فهرست مطالب

نشریه مطالعات ملی
سال بیستم شماره 2 (پیاپی 78، تابستان 1398)

  • تاریخ انتشار: 1398/02/28
  • تعداد عناوین: 8
|
  • خسرو احمدپور، سید حسین سراج زاده صفحات 3-24

    هویت ملی از مهم ترین مفاهیم عصر حاضر به شمار می رود. تحقیقات بسیاری در دهه های اخیر در کشور با موضوع هویت ملی انجام شده است. مرور نظام مند تحقیقات صورت گرفته در این حوزه می تواند نقاط ضعف و قوت این تحقیقات را نشان دهد و برای تحقیقات آینده مفید باشد. در این نوشتار سعی شده مقالات علمی پژوهشی منتشر شده در کشور که با رویکرد کمی و با روش پیمایشی به موضوع هویت ملی پرداخته اند، به شکل سیستماتیک بررسی شود. در ابتدا 51 مقاله منتشر شده با موضوع هویت ملی در بازه ی زمانی سال 1390 تا میانه 1395 انتخاب شد و سپس مقالات از جنبه های مختلفی چون چارچوب نظری، جمعیت مورد مطالعه، متغیرهای اصلی، ابعاد هویت ملی و روابط هویت ملی با سایر متغیرها مورد بررسی قرار گرفتند. در پایان نیز یافته های تحقیق با رویکرد انتقادی جمع بندی و تحلیل شد. کمبود تحقیقات جامع و مطالعات طولی، عدم توافق بر سر مولفه های شکل دهنده ی آن، نبودن مبانی نظری مشخص و عدم انسجام نظری و ضعف در تحلیل برخی از شایع ترین کاستی های مشاهده شده در مقالات بررسی شده بودند.

    کلیدواژگان: هویت، هویت ملی، بررسی مقالات، مرور سیستماتیک
  • عطاءالله عبدی، مراد کاویانی راد، حسین سیف الدینی صفحات 25-44

    کشورها برای تاسیس، بقا و استمرار نیازمند علت هستند که در جغرافیای سیاسی از آن با عنوان علت وجودی کشور یاد می شود. علت وجودی یک کشور پاسخی مستقیم به این پرسش است که چرا باید یک کشور به عنوان دولتی مستقل وجود داشته باشد. علت وجودی برخی از کشورها خودانگیخته و داخلی است و برخی دیگر براساس سیاست های استعماری و یا تجزیه امپراتوری های بزرگ به دولت ملت های کوچک به وجود آمده اند. با فروپاشی اتحاد شوروی کشوری به نام جمهوری آذربایجان در جنوب قفقاز و همسایگی ایران ظهور کرد. این مقاله در صدد پاسخگویی به این پرسش است که علت وجودی این کشور تازه تاسیس چیست؟
    روش تحقیق این پژوهش توصیفی تحلیلی و ابزار گردآوری داده های مطالعات کتابخانه ای است. فرضیه اصلی این مقاله بر این گزاره مبتنی است که تضادهای فرهنگی و ژئوپلیتیک بین دو کشور ایران و جمهوری آذربایجان ناشی از تضاد در علت وجودی است. یافته های موجود نشان می دهد که این تضاد موجب شده است که به رغم روابط خوب دیپلماتیک، روابط، خصلت شکنندگی پیدا کرده اند. به طوری که با هر حادثه ای متزلزل شود. بخش بزرگی از این بی اعتمادی در لایه های عمیق نظریه علت وجودی کشور آذربایجان نهفته است.

    کلیدواژگان: علت وجودی کشور، جمهوری آذربایجان، ایران، امنیت ملی، راهبرد ژئوپلیتیک
  • حبیب الله محمدی، سیروس ایزدپناه صفحات 45-60

    محققان زیادی رابطه ی یادگیری زبان انگلیسی و عوامل اجتماعی، همچون هویت را بررسی کرده اند، اما مطالعات اندکی به بررسی رابطه ی یادگیری زبان انگلیسی و تغییر یا شکل گیری هویت اجتماعی فرهنگی زبان آموزان پرداخته اند. تحقیق حاضر رابطه ی یادگیری زبان انگلیسی و شکل گیری هویت زبانی زبان آموزان ایرانی را با فرض وجود رابطه ی مثبت معنادار بین متغیرها بررسی کرده است. برای این کار 360 زبان آموز در سطح متوسط و پیشرفته در محدوده ی سنی 14-35 به صورت تصادفی خوشه ایانتخاب شدند و به پرسشنامه هویت زبانی و آزمون تعیین سطح یادگیری آکسفورد پاسخ دادند. اطمینان و اعتبار ابزارهای به کاربرده شده از سوی سازندگان تاییدشده بود. علاوه بر آن، محقق ضریب همبستگی کرون باخ (بالای 70%) و ترجمه برگشتی بیتون را برای تایید اطمینان و اعتبار ابزارها استفاده کرد. نتیجه ی ضریب همبستگی پیرسون رابطه ی مثبت و معناداری را بین یادگیری زبان انگلیسی و هویت زبانی (میزان تغییر در هویت اجتماعی فرهنگی) زبان آموزان نشان داد.

    کلیدواژگان: هویت، هویت اجتماعی، هویت اجتماعی فرهنگی، هویت زبانی
  • سیروس محمودی صفحات 61-76

    پژوهش حاضر با هدف بررسی وضعیت مولفه های هویت ملی در کتاب های درسی پایه دوازدهم متوسطه نظری انجام شده است. این پژوهش توصیفی و از نوع تحلیل محتوا است. جامعه آماری پژوهش، شامل همه ی کتاب های درسی پایه دوازدهم است که در سال1397 چاپ شده است. شش عنوان کتاب تحلیل فرهنگی، دین و زندگی، هویت اجتماعی، فارسی 3، نگارش 3 و تاریخ 3 به صورت هدفمند در نمونه قرار گرفت. ابزار اندازه گیری، چک لیست (سیاهه وارسی) تحلیل محتوای محقق ساخته بوده است و نتایج پژوهش با استفاده از شاخص های آمار توصیفی بررسی شده است. یافته های پژوهش نشان داد که در کتاب های درسی پایه دوازدهم، به برخی از ابعاد و مولفه های هویت ملی توجه کافی نشده است. فراوانی مولفه های هویت ملی در کتاب های درسی پایه دوازدهم رشته علوم انسانی به طور معناداری بالاتر از کتاب های درسی رشته های تجربی و ریاضی بوده است.

    کلیدواژگان: هویت ملی، کتاب های درسی، پایه دوازدهم، تحلیل محتوا
  • جمال الدین مهدی نژاد، حمیدرضا عظمتی، علی صادقی حبیب آباد صفحات 77-94

    معنویت برای انسان قدمتی به درازای تاریخ آفرینش او دارد؛ زیرا خداوند از همان خلقت بشر، او را مرکب از دو جنبه ی مادی و الهی آفرید و اصالت را به جنبه ی معنوی و روحانی داد. معماری از این امر مستثنی نیست؛ مسجد از آن خداست و به مثابه ی نمادی آشکار از رحمت الهی اش و زبانی نمادین از انگاره های معنوی مطرح است. این پژوهش سعی دارد به مولفه های کالبدی (تزیینات، مصالح، فرم، تناسب ها) و تاثیر آن بر درک «حس معنویت» در معماری داخلی مساجد بپردازد. جامعه ی آماری، دانشجویان تحصیلات تکمیلی ورودی 96 دانشگاه های سراسری تهران در رشته معماری و مرمت است. حجم نمونه با روش کوکران 169 نفر تعیین شد. تحلیل داده ها در نرم افزار «SPSS21» و «AMOS» و آزمون تحلیل مسیر استفاده شده است. نتایج نشان می دهد مولفه های تزیینات، فرم و تناسب ها بر درک حس معنوی تاثیر معناداری داشته و اما برای مولفه ی مصالح رابطه ی معناداری مشاهده نشده است.

    کلیدواژگان: معماری مساجد ایران، حس معنوی، مولفه های کالبدی
  • اکبر زارع شاه آبادی، میثم غلامی صفحات 95-109

    هدف نوشتار حاضر بررسی رابطه ی بین احساس تعلق و حق به شهر است. چارچوب نظری مورد استفاده، نظریه ی حق به شهر هنری لوفر است. روش پژوهش پیمایشی و جامعه آماری شهروندان 18 سال به بالای شهر یزد در سال 1397 است، که تعداد 365 نفر با استفاده از فرمول کوکران به عنوان نمونه به روش نمونه گیری خوشه ایچند مرحله ای انتخاب شده اند. ابزار مطالعه پرسشنامه ی محقق ساخته بوده که اعتبار آن از طریق صوری و پایایی آن از طریق محاسبه آلفای کرونباخ به دست آمده است. یافته ها نشان داد که میزان احساس تعلق به شهر از حد متوسط بالاتر و حق به شهر از حد متوسط پایین تر می باشد. نتایج این مطالعه نشان می دهد که بین حق به شهر، احساس تعلق و ابعاد آن دسترسی به سرگرمی، احساس امنیت، حمل و نقل راحت، سهم فیزیکی و کنترل و مالکیت رابطه مثبت و معنی داری وجود دارد. هم چنین بین ناحیه های شهری، حق به شهر و احساس تعلق نیز رابطه معنی داری وجود دارد. نهایتا با توجه به مدل رگرسیونی، دو متغیر جنسیت (17/0) و حق به شهر(37/0) مجموعا 16 درصد از واریانس احساس تعلق را تبیین می کنند.

    کلیدواژگان: احساس تعلق، حق به شهر، سهم فیزیکی، شور زندگی، کنترل و مالکیت
  • بابک ارسیا، احمد ساعی، علیرضا ازغندی صفحات 111-130

    پژوهش حاضر با عنوان «ارائه ی مدل اثرگذار هویت و اعتماد اجتماعی بر نگرش به توسعه سیاسی» در بین شهروندان تهرانی بالای 18 سال شهر تهران اعم از زن و مرد، انجام گرفته است. روش تحقیق در این پژوهش پیمایش است و تکنیک جمع آوری داده ها نیز پرسشنامه بوده است. پرسشنامه ها بین 724 نفر شهروند تهرانی بالای 18 سال که به صورت کاملا تصادفی به روش نمونه گیری خوشه ایچندمرحله ای انتخاب شدند، توزیع گردید. نتایج حاصل از این بررسی نشان داد که هویت اجتماعی و تمامی ابعاد چهارگانه ی آن و هم چنین اعتماد اجتماعی و تمامی ابعاد یازده گانه ی آن بر روی نگرش شهروندان تهرانی به نگرش به توسعه ی سیاسی و ابعاد سه گانه ی آن تاثیر مثبت دارند. اما هویت اجتماعی، اعتماد اجتماعی و نگرش شهروندان تهرانی به توسعه ی سیاسی در سطح مطلوبی نیست.

    کلیدواژگان: هویت اجتماعی، اعتماد اجتماعی، نگرش به توسعه سیاسی
  • صفر قائدرحمتی، صادق نجاتی صفحات 131-146

    هویت شهری، زاده ی تمایلات اجتماعی درون کالبد شهری است که فرم و شکل ویژه خود را دارد. لذا هویت شهری مفهومی پیچیده و چند بعدی است که حاصل تاریخ و فرهنگ خاص یک شهر و یک جامعه حاکم بر شهر است. میدان ها به عنوان عنصر هویت دهنده به شهر، در ایران در طول زمان بسیار تغییر کرده اند که این تغییرات منجر به تغییر عملکرد و هویت آنها شده است. این پژوهش عواملی را بررسی می کند که باعث تبدیل میدان امام خمینی به فلکه شده، است. روش این پژوهش، توصیفی تحلیلی و تاریخی است. عواملی مانند تغییر جریان های سیاسی، اجتماعی و مذهبی ، از بین رفتن مرکزیت میدان، تردد بیش از حد خودروها، از بین رفتن زیبایی های شهرسازی و معماری گذشته و نیز ممانعت از حضور گسترده ی مردم باعث تبدیل میدان امام خمینی (توپخانه) به فلکه و از بین رفتن بخشی از هویت شهر شده است.

    کلیدواژگان: هویت شهری، میدان، میدان توپخانه، فضای شهری
|
  • Pages 3-24

    National identity is one of the most important concepts of the current time. Many studies with the national identity issue have been conducted in the country in recent decades. A systematic review of conducted researches in this area can show us the weak-points and the strength of these researches and contribute to future studies. In this article, we have tried to systematically review those research papers published in the country who addressed the issue of national identity with a quantitative approach and using the questionnaire technique. Initially, 51 articles on the national identity issues published during 1390 to mid-1395 were selected, and then papers were examined from various aspects such as theoretical framework, statistical population, main variables, national identity dimensions, and national identity’s relationships with other variables. Finally, the findings of the research were summarized and analyzed with a critical approach. The lack of comprehensive and longitude researches, disagreement upon the concept of national identity and its constructive elements, the lack of defined theoretical framework, and the weakness in analyzing some of the most common deficiencies in articles have been evaluated.

  • Pages 25-44

    ountries need to have a reason for their formation, survival, and continuity, which is referred to as the “raison d`etre of state” in political geography. The reason for the existence of a country is a direct response to the question of why there should be a state as an independent state. The reason for the formation of some countries is spontaneous and internal. The existence of some other countries is the outcome of colonial policies or the division of large empires into state-small nations. With the collapse of the Soviet Union, a country called the Republic of Azerbaijan appeared in Transcaucasia and Iran’s neighborhood. This article seeks to answer the question of what is the reason for the existence of this newly-established country and what is its relative importance for Iran's existential and national security? The research method is qualitative. This study uses historical sources to explore the raison d`etre of the Republic of Azerbaijan and its impact on Iran’s national security. The main argument of this article is that the cultural and geopolitical contradictions between Iran and Azerbaijan spring from the raison d`etre. This study shows that contradictions between the two countries of Iran and Azerbaijan are deep and rooted in the raison d`etre. Although the two countries have had a good diplomatic relationship, these contradictions have led to a wall of distrust between the two countries and have made the relationship fragile. Consequently, the relationship could get strained with any unpleasant incidence. A large part of this mistrust lies in the raison d`etre of Azerbaijan whose structure is in conflict with the national entity of Iran.

  • Pages 45-60

    Many researchers investigated the relationship between learning English and social factors, such as identity. However, there are few studies on the relationship between EFL learning and sociocultural identity changes. The present has investigated the relationship between English learning and Iranian learners’ language identity as hypothesized that there is a significant relationship between variables. To this end, 360 intermediate and advanced English students in the age range of 14-35, were selected based on cluster sampling method, and answered the Oxford Quick Placement Test and Language Identity questionnaire. The Questionnaires and tests were valid and reliable. Furthermore researcher used Cronbach’s Coefficient Alpha (over 70%) and backward- forward translation to check the reliability of the Questionnaires and tests. The result of the study has revealed that EFL learning had a positive significant relationship with sociocultural identity changes.

  • Pages 61-76

    The current study was implemented to study the level of national identity content that exists in twelfth Grade textbooks in Iran. The study used a content-analysis-based descriptive method. The research population included all twelfth Grade books that published in 2018. Six book titles, "Cultural analysis", "Religion and Life", "History", "social Identity", "Farsi" and "Writing were intentionally collected in the sample. Measuring instrument was Content analysis checklist. The results of the study were analyzed by descriptive statistics. The results showed that there is not a balanced and comprehensive attention to the components of national identity in the text books of the twelfth grade. It is suggested that the curriculum of the twelfth Grade be reviewed based on the components of national identity.

  • Pages 77-94

    Spirituality has a history as long as the creation history for human, as God created human from both material and divine aspects, and gave the originality to the spirituality aspect. Architecture is no exception to this. The mosque is for God and a vivid symbol of divine mercy and a symbolic language of spiritual notions. The study tried to examine the physical components (decorations, materials, form, and proportions) and their effects on understanding the "spiritual sense" in the internal architecture of the mosques. The population was the students entering the public universities of Tehran in 2017 in architecture and restoration. The sample size was determined using Cochran method as 169 people. Data analysis was done in the SPSS21</sub> and AMOS software and the path analysis test. The results showed that decorations, form and proportions have a significant effect on spiritual perception, but there was no significant relationship for materials.

  • Pages 95-109

    The aim of this study is to investigate the relationship between sense of belonging and the right to the city. The theoretical framework used is the right to the city theory proposed by Henry Lefebvre. The research method is survey-based and the statistical population is the citizens of Yazd city having 18 years and above in 2018 from which 365 persons have been selected through multi-stage cluster sampling method by using Cochran formula. Study tool is a researcher-made questionnaire that its validity has investigated through the face and its reliability has determined through calculation of the Cronbach Alpha formula. Findings have shown that the amount of a sense of belonging to the city is higher than average and the right to the city, is lower than average. The findings of this study show that there is a positive and significant relationship between the Right to the city, its credibility and its dimensions, access to entertainment, safety, easy transportation, Physical, control, and ownership share. There is also a significant relationship among urban areas, right to the city, and sense of belonging. Finally, taking into account the regression model, two variables of gender (0/17) and right to the city (0/37) describe 16 percent of the variance of sense of belonging.

  • Pages 111-130

    This study has been done as "presenting an effective model of identity and social trust on the attitude toward political development" among Tehran citizens above 18 years of Tehran, including men and women. The research method in this study is survey and the data collection technique is a questionnaire. The questionnaires were distributed between 724 people above 18 years, which were randomly selected by a multi - step cluster sampling method. The results of this study showed that social identity and all its four dimensions, as well as social trust and all its aspects, have a positive effect on the attitude toward political development and its triple dimensions. But social identity, social trust and the attitude of Tehran citizens are not at the desired level for political development.

  • Pages 131-146

    Urban identity is the birthplace of social inclinations within an urban structure which has its own shape and formation. Therefore, urban identity is a complex and multi-dimensional conception that derives from the history and culture of a city and also from the governing community of the city. Squares, as city-identity elements have gone through various changes in Iran during ages, which have led to changes in their functions and identity. This study examines the factors that have changed the multi-functional Imam Khomeini square as a Forum to a simple urban square. The method adopted in this research is a descriptive-analytical and historical method. Factors such as changing political, social and religious trends, the end of centrality of the square, the excessive traffic of vehicles, the disappearance of previous architectural magnificence and urban grandeur, the decrease in the activities of the people living there, all these factors have turned Imam Khomeini Forum (Toepkhaneh) into a simple urban square and hence vanished a major part of urban identity of this city.