فهرست مطالب

نشریه حکومت اسلامی
سال بیست و یکم شماره 2 (پیاپی 80، تابستان 1395)

  • ویژۀ اندیشه و فقه سیاسی اسلام
  • تاریخ انتشار: 1395/06/28
  • تعداد عناوین: 8
|
  • مرتضی علویان*، فرزاد حسینی صفحه 5
    با پیروزی انقلاب اسلامی و تاسیس جمهوری اسلامی در ایران، امام خمینی1 به عنوان فقیهی جامع الشرایط، مجال یافت تا ساز و کارهای نظارتی بدیعی را در قالب نظریه ولایت فقیه در شکل مطلقه آن در قانون اساسی در نظر بگیرد تا فقیه در مطلق اختیارات حکومتی معصومین: مبسوط الید گردد و «قوای حاکم در جمهوری اسلامی ایران را زیر نظر ولایت مطلقه امر و امامت امت...» قرار دهد. سوال اساسی این است که «با وجود گستردگی اختیارات ولی فقیه در حکومت اسلامی، چگونه این نوع حکومت می تواند حافظ قانون باشد و قوای حکومتی را در مجرای طبیعی خود قرار دهد؟» این نوشتار با قراردادن نظریه ولایت مطلقه فقیه به عنوان مبنای نظری، در نهایت به این نتیجه می رسد که «ولایت فقیه با استمداد از کنترل های قانونی بر قوا در اشکال پیش بینی شده در قانون اساسی و نیز کنترل های فراقانونی معطوف به اختیارات مطلقه ملحوظ برای فقیه که با عنوان «حل معضلات نظام که از طرق عادی(پیش بینی شده در قانون) قابل حل نیست» در قانون اساسی مصرح شده است، سدی محکم در برابر قانون گریزی احتمالی قوای حکومتی است».
    کلیدواژگان: مهار قدرت، قانون اساسی، ولایت مطلقه فقیه، کنترل، های قانونی، کنترل های فراقانونی
  • حسن رضایی* صفحه 29
    فقه الإداره به عنوان یکی از شاخه های فقه از جایگاه ممتازی برخوردار است که به تولید و عمق بخشی ادبیات لازم برای نظام سازی در حوزه مدیریت اسلامی و غنی سازی آن می پردازد. در فقه الإداره چارچوب های لازم در مدیریت اسلامی پی گیری شده و مباحث علم مدیریت با رویکرد فقهی و با روش اجتهادی به بحث گذاشته می شود تا پاسخ های علمی و روشمند حاصل شده و در یک منظومه جامع قرار گیرد و بدین ترتیب، زمینه و امکان نظریه پردازی و نظام سازی مبتنی بر فقه در حوزه مدیریت از دیدگاه اسلام مهیا گردد.
    در این مقاله تلاش شده است پیش نیازهای لازم برای دست یابی به دیدگاه فقه در حوزه نظام اداری اسلام بررسی گردد و دانش فقه الإداره در میان سایر فقه های مضاف، مرزبندی شود. همچنین الزامات تولید ادبیات متناسب و گزاره های علمی مربوط به نظریه پردازی و نظام سازی اداری از منظر فقه تبیین گردد.
    کلیدواژگان: فقه، فقه اجتماعی، علوم انسانی، فقه الإداره، نظام مدیریتی اسلام
  • محمد مهدی نادری صفحه 57
    ولایت فقیه به عنوان نظریه سیاسی اسلام در عصر غیبت از جانب بسیاری از فقها و اندیشمندان شیعی مطرح گردیده و برای اثبات آن دلایل مختلفی اعم از نقلی و عقلی ارائه شده است. در مقابل نیز کسانی مخالف این نظریه بوده و ادله مذکور را برای اثبات آن ناکافی دانسته اند. در شرایط حاضر که نظامی با محوریت این نظریه در کشور اسلامی ایران شکل گرفته، تبیین ادله اثبات آن امری مهم و ضروری است. در میان فقها و اندیشمندان به نام معاصر، حضرات آیات جوادی آملی و مصباح یزدی از جمله شخصیت هایی هستند که آرا و نظرات آنان هم در مجامع حوزوی و هم در مجامع دانشگاهی مورد توجه ویژه است. از این رو، مقایسه دیدگاه این دو شخصیت در مورد ادله اثبات ولایت فقیه می تواند ضمن روشن کردن برخی دقت ها و ظرافت های علمی این بحث، به تبیین و تثبیت هر چه بیشتر این نظریه کمک کند. از این رو مقاله حاضر با نظرداشت چنین هدفی تلاش کرده با روش تحلیل اسناد و بررسی نسبتا جامع و کامل آثار این دو شخصیت، دیدگاه آنها را در باب ادله اثبات ولایت فقیه بررسی و مقایسه نماید.
    کلیدواژگان: ولایت فقیه، آیه الله جوادی آملی، آیه الله مصباح یزدی
  • سید حسین سیدموسوی*، علیرضا محمدی صفحه 81
    حاکمیت، قدرت برتر فرماندهی است که به صورت انحصاری در عرصه داخلی به قانون گذاری، اجرا و قضاوت پرداخته و در عرصه بین المللی دارای استقلال از بیگانگان است. با توجه به اسلامیت جامعه و نظام سیاسی کشورمان، تبیین صحیح این موضوع از منظر قرآن کریم، افزون بر پاسخ دهی به شبهات، تاثیر مهمی در اتقان و استحکام مبانی نظام، تنظیم جهت گیری ها و رفتارهای سیستم سیاسی و کارگزاران آن خواهد داشت. در این راستا پژوهش حاضر با طرح این سوال که منشا و ضوابط اعمال اقتدار و حاکمیت سیاسی از منظر قرآن چیست، پس از بررسی ابعاد و شاخصه های حاکمیت، به استنباط این شاخصه ها از منظر قرآن و تفاسیر مربوطه پرداخته و نتیجه می گیرد، از منظر قرآن منشا حاکمیت سیاسی، الهی بوده و نشات گرفته از ربوبیت تکوینی و تشریعی خداوند متعال می باشد. بر این اساس، اعمال حاکمیت سیاسی و اقتدار برتر در عرصه های تقنینی، اجرایی، قضایی و سیاست خارجی، تنها در چارچوب ضوابط و احکام دینی، پذیرفته است و حاکمیت مردم و سایر سازوکارهای حکومتی نیز در طول حاکمیت خداوند معنا می یابد.
    کلیدواژگان: حاکمیت در قرآن، حاکمیت سیاسی، بنیادهای حاکمیت، اندیشه سیاسی اسلام، مبانی حاکمیت
  • محمد جواد نوروزی*، میثم نعمتی صفحه 113
    حقوق عمومی یکی از محورهای مهم مصاف چالش نظام دینی با تفکر سکولار است. این نوشتار با هدف تبیین اندیشه دینی در عرصه حقوق عمومی، به بررسی وجوه اشتراک و افتراق اندیشه «محقق کرکی» و «آگوستین» می-پردازد و بر این نکته تاکید می کند که مسیحیت و اسلام، دو دین ابراهیمی هستند و آگوستین در مسیحیت و محقق کرکی در مذهب تشیع، از چهره های برجسته آن به شمار می روند. این امر موجب پاره ای اشتراکات و طبعا تمایزها است که در پژوهش حاضر در هفت محور تنظیم شده است. این محورها عبارتند از: لزوم هدایت الهی برای امت، حکومت مطلوب، حاکم مطلوب، جایگاه فرهنگ و امر به معروف و نهی از منکر، حکومت و امور مالی، دفاع، جنگ و صلح و قانون.
    کلیدواژگان: حقوق عمومی، حاکمیت، محقق کرکی، آگوستین، اندیشه دینی
  • اصغر زیرک باروقی* صفحه 139
    مسئولیت مدنی دولت، به عنوان اندیشه ای نو در اکثر نظام های حقوقی پذیرفته شده است. مطالعه قوانین نشان می دهد که مسئولیت مدنی دولت به صورت جامع و نظام مند در حقوق ایران مطرح نشده و دولت در قوانین و مقررات پراکنده و خاص، مسئولیت برخی از اقدامات کارکنان خود را به عهده گرفته و تنها قانون کلی که این نوع مسئولیت در آن مطرح شده است، قانون مسئولیت مدنی می باشد که روح حاکم بر آن نیز موافق با قواعد مسئولیت مدنی در حقوق و اسباب ضمان در فقه نمی باشد و اصلاح قوانین موجود و تدوین قانون جدید محتاج تعیین مبنای مسئولیت مدنی دولت می باشد. در این پژوهش با روش تحلیلی و توصیفی، ضمن تبیین نظرات فقها حول قاعده «الخراج بالضمان»، اثبات شده است که با پذیرش رویکرد متفاوت امام خمینی1، این قاعده را می توان به عنوان مبنای مسئولیت مدنی دولت، مطرح کرد که این برداشت از قاعده با نظریه «تساوی شهروندان در تحمل هزینه های عمومی» مطابقت دارد.
    کلیدواژگان: خراج، ضمان، دولت، مسئولیت مدنی، قاعده فقهی
  • محمدحسین جمشیدی*، سعیده کوزه گری صفحه 159
    شناخت اندیشه و سیره پیامبر اکرم (ص)، به ویژه در عرصه حکومت و سیاست، امروزه، نه تنها برای پیروان آن حضرت که برای همه جهانیان، از ضروریات است؛ چه او در این بعد نیز چونان سایر ابعاد، انسان کامل و اسوه ای تمام عیار است. آن حضرت با تکیه بر وحی الهی و عقلانیت حکیمانه، سیاست خارجی حکومت خویش را با معنویت متعالی و الهی و فضیلت در هم آمیخته و به آن رنگ خدایی بخشیده است و با توجه به اینکه وظیفه رهبر جامعه اسلامی هدایت همه انسان ها به سوی سعادت راستین است، سیاست خارجی اعلامی و اعمالی خود را در این راستا تعریف و عملی ساخته است. سیاست خارجی حکومت پیامبر مبتنی بر نگرش وحیانی عقلی، الوهی است. رسول اعظم ما با توجه به نگاه وحیانی و عقلانی، اصول و قواعد سیاست خارجی حکومت خویش را محقق ساخته است. بر این مبنا، سیاست خارجی حکومت پیامبر خدا (ص) در عرصه طراحی، تصمیم گیری و عمل بر چهار بنیان هویت بخش توحید، عدل، حق گرایی و توجه به فطرت سلیم انسانی بنا شده است.
    کلیدواژگان: پیامبر اکرم (ص)، سیاست خارجی، حکومت، بنیان های هویت بخش، وحی، عقل
  • صفحه 191
|
  • Murtida Alawian*, Farzad Husseini Page 5
    With the advent of the Islamic Revolution of Iran and the establishment of the Islamic Republic, Imam Khomeini, as an all-competent Shi’i Muslim jurist took the opportunity to formulate an innovative control mechanism within the framework of the thesis of the guardianship of the Muslim jurist in its absolute form and introduce it into the Islamic constitution in order to pave the ground for the Muslim jurist to act freely in accordance with the authorities defined under the rule of the Infallible Imams. This puts the powers governing in the Islamic Republic of Iran under the supervision and authority of a supreme Muslim jurist who is supposed to rule the Muslim community. The basic question is this: ‘Given the fact that the Muslim jurist or faqih has a vast authority in an Islamic government, how can such a government safeguard the laws and make the governmental powers follow their natural course? Taking the thesis of the absolute guardianship of the Muslim jurist as its theoretical basis, the article comes to the conclusion that “the guardianship of the Muslim jurist, seeking help from the legal controls over the powers in ways as anticipated in the Constitution. It also seek help from some other essential ones which are beyond the realm of laws concerned with the absolute authorities defined for the Muslim jurist under the title “solution of the problems of the government that cannot be resolved in usual ways (anticipated in the laws). These latter ones which are stipulated in the Constitution serve as a fortification against the government powers’ possible violations of law.
    Keywords: power control, Constitution, absolute guardianship of the Muslim jurist, legal controls, controls beyond the realms of laws
  • Hassan Ridai* Page 29
    ‘Management fiqh’ as one of the branches of fiqh is of distinguished position. It deals with the idea of producing and deepening necessary literature for creating systems in the realms of Islamic management and of the way in which it can be enriched. Management fiqh seeks to provide the necessary frameworks for Islamic management and discussions on management as a discipline drawing upon a fiqhi approach as well as a method based on personal judgment (ijtihÁd) in order to arrive at certain scientific and methodological answers, being formulated in a comprehensive system, thus paving the ground for making speculations and creating systems based on fiqh in the realm of management from the Islamic perspective.
    In this article, an attempt has been made to provide records on the necessary prerequisites for gaining access to fiqhi views on the Islamic administrative system, to demarcate administrative fiqh among other philosophies or branches of fiqh and, last but not least, to explain the implications of creating appropriate literature and scientific propositions about theorization and administrative system creating.
    Keywords: fiqh, social fiqh, humanities, fiqh of administration, Islamic managerial system
  • Muhammad Mahdi Naderi Page 57
    ‘The guardianship of the Muslim jurist’ as an Islamic political theory in the period of Major Occultation has been advanced by the ShiÝi jurists (faqihs) and scholars. They have offered different arguments, rational as well as transmitted (textual), for it. In contrast, there are some who have been opposed to it taking the proposed arguments insufficient to establish it. In the present circumstances that a system of government has been formed on the basis of such a theory, it is essential to explain and expound on the arguments used to establish this theory. Among the contemporary well-known jurists and religious scholars, AyatollÁh JawÁdi Àmoli and AyatollÁh MisbÁh Yazdi are distinguished figures whose ideas and views, both in religious schools or seminaries, universities and academic circles, attract special attention. Thus, the comparison between the views of these two prominent figures on the arguments for the establishment of the thesis of the guardianship of the Muslim jurist can shed light on some of the scientific considerations on the discussions about the subject in question and the intricacies involved, contributing to the explanation and establishment of the thesis. Therefore, taking this aim into consideration, the present article tries to study and make a comparison between the ideas of these two figures about the arguments for the guardianship of the Muslim jurist drawing upon the analysis of arguments presented by these two scholars and a rather careful and thorough study of the works by these two figures.
    Keywords: guardianship of the Muslim jurist, Ayatollah JawÁdi Amuli, AyatollÁh MisbÁh Yazdi
  • Sayyed Husain Sayyed Musawi*, Alirida Muhammadi Page 81
    Sovereignty is the supreme commanding power which ensures the responsibility of making and enacting laws and judgment within its own internal territory. It is also independent of foreign countries at an international level. Given the fact our nation and political system is Islamic, the true exposition of sovereignty from the Qur’anic point of view, in addition to clearing up doubts, has an important effect on strengthening the foundations of the government, developing and regulating orientations, conducts of a political system and the agents. In this connection, the present research work, proposing the question, “What is the origin of and criteria for exercising authority and political sovereignty from the Qur’anic perspective?” and studying the various aspects and indices of sovereignty, seeks to trace these indices in the Holy Qur’an and its exegeses and concludes that from the Qur’anic point of view, political sovereignty is of divine origin. In other words, it has its roots in revealed and cosmic Sovereignty of God (Divine Lordship). Accordingly, the exercise of political sovereignty and supreme authority in legislative, executive and judiciary realms as well as in matters related to foreign policy can be accepted only within the framework of religious precepts and regulations. Other governmental mechanisms and the national sovereignty gains its meaning along with the Divine Sovereignty.
    Keywords: sovereignty in the Holy Qur'Án, political sovereignty, foundations of sovereignty, political thought of Islam, principles of sovereignty
  • Muhammad Jawad Nowruzi*, Meitham Nemati Page 113
    Public rights is one of the pivotal issues posing a serious challenge to a religious system of government in facing secular thought. This article aims to explain the religious thought in the realm of public rights, and to study points of similarities and differences between thoughts of Muhaqiq Karaki and St. Augustin, with an emphasis on the fact that Christianity and Islam are two Abrahamic religions and St. Augustin in Christianity and Muhaqqiq Karaki in Shi‘i Islam are the two distinguished figures, among others, in these two religions. The present research work deals with the points of similarities and differences which are addressed in seven categories as follows: the necessity of Divine guidance for the community, the ideal government, the position of culture and enjoining the good and forbidding the evil, government and financial affairs, defense, war and peace and law.
    Keywords: public rights, sovereignty, Muhaqiq Karaki, St. Augustin, religious thought
  • Asghar Zirak Baruqi* Page 139
    The civic responsibility of a state as a modern idea has been accepted in all legal systems. The study of laws shows that the civic duties of ths state have not been formulated in a systematic way in the legal system of Iran and the Islamic state, within certain rather incoherent laws and regulations, has taken the responsibility of its administration in certain fields. The only general law which defines this kind of duty is a civic duty law whose governing spirit does not correspond with the rules of civic responsibility in the law and is not the occasion for ÃamÁn in fiqh. Moreover, making amendments to current laws and formulating new laws need to determine the basis for the state’s civic responsibility. Drawing upon analytic and descriptive method, this research work seeks to elucidate what the faqihs (jurists) say about the rule ‘Al-Kharaj bi’l ÂamÁn’, and show that if Imam Khomeini’s different approach to the issue in question is accepted, this rule can be proposed as the basis for the state’s civic responsibility which corresponds with the theory that “citizens are equal in making public expenditures.”
    Keywords: recompense, tribute, liability, state, civic responsibility, legal principle
  • Muhammad Husain Jamshidi*, Saidah Kuzegari Page 159
    Nowadays, knowledge of the thought and lifestyle of the Prophet Muhammad (may God’s peace be upon him and his progeny), particularly in the realms of government and politics, is essential not only for the followers of the Prophet but also for people all over the world, for he is the perfect man and the full-fledged exemplar in all aspects of life. Relying on the divine revelation and wise rationality, he intermingled the foreign policy of his government with the transcendental divine spirituality and virtue, thus giving it a divine tint. Given the fact that the duty of the leader of the Islamic society is to lead the human beings to the true felicity, the Prophet Muhammad has defined his declaratory foreign policy and action policy in this connection. The Prophet Muhammad’s government foreign policy is based on a view which has its roots in revelation, rationality and divinity. In other words, he has laid the foundation of the principles and rules of his foreign policy on revelation and rationality. Therefore, in the context of designing, decision-making and application, the foreign policy of the government of the Messenger of God is based on four essential elements: monotheism, justice, righteousness and human sound original nature.
    Keywords: the Holy Prophet (Peace be upon him, his progeny), foreign policy, government, identity, giving foundations