فهرست مطالب

مطالعات مدیریت (بهبود و تحول) - پیاپی 84 (تابستان 1396)

فصلنامه مطالعات مدیریت (بهبود و تحول)
پیاپی 84 (تابستان 1396)

  • 250 صفحه،
  • تاریخ انتشار: 1396/06/25
  • تعداد عناوین: 7
|
  • سیدعلی اکبر افجهء صفحه 0
  • فریبرز رحیم نیا، سیده نرگس راهنما صفحات 1-32
    امروزه با توجه به تلاطم های محیطی، سازمان ها، تلاش های گسترده ای را برای افزایش عملکرد بهینه کارکنان معطوف ساخته اند. رفتار شهروندی سازمانی از سوی سازمان ها به عنوان عاملی تاثیر گذار بر بهبود عملکرد فرد و سازمان شناخته شده که می تواند با افزایش فرح بخشی در کار و احساس مسرت کارکنان نیز افزایش یابد. در پژوهش حاضر به بررسی نقش دو عامل فرح بخشی در کار و مسرت کارکنان در رفتار شهروندی سازمانی پرداخته شده است. هدف از این پژوهش ، بررسی تاثیر فرح بخشی در کار بر رفتار شهروندی سازمانی با نقش میانجی مسرت بوده است. نمونه مورد مطالعه در این پژوهش187 نفر از کارشناسان شهرداری مناطق برخوردار شهر مشهد بوده که به شیوه نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شده اند. ماهیت این تحقیق کاربردی و روش تحقیق پیمایشی- تحلیلی می باشد. تحلیل آماری داده ها با استفاده از تحلیل عاملی تاییدی و با استفاده از نرم افزار SPSS18 و Amos انجام شد. تجزیه و تحلیل داده های جمع آوری شده نشان داد فرح بخشی در کار بر مسرت تاثیر مثبت و معناداری دارد، همچنین تاثیر نقش میانجی مسرت کارکنان در رابطه میان فرح بخشی در کار و رفتار شهروندی سازمانی مورد تائید قرار گرفت و در ضمن، قوی ترین ارتباط بین متغیرهای فرح بخشی در کار و مسرت مشاهده شده است.
    کلیدواژگان: فرح بخشی در کار، رفتار شهروندی سازمانی، مسرت، شهرداری مشهد
  • اردشیر شیری، سیمین نصرالهی وسطی صفحات 33-52
    رشد و توسعه جوامع به عملکرد کارآمد سازمانها و به تبع آن عملکرد کارآمد افراد شاغل در آنها وابسته است. با ورود به عصر جدید، کارکنان از منابع بسیار مهم سازمان محسوب می گردند و سازمان ها برای تحقق اهداف خود آنها را در راس امور قرار داده اند و سعی دارند ارزش های اخلاقی و معنوی را به محیط های کسب و کار ارتباط دهند. هدف این پژوهش بررسی تاثیر رهبری تعالی بخش بر پاسخگویی اخلاقی و تعیین مکانیزم این اثرگذاری می باشد. پژوهش حاضر از نظر ماهیت و هدف از نوع کاربردی و از نظر روش، در شاخه توصیفی-پیمایشی جای می گیرد. کارکنان بخش میانی شرکت نفت بهران جامعه آماری این پژوهش را تشکیل داده اند. به منظور جمع آوری داده های مورد نیاز، تعداد 174 نفر از کارکنان شرکت نفت بهران با استفاده از نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شدند. برای دستیابی به اهداف پژوهش، از پرسشنامه استاندارد استفاده شد. با بهره گرفتن از مدل سازی معادلات ساختاری، داده های پژوهش مورد تحلیل قرار گرفت. نتایج پژوهش حاکی از آن است که میان رهبری تعالی بخش و پاسخگویی اخلاقی در شرکت نفت بهران رابطه وجود دارد. به علاوه، معنویت در محیط کار در رابطه میان رهبری تعالی بخش و پاسخگویی اخلاقی نقش واسطه گری کامل ایفا می کند.
    کلیدواژگان: پاسخگویی اخلاقی، رهبری تعالی بخش، معنویت در محیط کار، شرکت نفت بهران
  • رضا سپهوند، مهدیه مغویی نژاد صفحات 53-72
    هدف این پژوهش بررسی تاثیر مدیریت منابع انسانی عملکرد بالا بر کارآفرینی سازمانی با نقش واسطه ای رفتار شهروندی است. جامعه آماری تحقیق، شامل 150 نفرازکارکنان آموزش و پرورش ناحیه یک خرم آباد می باشدکه با استفاده از جدول مورگان از میان آنها تعداد 108 نفر به عنوان حجم نمونه انتخاب گردیدند. روش نمونه گیری در این تحقیق به صورت تصادفی ساده است. داده های به دست آمده توسط پرسشنامه رفتارشهروندی سازمانی اورگان وپرسشنامه محقق ساخته کارآفرینی ومنابع انسانی عملکرد بالا جمع آوری گردیده و به کمک تکنیک معادلات ساختاری و نرم افزار Amos18 مورد تجزیه و تحلیل قرارگرفتند. نتایج نشان داده است که در سطح اطمینان 95 درصد منابع انسانی عملکرد بالا برکارآفرینی سازمانی تاثیر مثبت و معناداری دارد . بعلاوه مشخص گردید که رفتار شهروندی سازمانی نقش متغیر میانجی را در این تاثیر ایفا می کند.
    کلیدواژگان: مدیریت منابع انسانی عملکرد بالا، کارآفرینی سازمانی، رفتار شهروندی سازمانی
  • سیدعلی اکبر افجه، زهرا علیزاده فر صفحات 73-96
    برندکارفرما تصویری از سازمان بعنوان بهترین مکان برای کار، با هدف تاثیر مثبت بر کارکنان فعلی و آتی به منظور جذب و حفظ کارکنانی با پتانسیل بالا می باشد. زمانی کارکنان جذب سازمان شده و در آن خواهند ماند که نگرش مثبتی نسبت به سازمان و کارفرما داشته باشند. از اینرو پژوهش حاضر به بررسی رابطه ی ادراک از برند کارفرما و نگرش های شغلی کارکنان می پردازد. تحقیق حاضر از نظر هدف کاربردی، از حیث گردآوری اطلاعات پیمایشی و از نظر تحلیل داده ها توصیفی – همبستگی است. جامعه آماری، کارشناسان ستاد مرکزی بانک توسعه صادرات ایران هستندکه تعداد آن ها معادل 400 نفر می باشد. از بین ایشان نمونه ای 112 نفری انتخاب شد. سپس پرسشنامه هایی که روایی و پایایی آن با تحلیل عاملی و آلفای کرونباخ تایید شده بود، توسط این افراد تکمیل شد. در ادامه مدل پیشنهادی تحقیق از طریق معادلات ساختاری و با استفاده از نرم افزار Smartpls مورد آزمون قرار گرفت. یافته ها نشان داد مدل از برازش خوبی برخوردار است و تمامی فرضیات مورد تایید قرار گرفتند. در نتیجه می توان گفت ادراک از برندکارفرما با نگرش های شغلی کارکنان رابطه ی مثبت و معناداری دارد.
    کلیدواژگان: ادراک از برندکارفرما، نگرش های شغلی کارکنان، رضایت شغلی، هویت سازمانی، تعهدسازمانی
  • حسام الدین کمال زاده، فهیمه لیاقت صفحات 97-124
    سکوت سازمانی و هویت سازمانی دو مفهوم چالش برانگیز برای سازمان ها محسوب می شود و هدف این پژوهش نیز بررسی رابطه ی بین هویت سازمانی و سکوت سازمانی کارکنان شهرداری بندرعباس می باشد. روش پژوهش از نظر هدف، کاربردی و از نظر روش گردآوری اطلاعات توصیفی-پیمایشی و مقطعی است. جامعه آماری پژوهش شامل کارکنان شهرداری مرکزی بندرعباس بوده که تعداد 80 نفر به عنوان نمونه به روش نمونه گیری تصادفی ساده، انتخاب شدند. ابزارهای جمع آوری اطلاعات، پرسشنامه استاندارد هویت سازمانی چنی و سکوت سازمانی ونداین و همکاران می باشد که پس از اطمینان از روایی محتوی و پایایی مورد استفاده قرار گرفتند. جهت دستیابی به نتایج از نرم افزارهای SPSSو PLS استفاده شد و نتایج آزمون فرضیه ها حاکی از آن است که هویت سازمانی با سکوت سازمانی رابطه ی مثبت معنادار دارد. نتایج آزمون فرضیه های فرعی نشان می دهد عضویت و وفاداری (مولفه های هویت سازمانی) با سکوت نوع دوستانه رابطه ی مثبت و معنادار و با سکوت مطیع و سکوت تدافعی رابطه ی معکوس دارند. هم چنین شباهت از مولفه های هویت سازمانی با سکوت تدافعی و سکوت مطیع رابطه ی مثبت و معنادار دارد اما با سکوت نوع دوستانه رابطه ی معناداری ندارد.
    کلیدواژگان: هویت سازمانی، سکوت سازمانی، سکوت تدافعی، سکوت مطیع، سکوت نوع دوستانه
  • عباس شول، اسماعیل مزروعی نصرآبادی صفحات 125-152
    در مطالعات مختلفی تاثیر مدیریت کیفیت فراگیر بر عملکرد نوآوری با توجه به نقش میانجی یادگیری سازمانی مورد مطالعه واقع شده است. با توجه به اهمیت بحث زنجیره تامین، سوال اصلی این تحقیق بررسی رابطه این دو متغیر با توجه به یادگیری بین سازمانی می باشد. این تحقیق از نظر هدف، کاربردی و از نظر نحوه گردآوری داده ها، پیمایشی – همبستگی است. جامعه آماری این پژوهش کارشناسان و مدیران فنی و غیر فنی زنجیره تامین شرکت ساپکو هستند که تعداد آن ها 220 نفر می باشند. به منظور جمع آوری داده ها از پرسشنامه های مدیریت کیفیت فراگیر مقیمی و رمضان (1390)، عملکرد نوآوری خیمنز-خیمنز و همکاران (2008) و یادگیری بین سازمانی اریک تی.جی. وانگ (2012) در اختیار جامعه آماری قرار گرفت که در نهایت تعداد 202 پرسشنامه به طور کامل توسط جامعه آماری تکمیل گردید. برای ارزیابی پایایی گویه های پرسشنامه از ضریب آلفای کرونباخ و شاخص پایایی ترکیبی استفاده شد. برای ارزیابی روایی پرسشنامه دو معیار روایی همگرا و روایی واگرا به کار گرفته شد. با توجه به مقادیر شاخص ها پایایی و روایی پرسشنامه ها مورد تائید قرار گرفت. همچنین برای تعیین اعتبار سازه از تحلیل عاملی تاییدی استفاده شد، با توجه به اینکه بار عاملی تمام گویه ها، بالای 5/0 به دست آمد؛ نشان از روایی ابزار سنجش بود. در این تحقیق جهت آزمون مدل مفهومی تحقیق از مدل سازی معادلات ساختاری توسط نرم افزار LISREL، استفاده شد که نتایج حاکی از برازش مطلوب مدل بود. نتایج تحقیق بیانگر این است که مدیریت کیفیت فراگیر تاثیر مثبت و معنی داری بر عملکرد نوآوری دارد و یادگیری بین سازمانی در این رابطه نقش میانجی دارد.
    کلیدواژگان: مدیریت کیفیت فراگیر، یادگیری بین سازمانی، عملکرد نوآوری، زنجیره تامین ساپکو
|
  • Fariborz Rahimnia, Seyyedeh Nargess Rahnama Pages 1-32
    Organizations Nowadays due to environmental turbulence, in order to survive and overcome the environmental challenges, have tried to improve their performance. So, they focus their efforts on increasing Optimal performance of employees. Organizational citizenship behavior is one of the factors that affects on improving personal and organizational performance and also can be increased by both factors fun at work and joy. In this study, the role of fun at work and joy in increasing organizational citizenship behavior have been studied. purpose of the study is investigating effect of fun at work on organizational citizenship behavior through mediating role of joy. In this research 187 employees of Mashhad municipal have been surveyed who were selected by simple random sampling method. The nature of the study’s method is survey-applied and the method of that is analytical method. statistical software such as Amos 20 and SPSS18 were used for Statistical analysis. Analysis of data collected show fun at work has positive effect on organizational citizenship behavior. Moreover, positive effect of mediating role of joy on relation of fun at work and organizational citizenship behavior was verified. In addition, strongest relationship has been found between fun at work and joy.
    Keywords: Fun at Work, Organizational Citizenship Behavior, Joy, Mashhad Municipal
  • Ardeshir Shiri, Simin Nasrolahi Vosta Pages 33-52
    Growth and development of each society depends on efficient performance of organizations and as a result, efficient performance of employed personnel in them. Arriving new era, employees are considered as an important source of organization and organizations put them on top to achieve their objectives. They try to correlate ethical and spiritual values with business environments. This study aims to investigate the effect of transcendental leadership and ethical responsibility and to determine the mechanism of the effect. From the aspect of nature, this study is applicable and from the aspect of methodology is descriptive-exploratory. Statistical population is middle level employees of Behran Oil Company to collect data, simple random sampling method was used and 174 employees were selected. To get study objects, a standard questionnaire is employed. To analyze data, statistical techniques including correlation test, CFA and structural equation modeling are used. Results reveal that there is a significant relationship between: 1) spirituality in workplace and ethical responsibility in Behran Oil Company, and 2) transcendental leadership and ethical responsibility. Further, spirituality in workplace plays mediating role in the relationship between transcendental leadership and ethical responsibility
    Keywords: Transcendental Leadership, Spirituality in Workplace, Ethical Responsibility, Behran Oil Company
  • Reza Sepahvand, Mahdieh Moghoyi Nezhad Pages 53-72
    The aim of this research is to consider the impact of a high performance human resources management on organizational entrepreneurship along with the mediating role of citizenship behavior. The statistical universe of research encompasses 150 employees of education Bureau in the first urban zone of Khorramabad, in which 108 people have been adopted as the sample size through Morgan Table. The sampling method is quite random in this paper. The data obtained by the questionnaire of organizational citizenship behavior Oregon as well as the created questionnaire of entrepreneurship and high performance human resources were analyzed by structural equation model and Amos18 software. The results have shown that, in 95-percent level of assurance, high performance human resources have a significant positive impact on organizational entrepreneurship. It's been also determined that organizational citizenship behavior plays a meditative role in this impact.
    Keywords: High Performance Human Resources (HR)
  • Seyyed Ali Akbar Afjahi, Zahra Alizadeh Far Pages 73-96
    Employer brand is an image of organization as ‘the great place to work’ and aims to have positive impact on current and future employees in order to attract and retain employees with high potential. If employee has a positive attitude towards organization and employers, they will be attracted to the organization and remained there. Therefore, this thesis examines the relationship between the perception of employer brand and job attitude. The purpose of this thesis, according to collected information and data analysis is descriptive – correlation. The Statistics population is 400 headquarters experts of the Export Development Bank of Iran. Empirical data has been selected from 112 people as a sample. The validity and reliability of the questionnaire was confirmed by factor analysis and Cronbach's alpha and completed by these people. Data analysis was performed through structural equation modelling and software, the results have showed that the model is a good fit and all hypotheses have been confirmed. As a result, we can say that the perception of the employer brand has a positive and significant relation with job attitudes.
    Keywords: The Perception of Employer Brand, Job Attitudes of Employees, job satisfaction, Organizational Identity, Organizational Commitment
  • Hesameddin Kamalzade, Fahime Liaghat Pages 97-124
    Organizational silence and corporate identity are challenging concepts for organizations. The the purpose of this research is to investigate the relationship between organizational identity and the organizational silence of Bandar Abbas municipality staff. The research method is practical in term of purpose and descriptive-survey and cross-sectional in term of data collection. Research statistical society consisted of Bandar Abbas central municipality staff which 80 people were selected as samples with simple random sampling. The research instruments include standard questionnaire of organizational identity by Cheny and standard questionnaire of organizational silence by Vandyne et al which were used after confirming content validity and reliability. To achieve the results SPSS and PLS software are used and the results of teasting hypothesis indicated that ther is a positive and meaningful relationship between organizational identity and organizational silence. The results of teasting subsidairy hypothesis indicated that membership and loyalty ( Elements of corporate identity ) to be positive and meaninigful conection between with prosocial silence and negative and meaninigful conection with acquiescent silence and defensive silence. Also there is a positive and meaninigful conection between Similarity with defensive silence and acquiescent silence but it is not meaninigful conection with prosocial silence.
    Keywords: Corporate identity, Organizational silence, Defensive Silence, Prosocial Silence, Acquiescent Silence
  • Abbas Shoul, Esmaeil Mazroui Nasrabadi Pages 125-152
    In this study, by using structural equations of modeling approach, attentions are paid to investigation of effect of pervasive quality management on innovation performance with inter-organizational learning mediator role. This thesis is practical in the aspect of goal and it is Survey – Solidarity in the data collection point of view. Statistical population of this study were managers, technical and nontechnical experts of supply chain of SAPCO company who are more than 220 people. Total quality management questionnaire of Moghimi and Ramezan (1390) and innovation performance of Jimmenez et. al. (2008) and inter-organizational learning of Erick T. J. Wang (2012) were spread over in statistical society that eventually number of 202 questioners were completed thoroughly. Fluency of questionnaire was confirmed by a group of professors. Then, in order to determination of validity of structure, CFA was utilized. Considering this fact that load factor of all items was more than 0.5, it can be shown that evaluation tools were fluent. Stability of questionnaire was also obtained by Cronbach,s alpha coefficient that this coefficient for pervasive quality questionnaire was 0.96, for innovation questioners was 0.89 and for inter-organizational learning questioners was 0.94 . In this survey, for conceptual evaluation model of survey, LIRES software was used which resulted in desired fitness of model. It means that total quality management has positive and negative impact on innovation performance with inter-organizational learning mediator role.
    Keywords: Total Quality Management, Inter-Organizational Learning, Innovation Performance, Supply Chain of SAPCO