریر درآمده است. ضیاءالقلوب فی اخلاق المطلوب کتابی مفصل در بیان مسائل اخلاقی با استناد به آیات ، روایات و حکم و داستان ها و اشعار نغز است که به نام شاه عباس اول صفوی تحریر و دریک عنوان و دو صحیفه هر کدام در چند باب تنظیم شده است. از نویسنده، در هیچ تذکره ای نامی برده نشده است. این پژوهش بر آن است که برای نخستین بار، ضمن معرفی اثر و با دستیابی به ژرفنای آن و شناخت ارزش های زبانی، ادبی و فکری آن با تکیه بر سبک شناسی، زمینه ای برای شناخته شدن هر چه بیشتر این اثر ارزشمند تعلیمی فراهم سازد. از آنجا که این کتاب تاکنون تصحیح و به زیور طبع آراسته نشده است، بررسی سبکی آن از حلقه های تکمیل کننده نوعی از سبک نثر فارسی در عهد صفوی است.
    کلیدواژگان: ضیاء القلوب فی اخلاق المطلوب، حسینی مرعشی، ویژگی های سبکی، اخلاق
  • محسن پورمختار صفحات 21-43
    در منابع اصیل عرفان اسلامی حکایات بسیاری دیده می شود که بر طبق آنها یهودیان و مسیحیانی که با صوفیان مسلمان به هر دلیلی مرتبط شده بودند، اسلام می آورند. این وجه از ارتباط صوفیان مسلمان با اهل کتاب، از دو جنبه قابل تحقیق است. وجه نخست، بررسی تصور و باور خود صوفیان مسلمان از علل و عوامل این پدیده است و وجه دیگر، تحقیق تاریخی با منابع و روش های پژوهش تاریخی. در تحقیق حاضر به وجه نخست پرداخته ایم. پرسش اصلی پژوهش حاضر این است که: از منظر متون اصیل تصوف، علل و اسباب اسلام آوردن یهود و مسیحیان به دست صوفیان مسلمان کدامند؟ در راستای پاسخ به این پرسش با مراجعه به منابع اصیل تصوف اسلامی حکایات مربوط به این تغییر آیین استخراج و با توجه به آنها علل و انگیزه های اسلام آوردن جهودان و ترسایان، طبقه بندی و تحلیل شد. بر مبنای این تحقیق اهم عوامل تغییر آیین اهل کتاب به دست صوفیان مسلمان و به باور ایشان موارد ذیل اند:1. کرامات صوفیان مسلمان 2. تفوق اخلاقی صوفیان مسلمان 3. اشارات و بشارات تورات و انجیل 4. فراست صوفیان مسلمان 5. لطف الهی به جهود و ترسای نومسلمان 6. برکت خدمت به خلق و حسن ظن به خداوند 7. برتری صوفی مسلمان در مناظره و مکابره.
    کلیدواژگان: تصوف، يهود، مسيحيت، تغيير مذهب، متون منثور عرفاني
  • علی حیدری ، سمیه حدادیان، قاسم صحرایی صفحات 45-62
    یکی از اصطلاحات مهم که کارل گوستاو یونگ (Carl Gustav Jung) در روان پزشکی خود به کار برده، کهن الگو (Archi type) است که اقسام مختلف دارد. از برجسته ترین کهن الگوهای مطرح شده توسط یونگ، کهن الگوی پیرخردمند است. این کهن الگو غالبا در شخص به صورت راهنما و در ادبیات و اساطیر، در قالب شخصیت پیران خردمند روشن ضمیر، نمود پیدا می کند. یونگ در آثار خود شاخصه هایی همچون دانش، تعمق، بینش، خرد، زیرکی، جذبه، بی مرگی و نیز ارتباط با ماوراءالطبیعه را برای آن بر شمرده است. بنابراین می توان گفت مهم ترین ویژگی پیرخردمند از نظر یونگ، راهنمایی و دستگیری خردمندانه قهرمان در زمان بروز مشکلات می باشد. با توجه به بن مایه های تعلیمی و سیاسی کلیله ودمنه که در قالب حکایت و داستان، بیان شده، در این پژوهش به روش تحلیلی- توصیفی، سعی شده است ویژگی های برجسته و بارز قهرمانان حکایات کلیله ودمنه با خصوصیات مطرح پیرخردمند یونگ مقایسه شود. تقریبا می توان گفت مهم ترین ویژگی های پیرخردمند یونگ، در کارکرد و سیمای قهرمانان، شاهان و وزیران مطرح شده در کلیله ودمنه، از قبیل راهنمایی، همراهی، سیمای دل نشین، خردمندی و برخورداری از قدرت پیش گویی به وضوح دیده می شود.
    کلیدواژگان: کهن الگو، پیرخردمند، کلیله و دمنه، یونگ
  • غلامرضا حیدری صفحات 63-85
    آنچه در این پژوهش مورد توجه قرارگرفته است، بررسی مملکت داری و حکومت و شیوه کشورداری با توجه به سخنان امیرالمومنین علی (ع) در نهج البلاغه و خواجه نظام الملک توسی در سیاست نامه با تکیه بر اخلاق و مسئولیت های حاکمان است. چگونگی تحقق اهداف و آرمان های حکومت و نیاز آن به حاکمی با ویژگی ها و توانمندی های خاص تربیتی، اخلاقی، علمی، عقیدتی و سیاسی، تعامل و تاثیر باورهای دینی در شیوه کشورداری، بهره گیری از اصول انسانی در رفتارهای حکومتی و در نهایت، مقایسه و تطبیق اصول حکومت و مملکت داری در دو اثر ادبی- سیاسی نهج البلاغه امام علی (ع) از سرزمین عرب و سیاست نامه خواجه نظام الملک توسی از سرزمین پارس از مواردی است که در این پژوهش بدان پرداخته شده است. در این مقاله، ضمن بررسی ابعاد گسترده حکومت داری در نهج البلاغه و بیان تاثیرات آن بر سیاست نامه (سیرالملوک) که از کتب ادبی و سیاسی ارزشمند ایرانی است، به مقایسه دیدگاه های این دو کتاب در زمینه اخلاق و مسئولیت های حاکمان پرداخته می شود. بررسی های تطبیقی و دست آوردهای این مطالعه نشان می دهد که امام در هر شرایطی کتاب آسمانی را سرلوحه کار خویش قرار می دهد، اما خواجه در زمانی که هویت ایرانی اسلامی در معرض چپاول ترکان سلجوقی در گیرودار نابودی است، آرمان خواهی ایران باستان را به واقع بینی سیاسی اسلامی پیوند می دهد. امام در هر شرایطی در جستجوی اصل عدالت است و خواجه در هر شرایطی در جستجوی اصل سیاست. تاثر خواجه از کلام و منش امام علی (ع) در بخش هایی از کتاب او کاملا مشهود است. هر دو هدف تعریف شده یکسانی را دارند اما در شیوه اجرا و راه رسیدن به آن متفاوت عمل می نمایند.
    کلیدواژگان: مملکت داری، حاکمان، اخلاق، مسئولیت، نهج البلاغه، سیاست نامه
  • حسن ذوالفقاری ، بهادر باقری صفحات 87-112
    ادبیات عامیانه، در نقد ادبی جایگاه ویژه ای دارد و بررسی آن، دستاوردهای قابل توجهی در عرصه مطالعات زبانی، ادبی و محتوایی ازجمله اطلاعات تاریخی، فرهنگی و جامعه شناختی دارد. این مقاله با روش توصیفی تحلیلی بر اساس مطالعه و بررسی بیست افسانه منثور مکتوب عامیانه و استخراج شواهد از این متون، برآن است که ویژگی های نثر آن ها را بررسی کند. با مطالعه این افسانه ها به این نتیجه می رسیم که ویژگی هایی که در پی می آید، قدر مشترک همه آن هاست: سادگی، روانی و نزدیک بودن به گفتار، کلیشه ای و یکسان بودن نثر، کوتاهی جمله ها، کاربرد فراوان جمله های وصفی، کاربرد واژگان، تعابیر و اصطلاحات عامه، جابه جایی ارکان جمله، کاربرد عناصر سبکی کهن، وجود اشکالات زبانی و کاربردهای نادرست زبانی، کاربرد نادرست برخی تعابیر و کلمات، ادبی و شاعرانه شدن نثر در خلال سبک و سیاق عامیانه در برخی صحنه ها، کاربرد فراوان کنایات، ضرب المثل ها، گزاره های قالبی، دشنام ها، تهدیدها، نفرین ها و سوگندها، دعا، تصدق و تحسین.
    کلیدواژگان: ادبیات عامیانه، داستان های عامیانه، زیبایی شناسی، نثر فارسی، سبک شناسی
  • مریم رضایی اول، حسن دلبری صفحات 113-134
    هدف مقاله حاضر، بررسی همسنج نامه های سه کتاب تاریخ بیهقی، عتبه الکتبه و التوسل الی الترسل از نظرگاه ساخت و محتوا است. مساله بنیادی مقاله، چگونگی بافت نامه های درباری عصر نویسندگان این سه کتاب از منظر شبکه ساختاری و مفهومی است. در این راستا، بدنه مقاله را پس از درآمدی مبتنی بر معرفی اجمالی این سه اثر و بازشناخت پیشینه پژوهش هایی که پیرامون این موضوع انجام شده؛ مقایسه نامه های موجود در تاریخ بیهقی با عتبه الکتبه و التوسل الی الترسل تشکیل می دهد. مهم ترین نکاتی که در این بررسی به آن توجه شده است عبارتند از: بررسی سبک نامه‎های تاریخ بیهقی با دو کتاب دیگر؛ انواع نامه به لحاظ فرم و ساختار؛ بررسی آغاز و انجام نامه ها و محتوای نامه ها. بخش انتهایی مقاله نیز، نموداری از درصد نامه‏ها و انواع آن در سه تالیف مورد پژوهش است. در پایان این نتیجه حاصل می شود که نامه های بیهقی با وجود سادگی درخور ملاحظه ای که در شیوه نگارش نسبت به نامه های دو کتاب دیگر دارد از رسایی، بلاغت، اقناع مخاطب و زیبایی بیشتری برخوردار است که نگارندگان تنها دلیل آن را شیوه سهل ممتنع بیهقی در نگارش متن دریافتند. در پژوهش حاضر استخراج مطالب به شکل کتابخانه ای و شیوه بررسی مطالب، تحلیلی و توصیفی است.
    کلیدواژگان: تاریخ بیهقی، عتبه‎الکتبه، التوسل الی الترسل، نامه ها، ساختار، محتوا
  • محمد رودگر صفحات 135-154
    از مهم ترین مفاهیم مورد تاکید در عرفان اسلامی، مفهوم عشق است، به ویژه در جریان عرفان عاشقانه و جمال گرا. این جریان که از رویکردهای بسیار مهم در تصوف و عرفان اسلامی است، پیش از احمد غزالی هم وجود داشت اما غزالی کسی بود که به آن تشخص و رسمیت بخشید. با بررسی آثار احمد غزالی، به ویژه اولین کتاب فارسی مستقل در موضوع عشق، یعنی سوانح العشاق در می یابیم که جریان عرفان عاشقانه چه در بعد نظری و چه در بعد عملی و سلوکی، دارای اصول و ویژگی هایی است که کمتر بدان توجه شده است. این پژوهش به روش توصیفی- تحلیلی به موضوع استخراج و تبیین مبانی نظری احمد غزالی در موضوع عشق عرفانی اختصاص دارد. دست آورد این کار، یازده اصل نظری مستخرج از آرای خواجه احمد غزالی است. با تبیین این اصول و ویژگی ها در آثار احمد غزالی و رویکردهای خاصی که این جریان داشته است، می توان دریافت که چگونه او توانسته است آن را به صورت یک جریان و ساحت مستقل و شکوفا رواج دهد. بازشناسی اصول نظری عرفان عاشقانه همچنین می تواند به ترسیم نظام فکری و نظری کاملا متفاوتی برای صوفیان رسمی دارای سلسله در نظام های سنتی خانقاهی، در برابر عرفان نظری ابن عربی و شارحانش یاری نماید.
    کلیدواژگان: احمد غزالي، تصوف، عشق عرفاني، سوانح العشاق
  • فیروز مردانی صفحات 155-175
    نعمت الله بن محمود (920ق) ، معروف به شیخ بابا نخجوانی و شیخ علوان از شخصیت های عرفانی و ادبی سده نهم هجری به شمار می رود و شش اثر عرفانی، از جمله «شرح گلشن راز» به او منسوب است. درباره زندگی، آثار و اندیشه های او آگاهی مبسوط و کافی در دست نیست. قدمت شرح او بر گلشن راز شبستری و عدم معرفی و تصحیح نشدن آن تا به حال، و از سوی دیگر شهرت گلشن راز، ضرورت انجام دادن این پژوهش را توجیه می کند. این نوشتار با استفاده از شیوه سندکاوی و روش توصیفی- تحلیلی انجام یافته و ضمن معرفی اجمالی شیخ بابا نخجوانی و آثارش، بطور مشروح به معرفی شرح «گلشن راز» وی و نسخه خطی آن پرداخته؛ سپس ویژگی های سبکی و محتوایی آن را در سه سطح زبانی، ادبی و فکری بررسی نموده است. نتایج حاصله آن که: دو زبانه بودن اثر، عربی مآبی و تالیف جملات فارسی بر سیاق نحو زبان عربی، وفور لغات و ترکیبات عربی، توجه به استعمال واژگان و ترکیبات پارسی سره، نوآوری اندک در کاربرد لغات و ترکیبات، توجه بسیار به آرایش های لفظی و به تصنع گراییدن زبان و اهمیت دادن به تاویل از عناصر سبکی آن به شمار می رود. مطالب کتاب، عموما دریافت و استنباط شارح از ابیات شبستری و متکی بر تجارب عرفانی خود اوست.
    کلیدواژگان: شرح گلشن راز، شیخ بابا محمود نخجوانی، نسخه خطی، ویژگی های سبکی
  • نزهت نوحی صفحات 177-197
    بسیاری از حکایات آمده در نسخ خطی، چاپ و ترجمه های متفاوت هزار ویک شب جواهراتی از شگردهای حکایت پردازی در سنت ادبی مشرق زمین اند. حکایات اصلی بسیاری با ساختار پیچیده و جذاب و حکایات فرعی فراوانی که هنرمندانه در خلال حکایات اصلی جاگرفته اند. برای ارزیابی و درک نزدیک چنین اثری که حکایت پردازانش طی شش قرن، گستره ای از شرق به غرب جهان اسلام را سیرکرده و آن را تدوین کرده اند، باید جهان فرهنگی چندگانه نهفته در خود اثر و نیز «بده بستان» هایی که در فراگرد انتقال به دیگر ملل را تجربه کرده، بشناسیم. از این رو نگاهی دوسویه به شگردهای درون متنی و بینامتنی ضرورتی انکارناشدنی است تا از یک سو کارکرد حکایت فرعی در کنار حکایت اصلی آشکار شود و از دیگر سو فرآیندی که طی آن یک حکایت فرعی توانسته در حلقه های داستانی متفاوت به کار رود، شناخته شود. پژوهش حاضر به روش تحلیلی- توصیفی، سندکاوی و استناد به متن، ناظر است به بحث درباره سه حکایت درونه ای- از شگرد های درون متنی گرفته تا رهیافت بینامتنی و شرح چگونگی جرح و تعدیل آن ها- و نیل به این دستیافت که حکایات مذکور در راستای حفظ و تداوم سنت حکایت پردازی بین المللی، گرچه در ظاهر تغییراتی یافته اند، اما بنیان ثابت خود را کماکان حفظ کرده اند.
    کلیدواژگان: هزار و یک شب، حکایت درونه ای، بینامتنیت، تعلیق، شکاف، موتیف آشنا
  • منصور نیک پناه صفحات 199-214
    نفثه المصدور، اثر ماندگار ادب فارسی در عرصه نثر متکلف، مورد عنایت شارحان قرار گرفته است. از این جمله، شرحی است که حاصل مساعی امیر حسن یزدگردی است. علی رغم کوشش شارح، امکان بازبینی برای ناقدان دیگر وجود دارد. این پژوهش از نوع توصیفی و با روش کتابخانه ای تهیه گردیده و بنا به نیاز، به اسناد معتبر و قابل اعتماد مراجعه شده است. در این پژوهش ابتدا عباراتی که در شرح آن اشکالی وارد بود، مشخص و در ادامه نظر شارح اثر ذکر شد. پس از آن اشکالاتی که در شرح به نظر رسید با وجوه مختلف آن بیان و در پایان به نتیجه گیری و ارائه مفهوم نهایی پرداخته شد. البته برای ابهام زدایی کامل از عبارت مورد نظر، عنداللزوم، از عبارات قبل و بعد یا صفحات دیگر نیز شواهد یا عباراتی به عنوان شاهد مثال ذکر شده است. این اشکالات یا مربوط به متن اثر است یا شرحی که برآن عبارت نگاشته شده است.
    کلیدواژگان: نفثهالمصدور، یزدگردی، نقد عبارات، تصحیح متن
|
  • zahra ahmad shamsi, ahmadreza yalameha Pages 1-20
    There are many texts on ethical issues that each has been trying to save human values ​​and ethical virtues . Among these works, the valuable book of Zia al-Kūlub Fī Akhlaq al-Matlub is written by Seyyed Mohammad Zia al-Din Hosseini Mazandarani Esfahani known as Hosseini Marashi , which in the eleventh century was drafted into prose and ordered to imitate Sa'di's Golestan . Zia al-Kalwb Fī Akhlaq al-Mutlaub is a detailed book on moral issues based on Qur'anic verses, verses, stories and poems written by Shah Abbas I Safavi , written in one title and two phrases, each in several phrases .The author has not been named in any texts.The research suggests that for the first time, this research attemted to introduce the present effect with the depth of its effect to recognize , its linguistic, intellectual and literary values, relying on the underlying cognitive style to make this valuable work more visible . Since this book has not yet been corrected or ornamented, the study of its style from the complementary rings is a kind of Persian prose style in the Safavid era.
    Keywords: Zia al-K?lub F? Akhlaq al-Matlub, Hosseini Marashi, Lightweight Features, moral
  • mohsen pourmokhtar Pages 21-43
    In the original texts of Islamic mysticism, the fables are repeatedly seen in which the Jews and Christians who were in relation with the Muslims and especially Muslim Sufis in any reason, became Muslim. In the present study, the reasons and causes of Jews and Christians to become Muslim will be examined, classified and analyzed. Based on this research, most of the changes are in following cases:1. Greatness of Muslim Sufi 2. Moral superiority of Muslim Sufi 3. References and annunciation of the Bible 4. Acumen of Muslim Sufi 5. God kindness to the Jewish and Christian 6. Bless of good service to people and trust in God 7. Superiority of Muslim Sufi debate and conflict
    Keywords: Sufism, Gnosis, Islam, Christianity, Judaism
  • Somaye hadadiyan, Ali Heydari, Ghasem Sahraei Pages 45-62
    “Archetype” is an important term developed by Carl Gustav Jung in his work in psychiatry, which has different types. One of the most prominent archetypes described by Jung is the “wise old man”. This archetype in self is represented as mentor and in myth and literature as enlightened ego old personalities. In his publications, Jung has mentioned different characteristics for this archetype such as knowledge, contemplation, wisdom, insight, intelligence, fascination, immortality and connection with metaphysics. Therefore, it can be said that the most important feature of the wise old man described by Jung is sagely advice and guidance of the hero when arising difficulties. In this research by using analytical-descriptive method, regarding the educational and political motifs of Kalile and Demne which has been described through allegory or fable, it has been tried to compare the prominent characteristics of heroes in Kalile and Demne’s allegories with Jung’s wise old man. It can almost be said that the most important characteristics of Jung’s wise old man such as guidance and companionship, intimate countenance, being wise and possessing the ability of prognosticating are clearly seen in the countenance and function of heroes, kings and viziers described in Kalile and Demne.
    Keywords: Archetype, Wise old man, Kalile, Demne, Jung
  • gholamreza heidary Pages 63-85
    What is remarkable in this research is, studying the governance and its style regarding the remarks represented by Imam Ali in Nahjolbalagheh and Eunuch Nezamolmolk Tousi in Siaasatnaameh by relying on governors' ethic and responsibilities. Typical examples studied in this research include how the targets and desires of government to be realized and how it needs a governor with political, ideological, educative, scientific, and ethical specific abilities and characteristics; moreover this research investigates the interaction and influence of religious beliefs in governance style and applying the human principles in actions of government. Finally, the principles of government and governance techniques are compared and matched in two remaining literary-political works (Imam Ali's Nahjolbalagheh from Arab territories and Eunuch Nezamolmolk Tousi's Siaasatnaameh from Persia land). While studying the extensive dimensions of governance in Nahjolbalgheh, and expressing its effects on Siaasatnaameh (Seyrolmoluk) that is one of the most valuable Iranian political and literary books, in this research these two books' views about governors' ethic and responsibilities have been compared. Comparative studies and achievements from this study show that Emam uses the Holy Book as an epigraph in his works under any circumstances. But, when Islamic Iranian identity is exposed to plunder of Seljuk Turks in the throe of destruction, Khajeh links the enthusiasm of of ancient Iran to the Islamic political realism. Imam seeks the principle of justice under any circumstances, and Khajeh wants to find out the principle of politics under any circumstances. Khajeh's regret from language and character of Imam Ali is obvious in some parts of his book. Both have the same defined goal, bot the way of their performance and the way of getting this goal is different.
    Keywords: governance, Governors, ethic, responsibility, Nahjolbalgheh, Siaasatnaameh
  • Hasan Zolfaghari, Bahador Bagheri Pages 87-112
    Folk literature has a special place in literary criticism and significant achievements in the field of linguistic, literary and content studies, including historical, cultural and sociological information. This paper, by descriptive-analytical method, based on the study of 20 prose folk fictions and the extraction of some examples of them, is to examine their prose features. By studying these legends, we conclude that the characteristics that follow are common in all of them: simplicity of prose and its proximity to speech, being stereotype and same prose in various dialogues of characters, short sentences, Abundant application of phrasal sentences, folk vocabulary, interpretations and expressions, shifting of the sentence clauses, use of old stylistic elements, existence of linguistic mistakes and false linguistic applications, misuse of some of the concepts and words, changing of folk prose to literary and poetic Prose in some scenes, the abundant use of the ironies, proverbs, shape sentences, insults, threats, curses, oaths, prays, acknowledgments and admirations.
    Keywords: Folk literature, Folk story, Aesthetics, Persian prose, Stylistics
  • Maryam rezaii Aval, hassan delbary Pages 113-134
    The purpose of this article is the analysis of the homogeneous letters of the three books on the tārikh-e Beihaghi, Atebbatol katebbeh and Attavassol elattarassol, is the same as the construction of the content. The basic issue of this paper is how the texts of the letters of the court of the era of the authors of these three books are structurally and conceptually networking. In this regard, the body of the article after the income based on a brief introduction of these three works and the recognition of the history of the research, carried out on this topic, compares the existing letters in the Tārikh-e Beihaghi with Atebbatol katebbeh and Attavassol elattarassol. The most important points that have been addressed in this review are: the style review of the Tārikh Beyhaghi's letters with two other books, letter types in form and structure, initial review and thesis and content of the letters. The final section of the article is a graph of the percentage of the letters and its types in three articles. In the end, the result is that Beihaghi's letters despite the remarkable simplicity of writing in relation to the letters of the other two books are more pleasing, more rhetorical, more persuasive and more beautiful which the writers found to be the only reason for Beihaghi's easy access to text writing. In the present study, the data are collected through library research and the researchers used analytical and descriptive method of data analysis
    Keywords: T?rikh Beihaghi, Atebbatol Katebbeh, Attavassol elattarassol, letters, structure, content
  • Mohammad Roodgar Pages 135-154
    The concept of love is one of the most important concepts that are emphasized in Islamic mysticism, especially in the current of romantic mysticism. This current that is one of the most important approaches in Islamic mysticism, there was also before but Ghazali was the one who gave it individuation and recognition. After studying the works of Ahmad Ghazali, especially the first independent Persian book on the subject of love, Savane ol-oshagh, we will know that the romantic mysticism has the principles and characteristics that is considered less both theoretical and practical dimensions. This study is paid to eleven of these theoretical principles derived from the votes Khwaja Ahmad. After identifying these principles and characteristics in the works of Ahmad Ghazali and specific approaches that have been this current, can see how he has managed promote it as an independent and prosperous current and realm. Recognizing the theoretical foundations of romantic mysticism can also help to drawing intellectual and theoretical system and completely different for the official Sufi in traditional systems, against the theoretical Sufism of Ibn Arabi and his exponents.
    Keywords: Savane ol-oshagh, theoretical foundations, romantic mysticism, Ahmad Ghazali
  • Firooz Mardani Pages 155-175
    Nematollah ibn-e Mahmood(dead920AH.), known as Sheikh Baba Nakhjavani and Sheikh Alavan, is one of the mystical and literary figures of the 9th century AH. Six mystical works, including "Glasghan-e Raza", are attributed to him. There is insufficient knowledge about his life, works and thoughts. Ancientness of his explanation of Golshan-e Raz of Shabestari, its unintroductionness, its uneditionness, and moreover, Golshan-e Raz's reputation justify the necessity of doing this research. This essay has been done by using the methodology of documentary analysis and descriptive-analytical method . It has introduced Sheikh Baba Nakhjavani and his works briefly. The essay has introduced his Sharh-e Golshin-e Raz and its manuscript in detail, then has analysed its stylistic and contentual features in three levels: linguistic, literary and intellectual level. The results are as follows: Bilingualism(Arabic and Persian combination), Arabism and phrasing the Persian sentences on Arabic syntax, abundance of Arabic words and compounds, special attention to using pure(original) Persian words and compounds, little innovation in the use of words and compounds, the emphasis on figures of diction and being language artificially and the importance of interpreting, are its stylistic characters. The material of the book is, in general, apprehension and inference of commentator from Shabestari's verses, that based on author’s mystical and intuitive experiences.
    Keywords: Golshan-e Raz, Sheikh Baba Mahmood-e Nakhjavani, manuscript, stylistic characters
  • Nozhat Noohi Pages 177-197
    Most of the tales in various manuscripts, translations and editions of The Thousand and One Nights are valuable ploys of literary tradition in the East. The book includes many frame tales with an attractive complex structure and many embedded tales which hinge contextually on them. To truly understand the work, we should know all multicultural aspects and changes it has experienced in transmission process. Thus, simultaneous analysis of both textual and intertextual devices is necessary because it reveals the function of embedded tales and leads to the recognition of the links of international tradition web. This paper looks at three of embedded tales in The Thousand and One Nights and their narrative devices to illustrate how discussed narrative motifs are adopted with different ends to preserve the continuous international tradition of storytelling. Consequently, we encounter many various tales which are basically the same.
    Keywords: The Thousand, One Nights, embedded tale, intertextual, suspense, gap, familiar motif
  • mansoor nikpanah Pages 199-214
    Shahabuddin Zaidari Nasawi is the prominent writer of Naftis al-Massoudar, who has played a significant role in the history of Persian literature. Following this book, various people have come up with it. This reference is either through adaptation and imitation or decoding of the nodes in the phrase, critique, analysis, and aesthetics. One of the most famous examples of al-Nusrat's al-Musstaur is the description of Amir Hasan Yazdgerdi's efforts, which has provided a unique example. In spite of this effort, it is possible to review other critics. This research looks at some of the terms described in the commentary above and identifies their forms and proposes corrective actions These bugs are either related to the text of the effect or a statement written on it. This research is descriptive and with a library method and, if necessary, reliable and reliable documents are referred.
    Keywords: Naftah al-Moushvard, Yazdgerdi, critique of phrases, text correction