فهرست مطالب

مطالعات مدیریت (بهبود و تحول) - پیاپی 81 (پاییز 1395)

فصلنامه مطالعات مدیریت (بهبود و تحول)
پیاپی 81 (پاییز 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/11/01
  • تعداد عناوین: 7
|
  • غلامرضا ملک زاده، فریبرز رحیم نیا صفحه 1
    مفهوم معناداری کار و کار معنادار از دیرباز مورد توجه پژوهشگران بوده ولی به دلایل متعدد، در سال های اخیر شاهد پژوهش های متعدد نوینی در رابطه با مفهوم معناداری کار در سازمان ها و اثر آن بر خروجی های سازمانی هستیم. شرکت‏های دانش بنیان و نوپا نیز که جایگاهی خاص در اقتصاد دانش محور دارند از جمله سازمان‏هایی هستند که می توانند بر اساس مفهوم معناداری کار، به بازطراحی و سازمان دهی خود بپردازند و از مزایای آن استفاده کنند. هدف از انجام پژوهش حاضر، شناخت و درک الگوهای ذهنی مدیران شرکت های دانش بنیان کشور در مورد معناداری کار با روش کیو است. به این منظور با استفاده از روش کیو، عبارات تالار گفتمان، تحلیل و چهار الگوی ذهنی مشارکت کنندگان پژوهش در مورد کارمعنادار در میان مدیران شرکت های دانش بنیان آشکار و نام گذاری گردید که عبارتند از: انتظار از کار، نگرش نسبت به کار، ماهیت کار و ویژگی های فردی. شناخت این الگوهای ذهنی می تواند در تبیین و ارائه راهبردهای مناسب طراحی مشاغل و مسیر پیشرفت و توسعه شرکت های دانش بنیان و برنامه های حمایتی آن ها، مورد استفاده مدیران قرار گیرد.
    کلیدواژگان: کار معنادار، شرکت های دانش بنیان، الگوی ذهنی، روش شناسی کیو
  • حبیب الله رعنایی کردشولی، مسلم علیمحمدلو، محسن جاجرمی زاده، عباس عباسی، احمد الهیاری بوزنجانی صفحه 25
    هدف از انجام پژوهش حاضر، معرفی الگویی است که به کمک آن بتوان ویژگی های فرهنگ کار و تلاش در سطوح مختلف، اعم از یک صنعت خاص یا سطوح منطقه ای و ملی را به تصویر کشیده و تحلیل نمود. برای این منظور، با استفاده از روش تحلیل محتوای متنی، تلاش شد تا با بررسی متون علمی و مذهبی، کدهایی که نمایانگر ارزش ها و هنجارهای فرهنگی مطلوب و یا نامطلوب کار و تلاش در جامعه ی ایرانی- اسلامی هستند، شناسایی شوند.
    یافته های پژوهش که با توجه به نظریه ی تحلیل میدان نیرو تبیین گردید، نشان دادند که ویژگی های فرهنگ کار و تلاش در قالب دو دسته ویژگی های پیش برنده و بازدارنده قابل تبیین هستند؛ به گونه ای که این ویژگی ها دارای رابطه بیرونی منفی با یکدیگر بوده و در درون نیز دارای اجزایی با رابطه متقابل مثبت هستند. بر مبنای این الگو، بهبود و ارتقاء فرهنگ کار و تلاش در یک جامعه مستلزم تقویت ویژگی های پیش برنده و تضعیف ویژگی های بازدارنده ای است که سست کننده کار و تلاش می باشند. به این ترتیب نیل به وضعیت مطلوب فرهنگ کار و تلاش می تواند از طریق دو دسته از اقدامات ایجابی و سلبی امکان پذیر گردد که در اقدامات سلبی تلاش مدیران باید معطوف به تضعیف ویژگی های بازدارنده و در اقدامات ایجابی نیز این تلاش ها باید معطوف به تقویت ویژگی های پیش برنده باشند.
    کلیدواژگان: فرهنگ، کار و تلاش، فرهنگ مطلوب کار، تحلیل میدان نیرو
  • وحید ناصحی فر، الهه محمدخانی صفحه 57
    عملکرد کارکنان جهت کسب مزیت رقابتی، همواره توسط مدیران سازمان ها قابل ملاحظه است. تعهد و تعلق خاطر به کار کارکنان دو ویژگی ضروری برای سازمان است. رهبران تحولی می توانند بازده نیروی انسانی را بهبود دهند؛ از این رو رهبران تحولی با استراتژی منابع انسانی به صورت کارامد به افزایش سطح تمایل و تعهد عاطفی کارکنان کمک می نمایند.
    هدف این تحقیق بررسی رابطه بین استراتژی منابع انسانی و رهبری تحول آفرین با تعهد عاطفی کارکنان در شرکت بیمه سینا است. این تحقیق از نوع توصیفی- پیمایشی و ازنظر هدف، کاربردی محسوب شده است. تعداد 92 پرسشنامه با نمونه گیری تصادفی خوشه ایجهت تحلیل داده ها گردآوری شد. فرضیات تحقیق با استفاده از مدل سازی معادلات ساختاری به شیوه حداقل مربعات جزئی مورد آزمون قرار گرفت. نتایج تحقیق نشان می دهد که بین استراتژی منابع انسانی و ابعاد آن با تعهد عاطفی و بین رهبری تحول آفرین و ابعاد آن با تعهد عاطفی رابطه مثبت و معناداری وجود دارد. همچنین اثر استراتژی جذب کارکنان و ویژگی ترغیب ذهنی بر تعهد عاطفی دارای بالاترین بار عاملی در مدل نظری تحقیق است.
    کلیدواژگان: استراتژی منابع انسانی، رهبری تحول آفرین، تعهد عاطفی
  • وحید خاشعی، محمدرضا دانشور صفحه 81
    بر طبق تئوری یادگیری سازمانی، هدف این مطالعه بررسی روابط میان سیستم حافظه تعاملی، استراتژی یادگیری بهره بردارانه و عملکرد تیمی با در نظر گرفتن نقش تعدیل‎گری جهت گیری های استراتژیک در شرکت های دانش بنیان است. این مطالعه در پژوهشگاه نیرو در شهر تهران انجام گردید. فلسفه این پژوهش اثبات باوری و استراتژی آن پیمایش است و بدین منظور و پس از مرور ادبیات و طراحی مدل مفهومی، پرسشنامه ای مشتمل بر 29 پرسش به کارکنان شرکت موردنظر ارائه شد. سپس، داده های گردآوری شده از طریق ماتریس همبستگی، آزمون معادلات ساختاری و آزمون برازش مدل مورد تحلیل و آزمون قرار گرفتند. نتایج حاصل از تحلیل داده ها نشان می دهد که سیستم حافظه تعاملی بر استراتژی یادگیری بهره بردارانه تاثیر مستقیم دارد و استراتژی یادگیری بهره بردارانه نیز بر عملکرد تیمی کارکنان تاثیر معنادار دارد و هم چنین جهت گیری های استراتژیک رابطه میان استراتژی بهره بردارانه و عملکرد تیمی کارکنان را تعدیل می کند و به عبارت دیگر رابطه میان این دو متغیر را تقویت می کند.
    کلیدواژگان: سیستم حافظه تعاملی، استراتژی بهره بردارانه، عملکرد تیمی، جهت گیری های استراتژیک، پژوهشگاه نیرو
  • سعید مرتضوی، شمس الدین ناظمی، حمیده پریشانی فروشانی صفحه 101
    هدف از پژوهش حاضر تعیین اثر توانمندی روانشناختی در شکل گیری خلاقیت و به تبع آن اثرگذاری بر سطح تعهد سازمانی کارکنان بود.جامعه ی آماری این تحقیق را کارکنان شرکت گاز مرکزی خراسان رضوی تشکیل داد.تعداد نمونه ی آماری 170 نفر از کارکنان بود که به شیوه ی نمونه گیری طبقه ای انتخاب شد.داده ها ی پژوهش از طریق پرسش نامه جمع آوری گردید و روایی محتوایی پرسش نامه با استفاده از نظر خبرگان و روایی سازه نیز از طریق تحلیل عاملی تاییدی مورد بررسی قرار گرفت. ضریب آلفای کرونباخ بزرگ تر از 7/0 نیز برای همه ی متغیر ها ،پایایی آن را مورد تایید قرار داد. تجزیه و تحلیل داده ها در قالب مدل‏یابی معادلات ساختاری و با استفاده از نرم افزار A.M.O.Sانجام پذیرفت. نتایج نشان داد که توانمندی روانشناختی بر متغیرهای خلاقیت و تعهد سازمانی تاثیر معنادار دارد و خلاقیت در رابطه ی بین توانمندی روانشناختی و تعهد سازمانی نقش واسط ایفا می کند.
    کلیدواژگان: توانمندی روانشناختی، خلاقیت، تعهد سازمانی
  • مرتضی مرادی*، حمیدرضا جلیلیان صفحه 123

    بدبینی سازمانی یکی از موضوعات مهم رفتاری است که در زمینه های مختلفی می تواند اتفاق بیفتد؛ یکی از این موارد، تغییر سازمانی است. لذا هدف پژوهش حاضر بررسی علل و پیامدهای بدبینی در زمینه تغییرات سازمانی است. پژوهش از نظر هدف کاربردی و از نظر ماهیت و روش، توصیفی-پیمایشی از نوع همبستگی است. جامعه آماری شامل پرسنل بیمارستان مهر ملایر (180 نفر) است که با استفاده از جدول نمونه گیری مورگان تعداد 123 نفر بعنوان نمونه آماری انتخاب شدند. ابزار سنجش پرسشنامه بود که پایایی آن از طریق آلفای کرونباخ و روایی نیز از طریق تحلیل عاملی تاییدی مورد سنجش قرار گرفت. برای آزمون فرضیه ها از نر م افزار لیزرل و مدل معادلات ساختاری استفاده شد. نتایج آزمون فرضیه ها نشان داد، بی عدالتی موجب بدبینی سازمانی می شود. رابطه رییس و مریوس رابطه معکوسی با بدبینی سازمانی دارد. بدبینی سازمانی بر نگرش مرتبط با سازمان و کار اثر منفی دارد. بدبینی سازمانی باعث افزایش از خودبیگانگی می شود. بدبینی سازمانی بر رفتارهای غیر اخلاقی و خستگی هیجانی و تمایل به ترک خدمت اثر مثبت دارد. اما حمایت ادراک شده و نقض قرارداد روانشناختی تاثیر معناداری بر بدبینی سازمانی نداشتند.

    کلیدواژگان: بدبینی سازمانی، تغییر سازمانی، رفتار غیر اخلاقی، نقض قرارداد روانشناختی، خستگی هیجانی
  • اکرم هادیزاده مقدم، طیبه امیرخانی، مریم عبدالملکی صفحه 151
    هدف از این مطالعه بررسی تاثیر شهرت سازمانی بر رفتار شهروندی سازمانی (OCB) است. بدین معنا که در این پژوهش به بررسی این امر خواهیم پرداخت که آیا ادراک مثبت کارکنان از سابقه ای از اعمال گذشته سازمان و توانایی فعلی سازمان برای پاسخگویی به نیازها و انتظارات ذینفعان آن می تواند بر رفتارهایی که داوطلبانه محسوب می شوند و در نظام پاداش رسمی سازمان شناسایی نمی شوند را بهبود بخشد.
    جامعه آماری این پژوهش، کارکنان ستاد وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی تهران هستند که 168 نفر از آنها به شیوه نمونه گیری تصادفی انتخاب شدند. داده ها با استفاده از پرسشنامه استادارد جمع آوری شده اند. تحلیل داده ها به کمک مدل سازی معادلات ساختاری انجام گرفت. یافته های این پژوهش نشان می دهند که شهرت سازمانی و ابعاد آن شامل اقتدار، احترام، کارایی و خدمات بر رفتار شهروندی سازمانی تاثیر معناداری دارند. همچنین نتایج بررسی برازش کلی مدل مطالعه نشان می دهد که مدل مورد استفاده در این پژوهش یک مدل مناسب برای بررسی اثر شهرت سازمانی بر رفتار شهروندی سازمانی است.
    کلیدواژگان: رفتار شهروندی سازمانی، شهرت سازمانی، سازمان های بخش دولتی، وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی
|
  • Gholamreza Malekzadeh, Farborz Rahimnia Page 1
    Meaningful work and work meaningfulness concepts have recently received considerable attention in the management and organizational behavior research literature because they are strongly related to organizational outputs. So there has been a growing concern among researchers and practitioners about the need to better understanding of the work meaningfulness. Increased emphasis on the meaningful work is due largely to research linking employees who are engaged and intrinsically motivated in work they find meaningful with higher levels of job satisfaction, commitment, retention, performance, and productivity. Knowledge based enterprises as important organizations for developing knowledge based economy can use this concept in their job design, reengineering and organizing activities. The aim of this study was to understand the mental patterns of managers of Iranian knowledge based enterprises with Q-methodology. For this purpose, by using Q-methodology, forum phrases analyzed and four mental pattern of participants about meaningful work revealed which are: expectations about work, attitude towards work, the nature of work and individual features. Knowing these mental patterns can be used in explanation and choosing suitable strategies in job design, development plans and supporting programs of enterprises and their management.
    Keywords: Meaningful work, Knowledge based enterprises, mental pattern, Q methodology
  • Habibollah Ranaei Kordshouli, Moslem Alimohammadlo, Mohsen Jajarmizadeh, Abbas Abbasi, Ahmad Allahyari Bouzanjani Page 25
    This research aims to design a model that can illustrate and analyze the features of work culture in different levels such as a specific industry, regional or national. For this aim, using the content analysis on academic experts’ opinion, scientific and religious text, the values and norms that are representative of work culture in Iranian society were identified. Using the force field analyses theory, findings were analyzed, and it is founded that deriving and restraining forces are two factors that forms the Iranian work culture. Furthermore, it is was founded that externally, these forces are negatively correlated to each other but internally, their attributes are negatively interrelated. Therefore, reinforcement of each attribute can lead to increase of other similar attributes and finally, weakening the other deriving or restraining factor. As a general conclusion, it can be said that to attain ideal work culture, two types of positive and negative actions are necessary. In negative actions, managers’ decisions are toward weakening the restraining forces and in positive actions, toward reinforcement of deriving forces.
    Keywords: culture, Work, Effort, Ideal work culture, Culture in Iranian society, Force field analysis
  • Vahid Nasehifar, Elaheh Mohamadkhani Page 57
    Employees’ performance is always considered by the managers of the organizations to gain competitive advantage. Both job involvement and commitment of employees are necessary for organization. Transformational leaders can improve the efficiency of human resources. Therefore, they use their human resource strategy to enhance employees’ affective commitment and job involvement.
    The present study investigated the relationship of human resource strategy and transformational leadership with affective commitment among employees of the Sina insurance company. It was a descriptive survey in terms of methodology and an applied study in terms of objective. For data collection, a questionnaire was administered to 92 participants selected by cluster random sampling. The hypotheses of the study were tested by structural equation modeling (SEM) using partial least squares (PLS). The results showed the positive, significant relationship of the human resources strategy and its dimensions with affective commitment and also the relationship of transformational leadership and its dimensions with affective commitment. The effect of the staff recruitment strategy and intellectual stimulation on affective commitment had the maximum factor loading in the theoretical model of the study.
    Keywords: Human Resource Strategy, Transformational Leadership, Affective Commitment
  • Vahid Khashei, Mohammad Reza Daneshvar Page 81
    Based on organizational learning theory, the main objective of this study was to examine the relationship between transactive memory systems, Exploitative learning and team performance with regard to the role of moderator strategic orientations in the knowledge-based companies. This study performed at Niroo Research Institute in Tehran. The philosophy of the research is positivism and the strategy is surveying. Therefore, after reviewing the literature and designing the conceptual model, a questionnaire consisted of 29 questions presented to staff members. Then, the data were gathered and analyzed through correlation matrix, structural equation model and fitness test. The results of the data analysis show that transactive memory systems has a significant impact on Exploitative learning, Exploitative learning has a significant impact on team performance and also strategic orientations moderates relationship between Exploitative learning and team performance and in other words, strategic orientations will strengthen the relationship between exploitative learning and team performance .
    Keywords: transactive memory system, Exploitative strategy, Team performance, Strategic orientations, Niroo Research Institute
  • Saeed Mortazavi, Shamsodin Nazemi, Hamide Parishani Froshani Page 101
    This research seeks to investigate the impact of psychological empowerment in shaping creativity,that may eventually affect employees committment . The population of this study was employees of Khorasan Razavi Gas Company. Sample consists of the 170 employees, who were selected through stratified sampling. Data were collected through questionnaires and its validity was confirmed through face validity by experts and construct validity through confirmatory factor analysis. The reliability was confirmed by Cronbach's alpha coefficient greater than 0.7 for all variables. Data analysis was performed using structural equation modeling and using AMOS software. The results showed that there were significant effects from psychological empowerment on creativity and organizational commitment and creativity plays a role of mediator in the relationship between psychological empowerment and organizational commitment.
    Keywords: Psychological Empowerment, Employees Organizational Commitment, Creativity
  • Morteza Moradi*, Hamidreza Jalilian Page 123

    Review of organizational cynicism is one of the most important behavioral issues that affect the performance and the efficiency of effective organizational effectiveness. Cynicism can have a variety of causes and consequences, this study aims to assess the causes and consequences of cynicism in the field of organizational change. Research purpose and use and the nature and descriptive-survey correlation. The study population consisted of all hospital Mehr Malayer (180) persons. Based on Morgan sampling table 123 personas as samples were selected. A questionnaire tool whose reliability was assessed by Cranach's alpha of 7.0 assessment was approved. Validity was assessed using confirmatory factor analysis. To test the hypotheses by LISREL software and structural equation modeling was used. The results of tests show, injustice caused organizational cynicism. The relationship between boss and subordinate is inversely related to organizational cynicism. Organizational cynicism on attitudes related to work organization and had negative effect. Organizational cynicism increased alienation. Organizational cynicism unethical behavior and emotional exhaustion and turnover intentions had positive effect. But the perceived support and psychological breach of contract did not have a significant effect on organizational cynicism.

    Keywords: Organizational Cynicism, Organizational Change, Psychological Contract Violation, Perceived Organizational Support, Emotional Exhaustion
  • Akram Hadizade Moghadam, Tayebe Amirkhani, Maryam Abdolmaleki Page 151
    The purpose of this study is to examine the impact of Organizational Reputation on Organizational Citizenship Behavior (OCB). In other words, we study that can the positive perception of the background of an organization and the present ability of the organization for meeting the demands of stackeholders facilitate the behaviors that are volunteer and don’t do with the purpose of gaining rewards.
    Population of this research is the staff in the Ministry of Culture and Islamic Guidance. 168 persons were selected through random sampling. Data gathering has been done based on standard questionnaire. The gathered data was analyzed based on structural equation modeling.The results show that organizational reputation has significant effect on organizational citizenship behavior and our model is a proper model for studying the impact of organizational reputation on organizational citizenship behavior.
    Keywords: Organizational Citizenship Behavior (OCB), Organizational Reputation, Public sector organizations, Ministry of Culture, Islamic Guidance