فهرست مطالب

Advances in Nursing & Midwifery
Volume:17 Issue: 58, 2008

  • تاریخ انتشار: 1387/03/15
  • تعداد عناوین: 8
|
  • مقالات پژوهشی
  • شراره جانثاری، ماهرخ دولتیان، حمید علوی مجد صفحه 4
    مقدمه
    شیر مادر نه تنها یک غذای کامل برای شیرخوار است بلکه یک مایع فعال و زنده با ویژگی های عدیده است که علاوه بر تامین رشد جسمی کودک جوابگوی نیازهای عاطفی بوده و در جلوگیری از عفونتها نقش حیاتی دارد. با توجه به اهمیت شیر مادر، تصمیم گیری مادر جهت شیردهی و تداوم آن، تحت تاثیر عواملی چون انگیزه، حمایت خانوادگی، حمایت فرهنگی جامعه، آگاهی مادران قبل و بعد از بارداری و نیز روش شیردهی قرار می گیرد. تعیین آگاهی و نگرش اولین و مهمترین عامل مورد نیاز در طراحی و برنامه ریزی جهت توسعه اجرای روش تغذیه با شیر مادر می باشد که باید در جامعه شناسایی شود. هدف، تعیین آگاهی و نگرش دانشجویان دختر رشته های غیر پزشکی در زمینه تغذیه با شیر مادر در دانشگاه های دولتی منتخب شهر تهران در سال 1385 بوده است.
    مواد وروش ها
    مطالعه حاضر یک مطالعه توصیفی بود که آگاهی ونگرش800 نفر از دانشجویان دختر رشته های غیر علوم پزشکی دانشگاه های دولتی شهر تهران در زمینه تغذیه با شیر مادر مورد بررسی قرار گرفت. در این پژوهش به منظور گرد آوری اطلاعات از پرسشنامه استفاده گردید و تکمیل پرسش نامه ها توسط خود دانشجویان بود. جهت تعیین اعتبار ابزار از روش اعتبار محتوا و جهت تعیین پایایی آن از روش آزمون مجدد استفاده شد. روش نمونه گیری به صورت تصادفی چند مرحله ای انجام گرفت.
    یافته ها
    .نتایج این مطالعه بیانگر این بود که6/51 درصد دانشجویان دختر که در رشته های غیرعلوم پزشکی تحصیل میکنند، دارای آگاهی متوسط و 6/41 درصد دارای آگاهی خوب در رابطه با تغذیه شیر خوار با شیر مادر بودند. بعلاوه، آگاهی دانشجویان رشته های فنی– مهندسی بیش از سایر رشته ها بوده است. همچنین 4/75 درصد دانشجویان نسبت به تغذیه با شیر مادر نگرش مثبت داشتند. بین میانگین رتبه نگرش نمونه ها در سه گروه آگاهی (ضعیف- متوسط- خوب) تفاوت معنی دار وجود داشت (01/0p<) و آزمون مقایسه چندگانه نشان داد که نمره نگرش مثبت درگروه آگاهی ضعیف کمتر از نمره نگرش در دو گروه آگاهی متوسط و آگاهی خوب بوده است.
    بحث و نتیجه گیری
    بر اساس یافته های مطالعه در رابطه با اهمیت دادن دانشجویان به تغذیه با شیر مادر و نگرش مثبت آنان در این رابطه دربعضی از حیطه ها جهت اجرای یک برنامه شیردهی به صورت کاملا موفقیت آمیز نیاز به افزایش آگاهی آنان وجود دارد.
  • علیرضا قهری سرابی، خدیجه حیدری زاده، نیره ابراهیمی، حمید علوی مجد، فریده یغمایی صفحه 13
    مقدمه
    به دنبال استفاده وسیع سلاح های شیمیایی در جنگ تحمیلی علیه ایران عوارض متعدد شناخته و ناشناخته در دستگاه های مختلف بدن به ویژه دستگاه تنفسی گزارش گردیده است. جهت اصلاح مشکلات ریوی جانبازان شیمیایی اقدامات متعددی از جمله دارو درمانی، اکسیژن درمانی،... و نوتوانی ریه انجام میگردد.
    هدف
    در این راستا پژوهشی با هدف تعیین تاثیر ورزش های تنفسی (لب غنچه ای- دیافراگمی) بر عملکرد ریوی جانبازان شیمیایی در قسمت طب کار بیمارستان تامین اجتماعی شهرستان خرم آباد انجام گرفت.
    مواد و روش ها
    پژوهش حاضر بصورت کارآزمایی بالینی شاهد دار از نوع مقایسه قبل و بعد می باشد که با هدف بررسی تاثیر ورزشهای تنفسی (لب غنچه ای – دیافراگمی) بر عملکرد ریوی جانبازان انجام شد. تعداد 68 جانباز شیمیایی بصورت مبتنی بر هدف انتخاب و به طور تصادفی در دو گروه آزمایش و کنترل تقسیم شدند. نمونه ها از نظر متغیرهای سن، شاخص توده بدنی، نوع گاز، سال تماس با گاز شیمیایی، دفعات مراجعه و بستری، نوع سرفه و نیز شاخصهای ظرفیت حیاتی کوشایی، حجم بازدمی کوشایی ثانیه ی اول و... همسان شدند. جهت سنجش عملکرد ریوی، از اسپیرومتری ریه استفاده شد. در گروه آزمایش، پس از اندازه گیری شاخص های اسپیرومتریک، ورزش ها به مدت 10 روز و هر روز 15 دقیقه انجام شد. پس از پایان10روز مجددا شاخص های اسپیرومتریک اندازه گیری شد. ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه، فرم بررسی شدت تنگی نفس (معیار انجمن توراکس آمریکا) و فرم مخصوص دسته بندی نتایج آزمون عملکرد ریوی بود.
    یافته ها
    میانگین تفاوت مرحله ی قبل و بعد شاخص های عملکرد ریوی (ظرفیت حیاتی کوشایی FVC، حجم بازدمی کوشایی ثانیه ی اول FEV1، جریان میان بازدمی کوشاییFEF25-75% و حداکثرجریان بازدمیPEF) گروه آزمایش به ترتیب برابر (5/16درصد، 7/16درصد، 42/17درصد، 91/17درصد) و درگروه کنترل بترتیب برابر (43/3درصد،62/2 درصد، 53/1درصد و26/1درصد) بود که آزمون آماریt مستقل تفاوت معناداری را به ترتیب P-value های (009/.، 004/0، 018/0، 013/0) در گروه آزمایش نشان داد و تفاوت میانگین مرحله ی قبل و بعد شاخص های عملکرد ریوی در گروه کنترل معنادار نبود. همچنین این پژوهش نشان داد که میانگین درصد کاهش شدت تنگی نفس در گروه آزمایش 59/65 درصد و در گروه کنترل 18/0درصد بود که آزمون آماری t مستقل با 000/0=p تفاوت معناداری را بین دوگروه نشان داد.
    بحث و نتیجه گیری
    بر حسب نتایج حاصل از این پژوهش انجام ورزشهای تنفسی لب غنچه ای و دیافراگمی موجب بهبود و اصلاح شاخصهای عملکرد ریوی در اسپیرومتری ریه شده و شدت تنگی نفس در گروه آزمایش کاهش معناداری داشته و با نتایج مطالعات مشابه همخوانی دارد.
  • مریم خسروی، محمدرضا آرمات، نیره خادم صفحه 21
    مقدمه
    بر اساس توصیه سازمان بهداشت جهانی در هیچ قسمتی از دنیا نسبت سزارین نباید بیش از 15-10 درصد زایمان ها باشد. اما متاسفانه آمار منتشر شده در اکثر نقاط دنیا تفاوت زیادی با این نسبت دارد. زایمان سزارین خطر سلامت مادران را زیاد، روند بهبودی مادران را کند نموده و خطر نسبی مرگ در مادران را افزایش میدهد. برخی منابع عقیده دارند که بیشتر موارد سزارین غیر ضروری هستند. پژوهش حاضر با هدف تعیین نسبت زایمان های سزارین و شناسایی عوامل مرتبط با زایمان سزارین در شهرستان بجنورد به انجام رسیده است.
    مواد و روش ها
    این پژوهش یک مطالعه توصیفی همبستگی از نوع مقطعی است که در آن 473 مادر که نوزادانی ترم. تک قلو و با وزن بالای 2500 گرم به دنیا آورند به عنوان نمونه های پژوهش بررسی شدند. نوع زایمان به عنوان متغیر وابسته و 20 متغیر دیگر که عمدتا در ارتباط با وضعیت اقتصادی– اجتماعی خانواده و خصوصیات مادر و نوزاد بود به عنوان متغیرهای مستقل بررسی شدند. اطلاعات مورد نیاز در این بررسی به کمک پرسشنامه و اندازه گیری دور سر نوزاد و مصاحبه با مادر گردآوری شدند. اعتبار محتوا و صوری ابزار جمع آوری اطلاعات از طریق مشاوره با متخصصین بدست آمد. پایایی آزمون ضمن انجام مطالعه راهنما و به صورت آزمون مجدد بدست آمد (70/0 =r).
    یافته ها
    نسبت زایمان سزارین در شهرستان بجنورد 4/25 درصد بوده است و نسبت سزارین در موارد بهتر بودن موقعیت شغلی و بالا بودن تحصیلات پدر و مادر (006/0< p)، سکونت خانواده در شهر (001/0=p)، کمتر بودن تعداد افراد خانواده (008/0=p)، داشتن وزن هنگام تولد نوزادان3900 گرم یا بیشتر (055/0=p)، بزرگی محیط دور سر (001/0= p)، بالا بودن وزن نزدیک زایمان مادر (013/0= p)، و بالا بودن سن مادر (054/0= p)، به طور معنی داری افزایش یافته است.
    بحث و نتیجه گیری
    با توجه به اینکه نسبت سزارین در مادران متعلق به خانواده های با وضعیت اقتصادی و اجتماعی بهتر و نیز مادران با سن بالا، به طور معنی داری افزایش داشته است، به نظر می رسد با آموزش دادن آگاهی های لازم به خانواده ها و برنامه ریزی های کلان در جهت کاهش سن ازدواج، نسبت سزارین های غیر ضروری و پر مخاطره را کاهش داد.
  • فروزان آتش زاده شوریده، شمعانه محمدی، ژیلا عابد سعیدی، حمید علوی مجد، محمدحسین صالحی سورمقی صفحه 28
    مقدمه
    مولتیپل اسکلروزیس (ام. اس) یکی از بیماری های شایع سیستم خود ایمنی می باشد. میزان شیوع ام اس در جمعیت کلی جهان 1/0درصد می باشد. درد، یکی از تظاهرات بالینی ناخوشایند ام. اس است. از جمله یافته های قابل توجه در مطالعات اخیر، بدون درمان ماندن درد در بیماران مبتلا به ام اس می باشد. تسکین درد، جزء مداخلات مهم پرستاری می باشد و امروزه استفاده از درمان های تکمیلی برای مشکلات مربوط به درد، افزایش یافته است. ماساژ و عطر درمانی جزئی از درمانهای تکمیلی می باشند که بر اساس مطالعات انجام شده می تواند بر کاهش درد تاثیر گذار باشد. هدف از انجام این پژوهش تجربی، مقایسه تاثیر ماساژ با منتول (حاوی اسانس نعنا فلفلی) و روغن بادام شیرین بر شدت درد بیماران مبتلا به مولتیپل اسکلروزیس عضو در انجمن حمایت از بیماران مبتلا به مولتیپل اسکلروزیس مازندران در شهر ساری سال 1385 می باشد.
    مواد و روش ها
    در این پژوهش 80 بیمار مبتلا به ام اس عضو در انجمن ام اس به روش مبتنی بر هدف انتخاب شدند. معیار های ورود به مطالعه شامل ابتلا به ام اس، خانم های بین سنین 20 تا 40 سال، وجود درد در یکی از اندامهای انتهایی و یا کمر، نداشتن ممنوعیت انجام ماساژ و نداشتن سابقه آلرژی، سر درد و بیماری های تنفسی بود. ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه ای شامل اطلاعات دموگرافیک و مقیاس رتبه ای عددی درد از 0 تا 5 بود که اعتبار پرسشنامه توسط اعتبار محتوی و صوری و پایایی آن از روش همسانی درونی با آلفا کرونباخ (88/0=r) تعیین شد. بیماران به دو گروه ماساژ و عطر درمانی تقسیم شدند که ماساژ، دو روز به مدت 15 دقیقه، به روش افلوراژ در گروه ماساژ با روغن بادام شیرین و در گروه عطر درمانی با منتول (حاوی اسانس نعنا) انجام شد. شدت درد قبل و بعد از انجام مداخله ثبت و مقایسه شد.
    یافته ها
    یافته ها نشان داد که اطلاعات دموگرافیک و شدت درد قبل از مداخله، در دو گروه همسان شده اند (05/0p>). بعد از مداخله، شدت درد، در هر دو گروه با 001/0p< تفاوت معنی داری با قبل از مداخله داشتند و همچنین شدت درد دو گروه با (001/0p<) تفاوت معنی داری با یکدیگر دارد.
    بحث و نتیجه گیری
    از یافته های پژوهش می توان نتیجه گرفت هر دو مداخله عطر درمانی و ماساژ، تاثیر قابل توجهی بر شدت درد دارند که ولی تاثیر ماساژ با منتول (حاوی اسانس نعنا فلفلی) بیشتر از ماساژ با روغن بادام شیرین بوده است. البته پژوهش های زیادی در زمینه درمانهای تکمیلی بر درد بیماران ام اس انجام نشده است، بنابراین ضروریست که مطالعات بیشتر و گسترده تری در زمینه تاثیرات درمانهای تکمیلی در کشور انجام شود تا بتوان از نتایج آنها، برای توسعه سطح بهداشتی و مراقبتی استفاده کرد.
  • عزت عراقی، محمد واحدیان صفحه 33
    مقدمه
    امروزه دولت ها هزینه های گزافی برای مبارزه با سوء مصرف مواد متحمل می شوند. مصرف مواد در کشور ما سابقه ای چند هزار ساله دارد و از طرفی طبق آمار سازمان جهانی بهداشت، ایران از نظر وقوع حوادث رانندگی مقام اول را در جهان احراز کرده است لذا این پژوهش با هدف تعیین نقش اعتیاد بعنوان یکی از عوامل موثر در تصادفات موتورسیکلت در سطح شهر مشهد انجام گرفت.
    مواد و روش ها
    پژوهش حاضر یک مطالعه توصیفی مقطعی است و جامعه پژوهش کلیه مراجعین راکب و سرنشین موتور سیکلت بوده که بدلیل تصادف به بیمارستان امدادی شهید کامیاب (به عنوان بیمارستان مرجع اورژانس مشهد) مراجعه کرده اند و با توجه به مطالعات انجام شده400 بیمار واجد شرایط به عنوان نمونه پژوهش انتخاب شده اند. نمونه گیری از کلیه بیماران بستری در بخش های مختلف در محدوده زمانی مطالعه، سال 1384 صورت گرفته است که پرسشنامه ها توسط پرسشگران به روش مصاحبه، مشاهده و ثبت اطلاعات از پرونده تکمیل شده است.
    یافته ها
    بیشترین مصدومین مراجعه کننده به بیمارستان در تصادفات موتور سیکلت مردان و در گروه سنی30-21 سال بوده اند.3/17درصد از مصدومین از مواد افیونی استفاده می کرده اند و بیشترین مواد مصرفی استفاده کنندگان، تریاک بوده است. حدود یک چهارم مصدومین از مشروبات الکلی استفاده می کرده اند. بیشترین فراوانی آسیب ها را شکستگی اندام تحتانی تشکیل داده است. بین جنس، شیفت کاری مصدومین، نوع پوشش ایمنی، مصرف مواد مخدر و مرگ و میر ناشی از تصادفات با نحوه آسیب دیدگی رابطه آماری معنی داری وجود دارد اما بین نحوه انتقال به بیمارستان، نحوه تصادف با نحوه آسیب دیدگی رابطه آماری معنی داری وجود ندارد.
    بحث و نتیجه گیری
    مصرف مواد افیونی، مشروبات الکلی و سیگار در مصدومین موتور سیکلت نسبتا رایج است که می تواند از عوامل مستعد کننده تصادفات باشد و دلایل روی آوردن به این مواد و پیشگیری از آن بسیار اهمیت دارد. ارتقاء سطح آگاهی، غنی سازی فرهنگی، فعالیتهای جایگزینی، وضع قوانین جدی و کنترل دقیق مرزها از جمله راهکارهایی برای کاهش گرایش به اعتیاد و در نتیجه کاهش میزان تصادفات می باشد.
  • فاطمه ناهیدی، لیلا باقری، شراره جانثاری صفحه 40
    مقدمه
    قاعدگی دردناک از مشکلات شایعی است که حدود 50 درصد زنان سنین باروری را تحت تاثیر قرار می دهد. مکانیسم اصلی دیسمنوره بدرستی شناخته نشده است. به نظر می رسدکه زایمان، درد قاعدگی را کاهش می دهد. اما تاثیر نوع زایمان برکاهش دیسمنوره نا شناخته باقی مانده است. مطالعه حاضر با هدف تعیین رابطه نوع زایمان در زنان دارای دیسمنوره و همچنین مقایسه دیسمنوره در اوایل و اواخر سنین باروری در مراجعین به بیمارستانهای منتخب وابسته به دانشگاه های علوم پزشکی شهر تهران در سال 1385 انجام گرفت.
    مواد و روش ها
    در این پژوهش تحلیلی گذشته نگر تعداد160 نفر از زنان مراجعه کننده به بیمارستانهای منتخب که در محدوده سنی 44-36 سال قرار داشتند و مشخصات واحدهای پژوهش را داشتند، به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. ابزار گردآوری فرم اطلاعا ت بود که جهت تعیین اعتبار ابزار از روش اعتبار محتوی استفاده شد و برای پایایی ابزار از روش آزمون مجدداستفاده شد.
    یافته ها
    نتایج مطالعه حاضر نشان داد که دیسمنوره در زمان ورود به مطالعه نسبت به اوایل سنین باروری، قبل از اولین زایمان، به صورت قابل ملاحظه ای کاهش یافته بود. در زنان دارای دیسمنوره، سابقه سزارین بیشتر از زایمان طبیعی بود و 2/46 درصد زنان دارای دیسمنوره، سابقه سزارین انتخابی داشتند.
    بحث و نتیجه گیری
    بر اساس یافته های حاصل از این پژوهش زایمان، دیسمنوره را کاهش می دهد. همچنین دیسمنوره در زنان با سابقه سزارین بیشتر از زایمان طبیعی بود. لذا به نظر می رسد می بایست به مساله زایمان طبیعی تاکید و توجه بیشتری شود.
  • ملاحت نیکروان مفرد، فاطمه مرادی، مرضیه مالکی، حمید علوی مجد، سیما زهری انبوهی صفحه 45
    مقدمه
    انفارکتوس میوکارد نکروز برگشت ناپذیر عضله قلبی می باشد که معمولا به دنبال انسداد حاد شریان کرونر و قطع ناگهانی جریان خون و اکسیژن به عضله قلب ایجاد می شود. که اکثر بیماران و متخصصین مراقبت بهداشتی از جمله پرستاران به علت عدم آشنایی با تفاوتهای احتمالی علائم سکته قلبی در زنان و مردان نمی توانند علائم را به درستی شناسایی نمایند و این امر موجب از دست رفتن زمان و در نتیجه عوارض و حتی مرگ و میر ناشی از سکته قلبی افزایش می یابد. هدف از این مطالعه توصیفی- مقایسه ای بررسی مقایسه ای علایم بالینی سکته قلبی در زنان و مردان بستری در بخشهای سی-سی-یو بیمارستان های وابسته به دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی - درمانی شهید بهشتی سال1385می باشد.
    مواد و روش ها
    در این پژوهش تعداد330 نمونه شامل165 نفر زن و 165 نفر مرد به روش مبتنی بر هدف که ویژگی های واحد های پژوهش را داشتند انتخاب شدند ابزار گردآوری داده ها شامل: برگه فرم اطلاعاتی، چک لیست علائم و پرسشنامه مک گیل بود که با استفاده از نظرات اساتید اعتبار محتوی و صوری و پایایی آن از روش همسانی درونی با آلفا کرونباخ 86/0-82/0= r تعیین شد.
    یافته ها
    یافته ها نشان داد اطلاعات دموگرافیک در دو گروه همسان شده (05/0p>) و از نظر کیفیت، شدت و الگوی درد در دو جنس از نظر آماری تفاوت معنی داری در زنان و مردان مشاهده نشد (05/0p>). از نظر نوع درد بطور معنا داری مردان بیشتر از زنان درد، درد و ناراحتی توام قفسه سینه را داشتند. از طرفی«شروع درد در مکانی بجز قفسه سینه»،«عدم درد و ناراحتی قفسه سینه» و «فقط ناراحتی قفسه سینه» در زنان بیشتر از مردان بود (02/0=p) زنان بطور معنی داری استفراغ، تنگی نفس، خستگی/ سستی و اضطراب را به ترتیب با (02/0=p)، (001/0p<)، (01/0p=) و (001/0p<) بیشتر از مردان، و مردان هم به طور معنی داری سکسکه، تعریق زیاد و غش را به ترتیب با)006/0p=)،)001/0p<) و (01/0P=) را بیشتر از زنان تجربه کرده بودند.
    بحث و نتیجه گیری
    یافته ها نشان داد که کیفیت، شدت و الگوی درد سکته قلبی در زنان و مردان تفاوت نداشته است. ولی از نظر علائم، در زنان نشانه هایی نظیر استفراغ، تنگی نفس، خستگی/ سستی، اضطراب، درد بین دو کتف و کمر بطور معنی داری بیشتر از مردان بوده و علائمی مثل سکسکه، تعریق زیاد، غش، درد میان و چپ قفسه سینه در مردان بیشتر از زنان بوده است. در زنان انتشار درد از قفسه سینه به کتف، بازوی راست و بین دو کتف بطور معنا داری بیشتر از مردان بوده و در مردان انتشار درد از قفسه سینه به کتف و بازوی چپ،کتف و بازوی هر دو طرف، ساعد و دست هر دو سمت بیشتر از زنان بوده است. در مردان فقط درد سینه، درد و ناراحتی توام قفسه سینه و در زنان فقط ناراحتی سینه، عدم درد و ناراحتی سینه و شروع درد در مکانی به جز قفسه سینه تجربه شده بود.
  • مقاله مروری
  • علی درویش پورکاخکی، فریده یغمایی، مصیب مظفری صفحه 50
    مقدمه
    استفاده از ابزارهای بیوفیزیولوژیک یکی از روش های رایج اندازه گیری متغیرهای مورد پژوهش در مطالعات علوم پزشکی است. به منظور بدست آوردن اطلاعاتی معتبر و پایا، استفاده از این ابزار ها و در نظر گرفتن اصول استفاده از آنها بسیار مهم است. در این مقاله انواع ابزارهای بیوفیزیولوژیک و نحوه اندازه گیری در پایان نامه های مقطع کارشناسی ارشد دانشکده پرستاری و مامایی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی مورد بررسی و نقد قرار گرفته است. هدف این مطالعه بررسی و نقد نحوه اندازه گیری اعتبار(صحت) و پایایی(دقت) ابزارهای بیوفیزیولوژیک استفاده شده در پایان نامه های کارشناسی ارشد پرستاری و مامایی دانشکده پرستاری و مامایی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی بوده است.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه343 پایان نامه کارشناسی ارشد پرستاری و166 پایان نامه کارشناسی ارشد مامایی دانشکده پرستاری و مامایی شهید بهشتی مورد بررسی قرار گرفتند. پس از تعیین پایان نامه هایی که در آنها از ابزارهای بیوفیزیولوژیک استفاده شده بود، قسمت ابزارهای بیوفیزیولوژیک و نحوه اندازه گیری اعتبار و پایایی پایان نامه های مذکور مورد بررسی قرار گرفته است.
    یافته ها
    نتایج مطالعه نشان داد که از 509 پایان نامه، فقط در 48 مورد(4/9درصد) از ابزارهای اندازه گیری بیوفیزیولوژیک استفاده شده است. بررسی نشان داد که پژوهشگران جهت تعیین صحت، انتخاب، دقت (کالیبراسیون)، انتخاب، حساسیت و خطای دستگاه های مورد استفاده در پژوهش خود به اصول علمی توجه نکرده اند.
    بحث و نتیجه گیری
    نتایج مطالعه حاضر حاکی از عدم توجه کافی پژوهشگران به صحت و دقت در هنگام استفاده از ابزارهای بیوفیزیولوژیک می باشد. لذا پژوهشگران می بایست با توجه به اهمیت استفاده از این نوع ابزارها در مطالعات به صحت و دقت آنها بپردازند.
|
  • Sh Jannesari, M. Dolatian, H. Alavi Majd Page 4
    Background
    Infant feeding decisions depend on knowledge and attitudes toward breast feeding, which may be formed as early as adolescence.
    Purpose
    The purpose of this descriptive study was to assess knowledge as well as attitude of female non-medical students regarding breast feeding in selected universities of Tehran in 2006.
    Methods
    800 students selected by multi-stage cluster randomized sampling took part in the study. A questionnaire completed by the subjects was used to collect data. Content and test-retest methods were used for its validity and reliability respectively.
    Results
    51.6% of the students had moderate knowledge and 41.6% had good knowledge regarding breast feeding. Knowledge of engineering students was more than the others. In addition, 75.4% of the subjects had positive attitude toward the feeding. There was a significant difference between attitude scores in three knowledge levels (good, moderate, poor)
    Keywords: Knowledge, attitude regarding breastfeeding
  • A. Ghahri Sarabi, Kh Heydarizadeh, N. Barahimi, H. Alavi Majd, F. Yaghmaei Page 13
    Background
    Following an extensive use of chemical weapons in imposed war of Iran, many known and unknown complications in different body systems particularly respiratory tract have been reported. To treat pulmonary complication of afflicted soldiers, different measures such as drug as well as oxygen therapy and rehabilitation are performed.
    Purpose
    This clinical trial was conducted to identify the effects of respiratory exercises (pursed lip and diaphragmatic breathing) on pulmonary function of chemically afflicted soldiers in Khoramabad in 2002.
    Methods
    68 soldiers with respiratory problems were randomly selected and divided in two experimental and control groups. They were matched in terms of age, body mass index, chemical gas type, duration of contact, number of hospitalization, type of cough, forced vital capacity indices, forced expiratory volume in 1 second and …. Spirometry was used to monitor pulmonary function. The experimental group performed the exercises 15 minutes a day over 10 days. The indices were measured again after 10 days. A questionnaire, an assessment form for dyspnea severity and a special form for classifying the result of pulmonary function tests (PFT) were used for data collection.
    Results
    Findings showed a significant difference between the means of PFTs before and after the intervention in the experimental group and no difference in the control group. A significant difference was also found in the mean percentage of dyspnea severity reduction between the two groups before and after the intervention (P=0.000).
    Conclusion
    According to the results, pursed lip as well as diaphragmatic breathing would improve pulmonary function indices in spirometry and dyspnea severity would significantly decrease, which is similar to other studies.
    Keywords: Pulmonary exercise, Pursed lip breathing, diaphragmatic breathing, Pulmonary function, chemically afflicted soldier
  • M. Khosravi, Mr Armat, N. Khadem Page 21
    Background
    cording to the WHO, no region in the world can justify the Cesarean rate higher than 10-15%. However, statistics of most areas over the world show a great discrepancy with this figure. There has been a gradual increase in Cesarean births over the past 30 years with greater risk for maternal health, lengthier recovery, more cost, and increased mortality rate. Some authorities believe that over half of the Cesareans are unnecessary.
    Purpose
    is descriptive correlational study was conducted to determine the rate and related factors of Cesarean birth in Bojnurd.
    Methods
    473 singleton mothers delivering matured term newborns over 2500 gr. were selected. Delivery type was considered as a dependent variable whereas 20 other variables mainly associated with socioeconomic status of family and characteristics of mothers as well as infants were considered as independent variables. Data were collected by a questionnaire, measurement of infants’ head circumference and interview with mothers. Content and test-retest methods were used respectively to validate and made the tool reliable (r=0.7).
    Results
    Cesarean birth rate in Bojnurd was 25.4% and was positively correlated with better job position and parents’ level of education.
  • F. Atashzadeh Shorideh, Sh Mohammadi, Zh Abed Saeedi, H. Alavi Majd, M. Salehi Sormeghi Page 28
    Background
    Multiple sclerosis (MS) is one of common autoimmune diseases with 0.1% incidence in the world population. Pain is one of its clinical manifestations and, according to recent studies, it mostly remains untreated. Pain relief is a primary nursing intervention and, currently, complementary therapies such as massage and aromatherapy are increasingly used for it.
    Purpose
    This quasi-experimental study was conducted to compare between the effects of massage with menthol (aromatherapy) and sweet almond on MS-related pain in patients referring to Mazandaran MS Association in Sari, 2006.
    Methods
    80 MS patients were selected by purposive sampling method. Inclusion criteria consisted of age between 20 and 40; no massage prohibition; presence of pain in lumbar or distal extremities; no history of allergy, headache and respiratory diseases. Data were collected by a questionnaire in two parts: demographics and McGill pain scale (0-5). Its validity and reliability were checked by content and internal consistency (r=0.88) methods respectively. Patients were randomly divided into two groups: massage group receiving sweet almond massage and aromatherapy group receiving aromatic (mint abstract) menthol massage. Severity of pain was recorded and compared before and after the intervention.
    Results
    Finding showed no difference between the groups in terms of demographic data and pain severity before the intervention (P< 0.05). On the other hand, a significant difference was found within.
  • E. Araghi, M. Vahedian Page 33
    Background
    Today, governmets pay heavy costs to fight drug abuse. There is a long history of abuse in Iran and, according to WHO, Iran has the first rank in traffic accidents.
    Purpose
    This descriptive research was done to determine addiction role in motorcycle accidents in Mashhad
    Methods
    400 bikers experiencing accident and referred to Shaheed Kamyab Hospital (a major trauma center in Mashad) were selected according to inclusion criteria. They were hospitalized at different wards during 2005. A questionnaire completed by interveiw, an observational checklist and medical records were used for data collection.
    Results
    Findings showed that most subjects were men between 21 and 30. 17.3% of them had a history of drug abuse mostly opium by smoking and inhalation. 33% of them were cigarette smokers and 25% drank alcohol. Most injures were on extremities. There was a significant relationship between sex, work shift, kinds of safety devices, drug abuse as well as mortality and kinds of damage but no significant relationship was found between transportation quality to hospital as well as accident types and injuries.
    Conclusion
    Findings showed that using drugs, alcohol and cigarette was relatively prevalent among injured bikers, which is a predisposing factor in accidents. Thus, preventing this type of use is crucial. Improving knowledge, cultural beliefs, and safe alternative recreational activities, legislating strict laws and controlling borders are ways to restrict tendency to addiction and the resultant reduction of accidents.
    Keywords: Addiction, Accidents, Motorcycle
  • F. Nahidi, L. Bagheri, Sh Jannesari Page 40
    Background
    The term dysmenorrhea is currently used to refer to painful menstruation. The cause of primary dysmenorrhea has not been clearly elucidated. It has been said anecdotally that childbirth can ameliorate menstrual pain and some articles have proved a significant effect of childbirth on dysmenorrhea. Further investigations regarding the effects of delivery mode on dysmenorrhea has been rarely published.
    Purpose
    This analytical retrospective study was conducted to identify relationship between the modes of delivery and dysmenorrhea and to compare its severity at early and late age of childbearing in women referring to selected hospitals affiliated to Tehran Medical University in 2006.
    Methods
    160 women between 36 and 44 were selected by convenience sampling method. An information form was used for data collection, validated and made reliable by content and test-retest methods respectively.
    Results
    Findings showed a significant decrease in dysmenorrheal pain at the time of study compared with early age of childbearing, before the first delivery. In women with dysmenorrhea, Caesarian rate was more than normal vaginal delivery and 46.2% of them had chosen Caesarian for their delivery.
    Conclusion
    According to the results, delivery decreases dysmenorrheal pain. In addition, dysmenorrhea had been experienced more in women who were delivered by Caesarian. Therefore, the importance of normal vaginal delivery should be more emphasized in this regard.
    Keywords: Dysmenorrhea, Delivery, Caesarian
  • M. Nikravan, F. Moradi, M. Maleki, H. Alavi Majd, S. Zohari Anboohi Page 45
    Background
    Myocardial infarction (MI) is an irreversible necrosis of myocardium usually resulted from complete obstruction of coronary arteries and sudden disruption of blood flow and oxygen to the heart muscle. Studies suggest that, in addition to various reasons for inappropriate management of MI, one of the causes is unfamiliarity of patients and healthcare professionals including nurses regarding difference of MI manifestations in women and men leading to wastage of golden time for invasive and noninvasive measures and the resultant complications and even death.
    Purpose
    This descriptive-comparative study was conducted to identify the difference of clinical manifestations of MI in women and men hospitalized at CCUs of hospitals affiliated to Shaheed Beheshti Medical University in 2006.Methods" 330 patients (165 men and 165 women) were selected by purposive sampling method. Data collection tools included an information form, a checklist, and McGill’s questionnaire. Content and face validities were determined by expert views and reliability of the tools was determined by internal consistency (r=0.86).
    Results
    No significant difference was found between the two groups in terms of demographics and quality, severity and pattern of pain.
  • A. Darvishpoor Kakhaki, F. Yaghmaei, M. Mozafary Page 50
    Background
    Biophysiological measures are the most common instruments for collecting data in medical science studies. To collect valid and reliable data, it is critical to apply these measures appropriately.
    Purpose
    The aim of this study was to assess and critique the validity and reliability of biophysiological measures in MS theses in Shaheed Beheshti Faculty of nursing and midwifery.
    Methods
    343 nursing and 166 midwifery theses were first assessed to identify those with biophysiological measures and in 48 ones with these measures, methods used for identifying their validity and reliability were checked.
    Results
    Findings showed that scientific methods for examining accuracy, selectivity, precision, sensitivity and calibration of biophysiological measures were not accurately applied.
    Conclusion
    This study reveals inadequate application of scientific methods regarding to accuracy and precision of biophysiological measures. Accordingly, better methods for identifying accuracy and precision of biophysiological measures should be applied.
    Keywords: Biophysiological measures, Nursing thesis, Midwifery thesis