فهرست مطالب

پژوهش های ارتباطی - پیاپی 92 (زمستان 1396)

فصلنامه پژوهش های ارتباطی
پیاپی 92 (زمستان 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/12/14
  • تعداد عناوین: 7
|
  • حمید دهقانیان *، حیدر نجفی رستاقی صفحات 9-25
    ارتقای سطح سواد رسانه ای از عوامل کلیدی در نحوه استفاده از ابزار رسانه است که در سیاستگذاری های معطوف به توسعه رسانه ای جزء ملزومات اساسی قلمداد می شود و بسیار اهمیت دارد. آثار ناشی از ضعف در سواد رسانه ای در عرصه های فرهنگی و تربیتی آحاد جامعه، از حساسیت بالایی برخوردار است و از این حیث، پژوهش به منظور شناخت آینده این حوزه و سیاستگذاری های مبتنی بر این شناخت بسیار ضرورت دارد. در پژوهش حاضر، ابتدا وضعیت مصرف رسانه ای کشور مورد بررسی قرار گرفته و سپس در ادامه، مبتنی بر چارچوب های جامع بین المللی، محورها و مولفه های حاکمیتی در سیاستگذاری سواد رسانه ای احصا شده است. در گام بعد نیز با تحلیل راهبردی مقتضی و با رویکردی آینده پژوهانه، پیشران ها و مولفه های تاثیرگذار حاکمیتی در شکل گیری مسئولیت اجتماعی متناظر با سواد رسانه ای در کشور استخراج شده و با تاکید بر روش سناریونویسی، سناریوهای با احتمال بیشتر مورد تحلیل قرار گرفته است. در نهایت نیز سیاستگذاری مرتبط با سواد رسانه ای در کشور، بر این اساس طرح شده است.
    کلیدواژگان: آینده پژوهی، سواد رسانه ای، سیاستگذاری عمومی، سناریونویسی
  • بهزاد حسن نژاد کاشانی *، اکبر نصراللهی کاسمانی صفحات 27-53
    پژوهش حاضر ضمن مرور متون پژوهشی در زمینه های سیاستگذاری عمومی فضای مجازی، طرح طبقه بندی جامعی را برای پژوهش های آتی در این حوزه ارائه می دهد. این پژوهش با اتکا به پیشینه ادبیات موجود در این حوزه مقالات منتشر شده در نشریات پژوهشی انگلیسی زبان بین سال های 1979 تا 2015 را بررسی کرده است.
    با استفاده از روش تک معیاره ساده و با توجه به نتایج به دست آمده، 427 مقاله از 267 نشریه علمی معتبر شناسایی شده است که تمامی آنها بر اساس سال نشر، تعداد مقالات موجود در نشریه برگزیده و موضوعات یک حوزه خاص مورد تحلیل قرار گرفته اند. پژوهش صورت گرفته، به عنوان منبعی جامع و ارزشمند در پژوهش های سیاستگذاری عمومی فضای مجازی می تواند در تصمیمات و اقدامات کلان سیاستگذاران عمومی در این حوزه مددرسان باشد.
    کلیدواژگان: اینترنت، فضای مجازی، سیاستگذاری عمومی، تحلیل محتوا
  • کامیار جولایی *، طاهره همتی صفحات 55-71
    مقاله حاضر به بررسی استعاره ها و مجازهای مفهومی در پیکره ای از تبلیغات رسانه ملی می پردازد. بنیان نظری این پژوهش را نظریه استعاره مفهومی لیکاف و جانسون، همچنین آرای آنها در باب مجاز مفهومی تشکیل می دهد که در آن استعاره و مجاز نه تنها به عنوان پدیده هایی کلامی، بلکه به عنوان بازتابی از فرایندهای ذهنی در نظر گرفته می شوند. یکی از نمودهای استعاره ها و مجازهای مفهومی، در تبلیغات است. استعاره ها ابزاری قدرتمند برای تبلیغات به شمار می روند. از این رو، پیکره ای متشکل از 75 تیزر تبلیغاتی سیما در پنج گروه مختلف مورد بررسی قرار گرفت. داده های پیکره ای نشان داد که استعاره ها و مجازهای مفهومی، نقش بسیار مهمی در تبلیغات تلویزیونی ایفا می کنند، به طوری که بیش از 97 درصد تبلیغات بررسی شده، حاوی یک و یا هردو این موارد بوده اند. همچنین مشخص شد که عناصر فرهنگی نقش مهمی در شکل گیری استعاره ها و مجازهای مفهومی بر عهده دارند که این به نوبه خود، منجر به شکل گیری استعاره های ذهنی در لایه های پنهان ذهن جامعه ایرانی می شود.
    کلیدواژگان: رسانه ملی، تبلیغات، استعاره مفهومی، مجاز مفهومی، استعاره تصویری، مجاز تصویری
  • سید علی محمد رضوی، مسعود کیانپور *، احسان آقابابایی صفحات 73-97
    فضای مجازی با کارکردها و قابلیت های خود، شیوه تعاملات انسانی و چگونگی ابراز احساسات را دگرگون کرده است. به منظور شناخت چگونگی و فرایند این تحول در تجربه زیسته کاربران، ازروشپدیدارشناسیاستفاده شده است.گردآوری اطلاعات از طریق شیوه نمونه گیری هدفمندومصاحبه عمیقبا25نفر از کسانی که حداقل چهار ساعت از شبانه روز را در فضای مجازی سپری می کنند، صورت پذیرفت.مضامین استخراج شده شاملسه مضمون محوری «حس حضور»، «عرضه شدگی» و «پیوستاری شدن» بوده است. مضامین فرعی حس حضور، دربرگیرنده معنا بخشی به زندگی، غیاب دیگری، رها شدگی از جهان واقع و غرق شدگی احساس است و عرضه شدگی، مضامین نمادین شدن، فوریت تقلیل یافته و تقلیل گرایی احساسی را شامل می شود. تنها مضمون فرعی پیوستاری شدن نیز مفهوم امتداد احساسی است. نتایج نشان می دهد که چارچوب احساسی حضور افراد منتخب در فضای مجازی، بر مبنای حضور آنها در جهان واقعی و احساساتشان پی ریزی شده است. بافت اجتماعی و بستر حضور کاربران منتخب شهر قم با خصیصه ای تقریبا همدست و مشابه باعث شد که کاربران، حاکم بودن چنین وضعیتی را به مثابه نوعی محدودیت و کنترل بودگی معنا کنند و این امر را انگیزه ای برای عرضه احساساتشان بدانند. در نهایت نیز با غوطه وری و پیوست احساسات خود در محیط سایبر به فضای واقعی، همچنان نوعی واقع بودگی در جهان مجازی را احساس می کنند.
    کلیدواژگان: احساسات مجازی، حس حضور، پدیدارشناسی، برساخت گرایی، پیوستاری شدن، فضای مجازی
  • سجاد کرمی نامیوندی، سید مهدی شریفی *، المیرا جنوی صفحات 99-124
    در نظام اجتماعی اعضای هیئت علمی و دانشجویان از مرتبه و جایگاه فکری مهمی برخوردارند. در دنیای رسانه ای شده امروز، این گروه به عنوان مرکز علم و دانش جامعه تحت تاثیر فعالیت های رسانه های داخل و خارج از کشور قرار دارند. بر اساس مدل جریان دومرحله ای ارتباطات لازارسفلد و مدل اشاعه نوآوری راجرز، این گروه به عنوان رهبران فکری جامعه می توانند تاثیر زیادی در افزایش سواد رسانه ای و اطلاعاتی سایر افراد جامعه داشته باشند. بررسی ها نشان می دهد که وضعیت سواد رسانه ای و اطلاعاتی این گروه از افراد از جایگاه مناسبی برخوردار نیست. جامعه آماری پژوهش حاضر، خبرگان حوزه سواد رسانه ای و اطلاعاتی هستند و داده ها بر اساس مصاحبه نیمه ساختاریافته گردآوری شده اند تا آنجا که اشباع نظری حاصل شود. روش پژوهش نیز تحلیل محتوای کیفی بوده است. بر اساس نتایج ، نهادهای دانشگاهی، رسانه ها و نهادهای صنفی- مدنی، نقش موثری در افزایش سواد رسانه ای و اطلاعاتی جامعه دارند، در انتها متناسب با نهاد دانشگاهی (آموزش عالی) راهکارهایی ارائه شده است.
    کلیدواژگان: سواد رسانه ای، سواد اطلاعاتی، جریان دومرحله ای ارتباطات، استادان هیئت علمی، دانشجویان
  • بتول فقیه آرام *، زهرا ابراهیمی صفحات 125-152
    دنیای امروز، دنیای غلبه فناوری های اطلاعاتی و ارتباطی و دنیای رشد و گسترش علم و دانش است و همین موضوع بهره مندی از سواد اطلاعاتی را بر همگان بویژه دانشجویان در کنار مهارت های فراشناختی و پرورش خلاقیت ضروری ساخته است.
    هدف اصلی از پژوهش حاضر، بررسی رابطه سواد رسانه ای و سواد اطلاعاتی با مهارت های فراشناختی و خلاقیت دانشجویان دانشگاه آزاد اسلامی واحد اسلامشهر بوده است. این پژوهش، از نظر هدف، در زمره پژوهش های کاربردی، از نظر روش گردآوری داده ها، کمی و از نظر ماهیت و نوع مطالعه، توصیفی از نوع پیمایشی است. جامعه آماری، تمامی دانشجویان مقطع کارشناسی دانشگاه آزاد اسلامشهر را شامل می شود که تعداد آنها برابر با 11289 نفر بوده که از این میان تعداد 385 نفر به عنوان افراد نمونه انتخاب شده اند. ابزار جمع آوری داده ها در زمینه سواد رسانه ای و سواد اطلاعاتی پرسشنامه محقق ساخته بوده است. همچنین برای سنجش مهارت فراشناختی از پرسشنامه آگاهی فراشناخت اسکرا و دنیسون و برای سنجش خلاقیت از پرسشنامه خلاقیت عابدی بهره گرفته شده است. بر اساس یافته ها، رابطه بین سواد رسانه ای و سواد اطلاعاتی با مهارت فراشناختی مثبت و معنادار است، همچنین بین سواد رسانه ای و سواد اطلاعاتی با مولفه های خلاقیت یعنی؛سیالی، ابتکار، انعطاف پذیری و بسط رابطه مثبت و معناداری وجود دارد.
    کلیدواژگان: سواد رسانه ای، سواد اطلاعاتی، مهارت فراشناختی، خلاقیت، دانشجویان، ابتکار، انعطاف پذیری، سیالی ذهنی
  • عباس تقی زاده * صفحات 153-174
    برای زیستن در جهان کنونی به سواد رسانه ای نیاز داریم. با توجه به اهمیت سواد رسانه ای، کشورهای مختلف، آموزش های لازم را از مدارس آغاز کرده اند. بر این اساس، در پژوهش حاضر، اثربخشی آموزش سواد رسانه ای بر دانش آموزان شهر کرمان بررسی شده است. پژوهش به روش شبه آزمایشی و با نمونه گیری خوشه ایو انتخاب گروه های آزمایش و کنترل، هر کدام شامل 120 دانش آموز پسر دبیرستانی در شهر کرمان انجام گرفت و دوره آموزشی برای گروه آزمایش طی یک ترم به اجرا درآمد.
    بر اساس نتایج، میانگین نمره کلی سواد رسانه ای دانش آموزان در هر دو گروه آزمایشی و کنترل، در پیش آزمون 2/2 از 5 بوده که در سطح «ضعیف» قرار داشت. با اجرای دوره آموزش، میانگین نمره سواد رسانه ای، دانش آموزان گروه آزمایش نسبت به گروه کنترل، با 99 درصد اطمینان افزایش یافت و به 65/3، یعنی سطح «خوب» رسید. میانگین نمره دانش آموزان گروه آزمایش درتوانایی های سواد رسانه ای یعنی، توانایی استفاده از رسانه، تجزیه و تحلیل، تولید و ارسال پیام های رسانه ای و تفکر انتقادی نیز پس از اجرای دوره آزمایشی به طور معناداری افزایش یافت. از این رو می توان گفت که آموزش سواد رسانه ای بر میزان و سطح توانایی های مرتبط با سواد رسانه ای در دانش آموزان موثر است و توسعه آن در مدارس ضرورت دارد.
    کلیدواژگان: آموزش سواد رسانه ای، سواد رسانه ای، دانش آموزان مقطع متوسطه، تجزیه وتحلیل پیام های رسانه ای، تفکر انتقادی، شهر کرمان
|
  • Hamid Dehghanian *, Heydar Najafi Rastaghi Pages 9-25
    The promotion of media literacy is one of the key factors in the use of media tools, which is very important and considered essential in policy making to develop media. The weakness of media literacy level is critical in the cultural and educational arenas of the community, so research is needed to understand the future of this area and policy making based on that. The research first, studied the status of media consumption in the country and then, governance issues and elements in media literacy policy making were considered based on the comprehensive international frameworks. After that, with the proper strategic analysis and a futuristic approach, promoters and influential components of governance on the formation of social responsibility corresponding to media literacy in the country were extracted. And more probable scenarios were analyzed by emphasizing the scenario planning method. Finally, media literacy policy making in the country were proposed.
    Keywords: Future Studies, Media Literacy, Public Policy Making, Scenario Planning
  • Behzad Hassannejad Kashani *, Akbar Nasrollahi Kasmani Pages 27-53
    The paper reviewing research texts in the field of general policy making of virtual space, provides a comprehensive classification plan for future research in this area. The study reviewed articles published in English-language research publications between 1979 and 2015, based on the existing literature.
    Using a simple single-criterion method, according to the results, 427 articles from 267 valid scientific journals were identified. All of them were analyzed based on the year of publication, the number of papers in the selected journal, and topics in a particular area. This research, can be used for public decision making and policy making in this field as a comprehensive and valuable resource in policy making of virtual space.
    Keywords: Internet, Virtual Space, Public Policy Making, Content analysis
  • Kamyar Joulaei *, Tahereh Hemati Pages 55-71
    This article examines conceptual metaphors and tropes in the form of advertising broadcasted from national media (IRIB). The theoretical basis for this research is the conceptual metaphor of Lakoff and Johnson, as well as their views on conceptual trope in which metaphor and trope are considered not only as verbal phenomena but also as reflections of mental processes. Advertisement is one of the manifestations in which featured conceptual metaphors and tropes. Metaphors are powerful tool for advertising. In this research, 75 TV teaser advertisements were analyzed in five different groups. The results showed that conceptual metaphors and tropes play a very important role in television advertising, so that more than 97 percent of the advertisements surveyed contain one or both of these cases. It was also found that cultural elements play an important role in the figuration of conceptual metaphors and tropes, which in turn leads to shape subjective metaphors in the hidden layers of the mind of the Iranian society.
    Keywords: National Media, Advertising, Conceptual Metaphor, Conceptual Trope, Visual Metaphor, Visual Trope
  • Seyyed Alimohammad Razavi, Masoud Kianpour *, Ehsan Aghababaei Pages 73-97
    Cyberspace by its functions and capabilities, has changed the way human interaction and how to express feelings. Phenomenology has been used in order to understand the process and how it evolves in the experience of user's lives. In this research, data collected through targeted sampling and in-depth interviews with 25 people who spend at least four hours a day in cyberspace. The extracted topics include three pivot themes of "Sense of Presence ", "Coming Out" and "Continuity". Sub-themes of “Sense of Presence” include “Meaning to Life”, “Other's Absence”, “Escape from the Real World”, and the “Emotional Drowning”, and coming out includes “Symbolize”, “Reduced Urgency”, and “Emotional Reductionism”. And also the sub-theme of continuity is the concept of "Emotional Infection". The results show that the emotional framework of the people selected to presence in cyberspace is based on their presence in the real world and their feelings. The social context of the presence of the selected users in city Qom with almost similar characteristics led users to consider the rule of such a situation as a kind of constraint and control, which makes it an incentive to come out their feelings. Finally, by immersing and linking their feelings in cyberspace to the real world, they still feel some kind of being real in the virtual world.
    Keywords: Virtual Emotions, Sense of Presence, Phenomenology, Constructivism, Continuity, Cyber?space
  • Sajad Karami Namivandi, Seyyed Mahdi Sharifi *, Elmira Janavi Pages 99-124
    In society, faculty members and students have an important intellectual position. In today's mediated world, this group of people as the center of community science and knowledge, is influenced by media activities both inside and outside the country. They can have a great influence on increasing media literacy and information of other people in the community, as the intellectual leaders, with regard to LazarSfeld’s Two-Step Flow of Communication Model and Rogers’s Innovation Development Model. Studies show that the level of media and information literacy among this group of people is not well. The statistical population of the study is the media and information literacy experts and the data are collected based on semi-structured interviews to the extent that theoretical saturation was achieved. The research method is qualitative content analysis. The results show that universities, media, and guild-civic institutes play an important role in increasing media and information literacy of the community. At the end, some solutions are offered to the academic institution (higher education).
    Keywords: Media Literacy, Information Literacy, Two, Step Flow of Communication, Faculty Members, Students
  • Batoul Faghiharam *, Zahra Ebrahimi Pages 125-152
    Today we live in the world of domination of information and communication technologies and developing of science and knowledge, so, being information literate is essential for everyone, especially students, along with having metacognitive skills and creativity. The main purpose of the research was to examine the relationship between media literacy and information literacy with metacognitive skills and creativity of students in Islamic Azad University of Islamshahr. The research method is, applied, quantitative, descriptive survey in terms of purpose, data collection, and the nature and type of study respectively. The statistical population is all undergraduate students of Islamshahr Azad University with the total number of 11289 people, among which 385 people were selected as sample. The data gathering tool for media and information literacy was a researcher-made questionnaire. Also, Schraw & Dennison metacognition awareness questionnaire and Abedi Creativity Questionnaire were used to measure Metacognitive skills and creativity. According to the findings, the relationship between media literacy and information literacy with metacognitive skills is positive. There is also a significantly positive relationship between media literacy and information literacy with the four factors of creativity: fluency, originality, flexibility, and elaboration.
    Keywords: Media Literacy, Information Literacy, Metacognitive Skill, Creativity, Students, originality, Flexibility, fluency of mind
  • Abbas Taghizadeh * Pages 153-174
    We need media literacy to live in the present world. Given the importance of media literacy, different countries have begun essential training in schools. In this research, the effectiveness of media literacy training on the students of city Kerman has been examined. A quasi-experimental research was carried out with cluster sampling and the selection of treatment and control groups, each including 120 male high school students, during an educating course in Kerman. According to the results, the average total score of the student literacy in both the treatment and control groups was in the pretest of 2.2 out of 5, which was at the "weak" level. After the ending of educating course, the average student literacy scores of the treatment group in comparison with the control group increased by 99% confidence and reached 3.65, that is, the level of "good". Also, after the experiment period, the mean scores of students in the treatment group significantly increased in media literacy skills, namely, the ability to use media, analyzing, producing and sending media messages and critical thinking. Therefore, it can be said that the education of media literacy impact on the level of media literacy skills among students, hence its development is necessary in schools.
    Keywords: Media Literacy Education, Media Literacy, High School Students, Media messages Analysis, Critical Thinking, Kerman