فهرست مطالب

سیاست دفاعی - پیاپی 94 (بهار 1395)

نشریه سیاست دفاعی
پیاپی 94 (بهار 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/03/28
  • تعداد عناوین: 8
|
  • مقالات
  • سخن سردبیر
    سید یحیی صفوی صفحه 1
    مفهوم جنگ تلفیقی (Hybrid War) اولین بار پس از جنگ 33 روزه حزب الله . لبنان با رژیم صهیونیستی وارد ادبیات دفاعی گردید و سپس به عنوان الگوی کلی جنگ های آینده مورد توجه قرار گرفت. بیشتر به این دلیل که حزب الله توانست تاکتیک و فناوری پیشرفته ی تسلیحاتی خود را در بعد فیزیکی جنگ ( زمین و دریا) به نحو احسن به کارگیرد، و هم در بعد ادراکی جنگ نیز بسیار موفق ظاهر شد، مواردی مانند کنترل و مدیریت نواحی غیر نظامی، پشتیبانی از روستاهای خط مقدم، جلب هم دردی جامعه جهانی، بازگرداندن امنیت و بازسازی مناطق آسیب دیده، خدمات رسانی به آسیب دیدگان و...
    از آن زمان تا کنون شواهدی زیادی در دست است که بازیگران گوناگون بر اساس ایدئولوژی و مقدورات ذهنی و عینی خود، نسخه های منحصر به فردی از همین الگو را به نمایش می گذارند: الگویی با ماهیت چند وجهی، کم شدت، فیزیکی و غیر فیزیکی شامل: جنگ سایبری، نوآوری در دانش و فناوری های نوظهور، اقدامات دیپلماتیک، پویش های رسانه ای، سناریو های نبرد ناهمتراز، تروریسم جهانی ( اکنون توسط تکفیری ها)، جنایات سازمان یافته بین المللی، چالش های اجتماعی، اختلال در به کارگیری منابع ( مانند منابع انرژی)، بهره گیری از نقاط ضعف جهانی شدن ( مانند دسترسی به جریان آزاد اطلاعات، جابجایی پول، کالا و انسان) و...
    در واقع جنگجویان تلفیقی تلاش می کنند تا توانایی به کارگیری هم زمان ابزارهای متعارف و غیر متعارف را برای دستیابی اهداف خود کسب کنند. البته جنگ های تلفیقی محدود به بازیگران غیر دولتی نبوده و کشورها نیز می توانند در قالب جنگ متعارف از عناصری تلفیقی استفاده کنند، از حملات سایبری گرفته تا هک های زیستی ( مانند استفاده از امواج الکترومغناطیس و ایمپلنت های مغناطیسی کنترل رفتار، تغییر توالی ژنتیکی، خوراندن جمعی مواد و داروهای خاص به جمعیت هدف برای اهداف امنیتی و...) و کاربردهای فناوری نانو در جنگ.
    تلفیق ابزارهای متنوع در جنگ پدیده ی جدیدی نیست، اما این که در محیط امنیتی حاضر شاهد وقوع همزمان جنگ های چند وجهی در قالب یک رهیافت کل نگر هستیم که روش های سنتی و غیر سنتی، و نیز بازیگران دولتی و غیر دولتی را دربر می گیرد، پدیده ای جدید است. به بیان دقیق تر، امروز این امکان برای بسیاری از بازیگران دولتی و غیر دولتی به وجود آمده تا در جنگ تلفیقی پنج مشخصه اصلی را در کنار هم قرار دهند: اول، اولویت رفتار بر ساختار؛ دوم، همزمانی در اجرای موازی ( و نه متوالی) حالت های گوناگون جنگ؛ سوم، ترکیب متنوع منابع و ابزارهایی که تا پیش از این ناهمگون تصور می شدند؛ چهارم، هنجار شکنی یعنی نادیده گرفتن اصول و قواعد موجود. در شماره آتی نشریه سیاست دفاعی به بیان روشن تر این موضوع خواهیم پرداخت.
  • منصور حیدری، سید محمد جواد قربی، مجتبی محمدی صفحه 9
    جمهوری اسلامی ایران برای دستیابی به اهداف ترسیم‎شده در اسناد فرادستی خود، نیازمند توانمندی در حوزه‎ی سیاست خارجی می‎باشد. در این مسیر، رسیدن ایران به جایگاه برتر منطقه‎ای و قدرت اول جهان اسلام به‎عنوان یکی از اهداف ترسیم‎شده در سند چشم‎انداز بیست‎ساله‎ی جمهوری اسلامی ایران، نیازمند توانایی در قدرت نرم‎افزاری است. به همین دلیل، مقاله‎ی حاضر سعی دارد به بررسی منابع قدرت نرم ایران در حوزه‎ی سیاست خارجی بپردازد و به‎طور موردی، سند چشم‎انداز 1404 را به‎عنوان یکی از اسناد فرادستی جمهوری اسلامی ایران مورد مداقه قرار دهد. سوال اصلی عبارت است از «مولفه های سیاست خارجی موثر بر ارتقای قدرت نرم جمهوری اسلامی ایران در سند چشم‎انداز بیست‎ساله کدامند؟» برای تجزیه و تحلیل سند چشم‎انداز بیست‎ساله از روش تحلیل محتوای کیفی و مطالعات کتابخانه‎ای استفاده می‎شود. فرضیه‎ی اصلی مقاله به این قرار است که «مولفه های مرتبط با سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران در سند چشم‎انداز بیست‎ساله، ارتباط وثیق و عمیقی با افزایش قدرت نرم جامعه‎ی ایرانی در افق ترسیم شده دارند و مولفه های الهام‎بخشی و حضور فعال و موثر در جهان اسلام، تعامل‎سازنده و موثر در روابط بین‎الملل، تاثیرگذاری بر همگرایی منطقه‎ای و جهان اسلام، و رعایت اصول عزت و مصلحت در حوزه‎ی سیاست خارجی می‎توانند قدرت نرم ایران را از طریق افزایش میزان مشروعیت نظام سیاسی در عرصه‎ی بین‎الملل، حفظ پرستیژ بین المللی، مدیریت و جهت‎دهی به افکار عمومی ارتقا بخشند و جامعه‎ی ایرانی را در مسیر تحقق تحقق آرمان‎ها و اصول مندرج در چشم‎انداز بیست‎ساله‎ی جمهوری اسلامی ایران کمک نماید.»
    کلیدواژگان: قدرت نرم، سیاست خارجی، سند چشم‎انداز، الهام‎بخشی، همگرایی منطقه‎ای، تعامل‎سازنده
  • ابراهیم طاهری، امین صادقی صفحه 47
    مجموعه های امنیتی یکی از مفاهیم نوین در مطالعات امنیتی محسوب می‎شود که هدف از آن بررسی معمای امنیت در درون مجموعه‎ی امنیتی است. در این راستا، به‎منظور بررسی امنیت ملی و منطقه‎ای می‎بایست به بررسی ساخت مجموعه‎ی امنیتی و ویژگی های آن پرداخت. پس از بررسی، بر اساس این‎که ساخت درونی مجموعه‎ی امنیتی، تهدیدات یا منافع مشترک را تقویت کنند، سازه های امنیتی فردگرایانه یا جمع‎گرایانه شکل می‎گیرد.
    بنابراین، مقاله‏ی حاضر در صدد است که به بررسی ساخت مجموعه های امنیتی بر امنیت منطقه‎ای بپردازد. مطالعه‎ی موردی خلیج فارس به همین علت، امنیت ملی کشورهای منطقه به‎خصوص کشورهای مستقل با تهدیدات جدی و پیچیده شدن روزافزون معمای امنیت روبرو هستند. به همین دلیل، سوال پژوهش بر محوریت این موضوع شکل می‎گیرد که مجموعه های امنیتی با چه الگوهایی از امنیت روبرو بوده و این الگوها چه پیامدهای امنیتی را در پی دارند؟ این موضوع در مورد مجموعه‎ی امنیتی خلیج فارس چه دلالت‎هایی را در پی دارد؟ در پاسخ می‎توان مطرح کرد که الگوی امنیتی حاکم در مجموعه‏ی امنیتی خلیج فارس الگوی امنیتی فردگرایانه از نوع بازدارندگی یک‎جانبه و موازنه‎ی قوا می‎باشد. در مجموع، هدف این پژوهش بررسی الگوی امنیتی موجود در خلیج فارس و پیامدهای امنیتی حاصل از آن را در جهت تدوین سیاست خارجی کشورهای منطقه به‎خصوص جمهوری اسلامی ایران است. بدین ترتیب، روش مقاله به‎منظور بررسی فرضیه های مربوطه توصیفی- تجربی می‏باشد و پژوهش از نوع مطالعه موردی است.
    کلیدواژگان: نظریه‎ی مجموعه‎ی امنیتی، سازه‎های امنیتی فردگرایانه یا جمع‎گرایانه، نظریه‎ی کاتزنستاین، الگوی امنیتی، امنیت ملی و منطقه‎ای، الگوی امنیتی در خلیج فارس
  • محمود واثق، نرجس سادات حسینی صفحه 89
    امنیت و دفاع از جمله موضوعات پر اهمیتی به‎شمار می‎روند که جایگاه خاصی در مطالعات سیاسی و اجتماعی دارند، از جمله اندیشمندان برجسته‎ای که در این زمینه به اظهارنظر پرداخته و طی مباحث فلسفی، کلامی و فقهی به تبیین مفهوم، جایگاه و کارکرد دو موضوع امنیت و دفاع مبادرت نموده است، امام خمینی(ره) می‎باشد. غالب آرا و دیدگاه های امام خمینی(ره) در این زمینه را می‎توان عمدتا در مباحث فقه‎سیاسی ایشان ملاحظه نمود. از نظر امام خمینی(ره)، امنیت در حوزه‎ی فردی، مستقیما با امنیت در حوزه‎ی اجتماعی گره می‎خورد و مکمل یکدیگر محسوب می‎گردد. به عبارتی، امنیت فردی که تابع احساسات افراد می‎باشد، در شکل جمعی معادل امنیت اجتماعی است. البته به نظر می‎رسد استمرار زندگی عمومی همان بقای حیات اجتماعی و عمومی بوده و امنیت افراد با امنیت جامعه به هم پیوسته است. زمانی که امنیت چه در بعد فردی و چه در بعد اجتماعی با تهدید و خطرات گوناگون مواجه می‎شود، بحث دفاع پیش می‎آید.
    در مقاله‎ی حاضر تلاش شده تا موضوع امنیت و دفاع در رابطه با حفظ کیان جمهوری اسلامی ایران از دیدگاه امام خمینی(ره)، با روش توصیفی- تحلیل محتوا و از نوع تحقیقات بنیادی است که مورد بحث و بررسی قرار گیرد. اطلاعات مربوط از روش کتابخانه‎ای و رایانه‎ای گردآوری شده است. و در مرحله‎ی بعد، با اتکا به داده های مزبور، به تحلیل آرا و دیدگاه های امام خمینی(ره) در زمینه‎ی امنیت و دفاع پرداخته شده است. از سخنان امام خمینی(ره) می‎توان چنین دریافت که دفاع سازوکاری فلسفی و واقع‎گرایانه به‎حساب می‎آید و به معنای دفع دشمن و تدارک بازدارندگی موثر بوده و قاعده‎ای مبنایی و حیاتی است. بنابراین، تفکر در مبانی اندیشه‎ی دفاعی اسلام از مقدمات اولیه‎ی تنظیم امور دفاعی جامعه‎ی اسلامی و ایجاد امنیت به‎شمار می‎رود و در مراحل بعد، نحوه‎ی یافتن راهکارهای مطلوب در موضوع دفاع حائز اهمیت می‏شود.
    کلیدواژگان: امنیت، دفاع، مبانی اندیشه‎ی دفاعی اسلام، مقدمات اولیه‎ی تنظیم امور دفاعی جامعه‎ی اسلامی، امام خمینی(ره)، جمهوری اسلامی ایران
  • سید حمزه صفوی، سید مهدی نبوی صفحه 119
    ترکیه کشوری با اهمیت ژئوژلیتیک و ژئواستراتژیک است که تا پیش از به قدرت رسیدن حزب عدالت و توسعه توجه چندانی به غرب‎آسیا (خاورمیانه) نداشت، اما با به قدرت رسیدن این حزب و در راستای دکترین عمق راهبردی و سیاست تنش صفر با همسایگان نقش فعالی را در منطقه ایفا نمود. علی‎رغم تلاش برای به صفر رساندن مشکلات با همسایگان، پس از شروع بحران در سوریه، ترکیه موضعی پیچیده از میانجی‎گری تا حمایت از مخالفان و تلاش برای سقوط بشار اسد را اتخاذ نمود.
    این پژوهش به روش توصیفی- تحلیلی در پی رفتارشناسی ترکیه در قبال بحران سوریه در پرتو دکترین عمق راهبردی است. یافته های این پژوهش سه نوع رفتار میانجی‎گری، تلاش برای ایجاد کمربند اخوانی و قرار گرفتن در پازل غرب برای مهار ایران و محور مقاومت را در رفتار ترکیه برای افزایش عمق راهبردی خود تبیین می‎کند.
    کلیدواژگان: ترکیه، حزب عدالت و توسعه، عمق راهبردی، تحولات سوریه
  • مرتضی اسمعیلی، علیرضا فرشچی صفحه 135
    امروزه جهانی‎شدن همگام با ایجاد تحول در سایر حوزه های حیات بشری، باعث تغییر در ماهیت و اشکال قدرت و افزایش تاثیر قدرت نرم بر روند سیاست خارجی کشورها شده است؛ به‎نحوی که قدرت نرم‎افزاری ضمن برخورداری از هزینه و خطرپذیری کم‏تر نسبت به قدرت سخت‎افزاری، زمینه را برای ظهور و قدرت‎سازی بازیگران متوسط و منطقه‎ای در عرصه‎ی روابط بین‎الملل فراهم آورده است. در این راستا، شکاف عمیق موجود بین پتانسیل‎های بسیار و دستاوردهای اندک جمهوری اسلامی ایران در حوزه‎ی قدرت نرم به دلیل فقدان الگوی بومی کاربست این مفهوم در سیاست خارجی کشور از یک سو، و ضرورت مضاعف الگومندی سیاست ‎خارجی و هم‎چنین مقابله با برداشت توصیفی و هژمونیک از قدرت نرم در مفهوم غربی آن از سوی دیگر، باعث شده است تا نگارنده در این مقاله تلاش نماید تا از رهگذر ارائه‎ی یک «الگوی بومی منبع‎محور» از قدرت نرم و «کاربست آن در سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران»؛ ضمن شکستن انحصار الگوی فعلی، زمینه‎ی بهره‎مندی کشور از کارویژه های نرم‎افزاری قدرت را در حد توان فراهم آورد.
    کلیدواژگان: الگوی بومی، جمهوری اسلامی ایران، رویکرد منبع‎محور به قدرت نرم، سیاست خارجی، قدرت نرم‎افزاری و سخت‎افزاری
  • محمدرضا رستمی صفحه 165
    تحولات غرب‎آسیا (خاورمیانه) سبب درگیر شدن بازیگران متنوع و متفاوت دولتی و غیردولتی شده است. این بازیگران، با اهداف، مواضع، ایدئولوژی و رفتار متفاوت و حتی متضاد سبب تداوم بحران در منطقه شده‎اند. بازیگران غیردولتی از گروه های اسلام‎گرا تا جریانات تروریستی- تکفیری از یک سو و کنشگران دولتی منطقه‎ای و فرامنطقه‎ای از سوی دیگر، در تلاش‎اند کشاکش قدرت را به سود خود به پایان رسانند. در این بین، آنچه ذهن تحلیل‎گر سیاسی را به خود مشغول می‎کند، این موضوع است که با توجه به منافع و خواست‎های متباین کنشگران، چه چشم‎اندازی برای صلح و ثبات منطقه‎ای وجود دارد؟ در این روند، شناخت اهداف و کنشگری بازیگران مختلف به‎عنوان متغیر اصلی تاثیرگذار بر بی‎ثباتی های جاری منطقه و تحلیل چشم‎انداز ثبات و صلح در غرب‎آسیا به منزله‎ی متغیر وابسته اهمیت دارد.
    این مقاله با استفاده از نظریه‎ی جنگ و صلح منطقه‎ای استدلال می‎کند که گرچه قدرت‎های بزرگ فرامنطقه‎ای، نقش و اثرگذاری قابل‎توجهی در مناطق بحرانی غرب‎آسیا دارند، ولی ریشه ها و بسترهای خشونت و تنش، در اصل منطقه‎ای هستند؛ بنابراین،، جلوگیری از جنگ گرم و حاکم ساختن صلح گرم در غرب‎آسیا، به صرف فعالیت و اراده‎ی بازیگران فرامنطقه‎ای میسر نیست و نقش بازیگران فرامنطقه‎ای حداکثر در قالب ایجاد جنگ سرد و یا صلح سرد تاثیرگذار است. علاوه بر این، با توجه به کشمکش‏های موجود بین قدرت‎های منطقه‏ای، تبدیل جنگ سرد منطقه‎ای به صلح سرد نیز با دشواری روبروست.
    کلیدواژگان: غرب‎آسیا (خاورمیانه)، مناطق بی‎ثبات، بحران، جنگ سرد، جنگ گرم، نظریه‎ی جنگ، صلح سرد، کنشگران دولتی منطقه‎ای و فرامنطقه‎ای، بازیگران غیردولتی
  • مهدی زروندی، سید محمود رضا شمس دولت آبادی، سید جواد امینی صفحه 203
    در چند دهه‎ی اخیر، به موازات پیشرفت علوم و فناوری های مدرن و نقش آن در شتاب بخشیدن به توسعه‎ی صنعتی و اقتصادی، با نگرش یک‎جانبه به نفع بهره‎برداری هرچه بیش‎تر از منابع طبیعی و ترجیح منافع اقتصادی بیش‎تر در کوتاه‎مدت، نشانه ها و پیامد‎های ناپایداری محیط‎زیست، بیش از هر زمان دیگری از تاریخ حضور بشر در کره‎ی زمین، در همه‎ی مقیاس‎های جهانی، منطقه‎ای و محلی، بروز و ظهور یافته است. بحران‎های پیچیده‎ی محیط‎زیستی و بروز انواع بلایای طبیعی و از جمله تغییرات شدید در اقلیم و آب‎و‎هوای جهانی، تخریب و نابودی جنگل‎ها و انقراض گونه های زیستی، کاهش شدید منابع تجدیدناپذیر به‎واسطه‎ی بهره‎برداری بی‎رویه و محدودیت توان جذب زمین در مقابل انبوهی از پسماندها و ضایعاتی که همه روزه در اثر مصرف ناپایدار منابع و کالاها به‎وجود می‎آیند، همه و همه تنها بخشی از نشانه ها و هشدارها در مقابل هجمه‎ی نامعقول و دخالت‎های نابجای انسان قرن بیست‎و‎یکم در نظام خودگردان طبیعت است.
    بدین ترتیب، این مقاله ضمن بررسی بیانات مقام معظم رهبری به‎صورت تحلیل‎محتوا، مهم‎ترین ابعاد، مولفه ها و شاخص‎ها، یک چارچوبی که بتواند امنیت محیط‎زیست را تدوین نماید، استخراج کرده و در انتها ضمن تهیه‎ی جدول ویژگی های امنیت محیطرزیست، الگوی آن را نیز ترسیم نموده است.
    کلیدواژگان: امنیت محیط‎زیست، امنیت ‎زیست‎محیطی از منظر حضرت امام خامنه‎ای، توسعه‎ی صنعتی و اقتصادی، جرم‎انگاری، منابع تجدیدناپذیر، تخریب و نابودی جنگل‎ها، بحران‎های پیچیده‎ی محیط‎زیستی
|
  • Mansur Heidari, Seyed Mohammad Javad Ghorbi, Mojtaba Mohammadi Page 9
    The Islamic Republic of Iran needs to be capable in the area of foreign policy in order to be able to achieve the objectives delineated in its upstream documents. Achieving a higher regional status as the number-one power of the world as one of the objectives delineated in the Twenty-Year Outlook of the Islamic Republic of Iran requires Iran to be capable in software power. For this purpose, the present article tries to address Iran's soft power in the area of foreign policy, and also to scrutinize the 1404 Outlook Document as one of I.R.I's upstream documents. The main question is "What are the parameters of foreign policy that have an effect on the soft power of the Islamic Republic of Iran?" Library studies method and qualitative content analysis method are used to analyze the Twenty-Year Outlook Document. The main hypothesis in this article is "the parameters related to IRI's foreign policy in the Twenty-Year Outlook Document have a reliable and deep relation with the increased soft power in the Iranian community in the horizon delineated. Also, the parameters like being inspiring; having an active presence in the international relations; having an effect upon regional convergence and the Islamic world; and abiding by principles like dignity and expediency in the area of foreign policy can improve Iran's soft power through increasing the legitimacy of the political system on the international scene, preserving the international prestige, directing the public opinion, and help the Iranian community in the path of the realization of the ideals and principles contained in the Twenty-Year Outlook Document of the Islamic Republic of Iran.
    Keywords: soft power, foreign policy, Outlook Document, being inspiring, regional convergence, constructive interaction
  • Ebrahim Taheri, Amin Sadeghi Page 47
    The Idea of security complex is a modern concept in security studies aimed specifically at studying the dilemma of security within security complexes. With this in mind, we should study the construction of security complexes and its characteristics in order to deeply study national and regional security. After the completion of that study, individualistic and collectivist security constructs are formed in order for the internal construction of security complexes to boost common interests or threats. Each of the above-mentioned constructs cover particular consequences in the security complexes, affecting regional and national security in two forms: Securitization and desecuritization. The present article plans to study the construction of security complexes upon regional security.
    Keywords: the theory of security complex, theory of Katzenstein, security model, national security, Persian Gulf
  • Mahmood Vathegh, Narjes Sadat Hosaini Page 89
    Defense and security is a most important issue which enjoys a specific status in social and political studies, including Imam Khomeini who, among the outstanding thinkers, has produced statements and views, and set out to explain the concept and function of security and defense by covering subjects on Kalam (science of discourse) and Figh (Islamic jurisprudence). Most of Imam Khomeini's viewpoints on this field can be observed in his arguments put forward on political Figh. From Imam Khomeini's viewpoint, security in personal domain is directly intermingled with security in social domain, and are supplementary. In other words, personal security, which is a function of people's feelings, equals social security in its collective form. Off course, continued public life is the same as social and social life, in that people's security and the society's security form a continuity. When security, both in personal and social terms, faces different dangers and threats, the issue of defense is put forward. The present article tries discuss the issue of security and defense in relation with guarding the foundations of the Islamic Republic of Iran as viewed by Imam Khomeini, using the descriptive-content analysis method. The related information has been collected using the library and digital method. In the next stage, it begins to analyze Imam Khomeini's viewpoints in relation to defense and security relying on the data discussed above. One can state, from Imam Khomeini's statements, that defense is considered as a philosophical and realistic mechanism, which means repelling enemy and providing effective deterrence supplies, and constitutes as a critical and foundational rule. It follows that thinking, as viewed by Islam's foundations of defense thought, is deemed to be among the primary preparations for formulating the affairs related with the Islamic society and providing security. In other stages the way optimal solutions can be found on the issue of defense becomes important.
    Keywords: security, defense, Islam's foundations of defense thought, the primary preparations for formulating the affairs related with the Islamic society, Imam Khomeini, the Islaic Republic of Iran
  • Seyed Hamzeh Safavi, Seyed Mahdi Nabavi Page 119
    Turkey is a country of geopolitical and geostrategic importance, which didn’t give any considerable attention towards the Middle East before the Justice and Development Party came to power. However, as the party came to power, Turkey played an active role in the region in line with the “zero problem” policy. Although Turkey tried to bring to zero level the problems with neighbors after the Syrian crisis started, it adopted a complicated position ranging from mediation trough supporting the opposition to struggling to topple Bashshar Asad. Having been carried out with descriptive-analytical method, this research intends to develop a praxeology of Turkey in the Syrian crisis in light of the doctrine of strategic depth. The findings of this research explain three types of behaviors-namely, mediating, creating a Muslim Brotherhood belt, playing a role in the West's puzzle to contain Iran and the Axis of Resistance in in order to its strategic depth.
    Keywords: Turkey, the Justice, Development Party, strategic depth, the Syrian developments
  • Morteza Esmaeili, Alireza Farshchi Page 135
    Today, globalization together with development in other areas of human life, has caused change in the nature and forms of power and increased the effect of soft power on the process of countrie's foreign policy, in a way that software power has paved the way for the appearance of regional and intermediate actors on the scene of international relations. As a part of this process, the deep division between the many potentials and the few achievements of the Islamic Republic of Iran in the area of soft power due to the lack of a domestic model to apply this concept in the country's foreign policy on the one hand, and countering the hegemonic and descriptive perception of soft power in its Western sense on the other have caused the author to try to set the conditions for the country to benefit from the software functions of power through providing a "resource-based domestic model" of soft power and "applying it in IRI's foreign policy.
    Keywords: domestic model, Islamic Republic of Iran, resource, based approach towards soft power, software, hardware power
  • Mohammad Reza Rostami Page 165
    The Middle East developments cause various state and non-state actors to be engaged in a conflict. These actors have caused the continuance of the crisis in the region with various and even conflicting objectives, positions, ideology and behavior. Non-state actors form Islamist groups to Takfiri and terrorist movements on the one hand, and regional and trans-regional state actors on the other, make their own efforts to put an end to the power struggle in their own benefit. What preoccupies the political analyst's mind is that "What kind of outlook does exist for regional peace and stability, considering the actor's differing interests and wishes? In this process, it is important to understand the objectives and activity of various actors as the main variable effective on the current instabilities in the region and to analyze the scope of stability and peace in West Asia (Middle East) as the Independent variable. Using the theory of regional peace and war, this article argues that although the trans-regional great powers have a notable role and efficacy in the crisis-stricken regions of West Asia, the roots and backgrounds of violence and tension are essentially regional. Therefore, it is far from possible to prevent hot war, and establish armed peace in West Asia relying merely on trans-regional actor's activity and will. However, the role played by trans-regional actors is effective at best in the form of creating cold war and/or cold peace. Additionally, considering the existent struggles between the regional powers, it is rather difficult for regional cold war to translate into cold peace.
    Keywords: West Asia, instable regions, cold war, hot war, the theory of war, cold peace, regional, trans, regional state actors, non, state actors
  • Mahdi Zarvandi, Seyed Mahmood Reza Shams Dolatabadi, Seyed Javad Amini Page 203
    Today, one reason for the global focus on the subject of sustainable development, environment and natural resources destruction in light of the doctrines of the capitalist system is based on profit maximization. That human beings have become more careful in dealing with the nature, and strive to formulate environmental ethics accounts for the reason why their trust to the power of technology has become faltering these days. A study of the Islamic texts shows that those texts are rich in terms of the directions issued on how to properly deal with the nature without going to any kind of extremes. However, negligence on the part of Muslim scholars has caused westerners to claim to formulate environmental ethics, and even, to introduce religion as a factor that motivates man to destroy nature, though they themselves are the principal factor in destroying the nature. On the other side, inside our country, part of the authorities involved in managing the affairs related to development of the country, are not practically obsessed with protecting the environment, hence causing natural resources losses. The aim of this research is to provide a strategic theory on environmental security. The methodology in this article is content analysis using Grounded theory. The result of this research will be that valid deductive reasoning concepts and data are translated into theory. Achieving an optimal theory comprising generalizable concepts and data will be possible only through considering theoretical foundations, and observing environmental ethics, and public culture-building along with deterring rules, a pure and sustainable environment. This constitutes as a strategic theory and a successful outcome in the area of environmental security.
    Keywords: religious discourse on Wilayat, e, Faqeeh, environmental security, strategic theory