فهرست مطالب

نشریه حکومت اسلامی
سال بیست و یکم شماره 4 (پیاپی 82، زمستان 1395)

  • ویژۀ اندیشه و فقه سیاسی اسلام
  • تاریخ انتشار: 1396/05/15
  • تعداد عناوین: 9
|
  • احمد مرتاضی صفحه 5
    زکات، خمس، غنائم جنگی، خراج، مقاسمه، جزیه، لقطه، انفال و فیء، صدقات مستحبی و موقوفات عامه، کفارات مالی، رد مظالم، جرایم نقدی، دیه جنایت بر فرد بدون ولی و عشور، منابع مالی شناخته شده جهت تامین بودجه جامعه اسلامی است و علاوه بر آن، ادله شرعی، اختیار وضع مالیات های جدید را در صورت صلاح دید ولی امر مسلمین و اقتضای نیازهای زمانی یا مکانی، به وی می-دهد. از نظر برخی همچون امام خمینی1، گستردگی منابع مالی کشور اسلامی(مالیات های اسلامی) و همچنین، لزوم توزیع عادلانه، به جا و مدیریت مدبرانه آنها، دلیل متقنی بر لزوم تشکیل دولت و حکومت اسلامی است که تعبیر دیگری از ثبوت اطلاق و عمومیت، نسبت به دایره اختیارات ولی فقیه جامع الشرائط و گستردگی آن یا همان، دکترین ولایت مطلقه فقیه، می باشد؛ چراکه اولا: تعیین این همه منبع مالی مذکور، نمی تواند هدف و کاربری ای جز تشکیل دولت اسلامی و توسعه دامنه اختیارات فقیه جامع الشرائط در عصر غیبت، برای تشکیل و اداره امور مختلف آن داشته باشد و ثانیا: امنیت اقتصادی مربوط به مالیات های اختصاصی جامعه اسلامی، به نحوی که مطلوب شارع مقدس باشد، جز در سایه تشکیل حکومت اسلامی در بستر ولایت مطلقه فقیه و نظارت و مدیریت عادلانه او حاصل نخواهد شد.
    کلیدواژگان: منابع مالی، حکومت اسلامی، ولایت مطلقه فقیه، مالیات اسلامی، انفال، امام خمینی
  • مصطفی امیریور، ضا حق پناه، علی محمدیان صفحه 33
    با پذیرش نظریه لزوم تشکیل حکومت اسلامی و به تبع آن مبسوط الید بودن حاکم شرع برای صدور حکم حکومتی، باید بررسی کرد که این حکم حاکم به عنوان یک حکم اولی شناخته می شود و یا حکمی ثانوی است و یا اصولا حکم سومی در عرض دو حکم دیگر می باشد.
    ضرورت تحقیق از آن روست که اگر حکم حکومتی را دارای ماهیتی مستقل از احکام اولی و ثانوی بدانیم، در تعیین تکلیف مکلفان نسبت به عمل به آن و مشخص شدن چارچوب وضع حکم حکومتی و گستره اعمال آن موثر خواهد بود. همچنین این سوال مطرح می شود که اگر بین حکم حکومتی و دو حکم دیگر اختلافی پیدا شد، کدام یک بر دیگری مقدم می شود؟
    مقاله حاضر در پژوهشی توصیفی تحلیلی و با روش کتابخانه ای در راستای نیل به پاسخی برای این مهم است. نتایج تحقیق نشان می دهد حکم حکومتی نه از سنخ احکام اولیه و ثانویه؛ بلکه قسیم آنها و دارای ماهیتی مستقل است. همچنین در هنگام تزاحم بین آنها، از آنجا که در انشای حکم حکومتی عنصر مصلحت نقش بسزایی دارد و چنین حکمی تامین کننده مصالح جامعه و حفظ نظام می باشد، بالضروره تقدم با حکم حکومتی خواهد بود؛ لذا تمامی افراد (اعم از مکلفان و مجتهدان) موظف به پذیرش آن بوده و باید بر طبق آن عمل کنند.
    کلیدواژگان: حکم حکومتی، سنخ حکم، حکم اولی، حکم ثانوی
  • مهدی طاهری، رسول حکمی شلمزاری صفحه 55
    پژوهش پیرامون تاریخ فقه سیاسی با رویکردهای متعددی امکان پذیر است. محور قرار دادن تحولات سیاسی و اجتماعی در تاریخ فقه سیاسی، رویکرد برگزیده این پژوهش است. براساس این رویکرد، تاریخ فقه سیاسی در یک سیر تکاملی به چهار دوره تکوین، تدوین، تثبیت و تحقق تقسیم گردیده است. در دوره تکوین شاهد مبانی فقهی «فقه النبی»، «فقه الخلافه» و «فقه الامامه» می باشیم. مهم ترین ویژگی دوره تدوین، اقدامات هویتی علمای شیعه در تدوین کتب و حفظ تراث تشیع بوده و کارویژه غالب فقه سیاسی در این دوره «گزاره سیاسی» است. دوره تثبیت، دوره حضور فقه سیاسی شیعه از حاشیه به متن تحولات سیاسی می باشد. ورود جریان فقاهت، نفوذ اجتماعی آن و در نهایت تقابل این جریان با مدل سلطنت، کارویژه فقه سیاسی را از گزاره سیاسی به «تئوری سیاسی» تبدیل می نماید. فقه سیاسی در دوره چهارم، از ساحت تئوری خارج و به ساحت «نظام سیاسی» ورود می نماید. در این مدل فقیه از متن تحولات به راس هرم قدرت سیاسی می نشیند.
    کلیدواژگان: فقه سیاسی، تاریخ فقه سیاسی، گزاره سیاسی، تئوری سیاسی، نظام سیاسی
  • میثم خزایی، عبدالمجید سیفی، محمدعلی لیالی صفحه 83
    در دو دهه اخیر با متکثرسازی مفهوم قدرت، گونه نرم قدرت در کنار شکل سخت آن مورد توجه اندیشمندان قرار گرفته است. با این وجود توجه به قدرت نرم در اسلام دارای سابقه ای تاریخی بوده و در قالب ابزارهای متنوعی به کار بسته شده است. یکی از این ابزارها «تالیف قلوب» است که به عنوان یکی از مصارف زکات برای ارتقای سطح همدلی در بین مسلمین و همچنین گسترش دایره اسلام، مورد استفاده قرار گرفته است. با تامل در مبانی قرآنی و روایی، می‏توان گفت تالیف قلوب تنها در مساله زکات مطرح نیست؛ بلکه به عنوان یک اصل کلی، جهت تقویت امنیت و گسترش اسلام، مورد استفاده قرار گرفته است. به دلیل تغییرات گسترده در عرصه نظم و تعاملات بین المللی، کارکردها و شیوه های استفاده از «تالیف قلوب» دچار تحول جدی شده و به حوزه های متنوع تری بسط داده شده است. این مقاله با استفاده از روش توصیفی تحلیلی به بررسی چگونگی استفاده از اصل تالیف قلوب در حوزه های فرهنگی، اقتصادی و سیاسی در جهت ارتقای قدرت نرم جمهوری اسلامی می پردازد.
    کلیدواژگان: تالیف قلوب، قدرت نرم، جمهوری اسلامی
  • خیرالله پروین، مهدی نورایی صفحه 111
    حق الناس، گزاره دینی بسیار مهمی است که در آیات و روایات پشتوانه ای قوی برای حراست از حقوق افراد جامعه تعبیه نموده است. دامنه گسترده این مقوله در فقه، مرز های فقه سیاسی را نیز درنوردیده و عرصه انتخابات را هم شامل شده است. وارد نمودن مقوله حق الناس در امر انتخابات نمایان گر تحقق اجتهاد پویا در امر زمامدارای است. سوال اصلی این مقاله که با شیوه تحلیلی به آن نگریسته خواهد شد، نقش حق الناس در فرآیند حق رای و حق نمایندگی است؛ چه آنکه مقوله حق الناس در فرآیند انتخابات موارد متعددی را در بر می گیرد که از مهم ترین این موارد می توان به حق رای و حق نمایندگی اشاره داشت. آزادانه و همگانی بودن از مسائل مهم مربوط به رابطه حق الناس و حق رای می باشد. آزادانه بودن نیز مراحل پیش از انتخابات، مرحله انتخاب و بعد از انتخابات را در بر می گیرد. در رابطه حق الناس و حق نمایندگی نیز تایید، رد یا عدم احراز صلاحیت داوطلبان مطرح می شود. در این خصوص دو رویکرد وجود دارد که یکی به لزوم احراز صلاحیت و دیگری به لزوم احراز عدم صلاحیت در امر داوطلبی تاکید می نماید. اصل «عدم ولایت احد علی احد»، اصل «اشتغال و احتیاط» از مباحث اصولی مورد استناد دیدگاه نخست و اصل «صلاحیت داوطلبی» مورد استناد دیدگاه دوم است. با توجه به لزوم تعهد و تخصص نماینده برای حسن انجام کارویژه های محوله، دیدگاه نخست بر دیدگاه دوم ارجحیت دارد.
    کلیدواژگان: حق الناس، حق نمایندگی، حق رای، کرامت انسانی، حق تعیین سرنوشت، احراز صلاحیت
  • احسان علی اکبری بابوکانی، احسان آهنگری صفحه 133
    نظریه «منطقهالفراغ» یکی از نظریاتی است که در راستای تبیین ساز و کار هماهنگی شریعت با تغییرات زمانی و مکانی از سوی «شهید صدر» ارائه شده است. در این نوشتار این نظریه به مثابه یک سیستم حقوقی و نظام قانون گذاری بررسی شده است و به عنوان راه حلی برای اسلامی سازی نظام تقنینی معرفی گردیده است. یکی از مهم ترین مسائلی که در رابطه با این نظریه قابل طرح است، مبانی تقنین در حوزه منطقهالفراغ است که در آثار شهید صدر به صورت مختصر بدان پرداخته شده و نگارندگان این نوشتار به صورت تفصیلی این مبانی را به بحث و بررسی گذارده اند.
    کلیدواژگان: شهید صدر، منطقهالفراغ، حکم ثابت، حکم متغیر
  • احمدعلی یوسفی صفحه 159
    در جمهوری اسلامی ایران روش خاصی برای شکل گیری نظام اقتصادی وجود دارد که نتیجه آن تحقق نوعی اقتصاد است که تمایز زیادی با نظام اقتصادی سرمایه داری ندارد؛ در حالی که مبانی نظام اقتصادی اسلام و اهداف مترتب بر آن با نظام اقتصادی سرمایه داری تفاوت های اساسی دارد. به دنبال حاکمیت چنین نظام اقتصادی، عرصه اقتصادی ایران توفیق چندانی در ریشه کنی فقر و تحقق عدالت اقتصادی ندارد و فساد اقتصادی رشد می یابد. این امر زمینه القای شبهاتی درباره موفقیت حکومت اسلامی از طرف مخالفین می شود. بنابراین با این پرسش مواجهیم که: چرا عرصه اقتصادی جمهوری اسلامی ایران دچار چنین معضلاتی است؟ در پاسخ به این پرسش هرچند نباید فشارهای دشمنان انقلاب را نادیده گرفت، اما فرضیه این تحقیق چنین است: «روش شکل گیری نظام اقتصادی در جمهوری اسلامی ایران، منشا اصلی مشکلات موجود است. این امر، ضرورت اصلاح روش کشف و طراحی نظام اقتصادی اسلام را اقتضاد دارد». پاسخ به پرسش پیش گفته و نیز اثبات فرضیه تحقیق با روش تحلیل متن و نیز توصیفی تحلیلی و گردآوری اطلاعات کتابخانه ای و با بهره گیری از روش های عقلایی دنبال می شود.
    کلیدواژگان: اقتصاد اسلامی، نظام اقتصادی سرمایه داری، نظام اقتصادی اسلام، نظام اقتصادی جمهوری اسلامی
  • صفحه 191
|
  • Ahmad MurtāḌi Page 5
    ZakÁt, khums (one-fifth Islamic levy), spoils of war, kharÁj (land-tax), muqÁsamah (an annuity or rent charge payable on farmland whether cultivated or left idle, in contradistinction to that was based on yield of the farmland) , jizyah (tribute), luqaÔeh (found article), spoils and booty, recommended charity, endowments, financial atonement, settlement of certain unknown debts by sadaqah, cash fines, blood-money as compensate for the crimes committed by an individual who has no guardian (wali), and tithes are among the financial resources which can draw up the budget for an Islamic society. In addition, the legal arguments provide the guardian jurist of the Muslims an authority to impose new taxes as time and place requires. From the view point of some great religious scholars like Imam Khomeini, the wide scope of financial resources of the Islamic country (Islamic taxes) as well as the necessity of fair and due distribution and rational management of them provide a sound ground for the establishment of Islamic government. In other words, these conditions pave the ground for the authority of a competent Muslim guardian jurist who crystalizes the doctrine of the absolute authority of a guardian jurist. There are some reasons for this: first, the management of all these mentioned financial resources requires the establishment of an Islamic state and grants the competent Muslim guardian jurist to expand the scope of his jurisdiction in the occultation period and run the affairs of the Muslim community. Second, to guarantee financial security of certain taxes in an Islamic society in such a way that is favored by the Divine Legislator cannot be fulfilled unless .
  • MusṬafā Amiri, Rizā Haqpanāh, Ali Muhammadiān Page 33
    Having accepted the necessity of the establishment of an Islamic government and thus the idea of total jurisdiction of a religious authority for issuing governmental rulings, one should examine whether these rulings are recognized as primary rulings or secondary ones or they are rulings of a third kind alongside the other two kinds. This study is required on the ground that if a governmental ruling is considered as being of a nature independent of primary and secondary rulings, this will serve as an index either to determine whether people should be hold responsible to act on it or to specify the framework for drawing up a governmental ruling and the extent to which it has to be exercised. This question is also raised: If there is a conflict between a governmental ruling and the other two rulings, what should we do and which one takes precedence over the other?
    Drawing upon a descriptive-analytic and library research methods, this inquiry seeks to provide an answer to the above question. The findings of the research show that a governmental ruling is neither of a primary nor a secondary kind, but a particular kind having an independent nature. In case there is a conflict between these kinds of rulings, and given the fact that the element of expediency has an outstanding role in formulating a governmental ruling and that this ruling serves the public interests maintaining the ruling system, the governmental ruling necessarily takes precedence over the other ones. Thus all people (whether the religiously obligated or the religious jurists) are obliged to accept it and act upon it.
    Keywords: governmental ruling, kind of ruling, primary ruling, secondary ruling
  • Mahdi Tāheri, Rasul Hukmi Shalamzāri Page 55
    Research into the history of political jurisprudence (fiqh) can be conducted with different approaches. The selected approach to the issue in question is to bring the political and social developments in the history of political jurisprudence into sharp focus in this research work. According to this approach, the history of the political jurisprudence in its evolutionary course are divided into four periods: ‘formation’, ‘formulation’, ‘establishment’, and ‘fulfilment’. In the first period the jurisprudential principles regarding the Prophetic Jurisprudence (figh al-Nabi), the Caliphate Jurisprudence (fiqh al-Khilafah), and the Imamate Jurisprudence (fiqh al-ImÁmah) have been formed. The most important feature of the formation period was the measures taken to identify the Shi‘Ð scholars who have embarked on formulating ideas and doctrines into books and preserving the cultural heritage of Shi‘ism. Their strategy regarding the political jurisprudence was mainly to provide ‘political statements’. The ‘establishment period’ can be said to be the active presence of Shi‘Ð jurisprudence which was once marginalized. The introduction of Shi‘Ð jurisprudence into the contemporary real life, its social influence as well as its conflict with the model which lends support to monarchy as a system of government transforms the strategy of the political jurisprudence from political statement into a ‘political theory’. In the fourth period, political jurisprudence leaves its theoretical realm and enters the realm of ‘political system’. In this model, through a series of political processes and developments, the Muslim jurist, faqih, acquire merits to be put on the top of the political power hierarchy.
    Keywords: political jurisprudence, history of political jurisprudence, political statement, political theory, political system
  • Meitham KhazāĪ, Abd Al-Majid SeifĪ, Muhammad Ali LayālĪ Page 83
    In the last two decades, as the concept of power having been multiplied, the soft kind of power along with the hard kind of power have attracted the attention of Muslin scholars. Yet the issue of soft power as a historical fact has been the center of attention in Islam and has expressed itself in different ways. ‘Uniting the hearts’ has been one of the means used to arouse sympathy among Muslims and to expand the scope of Islam by giving zakÁt. Having carefully considered the Qur’anic principles and Prophetic hadiths, one can say that the issue of ‘uniting the hearts’ is not relevant only to the question of zakÁt. Rather, it has been used as a universal principle to strengthen security and spread Islam. However, due to the massive changes in the international order and interactions, the functions and applications of the principle of ‘uniting the hearts’ have undergone serious changes and expanded to cover various domains. This article deals with the analysis of the ways in which the principle of ‘uniting the hearts’ is used in cultural, economic, and political areas for the sake of promoting the soft power of the Islamic Republic of Iran.
    Keywords: uniting the hearts, soft power, Islamic Republic
  • Kheirollāh Parvin, Mahdi Noura'Ī Page 111
    Right of people (haqq al-nÁs) is an important concept referred to in the Qur’Án and traditions as a strong support for preserving the rights of all individuals in a society. It was of such a broad scope in Islamic jurisprudence that extends beyond the boundaries of political jurisprudence to cover ‘election’. The introduction of the doctrine of right of people into the question of election represents the fulfilment of dynamic ‘independent judgment’ (ijtihÁd) in relation to government. The main question of this article looked at in an analytic way is the role of ‘right of people’ in the process of right to vote (suffrage) and the right to be a representative. For the question of right of people in the process of election covers several cases the most important of which can be referred to as the right to vote and the right to be a representative. To be free in voting and the idea of voting open to all people (without any form of restriction) referred to as ‘universal suffrage’ constitute the most important issues relevant to the right of people and the right to vote. To be free in voting consists of the processes before, during and after the election. Vetting the candidates, approving or rejecting a particular candidate as disqualified and people’s vote for their own representatives are instances of right of people. There are two approaches in this regard. One insists on the necessity of qualifying electoral candidates and the other puts emphasis on the necessity of disqualifying electoral candidates. The principle of the ‘rejection of one’s authority over the other(s), and the ‘precautionary principle’ are subjects of discussion in the Science of Principles. The abovementioned principles are appealed to by the first approach and the principle of qualifying electoral candidates is addressed by the second approach. Given the necessity of commitment and expertise on the part of representatives for the good administration of the affairs, the first approach is preferable to the second one.
    Keywords: right of people_right to be a representative (of a parliament)_human dignity_right to determine one's destiny_qualifying electoral candidates
  • Ehsān Aliakbari Babukāni, Ehsān Ahanghari Page 133
    The ‘Discretionary Sphere of the Law’ is one of the theories proposed by Shahid BÁqir Ñadr in order to explain how the Divine Law or Shari‘ah coordinates itself with the changes in time and place. In this article the writer tries to study the theory in question as a legal system or legislative system introducing it as a solution to the Islamization of legislation. One of the most important issues raised in connection with this theory is the rules and patterns of legislation in terms of the Discretionary Spheres of the law which was dealt with in the works of Shahid BÁqir Ñadr in brief and which is addressed by the writers of the present article in detail.
    Keywords: Shahid Muhammad BÁqir Ñadr, Discretionary Sphere of the Law, fixed (immutable) ruling, mutable ruling
  • Ahmad Ali YusefĪ Page 159
    The Islamic Republic of Iran has made use of a particular method in forming its economic system. This has resulted in the emergence of a certain kind of economy that is considered not so distinct from the capitalist system of economy, while the principles of the economic system of Islam with its relevant objectives are radically different from the capitalist system. Since the establishment of such an economic system in Iran, the Islamic Republic of Iran has not yet succeeded in uprooting poverty and achieving nationwide economic justice. A sort of economic or financial corruption is prevailing. This paves the ground for the opponents of the Islamic Republic to cast doubt on the achievements of the Islamic Republic of Iran. Therefore, we are encountered with the question why the economic system of the Islamic Republic of Iran has undergone such problems. In answering the question, though one should not ignore the fact that the Islamic Republic is under pressure by its enemies, the hypothesis in this research work is this: the method and mechanism by which the economic system was formed in the Islamic Republic of Iran is the root cause of this miserable economic condition. This clearly shows that there is a need to sweeping reforms in the method of discovery and planning of the economic system of Islam. The research work seeks to find answers to the aforementioned question and establish the hypothesis raised in the research by having recourse to the text analysis method, descriptive-analytic method as well as library method in collecting information. The rational method is also made use of in this regard.
    Keywords: Islamic economy, the capitalist system of economy, the economic system of Islam, the economic system of the Islamic Republic