فهرست مطالب

فصلنامه مطالعات مدیریت (بهبود و تحول)
پیاپی 57 (بهار 1387)

  • تاریخ انتشار: 1387/02/10
  • تعداد عناوین: 7
|
  • سید حسین ابطحی، محمد منتظری صفحات 1-16
    انجام موفقیت آمیز وظایف ومسئولیتهای شغلی نیروهای انسانی درسازمانها به عوامل متعددی ازجمله دانش، توانایی ها، مهارت ها و شایستگی های آنان بستگی دارد. بسیاری ازصاحبنظران مدیریت معتقدند که مزیتهای رقابتی آینده به شکل توانایی سازمان ها در مدیریت دانش و اطلاعات جلوه گر خواهند شد. در این راستا مدیریت شایستگی یکی از مباحت مهم در حوزه مدیریت دانش و مدیریت دانش نیز زیرمجموعه مدیریت منابع انسانی میباشد. در این مقاله سعی شده است تا مفهوممدیریت مبتنی بر شایستگی مورد بررسی قرار گرفته و مفاهیم مطرح در آن از قبیل مراحل طراحی یک مدل شایستگی به اختصار بیان شود. همچنین با تاکید بر نقش مهم مدیریت مبتنی بر شایستگی در مدیریت منابع انسانی به بیان برخی از مزایای استفاده از زیر سیستم های مدیریت منابع انسانی مبتنی بر شایستگی پرداخته شده و در نهایت پیشنهاداتی برای مدیران منابع انسانی سازمان ها در کشورمان مطرح گردیده است.
    کلیدواژگان: شایستگی، مدیریت شایستگی، مدیریت منابع انسانی، مدیریت دانش
  • سید محمد اعرابی، علی باقری کلجاهی صفحات 17-32
    اغلب محققان بر این باورند که از اوایل دهه 1950 که تعهد سازمانی در زمینه رفتار سازمانی مطرح شد،این مقوله به یکی از موضوع های مورد علاقه پژوهشگران تبدیل شد. چرا که آنان معتقدند که مدیریت صحیح تعهد سازمانی می تواند منجر به نتایج سودمندی از قبیل اثر بخشی سازمانی، بهبود عملکرد، کاهشی جابجایی و همچنین کاهش غیبت شود.
    این تحقیق به بررسی تاثیر سیاستهای مدیریت منابع انسانی در قالب سه زیر سیستم تامین، ارزیابی عملکرد و پاداش و روابط با کارکنان، بر میزان تعهد سازمانی کارکنان، و مشخص کردن نقاط ضعف این سیاستها می پردازد. بعد از تجزیه و تحلیل اطلاعات به دست امده از پرسشنامه با استفاده از آزمون های کایی-دو دوبعدی و ضریب همبستگی گاما و d سامرز نشان داده شد که بین سیاست های مدیریت منابع انسانی و میزان تعهد سازمانی، رابطه معنی داری وجود دارد، وسپس با استفاده ازآزمونهایکای - دو تک بعدی به شناسایی سیاست های آسیب زای مدیریت منابع انسانی بر میزان تعهد سازمانی کارکنان پرداخته شد.
    کلیدواژگان: تعهد عاطفی، تعهد هنجاری، تعهد مستمر، سیاست های مدیریت منابع انسانی
  • غلامرضا کردستانی صفحات 33-52
    در این پژوهش شایسته سالاری در ابعاد شایسته گزینی، شایسته پروری و شایسته داری کارشناسان در دستگاه های دولتی استان قزوین مورد ارزیابی قرار گرفته است. داده های مورد نیاز برای آزمون فرضیه های تحقیقی با استفاده از پرسشنامه توزیع شده بین 119 نفر از کارشناسان 21 دستگاه دولتی جمع آوری و فرضیه های تحقیق با استفاده از روش آزمون آماری T تک نمونهای و تحلیل واریانس آزمون شده است. یافته های تحقیق نشان میدهد: شایسته سالاری در ابعاد شایسته گزینی، شایسته پروری و شایسته داری در دستگاه های دولتی استان قروین در سطح بالایی قرار ندارد. به استثنای شایسته پروری، تفاوت معنی داری در شایسته سالاری کارشناسان بین دستگاه های دولتی استان قزوین وجود ندارد. به این ترتیب می توان بیان کرد، در مجموع شایسته سالاری در دستگاه های دولتی استان در سطح بالایی قرار ندارد و نقش بسزایی سرمایه انسانی در خلق ارزشی ها، استفاده بهینه از منابعمحدود و موفقیت سازمانی ایجاب می کند، مدیریت ارشد دستگاه های دولتی استان قزوین در گزینش کارشناسان بر اساس معیارهای علمی و مبتنی بر شایستگی از قبیل توجه به تناسب رشته تحصیلی نیرو با شغل، توجه به کیفیت تحصیلی نیرو، برگزاری آزمون های معتبر کتبی و شفاهی که نتیجه ان انتخاب نیروی برتر باشد، عمل کنند. از طریق تنظیم یک برنامه آموزشی جامع و ارزیابی مستمر نتایج دوره های آموزشی مرتبط با شغلی، استقرار یک سیستم ارزیابی عملکرد صحیح، تفویض اختیار بیشتر، اهمیت دادن به نظرات و پیشنهادات، تبیین اهداف، ساختار تشکیلاتی، فرآیندهای سازمان و وظایف سازمانی، فراهم نمودن زمینه شناخت سازمان های موفق مشابه و عوامل محیطی موثر بر موفققیت سازمان و برقرای انضباط اداری و رسیدگی منصفانه به شکایات در راستای شایسته پروری کارشناسان اقدام نمایند و به منظور اجتناب از تحمل هزینه های مستقیم و غیر مستقیم از دست دادن نیروهای با تجربه به عنوان سرمایه اصلی سازمان، با در نظر گرفتن عوامل موثر بر شایسته داری از قبیلی ایجاد فرصتهای شغلی برابر و تبیین مسیر ارتقاء شغلی فرد، احترام متقابل مدیریت و توجه به نیازهای روحی کارشناسان، تلاش برای ارتقاء فرهنگ سازمانی و سلامت نظام اداری، قرار دادن هر فرد در جای مناسب، توسعه فعالیت های فرهنگی، ورزشی، زیباسازی محیط و بهداشت روحی کارکنان، توجه به کفایت نسبی حقوق و مزایا و کاهش فاصله حقوق و مزایای کارشناسان با مدیران و برنامه ریزی برای تامین آتی آنان، تلاش برای رفع تعارض و تضاد موجود در سازمان و شرکت دادن کارشناسان و سرپرستان در تصمیم گیری زمینه ارتقاء آن را فراهم سازند.
    کلیدواژگان: شایستگی، شایسته سالاری، شایسته گزینی، شایسته پروری، شایسته داری
  • فتاح شریف زاده، عباس کاظمی بیدگلی صفحات 53-85
    یکی از مراحل مهم فرآیند خط مشی گذاری عمومی، مرحله اجرای خط مشی می باشد. بعداز تدوین و تنظیم خط مشی عمومی و قانونی کردن دستور کار و پیشنهاد خط مشی و طی مراحل لازم، باید توسط مراجع ذی صلاح قانونگذار تصویب شده و برای اجرا به سازمان های مربوطه ابلاغ گردد. در اجرای مطلوب و کارآمد خط مشی عمومی، مسائل زیادی موثرند. در پژوهشی حاضر تلاش می شود تا اثرات عوامل سازمان و مدیریت بر نحوه اجرای بهینه یکی از زمینه های برنامه توسعه اقتصادی-اجتماعی –فرهنگی کشور یعنی آموزش عالی مورد تجزیه و تحلیل قرار گیرد. درجهت تحقق اهداف پژوهشی سعی شد تا مهمترین عوامل سازمان و مدیریتشناسائی شود. پس از بررسی ادبیات و مبانی نظری مربوطه 9 عامل مهم شناسائی گردید و ارتباط هر کدام در قالب 9 فرضیه با نحوه اجرای بهینه خط مشی مورد مطالعه قرار گرفت. این عوامل عبارتند از: 1- ساختار، منابع فیزیکی و تشکیلات 2- ارزشیابی عملکرد 3- فرآیند آموزشی 4- فرآیند کارمندیابی 5- مدل تصمیم گیری 6- رضایت شغلی 7- سیسستم پاداش 8- انگیزش 9- نظاماطلاعات و ارتباطات. نمونه اماری از مراکز تحقیقاتی و دانشگاه های تهران ، شهید بهشتی، علامهطباطبائی و تربیت مدرس انتخاب گردید و از طریق ابزار مختلف جمع آوری اطلاعات، مشاهده و مراجعه به منابع آرشیوی و تجزیه و تحلیل آماری درجه تاثیر هر یک از عوامل با توجه بهسنجه های مورد نظر مشخص گردید و بعد از نتیجه گیری پیشنهاداتی ارایه گردید.
    کلیدواژگان: تجزیه و تحلیل، خط مشی، توسعه کمی و کیفی، مدیریت، برنامه دولت
  • میر علی سیدنقوی، سید محمد مهدی بحرالعلوم صفحات 86-104
    افزایش روزافزون اهمیت سرمایه های دانشی و مبدل شدن آنها به منبعی از مزیت رقابتی سازمان ها، لزوم مطالعه عوامل موثر بر فرایندهای مدیریت دانش را بیش از پیش نمایان می سازد. در عصر کنونی ایده ها با مشخصه عدم اطمینان، مدیریت دانش ابزاری موثر در بهره گیری ازسرمایه انسانی و پاسخگویی به عدم قطعیت های استراتژیک محسوب می شود. در این راستا، ابتکار عمل های اثربخشی مدیریت دانش، نیازمند فرهنگی هستند که خلق و استفاده از دانش را به میزان تسهیم آن میان افراد ارج نهد. از طرف دیگر، بسیاری از متون برنقش اساسی مدیران و رهبران در شکل دهی فرهنگی مناسبب که تسهیل کننده فرایندهای مدیریت دانش است، تاکید میورزند. لذا در این مقاله مدل های ارزشی (مدل دنیسون و کوئین) و رفتاری فرهنگ سازمانی، سبک های رهبری تحولی آفرین، تبادلی و انزواگرا و همچنین نقش آن ها در توسعه چهار فعالیت کلیدی مدیریت دانش (خلق، ذخیره سازی، انتقال و کاربرد دانش)، مورد تجزیه و تحلیل قرار خواهند گرفت. به عنوان بخشی از این تجزیه و تحلیل، مجموعه ای از فرضیات آزمودنی به منظور تبیین فرهنگ سازمانی تقویت کننده هر یک از فرایندهای مدیریت دانش و همچنین سبک رهبری مناسب، جهت توسعه و شکل دهی فرهنگ مورد نظر ارائه خواهد شد. در نهایت این مقاله با بررسی زمینه های مناسب برای تحقیقات آتی به پایان می رسد.
    کلیدواژگان: فرهنگ سازمانی، سبک رهبری، فرآیندهای مدیریت دانش، دیدگاه منبع محور
  • کامران فیضی، ابوالفضل کزازی، وهاب خلیلی شجاعی صفحات 105-132
    محور اصلی این تحقیق، بررسی تاثیر کاربرد مدیریت ارتباط با مشتری (مدیریت ارتباط با مشتری) بر رضایت مشتریان مشتریان با استفاده از مدل کیفیت خدمات (سرکوال)، می باشد.در این تحقیق، ابتدا مفاهیم رضایت مشتری و رویکرد «مدیریت ارتباط با مشتری » با استناد به مقالات و پژوهشهای معتبر بررسی شد، سپس با استفاده از مدل سرکوال معیارهای مناسب برای سنجش کیفیت خدمات به منظور اندازه گیری رضایت مشتریان تنظیم شده است. اصلاحاتلازم در این فهرست، از طریق مصاحبه با کارشناسان و صاحبنظران شکل گرفت.برمبنای معیارها و برای بررسی کاربرد عینی مدیریت ارتباط با مشتری در شرکت تجارت الکترونیک پارسیان، پرسشنامه و شیوه پیمایش مناسب طراحی گردید، با استفاده از روش های امار تحلیلی، سنجش اعتبار پاسخپرسشها و فرضیه های تحقیقی صورت گرفته است. در پایان، نتایج تاثیر کاربرد مدیریت ارتباط با مشتری بر رضایت مشتریان و رتبهبندی تاثیر متغیرهای مدیریت ارتباط با مشتری بر رضایت مشتری با استفاده از ازمون فریدمن و همچنین منافع حاصل از کاربرد انارائه شده است و پیشنهادهایی براساس نتایج و ادبیات تحقیق ارائه گردید.
    کلیدواژگان: مدیریت ارتباط با مشتری، رضایت مشتری، مدل کیفیت خدمات (سرکوال)، تجارت الکترونیک
  • عبدالحمید صفایی قادیکلایی، مهرداد مدهوشی، منصور اسماییل زاده صفحات 133-156
    تنوع روزافزون در تقاضا و سطح فعالیتها، موسسات در سطح جهانی را وادار به تامین اقلام متنوعی از مواد اولیه و قطعات نیمه ساخته در انبارها نموده است. وجود این اقلام متنوع، مدیران را ناگزیر به اعمال روش های طبقه بندی و کنترل اقلام موجودی نموده است. طبقه بندی ABC از مشهورترین روش های طبقه بندی اقلام موجودی با هدف تنظیم درجه کنترل اقلام میباشد (جوونیر و ارل، 1998). جدیدترین مدل های طبقه بندی ABC را می توان در دو دسته کلی از هم تفکیک نمود. دسته اول مدل هائی هستند که رابطه تمام معیارها را با سطح عملکرد اقلام مثبت در نظر می گیرند (مدل بهینه سازی خطی موزون و مدل وان لانگ) دسته دوم مدل هائی هستند که هم رابطه مثبت و هم رابطه منفی برای معیارها با سطح عملکرد اقلام را لحاظ می کنند (مدل فان و ژوو). در مدل های دسته دوم هر چند مشکل مدل های دسته اول که در آن عملکرد بالای معیارهای کم اهمیت گاه می توانست در طبقه بندی اقلام تاثیر فریبندهای ایجادکند، بر طرف شد ولی خود این دسته مدل ها نیاز به یک بهینه ساز خطی دارند که محاسبات آن را طولانی میسازد. در مقاله حاضر با ترکیب دو دسته مدل یک روش دسته بندی پیشنهاد گردید که هم از سهولت محاسباتی مدل های دسته اول بهره گرفته و هم آن که با قبول رابطه مثبت و منفی معیارها با سطح عملکرد اقلام مانع از اثر انحرافی عملکرد بالا در معیارهای کم اهمیتمی شود.
    کلیدواژگان: طبقه بندی چند معیاره موجودی، مدل بهینه سازی خطی موزون، مدل فان و ژوو، مدل وان لانگ
|
  • Seyed Hoseyn Abtahi, Mohammad Montazeri Pages 1-16
    Successful accomplishing of HR tasks and responsibilities in organizations depends on different factors such as their knowledge, abilities, skills and competencies. Some of management theorists belibe that competitive advantages in future will be shown in form of organization's abilities to managing information and knowledge. In this way, Competency Management (CM) is an important issue in the scope of knowledge management and knowledge management, also, is subordination of Human Resources Management (HRM). In this paper, we try to review the concept of competency- standard, competency profile, competency life cycle and etc, and to state the stages of the process of designing a competency model. Also, by emphasizing on the important tole of competency- based management in HRM, some advantages of using subsystems of HRM that are based upon competency have explained, and finally, some recommendations have offered for human resources managemers in organizations in our country.
    Keywords: Competency, Competency Management, Human Resources Management, Knowledge Management
  • Seyed Mohammad Erabi, Ali Bagheri Kaljahi Pages 17-32
    Many researches point out that organizational commitment has remained a topic of interest ever since it was introduced in the early 1950s to the field of organizational behavior, because they believe that properly managed, organizational commitment can lead to beneficial consequences such as organizational effectiveness, improved performance, reduced turnover and reduced absenteeism (Meyer & Allen, 1997; Baruch, 1998; nowadays, 1998; Buck & Watson, 2002; Dixon, 2002). The present study devotes to investigate the effect of human resources management policies as three subsystems: staffing, appraisal and reward, employee relations to the rate of employee organizational commitment and diagnosing the weakness points of these policies. It is shown that there is significant relationship between HRM1 policies and rate of OC2, using the analysis of information which obtains from questionnaire, two dimensional Chi - square test, Gamma and Somers's d correlation coefficient. Also, using one dimensional Chi - square test, we diagnose the problematic HRM policies of the rate of employee organizational commitment.
    Keywords: Affective commitment, Normative commitment, Continuance commitment
  • Gholamreza Kordestani Pages 33-52
    In this paper meritocracy in fields of recruitment and selecting, promotion and keeping the qualified in government's set in Qazvin, have been investigated. Required data for testing the hypothesis gathered by questionnaire distributed among 119 of staff of 21 government sets. The results show that: there is not meritocracy in high level in fields of selecting, training and keeping the qualified, in Qazvin. Except training the qualified, there is not a meaningful difference in the word of qualification between the staff of Qazvin government sets. So we can express that, the main role of human resource being in creation of values, true use of limited resource and achieving to a department success, needs a top management in government sets, that it goes to select the staff according to scientific measures, so by setting to complete training program, we could gain to this aim and in order to avoid of direct or indirect costs and also loosing the experienced staffs, we need to know the correct ways in case of reaching to a good qualification rules
    Keywords: Meritocracy, Competency, selecting the qualified, training the qualified, keeping the qualified
  • Fattah Sharif Zadeh, Abbas Kazemi Bidgoli Pages 53-85
    Policy Implementation step is one of important phases in public policy - making process. After formulating and legislating policy agenda , public policy should be submitted to respective organization for implementation. Regarding optimal and effective public policy implementation, many issues are involved. This study tries to analyze the impact of management and organizational factors on optimal implementation of cultural - social and economic development program in our higher educational systems. Achieving this research goal we try to identify most important management and organization variables. Different types of data collection methods such as research questionnaire observation and organization archives were used and the intensity of each factor regarding criteria for measuring variables were statistically analyzed. Then, results and findindings were concluded and finally recommendations were presented to organization managers and authorities.
    Keywords: Higher education administration, public policy analysis, higher education implementation analysis. Policy impact evaluation
  • Mir Ali Seyed Naghavi, Seyed Mohammad Mehdi Bahrol Olum Pages 86-104
  • Abdolhamid Safaai Ghadikolai, Mehrdad Madhushi, Mansur Esmail Zadeh Pages 133-156
    Faced with the heavy burden of dealing with a large number of items, companies must classify the items in inventory and develop effective inventory control policies for these classes. Inventory classification using ABC analysis is one of the most widely employed techniques in organizations. The purpose of ABC classification is highlights the need for further study on effective factors in knowledge management processes. In the present age of ideas with the specification of uncertainty, knowledge management counts for an effective tool in the application of human capital and accountability to strategic uncertainties. In this direction, effective knowledge management initiatives need a culture that values sharing knowledge among individuals as well as the creation and application of it. On the other hand, much of the literature emphasizes the fundamental role of managers and leaders in shaping an appropriate culture that facilitates knowledge management processes. Hence, in this article, the value perspective (Denison and Quinn) and the behavioral perspective of organizational culture, and transformational, transactional and laissez- faire leadership styles also their role in developing four key knowledge management activities ( creation, storage, transfer and application) will be analyzed. As part of this analysis, a set of hypothesizes will be provided in order to explain the organizational culture fostering each of knowledge management processes also the compatible leadership style for developing and shaping the underlying culture. Finally the article concludes by considering fruitful areas for further research.
    Keywords: Knowledge Management, leadership, organizational culture