فهرست مطالب

فصلنامه مطالعات مدیریت (بهبود و تحول)
پیاپی 63 (زمستان 1389 و بهار 1390)

  • تاریخ انتشار: 1390/11/01
  • تعداد عناوین: 7
|
  • شمس سادات زاهدی، امین اسدپور، خاطره حاجی نوری * صفحه 1

    امروزه سازمان ها دریافته اند که هیچ سرمایه ای به اندازه دانش نمی تواند آن ها را در دنیای رقابتی مطلوب قرار دهد. لذا بیش از هر عامل دیگری کارکنان سازمان به عنوان صاحبان دانش و مهم ترین سرمایه های سازمان مورد توجه قرار گرفته اند و مدیریت دانش به عنوان ابزاری که می تواند دانش موجود را گردآوری و نظم و پویایی بخشیده و در کل سازمان اشاعه دهد، اهمیت یافته است. اما مهم تاثیرگذاری و تاثیرپذیری ابعاد دیگر با مدیریت دانش می باشد. این مقاله تاثیر و رابطه متقابل سیبرنتیک که شامل شش بعد اصلی تنوع و محدودیت، آنتروپی و اطلاعات، ضرورت تنوع و قاعده تصمیم، هدف گذاری و کنترل، بازخور و تمایزات و روابط است، با مدیریت دانش که شامل چهار فرآیند اصلی ایجاد دانش، تبدیل و انتقال دانش، حفظ و نگهداری دانش و به کارگیری دانش می باشد را مورد بررسی قرار می دهد. جامعه آماری پژوهش کارکنان شرکت تولیدی فراسان بوده و اطلاعات و داده های پژوهش با استفاده از پرس شنامه جمع آوری شده است. براساس تحلیل های انجام شده، بعد تنوع و محدودیت و فرآیند تبدیل و انتقال دانش به دلیل داشتن شاخص های ضعیف حذف شدند. به علاوه یافته های پژوهش حاکی از تایید مدل مفهومی با داده های جمع آوری شده و رابطه متقابل و معنادار سیبرنتیک و فرآیند مدیریت دانش می باشد.

    کلیدواژگان: سیبرنتیک، مدیریت دانش، دانش سازمانی
  • میراحمد امیرشاهی، محمود شیرازی، سارا قوامی صفحه 27
    تحقیق حاضر که توصیفی و از نوع همبستگی است، با هدف بررسی رابطه موجود بین فلسفه اخلاق فردی و فرایند تصمیم گیری اخلاقی فروشندگان انجام شده است و در پی پاس خگویی به دو سوال اساسی است: اول، فلسفه اخلاقی فروشندگان جامعه این تحقیق چیست؟ و دوم، فلسفه اخلاقی فروشندگان، فرایند تصمیم گیری اخلاقی آنها را چگونه تحت تاثیر قرار می دهد؟ جامعه آماری این تحقیق، که نظراتشان به وسیله پرسشنامه جم عآوری شده است، فروشندگانی هستند که در مرکز پژوهش های وزارت بازرگانی دوره آموزش فروش را گذراند هاند. تعداد کل جامعه قابل دستیابی 300 نفر بود. براساس جدول کرجی و مورگان تعداد 169 نمونه انتخاب شد. تعداد 142 پرسشنامه از طریق پست دریافت گردید. 6 عدد به علت نواقصی که داشتند قابل استفاده نبود. تعداد 137 پرسشنامه باقیمانده مورد تحلیل قرار گرفت. تحلیل توصیفی داده ها نشان می دهد که عمده پاسخ گویان در صنایع غذایی، خدمات مسافرتی، خدمات مهندسی و فروش اتومبیل به کار فروشندگی اشتغال دارند. برای تحلیل داده ها از تحلیل مسیر استفاده شد. یافته های تحقیق حاکی از آن است که بیش تر فروشندگان اصول اخلاقی ایده آل گرایی دارند. با این حال، اگرچه ایده آل گرایی بر قضاوت اخلاقی فروشندگان تاثیر مستقیم دارد، اما تاثیر اقتضاگرایی بر تمایل اخلاقی (که به مرحله عمل نزدیکتر است) بیش از ایده آل گرایی است.
    کلیدواژگان: تصمیم گیری اخلاقی، ادراک اخلاقی، قضاوت اخلاقی، تمایل اخلاقی، فلسفه اخلاقی
  • میرعلی سیدنقوی صفحه 63
    این مقاله،با بهره گیری از نظریه هزینه مبادله و رویکرد بازارهای داخلی سازمان در مشاغل سازمان می «نوع تخصص» و «سنجش پذیری» به استخراج دو مولفه بازار»، «تیم اولیه»، «تیم رابطه ای» پردازد و سپس با تلفیق این مولفه ها چهار ساختار را تعریف می کند و سپس سعی در تبیین کارکردهای «بازار تعهدی» و«عمومی مدیریت منابع انسانی در هر یک از ساختارهای فوق دارد. دریک سازمان خدماتی بزرگ با استفاده از روش چک لیست از میان 4463 عنوان شغلی 400 شغل که بیش ترین قرابت را با ساختارهای چهارگانه یادشده داشتند انتخاب شدند؛ سپس برای تبیین وظایف مدیریت منابع انسانی در هر یک از این ساختارها نمون های متشکل از 156 نفر از مدیران و متخصصان منابع انسانی انتخاب شدند. پس از جمع بازار» و «تیم های اولیه» آوری و تجزیه و تحلیل داده ها، نتایج نشان می داد که در برنامه ریزی نیروی انسانی کوتاه مدت و پاداش محدود به دستمزد می باشد، «عمومی برنامه ریزی نیروی انسانی بلند «بازارهای تعهدی» و «تیم های رابطه ای» اما در مشاغل مدت بوده و پاداش مازاد بر دستمزد پرداخت می شود. همین طور برای شاغلین «تیم های رابطه ای» و «تیم های اولیه» از کنترل های درونی نظیر «اجتماعی سازی» و «تعهد» استفاده می شود. اما به جهت بخش پذیر بودن عملکرد کارکنان «بازار عمومی» و «بازار تعهدی» از کنترل های بیرونی و رسمی استفاده می شود.
    کلیدواژگان: مدیریت منابع انسانی، پاداش، ارزیابی عملکرد، تیم رابط های
  • سعید مرتضوی، شمس الدین ناظمی، محمد آیتی گازار صفحه 85
    با توجه به رقابتی شدن صنعت بیمه در سا لهای اخیر و ورود بخش خصوصی به این عرصه، حفظ بیمه گذاران برای شرک تهای بیمه، اهمیت ویژه ای یافته است. در تحقیق حاضر قصد بر آن بود تا با معرفی و سنجش عوامل موثر و تعدیل کننده بر قصد رویگردانی، زمینه را برای حفظ مشتریان موجودفراهم ساخت. بدین منظور بیمه گذاران شرکت بیمه سینا مستقر در شهر مشهد به عنوان جامعه آماری انتخاب گردید. برای تعیین حجم نمونه از روش نمون هگیری تصادفی ساده استفاده شد و برای جمع آوری داده ها از ابزار پرسشنامه استفاده به عمل آمد که در نهایت داده های 202 پرسشنامه مبنای تحلیل قرارگرفت. از نگارش دوم نرم افزار اسمارت پی ال اس برای تجزیه و تحلیل داده ها و ارزیابی مدل معادلات ساختاری استفاده شد. یافته های حاصل از پژوهش نشان داد که متغیرهای جذابیت رقبا و هزینه جا به جایی فاقد نقش تعدیل کنندگی می باشند، اما اثر مستقیم آنها بر قصد رویگردانی مشتریان تائید شد. هم چنین تاثیر متغیر قیمت غیرمنصفانه بر قصد رویگردانی مورد تایید واقع نشد، اما تاثیر دو متغیر کیفی ت نامناسب خدمات و رنجش خاطر مشتری بر قصد رویگردانی تایید گردید. این بدان معناست که شرکت مورد مطالعه می باید ارائه خدمات با کیفیت بالا و بهبود در رفتار با بیمه گذاران را در دستور کار خود قرار دهد.
    کلیدواژگان: قصد رویگردانی، قیمت غیرمنصفانه، کیفیت نامناسب خدمات، رنجش خاطر، هزینه جا به جایی، جذابیت رقبا
  • علی خاتمی فیروزآبادی، شیلا سادات فاطمی فیروزآبادی صفحه 115
    فن آوری های پیشرفته نوظهور و به کارگیری آن ها در سازمان های تولیدی برای باقی ماندن در صحنه رقابت امری حیاتی به شمار می رود. از این رو انتخاب فن آوری پیشرفته، فرآیندی بسیار مهم برای سازمان های تولیدی به حساب می آید. در واقع تصمیم گیری برای انتخاب فن آوری به واسطه تاثیری که بر روی فعالی تهای آینده یک سازمان می گذارد تصمیم گیری استراتژیک محسوب می گردد و لذا از پیچیدگی های فرآیندی خاص خود برخوردار است. پیچیدگی این فرآیند نه تنها بهخاطر عوامل تاثیرگذار مختلف کمی و کیفی آنهاست بلکه متعارض بودن این عوامل با یکدیگر و ه مچنین وجود دیدگاه های متفاوت ذی نفعان است. به منظور انتخاب نوع خاصی از فن آوری لازم است ه مچنان که عوامل دخیل در انتخاب سبک سنگین می شوند دیدگاه های ذی نفعان مختلف در مسئله منظور گردد. علاوه بر آن باید با توجه به منابع موجود بهترین انتخاب از سوی مدیریت انجام شود. روش های متعددی برای ارزیابی و انتخاب فن آوری تا کنون گسترش یافته اند که هر یک مزایا و معایب مخصوص به خود دارند. به عنوان مثال می توان به زمان بر بودن و صرف نظر کردن از عوامل کیفی در بسیاری از روش ها اشاره کرد. در این مقاله به ترکیب دو روش AHP و برنامه ریزی آرمانی صفر یا یک پرداخته می شود که می تواند ضمن در نظر گرفتن دیدگاه های ذی نفعان، ارزیابی فن آوری را با توجه به عوامل متعارض با یکدیگر انجام دهد. روش مزبور برای یک انتخاب یک سیستم پیشرفته ساخت و تولید به کار گرفته می شود تا ضمن نمایش کاربردی بودن روش مزبور، نشان داده شود که روش ترکیبی می تواند اطلاعات کلیدی بیشتری نسبت به سایر روش های موجود در ارزیابی فن آوری برای مدیریت فراهم آورد.
    کلیدواژگان: ارزیابی فن آوری، عوامل کیفی و کمی، محدویت منابع برنامه ریزی آرمانی صفر یا یک، سیستم پیشرفته ساخت و تولید
  • نبی الله دهقان، شعبان مرادی آیدیشه صفحه 153
    تحقیق حاضر با هدف تعیین و مقایسه نوع دیوانسالاری حاکم بر دانشکده های مدیریت دانشگاه تهران و دانشگاه آزاد اسلامی (واحد تهران مرکز) بر اساس الگوی مینتزبرگ انجام شده است. این تحقیق بر اساس هدف و ماهیت تحقیق از نوع توصیفی پیمایشی بوده و جامعه آماری تحقیق نیز اعضای هیات علمی دانشکده های مدیریت دانشگاه تهران و دانشگاه آزاد واحد تهران مرکز است. داده های مورد نیاز با استفاده از روش های بررسی اسناد و مدارک و پرسشنامه محقق ساخته، جمع آوری شده و با استفاده از نمودارهای عنکبوتی و روش آمار توصیفی تحلیل گردیدند. نتایج تحقیق نشان میدهد که ساختار دانشکده های مورد مطالعه تلفیقی از ساختار ماشینی و حرفه ای با اندکی تمایل به سوی ساختار ماشینی است. هم چنین میزان عوامل ساختاری و موقعیتی در این دانشکده ها یکسان بوده و حاکی از عدم تفاوت قابل ملاحظهای بین آنان میباشد. نتایج بررسی عوامل ساختاری و موقعیتی دانشکده های مورد مطالعه نیز نشانگر عدم تناسب قاعده های طراحی با ساختار حرفهای دانشگاهی میباشد.
    کلیدواژگان: ساختار سازمانی، دیوان سالاری، الگوی مینتزبرگ
  • بهنازحاجی صادقی، پوراندخت نیرومند، محبوبه رنجبر صفحه 183
    یکی از مهم ترین بخشهای راهبردی در اقتصاد هر کشور، بخش نظامی آن کشور است. از اینرو دولتها بخش قابل توجهی از مخارج و توان خود را صرف موفقیت این بخش در انجام ماموریتهای خود میکنند. یکی از مبادی که بخش نظامی کشورها می تواند در تامین هزینه های خود گام مهم و موثری برداشته و هم چنین اقتدار و قدرت خود را به منصه ظهور برساند، صادرات است. بنابراین صادرات امروزه دغدغهای مهم برای بسیاری صنایع نظامی بوده و توجه زیادی را به خود معطوف نموده است. یکی از عوامل موفقیت صادرات، شناسایی خواسته های مشتریان و تامین آنها و همچنین رفع چالشها و مشکلات احتمالی آنان است. لذا در این راستا مقاله پیش رو سعی نموده تا با استفاده از روش شناسی کیفی به ویژه ابزارهای مصاحبه عمیق و پرسشنامه باز و با بهره گیری از روش تحلیل محتوا و نمودار خویشاوندی آسیبهای مترتب بر امر صادرات نظامی ایران را شناسایی و طبقه بندی نموده و ضمن تعیین ضریب اهمیت آسیبها و میزان شدت آن ها با استفاده از روش های کمی، با بهرهگیری از ماتریس تطبیقی نتایج، آسیب ها از حیث اولویت و اضطرار دسته بندی نماید. جامعه آماری مورد نظر برای این پژوهش را در دو مرحله 36 نفر از خبرگان داخل کشور)با نرخ همکاری 36 درصد(و 56 نفر از مشتریان خارجی)با نرخ همکاری 36 درصد(تشکیل می دهند.
    نتایج به دست آمده از این پژوهش حاکی از آن است که از نگاه کارشناسان داخلی 5 مورد آسیب و از منظر کارشناسان خارجی 4 مورد آسیب در سطح بحرانی بوده و نیاز ویژه ای به بررسی و مرتفع شدن آن ها وجود دارد.
    کلیدواژگان: آسیب شناسی، صادرات، بخش نظامی، سازمان مادر تخصصی، روش شناسی کیفی
|
  • Shamsosadat Zahedi, Amin Asadpoor, Khatereh Hajinouri Page 1

    Nowadays, organizations have concluded that no other resource than knowledge can situate them most desirably in this competitive world. Therefore, more than any other factor, the spotlight has turned upon employees as the owners of knowledge. Also ‘knowledge management’ as a tool which can accumulate the existing knowledge, organize it, make it dynamic, and disseminate it in the whole organization, has taken on a new significance. But, what matters is the way other dimensions interact, in terms of influence, with the knowledge management. This article studied the effect as well as the relationship between cybernetics – which includes six main dimensions of ‘variety and constraint,’ ‘entropy and information,’ ‘the law of requisite variety and the decision rule,’ ‘goal-directedness and control’, ‘feedback and distinctions and relations’ – and knowledge management process – which is comprised of four main dimensions of ‘knowledge creation,’ ‘conversion and transfer,’ ‘preservation,’ and ‘application’. Our statistical population included the staff of Farassan Company, and questionnaires were deployed for gathering the data. According to the analysis, dimensions of ‘variety and constraint’ as well as ‘knowledge transfer and conversion’ were excluded on account of having poor indicators. In addition, research results confirmed the conceptual model with the data collected and the fact that a significant relationship between knowledge management process and cybernetics existed.

  • Mirahmad Amirshahi, Mahmood Shirazi, Sara Ghavami Page 27
    The purpose of this descriptive - correlational research is to study the relationship between the salespersons’ personal moral philosophy and their ethical decision making process. It tries to find answers to two main questions: 1) what are the surveyed salespersons’ personal moral philosophy? 2) How this moral philosophy will influence their decision making process? Our Research population, whose opinions were collected using a questionnaire, consisted of the salespersons taking part in the sales training courses offered by the Research Center of Iran Ministry of Commerce. The statistical population size was 300 and according to Morgan and Krejcie’ table (1970), a sample size of 169 was chosen. 137 questionnaires out of 142 were proper to be analyzed. Descriptive analysis of the data indicated that the majority of the respondents were working in industries like food, tourism, insurance, publications and engineering services, as salespersons. In addition, Path analysis, employed for the inferential statistics, showed that the respondents’ main moral principle was idealism, and although idealism directly influenced their moral judgment, relativism was more influential on their moral intention (final step in the ethical decision making process) than idealism.
  • Mir Ali Seyyed Naghvi Page 63
    In this paper, with usage of translational cost theory and internal labor market approach, two basic aspects in organizational jobs – measurability and competence – were defined. Next, by combining these attributes, four internal organizational structures were identified as the following: Relational team, primitive team, spot market, obligational market. Afterwards, the proper human resource practices were explained for each of these structures. Data were collected from one of the largest service organizations of Iran. Using checklist, 400 out of 4463 job titles, which were supposed to share more similarities with the mentioned structures were selected. A group of 156 managers and HRM specialists of ‘NAJA’ were chosen for explaining the suitable HRM practices for each of the structures. Analysis of the data revealed: in ‘primitive teams’ and ‘spot markets,’ job compensation was only limited to the wage, and human resource planning encompasses a short period. Conversely, in ‘relational teams’ and ‘obligation markets,’ compensations were various in type and were not just limited to the wage, also, the HRM planning was for longer terms. Moreover, HRM control over ‘relational team’ and ‘primitive teams’ took more internal forms such as socializing and building commitment, while in ‘spot market’ and ‘obligation markets’ it was external and formal.
  • Saeed Mortazavi, Shamsodin Nazemi, Mohammed Ayati Page 85
    Investigating why customers switch their insurance service providers, leads to valuable information for recognizing the likely alterations in customers’ needs and expectations. This research is based on a very fundamental question: why existing customers decide to switch from one service provider to another? To answer this question, factors affecting switching intentions were derived from the literature of current and previous studies. Research data were collected by means of a questionnaire distributed among a population of customers of an insurance company for a period of 3 years. From randomly selected customers, 202 questionnaires were collected and analyzed using structural equation modeling and SmartPLS software. Results showed a strong association between service quality and annoyance, on the one hand, and intention to switch service provider, on the other hand. Findings also revealed no evidence for a hypothetical relationship between price unfairness and switching intention. The same result was also found for the moderating effects of switching cost and alternative attractiveness.
  • Ali Khatami Firouzabadi, Shila Sadat Fatemi Firouzabadi Page 115
    To remain in the current competitive world as a manufacturing company, it is vital to use Advanced Manufacturing Systems (AMSs). AMS selection is now considered a strategic decision for organizations, due to the effects it has on their future activities. The process of decision-making involves some complexities which are not only caused by the varied quantitative and qualitative factors involved, but also due to the conflictions between these factors, and the diverse views of stakeholders. Thus, In order to choose AMS type, it is necessary to take into account both the effective factors and the stakeholder's viewpoints; and finally, the most suitable system should be recognized by the management, considering the limitations of the company’s resources. To date, different approaches have been developed for AMS evaluation and selection, with their own advantages and disadvantages - some of them ignoring the qualitative factors and others being time consuming, for instance. This paper combines the AHP method with zero-one goal programming technique, enabling decision - makers to encompass diverse views of stakeholders, and at the same time assess the conflicting factors. The proposed method has been applied to a real world situation to further prove that this combined method can prepare more key information to decision-makers than the rest of the available technology-evaluating methods.
  • Nabialah Dehghan, Shaban Moradi Aydishe Page 153
    This research was performed to identify and compare the bureaucracy types of the faculties of management in the University of Tehran, and Islamic Azad university (Central Tehran branch), based on Mintzberg model. The research was descriptive-survey both in objective and nature. Statistical population incorporated management faculty members of the aforementioned universities. Data were collected using appropriate documentation and questionnaires, and subsequently were analyzed by suitable statistical methods. Results indicated that the structures of the faculties were a combination of machine and bureaucratic structures with a slight inclination towards the former; also that, the amounts of structural and contextual factors in these faculties were the same indicating no significant difference between them. Moreover, investigation of the structural and contextual factors revealed a mismatch between the structural design ruling these faculties and the professional structures of the universities.
  • Behnaz Haji Sadeghi, Poorandokht Niroomand, Mahboubeh Ranjbar Page 183
    Novel approaches such as "Business Process Management” (BPM) have been taken seriously nowadays, by most industrial sectors due to the role they can play in increasing organization productivity. Accordingly, in order to avoid wasting valuable resources, and even more importantly, to protect the organization against potential hazards of BPM implementation, we must make sure of the organization’s readiness for its successful implementation. The purpose of this study was to present a framework for the assessment of BPM implementation readiness in such organizations. This case study, carried out on Tehran Regional Electric Company (with a statistical society of managers and experts on different levels of that organization) was a 'developmental' and 'applied' study since first the key factors for BPM success were identified, integrated, and developed; and then on the basis of these factors the final framework was presented. T-student techniques, ANOVA (Variance analysis), Chi square, and Friedman tests were used for the hypothesis testing. Finally, findings demonstrated that the company didn’t have enough Readiness for BPM implementation.