فهرست مطالب

مطالعات مدیریت (بهبود و تحول) - پیاپی 83 (بهار 1396)

فصلنامه مطالعات مدیریت (بهبود و تحول)
پیاپی 83 (بهار 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/03/28
  • تعداد عناوین: 6
|
  • سید مهدی الحسینی المدرسی، مجید فیروزکوهی برنج آبادی صفحات 1-24
    تاب آوری توانایی افراد برای مقابله با ریسک ها و خطر های موجود در محیط است، درواقع تاب آوری نوعی انعطاف پذیری افراد در مقابل مشکلات محیطی است. علاوه بر این، امروزه کارکنان در سازمان ها تمایل بیشتری به مشارکت در تصمیم گیری ها و فعالیت های سازمان دارند. عجین شدن با کار نتایج مثبتی به همراه دارد و سبب می شود که کارکنان در سازمان مشارکت بیشتری داشته باشند و در آن درگیر شوند و از عضویت در سازمان لذت ببرند. کارمندی که عجین شدن شغلی بالایی داشته باشد، از کار خود انرژی می گیرد، خود را وقف کار می‏کند و به طور کامل جذب کار می شود. پژوهش حاضر به بررسی رابطه ی میان تاب آوری با ابعاد عجین شدن با شغل (انرژی گرفتن، وقف شدن، جذب شدن) می پردازد. بدین منظور 200 نفر از کارکنان سه دانشگاه دولتی ایران (شهید بهشتی تهران، علامه طباطبایی تهران، دانشگاه یزد) به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شده و سپس با استفاده از پرسشنامه های استاندارد شاوفلی و بکر و مقیاس تاب آوری کانر- دیویدسون CD-RISC مورد سنجش قرار گرفتند. این پژوهش به صورت توصیفی و با روش پیمایش، به وسیله پرسشنامه انجام شد. تحلیل داده ها با استفاده از مدل سازی معادلات ساختاری صورت گرفت که نشان داد میان تاب آوری و ابعاد عجین شدن با شغل رابطه معناداری وجود دارد.
    کلیدواژگان: تاب آوری، عجین شدن با شغل، دانشگاه، سازمان
  • مانی آرمان، محبوبه شفیعی صفحات 25-50
    امروزه به دلیل عدم وجود قطعیت و ثبات در محیط کسب و کار از یک سو و ظهور مستمر نوآوری های یکباره حاصل از فعالیت شرکتهای دانش بنیان از سوی دیگر، مفهوم رقابت در میان شرکتهای فعال در صنعت متفاوت شده است. برمبنای این تغییر پارادایم، شرکت ها بایدبه منظور باقی ماندن و موفقیت در بازار، بر ایجاد نقاط قوت و قابلیت های رقابتی خود تمرکز نمایند. هدف اصلی پژوهش حاضر تبیین الگوی تاثیرگذاری چابکی استراتژیک و یادگیری استراتژیک بر قابلیت های رقابتی شرکتهای دانش بنیان، در شرکت های دانش بنیان پارک علم و فناوری بوشهر می باشد. پژوهش حاضر از نظر هدف، پژوهشی کاربردی و از نظر روش جمع آوری داده ها، پیمایشی است. جامعه آماری این پژوهش را کلیه شرکت های فعال درپارک علم و فناوری شهر بوشهر تشکیل می دهد. به منظور بررسی فرضیات پژوهش و آزمون مدل نیز از نرم افزار SMART PLS استفاده گردیده است. یافته های پژوهش نشان می دهد که، یادگیری استراتژیک و چابکی استراتژیک تاثیر مثبت و معناداری بر قابلیت های رقابتی شرکت های دانش بنیان دارند، هم چنین یادگیری استراتژیک بر چابکی استراتژیک این شرکت ها تاثیر مثبت و معناداری دارد.
    کلیدواژگان: یادگیری استراتژیک، چابکی استراتژیک، قابلیت های رقابتی، شرکت های دانش بنیان
  • محمودرضا اسماعیلی، حیدر صیدزاده صفحات 51-68
    عملکرد شغلی کارکنان به دلیل نقش برجسته آن در دستیابی به اهداف سازمان مورد توجه مدیران می باشد. رضایت شغلی به طور مستقیم و با نقش میانجی وفاداری سازمانی از جمله متغیرهای موثر بر عملکرد شغلی است. پژوهش فعلی، با هدف بررسی رابطه بین رضایت شغلی و عملکرد کارکنان با نقش میانجی وفاداری سازمانی در سازمان جهادکشاورزی استان ایلام اجرا شد. این پژوهش از لحاظ هدف کاربردی و از حیث نوع تحقیق، توصیفی– همبستگی می باشد. جامعه آماری پژوهش کارشناسان سازمان مذکور بوده و تعداد 240 نفر از طریق نمونه گیری تصادفی به عنوان نمونه انتخاب شدند. روایی و پایایی پرسشنامه به ترتیب با روش های روایی محتوا و ضریب آلفای کرونباخ تایید شد. نتایج مدل سازی معادلات ساختاری نشان داد که رضایت شغلی به طور مستقیم با ضریب مسیر 53صدم و به طور غیرمستقیم با نقش واسطه ای وفاداری سازمانی با ضریب مسیر 62 صدم بر عملکرد شغلی تاثیر مثبت دارد. بعلاوه، رضایت شغلی با ضریب مسیر 74 صدم بر وفاداری سازمانی و وفاداری سازمانی نیز با ضریب مسیر 76 صدم بر عملکرد شغلی تاثیر مثبت دارد.
    کلیدواژگان: رضایت شغلی، عملکرد شغلی، وفاداری سازمانی، مدلسازی معادلات ساختاری
  • عباسعلی رستگار، سید محمدحسین هاشمیان، سید صفر علوی صفحات 69-92
    هدف
    هدف این مقاله تبیین آن دسته از ارزش ها[1]و سبک های زندگی[2] است که رفتارهای دوستانه با محیط زیست را به بهترین وجه تشریح می کنند.
    طرح و
    روش
    این مقاله ارتباط بین متغیرهای ارزش ها و سبک زندگی را با متغیرهای زیست محیطی، نگرشی[3] و دانشی[4] جهت تشریح ساختار بوم شناختی شهروندان شهرهای قم و کرج مورد سنجش قرار داده است. 540 پرسشنامه در شهرهای قم وکرج توزیع گردید که از آن 393 پرسشنامه سالم دریافت و داده های اولیه از طریق آن جمع آوری گردید. پرسشنامه مورد استفاده در این تحقیق، از نوع استاندارد بوده و روش تحقیق هم از لحاظ هدف کاربردی و از نظر شیوه گردآوری داده ها توصیفی و از نوع پیمایشی می باشد. تحلیل صورت گرفته بر روی داده ها نیز از نوع ساختاری بوده است.
    یافته های تحقیق: یافته های تحقیق نشان داد که الگوهای زیستی، مدگرایی و روحیه هیجان طلبی بهترین تعیین _ کننده های بخش بازار سبز می باشند. در این تحقیق متغیرهای جمعیت شناختی سن، جنسیت، تحصیلات و میزان درآمد خانوادگی نیز مورد بررسی قرار گرفتند که نشان دهنده تاثیر درآمد خانوادگی و سطح تحصیلات بر رفتار بوم شناختی بود.
    ارزش تحقیق: مدل VALS مورد استفاده در این پژوهش احتمالا برای اولین بار در ایران مورد استفاده قرار گرفته شده، علاوه بر آن متغیرهای مربوط به سبک زندگی زیستی و جمعیت شناختی نیز به این مدل اضافه شده اند. این تحقیق به بازاریابان و محققان برای شناخت هرچه بیشتر جامعه آماری مورد تحقیق جهت شناسایی بازار کالاهای بوم شناختی و شناسایی ویژگی های مصرف کنندگان علاقه مند به این کالاها کمک می کند.
    [1] . Values
    [2] . Lifestyles
    [3] . Attitude
    [4] . Knowledge
    کلیدواژگان: بوم شناسی، رفتار مصرف کننده، سبک های زندگی، تجزیه تحلیل ساختاری
  • سید محمد میرمحمدی، داود حسین پور، حمیدرضا قاسمی بنابری صفحات 93-114
    یک واقعیت قطعی سازمانی آن است که امروزه سازمان ها بر خلاف گذشته در یک محیط پیچیده و پویا فعالیت می کنند. در چنین محیطی تغییرات سریع و شدیدی رخ می دهد و رقابت در این محیط پیچیده یک عنصر حیاتی است. یکی از مولفه های مهم برای ورود سازمان ها به عرصه های ملی و بین المللی و رقابت در این عرصه ها نیروی انسانی توانمند می باشد. این تحقیق بر اساس نظریه شناخت اجتماعی[1]، که سه دسته عوامل کلیدی فردی، گروهی و سازمانی را در موفقیت ادراک افراد از احساس توانمندی بیان کرده، شکل گرفته است. این پژوهش با هدف بررسی این عوامل در توانمندسازی کارکنان در حوزه ستادی وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی با استفاده از روش تحقیق توصیفی-همبستگی انجام شده است. بنابراین با تدوین پرسشنامه و انجام تجزیه و تحلیل های مختلف از جمله تکنیک حداقل مربعات جزئی[2]، توسط نرم افزارهای SPSS و Smart PLS مشخص شد که بین عوامل سه گانه ذکر شده و توانمندسازی کارکنان رابطه مثبت و معنی داری وجود دارد.
    [1] Social cognitive theory
    [2] Partial Least Squares
    کلیدواژگان: توانمند سازی، عوامل فردی، عوامل گروهی، عوامل سازمانی، تعاون
  • هادی تیموری، علی شائمی، مریم زارعی صفحات 115-134
    هدف پژوهش حاضر بررسی رابطه ی هوش سازمانی و کارآفرینی سازمانی در شعب بانک صادرات شهر اصفهان می باشد. این پژوهش از نظر هدف کاربردی و از نظر ماهیت توصیفی _پیمایشی می باشد و درآن برای گردآوری داده های مربوط به ادبیات موضوع از روش کتابخانه ای و برای گردآوری داده های لازم جهت آزمون فرضیه های پژوهش از پرسشنامه محقق ساخته استفاده شده است. جامعه آماری این پژوهش، شامل کارشناسان و مدیران سطوح مختلف شعب بانک صادرات شهر اصفهان می باشد و در آن از روش نمونه گیری خوشه ای- طبقه ای متناسب با حجم، که در آن منظور از خوشه ها، درجات پنجگانه بانک صادرات در شهر اصفهان و منظور از طبقات، کارشناسان و مدیران سطوح مختلف بانک صادرات شهر اصفهان می باشد. حجم نمونه مورد مطالعه براساس جدول مورگان برابر با 216 نفر تعیین شد که از این تعداد 214 پرسشنامه تکمیل شده مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. نتایج حاصل از این پژوهش حاکی از آن است که بین هوش سازمانی و کارآفرینی سازمانی در شعب بانک صادرات شهر اصفهان رابطه مثبت و معناداری وجود دارد، هم چنین بین ابعاد هوش سازمانی و کارآفرینی سازمانی نیز در شعب بانک صادرات اصفهان رابطه مثبت و معناداری وجود دارد.
    کلیدواژگان: هوش سازمانی، کارآفرینی سازمانی، بینش استراتژیک، تغییرگرایی، مدیریت دانش
|
  • Mehdi Alhosseini Almodarresi, Majid Firouzkouhi Berenjabadi Pages 1-24
    Resilience is defined as an individual’s ability to cope with current risks and dangers in the environment, in other words, this is a kind of flexibility in the face of environmental problems. In addition, nowadays employees are more willing to participate in organizational decisions and activities. Job involvement has positive results in organizations, and causes the employees have more participation and enjoy for being a member in organization. Employees with high job involvement, would take lot of energy, dedicate himself/ herself and absorb in his/ her work. This study scrutinize the relationship between resilience and dimensions of job involvement (Taking energy, dedicating and absorbing). For this purpose, 200 employees in three public universities of Iran (Shahid Beheshti University, Allameh Tabatabaei and Yazd University) are selected by convenience sampling. Then they are evaluated by the Shawfly and Becker questionnaire and the Connor- Davidson Resilience Scale (CD-RISK). To analyze data Structural Equation Modeling is used and finally, the results show that there is a significance relationship between resilience and dimensions of job involvement.
    Keywords: Resilience, work engagement, University, organization
  • Mani Arman, Mahboobe Shafiei Pages 25-50
    As in most industries, there is no certainty about the assessment of the business environment; companies must be able to compete through sustainable methods. So in order to survive and succeed in the marketplace, companies must focus on building their competitive strengths and capabilities. The main objective of this study is to investigate the impact of strategic agility and strategic learning on competitive capabilities, and explore the impact of strategic learning on strategic agility in knowledge-based firms of Science and Technology Park of Bushehr. This study is an applied research and data gathering methodology is a survey. Statistical population of this study is all of the knowledge-based companies of science and technology park of Bushehr. Data were collected from questionnaire and to assess reliability, Cronbach's alpha is used which demonstrate the validity of the questionnaires. In order to test the hypothesis and model SMART PLS software is used. The results of this study show that, strategic learning and strategic agility have positive and significant effect on the competitive capabilities of knowledge-based companies, as well as strategic learning strategic has a significant and positive impact on strategic agility of these firms.
    Keywords: - Strategic Learning, Strategic Agility, Competitive capabilities, Knowledge-Based Firms
  • Mahmoud Reza Esmaeili, Heidar Seidzadeh Pages 51-68
    Employees performance is attractive for managers because of its prominent role in achieving to organization goals and employees health. Job satisfaction is among the variables affecting on performance directly and by mediating role of organizational loyalty. This study was conducted with the aim of studying the relationship between satisfaction and performance with mediating role of loyalty in Jahad-e Agriculture Organization of Ilam province. This study is applied in terms of goal and descriptive-correlation in terms of research type. Research population was the said organization experts and 240 persons were selected as sample through random sampling. The validity and reliability of questionnaire was confirmed by using of content validity and Cronbach's alpha, respectively. The results of structural equation modeling show that satisfaction directly with the coefficient of 83 hundredths and indirectly by mediating role of loyalty with the coefficient of 62 hundredths has a positive effect on performance. Also, satisfaction has a positive effect on loyalty with the coefficient of 74 hundredths and loyalty has a positive effect on performance with the coefficient of 76 hundredths.
    Keywords: Job Satisfaction, Organizational loyalty, Performance, structural equation modeling
  • Abbasali Rastgar, Seyed Mohammad Hossien Hashemian, Seyed Safar Alavi Pages 69-92
    Purpose
    The aim of this study is to identify what values and lifestyles best explain environmentally friendly behaviors.
    Design and
    Methods
    This study examined the relationship between variables of values and lifestyle with environmental, attitude and knowledge variables, to explain the ecological structure between the citizens of Qom and Karaj. 540 questionnaires were distributed in Qom and Karaj that it received 393 perfect questionnaires and primary data were collected through them. The questionnaire used in this study, was standard. Research Methodology in terms of target was practical and on methods of data collection is Descriptive and survey. The analysis was performed on data was structural from.
    Research findings: Findings of the study highlight that environmental patterns, fashions and Excitement are those that best characterize the ecological market segment. In this study, demographic variables such as age, sex, education and family income were also reflect the influence of family income and education level of the ecological behavior.
    Originality/value of research: VAL's model used in this study is used probably for the first time in Iran. In addition, biological and demographic variables related to lifestyle also added to this version.This research helps the marketers and researchers to understand more about the statistical society to identify ecological goods market and identify the properties of consumers are interested in these products.
    Keywords: ecology, consumer behavior, Lifestyles, Structural analysis
  • Seyed Mohammad Mirmohammadi, Davoud Hosseinpour, Hamidreza Ghasemi Banabari Pages 93-114
    It is definitely an organizational fact that today, unlike the past; organizations are operating in a complex and dynamic environment.In such an environment, rapid change and intense occurs and competition in a complex environment is a crucial element for any organization.Organizations to meet the global fields have to provide the tools and supplies needed for this competition which include capital, technology and human resources that the last one is most important.Certainly over the short term empower human resource cannot be achieved. Employee's empowerment is one of the important topics of interest to the attention of managers and employees.This research aims at empowering employees has been done in the ministry of Cooperation, Labour and Social Welfare and according to social cognitive theory, three key success factors in individual, team and organizational in the sense of understanding its capabilities are introduced.So the development of the questionnaire and analysis by SPSS software are found that there is a direct correlation between the three factors mentioned and employee empowerment.
    Keywords: Empowerment, Individual factor, Group factor, Organizational Factor, cooperation
  • Hadi Teimouri, Ali Shaemi, Maryam Zarei Pages 115-134
    According to increase the intensity of competition in the banking sector, retaining existing customers and attracting new customers are very important. Therefore, organizations must have entrepreneurial spirit in the organizational structure and encounter with unstable and dynamic external environment. Intelligent human resources could generate creativity in the turbulent environment and leads to promotion of entrepreneurship in organizations. This study examines the relationship between organizational intelligence and organizational entrepreneurship in branches of Saderat Bank in Isfahan city. To achieve this purpose, the relationship between dimensions of organizational intelligence and organizational entrepreneurship is examined. The study aim is applied and its nature is descriptive. A self-made questionnaire for collecting data to test the hypothesis questionnaire with acceptable reliability and validity have been used. The research population includes experts and managers of different levels of branches in Saderat Bank in Isfahan city. For sampling, the method of stratified cluster sampling volume concluding the five areas of Saderat Bank in the city is used, Therefor, by random sampling, experts and managers of different levels of bank Isfahan. The sample size, based on Morgan table, is equal to 216 cases and 214 completed questionnaires are analyzed. The results of this study show that there is a significant positive relationship between dimensions of organizational intelligence and organizational entrepreneurship in branches of Saderat Bank in Isfahan city.
    Keywords: Entrepreneurship, Strategic vision, Change-oriented, Spirit, knowledge, Management