فهرست مطالب

روانپزشکی و روانشناسی بالینی ایران - سال دهم شماره 3 (پیاپی 39، زمستان 1384)

مجله روانپزشکی و روانشناسی بالینی ایران
سال دهم شماره 3 (پیاپی 39، زمستان 1384)

  • 292 صفحه، بهای روی جلد: 8,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1383/12/01
  • تعداد عناوین: 23
|
  • مقالات
  • رضا رادگودرزی، سید محمد اسعدی، سید علی احمدی ابهری صفحه 184
    هدف
    هدف از انجام این بررسی نشان دادن تاثیر باکلوفن در نگهداشتن معتادان مواد افیونی در درمان نگهدارنده و کاهش مصرف مواد افیونی و برتری آن بر دارونما است.
    روش
    در یک بررسی آزمایشی دوسوکور40 بیمار با تشخیص وابستگی به مواد افیونی (برپایه ی معیارهایDSM-IV) پس از دوره ی سم زدایی به تصادف در دو گروه جای داده شدند. در یک گروه، 20 نفر باکلوفن (60 میلی گرم روزانه در 3 دوز جداگانه) و در گروه دیگر 20 نفر دارونما، به مدت 12 هفته دریافت کردند. سنجه های اصلی شامل ماندن بیماران در درمان نگهدارنده و آزمایش های ادراری مثبت بودند. داده های پژوهش به کمک آزمون های آماری من- ویتنی و خی دو تحلیل گردید.
    یافته ها
    ماندن بیماران در درمان در گروه باکلوفن از گروه دارونما به طور معنی داری بیشتر بود. بیماران گروه باکلوفن کمتر از گروه دارونما، علایم ترک و افسردگی داشتند. دو گروه از نظر آزمایش های ادراری مثبت، شدت گرایش به مصرف مواد افیونی، عوارض جانبی دارویی و میانگین روزهای مصرف مواد افیونی و الکل در طی درمان تفاوت معنی داری نداشتند.
    نتیجه
    اثر بخشی باکلوفن از نظر ماندن بیماران در درمان و کاهش علایم ترک و افسردگی بر دارونما برتری چشم گیری دارد.
    کلیدواژگان: باکلوفن، وابستگی به مواد افیونی، درمان نگهدارنده
  • محسن حافظی، سید محمد اسعدی، عمران محمد رزاقی، آذرخش مکری صفحه 195
    هدف
    هدف از این پژوهش بررسی کارآیی تجویز یک روزه ی بوپرنورفین با دوز بالا در مقایسه با روش رایج آن بود.
    روش
    در یک بررسی دوسوکور 40 بیمار با تشخیص وابستگی به مواد افیونی (برپایه ی معیارهای DSM-IV) بستری و به تصادف در دو گروه جای داده شدند. 20 نفر 12 میلی گرم بوپرنورفین را طی یک روز به صورت عضلانی و در دوز های جداگانه دریافت کردند و 20 نفر دیگر این دارو را طی پنج روز به میزان رایج دریافت نمودند. میزان موفقیت در سم زدایی، روزهای ماندن در درمان، شدت علایم ذهنی ترک، شدت علایم عینی ترک، میزان میل به مصرف مواد، میزان مصرف دارو های کمکی، عوارض جانبی، میزان مثبت شدن تست ادراری برای مواد افیونی و سطوح آنزیم های کبدی مورد ارزیابی قرار گرفتند. داده های پژوهش به کمک آزمون های آماری خی دو، t، من- ویتنی و فیشر تحلیل گردیدند.
    یافته ها
    دو گروه در بیشتر متغیرها تفاوت معنی داری نداشتند. تفاوت دیده شده تنها در زمان بروز بیشترین علایم ترک بود که در گروه درمان یک روزه در آغاز سم زدایی و در گروه درمان پنج روزه در پایان دوره بروز نمود.
    نتیجه
    می توان از دوز بالا و یک روزه ی بوپرنورفین برای کوتاه نمودن دوره ی سم زدایی بهره گرفت، گر چه بررسی هایی با حجم نمونه ی بیشتر لازم است. با این حال، مصرف بوپرنورفین تزریقی به دلیل احتمال سوءمصرف و عوارض جدی در کار بالینی روزمره پیشنهاد نمی شود.
    کلیدواژگان: بوپرنورفین، وابستگی به مواد افیونی، سم زدایی
  • مهدی بدیعی، مهرداد افتخار صفحه 214
    هدف
    این بررسی با هدف مقایسه ی دو برنامه ی درمانی سم‎زدایی سریع (نالترکسون/کلونیدین) و سم زدایی مرسوم (کلونیدین) انجام شده است.
    روش
    این بررسی بر روی 54 نفر بیمار وابسته به مواد افیونی مراجعه کننده به درمانگاه مرکز آموزشی- درمانی روانپزشکی ایران که به تصادف در دو گروه جای داده شده بودند، انجام گردید. 28 نفر در گروه A (نالترکسون/کلونیدین) و 26 نفر در گروه B (کلونیدین) بررسی شدند. گردآوری داده ها به کمک مصاحبه ی بالینی بر پایه ی معیارهای تشخیصی DSM-IV و یک پرسش نامه ی ویژگی های جمعیت شناختی و الگوی مصرف مواد انجام شده است. برای بررسی آماری از آزمون های توصیفی، t و خی دو بهره گرفته شد.
    یافته ها
    این بررسی نشان داد که دو گروه ازنظر ویژگی های جمعیت شناختی، الگوی مصرف مواد و میزان ریزش در پی گیری یک ماهه همسان بودند. شدت علایم محرومیت در دو گروه یکسان و به طور کلی در سطح متوسط ارزیابی گردید. میزان تکمیل دوره ی درمان نیز در دو گروه تفاوتی نداشت (گروه A 94% و گروه B 96%)، اما مدت زمان بستری در گروه A به طور معنی‎داری کمتر از گروه B بود (پنج روز در برابر نه روز). عوارض جانبی شدید در دو گروه دیده نشد. از نظر میزان باقی ماندن در درمان و عود در پی گیری یک ماه پس از درمان دو گروه تفاوت معنی داری نداشتند. میزان عود پس از یک ماه در گروه A 50% و در گروه B 46% برآورد گردید.
    نتیجه
    با توجه به شدت علایم محرومیت در سطح متوسط، دوره ی کوتاه سم‎زدایی، نبود عوارض شدید و امکان شروع سریع درمان با نالترکسون برای درمان نگهدارنده، برنامه ی درمانی سم‎زدایی سریع با نالترکسون به همراه کلونیدین به عنوان روشی موثر پیشنهاد می‎گردد.
    کلیدواژگان: وابستگی به مواد افیونی، نالوکسون، نالترکسون، سم زدایی سریع
  • علیرضا غفاری نژاد، حسن ضیاءالدینی، آرش شهسواری پور صفحه 220
    هدف
    این پژوهش با هدف بررسی نقش داروی نالترکسون و ارتباط آن با عوامل جمعیت شناختی و روانشناختی در پیش گیری از عود در بیماران وابسته به مواد افیونی پس از مرحله ی سم زدایی انجام شده است.
    روش
    در این بررسی مقطعی 107 بیمار مرد وابسته به مواد افیونی که دوره ی سم زدایی را در بخش دوگانه ی بیمارستان شهید بهشتی کرمان گذرانده بودند، در زمینه ی مصرف نالترکسون آموزش دیدند و یک ماه و سه ماه پس از ترخیص از بیمارستان، به کمک تماس تلفنی درباره ی تداوم مصرف آن پی گیری شدند. ویژگی های جمعیت شناختی نمونه ی مورد بررسی به کمک یک پرسش نامه ی جمعیت شناختی و ویژگی های روان شناختی آنها به کمک پرسش نامه ی SCL-90-R پیش از آغاز علایم ترک بررسی شدند.
    یافته ها
    میانگین سنی بیماران مورد بررسی 86/7± 75/33 سال بود. با افزایش میزان تحصیلات، مدت زمان مصرف داروی نالترکسون نیز افزایش یافت. 1/27% بیماران کمتر از یک ماه، 8/59% یک ماه و 1/13% سه ماه کامل دارو را مصرف نمودند. همه ی مقیاس های آزمون SCL-90-R در بیماران گروه اول به طور معنی داری از دو گروه دیگر بیشتر بود.
    نتیجه
    تجویز نالترکسون برای بیماران تحصیل کرده سودمندتر است. همراه نمودن درمان دارویی با درمان های غیردارویی می تواند باعث افزایش زمان مصرف نالترکسون گردد
    کلیدواژگان: مواد افیونی، نالترکسون، درمان نگهدارنده، SCL، 90، R
  • شبنم نوحه سرا، مهدی نصر اصفهانی، عزیزه افخم ابراهیمی صفحه 227
    هدف
    در این پژوهش فراوانی مصرف مواد افیونی در بیماران بستری در یک بیمارستان عمومی در ایران بررسی شده است.
    روش
    این پژوهش از نوع توصیفی – مقطعی بود و در آن 494 بیمار بستری در دوازده بخش بیمارستان عمومی حضرت رسول اکرم (ص) که به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شده بودند، مورد بررسی قرار گرفتند. بخش های کودکان، اورژانس، ICU و CCU از پژوهش کنار گذاشته شدند. ابزار گردآوری داده ها یک پرسش نامه ی پژوهشگرساخته بود. داده ها به کمک روش های آمار توصیفی و آزمون آماری خی دو تحلیل گردید.
    یافته ها
    فراوانی طول عمر مصرف مواد افیونی 7/11% (9/10% مرد و 8/0 % زن) و فراوانی مصرف کنونی مواد افیونی 1/7% بود. بیشترین فراوانی مصرف مواد افیونی در بخش جراحی مغز و اعصاب (8/23%)، گروه سنی 44-30 سال (7/13%) و افراد با تحصیلات دبیرستانی (8/14%) دیده شد. 1/12% متاهل ها، 8/10% مجردها و 7/7% مطلقه ها مواد مصرف می کرده اند. الگوی مصرف روزانه شایع ترین الگوی مصرف مواد افیونی (3/48%) و شایع ترین روش مصرف، تدخینی (8/63%) بود.
    نتیجه
    این بررسی نشان داد که مصرف مواد افیونی در بیماران بستری در بیمارستان عمومی شایع است و بررسی های بیشتری در این زمینه ضروری به نظر می رسد.
    کلیدواژگان: مصرف مواد افیونی، بیمارستان عمومی، غربالگری
  • عزیزه افخم ابراهیمی، مهرداد افتخار، آرش وحدت صفحه 234
    هدف
    این بررسی با هدف تعیین فراوانی و شدت روان پریشی گرایی یا آسیب‎پذیری نسبت به روان پریشی در مصرف‎کنندگان حشیش انجام شده است.
    روش
    100 مصرف‎کننده ی حشیش (98 مرد و 2 زن) به روش نمونه گیری در دسترس برگزیده شدند و پرسش نامه ی شخصیت آیزنک را که بعد روان پریشی گرایی را افزون بر ابعاد روان نژندی گرایی و برون گرایی می‎سنجد اجرا نمودند. برخی ویژگی های جمعیت شناختی آزمودنی ها مانند سن، الگوی مصرف و به کار بردن سایر مواد نیز گرد‎آوری شدند. داده های پژوهش به کمک روش های آمار توصیفی تحلیل و ارایه گردید.
    یافته ها: این بررسی روان پریشی گرایی قابل توجه را در 50 درصد از افراد نمونه نشان داد. میانگین نمره ی روان پریشی گرایی به دست آمده در این پژوهش از عددی که آیزنک در جمعیت ایرانی گزارش نموده بود، بیشتر بود.
    نتیجه
    با توجه به داده های به دست آمده در زمینه ی مصرف حشیش و روان پریشی گرایی به نظر می‎رسد که حشیش می‎تواند اثرات روان شناختی نامطلوبی بر مصرف‎کنندگان سنگین این ماده بگذارد و به عنوان یک عامل خطرزا در بروز روان پریشی به شمار رود.
    کلیدواژگان: روان پریشی گرایی، حشیش، اسکیزوفرنیا
  • برداشت افراد سوءمصرف کننده ی مواد از الگوهای انضباطی والدین
    محمدعلی گودرزی، مینا زرنقاش، مریم زرنقاش صفحه 241
    هدف
    این پژوهش با هدف مقایسه ی برداشت افراد سوءمصرف کننده ی سیگار، تریاک و هرویین از شیوه های انضباطی والدین خود با افراد بهنجار انجام شده است.
    روش
    در این پژوهش به کمک یک شیوه ی گذشته نگر و مقایسه ای و با بهره گیری از پرسش نامه ی”محیط خانوادگی“، برداشت چهار گروه 30 نفره از آزمودنی ها (سوءمصرف کنندگان سیگار، تریاک، هرویین و افراد بهنجار) از شیوه های انضباطی والدین خود مورد بررسی قرار گرفته اند.
    یافته ها
    بر اساس نتایج به دست آمده، هر سه گروه سوءمصرف کننده ی مواد در روش انضباطی والدین خود بیشتر از افراد بهنجار عامل های”خشم و خشونت“و”طرد“و کمتر”ابراز محبت“و”مشارکت دادن در امور زندگی“را یادآور شدند. گروه های سوءمصرف کننده ی تریاک و هرویین نمره ای کمتر از گروه بهنجار در خرده مقیاس”حمایت عاطفی“و بیشتر از گروه یادشده در خرده مقیاس”نادیده گرفتن فرزند“به والدین خود دادند. گروه سوءمصرف کننده ی هرویین نسبت به سایر گروه ها نمره ی کمتری در خرده مقیاس”انضباط ملایم“به والدین خود دادند. هم چنین، یافته ها گویای آن بودند که الگوی انضباطی حاکم بر خانواده های افراد سوءمصرف کننده ی هرویین و تریاک روش خشونت آمیز و محدود کننده می باشد.
    نتیجه
    یافته ها نشان دهنده ی ارتباط روش انضباطی والدین و سوءمصرف مواد در فرزندان می باشد.
    کلیدواژگان: اعتیاد، سوء مصرف مواد، الگوهای انضباط، محیط خانواده، پرسش نامه ی محیط خانوادگی
  • سرور پرویزی، فضل الله احمدی، علیرضا نیکبخت نصر آبادی صفحه 250
    هدف
    هدف این پژوهش کیفی تبیین نظرات نوجوانان پیرامون سلامت و اعتیاد بوده است.
    روش
    41 نوجوان تهرانی (22 پسر، 19 دختر) 11 تا 19 ساله با استفاده از مصاحبه های باز و نیمه ساختار یافته مورد بررسی قرار گرفتند. این افراد با نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند. گفتگو با افراد مورد بررسی بر روی نوار صوتی ضبط و سپس دست نویس شد و برپایه ی روش آنالیز محتوایی مورد تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    تحلیل دست نوشته ها نشان داد که 87% افراد مورد بررسی، دوستی ها و ارتباط با دوستان و 15%، خانواده را دلیل رواج اعتیاد دانسته اند. رهایی از مشکلات و بی خیالی، احساس بزرگی و قدرت، جبران محدودیت های اجتماعی، نداشتن کار و تفریح، تمایل به هنجارشکنی و کنجکاوی نیز از دیگر دلایل مورد نظر نوجوانان مورد بررسی بود.
    نتیجه
    با توجه به اهمیت نوجوانان به عنوان آینده سازان و رواج مشکل اعتیاد، آگاهی از دیدگاه های این گروه آسیب پذیر در مورد ارتباط مفهوم سلامت با اعتیاد ضروری است و می تواند در زمینه ی برنامه ریزی های فرهنگی، بهداشتی، اجتماعی و برآورد نیازها و اولویت ها سودمند باشد.
    کلیدواژگان: اعتیاد، سیگار، الکل، نوجوان، پژوهش کیفی
  • منصوره فوادالدینی، آذرخش مکری، نرگس شفارودی صفحه 258
    هدف
    این پژوهش با هدف بررسی وضعیت مهارت های ارتباطی و تطابقی در معتادان مقیم مرکز اجتماع درمان مدار و ارتباط میان نمره ی مهارت های ارتباطی و نمره ی مهارت های تطابقی انجام شده است.
    روش
    در این بررسی توصیفی – تحلیلی، 25 نفر از معتادان مرد مقیم مرکز اجتماع درمان مدار تهران مورد بررسی قرار گرفتند. این افراد (سم زدایی شده) به کمک چک لیست عملکرد تطابقی که از سه مقوله ی”مقابله ی متمرکز بر حل مساله“،”مقابله ی متمرکز بر هیجان“و”مقابله ی کمتر موثر و غیرسودمند“تشکیل شده و آزمون ارزیابی مهارت های ارتباطی و تعاملی که به صورت مشاهده ای انجام شده است و شامل سه بخش «ویژگی های جسمانی»، «مبادله ی اطلاعات» و «روابط و مناسبات» می باشد، ارزیابی شدند. از روش آماری همبستگی پیرسون بهره گرفته شد.
    یافته ها
    این بررسی نشان داد که میانگین نمره ی مقابله ی متمرکز بر حل مساله، بالاتر از میانگین نمره ی مقابله ی متمرکز بر هیجان و مقابله ی کمتر موثر و غیرسودمند می باشد. میانگین نمره ی مهارت های ارتباطی بسیار بالابود. هم چنین رابطه ی معنی داری میان بخش های فهرست مهارت های تطابقی و آزمون ارزیابی مهارت های ارتباطی و تعاملی به دست نیامد.
    نتیجه گیری
    مهارت های ارتباطی در معتادان در سطح مناسب و قابل قبولی است و به نظر نمی رسد این گروه، هر چند که نماینده ی کاملی از جمعیت سوء مصرف کنندگان مواد مخدر نمی باشند، از نظر مهارت های ارتباطی دچار مشکلات مهمی باشند. این موضوع در برنامه ریزی محتوای آموزش مهارت های زندگی دارای اهمیت است و بهتر است برای این گروه از بیماران، شیوه های مناسب تری برای بهبود عملکرد تطابقی به کار گرفته شود.
    کلیدواژگان: اعتیاد، سوء مصرف مواد، حل مساله، مهارت های ارتباطی، مهارت های تطابقی
  • واژگان اندیشه و رفتار
    صفحه 265
  • گزارش علمی
  • پایان نامه ها
  • بررسی اثربخشی مداخلات روانی - تربیتی بر هوش هیجانی و سلامت روان دانش آموزان مقطع متوسطه شهر زاهدان
    علیرضا گنجعلی بنجار صفحه 269
  • بررسی اثر بخشی آموزش والدین بر کاهش مشکلات رفتاری کودکان مبتلا به ADHD
    غزاله زرگری نژاد صفحه 270
  • اخبار و گزارشها
  • درآمدی بر پیشگیری از مصرف مواد مخدر
    صفحه 271
  • تشکیل کارگاه آموزش مدرسان کارگاه های پیشگیری از اعتیاد دانشجویان
    صفحه 273
  • برگزاری کارگاه های پیشگیری از اعتیاد دانشجویی
    صفحه 273
  • برگزاری همایش سالیانه انجمن علمی روانپزشکان ایران
    صفحه 273
  • گزارشی کوتاه از گردهمایی به مناسبت سومین سالگرد درگذشت شادروانان دکتر داود شاه محمدی و هوشمند لایقی
    صفحه 274
  • گزارشی از انجمن حمایت و یاری آسیب دیدگان اجتماعی
    صفحه 275
  • کتاب های چاپ شده توسط واحد انتشارات انستیتو روانپزشکی تهران و مرکز تحقیقات بهداشت روان
    صفحه 275
  • برگزاری کارگاه یک روزه " مشورتی و هماهنگی داوران "
    صفحه 276
  • صفحه 279
|
  • R. Rad Goodarzi, S. M. Assadi, A. Ahmadi Abhari Page 184
    Objectives
    This project was aimed to evaluate the efficacy of baclofen in keeping opioid depen-dents in maintenance treatment and in reduction of their opioid use. It also assessed its superiority over placebo.
    Method
    In this double blind experimental study, 40 patients with the diagnosis of opioid depen-dence (DSM- IV based criteria) were inserted randomly in two groups following the detoxification phase. In one group, 20 patients took baclofen (60 mg daily in three divided doses) and in the other one, 20 patients took placebo for a total of 12 weeks. The primary measuring factors included reten- tion of patients in maintenance treatment and positive urine analysis. The project’s data were analy- zed via statistical Mann-Whitney and chi-square tests.
    Findings
    The retention of patients in treatment was significantly more in baclofen group than the placebo group. baclofen group patients exhibited less opioid withdrawal and depressive symptoms�than the placebo group. There were no significant differences between the two groups in terms of the rate of positive urine analysis, intensity of craving for opioid use, medication side effects, and the average days of opioid and alcohol consumption during treatment.
    Results
    baclofen is considerably superior to placebo in keeping the patients in treatment and also in reduction of opioid withdrawal and depressive symptoms.
    Keywords: baclofen, opioid dependence, maintenance treatment
  • M. Hafezi, S. M. Asaadi, O. M. Razzaghi, A. Mokri Page 195
    Objectives
    The efficacy of high doses of buprenorphine prescription in one day was compared with the usual method.
    Method
    In a double-blind trial, 40 patients with the diagnosis of opioid dependence (based on DSM- IV criteria) were randomly assigned into two groups. 20 patients received 12 mg of buprenorphine intramuscularly in divided doses during one day long 20 other patients were administered the usual decreasing doses of buprenorphine over five days. The followings were evaluated: success rate in detoxification, treatment retention in days, intensity of subjective withdrawal symptoms, intensity of objective withdrawal symptoms, level of drug craving, level of adjuvant drug use, drug side-effects, rate of positive urine tests for opioids, and levels of hepatic enzymes. Data were analyzed via statis- tical c2, t, Mann-Whitney, and Fisher tests.
    Findings
    There was no significant difference between the two groups across most variables. The only difference observed was when the most withdrawal symptoms were evident, which was in the initial part of detoxification for the one-day treatment group and also at the end of the period for the five-days treatment group.
    Results
    To shorten the detoxification period, the one-day and high doses of buprenorphine treatment can be beneficial even though further evaluations with a larger sample may be required. However, the use of injectable buprenorphine is not recommended in routine clinical practice, because of its possible abuse and serious side effects.
    Keywords: buprenorphine, opioid dependence, detoxification
  • M. M. Badiei, M. Eftekhar Page 214
    Objectives
    This project was conducted to compare two programs of treatment, the rapid (naltrexone/ clonidine) and the conventional (clonidine) detoxification.
    Method
    54 opioid dependent patients referred to the clinic of Iran Educational Psychiatric Center participated in the study they were randomly placed in two groups. 28 patients in group A (naltrexone/ clonidine) and 26 patients in group B (clonidine) were studied. Data were collected via clinical in- terview based on DSM-IV criteria and a questionnaire appraising demographic in- formation and drug use patterns. For statistical evaluations, descriptive tests, t-test, and c2 were used.
    Findings
    Both groups were similar in terms of demographic information, pattern of drug use, and the rate of attrition in the one-month follow up. The severity of withdrawal symptoms was the same in the two groups and assessed generally at the moderate level. There was no difference in the rate of treatment completion between the two groups (94% for group A and 96% for group B). However, the length of hospitalization was significantly lower in group A than group B (five days. vs. nine days). There were no major side effects observed in the two groups. There were no significant differ-rences in terms of maintaining in treatment and rate of relapse in the one month follow up. Relapse rates were 50% and 46% respectively in groups A and B.
    Results
    As an effective method, rapid detoxification with naltrexone combined with clonidine is recommended considering its moderate severity of withdrawal symptoms, short period of detoxi-fication, lack of severe adverse effects, as well as the possibility of rapid commencement of treat-ment with naltrexone for maintenance treatment.
    Keywords: clonidine, naltrexone, opioid dependence, rapid detoxification, addiction
  • A. Ghaffari Nejad, H. Ziaadini, A. Shahsavari Pour Page 220
    Objectives
    This project was conducted to appraise the role of naltrexone drug and its relation with the demographics and psychological factors in relapse prevention of opium addicts post the detoxi- fication phase.
    Method
    In this cross-sectional study, 107 male opium dependents who had received detoxifica-tion treatment at the dual diagnosis ward of Shahid Beheshti Hospital of Kerman were educated about naltrexone maintenance treatment. The continuum of naltrexone consumption by the subjects was followed up via telephone contacts one month and once again in three months after hospital discharge. Subject's demographic factors were evaluated by way of a demographic questionnaire and their psychological features were assessed by SCL-90-R questionnaire before the appearance of withdrawal symptoms.
    Findings
    The mean age of subjects was 33.75 ± 7.86 years. There was a positive correlation bet-ween patients’ level of education and the length of time subjects remained on naltrexone drug. 27.1% of subjects consumed the drug for less than a month 59.8% took it for one month, and 13.1% used it for three months. The first group scored significantly higher across all scales of SCL-90-R than the other two groups.
    Results
    Prescription of naltrexone is more beneficial for educated patients.Pharmacotherapy coupled with non-medicinal treatment may lengthen naltrexone maintenance treatment.
    Keywords: opioid, naltrexone, maintenance treatment, SCL, 90, R
  • Sh. Nohesara, M. Nasr Esfahani, A. Afkham Ebrahimi Page 227
    Objectives
    This project evaluated the prevalence of opioid use in hospitalized patients of a general hospital in Iran.
    Method
    In this cross-sectional study, 494 patients hospitalized at 12 wards of Rasoul-e-Akram Hospital were evaluated. They were selected through convenient sampling method. The pediatric, emergency, ICU, and CCU wards were excluded from this study. The instrument for collection of data was a researcher-constructed questionnaire. Data were analyzed via descriptive- statistical methods and c2.
    Findings
    The lifetime prevalence of opium use was 11.7% (10.9% male 0.8% female) and the pre- valence of current opium use was 7.1%. The highest frequency of opioid use was observed in the patients in neurosurgery ward (23.8%), in the age group of 30 to 44 years old range (13.7%), and with high school education (14.8%). 12.1% married, 10.8% single, and 7.7% divorced patients reported to have used opioid. The most common pattern of opioid use was daily (48.3%) and the most common method of use was through inhalation (63. 8%).
    Results
    Opioid use is pervasive in hospitalized patients at the general hospital further research is indispensable in this regard.
    Keywords: opioid use, general hospital, screening
  • A. Afkham Ebrahim, M. Eftekhar, A. Vahdat Page 234
    Objectives
    The aim of this project was to assess the frequency and intensity of psychoticism or psychotic liability in cannabis users.
    Method
    100 hashish consumers (98 males, 2 females) were selected via convenient sampling me- thod as the subjects of the study. They completed Eysenck Personality Questionnaire (EPQ) which measures the psychotic dimension in addition to neuroticism and extraversion. Some information on demographic characteristics such as age of the subjects, their pattern of consumption, and use of other substances were collected. Data were analyzed and presented by means of descriptive-statistical methods.
    Findings
    This study indicated the considerable psychoticism in 50% of the sample.The obtained mean score of psychoticism in this project was higher than the score, which Eysenck had reported for the Iranian population.
    Results
    Regarding the obtained data on cannabis use and psychoticism, it seems that cannabis may have adverse psychological effects on heavy users and can be considered as a risk factor for psy-chosis.
    Keywords: psychoticism, cannabis, schizophrenia
  • The Perceptions of Substance Abusers Regarding their Parental Discipline
    M. A. Goodarzi, Zarnaghash, M. Zarnaghash Page 241
    Objectives
    The aim of this project was to compare the perceptions of cigarettes, opium, and heroin abusers with those of non- abusers regarding their parental discipline.
    Method
    In this project, via Family Environmental Questionnaire (FEQ) the perceptions of four groups, each comprised of 30 subjects (substance abusers of cigarettes, opium, heroin, and non- abusers) about their parental discipline were evaluated by a retrospective and comparative method.�
    Findings
    In regards to their parental discipline, all three substance abuser groups as compared to the non- abusers rated higher on the subscales of "Aggression and Hostility" and "Rejection", yet rated lower on the subscales of "Expression of love" and "Take the participation of their child in life". The opium and heroin abusers rated their parents lower on the subscale of “Emotional support” and higher on the subscale of “Ignoring of the child” in comparison with the non- abuser subjects. The heroin abusers assigned lower scores to their parents on the subscale of “Moderate discipline” than the other groups. Moreover, the prevailing pattern of discipline in the families of opium and heroin abusers is that of hostility and controlling.
    Results
    There is a correlation between parental disciplinary method and substance abuse in children.
    Keywords: addiction, substance abuse, disciplinary pattern, family environment, Family Environmental Questionnaire
  • S. Parvizi, F. Ahmadi, A. R. Nikbakht Nasrabadi Page 250
    Objectives
    The aim of this qualitative project was to ascertain the adolescents’ perspectives re-garding health and addiction.
    Method
    41 adolescents from Tehran (22 males, 19 females) between 11 and 19 years of age were evaluated by way of open and semi-structured interviews. These subjects were selected by sampl-ing based on the project objectives. The interviews with the subjects were tape-recorded, then trans- cribed, and finally content analyzed.
    Findings
    87% of subjects under the study claimed friendships and connections with cohorts and 15% declared family as the reasons for the prevalence of addiction. Other reasons of the adole-scents were being relieved of problems and being carefree, feeling superior and powerful, compensat- ing for social restrictions, unemployment and lack of recreations, oppositional tendencies, and curiosity.
    Results
    Considering adolescents as builders of the future and also pervasiveness of addiction problem, attaining information is indispensable regarding the perspectives of this vulnerable group vis-à-vis the relation between the concept of health with addiction. This can be useful in cultural, health, and social program planning as well as need and priority assessments.
    Keywords: addiction, cigarettes, alcohol, adolescents, qualitative study
  • M. Foadodini, A. Mokri, N. Shafaroodi Page 258
    Objectives
    This project was conducted to appraise the communication and coping skills of sub-stance abusers residing at a therapeutic community center. It also evaluated the relation between the scores of communication skills and coping strategies.
    Method
    25 male substance abusers residing at a therapeutic community center in Tehran partici-pated in this descriptive-analytical study. These detoxified subjects were evaluated by two means, Coping Strategies Checklist consisting of problem-focused, emotion- focused, and low effective and uneffective copings the second mean was Assessment of Communication and Interactional Skills, an observational test composed of three sections of physical aspects, information exchange, and relationships. Data were analyzed by Pearson correlation coefficient.
    Findings
    The mean score of problem-focused coping strategy was higher than emotion-focused, and lower effective and uneffective coping scores. The mean score of communication skills was quite high. No significant relation was found between various sections of communication skills and coping strategies.
    Results
    The addicts’ communication skills are at an acceptable and appropriate level. Although this group is not a complete representative of substance abusers population, they do not seem to have significant difficulties in terms of communication skills. This is an important matter in planning the content of life skills training, and for this group, it is better to utilize more suitable methods to improve their coping strategies.
    Keywords: addiction, substance abuse, problem solving, communication skills, coping strategies