فهرست مطالب

فصلنامه کتابداری و اطلاع رسانی
سال بیست و یکم شماره 3 (پیاپی 83، پاییز 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/09/11
  • تعداد عناوین: 6
|
  • آرزو پوریایی، محسن مراثی صفحات 3-27
    هدف
    در نسخه‎های خطی علاوه بر مداد یا مرکب، به دو نوع مرکب دیگر به نام حبر و لیقه اشاره شده است. در این مقاله با رجوع به نسخه های قرون اولیه اسلامی به‎ویژه رساله عمدهالکتاب مضبوط در کتابخانه آستان قدس رضوی، تلاش شده است به ویژگی ها و تفاوت انواع مرکب پی برده شود. هدف اصلی مقاله حاضر، شناخت روش ساخت و کاربرد حبر اسود است. روش پژوهش: گرد آوری اطلاعات کتابخانه ای و اسنادی و در برخی موارد نیز برای اثبات صحت روش ها، روش آزمایش به کار گرفته شده است. به‎همین دلیل، روش تحقیق ترکیبی از روش توصیفی و تجربی است. برای رسیدن به نتایج دقیق، ابتدا روش تهیه حبر اسود در نسخه‎های خطی شناسایی شده و در تطبیق با یکدیگر و به‎ویژه رساله عمدهالکتاب قرار گرفت. سپس نتیجه به شکل آزمایشی ساخته و نتایج مشاهده شد. یافته‎های تحقیق: یافته های پژوهش نشان می دهد شیوه ساخت و کاربرد مرکب های مداد، حبر و لیقه متفاوت است. حبرهای اسود با ترکیبات ثابت: مازو، زاج، صمغ و آب، دارای چهار شیوه ساخت و چهار کاربرد متفاوت هستند که در نگارش بر روی کاغذ، پوست، سنگ و سفال استفاده می‎شوند. نتیجه‎گیری: مقایسه متن نسخه‎های خطی عمدهالکتاب، بیان الصناعات، قطف الازهار، در المکنون، تحف الخواص، صبح الاعشی و کتاب‎آرایی در تمدن اسلامی نشان داد در تمام منابع ذکر شده به‎غیر از عمدهالکتاب، به دلایلی از قبیل نقص، پراکندگی و ترجمه اشتباه نمی توان به شیوه های ساخت و کاربرد انواع مرکب دست یافت.
    کلیدواژگان: مرکب، مداد، حبر، لیقه، عمده الکتاب
  • فاطمه زارع زاده ، هادی شریف مقدم، فریبرز خسروی، مریم سلامی صفحات 28-56
    هدف
    پژوهش حاضر با هدف مشخص‎ساختن وضعیت استفاده از رسانه‏های اجتماعی در سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران به منظور تعیین بهترین رسانه‏های اجتماعی برای استفاده رسمی در سازمان صورت پذیرفت.
    روش شناسی: پژوهش توصیفی _ ‎تحلیلی بوده و به روش پیمایشی انجام شده است. جامعه پژوهش شامل274 کتابدار و 400 کاربر فعال سازمان اسناد و کتابخانه ملی بود که بر اساس جدول مورگان نمونه گیری و 355 نفر متشکل از 159 کتابدار و 196 کاربر تعیین گردید. اطلاعات به‎وسیله پرسش‎نامه در فرم گوگل جمع آوری و از آمار توصیفی میانگین برای توصیف داده ها و آمار استنباطی آزمون تی میانگین دو جامعه مستقل برای تحلیل فرضیه پژوهش با استفاده از نرم افزارهای اس‎پی‎اس‎اس و اکسل استفاده شد.
    یافته ها
    کتابداران (35/3) و کاربران (16/4) از برنامه‏های موبایلی رسانه‏های اجتماعی بیشترین استفاده را دارند. کتابداران از رسانه های اجتماعی در امور کتابخانه‏ای و پژوهشی کم استفاده می کنند، اما کاربران بیشتر از آنها و در حد متوسط از رسانه‏های اجتماعی در این امور استفاده‏ می کنند.
    کتابداران از تلگرام و اینستاگرام برای امور پژوهشی و خدمات کتابخانه ای بیشترین میزان استفاده را دارند. کاربران نیز برای انجام خدمات کتابخانه ای از تلگرام و اینستاگرام بیش از سایر رسانه های اجتماعی استفاده می کنند. برای امور پژوهشی علاوه بر تلگرام (34/4) و اینستاگرام (07/4) از لینکداین (76/3) و ریسرچ‏گیت (73/3) نیز نسبت به سایر رسانه‎های اجتماعی استفاده بیشتری می‎کنند.
    نتیجه گیری
    تلگرام، اینستاگرام، لینکداین و ریسرچ گیت به ترتیب به عنوان بهترین رسانه‏های اجتماعی برای استفاده رسمی در کتابخانه ملی تعیین و پیشنهاد می‏شوند. تهیه خط‏مشی مدون استفاده و ایجاد شرایط مناسب استفاده در کتابخانه ملی پیشنهاد می‎شود.
    کلیدواژگان: رسانه‏ های اجتماعی، وضعیت استفاده، سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران
  • ایوب رنجبر ، جواد عباس پور صفحات 57-90
    هدف
    هدف این مقاله مطالعه میزان توجه سه پایگاه اطلاعات علمی فارسی «بانک اطلاعات نشریات کشور» ، «مرکز اطلاعات علمی جهاد دانشگاهی» و «مرکز منطقه ای اطلاع رسانی علوم و فناوری» به گسترش پذیری جستجو و بازیابی مدارک (مقالات) به صورت پیوسته نویسی و جدانویسی است.
    روش شناسی: پژوهش حاضر از نظر هدف در ردیف پژوهش های کاربردی و از نظر طرح پژوهش از نوع تحلیل محتوا بوده است. جامعه آماری شامل مجموعه مدارک موجود در سه پایگاه اطلاعات علمی فارسی بود (29142 مدرک) که با استفاده از فرمول کوکران، 432 مدرک از آنها با روش نمونه گیری طبقه ای متناسب (نسبتی) انتخاب شد. ابزار پژوهش یک سیاهه وارسی محقق‎ساخته بود. سیاهه وارسی شامل ده قاعده از مجموعه قاعده های پیوسته نویسی و جدانویسی کتاب «دستور خط فارسی مصوب فرهنگستان زبان و ادب فارسی» به همراه مصداق های «واژگان یا کلیدواژه های انتخابی» از هر قاعده بود که امکان رخداد جدانویسی و پیوسته نویسی آنها در هنگام نگارش وجود داشت.
    یافته ها
    نتایج نشان داد میان پایگاه های اطلاعات علمی فارسی از نظر قابلیت بازیابی مدارک با هر یک از شکل های نگارشی اعم از پیوسته نویسی و جدانویسی تفاوت وجود دارد. علاوه بر این، یافته ها نشان داد، تنها 3/5% از مدارک انتخابی در هنگام جستجو در پایگاه های اطلاعاتی مورد مطالعه با همه شکل های نگارشی قابل بازیابی بود. در مقابل، 7/94% مدارک انتخابی فقط با همان حالت ثبت‎شده در پایگاه بازیابی شد. همچنین، مقایسه شکل نگارشی مصداق ها در عنوان، چکیده و کلمات کلیدی نسخه پی. دی. اف مدارک با اطلاعات نمایه‎شده از همان مدارک در پایگاه های اطلاعات علمی فارسی نشان داد، شکل نگارشی بخش قابل توجهی از مصداق های مدارک از حالت نگارشی نزدیک نویسی به جدانویسی یا پیوسته نویسی تغییر یافته است.
    نتیجه گیری
    با توجه به اینکه در پایگاه های مورد مطالعه چالش های پیوسته نویسی و جدانویسی به‎طور جامع و به منظور بهبود جامعیت نتایج جستجو مورد توجه قرار نگرفته است، این وضعیت نامطلوب می تواند به ازدست‎دادن مدارکی بینجامد که با دیگر شکل های نگارشی در پایگاه های اطلاعاتی ذخیره شده اند.
    کلیدواژگان: بازیابی اطلاعات، پایگاه های اطلاعات علمی، پیوسته نویسی، جدانویسی، خط فارسی، مرکز منطقه‏ای اطلاع‏ رسانی علوم و فناوری
  • لیلی سیفی ، راضیه کاظمی صفحات 91-124
    هدف
    هدف از این پژوهش، مروری نظام‎مند بر بررسی پژوهش ها در استفاده از مفاهیم بازاریابی جهت ارائه خدمات کتابخانه های عمومی به‎منظور شناسایی و کاربرد آن در کتابخانه ها و خلا پژوهشی موجود در پژوهش های انجام‎شده برای انجام پژوهش های آتی است.
    روش/ رویکرد پژوهش: روش پژوهش مرور نظام مند است. بدین‎منظور، پژوهش های مرتبط در 11 پایگاه ملی و 5 پایگاه اطلاعاتی خارجی بین سال های 1388 تا 1396 جستجو و شناسایی گردید. 76 پژوهش حاصل جستجو بود که پس از کنترل و بررسی پژوهش ها توسط پژوهشگران تعداد 17 مورد از مرتبط ترین آنها برای این پژوهش استفاده شدند. برای اعتبارسنجی نتایج، از متخصص دیگری به‎غیر از تیم پژوهش استفاده شد.
    یافته ها
    یافته ها نشان داد روش پژوهش های انجام‎شده در ایران با رویکرد کمی و با استفاده از ابزار پرسش‎نامه و در خارج با ترکیبی از دو رویکرد کمی و کیفی و ابزار مورد استفاده پرسش‎نامه و مصاحبه بود.
    نتیجه گیری
    نتایج حاصل از پژوهش ها نشان داد با توجه به نقش تحول فناوری‎ها، مدیران و کتابداران کتابخانه های عمومی می‎توانند با به کارگیری روش هایی از جمله خدمات مبتنی بر بازاریابی حرفه‎ای، مدل‎های بازاریابی و جهت‎گیری بازار، جایگاه حرفه خود را در راستای ارائه خدمات مشتری‎مدار و رضایت مشتری، بهبود بخشند.
    کلیدواژگان: بازاریابی، کتابخانه های عمومی، ایران، مرور نظام مند
  • محمد شاکر اردکانی ، منصور نیکنام جو، سید فرشاد سپهرتاج صفحات 125-153
    هدف
    پژوهش حاضر با هدف تحلیل نقش رهبری خدمتگزار در سکوت سازمانی با تمرکز بر نقش میانجی سرمایه اجتماعی، اعتماد سازمانی و عدالت سازمانی صورت گرفته است.
    طرح/ روش شناسی/ رویکرد: پژوهش از نظر هدف کاربردی و از نظر ماهیت و روش، توصیفی‎‎همبستگی از شاخه پیمایشی است. جامعه آماری پژوهش، کلیه کارکنان کتابخانه های عمومی استان یزد، مشتمل بر 207 نفر بود که با استفاده از فرمول کوکران و روش نمونه گیری خوشه ایدومرحله ای برای جامعه محدود، 126 پرسش‎نامه توزیع گردید. داده های پژوهش از طریق پرسش نامه عدالت سازمانی «نیهوف و مورمن» (1993) پرسش نامه سرمایه اجتماعی «ناهاپیت و قوشال» (1998) ، پرسش‎نامه اعتماد سازمانی راولینز (2008) ، پرسش‎نامه سکوت سازمانی «ون داین» (2003) و پرسش نامه رهبری خدمتگزار «تیلور و همکاران» (2007) گردآوری شده است که پایایی تمامی پرسش‎نامه ها بالاتر از 7/0 است؛ تجزیه وتحلیل داده های پژوهش با استفاده از مدل سازی معادلات ساختاری مبتنی بر استفاده از نرم افزار Smart-PLS2 انجام شده است.
    یافته ها
    نتایج پژوهش نشان داده است نقش رهبری خدمتگزار بر متغیرهای میانجی مثبت و معنادار است که در این بین بیشترین رابطه (697/0) با عدالت سازمانی بوده است. همچنین از بین متغیرهای میانجی، عدالت سازمانی و سرمایه اجتماعی بر سکوت سازمانی تاثیر معناداری دارد و تاثیر متغیر اعتماد بر سکوت سازمانی معنادار نبود. از طرف دیگر، عدالت سازمانی و سرمایه اجتماعی با شدت تاثیر 45 و 35% اثر رهبری خدمتگزار بر سکوت سازمانی را میانجیگری می کند.
    نتیجه گیری
    افزایش میزان توجه مدیران کتابخانه ها با سبک رهبری خدمتگزار به عدالت موجب فراهم‎ساختن محیطی همراه با اعتماد و تعامل‎های بیشتر شده که نتیجه آن کاهش سکوت سازمانی در کتابخانه های عمومی استان یزد است.
    کلیدواژگان: رهبری خدمتگزار، عدالت سازمانی، سکوت سازمانی، سرمایه اجتماعی، اعتماد سازمانی
  • شیوا یاری، فاطمه فهیم نیا صفحات 154-174
    هدف
    خودکارآمدی و باورهای فرد بر هیجان‏های افراد تاثیر می‏گذارد و عامل مهمی در شکل گیری آنهاست، اما باید دید تاثیر آن بر هیجان‏های دانشجویان پس از بازیابی اطلاعات چگونه است. بنابراین، هدف پژوهش حاضر، بررسی تاثیر خودکارآمدی دانشجویان دانشگاه رازی کرمانشاه بر هیجان‏های آنان پس از بازیابی اطلاعات است.
    روش
    پژوهش حاضر به روش پیمایشی و از نوع کاربردی انجام شد. ابزار گردآوری اطلاعات پرسش‎نامه بود. اعتبار پرسش‎نامه با استفاده از نظر متخصصان تایید شد. پایایی ابزار نیز بر اساس آلفای کرونباخ سنجیده شد و بین 76/0 تا 88/0 به‏دست آمد. جامعه آماری، دانشجویان تحصیلات تکمیلی رشته‏های علوم انسانی شاغل به تحصیل در دانشگاه رازی کرمانشاه بودند. پرسش‎نامه در بین نمونه (306نفر) توزیع و 278 (8/90%) پرسش‎نامه قابل‏ استفاده دریافت شد. یافته‏ ها: یافته‏ ها نشان داد میانگین خودکارآمدی بالاتر از حد متوسط است. دانشجویان پس از بازیابی اطلاعات، عمدتا هیجان‏های مثبت شامل شادی، آرامش و غرور را تجربه کرده‏اند. مولفه های «خودکارآمدی» توانستند 26% متغیر هیجان ها پس از بازیابی اطلاعات را در دانشجویان تبیین کنند. مولفه «وضعیت فیزیولوژیکی» بیشترین سهم را در این بین بر عهده داشت.
    نتیجه‏گیری: نتایج نشان داد دانشجویان خود را در طول بازیابی اطلاعات توانمند دیده‏اند، از بازیابی اطلاعات لذت برده و احساسات مثبتی را تجربه کرده‏اند، اما در مقایسه با دیگران خود را توانمندتر از آنان ندیده اند. داشتن احساسات خوشایند در هنگام بازیابی اطلاعات بیشترین تاثیر را بر هیجان‏های کاربران پس از بازیابی اطلاعات داشته است اما اگرچه مولفه‏های خودکارآمدی بر هیجان‏های دانشجویان بعد از بازیابی اطلاعات اثرگذارند، بخشی کوچکی از این متغیر را تبیین کردند.
    کلیدواژگان: بازیابی اطلاعات، خودکارآمدی، هیجان، دانشجویان تحصیلات تکمیلی، دانشگاه رازی کرمانشاه