فهرست مطالب

حکومت اسلامی - سال بیست و دوم شماره 3 (پیاپی 85، پاییز 1396)

نشریه حکومت اسلامی
سال بیست و دوم شماره 3 (پیاپی 85، پاییز 1396)

  • ویژة اندیشه و فقه سیاسی اسلام
  • تاریخ انتشار: 1396/09/30
  • تعداد عناوین: 8
|
  • علی اکبر کلانتری * صفحات 5-24
    بر اساس قاعده فقهی الزام، شیعیان می توانند در معاملات خود با دیگر مسلمانان، آنان را به اجرای احکام مورد قبولشان ملزم کنند. مهمترین دلیل این قاعده، روایاتی است که شان صدور بیشتر آنها، مبحث طلاق است، ولی پاره ای از تعبیرات بکاررفته در آنها و نیز برخی دیگر از روایات ، حاکی از شمول این قاعده نسبت به ابواب گوناگون فقه است.
    در نگاه بدوی، قاعده مزبور، مخصوص معاملاتی است که میان شیعیان و اهل سنت انجام شود، ولی با تامل در روایات آن و نیز با درنگ در موارد استناد فقها به آن، روشن می شود این قاعده، در مورد غیر مسلمانان نیز قابل اجرا است و بر این اساس، دولت اسلامی می تواند در روابط خارجی خود با دول غیر مسلمان، بدان تکیه کند و بدین وسیله، بخشی از منافع شهروندان مسلمان را تامین نماید.
    کلیدواژگان: قاعده الزام، روابط خارجی دولت اسلامی، دولت غیر اسلامی
  • خلیل عالمی، محمد جواد نوروزی صفحات 25-52
    تاریخ معاصر ایران شاهد حضور ایدئولوژی های سیاسی مختلف از جمله لیبرالیسم، سوسیالیسم و ناسیونالیسم در کنار اسلام بوده است. در این نوشتار با اشاره به ایدئولوژی های رقیب، به اسلام به عنوان ایدئولوژی انقلاب اسلامی و دلایل توفیق آن در کامیابی انقلاب اسلامی پرداخته شده است. وجه مشترک ایدئولوژی های مذکور، غیر بومی، وارداتی، مقلدانه و عدم تجانس فکری و فرهنگی آنها با فرهنگ دینی مردم ایران بوده است و ناکامی آنها نیز ناشی از عدم سنخیت و تجانس شان با فرهنگ دینی می باشد. تفکر و اندیشه اسلام، علی رغم افت و خیزها در طول تاریخ، به دلیل داشتن آموزه های تحول آفرین و الهام بخش، مثل رهبری و ولایت فقهای شیعه در عصر غیبت، غیر مشروع دانستن حکومت های جائر و نیز تجانس اندیشه سیاسی تشیع با فرهنگ دینی و ملی مردم ایران، موثرترین ایدئولوژی در تحولات تاریخ معاصر ایران بویژه انقلاب اسلامی گردید.
    کلیدواژگان: ایدئولوژی، اسلام سیاسی، انقلاب اسلامی، ولایت فقیه، وضع مطلوب
  • هادی شجاعی * صفحات 53-78
    تحول در گفتمان ها و فراروایت ها، موجب دگرگونی در کمیت و کیفیت منابع قدرت نرم گردیده و از این منظر، وزن منابع قدرت در جهانی بینی ها و مکاتب مختلف با یکدیگر متفاوت می باشد. جهانی بینی الهی و تبلور مکتبی آن در قالب دین اسلام، مجموعه ای از ارزش ها و باورهای بنیادین را ارائه می کنند که مجموعه منابع جذابیت آفرین نظام اسلامی را از حیث تنوع و پراکندگی و عمق دیرپایی با منابع قدرت نرم در مکاتب مادی متمایز می سازد. این پژوهش در پاسخ به این سوال اساسی که توحید و اعتقاد به خداوند یکتا به عنوان بنیادی ترین باور ایمانی، چه نقشی در فرآیند تولید قدرت نرم افزاری حکومت اسلامی در سیاست بین الملل بر عهده دارد، می کوشد به روش تحلیلی توصیفی و با تجزیه و تحلیل کارکردی باورها و ارزش های اساسی جامعه در بستر تولید قدرت نرم، تصویری دقیق از جایگاه و نقش عنصر توحید در مهندسی سیاسی اجتماعی ارائه نموده و از این رهگذر اثبات نماید که توحید و ایمان به خداوند یکتا در ضمن فرآیندهایی چون جذب فطرت های پاک بشری، طراحی آرمان های فراملی جذاب و... نقش بسزایی در تولید قدرت نرم برای حکومت اسلامی بر عهده دارد.
    کلیدواژگان: توحید، فرآیند، قدرت نرم، حکومت اسلامی
  • ابراهیم آقامحمدی * صفحات 79-102
    هویت، اهمیت آشکاری در نحوه اندیشیدن ما دارد. یکی از وجوه اصلی انقلاب اسلامی که سیاست داخلی و خارجی را تحت تاثیر قرار داده هویت حکومت جدید است. مهمترین جزء پایه ای آن حاوی گزاره «تلاش برای برقراری حکومت اسلامی در سطح جهان» است و سایر اجزاء در خدمت همین جزء اصلی هستند و هر کدام بسته به نقشی که برای این هدف ایفا می کنند، جایگاهی دارند. این هویت در سطح سیاست خارجی، تعریف از خود، جایگاه خود در جامعه بین الملل، تعریف از دیگری و چگونگی رفتار با دیگران را تعیین می کند. لذا سوالی که در اینجا مطرح می شود، این است که بنیادهای هویت ایدئولوژیک چه جایگاهی در سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران دارد؟ در پاسخ، چنین فرض می شود که پس از پیروزی انقلاب اسلامی و تشکیل حکومت جدید، هویت اسلامی نقش محوری در سیاست خارجی جمهوری اسلامی پیدا کرده است. نوشتار حاضر به دنبال شناسایی نقش این عنصر با اهمیت در تدوین و اجرای سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران می باشد. با استفاده از روش تحقیق تحلیلی توصیفی و مراجعه به اسناد و منابع دست اول، ابتدا مفهوم هویت و ایدئولوژی در بین نظریات مختلف بررسی شده و سپس نقش آن در ساخت هویت حکومت اسلامی انقلابی و روابط خارجی آن در مقوله هایی همچون حکومت جهانی، حمایت، نفی سلطه، عدالت و . . . مورد ارزیابی قرار می گیرد.
    کلیدواژگان: ایدئولوژی، هویت، حکومت اسلامی، سیاست خارجی، دعوت، نفی سلطه، ظهور، عدالت
  • مصطفی منصوریان، حسینعلی سعدی صفحات 103-128
    یکی از مهمترین موضوعات در هر نظام اقتصادی، مساله مالکیت و نوع رویکردی است که نسبت به آن وجود دارد؛ چراکه ساختار مالکیت است که چگونگی تولید، توزیع و مصرف را تحت تاثیر خود قرار داده و ضوابط و ملاک های هر حوزه را تحدید کرده و مشخص می سازد. از جمله چالش برانگیزترین مباحث این حوزه نیز مساله انواع مالکیت است؛ اینکه فقه شیعه و به تبع آن نظام حقوقی ایران، سه نوع مالکیت خصوصی، دولتی و عمومی را به رسمیت شناخته یا اینکه مالکیت در اسلام و نظام حقوقی ایران دو گانه است و تنها دو نوع مالکیت خصوصی و عمومی وجود دارد. بر همین اساس نیز سوال اصلی این پژوهش آن است که بیان کند موضوع مالکیت در قانون اساسی ایران بر مبنای چه رویکرد فقهی (مالکیت سه گانه یا دوگانه) تدوین شده است.
    بدین ترتیب، این پژوهش با رویکردی تحلیلی به واکاوی این مساله می پردازد و ضمن بررسی دو دیدگاه اصلی فقه شیعه در خصوص انواع مالکیت، رویکرد پذیرفته شده در نظام حقوقی ایران را نسبت به این موضوع تبیین خواهد کرد. یافته ها بیانگر آن است که در فقه شیعه پذیرش مالکیت دوگانه (خصوصی و عمومی) با محظوری روبرو نیست. در نظام حقوقی ایران نیز حداقل در سطح قانون اساسی می توان قائل به پذیرش این رویکرد بود، اما این مساله در سطح قوانین عادی و مقررات با ابهاماتی روبرو است.
    کلیدواژگان: مالکیت، مالکیت عمومی، مالکیت دولتی، اموال عمومی، اموال دولتی، اصل 44 قانون اساسی، اصل 45 قانون اساسی
  • نجف لک زایی، محمدعلی محمودی قهساره صفحات 129-150
    با توجه به ادبیات کثیر در رابطه با مشروعیت سیاسی، در این پژوهش تلاش گردیده با روش نو و جدید داده بنیاد (زمینه ای) طراحی الگوی مشروعیت سیاسی از منظر روایات معصوم7 با توجه به اسناد روایات کتاب کافی نشان داده شود. بدین منظور، با مراجعه مستقیم به احادیث مربوطه به عنوان اسناد و داده های پژوهش و برچسب زدن مفهومی بر اساس دلالت مطابقی و تضمنی در سه مرحله کدگذاری (باز، محوری و گزینشی) منجر به طراحی الگوی مشروعیت سیاسی از منظر روایات گردیده است که بر اساس آن مشروعیت سیاسی به عنوان محور و هسته این الگو قرار گرفت و حول آن شرایط و ابعاد (علی، مداخله گر، زمینه ای و کنش رفتاری) معنا و مفهوم پیدا کرد و با رسیدن به نتایج و پیامدهایی در رابطه با مشروعیت سیاسی، مشخص گردید که ثبات و بی ثباتی نظام سیاسی در ارتباط با مشروعیت سیاسی معنا و مفهوم پیدا می کند.
    کلیدواژگان: مشروعیت سیاسی، قدرت سیاسی، امامت، ولایت، گراندد تئوری
  • محمدحسین اسکندری * صفحات 151-181
    «ولایت» در قرآن کریم بسیار متنوع و پرمصداق است؛ آنچنان که در همه موارد زندگی فردی، خانوادگی و اجتماعی، سطوح سیاسی، اقتصادی و قضایی، جوامع دینی و غیر دینی، نظام های الهی و طاغوتی رژیم های دیکتاتوری و دموکراتیک حضور خود را نشان می دهد و به ملاحظات گوناگون قابل تقسیم می باشد. لکن آنچه که در اینجا مورد توجه واقع شده، تقسیم مقایسه ای مصادیق مختلف ولایت است، به منظور روشن شدن نسبت آنها و وظیفه ای که ما نسبت به هر یک داریم.
    ولایت از این زاویه، بر سه بخش «ولایت های متعارض»، «ولایت های متقابل» و «ولایت های متوافق یا همسو» قابل تقسیم است، لکن در این نوشته به توضیح اقسام ولایت های متعارض اقدام شده تا ضمن بیان خصوصیات هر یک از آنها و توضیح آثاری که در زندگی ما دارند، بتوانیم در تامین مصالح زندگی از آثار مثبت آنها برخوردار و از آثار منفی شان بر کنار باشیم.
    کلیدواژگان: ولایت، متعارض، ولایت تکوینی، ولایت تشریعی، ولایت طاغوت
  • چکیده عربی
    صفحه 183
|
  • Ali Akbar Kal, Ntari * Pages 5-24
    According to the jurisprudential ‘rule of obligation’, the ShiÝi people can make other Muslims with whom they transact, obliged to implement the precepts they have accepted. The most important reason behind this rule is the existence of the traditions which are originated in the issue of divorce. However, certain expressions included in these traditions and some others suggest the inclusion of this rule in various jurisprudential discussions.
    At first appearance, the mentioned rule is peculiar to the transactions which can be carried out between ShiÝi people and Sunni people, but with much deliberation on the traditions with respect to the rule in question as well as on the instances to which faqihs refer in their discussion of the rule, it is made clear that this rule can be applicable to non-Muslims and accordingly the Islamic state can rely on it in its foreign relations and thereby can meet a part of Muslims’ interests.
    Keywords: rule of obligation, foreign relations of Islamic state, non-Islamic state
  • Khalil ‛ālemi, Muhammad Jawād NurŪzi Pages 25-52
    The contemporary history of Iran has witnessed the presence of different political ideologies, including liberalism, socialism, and nationalism, in conjunction with Islam. Referring to competing ideologies, this article deals with Islam, as the established ideology of the Islamic Revolution, and the reasons why the Islamic Revolution succeeded in achieving its goals. The common elements between the above-mentioned ideologies are their being non-native, foreign, imitative, and incompatible or incongruent with religious thinking and culture. Due to the presence of inspiring and epoch-making doctrines of Islam like leadership and the guardianship of the Muslim ShiÝi jurists in the Occultation period, the idea of taking despotic rules illegitimate and the congruity of the political thought of ShiÝism and religious and national culture of Iran, the Islamic thought, despite its ups and downs throughout history, has been the most effective ideology in making changes in the contemporary history of Iran, especially in the Islamic revolution.
    Keywords: ideology, political Islam, Islamic revolution, guardianship of the Muslim jurist, ideal condition
  • Hadi ShojaI * Pages 53-78
    Developments in discourses and metanarratives bring about some transformations or/and changes in the quality and quantity of soft power sources. From this perspective, the significance of power sources in various world-views and schools of thought is different. The divine world-view with its doctrinal manifestation in Islam introduces a set of fundamental religious beliefs and values which altogether makes a distinction between the attractive sources of the Islamic system in terms of its variety, scope and prolonged duration and the sources of soft power in materialistic schools. In answering the basic question that ‘What role do monotheism and belief in One God, as the most fundamental religious belief, play in the Islamic Republic in the process of producing soft power in the realm of international politics?’, this research work seeks to present a precise image of the position and role of the element ‘monotheism’ in politico-social engineering trying to establish that monotheism and belief in One God along with attracting the human pure nature, promoting attractive international ideals, etc. play a significant role in producing soft power for the Islamic government.
    Keywords: monotheism, process, soft power, Islamic government
  • Ibrhim Aqmuhammadi * Pages 79-102
    Identity is of utmost significance in the way we think. One of the main aspects of the Islamic Revolution which has an effect on both domestic and foreign policies is the identity that the new government has assumed. The most important component of the Islamic Revolution is the attempt to establish the Islamic government worldwide and the other constituent elements serve the same purpose and thus each may occupy a position depending on the role they play to achieve this purpose. This identity in the plane of foreign policy determines its own definition, its position in the international community, definition of other things, and the way in which it treats others. The question that arises here is “What position do the foundations of ideological identity occupy in the foreign policy of the Islamic Republic of Iran?” The answer to this question is that ‘it is supposed that after the advent of the Islamic Revolution and the establishment of the new government, the Islamic identity has taken a pivotal role in the foreign policy of the Islamic Republic of Iran.’ The present article seeks to cast light on the role this important element plays in the formulation and implementation of the foreign policy of the Islamic Republic of Iran. Drawing upon the analytic-descriptive research method and making reference to the first-hand sources and arguments, the article studies the concept of identity and ideology among various theories and goes on to deal with the role they play in the construction of the identity of the Islamic-revolutionary government and its foreign relations in respect to such categories as world government, support, negation of dominance, justice, etc.
    Keywords: ideology, identity, Islamic government, foreign policy, invitation, negation of dominance, manifestation, justice
  • MusṬafā MansŪriān, Husein‛Ali Sa‛Di Pages 103-128
    One of the most important issues in every system of economy is the question of ownership and the existing approach(es) to it. For it is the structure of ownership that affects on the way in which production, distribution, and consumption is done. It also determines and defines the criteria and standards of each of the three areas mentioned above. ‘Kinds of ownership’ is taken to be one of the most challenging issue in this regard. The fact that the ShiÝi fiqh and hence the judicial system of Iran each has recognized three forms of ownership: private, state and public, and that ownership in Islam and the judicial system of Iran is twofold, that is, there exist two kinds of ownership, are the issues in question. Likewise, the main question in this research seeks to explain why ownership in the Constitution of the Islamic Republic of Iran is taken to be twofold or trifold and to cast light on the jurisprudential approach on which these divisions are made. Drawing upon an analytical approach, the research explores the subject in question, examining the two main ShiÝi viewpoints in fiqh as regards different kinds of ownership and explaining the adopted approach to ownership in the judicial system of Iran. The findings of the research suggest that in ShiÝi jurisprudential (fiqhi) system, the adoption of dual ownership (private and public) is faced with no problem. As far as the Constitution of Iran is concerned, the judicial system of Iran also has taken the same approach. However, this approach is subject to certain ambiguities in relation to laying down some common laws and regulations.
    Keywords: ownership, public ownership, state ownership, public properties, state-owned properties, the Article 44 of the Constitution (of Iran), the Article 45 of the Constitution
  • Najaf Lakzāʼi, Muhammad Ali MahmŪdi Qahsāreh Pages 129-150
    Given the fact that there is vast literature with regards to political legitimacy, this research is conducted to show the construction of a paradigm of political legitimacy of certain kind from the perspective of the traditions received from the Infallibles by referring to al-Kafi drawing upon a new method called grounded theory. To do this, direct reference is made to the relevant traditions as the documents and research data, and a conceptual framework (conceptualizing) is used on the basis of both connotation (signification of complete accord) and implication (signification of partial accord) in three stages of coding (open coding, axial coding and selective coding) which result in constructing a paradigm of political legitimacy from the viewpoint of traditions. Based on this, political legitimacy is taken as the axis and nucleus of this paradigm around which the conditions (causal, intervening, grounded) and action theory revolve and gain their significance. Having analyzed the data on the political legitimacy, the research shows that the stability and instability of political system gains its significance in terms of political legitimacy.
    Keywords: political legitimacy, political power (authority), Imamate, guardianship, grounded theory
  • Muhammad Hussein Eskandari * Pages 151-181
    The concept of wilÁyah or guardianship as depicted in the Holy Qur’Án has a wide scope and is of various referents as it is expressed itself in all instances of individual, familial, social lives as well as in political, economic, and juridical planes in religious and non-religious societies, divine and profane systems, and dictatorial and democratic regimes. Thus, it can be divided into different categories in various ways. However, what is worth noticing here is its comparative division into various referents of guardianship. This makes clear the relations between them and the duty which we have towards each of them. From this angle, guardianship can be divided into ‘conflicting guardianships’ (mutaÝÁriÃ), ‘contrasting guardianships (mutaqÁbil)’ and ‘convergent or consistent guardianships’ (mutawÁfiq). However, in this article, we deal with the first form of guardianship, that is, the conflicting guardianship, in order to clarify the characteristics of each, in addition to making clear the effects they may have on our lives. In doing so, we seek to enjoy their positive effects in meeting the interests of our lives and avoid their negative effects.
    Keywords: guardianship, conflicting, cosmological authority, revealed authority, the authority of arrogant despot