فهرست مطالب

اصول بهداشت روانی - سال بیستم شماره 1 (پیاپی 82، آذر و دی 1396)

نشریه اصول بهداشت روانی
سال بیستم شماره 1 (پیاپی 82، آذر و دی 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/10/30
  • تعداد عناوین: 8
|
  • وحید نجاتی، فرشید علی پور *، صابر سعیدپور، الهه بداقی صفحات 5-14
    مقدمه
    هدف پژوهش حاضر بررسی خصوصیات روان سنجی نسخه ی فارسی پرسش نامه ی سبک های پاسخ دهی به غذا در جامعه ی ایرانی بود.
    روش کار
    در این پژوهش توصیفی در فروردین و اردیبهشت 1395 از میان جامعه ی آماری شامل تمام دانشجویان در حال تحصیل دانشگاه شهید بهشتی و خوارزمی تهران، 440 نفر به روش نمونه گیری هدفمند انتخاب گردیدند. از پرسش نامه های سبک های پاسخ دهی به غذا، ولع مصرف چاقی (فرم صفات) و مقیاس آگاهی و پذیرش ولع غذا جهت گردآوری داده ها استفاده شد. اعتبار مقیاس سبک های پاسخ دهی به غذا بر اساس روش های همسانی درونی، همبستگی مجموعه ی ماده ها و بازآزمایی مورد بررسی قرار گرفت. علاوه بر این به منظور بررسی روایی، از روش های تحلیل عاملی تاییدی، همبستگی بین خرده مقیاس ها و روایی ملاکی استفاده گردید.
    یافته ها
    دامنه ی آلفای کرونباخ (75/0 تا 83/0) نشان داد که نسخه ی فارسی مقیاس سبک های پاسخدهی به غذا و خرده مقیاس های آن از همسانی درونی مطلوبی برخوردار است. هم چنین، نمره های ماده و نمره های کلی خرده مقیاس ها، همبستگی معنی داری با یکدیگر داشتند. ارزش ضرایب بازآزمایی (72/0 تا 83/0) بیانگر ثبات مقیاس بود. تحلیل عاملی تاییدی از الگوی 3 عاملی مقیاس سبک های پاسخ دهی به غذا حمایت کرد. در نهایت، وجود الگوهای خاص ضرایب همبستگی بین خرده مقیاس های نسخه ی فارسی مقیاس سبک های پاسخ دهی به غذا با شاخص توده ی بدنی، ولع مصرف غذا و آگاهی و پذیرش ولع غذا، حاکی از روایی ملاکی خوب مقیاس بود.
    نتیجه گیری
    مقیاس سبک های پاسخ دهی به غذا خصوصیات روان سنجی مناسبی در جامعه ی ایرانی دارد، با توجه به عدم وجود ابزار داخلی در این حوزه و اهمیت این پرسش نامه در مشخص کردن نوع پاسخ دهی و نحوه ی رفتار فرد در قبال پرخوری و مسائل مربوط به چاقی در نتایج درمان های دارویی و روان شناختی چاقی، ابزار حاضر می تواند به صورت گسترده ای در حوزه بالینی و پژوهشی مورد استفاده قرار گیرد.
    کلیدواژگان: چاقی، رفتار خوردن، روان سنجی
  • ناهید هواسی *، کیانوش زهراکار، فرشاد محسن زاده صفحات 15-25
    مقدمه
    این پژوهش با هدف مقایسه اثربخشی زوج درمانی هیجان مدار و زوج درمانی به روش گاتمن بر کاهش فرسودگی زناشویی و تغییر سبک های حل تعارض انجام شد.
    روش کار
    جامعه ی آماری این پژوهش بالینی شامل زوجین مراجعه کننده به مراکز مشاوره و خدمات روان شناختی کرج برای حل اختلافات زناشویی بود. تعداد 18زوج که در پرسش نامه فرسودگی زناشویی پاینز نمرات بیشتری نسبت به میانگین داشته و هم چنین، در نمرات پرسش نامه سبک های حل تعارض آن ها در سبک حل تعارض سازنده، کمتر از میانگین بود، با نمونه گیری هدفمند انتخاب و به طور تصادفی در دو گروه آزمون و یک گروه شاهد جایگزین گردیدند. گروه های آزمون تحت 10 جلسه 120 دقیقه ای هفتگی زوج درمانی قرار گرفتند. داده ها با روش تحلیل واریانس (مانکوا) تحلیل شدند.
    یافته ها
    زوج درمانی گروهی هیجان مدار و روش گاتمن باعث کاهش فرسودگی زناشویی و تغیر سبک های حل تعارض می شوند (05/0>P). هم چنین، زوج درمانی گروهی هیجان مدار از زوج درمانی به روش گاتمن در کاهش فرسودگی زناشویی و تغیر سبک های حل تعارض اثربخش تر است.
    نتیجه گیری
    بر اساس یافته های این پژوهش زوج درمانی هیجان مدار و زوج درمانی به روش گاتمن در کاهش مشکلات زناشویی زوجین، سودمند هستند و سبک های حل تعارض مخرب را به سبک های سازنده، تغییر می دهند.
    کلیدواژگان: تعارض، زوج درمانی، فرسودگی زناشویی، هیجان
  • بهنام کاظم پور، فریده حسین ثابت * صفحات 26-38
    مقدمه
    رضایت زناشویی یکی از مهم ترین شاخص های رضایت از زندگی است که بر میزان سلامت روانی، موفقیت تحصیلی و رضایت شغلی زوجین تاثیر می گذارد. بنابراین، مطالعه ی حاضر با هدف بررسی رابطه بین تیپ های شخصیتی یونگ با سلامت روان و رضایت زناشویی در دانشجویان متاهل انجام شد.
    روش کار
    روش پژوهش از نوع توصیفی-همبستگی بود. جامعه آماری شامل تمام دانشجویان دانشگاه علامه طباطبائی در سال تحصیلی 92-1391 بود که از بین آن ها 80 نفر دانشجوی متاهل با استفاده از روش نمونه گیری خوشه ایتصادفی انتخاب شدند. سپس با استفاده از سه پرسش نامه تیپ شخصیتی مایرز–بریگز، سلامت عمومی و رضایت زناشویی انریچ، داده ها جمع آوری شد. برای تحلیل داده ها از روش همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون همزمان استفاده شد.
    یافته ها
    بین سنخ احساسی/فکری با مولفه ی علایم جسمانی و اضطراب همبستگی معنی داری وجود دارد و سنخ احساسی/فکری می تواند سلامت روان را به طور معنی داری پیش بینی کند. هم چنین، بین سنخ حسی/شهودی با ویژگی های شخصیتی، حل تعارض، رضایت جنسی و گرایش مذهبی، همبستگی معنی داری وجود دارد و سنخ حسی/ شهودی می تواند رضایت زناشویی را با اطمینان پیش بینی کند اما بین سنخ درون گرا/برون گرا، سنخ احساسی/فکری و سنخ منظبط/ملاحظه کار ارتباط معنی داری مشاهده نشد. هم چنین، تیپ شخصیتی قادر است 23/0از کل واریانس ویژگی شخصیتی، 15/0 از کل واریانس حل تعارض، 13/0 از کل واریانس رابطه ی جنسی و 16 درصد کل واریانس گرایش مذهبی را تبیین نماید.
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج، با کمک تیپ شخصیتی یونگ می توان میزان احتمالی موفقیت ازدواج و دوام رابطه و همین طور راهکارهایی برای کاهش مشکلات احتمالی ارایه نمود.
    کلیدواژگان: تیپ شخصیتی، سلامت روان، دانشجویان، رضایت زناشویی
  • رویا حمیدی، اصغر جعفری * صفحات 39-49
    مقدمه
    داشتن یک کودک اوتیستیک فشار روانی زیادی به خانواده وارد می کند و در درازمدت بر کارکردهای خانواده و ویژگی های روان شناختی مادران تاثیر می گذارد. از این رو، پژوهش حاضر به منظور مقایسه فرآیند و محتوای خانواده و ویژگی های شخصیتی مادران دارای کودکان اختلال اوتیسم و مادران کودکان عادی در تهران انجام شد.
    روش کار
    در این پژوهش علی-مقایسه ای 29 مادر دارای کودک با اختلال اوتیسم مشغول به تحصیل در یکی از مدارس اوتیسم و 35 مادر کودک عادی در سال 1393 به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. با استفاده از پرسش نامه های شخصیتی نئو و مقیاس فرآیند و محتوای خانواده، داده ها جمع آوری و با آزمون تی استودنت تحلیل شدند.
    یافته ها
    ویژگی شخصیتی روان نژندی در مادران دارای کودک اوتیسم بالاتر از مادران کودک عادی است (01/0 > Pو 89/4-= t) و کارکردهای فرآیندی (01/0 > Pو30/5 =t) و محتوایی خانواده (01/0 > Pو52/4=t) در مادران دارای کودک اوتیسم پایین تر از مادران کودک عادی است.
    نتیجه گیری
    بر اساس نتایج، داشتن کودک مبتلا به اختلال اوتیسم سطح فشار روانی و اضطراب مادران را افزایش می دهد که به تدریج ویژگی شخصیتی روان نژندی مادران را تشدید می کند و کارکردهای کارآمد خانواده در دو بعد فرآیند و محتوای خانواده را کاهش می دهد. لذا پیشنهاد می شود در مداخلات روانی- آموزشی برای پیشگیری و درمان اختلال اوتیسم به کارکردهای خانواده توجه شود.
    کلیدواژگان: اوتیسم، فرآیند خانواده، محتوای خانواده، ویژگی های شخصیتی
  • ربابه نوری قاسم آبادی * صفحات 50-62
    مقدمه
    در سالیان اخیر جذابیت جسمانی در میان مردان ورزشکار، استانداردهای جدیدی به خود گرفته است و موجب تغییر در نگرش های مرتبط با حجم عضلانی در آن ها شده است که نیاز به ارزیابی جامعی دارد. بنابراین هدف از پژوهش حاضر تعیین ویژگی های روان سنجی پرسش نامه تمایل به داشتن نگرش عضلانی در جمعیت ورزشکاران ایرانی بود.
    روش کار
    پژوهش حاضر از نوع همبستگی و اعتباریابی بود. جامعه آماری این پژوهش شامل تمامی ورزشکاران تیمی و انفرادی شهر تهران در سال 1395 بود که تعداد 300 ورزشکار به روش نمونه گیری خوشه ایچندمرحله ای انتخاب شدند و به ابزار پژوهش شامل تمایل به داشتن نگرش عضلانی، تمایل به عضلانی بودن، وابستگی به تمرین و ذهن آگاهی ورزشی پاسخ دادند. برای تحلیل داده ها از روش تحلیل عاملی، ضریب آلفای کرونباخ و همبستگی پیرسون با استفاده از نرم افزار SPSS و LISREL استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج تحلیل عاملی اکتشافی از الگوی تک عاملی این پرسش نامه، حمایت کرده که 27/32 درصد واریانس مدل را تبیین می کند. نتایج تحلیل عاملی تاییدی نیز حاکی از برازش مطلوب مدل داشت. به علاوه الگوی روایی ملاکی پرسش نامه با مقیاس های تمایل به عضلانی بودن، وابستگی به تمرین و ذهن آگاهی ورزشی همبستگی مناسبی را گزارش داد. هم چنین بررسی همسانی درونی به روش آلفای کرونباخ حاکی از ثبات درونی رضایت بخش این پرسش نامه داشت.
    نتیجه گیری
    نتایج پژوهش حاضر حاکی از آن است که نسخه فارسی پرسش نامه ی تمایل به داشتن نگرش عضلانی در جامعه ورزشکاران ایرانی، از روایی و پایایی رضایت بخشی برخوردار است و ابزار مناسبی برای غربالگری و زمینه های پژوهشی در حوزه روان شناسی ورزش می باشد.
    کلیدواژگان: روان سنجی، نگرش عضلانی، ورزشکاران
  • سمیه رحیمی احمدآبادی، مهرداد کلانتری *، محمدرضا عابدی، سید مرتضی مدرس غروی صفحات 63-74
    مقدمه
    آسیب در رابطه والد-کودک، سبک های دلبستگی و عملکرد ناکارآمد خانواده به صورت جداگانه، در چندین مدل آسیب شناسی روانی به منزله مولفه های کلیدی در اختلالات روانی در نظر گرفته شده اند. هدف از انجام پژوهش حاضر، نقش رابطه والد-کودک و سبک های دلبستگی به عنوان عوامل روانی-عاطفی و نقش عملکرد خانواده به عنوان عامل خانوادگی در بروز نارضایتی جنسیتی بود.
    روش کار
    جامعه ی آماری این پژوهش شامل افراد مراجعه کننده به سازمان پزشکی قانونی خراسان رضوی با نارضایتی جنسیتی در سال های 1395-1393 بودند که تعداد 101 نفر (51 زن و 50 مرد) با رضایت آگاهانه و به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شده و پرسش نامه های رابطه والد-کودک، سبک های دلبستگی و عملکرد خانواده را تکمیل نمودند. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 21 و روش آماری رگرسیون تحلیل شدند.
    یافته ها
    بر اساس نتایج تحلیل رگرسیون همزمان در زمینه رابطه مادر-کودک، مهم ترین مولفه ها همانندسازی (01/0>P) و آزردگی/سردرگمی نقش (00/0>P) است و در زمینه سبک های دلبستگی، سبک دلبستگی ناایمن اجتنابی (00/0>P) و در زمینه عملکرد خانواده، مولفه هایی چون ارتباط(01/0>P)، آمیزش عاطفی (01/0>P)، حل مشکل (03/0>P) و عملکرد کلی خانواده (03/0>P) قادر به پیش بینی نارضایتی جنسیتی بودند.
    نتیجه گیری
    بر اساس یافته های پژوهش، به نظر می رسد نقش همزمان عوامل روانی-عاطفی و خانوادگی در بروز نارضایتی جنسیتی، شایان توجه است.
    کلیدواژگان: دلبستگی، رابطه والد، کودک، عملکرد خانواده، نارضایتی جنسیتی
  • مهسا محمدی *، عصمت دانش، صادق تقی لو صفحات 75-86
    مقدمه
    هدف پژوهش حاضر شناسایی برخی متغیرهای پیش بینی کننده کیفیت زندگی بود و با توجه به مبانی نظری و پیشینه پژوهشی الگویی طراحی شد که در آن، چشم انداز زمان نقش میانجی گر را در رابطه ی بین جهت گیری مذهبی و کیفیت زندگی داشت.
    روش کار
    در این مطالعه ی همبستگی از نوع الگویابی، 412 دانشجو از 10 دانشکده دانشگاه آزاد اسلامی واحد کرج شرکت داشتند و مقیاس جهت گیری مذهبی آلپورت، سیاهه چشم انداز زمان زیمباردو و نسخه کوتاه پرسش نامه کیفیت زندگی سازمان جهانی بهداشت را تکمیل کردند. داده ها از طریق الگویابی معادله ساختاری با استفاده از نرم افزار SPSS و AMOS تحلیل شد.
    یافته ها
    ابعاد جهت گیری مذهبی به صورت غیرمستقیم و با میانجی گری چشم انداز زمان با کیفیت زندگی، رابطه دارند. جهت گیری مذهبی درونی به صورت مثبت و جهت گیری مذهبی بیرونی به صورت منفی، پیش بینی کننده کیفیت زندگی است. ابعاد چشم انداز زمان شامل گذشته مثبت، حال لذت گرا و آینده به صورت مثبت و گذشته منفی و حال جبرنگر به صورت منفی، کیفیت زندگی را پیش بینی می کنند. جهت گیری مذهبی درونی با ابعاد گذشته ی مثبت و آینده، رابطه مثبت و با ابعاد گذشته ی منفی و حال جبرنگر، رابطه منفی دارد. جهت گیری مذهبی بیرونی با ابعاد حال لذت گرا، حال جبرنگر و گذشته ی منفی، رابطه مثبت و با بعد آینده، رابطه منفی دارد.
    نتیجه گیری
    یافته های پژوهش نشان می دهند که برخلاف جهت گیری مذهبی بیرونی، جهت گیری مذهبی درونی با چشم انداز زمان مطلوب و در نتیجه با کیفیت زندگی رابطه مثبت دارد. بنابراین می توان با تقویت جهت گیری مذهبی درونی دانشجویان از طریق برگزاری کارگاه های روان شناختی مستمر در دانشگاه، کیفیت زندگی آن ها را ارتقا داد.
    کلیدواژگان: جهت گیری مذهبی، چشم انداز زمان، کیفیت زندگی
  • ملیحه شادی، نوشین پیمان، علی تقی پور، هادی طهرانی * صفحات 87-98
    مقدمه
    بر اساس پژوهش های گوناگون دانشجویان در زمان تحصیل استرس زیادی را متحمل می شوند. استرس تحصیلی اگر شدت یابد یا ادامه پیدا کند، در زمینه سلامت روانی و بهزیستی، مشکلاتی را ایجاد می کند. پژوهش حاضر با هدف بررسی عوامل پیش بینی کننده وضعیت استرس تحصیلی و عوامل موثر بر آن در بین دانشجویان بر اساس نظریه رفتار برنامه ریزی شده انجام شد.
    روش کار
    جامعه آماری این مطالعه توصیفی-تحلیلی تمام دانشجویان دانشگاه فردوسی مشهد در سال تحصیلی 1396-1395 بودند که تعداد 320 دانشجو به صورت تصادفی انتخاب شدند. جهت جمع آوری اطلاعات، از پرسش نامه های مشخصات فردی، استرس تحصیلی گادزلا و محقق ساخته بر اساس نظریه رفتار برنامه ریزی شده که روایی و پایایی آن مورد تایید قرار گرفت، استفاده شد. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه ی 16و آزمون های آماری تحلیل گردیدند.
    یافته ها
    استرس تحصیلی با جنسیت (05/0>P) و مقطع تحصیلی (001/0>P) ارتباط معنی داری داشت. بر اساس نتایج ضریب هبستگی اسپیرمن، آگاهی (001/0>P، 201/0=r) با استرس تحصیلی، ارتباط مثبت معنی دار و هنجارهای انتزاعی (05/0>P، 177/0- =r) و کنترل رفتاری درک شده (001/0>P، 261/0-=r) ارتباط معکوس معنی دار داشتند. هم چنین نتایج رگرسیون نشان داد که نظریه ی رفتار برنامه ریزی شده در مجموع، 14/7 درصد واریانس استرس تحصیلی را در بین دانشجویان پیشگویی می کرد که از بین آن ها آگاهی و کنترل رفتاری درک شده تاثیر معنی دار داشتند (001/0>P).
    نتیجه گیری
    نتایج این پژوهش پیشنهاد می کند که استفاده از نظریه رفتار برنامه ریزی شده در مداخلات آموزشی با تمرکز بر سازه کنترل رفتاری درک شده در استرس تحصیلی می تواند نتایج موثری به همراه داشته باشد.
    کلیدواژگان: استرس تحصیلی، دانشجویان، نظریه رفتار برنامه ریزی شده
|
  • Vahid Nejati, Farshid Alipour *, Saber Saeidpour, Elahe Bodaghi Pages 5-14
    Introduction
    The aim of this study was to assess the psychometric properties of Persian version of Dutch Eating Behavior Questionnaire in Iranian society.
    Materials And Methods
    In this descriptive study, among all students are educated population Beheshti and Kharazmi University in Tehran (Mar-May 2016), 440 people targeted sampling method were selected considering Inclusion and exclusion criteria, Dutch Eating Behavior Questionnaire, food cravings (Form Trait) and food cravings awareness and acceptance scale used to collect data. Dutch Eating Behavior Questionnaire was studied by methods of internal consistency, test-retest correlations, and correlations with each other. In addition to verify the validity, confirmatory factor analysis model, correlations between subscales and criterion validity were used.
    Results
    Cronbach's alpha range (77% to 83%) revealed that Persian version of Dutch Eating Behavior Questionnaire scale and subscales had good internal consistency. Also, the total score and subscales were significantly correlated with each other. The test-retest coefficients (72% to 83%) represent the stability scale. Confirmatory factor analysis model supported of Persian version of Dutch Eating Behavior Questionnaire. Finally, there are certain patterns of correlation coefficients between subscales Persian version of Dutch Eating Behavior Questionnaire scale with body mass index, food craving and cravings awareness and acceptance, showed good criterion validity of the scale.
    Conclusion
    Dutch Eating Behavior Questionnaire appropriate psychometric properties in Iranian society, Due to the lack of internal tools in this area And the importance of this questionnaire specifying the type of response and behavior toward overeating And issues related to the obesity treatments and psychological consequences of obesity, this tools can be widely used in clinical and research domains.
    Keywords: Eating behavior, Obesity, Psychometric
  • Nahid Havaasi *, Kianoush Zahra Kaar, Farshaad Mohsen Zadeh Pages 15-25
    Introduction
    This study aimed to compare the efficacy emotion-focused couple therapy and Gottman couple therapy method on couples’ burnout and changing conflict resolution styles.
    Materials And Methods
    The study population of this clinical study consisted of couples referred to counseling and psychological service centers of Karaj city to resolve their marital disputes. 18 couples who received higher scores than the average in Pines Couple Burnout Measureand the lower scores in constructive style of Conflict resolution styles Scale, version Bsolving conflict were selected via purposeful sampling method they divided randomly into three groups (two experimental groups and one control group). The experimental groups received 10 weekly 120 minutes sessions. Data were analyzed through variance analysis (MANCOVA).
    Results
    The emotion-focused couple therapy and Gottman couple therapy method reduced marital burnout and changed conflict resolution styles (P
    Conclusion
    Based on these findings, the emotion-focused and Gottman couple therapy method are useful in reducing marital problems and changing conflict resolution styles from destructive to constructive conflict resolution styles.
    Keywords: Conflict, Couple therapy, Emotion, Marital burnout
  • Behnam Kazempour, Farideh Hossein Sabet * Pages 26-38
    Introduction
    Marital Satisfaction is one of the most important indicators of life satisfaction that affects the level of mental health, academic success and job satisfaction of couples. Therefore, the present study aimed to investigate the relationship between Jung personality types with mental health and marital satisfaction in married students.
    Materials And Methods
    The research method was descriptive-correlational. The statistical population consisted of all students of Allameh Tabatabai University in the academic year of 2012-2013. 80 married students were selected by random cluster sampling method. The data were collected using Myers-Briggs Type Indicator (MBTI), General Health Questionnaire (GHQ), and Enrich Marital Satisfaction Scale (ENRICH). For data analysis, Pearson correlation and multiple regression analysis were used.
    Results
    The results of the study showed that there is a significant correlation between feeling/thinking type with the physical symptoms factor and anxiety, and feeling/thinking type can predict mental health significantly. Also, there is a significant correlation between sensing/intuition type with personality traits, conflict resolution, sexual satisfaction and religious orientation, and The sensing/intuition type can predict marital satisfaction with certainty, but there was no significant relationship between introversion/extraversion, feeling/thinking and judging/perceiving types. Also, based on the findings, personality type can explain 23% of the total variance of personality traits, 15% of the total variance of conflict resolution, 13% of total variance of sexual relationship and 16% of the total variance of religious tendency.
    Conclusion
    According to the results, it is possible to predict probability of marital success and persistency of marriage thorough using Jung personality types questionnaire personality types, and also provide solutions to reduce potential problems in the relationship.
    Keywords: Marital satisfaction, Mental health, Personality Type, Students
  • Roya Hamidi, Asghar Jafari * Pages 39-49
    Introduction
    Having an autistic child confront family to stress, and effect on family functions and psychological characters of mothers in long term. Therefore, This research did in Tehran in order to compare the family process-content, and personality traits between mothers with autistic children and the normal ones (6-15 years old).
    Materials And Methods
    In this causal-comparative study in 2014, 29 mothers with autistic child, studying in one of the autism schools, and 35 mothers with a normal child, selected by convenient sampling. Data was collected by the questionnaires of NEO-FFI and family process-content and analyzed through T-Student test.
    Results
    The results has shown that neuroticism personality trait in mothers with autistic children was higher than those with normal children (P
    Conclusion
    The results provide evidences that having an autistic child increases the level stress and anxiety in mothers, which gradually intensify the neuroticism personality trait of them, and reduces the mother´s efficient functions in family process-content. Therefore, it is suggested to pay attention to family functions in psycho -education interventions in order to prevent and treat autism.
    Keywords: Autism, Family content, Family process, Personality traits
  • Meysam Shahhosseni, Amirhossein Afshari, Robabe Noury Ghasemabadi * Pages 50-62
    Introduction
    In recent years, physical attractiveness among male athletes received new standards and led to changes in attitudes related to muscle mass in them, which requires a comprehensive assessment. Therefore, the aim of this study was to determine the psychometric properties of the Drive for Muscularity Attitudes Questionnaire among Iranian athlete.
    Materials And Methods
    The present study was a correlational and validation study. The statistical population of this research included all in the team and individualized athletes in Tehran, in 2016, that 300 athletes were selected through multi-stage cluster sampling, moreover, they responded to the research instrument including the drive for muscularity, drive for muscularity attitudes, exercise dependency (EDS) and mindfulness inventory for sport (MIS). Data were analyzed using exploratory factor analysis, Cronbach's alpha and Pearson correlation by SPSS and LISREL software.
    Results
    Exploratory factor analysis supports the original single-factor pattern of the model that explains 32.27% of the variance. Confirmatory factor analysis results also indicate the optimal fitness of the items. Moreover, the model of criterion validity indicating a good correlation between DMAQ with DMQ, EDS, MIS and its subscales. Furthermore, investigating the internal consistency through Cronbach's alpha showed the satisfactory internal stability of the questionnaire.
    Conclusion
    Based on the results of the study, the Persian version of Drive for Muscularity Attitudes Questionnaire has appropriate reliability and validity in Iranian athlete's population and it is an appropriate instrument for screening, and research opportunities in the field of sport psychology.
    Keywords: Athletes, Muscularity attitude, Psychometric
  • Somaye Rahimi Ahmadabadi, Mehrdad Kalantari *, Mohammad Reza Abedi, Seyed Morteza Modares Gharavi Pages 63-74
    Introduction
    Parent-child relationship problems, attachment styles, and inefficient family performances, all items have been considered as key components of psychological disorders in several psychopathology models. The present study aimed to assess the role of parent-child relationship and attachment styles as mental and emotional factors, and the role of family performance as a family factor in the occurrence of gender dysphoria.
    Materials And Methods
    The statistical population of this study includes all individuals suffer from gender dysphoria, who referred to the department of forensic medicine Khorasan Razavi to proceed the legal process of gender reassignment during 2014-2016. In total, 101 individuals (51 female and 50 male), who suffered from gender dysphoria, were selected through convenience sampling. Written informed consents were obtained from the subjects, who completed the questionnaires related to parent-child relationship, attachment styles, and family performance. Data analysis was performed on SPSS version 21 using regression analysis.
    Results
    According to the results obtained from simultaneous regression analysis, the most important components in parent-child relationship are replication (P
    Conclusion
    Based on the findings, it seems that the concurrent role of mental, emotional, and family factors are significant in formation of gender dysphoria.
    Keywords: Attachment, Family performance, Gender dysphoria, Parent-child relationship
  • Mahsa Mohammadi *, Esmat Danesh, Sadegh Taghiloo Pages 75-86
    Introduction
    The present study was aimed at determining some predictors of quality of life and according to previous theories and studies, a model was designed which time perspective mediates the relationship between religious orientation and quality of life.
    Materials And Methods
    In the present study which uses the correlative method and structural equation modeling, 412 students from 10 colleges of Islamic Azad University, Karaj Branch, participated and completed Allport religious orientation scale, Zimbardo time perspective inventory, and WHO-QOL BREF. Data analyzed by structural equation modeling using SPSS and AMOS software.
    Results
    Findings demonstrate that religious orientation subscales have an indirect significant correlation with quality of life and time perspective mediates this relationship. Intrinsic religious orientation, positively, and extrinsic religious orientation, negatively, predict the quality of life. Three subscales of time perspective including past positive, present hedonistic and future, positively, and two other subscales called past negative and present fatalistic, negatively predict the quality of life. Further, intrinsic religious orientation has positive correlations with past positive and future and negative correlations with past negative and present fatalistic; extrinsic religious orientation has positive correlations with past negative, present hedonistic and present fatalistic and a negative correlation with future.
    Conclusion
    The results indicate that unlike extrinsic religious orientation, intrinsic religious orientation has a positive correlation with ideal time perspective and quality of life; therefore, it is possible to improve student's quality of life, by reinforcing their intrinsic religious orientation, through a series of psychological workshops in university.
    Keywords: Quality of life, Religious orientation, Time perspective
  • Maliheh Shadi, Nooshin Peyman, Ali Taghipour, Hadi Tehrani * Pages 87-98
    Introduction
    According to various researches, students suffer from enormous stress during their studies. If the stress intensifies or continues, it will create problems in mental health and well-being. The purpose of this study was to investigate predictive and effective factors of academic stress among students based on the theory of planned behavior.
    Materials And Methods
    The statistical community of this descriptive-analytic study consist all students of Ferdowsi University of Medical Sciences. Amongst them 320 students selected randomly. Data collection was done using demographic, academic stress of Gadzella and researcher based on the theory of behavioral behavior questionnaire that its validity and reliability were confirmed. Data were analyzed by SPSS software version 16 and related statistical tests.
    Results
    There was a significant relationship between academic stress, gender (P
    Conclusion
    The results of this study suggested that the use of the theory of planned behavior in educational interventions on perceived behavioral control structure may be effective in academic stress.
    Keywords: Academic Stress, Students, Theory of planned behavior