فهرست مطالب

روانپزشکی و روانشناسی بالینی ایران - سال نهم شماره 3 (پیاپی 35، زمستان 1382)

مجله روانپزشکی و روانشناسی بالینی ایران
سال نهم شماره 3 (پیاپی 35، زمستان 1382)

  • 112 صفحه، بهای روی جلد: 8,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1382/11/15
  • تعداد عناوین: 16
|
  • صفحه 4
  • مقالات
  • حمیدرضا عطار، مریم رسولیان صفحه 6
    هدف
    این گزارش با هدف معرفی موردی از تشخیص اولیه ی اختلال هویت جنسی و تغییر جنسیت نگاشته شده است.
    روش
    مورد، زنی 40 ساله، مطلقه و دارای 2 فرزند بوده و برای تغییر جنسیت تاکنون 6 عمل جراحی را پشت سر گذاشته است. پس از یک ماه زندگی در نقش مرد، با هدف برگشت به وضعیت جنسی نخستین خود یعنی داشتن نقش جنسی زن به کمک اعمال جراحی و ازدواج دوباره با همسر پیشین و برعهده گرفتن سرپرستی فرزندانش در نقش مادر به پزشک مراجعه نموده است. پزشکی قانونی به درخواست وی او را برای اظهارنظر به درمانگاه انستیتو روانپزشکی تهران ارجاع نموده است. او در این درمانگاه بارها مورد مصاحبه های روانپزشکی و ارزیابی های روانشناختی قرار گرفته و سپس اعلام شده است که انجام هرگونه اقدامی که وی را به وضعیت پیش از عمل جراحی برگرداند، پذیرفتنی است و از آن حمایت می شود.
    یافته ها
    ارزیابی ها ژنوتیپ مراجع را xx 46، موافق با جنس زن نشان داد. آزمون های رورشاخ، MMPI و MCMI-II اختلالی را نشان نداد، اما گویای ویژگی های شخصیتی وابسته، نیاز وابستگی و جلب توجه، دودلی، شک و تردید نسبت به خود و رویکرد خودانتقادی بود.
    نتیجه
    اگر چه درمان جراحی در بیماران با تشخیص اولیه اختلال هویت جنسی مؤثرترین شیوه ی درمانی می باشد، برپایه ی بازنگری شرح حال این مراجع، پذیرش پیشنهاد تغییر جنسیت نیاز به بازبینی دقیق معیارهای تشخیصی دارد.
  • محمد خایاری فرد، محمدرضا محمدی، یاسمین عابدینی صفحه 12
    هدف
    هدف از این نوشتار، گزارش بررسی و درمان یک دانشجوی مرد20 ساله دارای اختلال تبدل خواهی جنسی با استفاده از درمان شناختی- رفتاری با تاکید بر درمان معنوی است
    روش
    طی 30 جلسه درمانی (هر هفته یک بار) روش ها و شیوه های آموزش خودپایی، حل مسئله، مثبت نگری (فردی و خانوادگی) و درمان معنوی اخلاقی به کار برده شد.
    یافته ها
    این بررسی نشان داد که پس از شرکت مراجع در جلسات درمانی، از تمایل او به ارتباط جنسی با جنس موافق کاسته شده، شرکت در فعالیت های مربوط به جنس خود را پذیرفته و از کوشش برای تغییر جنسیت دست برداشته است.
    نتیجه
    یافته های به دست آمده در پیش آزمون و پس آزمون و هم چنین پی گیری یک ساله پس از درمان، کارآیی این روش را در درمان اختلال یادشده نشان داد
  • مرجان پشت مشهدی، رخساره یزدان دوست، علی اصغر اصغرنژاد فرید، دارا مریدپور صفحه 22
    هدف
    پژوهش حاضر بر پایه ی نظریه ی شناختی رفتاری و با هدف بررسی تاثیر درمان شناختی رفتاری بر کمال گرایی، تاییدطلبی و علایم عاطفی، شناختی و جسمی افسردگی بیماران مبتلا به اختلال درد انجام شده است.
    روش
    با به کارگیری طرح پژوهشی تک موردی 3 آزمودنی زن مبتلا به اختلال درد در مراحل پیش از مداخله، اواسط مداخله، پایان مداخله، و یک ماه پس از آن در مرحله ی پیگیری با بهره گیری از مقیاس نگرش های ناکارآمد (خرده مقیاس های کمال گرایی و تاییدطلبی) و آزمون افسردگی بک ارزیابی شدند.
    یافته ها
    این بررسی نشان داد که درمان شناختی- رفتاری تاثیر بیشتری بر کاهش تاییدطلبی و علایم عاطفی و جسمی افسردگی داشته است.
    نتیجه
    این بررسی تاثیر درمان شناختی- رفتاری را بر کمال گرایی و تاییدطلبی بیماران مبتلا به اختلال درد، متفاوت نشان داد.
  • وجیهه غفاری ساروی، مهران ضرغامی، ابراهیم ابراهیمی صفحه 33
    هدف
    این بررسی با توجه به میزان شیوع تالاسمی در مازندران به بررسی رابطه میان افسردگی و تالاسمی ماژور پرداخته است.
    روش
    این بررسی به صورت گروهه ای پیش گستر بر روی کلیه ی بیماران (86 دختر، 79 پسر) 9 تا 16 ساله ی مراجعه کننده به درمانگاه تالاسمی بیمارستان بوعلی سینای ساری به کمک مقیاس افسردگی کودکان (CDS) انجام گردیده است.
    یافته ها
    میزان افسردگی در بیماران مبتلا به تالاسمی (14%) به طور معنی داری بیشتر از گروه گواه (5/5%) بود. با این وجود، میانگین نمره های افسردگی در دخترهای گروه گواه نسبت به دخترهای مبتلا به تالاسمی بیشتر بود.
    نتیجه
    شیوع افسردگی در بیماران مبتلا به تالاسمی قابل توجه است.
  • مرتضی نوری خواجوی، کورش هلاکویی صفحه 41
    هدف
    این پژوهش با هدف بررسی رابطه ی نبود والدین در دوران کودکی و نوجوانی و اختلال افسردگی اساسی در بزرگسالی انجام شده است.
    روش
    این بررسی با روش مورد- گواه و گذشته نگر، بر روی 64بیمار مبتلا به افسردگی اساسی بر پایه معیارهای تشخیصی DSM-IV به عنوان گروه مورد و 68 نفر افراد غیر افسرده به عنوان گروه گواه که از بیمارستان های دانشگاهی شهر تهران انتخاب شدند انجام شده است.
    یافته ها
    یافته های پژوهش نشان داد که از 64 نفر گروه مورد 19 نفر (7/29%) و از 68 نفر گروه گواه، 7 نفر (3/10%) دست کم یکی از والدین خود را در سن زیر 18 سال از دست داده اند. به بیان دیگر میزان شیوع نبود والدین در سن زیر 18 سال به طور معنی داری در گروه بیماران مبتلا به اختلال افسردگی اساسی بیشتر از گروه گواه بود (05/0p<).
    نتیجه
    بین متغیرهای نبود والدین در دوران کودکی و نوجوانی و افسردگی اساسی در دوران بزرگسالی رابطه ی معنی دار آماری وجود دارد.
  • حسین عبدالهی ثانی، بدری دانش آموز صفحه 46
    هدف
    هدف بررسی حاضر مقایسه ی شیوع ناهنجاری های مادرزادی خفیف در بیماران مبتلا به اسکیزوفرنیا و بیماران طبی بود.
    روش
    در این بررسی که به صورت مورد- گواه انجام شد 50 بیمار مبتلا به اسکیزوفرنیا، با 50 بیمار طبی از نظر شیوع ناهنجاری های مادرزادی مقایسه شدند. آزمودنی های گروه نخست را بیماران بستری در دو بیمارستان روانپزشکی تهران طی سه ماه و بیماران طبی را بیماران مراجعه کننده به یک درمانگاه عمومی در همان زمان در تهران تشکیل دادند که به تصادف انتخاب شده بودند. گردآوری داده ها به کمک معاینه ی بالینی، مصاحبه ی روانپزشکی و پرسش نامه انجام گردید.
    یافته ها
    در بیماران مبتلا به اسکیزوفرنیا ناهنجاری های مادرزادی خفیف بیشتر از آزمودنی های گروه گواه بود به طوری که مجموع نمره های به دست آمده در این گروه 258 در برابر 143 و میانگین شمار ناهنجاری ها برای هر بیمار 5/5 در برابر 6/2 برای گروه گواه بود. در بیماران مبتلا به اسکیزوفرنیا ناحیه دهان (25%) و در آزمودنی های گروه گواه پاها (25%) دارای بیشترین ناهنجاری بود. در هر دو گروه ناهنجاری چسبندگی نرمه گوش بیشترین فراوانی را داشت. انواع ناهنجاری ها به جز لاله گوش نرم و شل، در گروه بیماران مبتلا به اسکیزوفرنیا بیشتر از افراد بهنجار و شیوع ناهنجاری ها در هر دو گروه در مردان بیشتر از زنان بوده است.
    نتیجه
    شمار ناهنجاری های خفیف بدنی در بیماران مبتلا به اسکیزوفرنیا بیشتر از بیماران طبی مورد بررسی است.
  • الهام شیرازی صفحه 51
    هدف
    هدف از این پژوهش، بررسی ارتباط میان طول مدت اتصال به پمپ با حالات روانی بیماران پس از عمل پیوند عروق کرونر بوده است.
    روش
    صد نفر (24 زن و 76 مرد) از بیمارانی که در آذرماه سال 1377 در چهار بیمارستان قلب شهید رجایی، خاتم الانبیاء (ص)، امام خمینی (ره) و دکتر شریعتی تحت عمل پیوند عروق کرونر قرار گرفته بودند، به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب و به کمک آزمون فهرست علایم 90 سؤالی یک هفته پس از عمل ارزیابی شدند و ارتباط آن با طول مدت اتصال به پمپ با بهره گیری از آزمون آماری t و تحلیل واریانس یک متغیری بررسی گردید.
    یافته ها
    این بررسی بین مدت اتصال به پمپ و میانگین”شاخص شدت کلی“(GSI) پرسش نامه یادشده و هم چنین ابعاد افسردگی، اضطراب و شکایت های جسمانی ارتباط معنی داری نشان داد.
    نتیجه
    طول مدت اتصال به پمپ می تواند بر حالت های روانی بیماران پس از عمل پیوند عروق کرونر مؤثر باشد.
  • عزیز الله مجاهد، بهروز بیرشک صفحه 60
    هدف
    پژوهش حاضر وضعیت رفتاری کودکان و سلامت روانی والدین را در خانواده های چندهمسری مورد بررسی قرار داده است.
    روش
    از مناطق روستایی سراوان 65 خانواده چندهمسر و 65 خانواده تک همسر که برپایه ملاک هایی چون داشتن فرزند مدرسه ای و محل سکونت با هم همتا بودند، بررسی شدند. 402 نفر کودکان سن دبستان و راهنمایی این خانواده ها به کمک پرسش نامه راتر و 325 نفر پدران و مادران آنها با بهره گیری از پرسش نامه24GHQ- و پرسش نامه بیماریابی داویدیان مورد ارزیابی قرار گرفتند. داده ها به کمک تحلیل واریانس تحلیل گردید.
    یافته ها
    این بررسی نشان داد که نمره های راتر کودکان، در هیچ یک از متغیرهای نوع خانواده: جنس، سن، سن پدر و جمعیت فرزندان خانواده در دو گروه تفاوت معنی داری ندارد. مقایسه نمره های دو پرسش نامه یادشده در خانواده های تک همسر و چندهمسر نشان داد که زنان خانواده های چند همسر در حد معنی داری از سلامت روانی کمتری نسبت به شوهران خود و همچنین نسبت به زنان و مردان خانواده های تک همسر برخوردارند. مردان خانواده های تک همسر، چندهمسر و هم چنین زنان خانواده های تک همسر از نظر سلامت روانی تفاوت معنی داری با هم نداشتند.
    نتیجه
    سلامت روانی زنان خانواده های چندهمسر پایین تر از سلامت روانی زنان خانواده های تک همسر است.
  • حسین مولوی، مینو موحدی، مژگان بنگر صفحه 68
    هدف
    این پژوهش با هدف بررسی رابطه ی فشارروانی مادر در هنگام بارداری با پیامدهای تولد در نوزاد انجام شده است.
    روش
    آزمودنی های پژوهش 100 مادر و نوزادهایشان بودند که به شیوه ی نمونه گیری خوشه ایچند مرحله ای- تصادفی، از میان زنان باردار شهرستان اصفهان انتخاب شده بودند. برای آزمون ارتباط بین فشارروانی مادر در دوران بارداری از یک سو و وزن نوزاد، نمره ی آپگار دقیقه های اول و پنجم، قد و اندازه ی دور سر نوزاد و طول مدت بارداری از سوی دیگر از پرسش نامه ی “فشارروانی هنگام بارداری و منابع آن“بهره گرفته شد. داده های مربوط به پیامدهای تولد با بهره گیری از “مقیاس درجه بندی آپگار” و پرونده های پزشکی مادران و نوزادان، گردآوری شد. داده ها با روش آماری تحلیل واریانس چند متغیره (مانوا) و ضریب همبستگی پیرسون تحلیل گردید
    یافته ها
    نتایج نشان داد که رابطه ی معنی داری بین فشارروانی مادر در دوران بارداری و وزن نوزاد، نمره ی آپگار دقیقه ی اول، قد نوزاد، اندازه ی دور سر نوزاد و طول مدت بارداری وجود دارد. بین فشارروانی مادر در هنگام بارداری و نمره ی آپگار دقیقه ی پنجم نوزاد رابطه ی معنی دار دیده نشد.
    نتیجه
    فشار روانی مادر در دوران بارداری، با پیامدهای تولد در ارتباط است.
  • محمد جواد هادیانفرد، حبیب هادیانفرد صفحه 84
    هدف
    پژوهش حاضر با هدف بررسی وضعیت سلامت روانی سالمندان مبتلا به بیماری های مزمن دستگاه حرکتی (گروه آزمایشی) و مقایسه ی آن با گروه گواه انجام شده است.
    روش
    آزمودنی های گروه آزمایشی را 60 بیمار (49 زن و 11 مرد) سالمند سرپایی مبتلا به بیماری های مزمن دستگاه حرکتی ارجاع شده به درمانگاه توانبخشی بیمارستان شهید فقیهی شهر شیراز درطی دو ماه تشکیل داده اند. بیمارانی که با تشخیص پزشک مشکوک به ضایعه ی مغزی بودند از نمونه حذف شدند. آزمودنی های گروه گواه را 60 نفر سالمند عادی که بیماری های مزمن دستگاه حرکتی نداشتند تشکیل دادند. این افراد پس ازهمتاسازی با گروه آزمایشی انتخاب شدند. وضعیت سلامت روانی با فرم تجدید نظر شده فهرست علایم 90 سوالی ارزیابی شد.
    یافته ها
    این بررسی نشان داد که آزمودنی های گروه آزمایشی بالاترین نمره ها را در ابعاد شکایت های جسمی، افکار پارانوئیدی، افسردگی و اضطراب به دست آورده اند. بین گروه های آزمایشی و گواه تفاوت معنی داری در بیشتر مقیاس ها وجود داشت. هم چنین نمره زنان در بیشتر مقیاس ها به طور معنی داری بالاتر از مردان بود. یافته ها گویای آن هستند که در هیچ کدام از مقیاس ها تفاوت معنی داری بین دهه های مختلف سالمندی وجود ندارد.
    نتیجه
    وضعیت سلامت و بهداشت روانی سالمندان مبتلا به بیماری های مزمن دستگاه حرکتی، پایین تر از وضعیت روانی سالمندانی است که مبتلا به بیماری های حرکتی نیستند و مشکلات روان شناختی زنان مورد بررسی بیشتر از مردان بوده است. با توجه به یافته های این پژوهش به نظر می رسد هر نوع برنامه ی درمانی یا توانبخشی برای این بیماران باید با توجه به وضعیت روانی آنها طراحی شود.
  • واژگان اندیشه و رفتار
  • الهام زراعی دوست صفحه 86
  • صفحه 94
  • صفحه 98
|
  • H. R. Attar , M. Rasoulian Page 6
    Objectives
    This report introduced a single case with the initial diagnosis of gender identity disorder.
    Method
    The case was a 40 year old divorced woman and a mother of two children (custody of child- ren was given to the father after the divorce). The subject had undergone 6 sex reassignment sur-geries.One month after the sex operation, the subject requested to return to her original sex in order to remarry her previous husband and retake the custody of her children as their mother once again. By the request of the Forensic Psychiatry,the patient was evaluated in Tehran Psychiatric Institute. Upon implementation of a number of psychiatric interviews and completion of a battery of psycho- logical tests, the Institute declared that any intervention which can return the case to her original condition was accepted and encouraged.
    Findings
    The result of genotype evaluation of the case was 46 XX which is compatible with the female sex.Rorschach, MMPI, and MCMI-2 did not show any disorders, but indicated characteris- tics of dependent personality, need for dependency and attention seeking, self doubt, and a self critical attitude.
    Results
    Although the sex reassignment surgeries for the patients with primary diagnosis of gender identity disorder is the most effective therapeutic method, reviewing psychiatric evaluation of the case, approval of sex reassignment demands a more precise reassessment of the diagnostic criteria.
  • M. Khodayarifard , M.R. Mohammadi , Y. Abedini, M.A Page 12
    Objectives
    This project was to investigate the effectiveness of cognitive-behavioral therapy with emphasis on spiritualism in treatment of a 20 year old university student diagnosed with transsexual disorder.
    Method
    In 30 treatment sessions, once a week, methods and techniques of self-reassessment, prob- lem solving, positive attitude (individual and family), and spiritual-moral therapy was utilized.
    Findings
    The patient’s inclination for same sex preference was reduced; the level of his participa- tion in same sex activities was increased and he refrained from pursuing the sex change surgical operation.
    Results
    The pre-test, post-test, and a follow up assessment indicated the effectiveness of this method in treatment of transexualism.
  • M.Posht Mashhadi R.Yazdandoost , A.A.Asgharnejad , D.Moridpoor Page 22
    Objectives
    Present research based on cognitive- behavior theory aimed to investigate the efficacy of cognitive- behavior therapy (CBT) on perfectionism, need for approval, and affective, cognitive, and physical symptoms of depression in pain disorder patients.
    Method
    Using single case study design, 3 female patients afflicted with pain disorder were asse-ssed on stages at pre-test, mid- test, post-test, and one month later, as follow-up by Dysfunctional Attitudes Scale (perfectionism and need for approval subscales) and Beck Depression Inventory.
    Findings
    CBT was more efficacious in reduction of need for approval, and affective and physical symptoms of depression.
    Results
    The efficacy of CBT on perfectionism and need for approval was varied in pain disorder.
  • V. Ghaffari Saravi , M. Zarghmi , E. Ebrahimi Page 33
    Objectives
    Considering the high prevalence of thalassemia in Mazandaran province, this study evalu- ated the relationship between depression and major thalassemia.
    Method
    An anterograde cohort study was conducted on all thalassemic patients (86 girls and 79 boys) between the ages of 9 and 16 years old referred to Booali Sina Thalassemia Clinic.They were assessed by Children Depression Scale (CDS).
    Findings
    Level of depression was higher in thalassemic patients (14%) than in the control group (5.5%), even though the average score of depression in females of control group was higher than the thalasse- mic females.
    Results
    The prevalence of depression is remarkable in thalassemic patients.
  • M. Noori Khajavi , K.Holakoyie Page 41
    Objectives
    The aim of this study was to assess the correlation of parental loss in childhood and adole- scence with major depressive disorder in adulthood.
    Method
    This was a case-control and post hoc study of 64 patients diagnosed with major depressive disorder based on DSM-IV criteria.The control group was comprised of 68 patients,none diagnosed with depression. Both groups were selected from university hospitals of Tehran.
    Findings
    19 patients in the case group (29.7%) had experienced the loss of at least one parent before the age of eighteen,whereas seven patients in the control group (10.3%) had the same experience. In another words,the prevalence of parental loss before the age of eighteen years old was significant- ly more in the group with the diagnosis of major depressive disorder than the control group (P<0.05).
    Results
    There is a statistically significant correlation between parental loss in childhood and adole- scence with major depressive disorder in adulthood.
  • H.Abdolahi Sani , B.Daneshamooz Page 46
    Objectives
    The aim of this study was to compare the prevalence of minor physical anomalies in schizophrenic and physically ill patients.
    Method
    This was a case-control study.50 patients with the diagnosis of schizophrenia were com- pared with 50 physically ill patients on the basis of the prevalence of congenital anomalies.Selected in a three month period, the first group was comprised of patients in two psychiatric hospitals in Tehran. The physically ill patients were selected randomly from a general outpatient center during the same time in Tehran.Collection of data was completed by clinical examination,psychiatric interview, and a questionnaire.
    Findings
    The rate of minor congenital anomalies in schizophrenic patients was higher than the control group.Total scores were 258 and 143 respectively for the schizophrenic and the control groups; the average number of anomalies was 5.5 for each schizophrenic patient and 2.6 for each partici-pant in the control group.The most anomaly sited was the mouth area (25%) in schizophrenic pa-tients and the feet (25%) in control group. The complete cohesion of auricle to the face was the most frequently identified anomaly in both groups.Except for lax and soft auricle,on the whole, anomalies were more prevalent in schizophrenic patients than non psychotic ones;the commonness of anomalies was more in males than females in both groups.
    Results
    The prevalence of minor physical anomalies in schizophrenic patients was more than phy-sically ill patients.
  • E. Shirazi Page 51
    Objectives
    The aim of this project was to appraise the relation between pomp-time and psycho-logical states after coronary artery bypass graft (CABG).
    Method
    100 CABG patients (76 males, 24 females) were assessed by Symptom Check List 90-Revised (SCL-90-R) one week after the surgery. The patients were selected through convenient sampling available during December of 1998 from four heart hospitals (Shahid Rajaee, Khatamol- Anbia, Imam Khomeini, and Dr. Shariati). The relation between psychological states and duration of pomp-time were evaluated by t-test and simple analysis of variance.
    Findings
    There was a significant relation between the length of time connected to the pomp with both the GSI average of SCL-90-R and dimensions of depression, anxiety, and somatic complains.
    Results
    Pomp-time may have an impact on psychological states of patients after CABG.
  • A. Mojahed B. Birashk Page 60
    Objectives
    This project appraised behavioral patterns of children and mental health of parents in polygamous families.
    Method
    65 polygamous and 65 monogamous families from Saravan rural community were matched on factors such as having student child and place of residence.402 children in primary and guidance schools were evaluated by Rutter’s Questionnaire-Teacher Form and 325 of their parents were ass- essed by General Health Questionnaire (GHQ-24) and Davidian Screening Questionnaire-17. Data were processed by analysis of variance.
    Findings
    No significant difference was found in Rutter Questionnaire between the two groups on none of the variables of family type, sex, age, age of father, and number of children in the family. Comparison of GHQ-24 outcomes for both types of families showed that mental health of women in polygamous families was significantly worse than their own husbands and also that of the wives and husbands in the monogamous families. There was no significant difference in mental health of men in polygamous families, and men and women in monogamous families.
    Results
    Mental health of women in polygamous families is poorer than mental health of women in monogamous families.
  • H. Molavai , M. Movahedim., M. Bengar, M.A Page 68
    Objectives
    This project aimed to evaluate the correlation between mothers’ mental stress during pregnancy with birth effects.
    Method
    The subjects were 100 mothers (pregnant women from the city of Isfahan) and their newborns selected through random cluster multistage sampling.The correlation of the mothers’ mental stress during pregnancy was assessed with the newborns’ weight and height,Apgar scores at one and five minutes, size of the babies’ head circumferences, and the length of pregnancy obtained by Mater-nal Stress During Pregnancy and its Resources Questionnaire. Data related to birth effects were collected by Apgar Rating Scale and medical records of the mothers and their newborns. Multivari- ate analysis of variance (MANOVA) and Pearson correlation coefficient were used for statistical ana- lysis of data.
    Findings
    There is a significant correlation between mothers’ mental stress during pregnancy with newborns’ weight and height,Apgar’s score at one minute, size of the babies’ head circumferences, and the length of pregnancy.No significant correlation was obtained between mothers’ mental stress during pregnancy with Apgar’s score at five minute.
    Results
    Mothers’ mental stress during pregnancy is correlated with birth effects.
  • M. J. Hadianfard , H. Hadianfard Page 84
    Objectives
    This project assessed mental status of geriatric patients with chronic locomotor diseases and compared it with that of the control group.
    Method
    The experimental group comprised 60 geriatric outpatient clients (49 women and 11 men) afflicted with chronic locomotor diseases.They had been referred to Rehabilitation Outpatient Cli- nic of Shahid Faghihi Hospital in the city of Shiraz.Patients suspected of brain organic syndromes were removed from the study. Matched with the experimental group,the control group was com-posed of 60 normal geriatrics with no chronic locomotor diseases. SCL-90-R was used to evaluate the two groups.
    Findings
    SCL-90-R showed that the experimental group scored the highest in the following dimensions: Somatization, Paranoia, Depression, and Anxiety. There were significant differences across most scales between the experimental and control groups. Furthermore, the women’s scores in most scales were higher than the men’s. The outcome also indicated that there was not a significant difference across any of the scales throughout final decades of life.
    Results
    Health and mental status of geriatric patients with chronic locomotor diseases is poorer than that of the geriatrics with no such diseases.Psychological difficulties of women under study were more than the men. In view of the results of this project, it stands to reason that mental condition of these patients is considered in the formulation of treatment or rehabilitation services.