فهرست مطالب

حکومت اسلامی - سال بیست و سوم شماره 1 (پیاپی 87، بهار 1397)

نشریه حکومت اسلامی
سال بیست و سوم شماره 1 (پیاپی 87، بهار 1397)

  • ویژة اندیشه و فقه سیاسی اسلام
  • تاریخ انتشار: 1397/03/30
  • تعداد عناوین: 8
|
  • محمدتقی کریمی صفحات 5-28
    یکی از اصول پرکاربرد در متون فقهی، اصل عدم ولایت احد علی احد است. این قاعده مستند به ادله بسیار قوی و قابل استناد در مباحث مختلف فقهی است. از جمله مواردی که این قاعده مورد استناد و استفاده قرار گرفته است، در مباحث مرتبط با ولایت فقیه است. هر کدام از موافقان و مخالفان نظریه ولایت فقیه از این اصل برای اثبات دیدگاه خویش استفاده نموده اند. با بررسی ادله این اصل و کاربردهای آن می توان به این نتیجه رسید که اصل عدم ولایت؛ اگرچه یک اصل متقن و کاربردی در مباحث فقهی است، لکن با توجه به ادله عقلی و نقلی ناظر به ضرورت حکومت و مثبت اصل ولایت در جامعه، کاربرد این اصل در این حوزه ناشی از یک اشتباه تاریخی است و این اصل در این حوزه نافذ نیست.
    کلیدواژگان: اصل عدم ولایت، ضرورت حکومت، قاعده عدم ولایت، ولایت فقیه
  • علی اکبر کلانتری صفحات 29-56
    از نگاه فقه، شورشیان به کسانی اطلاق می شود که فراتر از نقد و انتقاد، بر ضد پیشوای عادل مسلمان، قیام نمایند و بر علیه دولت اسلامی وارد جنگ شوند و یا تحرکات خشونت آمیز، به مقابله و معارضه با آن بر خیزند.
    مقصود از «دولت اسلامی» هرگونه حاکمیتی است که توسط حاکمی عادل؛ اعم از معصوم و یا غیر او بر جوامع اسلامی اعمال شود. گرچه سمت و سوی مستقیم روایات وارده در این باب و نیز ظاهر عبارت هایی از فقها، شوریدن بر امام معصوم7 است، ولی با تکیه بر دلایل و شواهدی چند، می توان احکام مربوط به این گروه را بر شورشیان بر ولی فقیه نیز تعمیم داد.
    دولت اسلامی، پیش از هرگونه اقدام نظامی و انتظامی، باید این گروه را ارشاد و راهنمایی کند و با آنان اتمام حجت نماید و در صورت بی تاثیربودن این کار، مقابله انتظامی و نظامی با آنان جایز، بلکه واجب خواهد بود. ایشان در زمره کافران محسوب نمی شوند و لذا احکام غسل و کفن و نماز، بر کشته های آنان جاری است و زنان و کودکانشان به اسارت در نمی آیند. بحث این مقاله، به شیوه تحلیلی توصیفی دنبال خواهد شد.
    کلیدواژگان: دولت اسلامی، شورشیان، بغاه، فقه حکومتی
  • حسین امینی پزوه، عباس کعبی صفحات 57-84
    قانونگذاری همواره از موضوعات مهم علوم سیاسی بوده و اخیرا در نظریه حقوقی و حقوق عمومی نیز بدان توجه شده است. این موضوع در فقه و اصول اسلامی یا همان نظریه حقوقی اسلامی از اهمیت زیادی برخوردار است و از لحاظ عملی نیز در حکومت اسلامی دارای آثار بسیاری می باشد. بحث این مقاله جستجو در نظرات برخی فقی هان معاصر برای کشف و تنقیح نظری های فقهی در موضوع قانونگذاری است که می تواند متناظری برای نظریه قانونگذاری در نظریه حقوقی و حقوق عمومی مدرن باشد. این دسته از فقی هان در این موضوع دارای اشتراک نظر در بسیاری از مبانی و نتایج‏اند؛ به نحوی که می توان در نگاهی کلان، نظریه واحدی را به همه آنها نسبت داد. این مقاله به روش توصیفی تحلیلی به حل این مساله پرداخته است. بنابراین، اولا به استخراج نظریه ای در این موضوع از مجموع نظرات ایشان مبادرت ورزیده و سه مرتبه حکم از منظر آنان؛ یعنی تشریع، تشخیص و برنامه ریزی را بررسی کرده است. سپس به ارائه تعریفی از مفهوم سیاسی و حقوقی قانونگذاری پرداخته و آن را در نظریه فقهی مطرح شده شناسایی کرده است. حاصل آنکه این مفهوم با آنچه که ایشان از آن به قانونگذاری تعبیر می کنند، متفاوت بوده و منحصر در مرتبه برنامه ریزی است.
    کلیدواژگان: نظریه قانونگذاری، مراتب حکم، تشریع، نظریه فقهی، قانونگذاری، حکم شرعی، حکم حکومتی
  • سید علیرضا طباطبایی، محمدعلی لیالی صفحات 85-116
    دانش آموخته حوزه علمیه قم و عضو هیات علمی پژوهشگاه پالایش فضای مجازی به معنای تصفیه کردن، پالودن و سالم سازی فضای مجازی است که هدف از آن، ایجاد محدودیت یا ممانعت از دسترسی به یک گفتار و نمایش، یا مقوله ای از گفتار و نمایش در فضای مجازی است، از میان نقش آفرینان فضای مجازی، نقش دولت ها و سیاست های پیش گرفته از سوی آنان از اهمیت برخوردار است؛ محدوده وگستره این تکاپو برای پالایش، با نگرش به دولت ها کجاست؟
    در نظام حقوقی جمهوری اسلامی و دولت اسلامی، محدوده پالایش و قواعد فقهی حاکم بر پالایش فضای مجازی چیست؟
    هرچند در گنجینه فقه امامیه، اصل نخستین، آزادی اطلاعات و ارتباطات است، اما به این آزادی به فراخور بن مایه های دینی نگریسته می شود؛ چراکه قواعد گوناگون فقهی که شالوده های نظام حقوقی جمهوری اسلامی ایران هستند، دلالت بر پالایش این فضا بر پایه درون مایه دینی دارند. پرسش اصلی در این پژوهش آن است که قواعد فقهی پالایش فضای مجازی در نظام حقوقی جمهوری اسلامی ایران کدام است؟ یافته های پژوهش عبارتند از برخی از قواعد فقهی مانند «قاعده لاضرر»، «قاعده وجوب حفظ نظام»، «قاعده حرمه الاعانه علی الإثم»، «قاعده وجوب دفع ضرر محتمل»، «قاعده اوفوا بالعقود»، «قاعده نفی سبیل» و... .
    کلیدواژگان: قواعد فقهی، فضای مجازی، فیلترینگ، فضای سایبر، آزادی بیان
  • عبدالحسین رضایی راد صفحات 117-144
    این مقاله با هدف تبیین هرچه بیشتر فقه حکومتی اسلام و افزایش امنیت مالی در جامعه با ادله عقلی و نقلی، نظرات فقهای مختلف شیعه را مورد بررسی فقهی قرار می دهد و ضمن مقایسه نظرات فقها با دیدگاه های موجود در حقوق کشورهای دیگر، درباره ماهیت حقوقی اموال متروکه و تکلیف اموال معرض عنه و میزان توانمندی هرکدام در اداره عادلانه جامعه نیز به اظهار نظر می پردازد و از میان فرضیه ها، فرضیه اول را که موجب گسترش کارآمدی فقه و تقویت فقه حکومتی اسلام می گردد و با ظاهر کلام فقهای متقدم نیز سازگارتر است و با قوانین موضوعه بسیاری از کشورها نیز شباهت دارد، بر سایر فرضیه ها ترجیح می دهد و اعراض را درصورت تشخیص حاکم و اقتضای مصالح عمومی موجب قطع ارتباط مالکیت مال با مالکش می شناسد.
    کلیدواژگان: اموال متروکه، امنیت مالی، مالکیت، فقه حکومتی
  • نصرالله سخاوتی لادانی، هادی معصومی زارع صفحات 145-168
    توجه به «محبت» بمثابه یک مولفه سیاسی اجتماعی را می توان یکی از نوآوری ها و ابداعات علمی در حوزه فلسفه سیاسی مسلمانان عنوان نمود که بگونه ای انکارناشدنی با مبانی و ارزش های دینی ایشان پیوند خورده است.
    در این میان، موضوعات بسیار زیادی در حوزه محبت صورت گرفته است که دو مساله ماهیت محبت و کارکردهای سیاسی اجتماعی آن در مدینه آرمانی مورد نظر ایشان از اهمیت ویژه ای برخوردارند.
    سه اصل حرکت حبی (ابتنای نظام خلقت بر محبت)، سریان حبی (جریان مولفه محبت در نظام آفرینش) و در نهایت تالیف حبی (ساخت اجتماع بشری بر پایه محبت)، مهمترین نظریات فیلسوفان سیاسی مسلمان در خصوص ماهیت محبت بشمار می آید.
    مهمترین کارکردهای سیاسی اجتماعی محبت در مدینه فاضله مورد نظر متفکران حوزه فلسفه سیاسی در اسلام را می توان در مواردی همچون کمال بخشی و سعادت آفرینی به جامعه انسانی، پذیرش لباس جایگزینی به جای اصل عدالت در مناسبات جامعه انسانی، نقش آفرینی بمثابه محور مناسبات میان حاکمان و حکومت شوندگان و در نهایت، امکان بهره گیری از آن به عنوان مصدر و منبع الزام و فراتر از آن، التزام سیاسی، مورد بحث و بررسی قرار داد.
    کلیدواژگان: محبت، حرکت حبی، فلسفه سیاسی، کمال، سعادت، عدالت، التزام سیاسی
  • محمود ملکی راد صفحات 169-195
    توانمندی حکومت و نظام اجتماعی از دغدغه های مهمی است که همواره مورد توجه نظام های سیاسی و حکومتی است. عوامل مختلفی می توانند در بقا و تداوم، پویایی و توانمندسازی حکومت و نظام اجتماعی نقش داشته باشند. انسجام درونی، نظم و امنیت از مهمترین عوامل توانمندی حکومت و نظام اجتماعی بشمار می روند. اندیشه مهدویت در پویایی و توانمندی حکومت بخصوص در ساحات انسجام و همبستگی و نظم و امنیت، نقش مهمی می تواند داشته باشد و کارکرد در این حوزه ها از کارکردهای مهم این اندیشه به حساب می آید؛ زیرا باور به اندیشه مهدویت می تواند مردم را حول محور خود جمع کند و برای تحقق هدفی مشخص، آنان را بصورت یک واحد یکپارچه درمی آورد و به آنان هویت واحد می دهد و به دنبال آن قدرت اجتماعی را تقویت می نماید و ارتباط اجتماعی را تحکیم می بخشد و در نتیجه زمینه های امنیت و نظم اجتماعی را فراهم می آورد. در این تحقیق، به هدف نشان دادن کارکرد اندیشه مهدویت در ساحت حکومت و نظام اجتماعی عصر غیبت و نشان دادن راهکارهای اندیشه مهدویت در تقویت و تحکیم حکومت و نظام اجتماعی، بحث و گفتگو شده است. مهمترین یافته های این تحقیق تبیین راهکارهای اندیشه مهدویت در ساحت های انسجام و همبستگی و نظم و امنیت اجتماعی و تحکیم روابط اجتماعی است. مهمترین راهکارهای این اندیشه در این حوزه ها عبارت است از: تولید و بازخوانی ارزش های نفسانی و اخلاقی مشترک، تحکیم باورهای دینی بخصوص آموزه امامت، ایجاد ارتباط و پیوند عاطفی در مردم، ایجاد اتحاد و هویت واحد بین اقوام و خرده فرهنگ ها و ایجاد اعتماد عمومی که از تقویت ارزش ها و پایبندی به قواعد اخلاقی ناشی می شود.
    کلیدواژگان: اندیشه مهدویت، امنیت اجتماعی، نظام اجتماعی، نظام سیاسی، عصر غیبت
  • صفحه 196
|
  • Muhammad Taqi Karimi Pages 5-28
    The principle of ‘non-guardianship of one individual over another individual’ (asle adam-e wilÁyat ahad ÝalÁ ahad) is one of the widelyused principles in fiqh. This principle is supported by some of the soundest arguments to which many Muslim jurists refer as they discuss fiqhi issues. The principle has been referred to and used in discussions about the theory of the ‘guardianship of the Muslim jurist’. Each of the proponents and opponents of this theory has made use of the principle in question to establish their views. Having carefully studied the arguments for the principle and their application, one can arrive at this conclusion that the principle of non-guardianship, though it is a certain applied principle in fiqhi discussions; however, given the fact that there are rational and textual arguments regarding the necessity of government and that these arguments lend support to the principle of the guardianship of the Muslim jurist in society, the application of the principle of ‘non-guardianship’ is a historical mistake, not influential in the field of fiqh in these days.
    Keywords: the principle of non-guardianship_necessity of government_the rule of non-guardianship_the guardianship of a Muslim jurist
  • Ali Akbar Kalā, Ntari Pages 29-56
    From the fiqhi (Islamic legal) perspective, rebels are said to be those who rise against a just Muslim leader (ruler) or enter wars against the Islamic state or resort to violence against it. The Islamic state is meant any form of sovereignty over Islamic societies which is exercised by a just ruler, whether be the infallible Imam or anyone else. Although the transmitted reports (traditions) from the Prophet Muhammad and Infallible Imams regarding the subject in question and certain statements by faqihs apparently indicate that rebellion is to be restricted to the Infallible Imam, the rulings regarding the rebellious groups can also be extended to include rebels against a Muslim jurist, drawing upon a number of arguments and certain evidence. The Islamic state, prior to any military operations against rebels, must take steps in making them follow the Islamic state and present them with an ultimatum. However, in case these acts prove to be ineffective, having resort to the military and the police to suppress them is not only allowed but also obligatory. The rebels are not taken to be disbelievers and hence when they are killed, the same funeral ceremonies are held for them as are done for Muslims, and their wives and children are not taken captive. The present article has used an analytic-descriptive method in dealing with the subjects in question.
    Keywords: Islamic state, rebels (bughÁt), governmental fiqh
  • Husayn Amini Pozveh, Abbā, S. Kabi Pages 57-84
    Legislation has always been one of the important issues in political sciences and has recently been the focus of attention in legal theory and public law. This subject in Islamic fiqh and principles or in the Islamic legal theory is of great importance. Moreover, in practice, legislation in the Islamic government yields numerous results. The article seeks to search for the views of certain contemporary faqihs to discover and refine a fiqhi theory in the field of legislation. This can serve as a correspondent theory for the theory of legislation in modern legal theory and common law. This group of faqihs are unanimous in this subject about many principles and results, so that one can ascribe one single theory to all of them. Drawing upon a descriptive-analytic method, this article has dealt with the subject in question. Thus, first of all, it has undertaken to extract a theory on this subject from among all of their views and to study them on three levels: legislation, recognition, and planning. Then, it presents a definition about the political and legal concepts of legislation and recognize it in the jurisprudential (fiqhi) theory. The findings show that this concept differs from what they term it as legislation and it is peculiar to the level of planning.
    Keywords: legislation theory, levels of judgement, law-making, fiqhi theory, legislation, legal ruling, governmental ruling
  • Sayyed Alirezā, Ṭ, Abā, Ṭ, Abā, Ī, Muhammad Ali Layā, LĪ Pages 85-116
    Refining cyberspace means purifying, filtering, and making safe cyberspace. The aim is to create restriction to or prevent having access to a discourse, a dramatic performance, or a combination of discourse and dramatic performance in cyberspace. Among those who play a role in cyberspace, the states and their policies are of great importance. As far as the states are concerned, to what extent can they play a role in refining cyberspace?
    What are the scope of attempts in refining and what are the jurisprudential rules governing the refinement of cyberspace? Although in the treasure of Imamiyyah fiqh, the primary principle is the principle of information and communication, the principle at issue is looked at from the religious themes. For various fiqhi rules, laying the foundations of the legal system of the Islamic Republic of Iran, indicate that the cyberspace is refined on the basis of religious themes. The main question of this research is “what are the fiqhi rules regarding the refinement of cyberspace in the legal system of the Islamic Republic of Iran?” The findings of the research consist in certain fiqhi rules such as “rule of “prohibition of detriment” or “principle of harm”, the rule of ‘the necessity of preserving the Islamic government’, the rule of ‘the prohibition of cooperation on sin’, the rule of ‘the necessity of preventing possible loss’, the rule of ‘pacta sunt servanda’ or ‘honor your contracts’, the rule of “rejection the faithless’ dominance” over the faithful.
    Keywords: legal principles, cyberspace, filtering, virtual space, freedom of expression
  • Abd Al-Husayn RiḌ, ā, I. Rā, D Pages 117-144
    This article aims to explain as much as possible the views of ShiÝah scholars on the governmental fiqh of Islam and its role in the increase in the financial security in society drawing upon rational and textual arguments. It also makes a comparison between the views of faqihs and the current views in the legal system of other countries making some critical remarks on the legal nature of derelicts and the extent to which each country is capable of running the society in a just manner. From among the hypotheses proposed, the first hypothesis takes precedence over other hypotheses in that, on the one hand, it promotes the efficiency of fiqh in general and of governmental fiqh of Islam in particular, and it is more consistent and in accord with what the early Muslim jurists stated in this regard on the other. And thirdly, it bears similarity to the positive laws of the countries of the world. The hypothesis in question also recognizes abandonment (iÝraÃ) as a factor which brings about the break in the relationship between the ownership of property and the one who owns the property in case a Muslim ruler recognizes it as relevant and as being to the interests of the public.
    Keywords: derelicts, national security, ownership, governmental fiqh
  • Nasrullā, H. Sakhā, Wati Lā, Dā, Ni, Hā, Di Masumi Zā, Re Pages 145-168
    Attending to love (affection) as a politico-social component can be regarded as one of the scientific initiatives in the realm of political philosophy of Islam which is unavoidably tied with the religious foundations and values of Muslims.
    In the meantime, there have been so many discussions in the field of love among which the two questions of love (affection) and its politicosocial functions in the desired ideal state are of great importance. The three principles of movement of love (the creation being based on love), penetration of love (the element of love being immanent in the universe) and synthesis of love (constructing society on the basis of love) are considered to be the most important theories of Muslims’ political philosophers on the nature of love (affection). The most important socio-political functions of love in the ideal society (state or place) desired by thinkers in the field of political philosophy in Islam can be discussed in relation to such cases as how love and affection lead human society to perfection and happiness (felicity), how love can be adopted as a ‘substitution’ for the principle of ‘justice’ in relations of human society, how love can play a role in establishing relationship between rulers and the people who are ruled and, last but not least, how one can make use of love as the origin and source of obligation and beyond that, as making political commitment.
    Keywords: love (affection), movement of love, political philosophy, perfection, happiness (felicity), justice, political commitment
  • Mahmud Maleki Rā, D Pages 169-195
    The question whether the government and social system are efficient and powerful is one of the major concerns of the political and governmental systems. Various factors can play a role in making a government and a social system continue its life, be active and powerful. Internal integrity, order and security are taken to be the most important factors contributing to the capability and strength of a government and a social system. The idea of Mahdism (Mahdawiyyat) can have a significant role in making a government be active and powerful, especially in the field of creating unity, integrity, order and security. Functions in each field are important as much. For instance, belief in the idea of Mahdism can have the function of bringing people together around itself, of making them a single whole in attaining a definite goal, of giving them a single identity followed by strengthening social power and authority and establishing and fostering social relations thereby paving the ground for social order and security. This research aims at discussing and showing the function(s) of the idea of Mahdism in the realm of government and social order at the time of Occultation as well as the strategies worked out to foster unity and establish social order and security and to strengthen social relations. Most important of the strategies of the idea of Mahdism in the abovementioned areas are as follows: creating and reviving common individual and moral values, strengthening religious beliefs, especially the doctrine of Imamate, creating emotional ties and relationship between people, promoting unity among people and giving them a single identity shared by all sects and denominations, microcultures and build up public trust which can be obtained from boosting values and following moral rules.
    Keywords: the idea of Mahdism, social security, social order, political system, the period of Occultation