فهرست مطالب

پژوهش های ارتباطی - پیاپی 89 (بهار 1396)

فصلنامه پژوهش های ارتباطی
پیاپی 89 (بهار 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/03/28
  • تعداد عناوین: 7
|
  • عبدالعلی علی عسکری، رسول بختیار صفحات 9-29
    با تعدد روز افزون رسانه های مختلف، مخاطبان سعی می کنند رسانه ای را انتخاب کنند که با معیارها و علاقه مندی های آنها متناسب و دارای تنوع و جاذبه بیشتر باشد. تلویزیون تعاملی یک فناوری در حال ظهور با تاثیر بالا در جامعه ماست، بنابراین رسانه ملی برای حضور فعال در این عرصه، نیاز به شناخت محیط دارد تا خود را به سرعت با تغییرات رسانه ای سازگار کند.
    پژوهش حاضر، با هدف ارائه راهبردهایی برای تاسیس تلویزیون تعاملی، با استفاده از روش دلفی و از طریق مصاحبه، به بررسی دیدگاه های 16 کارشناس و سیاستگذار پرداخته است که به صورت هدفمند انتخاب شده اند. با تعیین امتیازها، موقعیت صداوسیما در حوزه تلویزیون تعاملی در ماتریس تعیین موقعیت راهبردی در ناحیه تهاجمی قرار گرفت. در نهایت، سیزده راهبرد تعیین شدند که مهم ترین آنها را می توان ایجاد یک سیستم متنوع و جذاب با محتوای پاک، ساماندهی قیمت گذاری برای قشرها با درآمدهای مختلف و بهینه سازی مشارکت کاربران، حداکثرسازی جذب مخاطبان از طریق معرفی یا تبلیغات تلویزیون تعاملی و خدمات مختلف آن و همچنین بسترسازی ورود محتوای تولیدی نهادهای فرهنگی و بخش خصوصی دانست.
    کلیدواژگان: راهبرد، تلویزیون تعاملی، تعامل، همگرایی رسانه ای، صدا و سیما
  • سعید علوی وفا صفحات 31-64
    واکاوی محیط راهبردی موثر بر مدیریت رسانه در رسانه ملی با هدف کشف چالش ها و موضوعات راهبردی در افق چشم انداز، همواره ضرورتی حیاتی برای تسهیل برنامه ریزی و برنامه سازی موثر و کارآمد بوده است. از این رو، در پژوهش حاضر، ابتدا عوامل و روندهای تاثیرگذار بر جهت گیری و کارکردهای مهم سازمان صداوسیما، شناسایی و سپس با استفاده از روش پنل خبرگی، چالش ها و موضوعات راهبردی رسانه ملی با رویکرد آینده نگاری در دهه آتی که اهمیت بسزایی در رقابت سپهر رسانه ای، جذب مخاطب و جریان سازی دارد تبیین شده است. این تبیین در حوزه های ششگانه «مدیریت محتوا»، «فناوری و زیرساخت»، «مخاطبان و ذی نفعان»، «ساختار و قالب برنامه سازی»، «مدیریت رسانه و محیط رقابت» و «مدیریت منابع مالی و سرمایه های انسانی» صورت گرفت و در نهایت، با استفاده از روش دلفی موضوعات و چالش های آتی رسانه ملی در افق 1404 اولویت بندی و امتیازدهی شده است. بر این اساس، مهم ترین چالش های راهبردی رسانه ملی به ترتیب در قالب 8 کلان چالش «تشدید رقابت رسانه ای»، «اثربخشی محتوایی رسانه»، «تغییرات فناوری رسانه آرایش سپهر رسانه»، «مدیریت سازمانی»، «ذایقه شناسی مخاطبان»، «محدودیت های منابع مالی»، «هم افزایی نهادهای عمومی، کشوری و لشکری» و «تصمیمات حقوقی و سیاسی» شناسایی و اولویت بندی شده است.
    کلیدواژگان: مدیریت رسانه، رقابت رسانه ای، کلان چالش، افق 1404 رسانه
  • محمود رضا رهبر قاضی، مرضیه فدایی ده چشمه صفحات 65-91
    هدف اصلی از پژوهش حاضر، بررسی تاثیر رسانه های مختلف بر میزان تمایل افراد برای شرکت در انتخابات و همچنین گرایش سیاسی آنها (اصول گرایی / اصلاح طلبی/ مستقل) بوده است. امری که اهمیت آن توسعه معرفت و دانش پژوهشگران را در زمینه تاثیرات سیاسی رسانه ها و بخصوص رسانه های جدید در پی دارد. جامعه آماری این پژوهش، دانشجویان کلیه دانشگاه های شهر اصفهان را در فروردین و اردیبهشت سال 1395 شامل می شود که 400 نفر از آنان به عنوان نمونه انتخاب شده و با پرسشنامه محقق ساخته به روش پیمایش مورد مطالعه قرار گرفته اند. نتایج پژوهش با استفاده از شیوه تحلیل رگرسیون لجستیک نشان می دهد؛ در حالی که رادیو و تلویزیون باعث افزایش احتمال مشارکت افراد در انتخابات مجلس دهم شده اند، شبکه های ماهواره ای تاثیر منفی در این زمینه داشته اند و دو رسانه شبکه های ماهواره ای و شبکه های اجتماعی بر گرایش سیاسی افراد تاثیرگذار بوده اند به طوری که هر دو این رسانه ها باعث ترغیب افراد برای رای دادن به گروه های سیاسی اصلاح طلب شده اند اما روزنامه ها و رادیو و تلویزیون تاثیری در گرایش سیاسی افراد نداشته اند.
    کلیدواژگان: رسانه، تمایل به شرکت در انتخابات، گرایش سیاسی
  • عبدالله بیچرانلو، محبوبه غفوری، زهرا مهربان صفحات 93-120
    کتاب بدون تردید، دیرینه ترین رسانه و شکل فناوری ارتباطات است.تحلیل روند شکل گیری و توسعه رسانه ها حاکی از آن است که فناوری های جدید، موجب از بین رفتن کتاب (رسانه سنتی) نشده، بلکه به توسعه آن نیز کمک کرده اند.درعصر حاضر، رسانه هایی همچون تلویزیون به جزئی جدایی ناپذیر از زندگی افراد مبدل شده اند و تاثیر زیادی در شکل گیری باورها و نگرش های مخاطبان خود در زمینه اشاعه فرهنگ مطالعه و کتابخوانی دارند.این مقاله که به بررسی نقش تلویزیون درترویج مطالعه و کتابخوانی در ایر ان می پردازد، با رویکرد کیفی انجام شده است و گردآوری داده ها با استفاده از نمونه گیری هدفمند و از طریق مصاحبه عمیق با 15نفر از خبرگان عرصه فرهنگ و رسانه صورت گرفته است. مقوله های اصلی نیزپس از تکمیل فرایندکدگذاری استخراج شده اند. صاحبنظران معتقدند، کشور ما از نظر میزان مطالعه در سطح مطلوبی قرار ندارد و هنوز تعریف دقیقی از مطالعه در کشور صورت نگرفته است، اما تلویزیون با توجه به گستردگی و عمومیت مخاطبانش می‏تواند در تحقق کتابخوانی نقش مهمی را ایفا کند و لازمه این امر، ایجاد پیوند قوی و تعامل متولیان ترویج کتابخوانی با رسانه تلویزیون به منظور بهره‏ برداری از امکانات موجود برای ارتقای مطالعه و کتابخوانی است.
    کلیدواژگان: کتاب، تلویزیون، مطالعه، کتابخوانی، رسانه
  • ندا افشاریان صفحات 121-147
    پژوهش حاضر با هدف تعیین رابطه بین میزان استفاده از شبکه های اجتماعی مجازی و شکل گیری هویت مدرن در دانشجویان دختر انجام شده است. روش پژوهش، توصیفی از نوع همبستگی است و جامعه آماری را 326 دانشجوی دختر مقطع کارشناسی در دانشگاه علامه طباطبایی در سال تحصیلی 95-1394 تشکیل می دهند که به روش نمونه گیری خوشه ایچندمرحله ای انتخاب شده اند. ابزار پژوهش نیز پرسشنامه هویت مدرن کیانپور و همکاران، (1393) بوده است. نتایج نشان می دهد که میزان استفاده از شبکه های اجتماعی مجازی، رابطه مثبت و معناداری با هویت مدرن و هر چهار مولفه آن دارد. تحلیل رگرسیون دو متغیره نیز حاکی از آن است که متغیر میزان استفاده از شبکه های اجتماعی مجازی توانسته است واریانس شکل گیری هویت مدرن را به طور معناداری پیش بینی کند (8/50R2= ). با توجه به نتایج حاضر و به منظور کاهش تضعیف هویت ملی از طریق شبکه های اجتماعی مجازی بیگانه، راه اندازی یک شبکه ملی مجازی و توجه به برنامه ریزی برای خلق منابع هویت ساز مجازی جدید مبتنی بر الگوی بومی در خط مشی گذاری های اجتماعی و فرهنگی توصیه می شود.
    کلیدواژگان: شبکه های اجتماعی مجازی، اینترنت، هویت، هویت مدرن، دانشجویان
  • زهرا نامور، خدیجه امیری پریان صفحات 149-179
    هدف اصلی مقاله حاضر، مطالعه استعاره های مفهومی در تیترهای خبر 20:30 شبکه دو سیما در چهارچوب معناشناسی شناختی است. در این رویکرد، استعاره یک فرایند شناختی عمده در نظام مفهومی زبان است که با استفاده از آن، مفاهیم انتزاعی بر اساس مفاهیم عینی تر درک می شوند. از طرفی، کاربرد استعاره در تیتر خبر تلویزیونی، به عنوان اولین نقطه درگیری مخاطب با متن خبر، نوعی فرایند فعال ذهنی است که مقوله ای مهم در مطالعات زبان شناختی محسوب می شود. در پژوهش حاضر تلاش شده است به این پرسش پاسخ داده شود که کاربرد جلوه های انواع استعاره های مفهومی در تیترهای این بخش خبری چگونه است. برای این منظور تعداد 67 نمونه از تیترهای خبر 20:30 در دی ماه 1394 به روش نمونه گیری هدفمند، انتخاب و با روش توصیفی تحلیلی و براساس نظریه استعاره لیکاف و جانسون (1980) بررسی شده اند.یافته ها نشان می دهد که استعاره های مطرح در نظریه یاد شده، با جلوه های مختلف در تیترهای خبری حضور دارند؛ ضمن اینکه برای هر سه نوع استعاره مفهومی ساختاری، هستی شناختی و جهتی نیز در تیترهای خبری نمونه های مناسبی یافت می شود که در این بین استعاره های هستی شناختی دارای بالاترین میزان وقوع هستند.
    کلیدواژگان: زبان شناسی شناختی، معناشناسی شناختی، استعاره مفهومی، تیترهای خبری، تلویزیون
  • مصطفی مقدس، الهه حسینی، فرزام فرزان صفحات 181-197
    هدف از پژوهش حاضر، مطالعه اثربخشی برنامه های تلویزیونی ورزش صبحگاهی و نقش آن بر تعهد ورزشی مخاطبان بوده است؛ بخشی از برنامه های در حال پخش شبکه های تلویزیونی، برنامه های ورزشی هستند که به منظور آموزش یا سرگرمی تولید شده اند و سعی در جذب مخاطبان تلویزیونی به سمت خود دارند. در پژوهش حاضر، برنامه تلویزیونی ورزش صبحگاهی به عنوان متغیر مستقل انتخاب شده است تا اثربخشی آن بر روی مخاطب مورد بررسی قرار گیرد. جامعه آماری پژوهش را مخاطبان برنامه تلویزیونی ورزش صبحگاهی تشکیل می دهند. این نمونه ها به صورت هدفمند جمع آوری شده اند و برای گردآوری اطلاعات، از چهار پرسشنامه استفاده شده است که روایی آن را متخصصان ورزش و رسانه مورد تایید قرار داده اند. ضمن اینکه پایایی آن نیز مطلوب گزارش شده است. یافته ها نشان داد که ارتباط موثر و معناداری بین متغیرهای پژوهش وجود دارد. آزمون تحلیل مسیر نیز حاکی از آن بود که متغیر مستقل بر نگرش مخاطب تاثیرگذار است و نگرش ایجاد شده از طریق متغیر مستقل بر تغییر رفتار مخاطب موثر است چنانکه موجب می شود در نهایت مخاطب به تغییر رفتار خود متعهد شود. مخاطبی که برنامه تلویزیونی را مشاهده می کند، نسبت به آن شناخت کافی می یابد و متعهد می شود که فعالیت ها را انجام دهد.
    کلیدواژگان: برنامه تلویزیونی، ورزش، مخاطب، تحلیل مسیر، تعهد ورزشی
|
  • Abdolali Aliaskari, Rasoul Bakhtiar Pages 9-29
    With the increasing number of different media, audiences tend to choose suitable media for their own criteria, interests, and more variety and interesting content. Interactive TV is an emerging technology with high impact on our society. Then National Media (IRIB) needs to recognize environment to adapt quickly changing media for being active in this field. The study is to compare the views of 16 experts and policymakers which have been purposefully selected, using Delphi and through interviews, to provide guidelines for interactive TV. After defining scores it revealed that IRIB position in the field of interactive TV in the strategic position matrix was in the offensive area. Finally, thirteen strategies were determined. The most important were creating a diverse and engaging system with healthy content, pricing for different income strata and optimizing users’ engagement, Maximizing audience through introducing interactive TV or ads on the different services, and also making infrastructures to use cultural institutions and private sectors’ productive contents.
    Keywords: Strategy, Interactive TV, Interactive, Media Convergence, IRIB
  • Saeid Alavivafa Pages 31-64
    Analysis of the strategic environment affecting management in National Media (IRIB) outlets has always been vital necessity to facilitate effective planning and programming to find out the challenges and strategic issues in Media Perspective Document. The study first identifies the factors and trends affecting the direction and the functions of IRIB, then by using expert panel method explains the challenges and strategic issues of National Media with a view to future competition in the next decade that has a great importance in the media sphere, audience retention and mainstreaming. The explanation is done in hexapartite: content management, technology and infrastructure audiences and stakeholders, the structure and format programming, media management and competitive environment, financial resources and human capital management. Finally, using Delphi it prioritized issues and future challenges of national media in the Media Perspective Document 1404. Accordingly the most important strategic challenges in the national media were identified and prioritized in the 8 major challenges respectively: intensifying competition media, the effectiveness of media content, changes in media technology - media sphere arrangement, organizational management, audience interest recognition, financial resource constraints, synergy betweenpublic institutions - civilian and military, legal and political decisions.
    Keywords: Media Management, Media Competition, Major Challenge, Media Perspective Document 1404
  • Mahmoud Reza Rahbarghazi, Marzieh Fadaei Dehcheshmeh Pages 65-91
    The study aims to analysis the effect of different media on people's willingness to participate in elections and their political orientation (Fundamentalist, Reformist, and Independent). It is very important to develop Researchers knowledge in the field of political influence of media especially new media. The population of the research is students of all universities in April and May 2016. The sample includes 400 people that surveyed by using researcher-made questionnaire. Using logistic regression analysis the results showed that while radio and television increases the likelihood of participation in the parliamentary election, satellite channels have had a negative impact on it. Satellite channels and social networks have influenced people’s political orientations, So that both the media encourage people to vote for reform-minded political groups. But newspapers, radio and TV had no impact on political orientation of people.
    Keywords: Media, Willingness to Participate In Elections, Political Orientation
  • Abdollah Bicheranlou, Mahboubeh Ghafouri, Zahra Mehraban Pages 93-120
    Undoubtedly book is the oldest form of media and communications technology. Analysis of the formation and development of media reveals that new technologies have not lead book (traditional media) to be Out of date, instead contributed to development. Nowadays, media such as TV have become an integral part of people live and have had a great influence in shaping the beliefs and attitudes of their audiences in disseminating culture of studying and book reading. This article examining the role of television in promoting book reading in Iran, conducted with a qualitative approach. Data were collected using purposive sampling and through in-depth interviews with 15 people from cultural experts and media. Main categories were extracted after completing the coding process. Experts believe that our country is not desirable in terms of book reading, and also no precise definition of the study has been done yet in the country. Given the extensiveness and popularity of medium TV, it can play an important role in the realization of book reading and it is necessary to create strong ties and interaction between custodians promote book reading and the medium of television to operate of existing facilities in order to promote book reading.
    Keywords: Book, TV, Study, Book Reading, Media
  • Neda Afsharian Pages 121-147
    This study aimed to determine the relationship between the amount of use of social networks and the formation of modern identity is girl students. The research is descriptive and correlational. The population is 326 undergraduate students at Allameh TabatabaI University in the academic year 2015-2016. The samples were selected by multistage cluster sampling. The data collected through a questionnaire of modern identity developed by Kianpour et al. (2014). The results showed that amount of the use of virtual social networks had a significant positive relationship with modern identity and all its four components. Also bivariate regression analysis showed that the variance of variable use of social networks could significantly predict the formation of modern identity (R2 = 50.8). It is recommended to set up a virtual national network then plan to create new virtual identity based on the native pattern, social and cultural policy making so that reduce the weakening of national identity through non-native social networks, according to the results.
    Keywords: Virtual Social Networks, Internet, Identity, Modern Identity, Students
  • Zahra Namvar, Khadijeh Amiri Paryan Pages 149-179
    The main objective of this article is to study conceptual metaphors on the basis of cognitive semantics in the 20:30 news headlines on TV channel 2. Metaphor on this approach is a cognitive process in the conceptual system of language used to understand abstract concepts on the basis of more objective concepts. On the other hand, applying metaphors in TV news headlines, as the first point of audience confrontation with news content, is considered a kind of mental activation process that is an important issue is linguistic studies. In the study we tried to answer the question how are the effects of the applying conceptual metaphors in the news headlines. For this purpose, 67 samples of the 20:30 news headlines in January 2015 were selected based on purposive sampling, then analyzed based on Lakoff and Johnson metaphor theory (1980). The results showed that metaphors discussed in the theory, were realized in the different headlines. In addition, for all three types of structural conceptual, ontological, and directional metaphor were found good examples in the news headlines. Ontological metaphors have been observed at the highest rates.
    Keywords: Cognitive Linguistics, Cognitive Semantics, Conceptual Metaphor, News Headlines, TV
  • Mostafa Moghadas, Elaheh Hoseini, Farzam Farzan Pages 181-197
    The aim of this study is to investigate the efficacy of the TV morning exercise program and its role on the audience commitment. The programs broadcasted on TV encompass partly sports that produced to educate or entertain and try to attract television audience. The study selected TV morning exercise program as a stimulant to examine its efficacy on the audience. The study population includes the audiences of morning sports talk show, and Samples have been chosen based on purposive sampling. For collecting data, four questionnaires were used which confirmed its validity by sport and media experts. Also the reliability was desirable. The results showed that there was effective and meaningful relationship between variables. Path analysis also showed that stimulating influence on the attitude of the audiences and the revealed attitude is effective on audiences’behaviors change, as it finally makes their own commitment to change behavior. The audiences watching TV would be informed enough of it, so promised to carry out activities.
    Keywords: TV Program, Sports, Audience, Path Analysis, Sport Commitment