فهرست مطالب

پژوهشنامه بیمه
سال سی و سوم شماره 3 (پاییز 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/10/22
  • تعداد عناوین: 6
|
  • علی رضازاده، توحید شکری، مهسا ایمان زاده، صابر خداوردیزاده صفحات 1-22
    بیمه زندگی در جهان کنونی یکی از ابزارها یمهم اقتصادی است و استفاده های متعددی از آن به عمل می آید و مهم ترین نقش خود ر ادر تامین و تضمین آتیه خانواده ها ایفا می کند. در این راستا هدف از مطالعه حاضر، بررسی تاثیر آستانه ای تولید ناخالص داخلی واقعی بر حق بیمه سرانه زندگی ایران طی سالهای 1360-1394 و با استفاده از رویکرد غیرخطی رگرسیون انتقال ملایم است. نتایج حاصل از تحقیق نشانگر آن است که وقفه سوم تولید ناخالص داخلی واقعی در قالب یک ساختار سه رژیمی بر حق بیمه سرانه زندگی تاثیر گذاشته است. همچنین تولید ناخالص داخلی واقعی در رژیمهای کناری اثر منفی و در رژیم میانی اثر مثبتی بر حق بیمه سرانه زندگی داشته است. سایر نتایج مطالعه حاکی از آن است که متغیرهای نرخ پس انداز و شاخص توسعه مالی در رژیمهای کناری و میانی موجب بهبود در حق بیمه سرانه زندگی شده اند.
    کلیدواژگان: حق بیمه سرانه زندگی، تولید ناخالص داخلی واقعی، رویکرد رگرسیون انتقال ملایم
  • میثم کاویانی ، محسن حمیدیان، سارا بوستانی صفحات 23-40
    هدف از مقاله حاضر، ارزیابی تاثیر سازوکارهای حاکمیت شرکتی بر کارایی مبتنی بر مدل تحلیل پوششی داده ها در صنعت بیمه ‎ایران است. ابتدا با استفاده از رویکرد تحلیل پوششی داده‎ها، کارایی شرکتها از طریق متغیرهای ورودی (نیروی کار عامل و اداری، سرمایه صاحبان سهام، و هزینه‎های اداری و عمومی) و خروجی (بهای خسارات رخ داده و بهای واسطه‎ای) مشخص و سپس با محاسبه سازوکارهای حاکمیت شرکتی و از طریق روش رگرسیون خودگردا ن سازی به تاثیر تک تک این سازوکارها بر کارایی صنعت بیمه پرداخته شده است. در این مقاله 14 شرکت با روش حذف سیستماتیک انتخاب شده‎اند که کارایی آنها با استفاده از روش اندرسون و پیترسون مشخص شد. با توجه به اطلاعات به دست آمده از متوسط امتیاز کارایی شرکتها در دوره زمانی شش ساله (1389 الی 1394) شاهد نوسانات در کارایی این صنعت بوده‎ایم و یافته‎های پژوهش نیز بیانگر آن است که حاکمیت شرکتی بر کارایی این شرکتها تاثیرگذار بوده است و از بین سازوکارهای حاکمیت شرکتی، اندازه هیئت‎مدیره، استقلال هیئت‎مدیره و تخصص مالی اثر مثبت و معنی داری بر کارایی صنعت بیمه داشته‏اند.
    کلیدواژگان: حاکمیت شرکتی، کارایی، تحلیل پوششی داده ها
  • محسن اکبری ، محمد رحیم رمضانیان، معصومه قاسمی شمس، حمیدرضا رسولی صفحات 41-58
    تقلب یکی از مهم ترین تهدیدهایی است که شرکتهای بیمه در عصر حاضر با آن مواجه اند. هدف از این پژوهش، بررسی تاثیر نارضایتی مشتریان بر سطح تقلب آنها با تعدیل گری سطح ماکیاول گرایی مشتریان است. جامعه آماری تحقیق حاضر متشکل از همه مشتریان یک شرکت بیمه در استان گیلان بود که تعداد کل آنها تقریبا بین 40 الی 50 هزار مشتری در نظر گرفته شد که با استفاده از فرمول کوکران نمونه ای با اندازه 400 مشتری تعیین شد و پرسشنامه به صورت غیر احتمالی در دسترس در بین آنها توزیع شد. این پژوهش از لحاظ جهت گیری های پژوهش، کاربردی و از لحاظ هدف پژوهش، توصیفی و از لحاظ استراتژی های پژوهش، پیمایشی و از لحاظ شیوه های گردآوری داده ها، پرسشنامه ای است. در پایان، نتایج حاصل از نرم افزارهای SPSS و Smart PLS حاکی از آن بود که نارضایتی مشتریان از پرداخت خسارت، زمینه انواع تقلب را افزایش می دهد. همچنین، ماکیاول گرایی رابطه بین نارضایتی مشتریان و تقلب مشتریان بیمه را تعدیل می کند.
    کلیدواژگان: ماکیاول گرایی، تقلب مشتری، نارضایتی مشتری، بیمه، مخاطره اخلاقی
  • محمد ذکایی* ، محمدرضا کردباقری، علیرضا کردباقری صفحات 59-80
    توانگری مالی یکی از مباحث مهم در مدیریت مخاطره موسسات مالی به ویژه شرکتهای بیمه است. در بررسی توانگری مالی‏، ذخایر فنی یکی از مهم ترین بخشها و عناصری است که همواره مورد تاکید بوده و در قوانین و مقررات به آن پرداخته می شود. هدف از این مقاله‏، مدل سازی مخاطره های بیمه غیرزندگی‎ بر اساس رویکرد بیم سنجی در زمینه چندساله‎ است. دیدگاه های مختلفی در بررسی زمانی مخاطره های بیمه غیرزندگی وجود دارد. در روش های سنتی، تنها دیدگاه نهایی ‏مورد بررسی قرار می گرفت؛ به این معنی که عدم اطمینان از مخاطره تا تسویه نهایی تعیین می شد. اخیرا بر اساس توانگری مالی، این مخاطره ها باید در یک دیدگاه یک ساله‎‎‎ ارزیابی و مشخص شوند. شرکتهای بیمه برای مدیریت بهتر مخاطره ها به ویژه در تصمیم گیری های اقتصادی‏، نیازمند بررسی مخاطره ها در چند سال آتی هستند. برای مدل بندی مخاطره ها از روش ذخیره سازی تصادفی زیان جمعی‏ که یکی از روش های بیم سنجی است، استفاده می کنیم و فرمولهای تحلیلی بسته ای بر اساس آن برای محاسبه مخاطره بیمه غیرزندگی چندساله ارائه می شود. مخاطره بیمه غیرزندگی از جمع دو مخاطره ذخیره (تسویه ادعای معوق) و حق بیمه (تسویه ادعای آتی) تشکیل می شود. با استفاده از مثال عددی مربوط به بیمه نامه شخص ثالث اتکایی، مخاطره های غیرزندگی را در افقهای زمانی یک ساله، نهایی و چندساله برآورد می کنیم. ‎
    کلیدواژگان: مخاطره بیمه غیرزندگی‏، ذخیره سازی تصادفی ادعا‏ه، مدل ذخیره سازی زیان جمعی
  • محمد صفری صفحات 81-104
    نظامهای بازنشستگی جزو مهم ترین ابزارهای پاسخگویی به مسئولیت تامین و تضمین حداقل سطح زندگی برای سالمندان هستند. از این رو دولتها با هدف تامین نوعی ایمنی برای تضمین حداقل سطح زندگی مردم خود را مکلف به تدوین طراحی صندوقهای بازنشستگی کرده اند. این در حالی است که طی سالیان اخیر، طرحهای بازنشستگی دولتی در اکثر نقاط دنیا با چالش های عظیمی مواجه شده است. این طرحها که اغلب به ارائه پوششهای مزایای معین می پردازند بدهی های عمده ای برای دولتها ایجاد کرده و لذا اندیشمندان را به تفکر در زمینه اصلاح سیستمهای بازنشستگی واداشته اند. یکی از بدیلهای مناسب که در دنیا مورد استفاده قرار می گیرد، بهره گیری از طرحهای بازنشستگی خصوصی ترکیبی است. این طرحها به دلیل ویژگی های خاص خود همچون حکمرانی خوب، رقابت پذیری و امکان نظارت مبتنی بر ریسک از کارآمدی بیشتری برخوردارند. تحقیق حاضر به امکان سنجی مالی پیاده سازی این طرحها می پردازد. از این جهت با استفاده از روش نگاشت شناختی فازی عوامل موثر بر پایداری طرحهای بازنشستگی ترکیبی احصا و میزان تاثیر هر عامل معین شد. سپس با استفاده از روش شناسی پویایی سیستمی، مدل تحقیق مورد شبیه سازی و آزمون قرار گرفت. نتایج شبیه سازی بیست ساله حکایت از عدم پایداری طرحهای با مزایای معین دارد، در حالی که در طرحهای بازنشستگی ترکیبی، خالص جریان وجه نقد طرح طی سالهای مورد مطالعه، نه تنها از ارزش منفی برخوردار نبود که روندی افزایشی نیز داشت.
    کلیدواژگان: طرح بازنشستگی خصوصی، پایداری طرح بازنشستگی، نگاشت شناختی فازی، پویایی سیستمی
  • مرتضی حسن شاهی صفحات 105-125
    هدف از این مطالعه بررسی عوامل موثر، تعیین جهت آنها و نحوه تاثیر هر عامل بر احتمال قرارگرفتن فرد در سطوح متفاوت تقاضای بیمه درمان است، در این راستا از مدل لوجیت تجمعی تعمیم یافته، اطلاعات 289 خانوار، پرسشنامه سلامت عمومی، پرسشنامه ریسک-مادسیج، پرسشنامه ریسک پذیری مالی، پرسشنامه استاندارد ابعاد پنج گانه کیفیت خدمات درمانی و پرسشنامه محقق ساخته، استفاده شده است. نتایج آزمونهای اعتبار مدل شامل، نیکویی برازش، رگرسیونهای موازی و روش ماکسیمم درستنمایی-الگوریتم نیوتن-رافسون، حاکی از اعتبار مدل تا 84 درصد اطمینان است، طبق نتایج افرادی که هنگام تولد سالم تر بوده اند، بیمه برایشان مطلوبیت کمتری دارد و بنابراین احتمال واقع شدن آنها در سطوح پایین تر تقاضای بیمه درمانی بیشتر می شود. با افزایش سن، احتمال ابتلا به بیماری و احتمال افزایش تقاضای بیمه درمانی افزایش می یابد. با افزایش مخارج درمان، مطلوبیت بیمه بیشتر خواهد شد. افرادی که به سلامت خود بیشتر توجه می کنند، تقاضای بیشتری برای بیمه درمانی دارند. با افزایش سطح سواد، فهم و درک فرد از ارزش سلامتی ارتقا یافته و باعث مطلوبیت بیشتر بیمه درمان خواهد شد. افزایش سطح آگاهی فرد از پیامدهای منفی بیماری (مثبت سلامت) باعث افزایش مطلوبیت نهایی سلامت و درنتیجه تقاضای بیمه می شود. افزایش ریسک مالی بیماری، پوشش افقی و عمودی بیمه، رضایت مندی از بیمه را افزایش می دهد. طبق نتایج مدل شبکه عصبی، متغیرهای ریسک مالی، حق بیمه و مخارج درمانی، بیشترین و اعتقادات و ذخیره سلامت، کمترین تاثیر را بر تقاضای بیمه درمانی دارند. به این معنا که ریسک مالی، حق بیمه و مخارج درمانی در تصمیم گیری مردم برای خرید بیمه بسیار موثرند.
    کلیدواژگان: بیمه درمانی، مدل لوجیت تعمیم یافته، شبکه عصبی، رگرسیون موازی
|
  • ali rezazadeh, tohid shokri, mahsa imanzadeh, saber khodaverdizadeh Pages 1-22
    Life insurance in the current world is one of the important tools of the economy and performs various functions. In addition, it plays a central role in protecting family’s future.The objective of the current study is to examine the threshold effect of real GDP on the Iranian life insurance development over the years 1981–2015. We use nonlinear approach of smooth transition regression. The results of this study indicate that the third lag of real GDP has affected insurance densityin a three-regime structure. Real GDP also has a negative impact on side regimes and had a positive impact on insurance density in the intermediate regime. In addition, results show that savings rate and financial development index variables in lateral and middle-income regimes have improved insurance density
    Keywords: Insurance density, Real gross domestic product, STR
  • Meysam Kaviani, Mohsen Hamidian, Sara Boostani Pages 23-40
    The purpose of this paper is to assess the impact of corporate governance mechanisms on the Iranian insurance industry’s performance using Data Envelopment Analysis (DEA) model. First, using DEA approach, we determine the efficiency of companies considering input variables (Administrative and agent labors, equity capital and general and administrative expenses) and output variables (incurred losses and price of intermediation). Then, by calculating corporate governance mechanisms, through the bootstrap regression model, we have addressed the impact of each mechanism on the efficiency of the insurance industry. In this study, we consider fourteen insurance companies which are selected based on systematic removal method and their efficiency determined according to Anderson & Peterson method. According to the information obtained from the Average Performance Score of companies in the six-year period (2010-2015), there are evidences of fluctuations in the efficiency of the industry. In addition, our findings indicate that corporate governance affected the efficiency of these companies. Among corporate governance mechanisms, board size, board independence and financial expertise have a significant positive effect on the efficiency of the insurance industry.
    Keywords: Corporate governance, Efficiency, Data envelopment analysis
  • Mohsen Akbari, Mohammad Rahim Ramezanian, Masoomeh Qasemi Shams, Hamidreza Rasooli Pages 41-58
    These days, cheating is one of the most important threats faced by insurance companies. In this study, we investigate the effect of customer dissatisfaction on customer cheating with moderating role of Machiavellianism. Statistical population of this research consist of all customers (between 40 to 50 thousand customers) of Parsian Insurance Company in Guilan Province. Our sample size is 400 customers according to Cochran’s formula. We have distributed questionnaires in a convenient sampling. This research is practical in terms of research orientations, descriptive study in terms of objectives, survey in terms of research strategies and questionnaire based in terms of data collection. We use SPSS and Smart PLS softwares. Results indicate customer dissatisfaction increases customer cheating. In addition, Machiavellianism moderates the relationship between customer dissatisfaction and cheating of insurance customers.
    Keywords: Machiavellianism, Customer cheating, Customer dissatisfaction, Insurance, Moral hazard
  • Mohammad Zokai, Mohammad Reza KordBagheri, Ali Reza KordBagheri Pages 59-80
    Solvency, is one of the most important issues in the financial institutions risk management, particularly insurance companies. In order to investigate solvency, technical reserves is one of the most important elements and emphasis has been placed on this issue by rules and regulations. The purpose of this study is to model non-life insurance risk. There are different approaches in investigating non-life insurance risks. Traditional approach just considers the risk between inception and termination time. However, modern approaches identify and assess the risk on annual basis. Insurance companies need to consider coming years risks in order to manage them especially in economic decision making areas. To model the risk, we use stochastic additive loss reserving method. Total non-life insurance risk consists of risk reserve (deferred settlement of claims) and insurance premiums (future claims). Using a numerical example of a third-party reinsurance, we estimate the non-life insurance risks in one-year time horizon, multi-year time horizon and final few years.
    Keywords: Non-life insurance risk, Stochastic claims reserving, Additive loss reserving model
  • Mohammad Safari Pages 81-104
    Pension schemes are one of the most important and essential tools for ensuring and securing a minimum for old age people’s standard of living. Hence, governments design and provide pension schemes. However, many challenges are faced by pension funds around the world. The most common type of pension schemes are Defined Benefit (DB). These type of pension schemes are running a significant deficit. Hence, experts attempt to reform the pension systems. Hybrid private pension plans are one of the most appropriate alternatives. Because of their unique characteristics, such as good governance, competitiveness and risk-based supervision, these types of plans are more efficient. Consequently, in this research we study the financial feasibility on the implementation of these plans. We investigate the financial feasibility using Fuzzy Cognitive Mapping (FCM) in order to identify factors affecting the sustainability of pension schemes. Then, We determine the effect of each factor on financial sustainability. Finally, using the methodology of system dynamics (SD), the model is simulated and tested. While twenty-year simulation results indicate unsustainability of DB plans, hybrid pension plan’s cash flow shows an incremental trend.
    Keywords: Hybrid private pension plans, Sustainability of pension plans, Fuzzy cognitive mapping, System dynamics
  • Mohammad Safari Pages 105-125
    Pension schemes are one of the most important and essential tools for ensuring and securing a minimum for old age people’s standard of living. Hence, governments design and provide pension schemes. However, many challenges are faced by pension funds around the world. The most common type of pension schemes are Defined Benefit (DB). These type of pension schemes are running a significant deficit. Hence, experts attempt to reform the pension systems. Hybrid private pension plans are one of the most appropriate alternatives. Because of their unique characteristics, such as good governance, competitiveness and risk-based supervision, these types of plans are more efficient. Consequently, in this research we study the financial feasibility on the implementation of these plans. We investigate the financial feasibility using Fuzzy Cognitive Mapping (FCM) in order to identify factors affecting the sustainability of pension schemes. Then, We determine the effect of each factor on financial sustainability. Finally, using the methodology of system dynamics (SD), the model is simulated and tested. While twenty-year simulation results indicate unsustainability of DB plans, hybrid pension plan’s cash flow shows an incremental trend.
    Keywords: Hybrid private pension plans, Sustainability of pension plans, Fuzzy cognitive mapping, System dynamics