فهرست مطالب

پژوهش های ارتباطی - پیاپی 91 (پاییز 1396)

فصلنامه پژوهش های ارتباطی
پیاپی 91 (پاییز 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/09/28
  • تعداد عناوین: 7
|
  • عیسی زارعی *، محمدحسن زاده، علیرضا اسفندیاری مقدم صفحات 9-39
    هدف از پژوهش حاضر، بررسی عملکرد سیمای جمهوری اسلامی ایران در حوزه علم و فناوری و شناسایی مولفه های اصلی برنامه سازی تلویزیونی با رویکرد ترویج علم بوده است. در این پژوهش، با روش مطالعه میدانی، عملکرد رسانه ملی در حوزه علم و فناوری، بررسی گردید و با روش مصاحبه اکتشافی، عناصر اساسی برنامه سازی با رویکرد ترویج علم استخراج و تحلیل شده است. یافته ها نشان می دهد که برنامه های علمی، به طور متوسط 4 درصد از برنامه های سیما را در ده سال گذشته، به خود اختصاص داده اند. از طرفی، بالاترین میزان پخش برنامه های علم و فناوری از شبکه های ملی تلویزیون جمهوری اسلامی ایران مربوط به سال 1390 بوده است. همچنین نتایج حاکی از آن است که در برنامه سازی فاخر با رویکرد ترویج علم، مواردی همچون پژوهش فراگیر برنامه ای، انتخاب عوامل و بویژه تهیه کنندگان آشنا با ترویج علم و نیز مولفه هایی همچون توجه به ساده سازی مفاهیم پیچیده، اتقان و استحکام مباحث علمی، پرهیز از شبه علم و ضدعلم و به روز بودن موضوع برنامه باید رعایت شود.
    کلیدواژگان: رسانه ای سازی علم، تلویزیونی سازی علم، برنامه سازی علمی، صداوسیما
  • محمد مهدی فرقانی، کاظم موذن * صفحات 41-60
    اطلاع رسانی سرگرم کننده که به نحوی فزاینده در حال تبدیل شدن به یک پدیده مهم در عرصه سیاسی و رسانه ای دنیاست، در سال های اخیر در تلویزیون های فارسی زبان نیز رواج پیدا کرده است. در این مقاله به گونه شناسی ساختاری و محتوایی شش برنامه «شبکه نیم»، «دکتر کپی»، «آنتن»، «پارازیت»، «صرفا جهت اطلاع» و «حساس نشو» در سه رسانه من وتو، صدای امریکا و صداوسیما با استفاده از روش تحلیل محتوای کیفی پرداخته شده است. بر اساس نتایج تحلیل، سه گونه کلان ساختاری قابل تفکیک است: سرگرمی محور، اطلاعات محور و ترکیبی. این برنامه ها اجزای ساختاری مشترکی نظیر استفاده از ادبیات خودمانی و پیگیری آگاهی بخشی در قالب های غیر سرگرم کننده دارند. به لحاظ محتوایی نیز سه نوع گونه شناسی قابل ارائه است: نوع جهت گیری سیاسی و انتقادی، سطوح نقد و میزان توجه به جنبه های ساختاری و ریشه ای و میزان پیگیری موضوعات غیرسیاسی. این برنامه ها به طور عمده، ویژگی های محتوایی مشترکی نظیر توجه و تاکید بر مشکلات اقتصادی و رفاهی مردم و توجه و تاکید بر رفتارهای نادرست و سخنان متناقض مسئولان کشور دارند.
    کلیدواژگان: اطلاعات - سرگرمی، برنامه سیاسی سرگرم کننده، شبکه من وتو، صدای امریکا، صداو سیما
  • کورش سعیدی *، علی اکبر فرهنگی، محمد سلطانی فر صفحات 61-91
    با تعدد روزافزون رسانه ها، مخاطبان سعی دارند رسانه ای را انتخاب کنند که ضمن متناسب بودن با معیارها و علاقه مندی هایشان دارای تنوع و جاذبه بیشتری باشد. نظر به اهمیت و تاثیرگذاری تبلیغات در جلب نظر مخاطبان و لزوم سنجش میزان اثرگذاری آن، هدف از مقاله حاضر ارزیابی اثر تبلیغات تلویزیونی بانک رفاه بر مخاطبان سیما بوده است؛بنابراین، مسئله این است که چگونه می توان مدلی جامع را با ابعاد مورد نظر به منظور اندازه گیری اثربخشی تبلیغات تلویزیونی ارائه کرد؟ روش پژوهش برحسب هدف و روابط بین ابعاد اثربخشی تبلیغات تلویزیونی، از نوع پژوهش کاربردی و همبستگی علی بوده و به دلیل آزمون مدل خاصی از رابطه بین متغیرها، از مدل یابی علی یا مدل معادلات ساختاری استفاده شده است. اطلاعات لازم نیز بر اساس پرسشنامه محقق ساخته، جمع آوری شده است. در این مطالعه مشتریان بانک به عنوان نمونه ای از مخاطبان سیما مورد بررسی قرار گرفته اند. یافته های پژوهش، بیانگر تاثیر ابعاد سرگرمی، ارتباطی، محتوایی و اطلاع رسانی تبلیغات به صورت مستقیم و غیرمستقیم از طریق واکنش های عاطفی به تبلیغات بر گرایش مخاطبان به تبلیغات تلویزیونی است.
    کلیدواژگان: اثربخشی تبلیغات، علاقه به برند، مدل سازی، بانک رفاه، تبلیغات تلویزیونی
  • آزاده سالمی*، فاطمه عظیمی فرد صفحات 93-115
    کودکان در موقعیت های ترافیکی آسیب پذیرند اما در زندگی شهری، حضور آنان در موقعیت های ترافیکی اجتناب ناپذیر است. بنابراین آموزش مهارت های ترافیکی برای حفظ ایمنی آنان ضرورت دارد. آموزش ترافیک به لحاظ آماده ساختن کودکان برای ایفای نقش به عنوان شهروندان مسئول در بزرگسالی نیز حائز اهمیت است. نظر به ظرفیت برنامه های کودک تلویزیون برای آموزش ترافیک، در مقاله حاضر، متونی از دو برنامه تلویزیونی مختص کودکان (رنگین کمان و هزار و شصت و شونزده) بر اساس سه رویکرد عمده در آموزش ترافیک بررسی شده است. تحلیل نشانه شناسی متون حاکی از آن است که هرچند پیام های آموزشی صریح، توصیه هایی را برای ایمنی کودکان در موقعیت های ترافیکی ارائه می کنند، اما بازنمایی تصویری انفعالی و ناتوان از شخصیت های کودک و کمبود آموزش های عملیاتی، توانمندسازی آنان را در کنش های ترافیکی تحت الشعاع قرار می دهد. همچنین تاکید بر ایمنی شخصی، بعد مسئولیت اجتماعی را در آموزه های مربوط به جامعه پذیری تضعیف می کند.
    کلیدواژگان: برنامه کودک تلویزیون، نشانه شناسی، بازنمایی، آموزش ترافیک، جامعه پذیری، آموزش شهروندی
  • محمدرضا کریمی علویجه*، غزاله عزیزیان صفحات 117-146
    نظر به اینکه جامعه ایران، جامعه ای مذهبی است، پایبندی به فرهنگ ملی و مذهبی و ارزش های برآمده از این فرهنگ در تبلیغات تلویزیونی ضرورتی انکار ناپذیر است، اما در حال حاضر، تبلیغات تهیه شده در کشور، تطابقی با مسائل فرهنگی و اجتماعی کشور ندارد و بسیاری از تبلیغات تولیدی تنها کپی برداری از تبلیغات معروف و پرفروش دنیاست؛ بنابراین، هدف از پژوهش حاضر، پاسخ به دو پرسش است، نخست، کدهای اخلاقی موجود در تبلیغات تلویزیونی در کشور ایران کدام اند؟ و سپس اولویت بندی این کدهای اخلاقی از نظر متخصصان صنعت و مصرف کنندگان چگونه است؟ روش پژوهش از نظر هدف، کاربردی و از نظر جمع آوری داده ها، توصیفی پیمایشی است. جامعه آماری این پژوهش در یک بخش، خبرگان صنعت تبلیغات و در بخش دیگر، دانشجویان دانشکده مدیریت شهر تهران را در برمی گیرد. حجم نمونه نیز در بخش خبرگان 30 نفر و در بخش دانشجویان 384 نفر است. نتایج نشان داده است که کد اخلاقی «صداقت و راستی» بالاترین میزان اهمیت را هم از دیدگاه دانشجویان و هم از دیدگاه متخصصان داشته است و در نهایت، کدهای شناسایی شده در قالب 9 شاخه اصلی دسته بندی شده اند.
    کلیدواژگان: تبلیغات، تبلیغات تلویزیونی، اخلاق، اخلاق در تبلیغات
  • علی دارابی، محمدحسین ضمیریان *، امین طیب طاهر صفحات 147-174
    بسیاری از افکار آینده اندیشانه و تصمیم گیری های ما درباره تحولات و راهبرد های نیل به آنها تحت تاثیر تخیل و تصویر ما از آینده است، همچنین اینکه به آینده خوش بین یا بدبین باشیم، به نوعی گویای تصور ما از آینده خواهد بود. این مطالعه پس از بیان مسئله و اهمیت پژوهش در خصوص تصاویر آینده، به ارزیابی چیستی آنها از دید متفکران و آینده پژوهان می پردازد. سپس به سازوکارهای ساخت این تصاویر اشاره می کند و جایگاه رسانه های جمعی در فرایندهای موثر بر این سازوکارها تبیین می شود. این پژوهش در ادامه به مورد پژوهی رفراندوم خروج کشور انگلستان از اتحادیه اروپا (برکسیت) می پردازد و نقش برخی رسانه های جمعی بریتانیا را در تعامل با بازیگران موافق و مخالف خروج که منجر به ساخت تصاویر شخصی مردم آن کشور از جهان پس از برکسیت شده است، مورد ارزیابی قرار می دهد؛ تصاویری از آینده که به لحاظ رفتار رای دهی، خود را در رای به خروج از اتحادیه اروپا نشان داد.
    کلیدواژگان: تصاویر آینده، رسانه های جمعی، سطوح ارزش، پیام، برکسیت
  • اسماعیل سعدی پور* صفحات 175-202
    پژوهش حاضر با هدف بررسی رابطه بین میزان استفاده از شبکه های اجتماعی با روابط همسالان و عملکرد تحصیلی دانش آموزان سال سوم متوسطه انجام شده است. نوع پژوهش، توصیفی و روش آن همبستگی بوده است. مشارکت کننده ها، دانش آموزان پسر سال سوم متوسطه اول دولتی منطقه 2 آموزش وپرورش شهر تهران در سال تحصیلی 95-96 به تعداد 162 نفر بوده اند که با روش نمونه گیری تصادفی خوش های چندمرحله ای انتخاب شده اند.
    داده های مربوط به متغیر میزان استفاده از شبکه های اجتماعی، با پرسشنامه سلیمانی (1394) برای دانش آموزان دبیرستانی و اطلاعات کیفیت دل بستگی به همسالان، به کمک سیاهه دل بستگی به همسالان (آرمسدن و گرینبرگ، 1987) جمع آوری شده اند. شاخص عملکرد تحصیلی مشارکت کننده ها نیز از طریق معدل تحصیلی ترم گذشته دانش آموزان استخراج شده است. برای تحلیل آماری داده های پژوهش از آزمون همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون استفاده شده است. نتایج نشان می دهد هرچه میزان استفاده فرد از شبکه های اجتماعی بیشتر باشد، ارتباط و اعتمادش به همسالان، کمرنگ تر و در نتیجه، کیفیت و سطح روابطش با آنان ضعیف تر می شود. همچنین نتایج حاکی از وجود رابطه منفی و معنادار بین متغیر میزان استفاده از شبکه های اجتماعی با عملکرد تحصیلی است. در نهایت، آزمون مدل نظری پژوهش نشان داد که متغیرهای میزان استفاده فرد از شبکه های اجتماعی و ارتباط با همسالان می توانند تغییرات عملکرد تحصیلی دانش آموزان را پیش بینی کنند (7/75%=R2).
    کلیدواژگان: شبکه های اجتماعی، روابط با همسالان، عملکرد تحصیلی
|
  • Isa Zarei *, Mohammad Hasanzadeh, Alireza Esfandiari Moghadam Pages 9-39
    The purpose of this article is to study the performance of television of IRIB in the field of science and technology, and identify the major elements of TV programming with the science-promoting approach. In this research, using the field study method and by exploratory interviews, the national media performance in the field of science and technology was examined. The major elements of programming have been extracted and analyzed with the science-promoting approach. The findings show that scientific programs have been featured with the rate of 4% out of whole TV programs during the last decade. The highest rate of broadcasting of science and technology programs from IRIB TV was in 2011. Finally, some points must be regarded in high Programming with science-promoting approach, such as comprehensive research in programming, selecting television program creators especially producers who are familiar with the promotion of science, simplifying complex concepts, strengthening and documenting scientific topics, the avoidance of pseudo-science and anti-science, and the relevance and being updated of the subject program.
    Keywords: Mediating Science, Televising Science, Scientific programming, IRIB
  • Mohammdmehdi Forghani, Kazem Moazen* Pages 41-60
    Infotainment which is increasingly becoming an important phenomenon in the political and media world, has also become popular in Persian language television in recent years. This research studied the structural and content typology of six programs (Shabake Nim, Doctor Copy, Antenna, Parasite, Serfan Jahate Ettala, Hassas Nasho) in the three TV channels Manoto, VOA, and IRIB television using qualitative content analysis method. Based on the results of the analysis, three macro-level structural types can be distinguished: Entertaining, Informing, and Hybrid. These programs have common structural components, such as the use of intimate literature and pursuit informing in non-entertaining genre. Three types of typology can be presented in terms of content: The kind of political and critical orientation, the levels of criticize and attention to the structural and basic aspects, and the extent of pursuing non-political issues. These programs, in general, have common content features, such as emphasize and paying attention to the economic and welfare problems of people, and the wrong behaviors and contradictory words of the country officials.
    Keywords: Infotainment, Politainment, Channel Manoto, Voice of America, IRIB
  • Kourosh Saeidi *, Ali Akbar Farhangi, Mohammad Soltanifar Pages 61-91
    While the number of media outlets increase, audiences try to choose media that is more divers and attractive as well as matching with their criteria and interests. Due to the importance and impact of advertising in attracting audiences and the need to measure its effectiveness, the purpose of this paper is to evaluate the effect of TV advertising of the Refah Bank on the TV audiences. So, the question is how could be provided a comprehensive model with the desired dimensions to measure the effectiveness of television advertising? The research method is applied research and causal correlation based on the purpose and the relationship between the dimensions of the effectiveness of television advertising, and use causal modeling or structural equation modeling due to the testing of a specific model of the relationship between variables. Also, the information was gathered using a researcher-made questionnaire. In this study, bank customers are considered as an example of a television audience. The findings indicate that entertaining, communicating, content, and informing dimensions of TV advertising directly and indirectly affect the audiences’ tendency to television advertising through emotional reactions.
    Keywords: Advertising Effectiveness, Brand Interest, Modeling, Refah Bank, Television Advertising
  • Azadeh Salemi *, Fatemeh Azimifard Pages 93-115
    Children are vulnerable to traffic situations, but in urban life, they inevitably are in traffic situations. Therefore, training traffic skills is essential to safe them. Traffic education is also important in terms of preparing children being responsible citizens in adulthood. Considering the capacity of baby TV programs to train traffic, in this article, texts from two specific children's programs (“Rangin Kaman” and “Hezaro Shasto Shounzdah”) have been studied based on three major approaches to traffic education. Semantic analysis of texts suggests that, while explicit educational messages provide recommendations to safe children in traffic situations, disable and inactive images of children as their personality is represented, and the lack of practical training influences empowering them in traffic actions. Also, the emphasis on personal safety undermines social responsibility in societal teachings.
    Keywords: TV baby Program, Semiotics, Representation, Traffic Education, Socializing, Citizenship Education
  • Mohammad Reza Karimi Alavijeh *, Ghazaleh Azizian Pages 117-146
    Given that Iranian society is a religious community, adherence to the national and religious culture and the values derived from this culture in television advertising is indispensable, but nowadays, ads produced in the country do not fit into the cultural and social issues of the country, many of the produced ads are the only copy of the world's most famous and best-selling ads. So, the purpose of this study is to answer two questions: What are the ethical codes in TV advertising in Iran? And then, how are these ethical codes prioritized for industry professionals and consumers? The research method is applied in terms of purpose, and for collecting data, descriptive survey. The statistical population of this research is in one group, experts in the industry of advertising, and in other group, the students of Faculty of Management University of Tehran. Sample sizes are 30 and 384 in the experts and the students’ groups respectively. The results show that the ethical code of "honesty and truth" is of the highest importance from the point of view of both students and experts. And finally, identified codes are categorized in 9 main branches.
    Keywords: Advertising, Television Advertising, Ethics, Ethics in Advertising
  • Ali Darabi, Mohammad Hosein Zamiryan *, Amin Tayebtaher Pages 147-174
    Many of our futuristic thoughts and decisions about the changes and strategies to reach them are influenced by our imagination and the image of future, besides being optimistic or pessimistic about the future. These somehow suggest our imagination of the future. After outlining the topic and explaining the importance of future imaginations, the study assessed what they are in the future thinkers point of view. Then it addressed the mechanisms of making these images and explained the position of mass media in the processes that affect these mechanisms. The paper then studied the referendum on the departure of the UK from the European Union (BRC) as a case. Then it studied the role of some British mass media in interacting with the actors agree and disagree, which led to create personalized images of people from the world after the Brexit; The images of the future, which showed the departure of the UK from the European Union, in terms of voting behavior.
    Keywords: Future Images, Mass Media, Value Levels, Message, Brexit
  • Esmaeil Sadipour * Pages 175-202
    This study aimed to investigate the relationship between the use of social networking with peer relationships and academic performance of students in third grade was carried out.Type of research is descriptive and correlation method. Subjects, students in third grade boy first two regional public education in Tehran on 95-96 school year 162 students who were selected using multi-stage cluster random sampling.Data on social networks use variable Soleimani questionnaire (1394) for high school students and peer attachment quality information to help log peer attachment (Armsden & Greenberg, 1987) were collected. Academic Performance Index as well as the average educational subjects were students last semester.For statistical analysis of research data Pearson correlation and regression analysis were used. The results showed that the use of social networks is one of communication and trust unknown peers and therefore the quality and level will be relations with peers. The results also showed a significant negative correlation between the use of social networks with academic performance. Finally, theoretical model tests showed that the use of social networks and peer relationships can be predicted changes to the academic performance of students (R2 =%75/7).
    Keywords: Social Networks, Peer Relations, Academic Performance