فهرست مطالب

حکومت اسلامی - سال بیست و دوم شماره 2 (پیاپی 84، تابستان 1396)

نشریه حکومت اسلامی
سال بیست و دوم شماره 2 (پیاپی 84، تابستان 1396)

  • ویژه اندیشه و فقه سیاسی اسلام
  • بهای روی جلد: 40,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1396/06/20
  • تعداد عناوین: 8
|
  • سیدسجاد ایزدهی صفحه 5
    فقه سیاسی به مثابه گرایشی بین رشته ای بین دو دانش فقه و سیاست، از سالیان دور مسائل سپهر سیاست را مورد توجه قرار می داد، لکن با پیروزی انقلاب اسلامی گستره فقه سیاسی، توسعه یافته و عرصه های جدیدی را دربرگرفته است. آیه الله خامنه ای به عنوان فقیهی اندیشمند، متناسب با مبانی، غایات و انتظارات روزآمد از فقه و فقه سیاسی، گستره وسیعی از موضوعات، مسائل و کارکردها را برای فقه سیاسی، ارائه کرده است که براساس آن، از یک سو مفهوم فقه سیاسی، به بخشی از فقه که به امور سیاسی می پردازد، محدود نمی شود، بلکه به بابی از باب های عملی فقه، اطلاق می شود که اداره زندگی مردم را مد نظر قرار داده و فقه اداره جامعه سیاسی محسوب می شود. از سوی دیگر، از آنجا که فقه در تعریف ایشان، قلمرویی فراتر از فهم احکام یافته و شامل فهم دین مشتمل بر عقاید، احکام و اخلاق می شود، لذا در نگرش ایشان، فقه سیاسی (به مثابه بخشی از فقه) به احکام و رفتارهای سیاسی اختصاص نداشته، بلکه مشتمل بر احکام، باورهای سیاسی و اخلاق سیاسی خواهد بود.
    بر اساس دیدگاه آیه الله خامنه ای، برخلاف زمان گذشته که فقه سیاسی بخاطر اقتضائات شرایط جامعه، قلمرویی در محدوده افراد مومن داشت، با پیروزی انقلاب اسلامی، قلمرویی به گستره جامعه سیاسی و حکومت دینی یافته است. بلکه بر همین اساس، اقتضائات تحقق نظام اسلامی موجب می شود، قلمرو فقه سیاسی از فهم احکام شرع، فراتر رفته و به استنباط نظریه های سیاسی و نظام سازی، توسعه یابد.
    کلیدواژگان: فقه، فقه سیاسی، گستره، آیه الله خامنه ای، فقه اجتماعی، نظریه پردازی
  • سید مجتبی حسین نژاد، حمیدرضا منیری حمزه کلایی صفحه 27
    فضای مجازی در کنار فرصت های مهم، تهدیدهای امنیتی و اجتماعی و فرهنگی به همراه دارد. سیاست جمهوری اسلامی ایران بر آن است که فیلترینگ به عنوان اصلی ترین راه اعمال محدودیت دسترسی کاربران نسبت به سایت های انحرافی و مخالف با موازین اسلامی بشمار می آید. این مقاله در صدد تحلیل فقهی موضوع و عیارسنجی ادله فقهی آن و در نهایت، تقویت نظریه وجوب اعمال فیلترینگ نسبت به سایت های انحرافی است. اگر چه فیلترینگ بعضی از سایت ها بر خلاف مقتضای قاعده لاضرر مستلزم ضرری چون منفعت نبردن از علم و نکات موجود در آن سایت می باشد، ولی فیلترنکردن این دسته از سایت ها با توجه به دلایلی؛ چون انحرافات دینی، اعتقادی، فرهنگی و سیاسی، بر خلاف ادله قاعده نفی سبیل، حرمت حفظ کتب ضاله، قاعده مصلحت و امر به معروف و نهی از منکر است و در صورت تزاحم بین ادله وجوب فیلترینگ و فیلترنکردن سایت های انحرافی، آنچه که ضرر کمتری دارد، اختیار می گردد.
    کلیدواژگان: فیلترینگ، فضای مجازی، قاعده نفی سبیل، حرمت حفظ کتب ضلال، قاعده حفظ مصلحت، امر به معروف، قاعده لاضرر
  • محمد عبدالحسین زاده، حسین بابایی مجرد صفحه 57
    حکمرانی اسلامی در عصر حاضر و در مقام پاسخگویی به اندیشه های رقیب و جهت احتراز از سعی و خطا و آزمون های محتمل البطلان، چاره ای جز نظام سازی مبتنی بر معارف وحیانی ندارد. اگر این مهم انجام نگیرد، کارآمدی نظام اسلامی متکی بر فقه شیعی و تئوری ولایت فقیه به خطر خواهد افتاد. در معارف وحیانی نیز محوریت با قرآن است، لذا نظام سازی قرآنی، ضرورتی است که در این زمان بیش از هر زمان دیگر احساس می شود. این تحقیق به دنبال نیل به فهم صحیح از نظام سازی قرآنی، متکی بر رویکردهایی است که تا به امروز از ناحیه خبرگان این حوزه اتخاذ شده است. مدعای نگارندگان آن است که چنانچه گفتمان صائب از نظام سازی در میان نخبگان علمی فراگیر نشود، انتظار از تحقق نظام سازی قرآنی غیر واقعی خواهد بود.
    این پژوهش با تکیه بر مطالعات کتابخانه ای، ابتدا متکفل جمع آوری داده های ناظر به رویکردهای مختلف نظام سازی شد. سپس بر مبنای رویکرد کیفی و برگزاری مصاحبه های عمیق نیمه ساختاریافته از خبرگان حوزه نظام سازی، داده های اولیه را تکمیل و فضا را مهیا نموده تا بر اساس نظریه داده بنیاد و مبتنی بر رهیافت «استراوس» و «کوربین»، چارچوب مفهومی نظام سازی قرآنی استخراج شود. در مرحله بعد و به منظور اولویت بندی مولفه های الگوی مذکور متکی بر رویکرد کمی و با استفاده از تکنیک TOPSIS و نظرات مجدد خبرگان، اولویت بندی و اصلاح شد. در نهایت عرصه های مختلف نظام سازی به نظام پژوهی (نظام شناسی ناظر به تکوینیات، نظام یابی ناظر به تشریعیات و نظام سازی ناظر به اعتباریات) و نظام گزاری (ناظر به عرصه اجرا) تفکیک شده است.
    کلیدواژگان: نظام سازی، نظام سازی قرآنی، نظام پژوهی، نظام شناسی تکوینی، نظام یابی تشریعی، نظام سازی اعتباری
  • علی آقاجانی صفحه 83
    آیه اولوالامر(نساء(4): 59) از راهبردی ترین آیات قرآن است که امکان تفسیر موضوعی اجتهادی آن در راستای بسط عرصه سیاست دین شناخت وجود دارد. دو رهیافت در میان عالمان و تفاسیر شیعی نسبت به تفسیر آن به چشم می آید: تفسیر نخست که قدمت و غلبه بیشتری دارد، با استدلال به اطلاق اطاعت اولوالامر معتقد به انحصار آن به معصومان است. رهیافت دیگر که مقاله درصدد تقویت آن است، نگرش نخست را ناظر به تقابل تاریخی مفسران عامه و خاصه دانسته و از امکان عمومیت آیه نسبت به حاکمان شرعی عادل از دیدگاه شیعه سخن می گوید. از این منظر روایات وارده نسبت به ائمه بیانگر مصادیق تام و تمام آن است و عمومیت آن را نسبت به منصوبان رسول و معصوم نفی نمی کنند. همچنین در تفسیر آیه 83 سوره نساء که بسیار شبیه و هم افق آیه 59 نساء است، اکثر مفسران از آن انحصار اولوالامر به معصومان را برداشت نکرده اند؛ در حالی که متناظر با آیه 59 نساء است. این دلایل به همراه دلایل نقضی و حلی دیگر که در مقاله آمده است، می تواند به تحکیم رهیافت دوم بینجامد. البته ورود غیر معصوم به عنوان اولوالامر به معنای اطلاق اطاعت از حکومت های شرعی غیر معصوم تلقی نمی شود.
    کلیدواژگان: آیه 59 نساء، اولوالامر، انحصار اولوالامر به معصوم، عدم انحصار اولوالامر به معصوم، تفاسیر معاصر شیعه
  • سیداحمد حبیب نژاد، زهرا عامری صفحه 105
    برای نظام سازی در حوزه فقه حکومتی باید ابتدا مبانی و قواعدی را از درون تراث اسلامی استخراج نمود و سپس آن را در یک نظام حقوقی، ساخته و پرداخته نمود. ماهیت مناصب حکومتی و چیستی قدرت سیاسی از جمله موضوعاتی است که در طراحی فقه حکومتی اثرگذار است. این پژوهش به منظور بررسی ماهیت امانی بودن مناصب عمومی و آثار مترتب بر آن در نظام حقوق اساسی ایران و با تاکید بر اندیشه علوی تدوین شده است و با بکارگیری روش تحلیلی توصیفی در کنار استفاده از روش نقلی درصدد اثبات این دیدگاه است که ماهیت تصدی مناصب حکومتی مبتنی بر امانت می باشد و باید گستره قاعده امانت را از حوزه فقه فردی به سمت فقه اجتماعی و حکومتی گسترانید. از سویی نیز می توان شواهدی را در قانون اساسی یافت که با این دیدگاه موافق است و البته در صورت پذیرش این دیدگاه، باید آثار حقوقی و فقهی آن را هم پذیرفت. عزل در صورت خیانت در امانت از جمله آنهاست.
    کلیدواژگان: منصب حکومتی، امانت، قدرت عمومی، حکومت اسلامی، حقوق اساسی
  • محسن منطقی، محمد علیزاده صفحه 131
    اهمیت رفتار سازمانی کارگزاران حکومت اسلامی در این است که اداره امور جامعه اسلامی توسط این نوع رفتارها انجام می گیرد و صلاح و رشد یا سقوط و عقب ماندگی جامعه اسلامی منوط به این نوع رفتارها است. بدیهی است که کارگزار حکومتی در هر کشوری بر اساس قوانین و مقررات آن کشور در برابر افعال و رفتارهای سازمانی خود مسوولیت حقوقی دارد. حال این پرسش مطرح می شود که آیا کارگزاران در قبال رفتارهای سازمانی مسوولیت شرعی داشته و مورد بازخواست قرار می گیرند؟ ابعاد این مسوولیت شرعی کدمند؟ مقاله حاضر به منظور شناسایی و تبیین ابعاد مسوولیت شرعی رفتار سازمانی کارگزاران، با مطالعه نظریات فقهی و مبانی آنها و با روش تحلیلی توصیفی به پاسخ این دو پرسش پرداخته و مسوولیت شرعی کارگزاران را از زوایای مختلفی همچون حفظ امانت الهی، صلاحیت تصدی مناصب، تامین اهداف و مصالح حکومتی، مسوولیت پیامد رفتار، مسوولیت جمعی، اطاعت از حاکم اسلامی و حفاظت از بیت المال بررسی و آن را تبیین نموده است. این ابعاد به عنوان قواعد کلان و چارچوب حاکم بر رفتار سازمانی کارگزاران محسوب می شوند.
    کلیدواژگان: کارگزاران اسلامی، حکومت اسلامی، مسوولیت شرعی کارگزاران، رفتار سازمانی
  • احمد مومنی راد، میثم بهدادفر صفحه 155
    در کشورهای دنیا با توجه به شرایط فرهنگی و سوابق تاریخی خود، انواع مختلفی از نظام های حکومتی وجود دارد. در نظام هایی که اصل تفکیک قوا برقرار است، معمولا انتخاب مجریان با رای مردم انجام می گیرد. ولی در نظام های پارلمانی، این قوه مقننه است که مجریان را انتخاب و بر کار آنها نظارت می کند. نظام نیمه ریاستی نیمه پارلمانی جمهوری اسلامی ایران نیز که بعد از بازنگری قانون اساسی سال1368 شروع بکار کرد، بعد از گذشت نزدیک به سه دهه از عمر خود، همانند تمام ساختارهای حکومتی موجود در دنیا، نقاط قوت و ضعف خود را آشکار نموده است. لذا با عنایت به این موضوع که نظام نیمه ریاستی نیمه پارلمانی کنونی در برخی مواقع با مشکلاتی مواجه بوده، چند سال است که موضوع پارلمانی شدن جمهوری اسلامی ایران به بحثی جدی میان صاحبنظران تبدیل گشته است؛ بطوری که عده ای از آنها عمل کردن به قوانین موجود و اصلاح رفتارهای شخصی را دلیلی برای برون رفت از این مشکلات عنوان کرده اند و دسته ای دیگر تغییر ساختار و حرکت به سمت نظام پارلمانی را مطلوب می دانند. لذا در این نوشتار برآنیم تا با ذکر ادله موافقین و مخالفین و نقد و تحلیل آنها به بیان خصوصیات نظام پارلمانی مذکور بپردازیم و ضمن بیان آسیب ها و موانع این تغییر وضعیت، اثبات نماییم که این امر موجب همگنی بیشتر در ساختار نظام شده و توازن قدرت را به نحو مطلوب تر به ارمغان می آورد.
    کلیدواژگان: نظام پارلمانی، نظام نیمه ریاستی، نیمه پارلمانی، احزاب، بازنگری قانون اساسی
  • صفحه 183
|
  • Sayyid Sajjā, D. IzadehĪ Page 5
    As an interdisciplinary trend between the two disciplines, i.e. jurisprudence and politics, political jurisprudence has long focused its attention on the issues in the realm of politics. However, after the triumph of the Islamic Revolution of Iran, political jurisprudence extended to include some new fields of study. As an erudite jurist, Ayatollah Khamenei has put forward a wide range of issues, questions and functions proportionate to the foundations, ends and growing expectations in relation to jurisprudence and political jurisprudence. Accordingly, on the one hand, the concept of political jurisprudence
    is not restricted to that part of jurisprudence which is concerned with the political affairs, but it applies to an issue in practical jurisprudence that takes into consideration the way in which people should run their social affairs. This can be referred to as the jurisprudence of conducting political society. On the other hand, since jurisprudence, as defined by Ayatollah Khamenei, goes beyond mere understanding of [jurisprudential]precepts and extends to include knowledge of religion in such fields as beliefs, precepts and morality, he holds the view that political jurisprudence (as a part of jurisprudence) is not devoted to precepts and political conduct. Rather, it consists of precepts, political beliefs and political morality. According to Ayatollah Khamenei, due to the social conditions and requirements in the past, the political jurisprudence had a limited
    scope within the community of the faithful, but after the triumph of the Islamic Revolution, it began to expand its scope to include political society and religious government. Likewise, the requirements of forming Islamic system makes it possible that the scope of jurisprudence goes beyond mere understanding of the legal precepts and develops into inferences of political theories and system-creating.
    Keywords: jurisprudence, political jurisprudence, scope, Ayatollah Khamenei, social jurisprudence, speculation
  • Sayyid Mujtabā, Huseinnejād., HamidrĪ, Ḍ, ā, MunirĪ, Hamzehkulā, Ī Page 27
    Cyberspace, along with important opportunities, poses security, social, and cultural threats. The Islamic Republic of Iran’s policy has sought to consider filtering as the most important means of imposing restrictions on having access to the corrupt websites which are opposed to or inconsistent with the Islamic laws and regulations. This article seeks to make a jurisprudential analysis of the issue in question, and carry out a critical assessment of jurisprudential arguments for it resulting in lending support to and bolstering the necessity of using filtering corrupt websites. Though using filtering some websites seems to be against the import of the maxim of “prohibition of detriment” or principle of “harm” and implies such detriment as inaccessibility to the possibly existing scientific information
    in the website, decisions not to use filtering such websites for such reasons as religious, doctrinal, cultural, and political aberrations are opposed to the arguments for the maxim of the negation of “domination over the faithful by the faithless”, prohibition of ‘keeping misguiding books’, the rule of ‘expediency’ and that of ‘enjoining the right (good) and forbidding the wrong (evil)’. In case the argument for the necessity of using filtering conflicts with the necessity of not using filtering the aberrant websites, what is decided on is naturally in favor of something with the least harm.
    Keywords: filtering, cyberspace, the maxim of the negation of “domination over the faithful by the faithless”, prohibition of keeping the misguiding books, the maxim of preserving expediency, enjoining the right, the maxim of prohibition of detriment
  • Muhammad ‛Abd Al-Huseinzādeh, Husein BābāĪ Mujarrad Page 57
    In showing appropriate reactions against the rival ideas as well as in making attempts to avoid trial and errors which may have no decisive results, the Islamic rule does not help creating a system based on the revelatory teachings (knowledge). If this enterprise fails, the efficiency of the Islamic system relying on ShiÝÐ jurisprudence and the thesis of guardianship of the Muslim jurist (wilÁyat-e faqih) will be challenged. As far as the revelatory knowledge is concerned, the Qur’Án is of centrality, so the system created by the Quran is felt as a greater necessity in this day and age than before. This research work seeks to obtain a proper understanding of Qur’anic systematization based on approaches which have been adopted by those who are expert in this field. The writers claim that if the earnest discourse on systematization does not become widespread, the idea of the occurrence of system-atization will be an unreal expectation. Being based on library studies, this research work first undertakes to collect data about different approaches to systematization. Then, based on the qualitative approach adopted as well as the in-depth and partially structured interviews with the experts in the field of creating systems, it seeks to complete the primary data, and prepares the ground for deducing the conceptual framework of Qur’anic systematization according to the data-based theory and approach proposed by Strauss and Corbin. In the next stage, in order to sort out the priorities, the research work makes some modifications in the constituents of the mentioned model that is based on a quantitative approach and the use of TOPSIS [The Technique for Order of Preference by Similarity to Ideal Solution] and the newly proposed theories of the experts. In the end, various realms of systematization have been separated into system studies in terms of created things, revealed (legal) things, mentally-posited things, and of the things related to the realm of administration.
    Keywords: creating a system (systematization)_Quranic systematization_system studies_cosmological system studies_revealed (legal)orderliness
  • Ali AqājānĪ Page 83
    The verse ‘and those vested with authority’ (al-NisaÞ,4: 59) is the most strategic verse in the Qur’Án that is open to thematic-ijtihÁdÐ interpretation in line with the expansion of the realm of politics of religion-based. There seem to be two approaches to the interpretation of the Qur’Án among the ShiÐ scholars and the Qur’anic exegeses. The
    first exegesis which is of a longer background and domination, basing its argument on the application of the obedience to ‘those vested with authority’, holds the view that the obedience to those vested with authority is peculiar to the Infallible Imams. The other approach to which the article seeks to lend support considers the first view as an indication of historical contradiction between the ShiÐ and non- ShiÐ exegetes and speaks of the possibility of the generality of the verse and its application to the just religious authorities from the ShiÐ perspective. From this perspective the authentic traditions reveal the fact that the infallible Imams are the total and specific instances of the verse, and its general application to those who have been appointed by the Prophet Muhammad and the Infallible Imams is not negated. Furthermore, in interpreting the verse 83 from Surat al-NisÁÞ which is compatible the verse 59 from the same Surah, most of the exegetes have not interpreted ‘those vested with authority’ as peculiar and excusive to the Infallible Imams whereas it is in correspondence with the verse 59 of Surat al-NisÁÞ. These arguments along with some other counterarguments which have appeared in this article can contribute to the strength of the second approach. It goes without saying that introducing non-infallible people as ‘those vested with authority’ is not taken to mean the application of obedience to the legal rule of non-infallibles.
    Keywords: verse 59 of Surat al- NisÁÞ, those invested with authority', the concept of those invested with authority as peculiar to Infallibles, the concept of those invested with authority as not peculiar to Infallibles, contemporary ShiÐ exegeses
  • Sayyid Ahmad Habibnejād., Zahrā, , ‛, ā, MerĪ Page 105
    To create systems in the realm of governmental jurisprudence, one first has to deduce the principles and rules from the Islamic jurisprudential heritage and then to construct them within the framework of a legal system. The nature of the governmental positions
    and that of political power and authority are among the subjects which are helpful in designing governmental jurisprudence. This research work is conducted to study the nature of general positions as being a trust and their consequences for the system of constitutional law of Iran with emphasis on the Alawid thought. Drawing upon the analyticdescriptive method along with textual method, the research work seeks to establish the idea that the nature of general positions is based on a trust and one should expand the scope of trust in the realm of individual (personal) jurisprudence to include social and governmental jurisprudence. One can also find some cases (instances) in the constitutional law which are in agreement with this view, and, without doubt, if this view is accepted, one has to accept its legal and jurisprudential implications, including ‘dismissal’ which may happen when there is a breach in trust.
    Keywords: governmental position, trust, general power, Islamic Government, constitutional law (rights)
  • MuḤsen Manteqi, Muhammad ‛Alizādeh Page 131
    The significance of the organizational behavior(s) of the agents of the Islamic government lies in the fact that the affairs of the Islamic society are affected by these behaviors, and the growth, development, decline and retardation of the Islamic society is based on these behaviors. It is clear that governmental agents in every country, according to the laws and regulations, assume legal responsibility towards his own organizational activities and behaviors. Now this question arises as to whether or not any agent has legal responsibility towards the organizational behavior and is called to account for it. What are the aspects of this legal responsibility? In order to identify and explain all possible aspects of legal responsibilities towards the organizational behaviors of the agents, the present article studies the jurisprudential theories and their underlying principles drawing upon analytical-descriptive method. The article seeks to provide an answer to these two questions and explain the legal responsibilities of agents from various angles such as preserving the divine trust, qualification for taking charge of positions, meeting governmental purposes and serving the interests of the government, claiming responsibility for the consequences of behaviors, collective responsibility, obedience to the Islamic ruler, and preserving public treasury. These aspects are regarded as the fundamental rules and regulations and frameworks governing the organizational behaviors of the agents.
    Keywords: Muslim agents, Islamic government, legal responsibilities of the agents, organizational behavior
  • Ahmad Muʼ, Menirād., Meitham Behdā, Dfar Page 155
    Given the fact that each country is of various cultural conditions and a historical background, countries of the world have their own systems of government. In countries with the separation of powers, the election of the executives is usually held through the votes cast by people. In parliamentary systems, it is the legislative power that elect
    the executives and controls them. The present system of government in the Islamic Republic of Iran as both a semi-parliamentary and semi-presidential system which started to work after the revision of the Constitution in 1368, like any other existing governmental structures, has revealed its points of weakness and strength since it was established about three decades ago. Therefore, given the fact that the existing semi-presidential and semi-parliamentary system has faced with some difficulties, the question of its becoming a parliamentary system has changed into a controversial question for the authorities for several years. Some hold the view that acting on the existing laws and
    regulations and reforms of personal behaviors can be taken as the cause of overcoming difficulties. Others consider structural change and movement towards establishing a parliamentary system as something desirable. In this article, an attempt is made to cast light on and make analysis of the characteristics of a parliamentary system by referring to
    the arguments offered by the advocates and opponents of such a system. While stating the pathologies and obstacles of this shift of position, the article also seeks to establish the fact that this change brings about the homogeneity of the structure of the system and balance of power in a more appropriate way.
    Keywords: parliamentary system, semi-presidential-semi-parliamentary system, parties, revision of the Constitution