فهرست مطالب

پژوهش های ارتباطی - پیاپی 97 (بهار 1398)

فصلنامه پژوهش های ارتباطی
پیاپی 97 (بهار 1398)

  • تاریخ انتشار: 1398/03/01
  • تعداد عناوین: 7
|
  • زهره زندیه، هادی خانیکی* صفحات 9-40
    پژوهش حاضر درصدد طراحی الگوی کارکردهای متنوع شبکه های اجتماعی مجازی در ارتباطات میان فرهنگی قومی بوده است. از این منظر، پس از واکاوی سوابق نظری و تجربی، از روش کیفی و مصاحبه عمیق بهره گرفته شده است. داده های پژوهش با استفاده از مصاحبه عمیق با 20 نفر از دانشجویان اقوام مختلف دانشگاه های تهران که با استفاده از روش نمونه گیری هدفمند و نمونه گیری نظری انتخاب شده بودند؛ به اشباع نظری رسیده است. اطلاعات به دست آمده با استفاده از روش تحلیل مضمون مورد تحلیل قرار گرفت و مدل مفهومی اندازه گیری شبکه ای برساخته شد. یافته های پژوهش نشان داد که الگوی کارکردهای شبکه های اجتماعی مجازی در ارتباطات میان فرهنگی قومی، متنوع و از سه مقوله فراگیر تاثیرات بین فرهنگی قومی (شامل مضامین سازمان
    یافته
    همدلی فرهنگی، پایداری احساسی، ابتکار اجتماعی، انعطاف پذیری و گشایش ذهنی)، هویت قومی (شامل عنصر شناختی، عنصر احساسی و عنصر ارزشی) و قوم محوری (شامل تعصب قومی، تهدید و کشمکش برون قومی و نیز همبستگی درون گروهی) بوده است.
    کلیدواژگان: ارتباطات میان فرهنگی، تاثیرات بین فرهنگی، قومیت، هویت قومی، قوم محوری، شبکه های اجتماعی مجازی
  • سارا نظیف*، مهدی نجف زاده صفحات 41-75
    مناسبات قدرت در دهه های 60 و 70 در ایران، متاثر از وقوع انقلاب اسلامی دچار تغییراتی شده است. نظام های نشانه ای متعارضی را می توان شناسایی کرد که حول روابط و مناسبات قدرت در ایران انقلابی ایجاد شدند و زندگی اجتماعی کودکان را تحت تاثیر قرار دادند. در مطالعه حاضر با به کارگیری چارچوب امر سیاسی و نظریه فرهنگی کودک در روش نشانه شناسی  پرس، به واسازی نظام های نشانه ای و منازعه معنایی حاصل از آنها در برنامه های کودک و نوجوان تولید تلویزیون ایران در گذر از دو دهه پس از پیروزی انقلاب پرداخته شده است؛ تا از این طریق، گفتمان هویتی هژمونیک در هر دهه به دست آید. یافته ها نشان می دهد؛ در متن دهه 60 غلبه با نمادهای اسلامی انقلابی بود که حول ضدیت با مصرف گرایی، ساده زیستی و همبستگی اجتماعی در دل روابط خانوادگی و آموزشی نظم می یافت. نظام نشانه ای در حاشیه و پنهان اجتماعی، با القای هویت انقلابی در تضاد با دیگری (غرب)، کودکان را آماده پذیرش روابط اقتدارآمیز مبتنی بر سلطه ساخت و در دهه70 غلبه نظام نشانه ای مدرن در برابر سنتی، اقتدار پدرسالارانه را درهم شکست و روابطی با منطق گفتگو را بر نظام روابط خانوادگی حاکم ساخت. هویت مخاطبان شناور در برداشتی متناقض و متضاد از محور ابژگی و سوژگی قرار گرفت و دستیابی به مفهوم کودکی را غیرممکن ساخت.
    کلیدواژگان: برنامه های کودک و نوجوان، نظام نشانه ای، گفتمان هویتی، دهه60و70
  • محمد مهدی فرقانی، محمدرضا تقوی پور* صفحات 77-110
    یکی از بهانه های همیشگی هجمه رسانه ای به جمهوری اسلامی ایران، موضوع حقوق بشر بوده است. در میان رسانه های جریان ساز در این باره، بی بی سی فارسی حرفه ای ترین و پرمخاط ب ترین رسانه خبری خارجی است. در میان پرونده های حقوق بشری نیز پرونده های نرگس محمدی، نازنین زاغری، امید کوکبی و محمدعلی طاهری در زمره پربسامدترین ها هستند و بررسی تجمیعی این موارد، نتایج جامعی را ارائه می کند. برای دستیابی به هدف پژوهش، از روش تحلیل محتوای کیفی با رویکرد قیاسی استقرایی استفاده شده است. به منظور دسترسی به اطلاعات کامل، 195 گزارش وب سایت بی بی سی، مرتبط با موضوع پژوهش، در بازه زمانی تقریبی 8 ساله تمام شماری شد و با طی این روند، بیش از 303 کد به دست آمد که در 53 مقوله جای گرفت. مقولات به دست آمده، در نهایت، ذیل دو محور اصلی «انتخاب سوژه های جریان ساز» و «تکنیک های جریان سازی» دسته بندی شدند. ذیل محور نخست مشخص شد که بی بی سی به دقت، گفتمان های رقیب گفتمان انقلاب اسلامی را شناسایی می کند و جریان سازی خود را حول محور این گفتمان ها شکل می دهد. همچنین ذیل محور تکنیک های جریان سازی، تکنیک متفاوت شناسایی شد که 6 مورد از آنها در تمامی موارد این پژوهش مشترک هستند. 6 تکنیک نیز در این پژوهش کشف و نامگذاری شد. این 6 مورد، شامل تکنیک های «برجسته سازی اظهارات نامتعارف»، «افزایش اعتبار منابع همسو»، «راوی همجنس»، «برچسب های اقتضایی»، «اسطوره سازی» و «طرح ادعای بدون پشتوانه» است.
    کلیدواژگان: حقوق بشر، جریان سازی، بی بی سی فارسی، نرگس محمدی، نازنین زاغری، امید کوکبی، محمدعلی طاهری
  • فریبا میرزایی نژاد اوجانی* صفحات 111-149
    در مقاله حاضر، به بررسی و تحلیل گفتمان دو بخش خبری بیست و سی سیمای جمهوری اسلامی ایران و اتاق خبر شبکه من و تو پرداخته شده است. یافته ها نشان می دهد که بیست و سی، در جریان حوادث دی ماه 96، ضمن نسبت دادن اغتشاشات و اعتراضات به بیگانگان و دشمنان، مردم ایران را مردمی فهیم و باشعور سیاسی بالا معرفی کرده که هرگونه تفرقه اندازی را شناسایی و به سرعت پاسخگویی می کنند. چرا که اتحاد، اعتماد و همدلی، از خصوصیات آنان در هنگام مواجهه با مشکلات است. اما اتاق خبر در حادثه مرگ کاووس سید امامی، با عناوینی همچون آزادی، حقوق بشر، لیبرالیسم، نبود شفاف سازی و وجود فساد در دستگاه حقوقی ایران، سعی در تضعیف گفتمان آزادی کشور را داشته است. همچنین این بخش خبری از ایرانیان تصویری می سازد که بر اساس آن، مردم پیوسته در حال یافتن راه حل برای برون رفت از بحران داخلی هستند و نیاز به کمک های حقوق بشری دارند. در گفتمان اتاق خبر، دال مرکزی مشکوک بودن فوت آیت الله هاشمی رفسنجانی با سایر عناصر گفتمانی مانند اختلافات داخلی برای رسیدن به قدرت، نبود اتحاد بین سردمداران، انزوای هاشمی و هاشمی زدایی، مفصل بندی و برجسته سازی شده است. در گفتمان این بخش خبری، پایه های جمهوری اسلامی سست است و کشور در عرصه بین المللی و منطقه ای به شدت منزوی شده است.
    کلیدواژگان: گفتمان خبری، اتاق خبر، بیست و سی، جنگ رسانه ای، شبکه من و تو
  • مهدی یوسف، علیرضا سلیمی*، سید علیرضا حسینی صفحات 151-177
    اهمیت پدیده نوظهور تبلیغات بازرگانی به دلیل گستره عمیق و دامنه موثر آن در عرصه های مختلف زندگی، همچنین تبدیل شدن به یکی از مهم ترین منابع مالی رسانه ها، رو به افزایش است. از سوی دیگر، مسئولیت و ضمانت ناشی از تبلیغات نیز به عنوان موضوعی مهم همواره مورد توجه صاحبنظران حقوقی و فقهی بوده است. پژوهش حاضر به روش تحلیل محتوا، به بررسی قواعد فقهی ضمان آور و یا مسئولیت آور در آگهی های بازرگانی می پردازد. جامعه آماری پژوهش را آگهی های غیرتکراری پخش شده از شبکه اول سیما، از مهرماه 1396 تا شهریور 1397 تشکیل می دهند و حجم نمونه 455 آگهی را شامل می شود که به روش تصادفی ساده انتخاب شده اند. یافته ها حاکی از آن است که در 87/7 درصد آگهی ها موارد تخلف از قواعد و موضوعات فقهی وجود نداشته و تنها قواعد نجش (5/1 درصد)، تدلیس (4/6 درصد)، مشتبه نمودن موضوع معامله (1/1 درصد)، غش (0/9 درصد)، نفی سبیل (0/4 درصد) و غرر (0/2 درصد) مشاهده شده است. سایر موارد مرتبط ازجمله ضرر، تسبیب مستقیم و غیرمستقیم، ایجاب ملزم (وعده پاداش)، تخلف در شرط ضمنی و تعاون بر اثم در آگهی ها دیده نشده است. همچنین بیشترین فراوانی، رعایت نکردن قواعد فقهی در تبلیغات مواد بهداشتی و آرایشی، مواد خوراکی، موسسات مالی، بانک ها و بیمه ها بوده است.
    کلیدواژگان: قواعد فقهی، تبلیغات بازرگانی، مسئولیت، تحلیل محتوا
  • سید مهدی شریفی*، امیر حاتمی صفحات 179-205
    هدف از این مقاله، ارائه مدل تبیین نقش مدیریت منابع انسانی در اجرای موفق نوآوری باز صنعت رسانه در حوزه IPTV سازمان صداوسیما بوده است. با توجه به نوین بودن پژوهش های مرتبط با نوآوری باز در رسانه و به خصوص در ایران، مطالعه حاضر از نوع پژوهش های بنیادی است. روش مورد استفاده در این پژوهش ترکیبی از نوع طرح شیوه های ترکیبی اکتشافی بوده است. در بخش کیفی 18 نفر از خبرگان حوزه IPTV صداوسیما برای اجرای فرایند مصاحبه با تکیه بر تکنیک گلوله برفی انتخاب شدند و نتایج مصاحبه بر اساس تکنیک تحلیل تم مورد بررسی قرار گرفت. در گام دوم پژوهش نیز، با رویکرد کمی برازش مدل استخراج شده در گام اول، با تکیه بر راهبرد پژوهشی پیمایشی از سوی خبرگان رسانه ای حوزه IPTV بررسی شد. به منظور بررسی و ارائه مدل نهایی، در این مرحله، رویکرد معادلات ساختاری با نرم افزار اسمارت PLS.2 مورد استفاده قرار گرفت. نتایج بررسی نشان داد که مدیریت منابع انسانی با 4 مولفه به کارگیری منابع انسانی، فرهنگ نوآورانه منابع انسانی، مدیریت دانش منابع انسانی و بهسازی منابع انسانی، نقش مثبت و معناداری (0/797) در اجرای موفق نوآوری باز در حوزه IPTV سازمان صداوسیما بر عهده دارد.
    کلیدواژگان: منابع انسانی، نوآوری باز، IPTV، صداوسیما
  • احمد قیومی، علی اکبر فرهنگی*، حمیدرضا حسینی دانا صفحات 207-241
    در پژوهش حاضر سعی شده است با بررسی دقیق پژوهش های انجام شده در خصوص تابع تقاضا، روشی برای استخراج توابع تقاضای ارتباطات میان فردی در شبکه های اجتماعی ارائه شود تا با مدل سازی ریاضی دقیق، امکان مطالعه رفتار کاربران در فضای مجازی و مدیریت آسیب های احتمالی فراهم آید. بر این اساس، واحد تحلیل در این مطالعه، کاربران شبکه های اجتماعی در نظر گرفته شده است. پس از مدل سازی روش استخراج تابع تقاضا در محیط فعالیت رسانه های اجتماعی، به منظور بررسی امکان اجرای روش پیشنهادی در فضای واقعی، اطلاعات مربوط به 621 نفر از کاربران شبکه های اجتماعی جمع آوری شد و بعد از بررسی اولیه 120 نفر انتخاب شدند. همچنین اطلاعات لازم برای اجرای مدل پیشنهادی بر اساس پرسشنامه محقق ساخته (با ضریب CVR و اسپیرمن قابل قبول) جمع آوری شد. روش استخراج توابع تقاضا، رگرسیون غیرخطی لگاریتمی و الگوریتم جستجوی غیرخطی تک بعدی بوده است. یافته ها نشان داد که با ترکیب این دو روش آماری و ریاضی، می توان توابع تقاضا را برای شبکه های اجتماعی و ارتباطات رودررو استخراج کرد.
    کلیدواژگان: تابع تقاضای شبکه های اجتماعی، ارتباطات میان فردی، رگرسیون غیرخطی لگاریتمی، الگوریتم جستجوی غیرخطی تک بعدی، اقتصاد رسانه
|
  • Zohreh Zandieh, Hadi Khaniki * Pages 9-40
    The purpose of the study is to Design a Pattern for Various functions of virtual social networks in ethnic intercultural communication. For this purpose, after reviewing theoretical and empirical backgrounds, the paper was conducted using qualitative method and deep interview. The research data were reached theoretical saturation using deep interview with 20 students from different ethnic groups among universities of Tehran who have been selected by purposeful sampling. The data were analyzed using the Thematic analysis method and then a conceptual model of network measurement was developed. The findings showed that the pattern of virtual social networking functions in ethnic intercultural communication is diverse and consists of three broad categories: Ethnic intercultural effects (including organized themes: cultural sympathy, emotional stability, social initiative, flexibility and mental openness), ethnic identity (including cognitive element, emotional element and value element), and ethnocentrism (including ethnic intolerance, extraneous threats and conflicts, and also intra-group correlations).
    Keywords: Intercultural Communication, Intercultural Impact, Ethnicity, ethnic identity, Ethnocentrism, virtual social networks
  • Sara Nazif *, Mehdi Najafzadeh Pages 41-75
    Power relations were changed in Iran during the 1980s and 1990s due to the occurrence of the Islamic Revolution. Controversial sign systems created around power relations in revolutionized Iran and affected the social life of children can be identified. The paper deconstructed sign systems and the semantic contention of them in the child and adolescent TV programs of IRIB in two decades after Iranian revolution using the political framework and cultural theory of the child in the Pearce semiotic method, so that the hegemonic identity discourse of each decade would be extracted. The findings showed that during the 1980s, Islamic revolutionary symbols dominated the anti-consumerism, simplicity, and social solidarity within family and educational relationships. The sign systems social implicit area, by instilling a revolutionary identity in conflict with “Other” (the West), prepared children to accept authoritarian relations based on domination. And in the 1990s, overcoming the modern sign system vs traditional sign system, eliminate the patriarchal authority and dominated a relationship with the logic of dialogue on the system of family relations. The audiences’ identity was floated on the pivot of objectivity and subjectivity due to contradictory conception and made it impossible to achieve the concept of childhood.
    Keywords: Child, Adolescent Programs, Sign System, Identity Discourse, Decades of 1980s, 1990s
  • Mohammad Mehdi Forghani, Mohammadreza Taghavipour * Pages 77-110
    One of the main pretexts of media attack on Islamic Republic of Iran has been the issue of human rights. BBC Persian is the most professional with the most audience among foreign news media outlet. Also the cases of Narges Mohammadi, Nazanin Zaghari, Omid Kokbabi and Mohammad Ali Taheri are the most frequent cases Among the all human rights cases. The focus’s paper is on BBC Persian and released mentioned cases. Cumulative review of these cases provided comprehensive results. For the purpose of research, qualitative content analysis method has been used with deductive - inductive approach. To get the all data, the 195 BBC website reports related to the research subject, were selected for a period of eight years. Then more than 303 codes were extracted that categorized in 53 groups. The categories, finally, were classified under two main axes of "selecting mainstream subjects" and "mainstreaming techniques". First, BBC identified rival discourses of the Islamic Revolutionary discourse and created mainstream around them. Then, identified different streaming techniques of which 6 are common in all cases of this research. The six techniques mentioned are "highlighting abnormal statements," "increasing the credibility of matching resources," "familiar narrators," "situational labels," "myths," and "proposing unsubstantiated claim".
    Keywords: human rights, Mainstreaming, BBC Persian, Narges Mohammadi, Nazanin Zaghari, Omid Kokbabi, Mohammad Ali Taheri
  • Fariba Mirzaei Nejad Ojani * Pages 111-149
    The paper is a discursive analysis on news section of 20:30 of IRIB TV news and newsroom of Chanel Manoto. The findings showed that the news program 20:30 introduced Iranian as an informed people with High political intelligence who identify and quickly respond to any divisions, as well as attributing disturbances and protests to foreigners and enemies, during the events of 2018 January. Because they characterized by unity, trust and empathy while confronting with problems. But the newsroom of Manoto tried to undermine the discourse of freedom in the country with some titles like freedom, human rights, liberalism, lack of transparency and corruption in the Iranian legal system in the case of death of Kavous Seyed-Emami. Also based on its images of Iranian, people are constantly finding solutions to the internal crisis and need humanitarian assistance. In the discourse of the newsroom, the core signifier including suspicion of the death of Ayatollah Hashemi Rafsanjani with other discursive elements such as Internal disputes to achieve power, the lack of unity among the leaders, Hashemi's isolation and removing Hashemi, articulated and highlighted. According to the discourse of the newsroom, the foundations of the Islamic Republic are shaky and the country is severely isolated in the regional and international arena.
    Keywords: News Discourse, Newsroom, News 20:30, Media Warfare, Channel Manoto
  • Mehdi Yousef, Alireza Salimi *, Seyyed Alireza Hossaini Pages 151-177
    The importance of commercials is increasing due to its influence and effectiveness on various areas of life, as well as becoming one of the most important sources of media financing. In addition, the responsibility and guarantee of advertising has always been an important issue with which the legal experts and Jurisprudents have always been concerned. The study, using content analysis, examined the juridical rules of TV commercials which making responsibility. The statistical population was TV advertisements that broadcasted (non-repetitive) from channel 1 of IRIB during 2017 October and 2018 September. The sample size was 455 ads, selected randomly. The findings showed that there were no violations of the juridical rules in 87.7% of advertisements. There were only Najash (saying a high price for a product as a buyer just to deceive other buyers) with 5.1%, Tadlis (cover the flaw and weakness of product) with 4.6%, misdeclaration of the subject of deal with 1.1%, Qash (mixing the product with other product) with 9%, Nafy-e Sabil (dealing in which Muslim will lose) with 4%, Ghorar (buying something that glimpses customer's look but it is really unknown) with 2%. There were no other related items including Zarar (losing), Tasbib (wasting peoples’ properties directly or indirectly), Ijabe-e Molzam (promising reward), Takhalof-e Shart-e Zemni (violation of assumed condition), and Ta’von Bar Ethm (co-optation in criminal matters). Finally, the most frequent non-observance of juridical rules was in the advertisement of health & beauty, food, financial institutions, banks and insurance.
    Keywords: Juridical Rules, Commercial Advertising, responsibility, Content Analysis
  • Mehdi Sharifi *, Amir Hatami Pages 179-205
    The purpose of this article is developing an explanatory model of the HRM role for successful implementing open innovation of media industry in IRIB. Given the novelty of open innovation research in the field of media study, especially in Iran, this paper is a fundamental research. The method was mixed method by exploratory mixed techniques. In the qualitative phase, 18 experts from the IPTV area in IRIB were selected to conduct interview using snowball technique. The results were analyzed based on the theme analysis technique. In the second phase, with quantitative approach, was examined the fit of the model extracted from the first phase, based on surveyed media experts in the field of IPTV of IRIB. In order to examine and present the final model, structural equations using the pls.2 software were used. The results showed that human resource management with 4 components of employing human resource, innovative culture of human resources, knowledge management of human resources and human resource improvement have a positive and significant role (0.779) in successful implementation of open innovation in the field of IPTV of IRIB organization.
    Keywords: human resource, Open innovation, IPTV, IRIB
  • Ahmad Ghayuomi, Ali Akbar Farhangi *, Hamidreza Hosseini Dana Pages 207-241
    The study tried to extract interpersonal communication demand functions in social networks through review related researches. So that by providing accurate mathematical modeling, it is possible to study users’ behavior in cyberspace and manage potential damage. The analysis unit in the research is social network users. After modeling the method of extracting the demand function in the social media activity environment, in order to examine the feasibility of implementing the proposed method in real space, data was gathered from 621 social network users and then 120 users were selected as a sample after the initial survey. The data needed to implement the proposed model was collected using a researcher-made questionnaire (with acceptable CVR and Spearman coefficient). The method of extraction of demand functions was non-linear logarithmic regression, and one-dimensional nonlinear search algorithm. The findings showed that by combining these two statistical and mathematical methods, it is possible to extract the demand functions for social networks and face-to-face communications.
    Keywords: Social Networking Demand function, Interpersonal Communication, Nonlinear Logarithmic Regression, One-dimensional Nonlinear Search Algorithm, Media Economics