فهرست مطالب

پژوهشنامه بیمه - سال بیست و ششم شماره 3 (پاییز 1390)

پژوهشنامه بیمه
سال بیست و ششم شماره 3 (پاییز 1390)

  • تاریخ انتشار: 1391/02/02
  • تعداد عناوین: 7
|
  • غدیر مهدوی، علیرضا دقیقی اصلی، نیر لطفی صفحه 1
    بیمه گران با بررسی عوامل موثر بر نرخ های مرگ و میر، طبقه ریسکی مشتریان را تعیین کرده و نرخ بیمه عمر تعیین می کنند. عوامل ریسک فوق، فقط در زمان انعقاد قرارداد مورد بررسی قرار می گیرد و به تاثیر تغییرات آنها در سال های بعد توجه نمی شود.
    این مقاله با استفاده از یک مدل زمانی گسسته با چند عامل ریسک که تغییرات عوامل در دوره ای دو ساله بعد از انعقاد قرارداد را مورد بررسی قرار داده، تاثیر وضعیت سلامتی بیمه شده در سال های بعد از انعقاد را مانند یک عامل ریسک وارد مدل کرده است تا تاثیر آن را بر فسخ قراردادهای بیمه عمر بررسی کند. نتایج به دست آمده نشان می دهد که با ورود وضعیت سلامتی افراد به مدل، می توان در کنار دو عامل سن و جنس، نرخ حق بیمه واقع گرایانه تری به دست آورد.
    کلیدواژگان: وضعیت سلامتی، بیمه عمر، زنجیره مارکف، عامل ریسک، فسخ
  • محمدرضا صالحی راد، سمیه احمدی صفحه 29
    در این مقاله نشان خواهیم داد که چگونه می توان مدل ریسک بیمه ای اسپیرر اندرسون را به کمک زنجیره های مارکوف تجزیه وتحلیل کرد و به کمک آن احتمال برشکستگی در شرکت های بیمه را محاسبه کرد. در این مقاله با استفاده از روش های آنالیز ماتریسی، احتمال برشکستگی، میزان مازاد در هنگام برشکستگی و میزان کسری بودجه در زمان وقوع برشکستگی را محاسبه می کنیم. روش ارائه شده در اینجا بسیار محاسباتی و کاربردی تر از سایر روش های است که پیش از این برای محاسبه این احتمال ارائه شده است.
    در ابتدا نشان خواهیم داد که چگونه می توان این مدل را به صورت یک زنجیره مارکوف نامتناهی تعریف کرد و سپس به کمک روش های ماتریسی به محاسبه احتمال مورد نظر می پردازیم. در ادامه شیوه محاسبه و استفاده از این زنجیره را در به دست آوردن احتمال مورد نظر بیان خواهیم کرد و در انتها به محاسبه احتمال برشکستگی برای داده های یک شرکت بیمه به کمک روش مطرح شده خواهیم پرداخت.
    کلیدواژگان: مدل اسپیرر اندرسون، زنجیره مارکوف، زمان برشکستگی، احتمال برشکستگی، بیمه
  • محمد متوسلی، سید غلامرضا جلالی نایینی، حمیدرضا نورعلیزاده، یحیی میرزایی پری صفحه 51
    هدف از این پژوهش، تحلیل بازار بیمه زندگی کشور ایران براساس رویکرد نهادی است. در این مقاله ضمن مرور پیشینه پژوهش و تشریح مفاهیم مرتبط با بیمه زندگی و رویکرد نهادگرایی، به خصوص الگوی چهار سطح تحلیل نهادی ویلیامسون، عوامل موثر بر بازار بیمه زندگی و سپس نهادهای فعال در این صنعت مطابق با مفاهیم مذکور، تجزیه وتحلیل شده است. همچنین از روش گروه کانونی برای جمع آوری اطلاعات و از روش کدگذاری برای تحلیل و نتیجه گیری از اطلاعات به دست آمده استفاده شده است. نتایج این پژوهش حاکی از آن است که بین مبادلات بازیگران مختلف بازار بیمه زندگی کشور و نهادهای موجود در این بخش، شکاف زیادی وجود داشته و این شکاف ها تاثیر شایانی بر عدم رشد و توسعه بیمه زندگی به دنبال داشته است. درنهایت در این مقاله، پیشنهادهایی جهت بهبود نارسایی ها و شکاف های مذکور ارائه شده است.
    کلیدواژگان: نهاد، رویکرد نهادی، مدل چهار سطح تحلیل نهادی ویلیامسون، بیمه زندگی
  • سیدعلی اکبر افجه ای، سیده مانلی سلطانی صفحه 79
    باتوجه به اهمیت تعامل اجتماعی و نوآوری، تحقیق حاضر با هدف بررسی تاثیر تعامل اجتماعی بر نوآوری شرکت های بیمه انجام گرفت. جامعه آماری این تحقیق شرکت های بیمه خصوصی در تهران است که 115 نفر از مدیران این شرکت ها به عنوان نمونه انتخاب شدند. برای جمع آوری داده ها از پرسش نامه استاندارد استفاده شد که روایی آن توسط استادان راهنما و مشاور تایید شد و همچنین پایایی آن نیز توسط ضریب آلفای کرونباخ مورد بررسی قرار گرفت. برای آزمون فرضیه ها باتوجه به داده های پرسش نامه از آزمون معادلات ساختاری استفاده شد.
    باتوجه به نتایج به دست آمده از آزمون فرضیه ها و همچنین با درنظرگرفتن ضریب رگرسیون استاندارد می توان استدلال کرد که در شرکت های بیمه ایرانی به دلیل ضعف در مرحله کسب دانش و ناچیزبودن تعامل اجتماعی بین کارکنان و درنتیجه عدم معرفی روش های ارائه خدمات، عدم معرفی فرایند ارائه خدمات نوآور در فرایندهای کاری موجود و همچنین عدم ایجاد تغییرات اساسی و لازم در ساختارهای سازمانی، نوآوری اداری به دست فراموشی سپرده شده است.
    کلیدواژگان: تعامل اجتماعی، مدیریت دانش، نوآوری
  • لیلا کاظمی، مهدی فیروزی، مرتضی شکوری، سحر زاهدی صفحه 103
    تقلب های بیمه ای از مسائل مهم و خسارت زا برای شرکت های بیمه و بیمه گذاران، در تمام رشته های بیمه ای است. یکی از راه های شناسایی تقلب در خسارت های اعلام شده، استفاده از اطلاعات تقلب های کشف شده در گذشته است. امروزه روش های داده کاوی به طور گسترده در کشف الگوها در داده ها استفاده می شوند. استفاده از این روش ها می تواند در شناسایی خسارت های تقلبی در صنعت بیمه مفید باشد. در این مقاله ضمن بررسی روش های رایج برای شناسایی تقلب در بیمه اتومبیل از سه روش داده کاوی رگرسیون لجستیک، بیز ساده و درخت تصمیم برای پیداکردن الگوهایی استفاده شده است که به شرکت های بیمه در شناسایی تقلب ها در بیمه اتومبیل کمک می کنند. همچنین در یک مطالعه تجربی این روش ها بر روی داده های واقعی (شامل اطلاعات 72 پرونده خسارت بیمه نامه های شخص ثالث و بدنه اتومبیل) آزمایش و کارایی هر روش سنجیده شد. روش بیز ساده با دقت 28/90 درصد در شناسایی صحیح جعلی یا غیرجعلی بودن پرونده های خسارت بهترین کارایی را در مقایسه با دو روش درخت تصمیم با دقت 9/88 درصد و رگرسیون لجستیک با دقت 1/86 درصد داشت.
    کلیدواژگان: شناسایی تقلب، رگرسیون لجستیک، بیز ساده، درخت تصمیم، داده، کاوی
  • شهرام فتاحی، معصومه ترکمان احمدی صفحه 129
    از ابزارهایی که می تواند نقش عمده ای در رونق بورس اوراق بهادار داشته باشد، شرکت-های سرمایه گذاری بیمه است که به علت تامین بخش عمده ای از جریان های منابع مالی اهمیت بسیار زیادی در بازار سرمایه دارند. طبق گفته فاما بازاری کاراست که در آن اطلاعات جدیدالورود به سرعت بر روی قیمت ها تاثیر بگذارند. یکی از راه های بررسی کارایی بازار در سطح ضعیف، برقراری گام تصادفی است. در این مقاله سعی شده است کارایی شرکت سرمایه گذاری صنعت بیمه با استفاده از آزمون های نسبت واریانس لو و مکینلی، نسبت واریانس چاو و دنینگ، ریچاردسون- اسمیت، بلیر- فرنچ و کانتریراس و بوت استرپ کیم بررسی گردد. نتایج آزمون ها دلالت بر عدم کارایی این شرکت سرمایه گذاری صنعت بیمه به شکل ضعیف در فاصله زمانی اردیبهشت ماه 1378 تا آبان ماه 1389 داشت. بنابراین نتیجه می گیریم کارایی در شرکت سرمایه گذاری صنعت بیمه برقرار نیست.
    کلیدواژگان: شرکت سرمایه گذاری صنعت بیمه، کارایی شکل ضعیف، فرضیه گام تصادفی، آزمون نسبت واریانس
  • سید محمد میرکمالی، حیدر چوپانی صفحه 155
    تحقیق حاضر با هدف «بررسی رابطه رهبری تحول آفرین با گرایش به نوآوری سازمانی در یک شرکت بیمه ای» به روش توصیفی- تحلیلی صورت گرفته است. جهت جمع آوری داده های مربوط به رهبری تحول آفرین از پرسش نامه تغییریافته باس و آوالیو و برای جمع آوری داده های مربوط به گرایش به نوآوری سازمانی از پرسش نامه محقق ساخته استفاده شده است که پایایی آنها از طریق ضریب آلفای کرونباخ به ترتیب 92/0 و 89/0 به دست آمد. جهت تحلیل داده ها از آزمون های همبستگی پیرسون و رگرسیون گام به گام استفاده گردید. نتایج آزمون همبستگی پیرسون حاکی از آن است که بین رهبری تحول آفرین به طورکلی و تمامی مولفه های آن با گرایش به نوآوری سازمانی رابطه مثبت و معناداری وجود دارد. نتایج آزمون همبستگی نیز نشان داد که بین رهبری تحول آفرین با مولفه های نوآوری سازمانی رابطه مثبت و معناداری وجود دارد. نتایج تحلیل رگرسیون نیز حاکی از آن است که از بین ابعاد رهبری تحول آفرین، سه بعد ترغیب ذهنی، ارتباطات الهام بخش و نفوذ آرمانی به عنوان متغیرهای پیش بین، معیار ورود به معادله نهایی رگرسیون را برای توضیح تغییرات گرایش به نوآوری سازمانی(متغیر ملاک) دارند.
    کلیدواژگان: رهبری تحول آفرین، نوآوری سازمانی، بیمه
|
  • Ghadir Mahdavi, Ali Reza Daghighi Asli, Nayyer Lotfi Page 1
    Insurers determine consumer’s risk class and life insurance rate by studying factors affecting mortality rates. But, the above-mentioned factors are observed only at Policy issue time and the impact of later changes are not considered.In this paper, a discrete-time multi-state model that surveys the changes of factors in a two year period after the conclusion of contract, is used. In order to study the influence of insured’s health status on the cancellation of life insurance contract, we considered the insured’s health status after conclusion of contract, as a risk factor in the model. Results show that there is a significant difference between mortality rates of insurdes of an insurance company, considering the impact of cancellation and without this consideration. The above-mentioned difference leads to different premium rates for each status.
  • Mohammad Reza Salehi Rad, Somayeh Ahmadi Page 29
    In this reserch, we show that the delayed Sparre Andersen insurance risk model can be analyzed as a Markov chain and we will use it for calculate the ruin probability for insurance companies. Then we describe how matrix analytic methods can be used to establish a computational procedure for calculating the probability distributions associated with fundamental ruin related quantities of interest such as the time of ruin the surplus immediately before ruin and deficit at ruin. Our aim in this research is more computational in flavour. At the beginning, we will show how the delayed Sparre Andersen model can be set up as a doubly infinite Markov chain. After this definitions we wil use this model for our calculations and at the end we calculate ruin probability for one of the Iranian insurance companies by using this model.
  • Mahmoud Motavaseli, Seyyed Gholamreza Jalali Naini, Hamidreza Nouralizadeh, Yahya Mirzaie Pari Page 51
    Traditional insurance principles for insurability require that there should be sufficient demand to yield appropriate levels of income revenue for insurers to supply the coverage. We study the provision of earthquake insurance and investigate the number of factors influencing demand for earthquake insurance in metropolitan Tehran, Iran.We investigate whether individuals’ expected utility when insured is more than their expected utility when not insured. We also investigate empirically, the effect of individuals’ risk aversion on demand for earthquake insurance.The main results of this study are summarized as follows: First, the expected utility in the state of insurance is more than the expected utility in the state of no insurance. Second, the results show that individuals’ risk aversion is significantly related to demand for residential earthquake insurance.
  • Seyyed Ali Akbar Afjahi, Seyyede Maneli Soltani Page 79
    Considering the importance of social interaction and innovation, in this paper we have examined the effect of social interaction on innovation in insurance companies. Statistical population of this study was private insurance companies in Tehran and 115 of this company's executives was selected. A standard questionnaire was used to collect data. Its validity was supported by experts and its reliability was investigated by Cronbach's alpha coefficient. Structural Equation Analysis was used to test the hypothesis. Considering the total results of the hypothesis test and standard regression can be argued that the administrative innovation in Iranian insurance companies has been forgotten, due to weakness in the knowledge acquisition phase, low level of social interaction between employees, lack of introducing service-providing methods and innovative service-providing processes as well as non-fundamental and necessary changes in organizational structures.
  • Mehdi Firuzi, Morteza Shakouri, Laila Kazemi, Sahar Zahedi Page 103
    Fraud is one of the most important problems that impose huge losses to insurance companies. There are many ways to do fraud detection; one of them is analyzing the historical data of detected frauds. Nowadays, using data mining methods to find the patterns of data is in common. Using these methods could be useful to identify spurious claims. Here, in addition to surveying the common methods of fraud detection in Auto insurance, three special methods, namely, Logistic Regression, Naive Bayes and Decision Tree, are applied to real data including 72 Auto insurance claims and their efficiencies are evaluated. As a result, Naive Bayes method has been chosen as the best identifier of real or fraud claims with 90.28% accuracy. Decision Tree and Logistic Regression, respectively stand in the next places, with 88.9% and 86.1% of accuracy.
  • Shahram Fattahi, Masoomeh Torkaman Ahmadi Page 129
    One of the tools that can play a major role in the booming the stock market is the insurance investment companies which are of much importance due to financing the main part of flows of financial resources. According to Fama, an efficient market is one that the new incoming information affects the stock prices quickly. One way to examine the efficiency in weak form is to test for random walk hypothesis. In this paper, the efficiency of the insurance Industry investment company was examined with the Richardson & Smith variance ratio test, Belaire-Franch & Contreras variance ratio test, and Kim Bootstrap variance ratio test. The results indicated the insurance Industry investment company is inefficient in weak form for the period May 1999 to November 2010. Therefore, we can conclude that the efficiency of the insurance Industry investment company does not hold.
  • Seyyed Mohammad Mirkamali, Heydar Choupani Page 155
    This study aimed to investigate the relationship between transformational leadership and organizational innovation in an insurance company. The research method was descriptive-correlative and the statistical population consisted of all experts of Insurance Company,(520 persons), that 126 persons were selected randomly using Saraei formula. In order to collect data two questionnaire were used.1- transformational leadership questionnaire (a=./92), 2- Organizational Innovation questionnaire (a=./89), Pearson correlation and stepwise regression were used to analyze of data. finding showed that there are a positive relationship between transformational leadership and organizational innovation and its component Idealized Influence, Inspirational Motivation, Intellectual Stimulation, Individualized Consideration, Inspirational Communication, Vision and regression results show that transformational leadership’s components Idealized Influence, Intellectual Stimulation, Inspirational Communication can predict organizational innovation orientation in an Insurance Company.