فهرست مطالب

پژوهش های ارتباطی - پیاپی 90 (تابستان 1396)

فصلنامه پژوهش های ارتباطی
پیاپی 90 (تابستان 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/06/14
  • تعداد عناوین: 7
|
  • طاهر روشندل اربطانی *، سید محمد مقیمی، حسن بشیر، محمدحسین ظریفیان یگانه صفحات 9-30
    پژوهش حاضر با استفاده از روش پژوهش نظریه داده بنیاد، مدل سیاستگذاری رسانه ای اتحادیه رادیو و تلویزیون های اسلامی را طراحی کرده است. روش گردآوری داده ها، مصاحبه عمیق، روش نمونه گیری، گلوله برفی و روش تحلیل داده ها، سه مرحله کدگذاری (باز، محوری و انتخابی) بوده است. در این پژوهش با 23 نفر از مدیران و اعضای اتحادیه رادیو و تلویزیون های اسلامی و خبرگان در حوزه رسانه مصاحبه شد و در خلال این مصاحبه ها، بیش از 1091 کد اولیه، 480 کد ثانویه، 170 کد مفهومی و 33 مقوله به دست آمد که در پنج طبقه دسته بندی شدند و اجزای مختلف مدل را تشکیل دادند. اولین جزء از مدل فقدان طراحی سازوکارهای تفکر رقابتی بود که به عنوان (شرایط علی) انتخاب شد، شرایط علی زمینه ساز وقوع دومین جزء مدل یعنی پدیده اصلی یا (لزوم طراحی سازوکارهای مدیریتی) بود، جزء بعدی مدل راهبرد بود. شرایط مداخله گر (طراحی سازوکارهای پژوهشی و نظارتی) و زمینه حاکم (طراحی سازوکارهای سیاسی و فرهنگی) نیز از دیگر اجزای این مدل بودند که با تاثیرگذاری بر راهبرد زمینه ساز تحقق پدیده اصلی در این مدل محسوب می شوند. آخرین جزء یا پیامد مدل نیز از طبقه بندی مقولات به دست آمد.
    کلیدواژگان: سیاستگذاری، سیاستگذاری رسانه ای، اتحادیه رادیو و تلویزیون های اسلامی، همگرایی محتوایی
  • علی اصغر کیا *، رضا بهنام راد صفحات 31-61
    کودکان و نوجوانان، بیشترین و دائمی‏ترین مخاطبان تلویزیون هستند، این درحالی است‏که بخش قابل توجهی از برنامه ها برای بزرگسالان ساخته شده است و متناسب با درک و تجربه زیستی آنها نیست و ممکن است به رشد ذهنی، احساسی، اخلاقی و جسمی آنها لطمه بزند. برای حفاظت از کودکان در قبال برنامه های نامناسب یا زیانبار، در اغلب کشورها، نظام درجه‏بندی برنامه های تلویزیونی ایجاد شده است. این پژوهش با هدف شناخت مبانی نظری و نیز وجوه تشابه و تمایز این نظام در کشورهای اسلامی با کشورهای اروپایی و امریکایی، با روش اسنادی (شامل مطالعه قوانین، مقررات، سیستم‏ها و فرایندهای قانون‏گذاری، اجرا، نظارت و کنترل) در کشورهای امریکا، فرانسه، مالزی و ترکیه انجام شده است. یافته ها نشان می‏دهد این نظام‏ها در همه کشورها با استفاده از رده‏بندی سنی، بر اساس نظام نشانه‏ای مرکب از حروف، اعداد و علایم مثبت و منفی، تعریف‏ می شود که بر مبنای قانون و تحت حاکمیت نهاد تنظیم مقررات رسانه ها (نهاد مستقل قانونی با وظایف قانون‏گذاری، اجرایی و نظارتی قضایی) و در چارچوب دستورالعمل‏های مدون اجرا می‏گردد و عمده تمایز آنها در خصوص ممنوعیت‏ها و محدودیت‏های محتوا و چگونگی تعیین و تعریف محتوای مشمول درجه‏بندی بر حسب سنین مختلف، بر اساس نظام هنجاری جامعه، اعم از گفتار نامناسب، برهنگی، موضوعات و روابط بزرگسالان، روابط یا ارجاعات جنسی مجاز، بزه و ناهنجاری هاست.
    کلیدواژگان: تلویزیون، کودکان، نظام درجه بندی برنامه ها
  • مجید مختاریان پور *، فهیمه صمدی صفحات 63-91
    اثر پذیری چندین برابری کودکان و نوجوانان از تلویزیون نسبت به بزرگسالان، نشان می دهد که به منظور بالا بردن سهم سازنده سازمان صدا و سیما در تربیت نسل آینده، این سازمان نیاز به خط مشی گذاری علمی در حوزه برنامه سازی کودک و نوجوان دارد و اولین گام در این مسیر، بازشناسی وضعیت موجود است. در پژوهش حاضر، وضعیت خط مشی گذاری سازمان صداوسیما در حوزه برنامه سازی کودک و نوجوان، در دوره زمانی سال های 1383 تا 1393، مورد بررسی قرار گرفته است. برای پرداختن به این مسئله از راهبرد پژوهش «نظریه داده بنیاد با رویکرد گلیزر» و روش گردآوری داده «مصاحبه نیمه ساخت یافته» با مدیران سازمان صداوسیما، مدیران گروه و کارشناسان حوزه کودک و نوجوان استفاده شده است. حاصل پژوهش 477 کد، 97 مفهوم و در نهایت، 14 مقوله شامل مقوله محوری «تقدم اولویت های ذهنی و سلیقه ای بر خط مشی ها»، مقوله های «جا به جایی ارزش ها و اهداف با خط مشی ها»، «خلا سیاستی»، «غفلت از حوزه کودک در سطح کلان سازمان»، «نبود ساختار نظارتی کارآمد»، «عملکرد جزیره ای در خط مشی گذاری سازمان»، «فشار کسری بودجه»، «عدم تربیت نیروی انسانی»، «فقدان ریل گذاری صحیح در انتقال خط مشی ها»، «تغییرات ساختاری»، «مخاطب محوری افراطی»، «تغییر ذایقه مخاطب»، «بیکاری تهیه کنندگان کودک» و در نهایت، «ستاره سالاری بی ضابطه و هدف» بوده است.
    کلیدواژگان: خط مشی گذاری رسانه ای، برنامه سازی، کودک و نوجوان، صدا و سیما، نظریه داده بنیاد
  • مهرزاد بهمنی * صفحات 93-116
    پدرسالاری مفهومی است که با اعمال قدرت، نفوذ، اقتدار و حجیت مرد در چارچوب خانواده قوام می گیرد. رسانه ها ازجمله محمل هایی هستند که با استمداد از آنها این نظام در جامعه بازتولید می شود. بر این اساس، شناسایی نوع مردانگی به تصویر کشیده شده در این سریال از اهداف مقاله حاضر بوده است. بر همین اساس، ابتدا 27 صحنه از صحنه هایی که نظام پدرسالاری و مردانگی را بازنمایی کرده اند، انتخاب شده اند تا پس از تحلیل نشانه شناسی در سطح خرد، دلالت های صریح و ضمنی آنها مشخص شود. در گام بعدی، با در نظر گرفتن رویکرد نشانه شناسی گفتمانی، نشانه های استخراج شده در سطح خرد در ارتباط با بافت کلی جامعه ایرانی مورد تحلیل و واکاوی قرار گرفته است. مهم ترین نتیجه پژوهش، نشان می دهد؛ مردانگی بازنمایی شده در این سریال از نوع مردانگی کیفر رسان است که در آن خشونت، سلطه گری و تحکم پدر در ساختار خانواده اولویت می یابد. این سریال با بازنمایی و اشاعه شکل هایی نوین از مردانگی که با الگوی متناسب با فرهنگ بومی جامعه در تعارض است، نوعی مردانگی تضعیف شده را به نمایش می گذارد و به این ترتیب، موجودیت و ایدئولوژی نظام پدرسالار را، مورد تردید قرار می دهد. تصویرسازی در این سریال به گونه ای است که رسانه، در کنار سایر عوامل بیرونی و محیطی، قانون ثبات نظم پدرسالارانه را به بوته نقد می کشد و تصویری متزلزل از نظام پدرسالاری ارائه می دهد؛ چنین نظامی در محور جانشینی، جایگزین نظام پدرسالاری با مولفه های مثبت می شود؛ بی آنکه الگویی مطلوب یا متعارف جانشین آن شود.
    کلیدواژگان: پدرسالاری، مردانگی، دلالت آشکار، دلالت ضمنی، هژمونیک
  • احسان پوری *، زهرا جعفری، جابر پوریانی، مرتضی چشمه نور صفحات 117-148
    یکی از موانع توسعه مفهومی اقتصاد مقاومتی، برداشت های اولیه متفاوت در میان لایه های مختلف فرهیختگان ازجمله اصحاب رسانه نسبت به ابعاد اقتصاد مقاومتی است. با توجه به وسعت گستره انتشار و سرعت ارائه اطلاعات در فضای مجازی؛ در این پژوهش، به روش تحلیل محتوا، محتوای منتشر شده در حوزه اقتصاد مقاومتی در خبرگزاری ها و سایت های خبری، مورد مطالعه قرار گرفت. کلیه متون نوشتاری مرتبط با اقتصاد مقاومتی منتشرشده در سال 1394 جامعه آماری پژوهش را تشکیل می دهند. یافته های پژوهش بیانگر این است؛ که به تناسب زمانی و بسته به موضوعات مطرح شده در جریان های رسانه ای کشور، همسو بودن یا نبودن نهادهای ذی ربط با گفتمان اقتصاد مقاومتی در رسانه ها برجسته سازی شده است. در حوزه سیاستگذاری و ارائه راهبردهای اجرایی گفتمان اقتصاد مقاومتی، رسانه ها محتوای چندانی منتشر نکرده اند. رسانه های مورد بررسی، صرفا به بیان مفهوم اقتصاد مقاومتی پرداخته و در ارائه راهکار مبتنی بر اقتصاد مقاومتی در مسائل جاری و روزمره مخاطبان ناتوان بوده اند.
    کلیدواژگان: اقتصاد مقاومتی، گفتمان اقتصاد مقاومتی، رسانه، فضای مجازی، تحلیل محتوا
  • سید محمد مهدی زاده *، محبوبه علی محمدی صفحات 149-170
    این مقاله با توجه به نقش نمایش های تلویزیونی در ترویج سبک زندگی بومی و بهره گیری از رخدادهای تاریخی به منظور تقویت انسجام ملی، فصل نخست سریال کیمیا را بررسی می کند. از آنجا که این فصل با به تصویر کشیدن زندگی مبارزان جوان، روایتی از انقلاب اسلامی ارائه می دهد، مقاله حاضر، با ترکیب نشانه شناسی سلبی کاودری، فیسک و بارت، به بازنمایی سبک زندگی این مبارزان و نحوه تمایز آنها می پردازد. در این روش، «تصویر» و «روایت» به عنوان عناصر سازنده متن، تحلیل می شوند. یافته ها از نوعی تمایز قطب بندی شده، حکایت دارند که در یک سوی آن، سبک زندگی مبارزان جوان «مذهبی» بر پایه همگرایی، هماهنگی و خردورزی استوار شده است و در سوی دیگر، سبک زندگی مبارزان «غیر مذهبی» به عنوان نمادی از گسستگی، ناآرامی و انزوا معرفی می شود. این بازنمایی، پیشگامی مبارزان مذهبی را در متن جنبش انقلابی مردم ایران توجیه می کند و دلایل برتری آن را بر دیگر گزینه ها یادآور می شود.
    کلیدواژگان: سبک زندگی، مجموعه های نمایشی تلویزیونی، مبارزان جوان، انقلاب اسلامی، نشانه شناسی، بازنمایی
  • ایوب اسلامی، محسن کوثری پور *، نادیه ناظرفرد صفحات 171-193
    هدف از انجام این پژوهش، شناسایی مولفه های بازدارنده توسعه فرهنگ ورزش همگانی از طریق سیمای جمهوری اسلامی ایران بوده که با رویکرد اکتشافی به صورت کیفی انجام گرفته است. جامعه آماری مورد نظر را کارشناسان و فعالان در حوزه ورزش همگانی، رسانه ورزشی، مسئولان ورزش کشور و استادان دانشگاهی ورزش که از سابقه فعالیت در حوزه رسانه برخوردارند، تشکیل می دهند که با روش نمونه گیری گلوله برفی انتخاب شده اند. ابزار جمع آوری داده ها مصاحبه بوده که پس از انجام چهاردهمین مصاحبه به اشباع نظری رسید و از روش تحلیل محتوای کیفی برای تجزیه وتحلیل داده ها استفاده کرده است. یافته های پژوهش شامل 15 مولفه در شاخه ساختاری، 9 مولفه در شاخه زمینه ای و 7 مولفه در شاخه محتوایی بوده است که درمجموع به 31 مولفه می رسد. مسئولان می توانند با توجه به نتایج پژوهش هایی از این دست، در راه اعتلا و گسترش ورزش همگانی گام های مثبت و بلندتری بردارند.
    کلیدواژگان: فرهنگ، سیمای جمهوری اسلامی ایران، ورزش همگانی، تلویزیون
|
  • Taher Roshandel Arbetani *, Seyyed Mohammad Moghimi, Hasan Bashir, Mohammad Hossein Zarifian Yeganeh Pages 9-30
    This study modeled a media policy-making for the Islamic Radios and Televisions Union using grounded theory method. Data were collected through In-depth interview method and sampling applied using snowball technique, and data analyzed through three stages of coding (open, axial, and selective). The study interviewed 23 managers and members of the Islamic Radios and Televisions Union and experts in the field of media. During the interviews, more than 1091 primary codes, 480 secondary codes, 170 conceptual codes, and 33 categories were obtained which were categorized into five categories and comprised different components of the model. The first component was the lack of making competitive thinking mechanisms that were selected as causal conditions. causal conditions contributed to a layout in which the second component were realized, the main phenomenon (or the need for making management mechanisms). The next component was strategy model. Other components were Intervener conditions (making research and supervisory mechanisms), and existing context (making political and cultural mechanisms) that, by influencing the strategy, was the basis for the realization of the main phenomenon in this model. The last component or the result of the model was derived from the categorization of categories.
    Keywords: Policy-Making, Media Policy-Making, Islamic Radios, Televisions Union, Convergence of Content
  • Ali Asghar Kia *, Reza Behnamrad Pages 31-61
    While Kids and adolescents are the largest and most permanent TV audiences, a significant portion of TV programs is made for adults and is not commensurate with their understanding and biological experience. So it may harm their mental, emotional, moral and physical growth. Most countries have developed a system of rating programs to protect children against inappropriate or harmful subjects. The research was conducted with the aim of understanding the theoretical foundations and similarities of this system in Islamic countries comparing of European and American countries including America, France, Malaysia and Turkey. This research was conducted by documentary method (including study of laws, regulations, systems and processes of legislation, implementation, monitoring and control). The findings show that these systems are defined in all countries using the age classification based on a semiotic system consist of letters, numbers positive and negative symptoms. This is done with regard to law and under the Media Regulatory Authority (an independent legal entity with legislative, executive, and judicial functions) and implemented within the framework of the codified guidelines. The main distinctions between them are permitted sexual relationships or references, delinquency, and abnormal in terms of Prohibitions and limitations of content, how to define and categorize content subject to rating by age, based on the normative system of society including Inappropriate speeches, nudity, adult topics and relationships.
    Keywords: TV, Children, Program Rating System
  • Majid Mokhtarianpour *, Fahimeh Samadi Pages 63-91
    Since children and adolescents are more affected by TV programs compared to adults, the organization (IRIB) needs a scientific approach of policy-making in the field of children and adolescents programming to enhance the organization's contribution to trait upcoming generation. The first step is to recognize the present condition. This research studied the condition of the organization in policy-making in the field of children and adolescents programming from 2004 to 2014. The research was carried out using grounded theory strategy with Glazier Approach and semi-structured interview with IRIB managers, heads of departments and experts of children and adolescents field programming to gather data. The result of the study was 477 codes, 97 concepts and, finally, 14 categories including the main category “priority of mentality and taste on policies”, and categories of “replacing values and goals with policies”, “lack of policy”, “neglecting the children’s issue at the macro level of the organization”, “lack of effective supervisory structure”, “separated operations in organization policy-making”, “budget deficit pressure”, “not training human resource”, “lack of proper way to transfer policies”, “structural changes”, “extreme focusing on audience“, “change the audience taste”, “unemployment of children program producers”, and finally, “aimless and irregular starring”.
    Keywords: Media Policy-Making, Programming, Children, Adolescents, IRIB, Grounded Theory
  • Mehrzad Bahmani * Pages 93-116
    Paternalism is a concept based on power, influence, authority and proof of a male in the context of family. Media is a way through which the system is reproduced in society. Identifying the type of masculinity depicted in the series Setayesh is one the objectives of the paper. First, 27 scenes were selected from scenes representing patriarchy and masculinity to determine their explicit and implicit implications after analyzing semiotics at the micro level. Then the symbols extracted at micro level were analyzed in relation to the overall context of Iranian society with regard to discursive semiotics approach. The most important result of the research shows that the masculinity represented in this series is of the punishment masculinity through which father's violence, domination and conscience are prioritized in the family structure. This series presents a kind of weakened masculinity by representing and disseminating new forms of masculinity that are in conflict with the suitable pattern with indigenous culture. In this way, it doubts the existence and ideology of the patriarchal system. The imagination in this series is that the media, with regard to other external and environmental factors, criticize the stability of patriarchal order and provide an unstable picture of the patriarchal system. On the succession, such a system is replaced by patriarchal order withoutreplacing a desirable or conventional pattern
    Keywords: Patriarchy, Masculinity, Explicit Implication, Implicit Implication, Hegemonic
  • Ehsan Poori *, Zahra Jafari, Jaber Pouriani, Morteza Cheshmenoor Pages 117-148
    One of the obstacles to the conceptual development of Resistive Economy is the primary different perceptions of the dimensions of Resistive Economy among different experts, including media practitioners. Because of the extended scope of dissemination and speed of diffusion of information in cyberspace, the research conducted by content analysis method encompassing disseminated content about Resistive Economy from news agencies and websites.The statistical population were all written texts related to the Resistive Economy published in 2015. The findings show that the studied media highlighted relevant institutions in light of supporting or not supporting Resistive Economy based on time and issues disseminated through media streams. The media issued little content about policy-making and providing operational strategies on Resistive Economy discourse. Also, they merely focused on the concept of Resistive Economy and couldn’t provide a solution to audiences based on current and everyday issues.
    Keywords: Resistive Economy, Resistive Economy Discourse, Media, Virtual Space, Content Analysis
  • Seyyed Mohammad Mahdizadeh *, Mahboobeh Ali Mohammadi Pages 149-170
    One of the obstacles to the conceptual development of Resistive Economy is the primary different perceptions of the dimensions of Resistive Economy among different experts, including media practitioners. Because of the extended scope of dissemination and speed of diffusion of information in cyberspace, the research conducted by content analysis method encompassing disseminated content about Resistive Economy from news agencies and websites.The statistical population were all written texts related to the Resistive Economy published in 2015. The findings show that the studied media highlighted relevant institutions in light of supporting or not supporting Resistive Economy based on time and issues disseminated through media streams. The media issued little content about policy-making and providing operational strategies on Resistive Economy discourse. Also, they merely focused on the concept of Resistive Economy and couldn’t provide a solution to audiences based on current and everyday issues.
    Keywords: Resistive Economy, Resistive Economy Discourse, Media, Virtual Space, Content Analysis
  • Ayyoub Eslami, Mohsen Kosaripoor *, Nadieh Nazerfard Pages 171-193
    The purpose of this research is to identify the inhibitory factors of developing the culture of public sport by the TV of IRIB, which is carried out with qualitative exploration approach.The statistical population is comprised of experts and activists in the field of public sport, sports media, sports practitioners and sports academy professors who have experience in the field of media which are selected by snowball sampling method. The data were collected through interview after which the 14th interview, theoretical saturation was achieved. The research used qualitative content analysis method to analyze the data. The research findings included 15 components in the structural branch, 9 components in the context branch, and 7 components in the content branch, totaling 31 components. According to the results of these, officials can take affective steps to promote and expand the public sport.
    Keywords: Culture, Islamic Republic of Iran TV, Public Sport, Television