فهرست مطالب

مطالعات مدیریت (بهبود و تحول) - پیاپی 27-28 (پاییز و زمستان 1379)

فصلنامه مطالعات مدیریت (بهبود و تحول)
پیاپی 27-28 (پاییز و زمستان 1379)

  • 234 صفحه،
  • تاریخ انتشار: 1376/12/01
  • تعداد عناوین: 16
|
  • شمس السادات زاهدی، حسن دانائی فرد صفحات 1-24
    به علت تغییر شرایط ملی و بین المللی حوزه مدیریت دولتی نیز در حال تجدید بنا و طراحی مجدد است. جهانی شدن، پیشرفت های تکنولوژی و نگرانیهای زیست بومی بر اهمیت مدیریت توسعه افزوده است. مقاله حاضر پارادایم جدیدی را ارایه می دهد. به زعم نویسنده مدیریت توسعه پایدار از جهت محور تاکید، قلمرو تحت پوشش نحوه برخورد با سیاست، دیدگاه آن نسبت به فرهنگهای بومی، اهداف، شیوه عمل، سیستم تصمیم گیری، استفاده از کمکهای فنی و پاسخگویی در قبال عملکرد یا پارادایم سنتی مدیریت توسعه متفاوت است. مقاله در پایان نتیجه گیری می کند که مدیریت توسعه پایدار می تواند به عنوان حوزه جدیدی در مدیریت دولتی مطرح شود.
    رشته مدیریت دولتی با چالش های جدیدی مواجه است: ظهور فلسفه دهکده جهانی گرایش های جزیی نگرانه آن را به چالش وا می دارد 1. تجدید بنای مدیریت دولتی جدایی آن را از سیاست منتفی می سازد. 2. طراحی مجدد دولت، دلایل اساسی فلسفه وجودی آن را زیر سوال می برد. این رشته به علت مواجهه با چالش های ذهنی مداوم و جدید. در جستجوی پارادایمی نوین است. این پارادایم جدید چه خواهد بود؟ محور تاکید و اولویت های آن چه خواهد بود؟
    این مقاله تلاش می کند تا یکی از عناصر بی بدیل پارادایم در حال ظهور که حرکت از توسعه به سمت توسعه پایدار است را بررسی کرده و پیرامون منتفی شدن کانون توسعه در مدیریت دولتی و احتمال ظهور توسعه پایدار، به عنوان محوری جدید، استدلالهایی را مطرح کند.
    کلیدواژگان: مدیریت توسعه، پارادایم جدید، توسعه پایدار
  • فتاح شریف زاده صفحات 25-48
    برای بهبود عملکرد سازمان، روش ها و فنون مختلفی مورد استفاده قرار می گیرند. نسبت به ماهیت مسئله و فعالیت سازمان، اندازه آن، منابع انسانی و دیگر عوامل اثر گذار کاربرد چنین فنونی متفاوت است. در این مقاله ارتباط بین مهندسی مجدد و فن آوری اطلاعات و تاثیر آن بر عملکرد و فعالیت کیفی سازمان مورد بررسی قرار میگیرد. روش شناسی مهندسی مجدد و نحوه اجرای آن با توجه به مراحل مختلف فعالیت های سازمان نیز مورد تجزیه و تحلیل قرار میگیرد.
    کلیدواژگان: فن آوری اطلاعات، مهندسی مجدد
  • حمید ضرغام، محمود البرزی صفحات 49-62
    امروز کاملا پذیرفته شده است که عامل اصلی زنده ماندن سیستم ها اطلاعات است. سازمان ها به مثابه موجودات زنده از طریق اطلاعات جان می گیرند و رشد می کنند. اطلاعات عامل نظم است و نظم لازمه حیات.
    سیستم های اطلاعات مدیریت به عنوان زیر سیستمی از ابر سیستم سازمان، در واقع قلب سازمان محسوب می شوند. به همان صورت که ضربان قلب، خون را به طور منظم در رگهای انسان به جریان انداخته و از طریق آن اکسیژن مورد نیاز اجزا بدن را به آنها می رساند سیستم اطلاعات مدیریت نیز بطور دایم به کسب، ایجاد و انتشار اطلاعات پرداخته و از این طریق نظم مطلوب را در بدن زنده سازمان بوجود می آورد. بدون اطلاعات دست یابی و حفظ چنین نظمی ممکن نیست. و بدون نظم، سازمان رو به ضعف و نهایتا فنا خواهد گذاشت.
     سیستم های اطلاعاتی عمدتا با تکیه بر توانایی های رایانه ای به این مهم می پردازند. در جهان امروز کمتر صنعتی است که با بهره گیری از تحولات دهه های اخیر در زمینه اطلاعات و ارتباطات، خود را به سیستم های اطلاعاتی مجهز نکرده و از طریق آن کارایی سازمان های خود را بهبود نبخشیده باشد. در کشور ما نیز بخشهای مختلف اقتصادی به تدریج خود را به این ابزار مجهز می کنند. حوزه جهانگردی و ایرانگردی نیز از این قاعده مستثنی نیست.
    کلیدواژگان: سیستم های اطلاعات، جهانگردی، ایرانگردی
  • کامران فیضی صفحات 63-76
    در این مقاله، تعاریفی از مدل و دو گونه از مهمترین انواع آن، یعنی مدل های شکلی و شبیه سازی ارایه می شود. برای روشن نمودن تفاوت نگرش در نتیجه گیری، پدیده ای ظاهرا ساده جهت مدل سازی مطرح می شود. سعی می کنیم این پدیده را با دو نگرش تقریبا یکسان ولی دو مدل متفاوت به وسیله رایانه شبیه سازی کنیم. نتایج متفاوت این دو مدل به روشنی مسئله اهمیت نگرش یکسان در مدل سازی پدیده ها را نشان خواهد داد.
    کلیدواژگان: شبیه سازی رایانه ای، نگرش
  • جمشید صالحی صدقیانی صفحات 77-90
    صف ها یکی از سیستم های پیچیده اجتماعی رایج در زندگی روزمره می باشند و بطور اجتناب ناپذیری با حوزه فعالیت های سازمانها مرتبط شده اند بطوری که مدیران جهت بهبود بهره وری سیستم های عملیاتی، ناگزیر به مطالعه و شناخت و تصمیم گیری در این مقوله می باشند. در این مقاله به توصیف و تحلیل اجزای الگوی منطقی صف پرداخته ایم و کوشش نمودیم تا ساختار یک سیستم صف در جهان واقعی به لحاظ شرایط تغیر و عدم قطعیت را معرفی نموده و رفتار واقعی اجزای سیستم صف را تجزیه و تحلیل نماییم. در این راستا با استفاده از الگوی نظری سنتی ریاضی، زمینه تحلیل منطقی ساختار صف را فراهم نموده و جهت کمک به تصمیم گیری مدیران در زمینه ایجاد شرایط بهینه تشکیل صف ها و کنترل موثر آنها، تکنیک های شبیه سازی مناسب که عوامل عدم اطمینان و بی ثباتی موثر بر ساختار صف ها را وارد مدل مطالعه می نمایید ارایه نموده ایم.
    کلیدواژگان: بهینه سازی، سیستم های صف
  • علی اکبر فرهنگی، سیدحیدر حسینی صفحات 91-104
    نظام های آموزشی، و بخصوص نظام آموزش عالی، به مرور پی می برند که در شرایط عدیده امروز، بدون مدیریت و رهبری موثر قادر نخواهند بود که پاسخگوی فزاینده خویش باشند. زیرا با آشکار شدن اهمیت آموزش عالی در جامعه، مردم روز به روز نسبت به مسایل مرتبط با آموزش عالی حساسیت بیشتری پیدا میکنند و شیوه های سنتی مورد تردید واقع می شوند. در این مقاله سعی شده است که بطور خلاصه فضای حاکم بر دانشگاه ها، و شیوه رهبری هدایت آنها ترسیم گردد. لذا پس از اشاره ای کوتاه به ماهیت و نقش آموزش عالی، ابعاد مدیریت و رهبری دانشگاهی مورد اشاره قرار گرفته و ضمن مطرح کردن آثار منفی اعمال قدرت در دانشگاه ها اداره کردن آنها به عنوان سازمانهای بوروکراتیک و اینکه استادان و اهم علم و فضای بوروکراتیک نمی توانند خلاق و نوآور باشند. به مزایا مشارکت و توسعه فرهنگ مشارکتی در دانشگاه ها پرداخته شده است.
    کلیدواژگان: رهبری، مدیریت، دانشگاه، آموزش عالی، مشارکت
  • ابوالفضل تاج زاده نمین صفحات 105-128
    نوشتار حاضر با توجه به گستردگی و پیچیدگی موضوع جهانگردی که بعضا اذهان بسیاری از محققین را بخود مشغول نموده است. تلاشی است از دیدگاه بازاریابی تا از یک سو با ترسیم ابعاد و نگرشهای گوناگون موجود در آن ضمن تاکید بر نگرش سیستمی و جایگاه آن ماهیت چند جانبه ای جهانگردی را مورد توجه قرار داده و ضرورت بررسی محیط بازاریابی و شناخت ابعاد خرد و کلان آن را در سطوح مختلف داخلی و خارجی مورد اشاره قرار دهد و از سوی دیگر ضمن تمرکز بر مدیریت بازاریابی جهانگردی، ابعاد آمیزه ی بازاریابی در آن را با استعانت از روابط نمادین موجود مورد کند و کاو و تاکید قرار دهد و در این رهگذر با تکیه بر اهمیت کیفیت در خدمات، شکافهای ناشی از آن را برشمارد.
    آگاهی از موارد فوق از یکسو به سیاستگذاران، مدیران و مسیولین سازمان های دست اندر کار و بالاخص افراد ذیربط در زمینه های بازاریابی در امور جهانگردی کمک می کند تا با توجه به توان بالقوه ی موجود در کشورمان ضمن شناخت جوانب آن با دید وسیعتر و مطلوبتری اقدام به انجام این مهم و بهبود وضعیت موجود نمایند و از سوی دیگر برای سایر علاقه مندان و محققین بدعتی است تا بر مبنای یافته های موجود حلقه های گمشده در بازاریابی جهانگردی را بهتر بازشناخته و بازیابند و در مجموع بصورتی منسجم تر ، مطلوبتر و سریعتر امکان خیزش کشورمان در زمینه جهانگردی و متمنع گردیدن از تبعات مثبت آن بالاخص در رابطه با کاهش یا رفع وابستگی و حصول به خود کفایی فراهم آید.
    کلیدواژگان: جهانگردی، بازاریابی
  • عادل آذر صفحات 129-146
    در متون مدیریت، از دو دسته فن تصمیم گیری تحت عنوان، فنون نرم و سخت یاد شده است. یکی از محورهای جدید در تحقیقات علم مدیریت، بررسی توان هر یک از فنون در مقایسه با همدیگر است. طرفداران فنون سخت تصمیم گیری معتقدند که این دسته از فنون از توان بیشتری نسبت به فنون نرم برخوردارند ولی طرفداران فنون نرم این ادعا را رد می کنند.
    در این مقاله از بین فنون سخت تصمیم گیری، فن تحلیل پوششی داده ها و از بین فنون نرم تصمیم گیری، فن فرایند تحلیل سلسله مراتبی انتخاب شده است و توان آنها در یک مطالعه میدانی با همدیگر مقایسه شده است.
    فنون DEA و AHP هر یک از فنون جدید و مهم تصمیم گیری می باشند که دارای کاربردهای فراوانی در علم مدیریت می باشند. در این تحقیق توان این دو فن در سنجش کارایی سازمانی با همدیگر مقایسه شده است. نتایج تحقیق نشان می دهد که اگر چه هر دو فن به نتیجه مشابه می انجامد ولی توان AHP از  DEA بیشتر است.
    کلیدواژگان: تحلیل پوششی داده ها، فرایند تحلیل سلسله مراتبی، فنون نرم، فنون سخت، توان، واحد تصمیم گیری
  • یدالله مهرعلی زاده صفحات 147-166
    در این مقاله ماهیت تولید سنتی در مقابل روش های تولید و سازماندهی کار که اصطلاحا در دو مقوله الگوی شبه متغیر معرفی شده اند بررسی می شود. الگوهای سازماندهی شبه متغیر و متغیر به لحاظ سیاسی، اقتصادی و اجتماعی دو ساختار متفاوت عرضه می دارند که به نظر می رسد می توانند تبیینی مناسب و پاسخی تعیین کننده در مواجهه با بحران های تولید سنتی در رابطه با تغییرات سازمانی، کارآموزی و بهره برداری از مهارت و توانایی های علمی و تجربی افراد و کارکنان ارایه دهند. نهایتا تلاش بر آنست تا بر اساس این تحلیل الگوی نسبی برای تحلیل وضعیت سازمان ها و صنعت به منظور تعیین جایگاه سازمان بر حسب نوع فناوری، تغییرات سازمانی، توسعه منابع انسانی با تاکید بر آموزش و بهره برداری از دانش و مهارتهای کارکنان ارایه گردد.
    کلیدواژگان: تولید سنتی، فناوری، صنایع
  • ایرج سلطانی صفحات 167-183
    امروزه رسمیت و عینیت سازمانها با منابع انسانی آنها شناخته می شود و اهمیت دادن به منابع انسانی اساس و محور کار مدیران ارشد سازمان هاست این که چگونه به منابع انسانی اهمیت داده شود نیازمند برنامه ریزی استراتژیک منابع انسانی است یعنی بدون برنامه نمی توان از نیروی انسانی در راستای تحقق اهداف کوتاه و بلند مدت سازمان بهره برد. بنابراین سازوکاری که می توان بوسیله آن به منابع انسانی اهمیت داد و از آن بعنوان یک سرمایه بی پایان و پایدار در جهت پویایی سازمان بهره گرفت برنامه ریزی استراتژیک منابع انسانی است. سازمان های مختلف از مرحله روزمرگی و برنامه روزی در بعد منابع انسانی خواسته یا ناخواسته بایستی به سمت برنامه ریزی استراتژیک منابع انسانی حرکت نمایند و رسیدن به این مهم به یکباره میسر نیست و بایستی زمینه ها و پیش نیازهای آن مهیا شده و این بدان علت است که توجه به پیش نیازهای برنامه ریزی استراتژیک منابع انسانی مهمتر از خود برنامه ریزی است بنابراین با توجه به اهمیت پیش نیازها در طراحی برنامه های استراتژیک منابع انسانی در این مقاله سعی بر آن است که حداقل سه پیش نیاز ضروری برای برنامه ریزی استراتژیک منابع انسانی به شرح زیر تبیین شود.
    الف: پیش نیاز های ساختاری ب: پیش نیازهای فرهنگی ج: پیش نیازهای انسانی
    کلیدواژگان: برنامه ریزی استراتژیک، منابع انسانی
  • عباس صمدی صفحات 185-198
    بیش از یک قرن از زمانی که تیلور نظریه مدیریت علمی را ارایه داد می گذرد. در این مدت تحقیقات بسیاری در زمینه سازمان و مدیریت انجام گرفته است. در نتیجه این تحقیقات نظریه ها، اصول و مکاتب متنوع و مختلفی پدید آمده است. گوناگونی و پراکندگی نظریه ها و رویکردها باعث شده است تا عده ای درصدد باشند تا با ترکیب نظریه ها به نظریه ای عام و جهان شمول دست یابند.
    در این مقاله به بررسی نظرات کسانی که بدنبال تیوری عام و جهان شمول هستند می پردازیم و پیشنهادهای آنان را بررسی خواهیم کرد. سپس بیان خواهیم داشت که دستیابی به نظریه ای جامع ناشی از رویکرد مکتب اثبات گرایی به علم است و با رویکرد فرامدرنیزم سازگاری ندارد. در کل این مقاله در جهت پاسخگویی به این پرسش که آیا می توان در تیوری های سازمان و مدیریت یک تیوری عامل و جهان شمول داشت؟
    کلیدواژگان: سازمان، مدیریت، جهان شمول، تئوری
  • حسن جوانشیر صفحات 199-206
    شاید تاکنون در مورد اینترنت و موتورهای جستجوگر مطالب زیادی شنیده و خوانده باشید. ما در اینجا سعی در معرفی مجدد تعدادی از آنها بصورتی بسیار فشرده و مختصر داریم تا در زمان کمتر بتوانید به اطلاعات مورد نیاز خود برسید.
    همچنین سعی می کنیم به معرفی تعدادی از سایتهای اطلاعاتی با کاربری بالا بپردازیم.
    کلیدواژگان: اینترنت، موتور جستجو
  • مشاهیر مدیریت در غرب
    حسین رحمان سرشت صفحه 207
  • بررسی و نقد کتاب
    صفحه 217
  • معرفی کتاب / فارسی
    بدرالدین اورعی یزدانی صفحه 225
|
  • Shamssadat Zahedi, Hassan Danaeifard Pages 1-24
    In light of changing national and  international conditions, the  field of public administration is  going through an  exercise of refounding and reinventing. Globalization, technological advancements and ecological  concerns have diluted the importance of development administration. This study traces  the demise of development administration and presents a new paradigm in the form of sustainable  development  administration (SDA). The author argues that the paradigm of SDA is markedly different from the  traditional paradigm of development  administration (DA) in its emphasis, scope, treatment of politics, view of indigenous _cultures, goals, operating mode,  decision  making system,  use  of foreign  aid  and  performance accountability. The  study  concludes by declaring  that  SDA has the potential  to emerge  as a New field of study  in  public administration.
  • Fatah Sharifzadeh Pages 25-48
    To  improve organization performance, a variety of techniques and procedures are applied. With respect to  problem nature and  organization activities,  its size, human  and financial  resources and so on, the application  of such  techniques  is different. In  this  article, relationship between reengineering  and information Technology  and their  impact on organization Quality activity and performance will be evaluated. Reengineering  methodology and  the way it  is implemented regarding  different  organization activities will  be analyzed as well.
  • Hamid Zargham, Mahmood Alborzi Pages 49-62
    Whatever  the  activities  of a  community  or  business,  they  each communicate something about the community or business to consumers. Consumers receive this information through many different sources, or channels. These channels combine to form information systems, which are always functioning, regardless of whether you are managing them or not. If you represent a  community or business,  it  is extremely important  to know how to  manage information  systems  to make them work  for you. This article identifies the opportunities and needs of a  tourism information and reservation system for tourism marketing organization and national tourism  industry as a whole.
    In general, an information  system consists of all  the ways that people communicate with others.  Systems are composed  of information channels. These channels  may be formal or informal,  personal  or impersonal, and public or private. Different people, businesses, and communities use information channels in different  ways  and combinations.
    A tourism information system  is a specific type of information system. It consists of all information channels used in a  business or community to promote itself as a tourism attraction. These information channels include commercials,  ads, brochures,  repeat visitors.  employees,  friends,  and relatives.
    Information  and Communications  Technologies  are  having a  big impact on all  aspects  of  tourism.  Introducing  and  using  advanced  Management

     

     
    Information Systems to transportation, travel, hospitality and entertainment will  bring many  benefits and changes to  the  tourism industry. In particular, the  Internet,  is  playing  an  increasingly significant role in  travel  and  tourism.
    It  has  also been discussed that  there are  three characteristics  that  all
     
    effective  tourism information  systems  have: 
    1) Each channel the system has its own function. Travelers use different channels to  get  different kinds  of  information.  An  example  is deciding  where to  go  on  vacation. A  person may consult  a  friend  or family  member for that decision, but in deciding what to do when he/she gets there,  the  person may talk with  a repeat visitor or employee at the  destination site.
    2) All  the  information  channels used  in the  system  relate  to each  other.  A
     
    tourism information  system is  like  a novel  because  it  has many different  parts tied  together by the theme.  Even  though a system's channels serve different functions  in providing information, they  are  all  tied  together by the  projected message.
    3) All  channels  used in  the  system  are  interdependent.  A  tourism
     
    information  system  functions like  a puzzle.  The  different  pieces  of the system, the channels, are used to communicate with tourists. If any of the puzzle pieces are missing, the puzzle's picture is incomplete.  If one or more of the channels used is not dispersing information effectively, or if the information dispersed does not relate to  the  rest of the system,  then the system will not effectively  communicate  its whole  message.  If one or more of these characteristics  are missing from  a tourism  information  system, then its message  will be  inconsistent and  ineffective.
  • Kamran Faizi Pages 63-76
    In This Article,  the concepts  of models and two important  type of Modeling are defined. In order to  illustrate the problem of different attitudes in computer  Simulation,  an apparently  simple  phenomena  is introduced. Implementation of two computer simulation models  based  on different attitudes towards the phenomena leads  us to different  numeric  results.Finally, the cause  and significance  of the difference  has been discussed.
  • Jamshid Salehisedghiani Pages 77-90
  • Aliakbar Farhangi, Syedhaidar Hosseini Pages 91-104
    t present  complex conditions,  systems  of  education  and  particular  system of higher education gradually find  that they will not be able to  response their increasing leadership responsibilities without using effective management, because by appearing significance of higher education in the society, people are sensitive toward its relative problems day to day. There lore performance method of universities exposed to a question. and old leadership styles are
    doubted.
     
    In this paper it  has  been tried  to explain  a dominant space al  universities and define and appropriate leadership style tor them. So after doing a short explanation about  nature and role of higher education, its decision  making methods, dimensions of university management and general points about its effective lead ship a red is cussed. By bringing up negative effect of exercising power.  it  has been  recommended that managers  must  not  perceive  the university as a bureaucratic organization, because professors and conversant with  science  u111   not  be  creative  in  such  sphere.  Also a advantages  of participation  and development  of participative  culture  has been discussed.
  • Abolfazl Tajzadehnamin Pages 105-128
  • Adel Azar Pages 129-146
  • Yadolah Mehralizadeh Pages 147-166
  • Iraj Soltani Pages 167-183
  • Abas Samadi Pages 185-198
  • Hasan Javanshir Pages 199-206
  • Abstract
    Page 228