فهرست مطالب

مطالعات مدیریت (بهبود و تحول) - پیاپی 74 (تابستان 1393)

فصلنامه مطالعات مدیریت (بهبود و تحول)
پیاپی 74 (تابستان 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/06/19
  • تعداد عناوین: 7
|
  • سید محمد میرمحمدی، هادی رجایی صفحه 1
    امروزه تمام سازمانها بویژه سازمان های عمومی برای حفظ تصویر مثبت از خود نیازمند رعایت مسئولیت اجتماعی خود هستند.بنابراین آشنایی با مفهوم مسئولیت اجتماعی و عوامل موثر بر آن دارای اهمیت زیادی است. از این رو، پژوهش حاضر با هدف بررسی رابطه رهبری تحول آفرین و مسئولیت اجتماعی سازمان در شهرداری تهران با استفاده از روش پیمایشی انجام شده است؛ جامعه آماری این تحقیق را کارکنان و ارباب رجوع شهرداری تهران تشکیل می دهد و جمع آوری اطلاعات با استفاده از ابزار پرسشنامه و بهره گیری از نمونه گیری خوشه ایانجام شده است. روش های آماری مورد استفاده در این تحقیق آزمون کولموگرو ف اسمیرنوف، یک نمونه ای و رگرسیون خطی می باشد. t ضریب همبستگی، آزمون با توجه به نتایج تجزیه و تحلیل داده ها،بین رهبری تحول آفرین(نفوذ آرمانی،ترغیب فرهیختگی، انگیزش الهام بخش و ملاحظات فردی) و مسئولیت اجتماعی سازمان رابطه مثبت و معنی داری مشاهده شد که می تواند راهنمای سیاستگذاری در سازمان باشد.
    کلیدواژگان: مسئولیت اجتماعی، رهبری تحولآفرین، نفوذ آرمانی، ترغیب فرهیختگی، انگیزش الهام بخش، ملاحظات فردی
  • سیدعلی اکبر افجه، ولی الله نقی پورفر، عادل آذر، محمود جعفرپور صفحه 21
    عدالت نقش مهمی را در پویایی های روابط سازمانی از جمله روابط رهبر - پیرو، رفتار شهروندی و... ایفا میکند و از این رو از موضوعات مورد توجه مدیران و کارکنان اس ت. بر این اساس و با توجه به بافت فرهنگی اجتماعی سازمان های کشور، پژوهش حاضر با هدف طراحی مدل جامع عدالت سازمانی با رویکرد اسلامی انجام شده است. روش تحقیق مورد استفاده در این پژوهش بر حسب نوع داده، کیفی؛ بر حسب نتیجه، بنیادی و بر حسب هدف، اکتشافی است. همچنین با توجه به ضرورت استنباط از اصلیترین منبع اجتهاد دینی یعنی قرآن کریم، از بین راهبردهای مختلف پژوهش کیفی، از راهبرد تحلیل محتوا مبتنی بر مبانی و ارزش های اسلامی بهره برده شد. جهت گردآوری داده ها نیز از تفسیرهای راهنما، نور و المیزان بهره برده شد و تمامی آیاتی که تفسیرشان در حوزه عدل، ظلم و واژه های مرتبط بود، مورد مطالعه و کدگذاری قرار گرفت. نتیجه بررسی داده ها نشان داد که مدل عدالت سازمانی با رویکرد اسلامی، از 35 مفهوم (شاخ ص) تشکیل شده است. به طوری که مفاهیم شناسایی شده، در سه مقوله (متغیر) عدالت توزیعی، عدالت روی های و عدالت تعاملی (مراودهای) طبقه بندی شد.
    کلیدواژگان: عدالت اسلامی، عدالت سازمانی، عدالت توزیعی، عدالت تعاملی
  • عادل صلواتی*، پگاه ثلاثی صفحه 49
    هدف-پژوهش پیش رو با هدف بررسی رابطه بین راهبرد های تغییر و تعهد به اجرای تغییر در بانک های صادرات و تجارت شهرستان بروجرد، طرح و اجرا شده است.
    طراحی/ روش شناسی/ رویکرد- نمونه آماری متشکل از 173نفر از کارکنان این بانک ها بوده که به روش نمونه گیری طبقه ای تصادفی متناسب با حجم جامعه انتخاب شده اند. این مطالعه از دید روش، از انواع پژوهش های توصیفی از شاخه همبستگی است. برای سنجش مفاهیم اساسی پژوهش، پرسشنامه طراحی گردید. داده های پژوهش با استفاده از آزمون های آماری مورد بررسی قرار گرفت.
    یافته ها- یافته های نهایی پژوهش حاکی از وجود ارتباط معنی دار میان راهبرد های تغییر و ابعاد آن و تعهد به اجرای تغییر در شعب بانکی مورد مطالعه می باشد. از میان راهبرد های تغییر سازمانی اتخاذ راهبرد مشارکتی بیشترین تعهد به اجرای تغییر را با خود به همراه داشت. و می توان این امر را به عنوان «تعهد قوی به اجرای تغییر» معرفی نمود. از سوی دیگر راهبرد گفتاری کمترین میزان تعهد به اجرای تغییر را در میان راهبردهای تغییر داشت. که به طور مشابه می توان این موضوع را به عنوان «تعهد ضعیف به اجرای تغییر» معرفی نمود.
    کلیدواژگان: راهبرد های تغییر، تعهد به اجرای تغییر، مدل های تغییر، بانک صادرات و تجارت، بروجرد
  • علیرضا علی نژاد*، ابوالفضل کاظمی، مهسا پیشاهنگ بناب صفحه 73
    در پژوهش حاضر ارتباط میان رفتارهای شهروندی سازمانی و عملکرد کارکنان در دانشگاه آزاد اسلامی قزوین با هدف ارتقاء عملکرد کارکنان با توجه به رفتارهای شهروندی سازمانی (متغیرهای مورد مطالعه رفتارهای شهروندی سازمانی عبارتند از: 1- نوع دوستی 2- وظیفه شناسی 3- جوان مردی 4- نگرش مدنی 5-احترام) در سال 1392 مطالعه گردید.با توجه به هدف تحقیق اهداف فرعی و فرضیه های پژوهش تدوین شدند. این تحقیق از نوع تحقیقات تحلیلی بود که به شیوه همبستگی انجام شد و از نظر نوع هدف، کاربردی می باشد و از روش پیمایشی جهت گردآوری داده ها استفاده گردید. در این راستا کارکنان دانشگاه آزاد اسلامی قزوین به عنوان جامعه آماری انتخاب شده و جهت سنجش متغیرهای رفتارهای شهروندی سازمانی از پرسشنامه 22 سوالی مبتنی بر طیف لیکرت و برای سنجش عملکرد کارکنان از پرسشنامه 21 سوالی مبتنی بر طیف لیکرت استفاده شد. پس از بررسی روایی پرسشنامه ها، جهت محاسبه پایایی پرسشنامه ها از روش آلفای کرونباخ استفاده شد. پس از تعیین حجم نمونه، تعداد 228 پرسشنامه در خصوص سنجش متغیرهای رفتارهای شهروندی سازمانی و عملکرد کارکنان توزیع گردید. جهت انجام محاسبات آماری از برنامه های نرم افزارهای SPSS و EXCEL و آزمون های همبستگی، رگرسیون و خی دو استفاده گردید. در نهایت نتایج حاصل از تحقیق نشان داد که میان رفتارهای شهروندی سازمانی و عملکرد کارکنان رابطه ی معنی دار وجود دارد. همچنین وجود این رابطه ی معنی دار در خصوص تک تک مولفه های تعریف شده ی رفتار شهروندی سازمانی و عملکرد کارکنان نیز بررسی و تصدیق گردید. در پایان براساس یافته های تحقیق، پیشنهادها و رهنمودهایی جهت ارتقاء عملکرد کارکنان با توجه به متغیرهای رفتارهای شهروندی سازمانی نیز ارائه گردیده است.
    کلیدواژگان: رفتار شهروندی سازمانی، عملکرد کارکنان، کارکنان دانشگاه آزاد قزوین
  • عبدالله آقایی، عطیه حجاریان کاشانی* صفحه 99
    تحقیقات نشان می دهد نوآوری مدیریت _فعالیتها، فرآیندها یا ساختارهای جدیدی که ماهیت کار مدیریتی را تغییر می دهد. منبع مهم مزیت رقابتی در سازمانها می باشد. در این مقاله، بر نوآوری مدیریت در سطح سازمان تمرکز شده و نقش قابلیتهای تشخیصی و اجرایی بعنوان قابلیتهایی کلیدی در پیاده سازی این نوآوری، مورد بررسی قرار گرفته است. مدیران با توجه به نقش برجسته خود در سازمان، بر نوآوری مدیریت تاثیر بسزایی دارند. در این مطالعه، پس از بررسی پژوهشهای انجام گرفته در زمینه نوآوری مدیریت و نیز مصاحبه با خبرگان این حوزه، مدلی مفهومی ارائه و ابعاد آن را در قالب پرسشنامه ای با 63 گزاره به قضاوت 89 نفر از خبرگان مدیریت (اساتید دانشگاه و مدیران سازمان های مختلف) گذارده شد. در ادامه، نتایج حاصله با مدل هاردر (2011) مورد مقایسه قرار گرفت و مشخص گردید در جامعه تحت آزمون این مطالعه، خبرگان دانشگاهی به قابلیت تشخیصی اهمیت بیشتری داده و مدیران در سلسله مراتب سازمانی قابلیت اجرایی و روش های پیاده سازی یک نوآوری را مهم ارزیابی می کنند. این موضوع بیانگر آن است که قابلیتهای نوآوری مدیریت به جای آنکه مرتبط با سطوح مدیران در سازمان باشد، با سطح علمی و دانشگاهی ایشان در ارتباط است.
    کلیدواژگان: نوآوری، نوآوری مدیریت، قابلیت تشخیصی، قابلیت اجرایی
  • علیرضا شیروانی، رسول صریحی اسفستانی* صفحه 115
    امروزه شواهد حاکی از آن است که هوش به تنهایی نمایان گر موفقیت در محیط کار نیست و عواطف و احساسات نقش کلیدی در موفقیت سازمانی به عهده دارند. افراد هوشمند از نظر هیجانی می توانند اثربخشی را در تمام سطوح سازمانی گسترش دهند و نقشی مهم در ارتقاء رفتارهای شهروندی سازمانی و تقلیل رفتارهای کاری مخرب ایفا نمایند. جامعه آماری این تحقیق، کارکنان ستادی معاونت نظارت مالی و خزانه داری کل کشور وزارت امور اقتصادی و دارایی است که مجموعا 537 نفر می باشند؛ که از روش تصادفی طبقه ای استفاده شده و از این جامعه، نمونه مورد نظر از طریق فرمول کوکران، 224 نفر به دست آمد. به منظور گردآوری داده های پژوهش، از پرسشنامه استاندارد جانگ و یوون (2012) استفاده شد.
    در این پژوهش تجزیه و تحلیل داده ها، از طریق ماتریس همبستگی، معادلات رگرسیون، تحلیل مسیر و مدل معادلات ساختاری و با استفاده از نرم افزار آماری لیزرل انجام شده است. یافته ها حاکی از آن است که ارزیابی احساسات خود بر رفتارهای کاری مخرب و ارزیابی احساسات دیگران و تنظیم احساسات بر رفتارهای شهروندی سازمانی تاثیر چندانی ندارد. لیکن بهره برداری از احساسات بر رفتارهای کاری مخرب و ارزیابی احساسات خود بر رفتارهای شهروندی سازمانی بیشترین تاثیر را دارد.
    کلیدواژگان: هوش عاطفی، رفتار کاری مخرب، رفتار شهروندی سازمانی، تنظیم احساسات، استفاده از احساسات، ارزیابی احساسات خود و ارزیابی احساسات دیگران
  • حسن عباس زاده*، آرش محمدی، امیر نوری صفحه 137
    در دیدگاه های سنتی بیان می شد که سرمایه های مالی، انسانی و اجتماعی مهم ترین نقش را در موفقیت سازمان ها ایفا می کنند. اما در سال های اخیر توجه محققین سازمانی به توانمندی ها و صفات مثبت در افراد و اهمیت محیط های مثبت معطوف شد و بیان شد صرف داشتن امکانات و تکنولوژی های پیشرفته، مهارت ها و تجربه های شغلی و تعاملات اجتماعی نیروی انسانی، موفقیت سازمان ها تضمین نمی شود بلکه صفات مثبت کارکنان موضوع حایز اهمیت تری است. این پژوهش درصدد است که به بررسی تاثیر رفتار سازمانی مثبت و رفتار شهروندی سازمانی بر کیفیت زندگی کاری کارکنان شرکت مترو تهران بپردازد. تحقیق حاضر از نظر هدف یا جهت گیری اصلی تحقیق کاربردی، و از نظر نوع پژوهش توصیفی- کمی، است. داده های این پژوهش از طریق پرسشنامه و نمونه ای متشکل از 150 نفر از کارکنان شرکت مترو تهران و با استفاده از نمونه گیری تصادفی ساده جمع آوری شده است. داده های جمع آوری شده توسط نرم افزار LISRER و SPSS مورد تحلیل شد. در این تحقیق محقق از آزمون های «مدل سازی معادلات ساختاری» و «تحلیل مسیر» نیز برای تبیین یافته های پژوهش بهره گرفت. نتایج نشان داد رفتار سازمانی مثبت و رفتار شهروندی سازمانی تاثیری مثبت و معنادار بر کیفیت زندگی کاری کارکنان شرکت مترو تهران دارد و بهبود رفتار سازمانی مثبت و رفتار شهروندی سازمانی در کارکنان شرکت مترو می تواند موجب ارتقاء کیفیت زندگی کاری آنان گردد.
    کلیدواژگان: رفتار سازمانی مثبت، رفتار شهروندی سازمانی، کیفیت زندگی کار، رواشناسی مثبت
|
  • Seyed Mohammad Mir Mohammadi, Hadi Ragaee Page 1
    Today,all organizations, specially public organizations need to maintain a positive image of self-respect and their social responsibility. So familiar with the concept of social responsibility and its influencing factor is important. Therefore, the present study examined the role of transformational leadership in Corporate Social Responsibility in Tehran Municipality has been using survey methods;The population of research are staff and customers of Tehran's Munucipality and data collected using questionnaires and taking advantage of cluster sampling is done.Statistical methods used in this study Kolmogorov - Smirnov correlation coefficient, t-test, a sample, a linear regression is the Friedman test. The results of the data analysis between transformational leadership (idealized influence, encourage educated, motivated and inspiring individual considerations) and Corporate Social Responsibility There was a significant positive relationship that can guide policy-making in the organization.
    Keywords: Social responsibility, Transformational leadership, idealized influence, encourage educated, motivated, inspiring individual considerations
  • Seyed Ali Akbar Afjahi, Valiollah Naghipurfar, Adel Azar, Mahmoud Jafarpoor Page 21
    Justice plays an important role in dynamics of organizational relationships including leader-follower relationships and …, hence it is a main considering point for all managers and staff. Based on this matter and regarding the cultural and social texture of Iran’s organizations this research aims to propose the comprehensive model of justice by applying Islamic approach. The research method is qualitative on the base of data type, fundamental on the base of results and exploratory on the base of object. Also regarding the necessity of inference from the holy Quran, the main reference for religious Ejtehad, the strategy of analyzing context based on the Islamic foundations and values was used among different strategies of qualitative research; and for gathering data Rahnam, Noor and Almizan books of Quran interpretation were used and all verses with interpretations related to justice, oppression and other related words were studied and coded. The result showed that the model of organizational justice applying Islamic approach is consisted of 35 concepts (indexes), so that the identified concepts were categorized in three categories of distributional justice, procedural justice and interactional justice.
    Keywords: Islamic Justice, Organizational Justice, Distributional Justice, Procedural Justice, Interactional Justice
  • Adel Salavati*, Pegah Salasi Page 49
    Purpose
    The current research is in the following concepts of organizational issues, with purpose of the survey of relationship in between Change Strategies with commitment to change in bank branches, implemented. Design/
    Methodology
    approach- Sample consisted of 173 employees of banks that have been stratified random sampling proportional to population size are selected.Method of this research is descriptive study, in kinds of the correlation, with purpose from the applied aesearch, accordingly, for measuring the basic concept of research, a designed quastionnaire is used. Data is analyzed using statistical tests.
    Findings
    Final results of research show significant relationship between change strategies and its dimensions with commitment to change of employees in bank branches. Participating strategy of organizational change strategies with the greatest commitment to implement the change will bring, and it would be introduced as "strong commitment to implement the change". On the other hand, The telling strategy has lowest commitment to implement the change, and similarly, we introduce it as "weak commitment to implement changes".
    Keywords: Change Strategies, Commitment To Changes, Changes Models, Saderat, Tejarat Bank, Borujerd
  • Alireza Alinezhad*, Abolfazl Kazemi, Mahsa Pishahang Page 73
    In this research, we study relationship between organizational citizenship behavior (OCB) and personal performance in Islamic Azad University of Qazvin with regard to gradation of organizational citizenship behavior element includes: 1-Altruism, 2-Conscientiousness, 3-Sportsmanship, 4-Civic virtue and 5-Courtesy in 1392. We establish our hypotheses and subsidiary goals, based on research goal. This research was an analytic research that we applied it in a correlation way. For data collection we used field research in Islamic Azad University of Qazvin as statistical population members. We used a questionnaire included 22 questions based on Likert Scaling for organizational citizenship behavior measuring and for measuring of personal performance we used a questionnaire included 21 questions based on Likert Scaling too. We study questionnaires validity and then use Cronbach’s alpha for reliability of the questionnaires, and so they were normal. After determining the sample, we distributed 228 questionnaires randomly for data gathering about organizational citizenship behavior and personal performance and compute that data with SPSS software, we used EXCEL software for objectives matrix computations too. The results from statistical analysis included: regression, Chisquared and correlation tests, showed significant relationship between organizational citizenship behavior and personal performance, also it showed relationship between some or all organizational citizenship behavior elements with personal performance. Finally at the end, we presented some suggestions for gradation of personal performance and some offers for future researches according to the organizational citizenship behavior by the research findings and Conclusions.
    Keywords: Organizational Citizenship Behavior(OCB), Employees Performance, Employees of Qazvin Islamic Azad University
  • Abdollah Aaghaie, Atieh Hajarian* Page 99
    According to recent researches, management innovation, which includes the activities or new structures affecting the managerial nature, is an important source of competitive advantage in organizations. This study focuses on management innovation in organizational basis and two main capabilities including diagnostic capability and implementation capability are studied as the key capabilities in implementing this innovation. As it is obvious, remarkable role of managers in organizations has the serious effect on management innovation. After studying recent and ongoing related researches and disputing with many elites over this subject, a conceptual model was designed and a questionnaire with 63 questions including dimensions of two main capabilities to implement management innovation was prepared in order to administrative and academic elites pass judgment on the importance of each diagnostic and implementation capabilities and their related dimensions. Furthermore, comparing the results with Harder Model (2011) it became obvious that despite Harder’s theory which declares that diagnostic capability was important for top managers and administrative ones had key role in implementation capability, in our examined society, academic elites focused on diagnostic capability and managers in organizational hierarchy concern for implementation capability and methods for implementing an innovation. In other words, management innovation capabilities relate to the academic level of managers instead of their executive level in organizations.
    Keywords: innovation, Management innovation, Diagnostic capability, Implementation capability
  • Alireza Shirvani, Rasool Sarihi Asfestani* Page 115
    Today, evidence suggests that intelligence alone does not represent success at work and are responsible for feelings and emotions play a key role in organizational success. emotionally People can be intelligent organizational effectiveness at all levels to develop and promote the important role of organizational citizenship behavior and counterproductive work behaviors to reduce deleterious to play. The population of this research, finance and treasury staff supervision department of the Ministry of Economy and Finance, which have a total of 537 cases, the random method used and the population sample through Cochran formula, 224 were obtained. In order to collect survey data, standardized questionnaire Jung & Yoon (2012) was used. In this analysis, the correlation matrix, regression, path analysis and structural equation modeling were performed using the statistical software LISREL. Findings from the evaluation of their emotions appraisal destructive counterproductive work behaviors and others’ emotion appraisal and emotion regulation does not have much impact on organizational citizenship behavior. However, use of emotions destructive behaviors and others’ emotion appraisal has the greatest impact on organizational citizenship behavior.
    Keywords: emotional intelligence, counterproductive work behaviors, Organizational Citizenship Behavior, regulation of emotion, use of emotion, selfemotion appraisal, other's emotion appraisal
  • Hasan Abbaszade*, Arash Mahmoodi, Amir Noori Page 137
    In traditional views it was expressed the “financial capital” and human and social resource, have the most important role in success of an organization. But recently the organizational research s attention was focused on abilities & positive traits in people and important of positive environment. Having described, by advanced technology and facilities, social capital interaction between human resource and social experience, the organizational success cannot be guaranteed. But the positive trait of employees is more important issue. This study has to examine the impact of positive organizational behavior and organizational citizen behavior on the employees of Tehran Metro Company. The main goal or orientation of this study is: descriptive quantitative. Data is collected through questionnaires and sample is 150 persons from employees of holding department of Tehran Metro and type of sample collection is: simple random the collected data were analyzed by SPSS and LISREL software. The researcher in this study used path analysis test and structural equation modeling to explain the finding. The result showed the positive organizational behavior and organizational citizen behavior have an positive and significant impact on the quality of working life of Tehran Metro employees.
    Keywords: positive organizational behavior, organizational citizen behavior, quality working life