فهرست مطالب

نشریه مطالعات ملی
سال نوزدهم شماره 4 (پیاپی 76، زمستان 1397)

  • 170 صفحه،
  • تاریخ انتشار: 1397/09/20
  • تعداد عناوین: 8
|
  • ابراهیم حاجیانی، زهرا ایروانی صفحه 3
    هویت ملی از مفاهیم اساسی نظم سیاسی اجتماعی است که با ویژگی های همبستگی ملی و انسجام نظام سیاسی نقش موثر و تعیین کننده ای در عرصه های مختلف جامعه دارد. از سویی در پرتو پیشرفت حیرت انگیز فناوری های نوظهور و تغییرات عمیق و شتابان جهانی، مدیران و سیاست گذاران کشورها کوشیدند به رغم تغییرات اجتناب ناپذیر بین المللی شدن، کشورشان را از تهدیدات جدی مصون بدارند تا آینده ی مطلوب و کم خطری برای کشورخود بسازند. هدف نوشتار حاضر، رصد تحولات هویت ملی در ده سال آینده ایران است و نیز درصدد پاسخ به این پرسش اصلی است که سناریوهای محتمل هویت ملی ایران تا یک دهه آینده چه خواهند بود؟ روش های شبه دلفی، مصاحبه، پویش محیطی، تحلیل تاثیر متقاطع و سناریونویسی از تکنیک های آینده پژوهی است که در مقاله حاضر برای تدوین سناریوهای هویت ملی در افق زمانی 10سال آینده استفاده شده اند. یافته های مقاله شامل سناریوهای سه گانه خوش بینانه، میانه و بدبینانه است و نشان می دهد که هویت مدرن، توسعه و کارآمدی و تساهل و مدارا، عدم قطعیت های کلیدی تاثیرگذار بر هویت ملی ایران در ده سال آینده است. از نظر خبرگان مشارکت کننده وقوع سناریوی میانه محتمل تر است.
    کلیدواژگان: هویت ملی، آینده پژوهی، پیش ران، ماتریس تاثیر متقابل، عدم قطعیت، پویش محیطی، سناریونویسی
  • صالح پرگاری، حسین محمدی، محسن جعفری صفحه 21
    یکی از منابع مهم شناخت هویت ایرانی، ادبیات فارسی است. در این پژوهش، هویت ایرانی در دیوان شش شاعر برجسته دربار سلجوقیان بزرگ، شامل ادیب صابر ترمذی، ازرقی هروی، انوری، امیرمعزی، عبدالواسع جبلی و لامعی گرگانی با تاکید بر سه مقوله: 1- کاربرد واژه ایران و عجم 2- توجه به شخصیت های اساطیری ایران 3- توجه به جشن های ایرانی بررسی شده است. پرسش اصلی این است که این شاعران تا چه میزان به این مولفه های هویتی توجه داشته اند. در این پژوهش از روش تحلیل محتوا استفاده شده است. نتایج این پژوهش نشان داد واژه ایران هفتاد و شش بار و عجم نود بار در دیوان ها آمده است. در این دیوان ها از سی و هفت شخصیت اساطیری ایران نام برده شده بود که نام ده شخصیت مهم 515 بار در اشعار آمده بود که نشان از کاربرد گسترده اساطیر ایرانی در شعر شاعران سلجوقی دارد. بررسی جشن ها نیز نشان می دهد نوروز و مهرگان به گستردگی در دربار سلجوقی برگزار شده است و مهم ترین مشوق قصاید مناسبتی شاهان سلجوقی بوده اند با این همه وزیران و دیوانیان ایرانی نیز از سرایش چنین اشعاری حمایت کرده اند.
    کلیدواژگان: ایران، سلجوقیان، نوروز، مهرگان، هویت ایرانی
  • حمید هوشنگی صفحه 37
    عوامل مختلفی بر تقویت و تضعیف هویت جمعی به ویژه هویت ملی تاثیر می گذارند. شناخت این عوامل و سنجش وضعیت آن در سطح جامعه علاوه بر این که می تواند زمینه ساز پیش بینی وضعیت آینده ارزش ها و هویت ملی و جمعی شود، سیاست گذاری هویتی را در مسیر دقیق تر و صحیح تری قرار می دهد. یکی از این عوامل، ارزش های اجتماعی است. این پژوهش بر آن است که میزان اعتقاد جامعه را به رواج ارزش های اجتماعی مورد بررسی قرار دهد؛ بنابراین از پیمایش به عنوان روش تحقیق و پرسشنامه محقق ساخته به عنوان ابزار گردآوری اطلاعات استفاده شده است. در این راستا با انتخاب جامعه آماری از میان افراد 18 تا 65 سال ساکن در مراکز 31 استان کشور در سال 1393 و براساس فرمول کوکران و نمونه گیری چندمرحله ای با توجه به جمعیت مرکز هر استان، در مجموع 15040 نفر به عنوان نمونه آماری انتخاب شدند. سنجش گویه ها نشان می دهد رواج ارزش های اجتماعی در جامعه تاثیر مثبت و مستقیمی بر گرایش به هویت ملی دارد و در مقابل تاثیر منفی و معکوسی بر گرایش افراد نسبت به هویت مدرن گذاشته است. بنابراین تقویت ارزش های اجتماعی منجر به تقویت هویت ملی می شود.
    کلیدواژگان: هویت جمعی ایرانیان، هویت ملی، ارزش های اجتماعی، ارزش های اخلاقی
  • احسان بابایی سالانقوچ، محمد مسعود، کامران ربیعی صفحه 67
    دیدگاه های مختلف درخصوص شهر خوب ضمن ارائه ی تصویری از یک جامعه مطلوب، می توانند برای ارزیابی سکونت گاه های مختلف مورد استفاده قرار گرفته و راهنمایی هایی برای حرفه و عمل شهرسازی به دست دهند. این نظریه ها به تبعیت از ماهیت هنجاری خود، حامل ارزشی مشخصی هستند. بر این اساس از یک سو استفاده از آنها مستلزم شناخت این زیربناهای ارزشی است و از سوی دیگر در هر بستر مشخص باید نسبت به ارائه ی مولفه ها و ویژگی های شهر خوب بر اساس ویژگی ها، ارزش ها و باورهای بومی اقدام شود. این مقاله در پی آن است که به تبیین و ارائه مولفه های شهر خوب در اندیشه ایران شهری بپردازد و برای این کار از روش تحلیل موقعیت بهره گرفته است. تحلیل موقعیت یکی از نسخه های روش نظریه ی زمینه ای است که با نقشه ای کردن داده های مختلف، تصویر بزرگ یا خبر بزرگ در خصوص موقعیت مورد بررسی را تشریح می کند. نتایج مطالعه نشان می دهد که ویژگی های شهر خوب در اندیشه ایران شهری را می توان ذیل 5 مولفه و 14 زیر مولفه تبیین کرد: زیست پذیری (با زیرمولفه های امنیت، رفاه و کفایت) ؛ زمان مندی (با زیرمولفه های ثبات فرهنگی و بازخوانی هویتی) ؛ خرد (با زیرمولفه های نظم، تعادل و حکمت) ؛ هویت (با زیرمولفه های هویت آسمانی، هویت آئینی و هویت ملی) ؛ و تعامل (با زیرمولفه های رواداری، مهر با طبیعت و تعامل و مهر با اجتماع).
    کلیدواژگان: اندیشه ایران شهری، تحلیل موقعیت، شهر خوب، هویت ملی
  • جلیل دارا، محمد بابامیر ساطحی صفحه 85
    بررسی متن های تاریخی نشان می دهد که در دوران جدید، اشتیاق دولت های اروپایی به شناخت شرق ازجمله ایران افزایش یافته و هرکدام از آن دولت ها به شیوه های مختلف به دنبال رسیدن به این هدف بسیار پر ارزش بودند. آثار و منابع مکتوب از جمله سفرنامه ها در این زمان، مهم ترین ابزار شناخت این دولت ها ازجمله انگلستان بود. بر همین اساس، کتاب ها و سفرنامه های متعددی در زمینه ی ممالک مشرق زمین به نگارش درآمد. یکی از مهم ترین این آثار مربوط به نوشته های لرد کرزن از جمله سفرنامه «ایران و قضیه ایران» است. جایگاه کرزن به دلیل کسب مناصب مهم در دولت بریتانیا که تا سمت وزیر امور خارجه این کشور نیز پیش رفت و هم چنین به دلیل تلاش وی برای اخذ امتیازات استعماری از ایران ازجمله انعقاد قرارداد 1907 و 1919، از اهمیت بالایی برخوردار است. سوال اساسی تحقیق این است که با مبنا قرار دادن نظریه شرق شناسی ادوارد سعید، نگاه لرد کرزن نسبت به ایران بر چه شاخصه هایی استوار است؟ فرضیه تحقیق بیانگر این امر است که فرادستانه بودن، دیگرسازی براساس مفاهیم ذات گرایانه، نگاه کل نگر و تعمیم دهنده، از شاخصه های حاکم بر دیدگاه لرد کرزن درباره ایران است.
    کلیدواژگان: لرد کرزن، شرق شناسی ادوارد سعید، غرب، ایران
  • محمدرضا قمری صفحه 105
    زمینه و هدف
    مطرح شدن دیدگاه های تک فرهنگی در آموزش و گسترش فراگیری زبان انگلیسی به عنوان ابزار اصلی جهانی شدن نگرانی ها را افزایش داده است. این مقاله با هدف بررسی رابطه یادگیری زبان انگلیسی و شکل گیری هویت ملی به آسیب شناسی یک روند جهانی در میان زبان آموزان می پردازد. نتایج این تحقیق با روشنگری نسبت به نظریات متفاوت و معارض درباره ی تاثیر جهانی شدن بر هویت ملی افق دید بهتری ارائه می دهد. این تحقیق کوشیده است رابطه بین رشته تحصیلی، جنسیت و سن دانشجویان با هویت ملی و هم چنین رابطه رشته تحصیلی با سرمایه گذاری در فراگیری زبان انگلیسی را بررسی کند.
    روش
    روش تحقیق پیمایشی و ابزار گردآوری داده ها، پرسشنامه و مصاحبه است. جامعه آماری، دانشجویان دانشگاه های شهید بهشتی و علامه طباطبایی است. حجم نمونه با استفاده از فرمول کوکران 189 نفر محاسبه شد و با استفاده از روش نمونه گیری خوشه ایاطلاعات جمع آوری و از ده درصد نمونه مصاحبه به عمل آمد. برای آزمون فرضیه های تحقیق، از آزمون تی مستقل، تحلیل واریانس و آزمون توکی استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج تفاوت قابل ملاحظه ای را در رویکرد دانشجویان نسبت به هویت ملی نشان ندادند؛ اما در میان دانشجویان با سابقه فراگیری زبان در موسسات زبان تفاوت قابل ملاحظه ای بین زبان آموزان سطوح پایین با سطوح پیشرفته تر مشاهده شد. هم چنین معنادار بودن تاثیر متغیرهای جنسیت و سن نقش عوامل زمینه ای و متغیرهای مستقل را نمایان کرد.
    کلیدواژگان: هویت، هویت ملی، فراگیری زبان انگلیسی، جهانی شدن، موسسات زبان آموزی
  • مسعود خنجرخانی صفحه 121
    هدف این نوشتار بررسی هویت یابی های ممکن و مطلوب در عصر ارتباطات براساس هرمنوتیک فلسفی هانس گئورگ گادامر است. روش پژوهش تحلیلی استنتاجی از نوع پژوهش های کیفی است. در هرمنوتیک فلسفی گادامر در ارتباط فهم منوط به عناصری همچون سنت، تاریخمندی فهم، زبانمندی، امتزاج افق ها و تعاملات تاملی «من» و «تو» ها در فرایندی بی پایان، است. در صورت عدم حضور هرکدام از عناصر و هم چنین استیلا و مهار «من» یا «تو» ، بر دیگری، روند تعالی انسان دچار نقصان می شود. با تصور این وضعیت برای مقوله هویت می توان چهار حالت متصور شد، که سه هویت ممکن و یک هویت مطلوب است: 1- مهارشدگی (هویت مهارشده) زمانی که فرد از داشته های خود آگاه نباشد و «غیر» غالب باشد؛ 2- مهارگری (هویت مهارگر) زمانی که همسوسازی و غیبت «تو» رخ دهد؛ 3- بی هویتی هم حاکی از غیبت هر دوی «من» و «تو» است؛ 4- اما براساس مبانی اندیشه گادامر می توان شکل چهارمی از هویت یابی را استلزام کرد، که از خودفهمی شروع، با دگرفهمی تعدیل و با هم فهمی شکل می گیرد.
    کلیدواژگان: هویت، هرمنوتیک فلسفی، امتزاج افق ها، گادامر
  • سمیه موسویان صفحه 141
    یکی از کارکردهای اصلی مجسمه های شهری در ایران با توجه به پشتوانه فرهنگی غنی آن، ارتقای کیفیت بصری و انتقال مفاهیم هویتی به منظر شهر است که می تواند در شکل گیری و همسو بودن با هویت معنایی موجود، نقش عمده ایی عهده دار باشد. اکنون این مساله مطرح می شود که مجسمه های شهری تهران به عنوان یک عنصر کالبدی و بصری از ابتدای حضورشان در انتقال مفاهیم هویتی به منظر فرهنگی شهر چه جایگاهی داشته اند؟ و چگونه در جهت ایجاد «هویت مکان» ایفای نقش کرده اند؟ این تحقیق به صورت کیفی و روش توصیفی تحلیلی به مطالعه پیشینه و دلایل پیدایش مجسمه ها در شکل گیری مفهوم هویت منظر فرهنگی شهر تهران پرداخته است. نتایج پژوهش بیانگر آن است که مجسمه های شهری تهران از زمان پیدایش تا امروز روندی متغیر در بازنمود هویت بخشی به منظر شهر داشته اند. به طوری که مجسمه های دوره پهلوی و بالاخص دوره انقلاب اسلامی (دهه 60 و 70) ، از طریق ویژگی هایی چون «زمینه گرایی» و «محتواگرایی» در هر دوره به ترتیب نوعی «هویت اسطوره ای/ اقتدارگونه» و «هویت ارزشی» را از طریق بازنمود محتوای زمینه ای (فرهنگی، اجتماعی، سیاسی) و معنایی به منظر فرهنگی شهر منتقل کرده اند، درحالی که این نقش عمدتا در دهه 80 کمرنگ تر شده است.
    کلیدواژگان: مجسمه سازی شهری، هویت، منظر فرهنگی، تهران
|
  • Ebrahim Hajiani, Zahra Iravani Page 3
    The national identity is one of the basic concepts of the social political order, which has the important role of national solidarity and the cohesion of the political system in various fields of society. On the one hand, in the light of the breakthrough advancement of emerging technologies and the rapid changes of the globalization, policy makers and leaders, in spite of the inevitable changes in internationalization, maintain their country safe from serious threats and try to draw a desirable and low-risk future for their country. The purpose of this article is to pursue the changes of the national identity over the next 10 years. The methods like Delphi pseudo, interviews, environmental scanning, cross-impact analysis, and Scenario Writing of futures studies' techniques are used in this paper to develop national identity scenarios in the next 10 years' horizons. The findings of this paper include optimistic, moderate, and pessimistic triple scenarios and show that modern identity, development and efficiency, tolerance are key uncertainties affecting Iran's national identity for the next ten years.
    Keywords: National Identity, Futures studies, Deriving force, Cross-inpact Matrix, Uncertainty, Environmental Scertainty, Environmental Scenning, Scenario Writing
  • Saleh Pargari, Hossein Mohammadi, Mohsen jafari Page 21
    One of the most important resources of Iranian identity is the Persian literature. In this study, the Iranian identity was examined in poems of six prominent poets of the Great Seljuk court including Adib Saber Tarmezi, AzraqiHeravi, Anvari, Amir-Ma'azi, Abdul WassaJabali and LamiehGorganiby emphasizing on three categories: 1) application of the terms Iran and Ajam; 2) mythological characters of ancient Iran; 3) Iranian celebrations by Content Analysis method. As the results showed, the term "Iran" was used sixty-seven times and "Ajam" was used ninety times in poems. Thirty-seven mythological characters of ancient Iran were mentioned in these poems. Ten important characters were mentioned 515 times in poems, which indicates the extensive use of Iranian mythology in poems of Seljuk poets. The result also showed that Nowrouz and Mehregan were widely held in the Seljuk court and Seljuk kings encouraged occasional ballades. It was also found that IranianVazirs (ministers) and Diavanids (bureaucrats) supported these poems and greatly contributed to supporting Iranian identity in Seljuks court.
    Keywords: Seljuks, Iranian identity, Persian literature, Nowrouz, Mehregan
  • Hamid Houshangi Page 37
    Various factors influence the strengthening and weakening of collective identity, especially national identity. Understanding these factors and assessing their status at the community level, in addition to being able to predict the future status of values and national and collective identities, leads identity policy in a more precise and accurate direction. One of these factors is social values. The present study seeks to examine the extent of society's belief in the prevalence of social values. So, scrolling as a research method and a researcher-made questionnaire was used as a data gathering tool. In this regard, by selecting a statistical society among 15- to 65-year-olds residing in centers of 31 provinces of the country in 2014 and based on the Cochran formula and multi-stage sampling according to the population of each province, a total of 15040 individuals were selected as the statistical sample. Measurement of items indicates that the prevalence of social values in society has a positive and direct effect on the tendency toward national identity, and has negatively influenced the tendency of individuals to modern identity, therefore, strengthening social values leading to strengthen national identity.
    Keywords: Iranian collective identity, National identity, Social values, Moral values
  • Ehsan Babaei Salanghooch, Mohammad Masoud, Kamran Rabiei Page 67
    Different visions about good city present perspectives about desirable society and can be used as criteria for assessment of different settlements. Besides that, this perspectives and theories provides guidelines for urban planners and urban designers. Recognition of the underlying values of this theories is urgent for employment of them in a given context. On the other hand in a given context, planners and designer should present suitable criteria based on indigenous values and characteristics. In this article we explain and present the characteristics of good city in Iran-Shahri thought. For this purpose, we use situational analysis. SA, as one of the various versions of grounded theory, is a research methodology that uses the situation broadly conceived as the unit of analysis. As a result, this article propose 14 sub-category and 5 category as the characteristics and components of good city in Iran-Shary thought. The categories are: livability, timing, reason, identity and interaction..
    Keywords: Iran-Shahri thought, Situational analysis, Mapping
  • Jalil Dara, Mohammad Babamir Satehi Page 85
    Surveying the historical texts reveal that Europeans have been increasingly interested in bolstering their knowledge about the eastern countries such as Iran, because of the Modern Period and political, military, and economical changes in Europe. European’s states have employed various methods when they were studying the East. At that time, travel writing was the primary source of knowledge showing the eastern countries to the European states such as Britain. This is a possible reason why travel writings about the eastern countries were widely published. One of the salient travel writings is the Persia and the Persian Question by Lord Curzon. The author is a prominent figure firstly because of his important position in Great Britain, which was, sometimes, as high as the Foreign Minister, and secondly, because of his efforts to obtain colonial concessions from Iran, including the 1907 and 1919 treaties. This research sheds light on the basic questions about the what the various factors of George Curzon's view about Iran are based on, as well as, considers Edward Said's theory of Orientalism. The results indicate that Lord Curzon's views about Iran are hegemonic which are characterized by moralization based on essentialist concepts and generalization. It should be mentioned that the present research has been conducted by using descriptive analysis method of the text commentary type.
    Keywords: Lord Curzon, Edward Said Orientalism, West, Iran.
  • Mohammad Reza Ghamari Page 105
    Goal: Monocultural approaches in education and growing demand of EFL learning as a main tool for globalization have increased concerns. While examining the relationship between EFL learning and national identity, this article offers a pathological viewpoint toward this global trend. The results are expected to shed lights on the conflicting viewpoints on the effect of globalization on national identity. Furthermore, attempts have been made to find out if there is any correlation among participants' majors, investment in language learning, gender and age with the construction of national identity.
    Method
    The participants in this study included 189 language learners, both male and female, studying at Shahid Beheshti University. The main instrument used to collect data on national identity was a questionnaire. About 10% of the participants were randomly selected for a face-to-face interview. To compare the students' performances on the questionnaire items depicting national identity and its relation with participants' investment in EFL learning, majors, gender and age, some independent samples t-tests, a one-way ANOVA and Tukey's multiple comparisons were run.
    conclusion
    The results indicated no statistically significant correlation between EFL learning and national identity. However, some differences were observed between beginners and more advanced learners. The outcome increased the complexity of national identity and the factors involved and put forward more questions for the researcher. Participants performed similarly on all majors as far as national identity was concerned but students in different majors performed differently on investment in EFL learning. Moreover, they performed differently on national identity as far as gender and age were concerned. The study clarified the existence of more variables in the process of globalization and identity formation and cast doubt on the unprofessional views in the area. The study made the role of contextual factors such as gender and age seem more salient. The intervention of these variables may either strengthen or weaken the effect of globalization on national identity.
    Keywords: Identity, National identity, English language learning, Globalization, Language institutes
  • Masoud Khanjarkhani Page 121
    The purpose of this research is to investigate possible and desirable identities In the age of communication, based on the philosophical hermeneutics of Hans Georg Gadamer. The methodology of this research is analytical-deductive and is a type of qualitative research. Gadamer's philosophical hermeneutics is related to understanding, and understanding is based on elements such as tradition, history, linguistics, fusion of horizons, and the interactions between the "I" and "Thou" in an endless process. In the absence of any of the elements, as well as the control of "I" or "Thou", on the other, the process of human excellence is diminished. By imagining this situation for the identity issue, four types could be imagined, which are three possible identities and a desirable identity: restraint (self-consciousness) when a person is not aware of his own and "non" is dominant; an intruder (the identity of the suppressor) when the alignment and absence of "otherness" occur; Identity denotes the absence of both "I" and "Thou", but based on Gadamer's ideas, one can impose the fourth form of identification, which begins with self-understanding, with a misunderstanding and with an understanding.
    Keywords: Identity, Philosophical Hermeneutics, Fusion of horizons, Gadamer
  • Somayeh Moosavian Page 141
    One of the main functions of urban sculptures in Iran, Regarding its rich cultural backing, is the promotion of visual quality and the induction of identity concepts in the city's Landscape, which can play a major role in shaping and coherence with the existing semantic identity. Now it is argued that what is the status of Tehran's urban sculptures as a physical and visual element from the beginning of their presence in creating the concept of identity in the cultural Landscape of the city? And How have they played a role in creating a "place identity"? This research is a qualitative and descriptive-analytical method to study the background and the reasons for the Emersion of sculptures in shaping the concept of cultural landscape identity in Tehran. The results of the research indicate that Tehran's urban statues have been a variable trend in representing the identity of the city from the time of its emergence to the present. Thus, through features such as groundlessness and contentism in each ear, the statues of Pahlavi era and specially Islamic revolutionary era, respectively had transferred a kind of mythical authoritative identity and valuative identity by representing the underlying and semantic content to the city’s cultural landscape, while this role was generally diminished in the 1380's.
    Keywords: Urban Sculpture, Identity, Urban Cultural Landscape, Tehran