فهرست مطالب

اصول بهداشت روانی - سال نوزدهم شماره 4 (پیاپی 79، خرداد و تیر 1396)

نشریه اصول بهداشت روانی
سال نوزدهم شماره 4 (پیاپی 79، خرداد و تیر 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/04/25
  • تعداد عناوین: 8
|
  • مرضیه کهنوجی، حدیث رشیدی نژاد صفحات 295-299
    مقدمه
    آموزش مهارت های زندگی موجب ارتقای توانایی های روانی-اجتماعی می گردد و فرد را برای برخورد موثر با کشمکش ها و موقعیت های زندگی یاری می بخشند. هدف از انجام پژوهش حاضر، بررسی تاثیر آموزش مهارت های زندگی بر سلامت روان دختران 18-14 ساله شبه خانواده ی بهزیستی شهر کرمان بود.
    روش کار
    جامعه ی آماری این پژوهش بالینی شامل تمام دختران 18-14 ساله ی مراکز شبه خانواده ی بهزیستی شهر کرمان در سال تحصیلی 95-1394 شامل 45 نفر بود. از آن جا که برای انجام تحقیق نیاز به حضور مستمر فرزندان در تمام جلسات آموزشی بود و فقط 30 نفر، شرایط حضور مستمر در کلیه جلسات را داشتند تمام آنها به عنوان نمونه انتخاب شدند. گروه آزمون در 10 جلسه 90 دقیقه ای تحت آموزش مهارت های زندگی قرار گرفتند. برای جمع آوری اطلاعات از پرسش نامه ی سلامت روان گلدبرگ و هیلر (GHQ-28) استفاده شده است. تحلیل داده ها از آزمون تی نمونه های زوجی و از آزمون کلموگروف-اسمیرنوف برای بررسی فرض نرمال بودن اختلاف نمره های پیش آزمون و پس آزمون سلامت روان قبل از انجام آزمون تی زوجی استفاده شد.
    یافته ها
    آموزش مهارت های زندگی بر سلامت روان دختران مراکز شبه خانواده تاثیر معنی دار داشته است. علاوه بر تاثیر آموزش مهارت های زندگی بر روی سلامت روان، این آموزش بیشترین تاثیر مثبت را روی متغیر علایم اضطرابی و اختلال خواب و کمترین تاثیر مثبت را روی متغیر علایم جسمانی در سطح معنی داری 05/0>P داشته است.
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج به نظر می رسد آموزش مهارت های زندگی بر سلامت روان در دختران 18-14 ساله شبه خانواده ی بهزیستی شهر کرمان موثر می باشد.
    کلیدواژگان: بهزیستی، سلامت روان، مهارت های زندگی
  • زهرا شفیعی، امیر قمرانی صفحات 300-306
    مقدمه
    افراد دارای شخصیت اصیل نسبت به ناملایمات روان شناختی و آسیب های روانی مقاومت بیشتری دارند. هدف پژوهش حاضر تبیین نقش شخصیت اصیل در پیش بینی سلامت روان شناختی (افسردگی، اضطراب و استرس) و احساس تنهایی دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی اصفهان بود.
    روش کار
    در این پژوهش همبستگی، 203 نفر از دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی اصفهان در سال 95- 1394 با نمونه گیری در دسترس انتخاب و پرسش نامه ی شخصیت اصیل، مقیاس افسردگی، اضطراب و استرس و پرسش نامه ی احساس تنهایی را پاسخ دادند. به منظور تحلیل داده ها از رگرسیون چند متغیره (گام به گام) استفاده شد.
    یافته ها
    ارتباط بین ازخودبیگانگی و پذیرش تاثیرهای بیرونی با سلامت روان شناختی (اضطراب، استرس و افسردگی)، معنی دار بوده (001/0P<) و ازخودبیگانگی و پذیرش تاثیرهای بیرونی، بیشترین نقش را در پیش بینی اضطراب، استرس و افسردگی داشتند. علاوه بر این، ازخودبیگانگی و زندگی اصیل بیشترین نقش را در پیش بینی احساس تنهایی عاطفی داشتند. احساس تنهایی اجتماعی و احساس تنهایی کل، بهترین پیش بینی کننده های ازخودبیگانگی بوده است.
    نتیجه گیری
    در مجموع مشخص شد که می توان سلامت روانی و احساس تنهایی دانشجویان را بر اساس ویژگی های شخصیتی آن ها تبیین نمود.
    کلیدواژگان: احساس تنهایی، استرس، اضطراب، افسردگی، شخصیت اصیل
  • مهسا نقاش تبریزی، چنگیز رحیمی، حبیب هادیان فرد، علی طلایی صفحات 307-314
    مقدمه
    هم ابتلایی های روان پزشکی شامل اختلالات شخصیت در افراد با بیزاری جنسیتی شایع هستند و مطرح شده است که شیوع و شدت اختلالات شخصیت در افراد با بیزاری جنسیتی مرد به زن و زن به مرد، با یکدیگر تفاوت دارد. این مطالعه با هدف بررسی تفاوت های میان ویژگی های جمعیت شناختی و اختلالات شخصیت در افراد با بیزاری جنسیتی مرد به زن و زن به مرد انجام شد.
    روش کار
    این مطالعه ی مقطعی در سال 1395 در مرکز تحقیقات روان پزشکی و علوم رفتاری بیمارستان ابن سینا دانشگاه علوم پزشکی مشهد انجام شد. 20 فرد با بیزاری جنسیتی مرد به زن و20 فرد با بیزاری جنسیتی زن به مرد با روش نمونه گیری غیر احتمالی وارد این مطالعه شدند. اختلالات و رگه های شخصیت با استفاده از روش ارزیابی شدلر و وستن-200 (SWAP-200) سنجیده شد. داده ها با استفاده از آزمون های تی، مجذور خی و دقیق فیشر و رگرسیون لجستیک در نرم افزار SPSS نسخه ی 16 تحلیل شدند.
    یافته ها
    میزان بی کاری فعلی (001/0=P) و سابقه ی ترک تحصیل (025/0=P) در افراد با بیزاری جنسیتی مرد به زن بیشتر از بیزاری جنسیتی زن به مرد بود. در مجموع یک یا بیش از یک اختلال شخصیت در 24 (60%) نفر از افراد مورد مطالعه مشاهده شد. اختلال شخصیت نمایشی در افراد بیزاری جنسیتی مرد به زن شایع تر از زن به مرد بود (041/0=P) و افراد با بیزاری جنسیتی زن به مرد، نمرات عملکردی بالاتری را به دست آوردند (02/0=P). سطح تحصیلات پایین تر و شروع بیزاری جنسیتی در نوجوانی و بزرگسالی به صورت معنی داری با وجود اختلال شخصیت مرتبط بود.
    نتیجه گیری
    اختلالات شخصیت در هر دو گروه افراد با بیزاری جنسیتی مرد به زن و زن به مرد، شایع هستند و باید در ارزیابی و برنامه ی درمانی آن ها مورد توجه قرار گیرند. افراد با بیزاری جنسیتی مرد به زن، ممکن است عملکرد اجتماعی و روانی پایین تری داشته باشند.
    کلیدواژگان: اختلال شخصیت، بیزاری جنسیتی، روش ارزیابی شدلر و وستن، 200
  • حسن شکری، ناصر مهدوی شهری، فاطمه محرری صفحات 315-320
    مقدمه
    اختلالات طیف اوتیستیک سندرمی با نقص مداوم در ارتباطات، تعاملات اجتماعی، علایق محدود و سایر علایم رفتاری می باشد که پیش آگهی نامساعدی داشته و عوارض و مشکلات متعددی را به همراه دارد. آنتروپومتری علمی است که ابعاد خطی و زاویه های اندام های بدن را روی افراد زنده می سنجد لذا برای شناسایی افراد و یا توسعه ی تحقیقات پزشکی انتروپولوژی می توان از اختصاصات آنتروپومتری انگشتان یا اختصاصات چیلوسکوپی پرینت لب ها استفاده نمود.
    روش کار
    تعداد 37 کودک پسر 18-3 ساله مبتلا به اختلالات طیف اوتیسم تایید شده توسط روان پزشک و 43 کودک سالم پسر 16-3 ساله که هر دو گروه از اقوام فارس ساکن مشهد بودند مورد بررسی قرار گرفتند. اندازه های آنتروپومتریک برای مطالعه ی پرینت لب ها و عکس ها به کامپیوتر منتقل و با استفاده از نرم افزار picture manager الگوی هر لب بررسی شد. سپس هر عکس به شش ناحیه تقسیم شد (هر لب به سه ناحیه). این ناحیه ها عبارتند از راست بالایی (UR)، میانه بالایی (UM)، چپ بالایی (UL)، راست پایینی (LR)، میانه پایینی (LM) و چپ پایینی (LL). داده ها توسط نرم افزار SPSS، مدل های همبستگی و آزمون های ANOVA تحلیل شدند.
    یافته ها
    فراوان ترین الگوی خطوط لب در جمعیت افراد مبتلا به اوتیسم نژاد فارس، الگوی نوع شاخه ای کامل و شبکه ای گزارش شد.
    نتیجه گیری
    به نظر می رسد می توان با مطالعات بیشتر از بررسی الگوهای انتروپومتریک لب در تشخیص اختلالات طیف اوتیسم بهره جست.
    کلیدواژگان: آنتروپومتری، اوتیسم، چیلوسکوپی
  • زهرا علیایی، حسن توزنده جانی، زهرا کیافر صفحات 321-329
    مقدمه
    سرطان پستان یکی از شایع ترین انواع سرطان است. پژوهش حاضر به منظور بررسی اثربخشی شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی بر خلق و کیفیت زندگی در زنان مبتلا به سرطان پستان ماستکتومی شده، انجام شده است.
    روش کار
    در این کارآزمایی بالینی 50 بیمار زن داوطلب تحت عمل ماستکتومی، از بین بیماران مراجعه کننده به بیمارستان امید و مرکز درمانی امام رضا (ع) در شهر مشهد، به صورت تصادفی به دو گروه آزمون (25 نفر) و شاهد (25 نفر) تقسیم شدند. ابتدا، هر دو گروه مورد پیش آزمون قرار گرفتند. سپس، گروه آزمون مداخله های شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی گروهی را طی هشت جلسه 120 دقیقه ای دریافت کردند اما گروه شاهد هیچ گونه آموزشی را دریافت نکردند. در پایان درمان، هر دو گروه مورد پس آزمون قرار گرفتند. ابزارها شامل پرسش نامه های استاندارد آزمون خلق (POMS) و مقیاس کیفیت زندگی (SF-36) بود. داده ها بر اساس تحلیل کواریانس با کمک نرم افزار SPSS نسخه ی20 تحلیل شدند.
    یافته ها
    مقایسه ی میانگین نمرات کیفیت زندگی و خلق، بعد از مداخله در دو گروه آزمون و شاهد اختلاف معنی داری داشت (01/0>P).
    نتیجه گیری
    شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی می تواند در کیفیت زندگی و خلق زنان مبتلا به سرطان پستان که تحت عمل ماستکتومی قرار گرفته اند، به عنوان یک رویکرد موثر در نظر گرفته شود.
    کلیدواژگان: خلق، شناخت درمانی، ذهن آگاهی، کیفیت زندگی
  • الهه اصغرخاه، حسین شاره صفحات 330-340
    مقدمه
    این پژوهش با هدف بررسی تاثیر گروه درمانی فراشناختی بر خودکارآمدی و سبک های دفاعی زنان مبتلا به مولتیپل اسکلروزیس (MS) صورت گرفت.
    روش کار
    در این کارآزمایی بالینی از بین تمام بیماران مبتلا به مولتیپل اسکلروزیس مراجعه کننده به انجمن MS خراسان رضوی در سال 1393، 30 نفر به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب و به طور تصادفی در دو گروه آزمون و شاهد قرار داده شدند. آزمودنی های گروه آزمون طی 8 هفته تحت گروه درمانی فراشناختی قرار گرفتند در حالی که آزمودنی های گروه شاهد روند عادی جلسات انجمن MS را می گذراندند. پرسش نامه های خودکارآمدی عمومی شرر و سبک های دفاعی (DSQ) در پیش آزمون، پس آزمون و پی گیری مورد استفاده قرار گرفت. داده ها با استفاده از تحلیل واریانس با اندازه گیری مکرر و سطح معنی داری 05/0 تحلیل شدند.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که گروه درمانی فراشناختی منجر به افزایش معنی دار خودکارآمدی (001/0>P) و استفاده از سبک دفاعی رشد یافته (001/0>P) در مقایسه با گروه شاهد می شود و این نتیجه پس از دو مرحله پی گیری یک ماهه و سه ماهه کماکان حفظ گردید (01/0>P).
    نتیجه گیری
    به نظر می رسد گروه درمانی فراشناختی منجر به بهبود خودکارآمدی و افزایش استفاده از سبک دفاعی رشدیافته در زنان مبتلا به مولتیپل اسکلروزیس می شود.
    کلیدواژگان: خودکارآمدی، سبک دفاعی، زنان، فراشناخت، گروه درمانی، مولتیپل اسکلروزیس
  • خدیجه اعراب شیبانی صفحات 341-347
    مقدمه
    مداخله ی مبتنی بر پذیرش و تعهد، یکی از درمان های شناختی-رفتاری موج سوم است که اخیرا در درمان برخی شرایط و اختلالات روانی به کار برده شده و باعث افزایش انعطاف پذیری روان شناختی و ارتقای سلامت روانی در بیماران می شود. هدف از انجام پژوهش حاضر، تعیین تاثیر این شیوه ی درمانی برکنترل عواطف و کنترل فکر افراد مبتلا به دیابت نوع دو در شهر فردوس بود.
    روش کار
    در این پژوهش بالینی، 34 نفر از افراد مبتلا به دیابت نوع دو از بین کسانی که در کلینیک تخصصی بیمارستان شهر فردوس در سال 1395 دارای پرونده بودند، انتخاب شده و تصادفی در دو گروه 17 نفری آزمون و شاهد قرار گرفتند. ابزار اندازه گیری، مقیاس کنترل عواطف و پرسش نامه ی کنترل فکر بود. شرکت کنندگان گروه آزمون در 8 جلسه یک ساعته ی مداخله ی مبتنی بر پذیرش و تعهد شرکت کردند. داده ها براساس تحلیل کواریانس با کمک نرم افزار SPSS تحلیل شدند.
    یافته ها
    مداخله ی مبتنی بر پذیرش و تعهد، کنترل عواطف و فکر را در گروه آزمون در مقایسه با شاهد، به طور معنی داری بهبود داده است (05/0>P).
    نتیجه گیری
    یافته های این مطالعه، بیانگر اثربخشی مداخله ی مبتنی بر پذیرش و تعهد در بهبود کنترل عواطف و کنترل فکر افراد مبتلا به دیابت نوع دو است. می توان از آن به عنوان یک روش مداخله ای موثر، سود جست.
    کلیدواژگان: دیابت نوع دو، کنترل فکر، عواطف، مداخله ی مبتنی بر پذیرش و تعهد
  • وجیهه زردشتیان مقدم، احمد منصوری صفحات 356-365
    مقدمه
    مدل های فراتشخیصی به واسطه تمرکز بر فرایندهای زیرین اختلالات روانی متعدد و کمک به تبیین همایندی بین این اختلالات از اهمیت به سزایی برخوردار بوده و می توانند منجر به ارزیابی ها و درمان موثرتر اختلالات شوند. از این رو، پژوهش حاضر با هدف مقایسه ی نشانه های اختلالات اضطرابی و عوامل فراتشخیصی مرتبط در افراد مبتلا به دیابت و افراد سالم انجام گردید.
    روش کار
    در یک پژوهش پس رویدادی (علی-مقایسه ای)، تعداد 63 فرد مبتلا به دیابت نوع دو و 63 فرد سالم در سال 1395 به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. گروه ها تا حد امکان از نظر متغیرهای جمعیت شناختی بایکدیگر همتا شدند. مقیاس کوتاه اختلال اضطراب فراگیر (2006)، پرسش نامه ی اضطراب اجتماعی (2000)، مقیاس شدت اختلال وحشت زدگی (2013)، اجتناب شناختی (2008)، تحمل ناپذیری بلاتکلیفی (1994)، فراشناخت (2004)، پذیرش و عمل (2011) و راهبردهای تنظیم شناختی هیجان (2006) در مورد شرکت کنندگان اجرا گردید. داده های پژوهش با استفاده از آزمون تحلیل واریانس یک متغیره تحلیل شد.
    یافته ها
    یافته های پژوهش حاضر نشان داد که تفاوت معنی داری بین افراد مبتلابه دیابت نوع دو و سالم در نشانه های اختلال اضطراب فراگیر (0001/0=P) و وحشت زدگی (009/0=P) وجود دارد، در حالی که تفاوتی بین آن ها در نشانه های اضطراب اجتماعی (79/0=P) وجود ندارد. هم چنین تفاوت معنی داری بین دو گروه در عوامل فراتشخیصی اجتناب شناختی (0001/0=P)، تحمل ناپذیری بلاتکلیفی (009/0=P)، باورهای منفی درباره نگرانی (0001/0=P) و راهبردهای تنظیم شناختی هیجان نابهنجار (01/0=P) وجود دارد اما تفاوتی بین دو گروه در اجتناب تجربه ای (22/0=P) وجود ندارد.
    نتیجه گیری
    افراد مبتلا به دیابت نوع دو، نشانه های اختلالات اضطرابی و عوامل فراتشخیصی مرتبط را با شدت بیشتری تجربه می کنند. نتایج پژوهش حاضر می تواند بیانگر اهمیت توجه به عوامل فراتشخیصی در درمان و استفاده از ترکیب درمان فراتشخیصی و دارویی در درمان افراد مبتلا به دیابت نوع دو باشد.
    کلیدواژگان: اختلالات اضطرابی، دیابت نوع دو، فراتشخیصی
|
  • Marzieh Kahnooji, Hadis Rashidinejad Pages 295-299
    Introduction
    Education of life skills will promote socio-psychological abilities and will help individual's copes effectively with challenges and situations in the life. The present research aims to study the effect of education of life skills on mental health of girls aged between 14-18 years old in wellbeing like-family centers of Kerman.
    Materials And Methods
    Statistical population of this clinical research includes all girls aged between 14-18 years in wellbeing like-family centers in academic year of 2015-2016 (45 cases). Since continuous presence of children was essential in all educational sessions and only 30 girls could participate in all sessions, all girls were chosen as the sample size. The experimental group learned life skills within 10 ninety minutes sessions. To collect information, Goldberg and Hiller mental health questionnaire (GHQ-28) has been used and it was completed by participants before intervention. To analyze data, T paired test was used and Kolmogorov-Smirnov test was applied to study normalization of the difference in pre- and posttest scores of mental health before T paired test.
    Results
    Education of life skills has been significantly effective on mental health of girls in like-family centers. In addition to the effect of education of life skills on mental health, such education has the most positive effect on signs of anxiety and sleep disorder and it has the least positive effect on physical signs in significance level of (P
    Conclusion
    Concerning to the results, it seems that life skills education has significant effects on mental health in girls in like-family centers.
    Keywords: Life skills, Mental health, Well-Being
  • Zahra Shafiee, Amir Ghamarani Pages 300-306
    Introduction
    People with authentic personality versus psychological adversity and psychological trauma more resistance. The aim of this study was evaluation the predictive role of the authentic personality in anticipation anxiety, depression, stress and feeling lonely in medical sciences students.
    Materials And Methods
    In this correlational study, 203 medical sciences students of Isfahan University in academic year of 2015-2016 were selected through convenient sampling method and they fulfilled inventory of authentic personality, Anxiety, Depression, Stress Scale and inventory of feeling lonely. Data were analyzed using multiple regression by stepwise method.
    Results
    The results showed that the relationship between self-alienation and accepting external influences with psychological health (anxiety, depression, stress) was significant (P=0.001). On this basis self-alienation and accepting external influences play greater role in anticipation of anxiety, depression and stress. In addition self-alienation and authentic-living play greater role in anticipation emotional feeling lonely. Also social feeling lonely and the total feeling lonely were the best predictors for self-alienation
    Conclusion
    It seems that student's mental health and feeling lonely can be explained by their personality traits.
    Keywords: Anxiety, Authentic personality, Depression, Feeling lonely, Stress
  • Mahsa Naghash Tabrizi, Changiz Rahimi, Habib Hadianfard, Ali Talaei Pages 307-314
    Introduction
    Psychiatric co-morbidities including personality disorders (PD) are common among gender dysphoria (GD) subjects. It has been proposed that prevalence and severity of PD may have differences in male-to-female (MtF) and female-to-male (FtM) individuals. This study was conducted to evaluate differences in demographics and personality disorders between MtF and FtM GD subjects.
    Materials And Methods
    This cross sectional study was conducted in Ibn-e-Sina hospital GD clinic and research center, Mashhad, Iran. Forty subjects including 20 MtF GD and 20 FtM GD were enrolled in this study using non-probability sampling method. Personality traits (PT) and disorders were assessed using Shedler-Westen Assessment Procedure (SWAP-200). Data were analyzed by t-test, χ2 and Fischer's exact test, and logistic regression in SPSS software version 16.
    Results
    School refusal (P=0.025) and unemployment (P=0.001) were more common in MtF than FtM GD subjects. Totally, one or more PD was diagnosed in 24 (60%) subjects. Histrionic personality disorder was more prevalent in MtF than FtM GD subjects (P=0.41). FtM GD persons achieve better high function scores (P=0.02). Lower education and adult onset of GD were significantly correlated to personality disorders in GD subjects.
    Conclusion
    Personality disorders are prevalent in both male to female and female to male gender dysphoria subjects, and this should be taken into account in the assessment and treatment planning of gender dysphoria patients. Male to female gender dysphoria may have lower social and psychiatric functions than female to male gender dysphoria subjects.
    Keywords: Gender dysphoria, Personality disorders, Shedler-Westen Assessment Procedure
  • Hasan Shokri, Naser Mahdavi Shahri, Fatemeh Moharreri Pages 315-320
    Introduction
    Autism spectrum disorder entails continuous failure in communication, social interaction, limited interests, and other behavioral symptoms. It is associated with multiple complications and problems and has a poor prognosis. Anthropometry is the science of measuring linear and angular dimensions of body limbs. Therefore, fingers anthropometry or lips print cheiloscopy can be used to identify individuals or to develop medical anthropology research.
    Materials And Methods
    In this study, 37 male children aged 3 to 18 years old with autism spectrum disorders whose diagnoses were approved by a psychiatrist and 43 healthy children from two Fars ethnic groups living in Mashhad were recruited. Anthropometric measures were measured for studying lips print. Pictures were transferred to a PC and Picture Manager Software was used to investigate each lip patterns. Then, each photo was divided into six districts (each lip into three zones). These areas include: upper right (UR), upper middle (UM), upper left (UL), lower right (LR), lower middle (LM), and lower left (LL). Data were analyzed through polynomial regression and ANOVA models by SPSS software.
    Results
    The most abundant lip patterns in the male population with Autism Spectrum Disorder in Fars ethnicity were complete branch pattern and reticular pattern
    Conclusion
    It seems that lips print cheiloscopy can be used to identify individuals with autism spectrum disorders through more researches.
    Keywords: Anthropometry, Autism, Cheiloscopy
  • Zahra Olyaie, Hassan Touzandehjani, Zahra Kiafar Pages 321-329
    Introduction
    Breast cancer is one of the most common types of cancer. The present research has been carried out to investigate the effectiveness of mindfulness-based cognitive therapy (MBCT) on quality of life and mood in women with breast cancer undergoing mastectomy.
    Materials And Methods
    In this clinical trial (code: IRCT2017040933315N1), 50 voluntary patients who had undergone mastectomy, were screened among the patients admitted to Omid Hospital and Reza Treatment Center in Mashhad and were randomly divided into experimental group (n=25) and control group (n=25). First, both groups were evaluated in pretest phase. Then, the experimental group received group MBCT treatments during eight sessions of 120 minutes, but the control group received no treatment. At the end of treatment, both groups evaluated in post-test phase. Data collection tools included standard questionnaires temperament (POMS) and the quality of life questionnaire (SF-36). The data were analyzed based on covariance analysis using SPSS software (Version 20).
    Results
    Comparison of the mean scores of quality of life and mood showed a significant difference between the control and experimental groups after receiving the treatment (P
    Conclusion
    Group mindfulness-based cognitive therapy can be considered as an effective and efficient approach to the quality of life and mood (anxiety and depression) in women with breast cancer who have undergone mastectomy.
    Keywords: Cognitive therapy, Mindfulness, Mood, Quality of life
  • Elahe Asgharkhah, Hossein Shareh Pages 330-340
    Introduction
    This study aims to investigate the effectiveness of group metacognitive therapy in self-efficacy and defense styles in women with multiple sclerosis (MS).
    Materials And Methods
    In this clinical trial (code: IRCT2015091624054N1), from among all the patients suffering from multiple sclerosis, who were referred to the MS Society in Khorasan Razavi in 2014, 30 women were selected through available sampling method and were randomly assigned to two groups: an experimental group and a control group. The experimental group received metacognitive therapy for eight weeks while the control group spent the routine process of the sessions held by the MS Society. For data collection, Sherer General Self-Efficacy Scale (GSE) and Defense Styles Questionnaire (DSQ) were administered in the pretest, posttest and follow-up test. Repeated-measures ANOVA with a significance level α of 0.05 were conducted for data analysis.
    Results
    The results showed that group metacognitive therapy led to a significantly higher level of self-efficacy (P
    Conclusion
    It seems that group metacognitive therapy can improve self-efficacy and increase the use of mature defense mechanisms in women with multiple sclerosis.
    Keywords: Defense style, Group therapy, Metacognition, Multiple Sclerosis, self-efficacy, Women
  • Khadijeh Aarab Shaibani Pages 341-347
    Introduction
    Intervention based on acceptance and commitment is one of the third waves cognitive behavioral therapies and is currently being used in the treatment of a number of psychological conditions and disorders. It also enhances psychological flexibility and subsequently improves patient's mental health. The aim of this study was to determine the effect of intervention based on acceptance and commitment on emotions and thoughts control in patients with type II diabetes in Ferdows city.
    Materials And Methods
    Participants if this clinical research included 34 patients with type II diabetes that were selected from those who had records in the hospital clinic in Ferdows city at 2016 year and who were randomly assigned into equal control and experimental groups. All the participants completed both Effective Control Scale (ECS) and Thought Control Questionnaire (TCQ) as the pre-test and post-test. Afterwards the experimental group participated in 8 sessions of acceptance and commitment therapy each of which lasted for one hour. Data analyzed through covariance and SPSS software.
    Results
    The results showed that intervention based on acceptance and commitment had significantly improved emotions and thoughts control in the experimental group compared to controls (P
    Conclusion
    Generally, the findings of this study show the efficacy of intervention based on acceptance and commitment to improve emotions control and thought control in patients with type II diabetes and also represents new horizons in clinical interventions which can be used as an appropriate intervention.
    Keywords: Diabetes type II, Emotions, Intervention based on acceptance, commitment, Thought control
  • Vajihe Zardoshtian Moghadam, Ahmad Mansouri Pages 356-365
    Introduction
    Transdiagnostic models are important by focus on fundamental processes underlying multiple disorders and help to explain comorbidity among disorders as well as may lead to more effective assessment and treatment of disorders. Therefore, the aim of this study was compare of anxiety disorders symptoms and related transdiagnostic factors in individuals with type 2 diabetes and healthy individuals.
    Materials And Methods
    In an ex-post facto study, 63 individual with type 2 diabetes and 63 healthy individuals were selected by convenient sampling method. The participates completed generalized anxiety disorder scale (2006), severity measure for panic disorder-adult (2013), social phobia inventory (2000), cognitive avoidance questionnaire (2008), intolerance of uncertainty scale (1994), metacognition questionnaire (2004), acceptance and action questionnaire-II (2011) and cognitive emotion regulation questionnaire (2006). Data were analyzed using univariate analysis of variance (ANOVA).
    Results
    The results showed that there was significant difference between two groups in generalized anxiety (P=0.0001) and panic symptoms (P=0.009). However, no difference was observed between both groups considering the symptoms of social anxiety disorder (P=0.79). Also, there is significant difference between two groups in all transdiagnostic factors, namely cognitive avoidance (P=0.0001), intolerance of uncertainty (P=0.009), negative beliefs about worry (P=0.0001), maladaptive emotion regulation strategies (P=0.01), except experiential avoidance (P=0.22).
    Conclusion
    It seems that individuals with type 2 diabetes experience the symptoms of anxiety disorders and related transdiagnostic factors more severely than others. These results indicated the importance of transdiagnostic factors as well as the development of transdiagnostic psychotherapy programs along with therapeutic treatments for diabetic patients.
    Keywords: Anxiety Disorders_Transdiagnostic_Type 2 diabetes