فهرست مطالب

روانپزشکی و روانشناسی بالینی ایران - سال یازدهم شماره 1 (پیاپی 40، بهار 1384)

مجله روانپزشکی و روانشناسی بالینی ایران
سال یازدهم شماره 1 (پیاپی 40، بهار 1384)

  • 136 صفحه، بهای روی جلد: 8,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1384/07/10
  • تعداد عناوین: 17
|
  • صفحه 3
  • مقالات
  • کیومرث فرد، مجتبی احسان منش صفحه 6
    مقدمه
    این بررسی با هدف تعیین علل ارجاع بیماران بستری در بخش های مختلف یک بیمارستان عمومی آموزشی به واحد مشاوره ی روانپزشکی، ویژگی های جمعیت شناختی آنان و تشخیص های عنوان شده از سوی روانپزشک مشاور انجام گردیده است.
    روش
    آزمودنی های پژوهش را 300 بیمار (126 مرد، 174 زن) ارجاع شده از 12 بخش بستری بیمارستان آموزشی حضرت رسول اکرم (ص) واقع در شهر تهران تشکیل داده اند که به صورت پیاپی طی مدت سه سال به واحد مشاوره ی روانپزشکی این بیمارستان ارجاع شده بودند. این افراد به کمک یک پرسش نامه ی جمعیت شناختی و مصاحبه ی بالینی روانپزشکی مورد ارزیابی قرار گرفتند. داده های پژوهش به کمک روش های آمار توصیفی تحلیل و ارایه گردیده است.
    یافته ها
    4/40% افراد مورد بررسی در گروه سنی 40- 18 سال قرار داشتند. یافته های پژوهش نشان داد که بیشترین درصد آزمودنی های پژوهش از بخش های داخلی (44%) ارجاع شده اند و پزشکان بیشترین درصد بیماران ارجاع شده را به منظور ارزیابی روانی (13%) و پس از آن به دلیل مصرف داروهای روان گردان (11%) ارجاع داده اند. در ارزیابی روانپزشک از وضعیت روانی بیماران ارجاع شده، بیشترین درصد مبتلا به اختلال های عاطفی (4/24%) و تطابق به بیماری جسمی (7/13%) بوده اند.
    نتیجه گیری
    مشکلات روانپزشکی در بخش های بستری این بیمارستان عمومی شایع است.
    کلیدواژگان: اختلال های روانپزشکی در بخش های بستری این بیمارستان عمومی شایع است
  • الهام شیرازی، رضا توکلیان. زهرا شهریور صفحه 15
    مقدمه
    این پژوهش با هدف بررسی اثر داروی فلوکستین بر اختلال بیش فعالی- کم توجهی (ADHD) در کودکان و نوجوانان انجام شده است.
    روش
    به روش کارآزمایی بالینی باز و با نمونه گیری در دسترس، 22 کودک و نوجوان 16-6 ساله که در شش ماهه ی دوم سال 1379 به یک درمانگاه روانپزشکی کودک و نوجوان مراجعه کرده و برپایه ی معاینه ی روانپزشک کودک و مصاحبه ی تشخیصی کودکان و نوجوانان (DICA) با معیارهای چهارمین تجدیدنظر کتابچه ی تشخیصی و آماری اختلال های روانی (DSM-IV) مبتلا بهADHD بودند و بیماری های همراه، عقب افتادگی ذهنی و مصرف داروی همراه نداشتند، به مدت 7 هفته با 20 میلی گرم فلوکستین در روز تحت درمان قرار گرفتند و به کمک سه مقیاس کانرز والدین(CPRS)، کانرز آموزگار(CTRS) و ارزیابی کلی کودکان(CGAS) پیش از درمان و پس از آن ارزیابی شدند. عوارض دارویی به کمک پرسشنامه ی عوارض داروها بررسی شد.
    یافته ها
    65% افراد بهبودی متوسط به بالا (بیش از 50% کاهش علایم) نشان دادند و در 86% افراد عارضه ای دیده نشد. 14% افراد عوارض خفیف تا متوسط نشان دادند که با ادامه ی مصرف دارو کاهش یافت.
    نتیجه گیری
    داروی فلوکستین در کودکان و نوجوانان به خوبی تحمل می شود و ممکن است در گروهی از مبتلایان بهADHD که نمی توانند داروهای دیگری را به کار برند، سودمند باشد.
    کلیدواژگان: اختلال بیش فعالی، کم توجهی، کارآزمایی بالینی، فلوکستین، مقیاس کانرز والدین، مقیاس کانرز آموزگار، مقیاس ارزیابی کلی کودکان
  • مرجان خسروپور، حمید اشکانی صفحه 24
    مقدمه
    این بررسی با هدف مقایسه ی بازداری نهفته در بیماران مبتلا به اسکیزوفرنیای حاد و بیماران مبتلا به اسکیزوفرنیا که علایم بیماری آنها با مصرف داروهای ضدپسیکوز کنترل گردیده، انجام شده است.
    روش
    بازداری نهفته از راه محرک های بینایی و شنوایی در سه گروه سنجیده شد؛ گروه اول (30 نفر) بیمارانی که در دوره ی حاد پسیکوز بودند و هنوز داروی ضدپسیکوز دریافت نکرده بودند، گروه دوم (35 نفر) بیمارانی که با مصرف این داروها علایمشان کنترل شده بود و گروه سوم (31 نفر) افراد بهنجاری که سابقه ی اسکیزوفرنیا نداشتند. در این بررسی شمار خطا در یادگیری به عنوان متغیر وابسته در نظر گرفته شد.
    یافته ها
    یافته ها نشان دادند که شمار خطا در بیماران مبتلا به اسکیزوفرنیا (چه آنهایی که در فاز حاد پسیکوز بودند و چه بیماران کنترل شده توسط دارو) به طور معنی داری بیشتر از گروه گواه بود. از سوی دیگر، تاثیر مورد انتظار بازداری نهفته در گروه بیماران کنترل شده دیده نشد.
    نتیجه گیری
    این پژوهش ارتباط پدیده ی بازداری نهفته با اسکیزوفرنیا را تایید نکرد. به نظر می رسد که آشنا نبودن بیماران با روش های آزمایش، نقش مهمی دراین امر داشته باشد
    کلیدواژگان: بازداری نهفته، اسکیزوفرنیا، یادگیری
  • حمیده عظیمی لولتی، ماه منیر دانش، سیدحمزه حسینی، علیرضا خلیلیان، مهران ضرغامی صفحه 31
    مقدمه
    این پژوهش با هدف تعیین میزان شیوع افسردگی پس از زایمان و برخی عوامل مرتبط با آن در زنان مراجعه کننده به مراکز بهداشتی- درمانی شهر ساری انجام شده است.
    روش
    این بررسی به روش توصیفی – تحلیلی با 422 نفر از زنان باردار در سه ماهه ی سوم، مراجعه کننده به واحدهای مراقبت های مادر و کودک 10 مرکز بهداشتی- درمانی شهر ساری از اسفند 1380 تا شهریور 1381 انجام شد. آزمودنی ها در مدت 8- 6 هفته پس از زایمان نیز پی گیری شدند. برای گردآوری داده ها پرسش نامه ای دارای چند بخش شامل مقیاس افسردگی پس از زایمان ادینبورگ، فرم کوتاه شده ی اضطراب موقعیتی اشپیل برگر، پرسش نامه ی سلامت عمومی و پرسش نامه ی ویژگی های جمعیت شناختی و اطلاعات مربوط به دوران بارداری به کار برده شد.
    یافته ها
    مقیاس ادینبورگ 22% (92 نفر) از زنان مورد بررسی را، 8- 6 هفته پس از زایمان افسرده نشان داد. 30% زنان مورد بررسی در سه ماهه ی سوم بارداری افسرده بودند. پرسش نامه ی سلامت عمومی 2/37% (157 نفر) از زنان مورد پژوهش را در سه ماهه ی سوم بارداری و 31% (132 نفر) را 8- 6 هفته پس از زایمان مشکوک به داشتن اختلال نشان داد. ارتباط معنی داری بین افسردگی پس از زایمان و رویدادهای فشارزای زندگی در طی یک سال اخیر، حمایت خانوادگی، وضعیت سلامت کودک، احساس توانایی مراقبت از کودک و وجود بیماری در زایمان کنونی دیده شد.
    نتیجه گیری
    شیوع افسردگی و اختلال های روانی در دوران بارداری، بالا است و پس از زایمان کاهش می یابد.
    کلیدواژگان: افسردگی پس از زایمان، اضطراب موقعیتی، سلامت روانی
  • حسین کاویانی صفحه 43
    مقدمه
    هدف این پژوهش، بررسی ارتباط میان کلی گرایی در بازخوانی از حافظه ی سرگذشتی در افراد افسرده و کارایی اندک در راهبردهای مسئله گشایی، بوده است.
    روش
    این بررسی، کاوشی است در یافته های چند بررسی پیشین که موضوع بازخوانی از حافظه ی سرگذشتی و فرآیند مسئله گشایی را در گروه های سالم (20= n)، افسرده ی بدون افکار خودکشی (انگاره ناپرداز خودکشی، 20= n)، افسرده ی دارای افکار خودکشی (انگاره پرداز خودکشی، 20= n) و افسرده ی اقدام کننده به خودکشی(20= n)، ارزیابی نموده اند. پی گیری روند تغییرات این جنبه های شناختی در پیوستار سالم- افسرده- انگاره پرداز خودکشی- اقدام کننده به خودکشی، و ارتباط احتمالی آنها، می تواند تصویر روشن تری در این زمینه ارایه دهد.
    یافته ها
    یافته ها نشان دادند که هرچند بین گروه های سالم و انگاره ناپرداز از یک سو و گروه های انگاره پرداز و اقدام کننده ی خودکشی از سوی دیگر، تفاوت معنی داری وجود دارد، لیکن تفاوت میان عملکرد انگاره پردازان و اقدام کنندگان خودکشی در آزمایه های بازخوانی سرگذشتی و راهبردهای مسئله گشایی ناچیز است.
    نتیجه گیری
    فزونی گرفتن میزان ناامیدی، با افزایش بیش- کلی گرایی در بازخوانی از حافظه ی سرگذشتی در پاسخ به محرک- واژه های خوشایند، همراه است
    کلیدواژگان: حافظه ی سرگذشتی، مسئله گشایی، بازخوانی از حافظه، افسردگی، خودکشی
  • کاربرد مقیاس مطلوبیت اجتماعی همراه با آزمون نئو برای گزینش کارکنان
    حسن حق شناس، محمدعلی اصغری مقدم، عزیزه اسدی مقدم صفحه 52
    مقدمه
    پژوهش حاضر با هدف ساخت و اعتباریابی مقیاس مطلوبیت اجتماعی (مقیاس دروغ سنجی) برای آزمون NEO PI-R اجرا گردید.
    روش
    22 عبارت برای سنجش مطلوبیت اجتماعی انتخاب گردید و در میان عبارات آزمون NEO PI-R قرار داده شد و بر روی 285 نفر جوینده ی کار اجرا گردید. با روش تحلیل عاملی 15پرسش برگزیده شدند. برپایه ی میانگین و انحراف معیار نمره های این مقیاس ها، آزمودنی ها در سه گروه جای داده شدند و نمره های آنها در شاخص ها و مقیاس های آزمون NEO PI-R با نمره های 79 آزمودنی غیرجویای کار مقایسه گردید.
    یافته ها
    کمترین تفاوت بین گروه ها مربوط به شاخص باز بودن و بیشترین تفاوت مربوط به شاخص وجدانی بودن بود. هم چنین گروه غیرجویای کار در زمینه ی نمره های بی ثباتی هیجانی و شاخص توافق با گروه دارای نمره ی پایین در مقیاس مطلوبیت اجتماعی تفاوت معنی دار نداشتند. افراد دارای نمره ی بالا در مقیاس مطلوبیت اجتماعی گرایش داشتند که از نظر هیجانی خود را باثبات تر و بیشتر وجدانی نشان دهند تا افراد دارای نمره ی پایین. هم چنین ضریب های همبستگی میان نمره های مقیاس مطلوبیت اجتماعی و نمره های شاخص ها و مقیاس ها برای گروه جویای کار نشان دهنده ی ارتباط معنی دار میان نمره های شاخص های برونگرایی و باز بودن به تجربه ها از یک سو و نمره های مقیاس مطلوبیت اجتماعی از سوی دیگر نبود، اما همبستگی میان سایر شاخص ها و مقیاس یاد شده معنی دار و مثبت بود.
    نتیجه گیری
    مقیاس مطلوبیت اجتماعی همراه با آزمون NEO PI-R می تواند میان افراد دارای انگیزه ی تحریف و افراد بدون انگیزه ی تحریف تفاوت نشان دهد. هم چنین در تفسیر نیمرخ افراد متمایل به تحریف می توان به نمره های شاخص های برونگرایی و بازبودن به تجربه ها اعتماد نمود اما در تفسیر بقیه ی شاخص ها بایستی احتیاط شود
    کلیدواژگان: مطلوبیت اجتماعی، گزینش کارکنان، آزمون شخصیتی نئو
  • مجید محمود علیلو، محمدکاظم عاطف وحید، سید اکبر بیانزاده، سید کاظم ملکوتی صفحه 62
    مقدمه
    هدف این پژوهش بررسی مشکلات حافظه ای افراد مبتلا به نوع وارسی اختلال وسواسی- اجباری از نظر حافظه ی رویدادی، سویمندی در حافظه و میزان اطمینان به حافظه است.
    روش
    60 فرد مبتلا به اختلال وسواسی- اجباری (30 وارسی کننده و 30 شستشو کننده) و 60 نفر به عنوان گروه گواه (30 نفر مبتلا به اختلال اضطراب منتشر و 30 نفر بهنجار) انتخاب شدند. گروه ها از نظر متغیرهای جمعیت شناختی با گروه وارسی کننده همتا شدند و از نظر نوع افکار و اعمال وسواسی- اجباری با استفاده از سیاهه ی وسواسی- اجباری مادزلی و مصاحبه ی تشخیصی بررسی شدند. حافظه ی آزمودنی ها به کمک دو فهرست از واژه ها (فهرست یادآوری و فهرست بازشناس اطمینان) که با بهره گیری رایانه ارایه می شد، بررسی گردید.
    یافته ها
    این بررسی نشان داد که گروه ها از نظر میزان یادآوری با یکدیگر تفاوتی ندارند. هم چنین وارسی کننده ها، شستشوکننده ها و مضطرب ها نسبت به یادآوری واژه های مرتبط با خطر و تهدید، سویمندی نشان دادند و افراد گروه وارسی کننده به صورت معنی دار اطمینان کمتری نسبت به حافظه ی خود نشان دادند. تلویحات نظری و عملی یافته ها مورد بررسی قرار گرفت.
    نتیجه گیری
    مشکلات حافظه ی بیماران وارسی کننده در چارچوب نظریه های روانشناختی به ویژه دیدگاه شناختی- رفتاری تبیین پذیر است.
    کلیدواژگان: اختلال وسواسی، اجباری، حافظه، شناختی، رفتاری، وارسی
  • سیدمهدی حسینی فرد، بهروز بیرشک، محمدکاظم عاطف وحید صفحه 71
    مقدمه
    هدف پژوهش حاضر تعیین میزان شیوع اختلال های روانی در دانش آموزان دبیرستانی شهرستان رفسنجان در سال تحصیلی 81-1380 و هم چنین بررسی ارتباط میان عوامل جمعیت شناختی با اختلال های روانی بود.
    روش
    در این بررسی از میان جمعیت دانش آموزان دبیرستانی شهرستان رفسنجان، 830 نفر به روش نمونه گیری خوشه ای- چند مرحله ای انتخاب و پرسش نامه ی SCL-90-R به عنوان ابزار بررسی سلامت روان و غربالگری اختلال های روانی بر روی آنها و سپس پرسش نامه فرم ثبت علایم برپایه ی ملاک های DSM-IV بر روی موارد مشکوک به بیماری توسط روانپزشک اجرا گردید. به منظور تعیین نمره ی برش پرسش نامه ی یادشده، 120 نفر (3 خوشه ی 40 نفری) توسط روانپزشک، مصاحبه و ارزیابی شدند. با توجه به نقطه ی برش 63، تعداد 176 نفر از 830 نمونه مورد ارزیابی نمره ای بالاتر از نمره ی برش به دست آوردند که از این تعداد 17 نفر بر اساس مصاحبه ی بالینی روانپزشک سالم تشخیص داده شدند و 21 نفر نیز با وجود چندین بار مراجعه امکان مصاحبه با آنها فراهم نگردید. از این رو با 138 نفر مصاحبه انجام شد و با تایید روانپزشک تشخیص گذاشته شد.
    یافته ها
    این پژوهش نشان داد که میزان شیوع کلی اختلال های روانی در نمونه ی مورد بررسی 6/16% (در دختران 6/21% و در پسران 6/10%) بوده است. اختلال های اضطرابی و خلقی با شیوع 4/8% و1/4% شایع ترین اختلال های روانی بودند.
    نتیجه گیری
    اختلال های روانی در دانش آموزان دبیرستانی شهرستان رفسنجان شایع است و بین متغیرهای جنس، سابقه ی اختلال روانی، طلاق، مصرف مواد در اعضای خانواده و نوع مسکن با اختلال های روانی دانش آموزان ارتباط معنی دار وجود دارد.
    کلیدواژگان: شیوع، اختلال روانی، دانش آموز، رفسنجان
  • مریم پوردهقان، علیرضا دانش، حبیب الله اسماعیلی صفحه 81
    مقدمه
    این پژوهش با هدف بررسی تاثیر شدت فشار شغلی بر تغییرات فشار خون در طی نوبت کاری پرستاران شاغل در بیمارستان های دانشگاه علوم پزشکی مشهد انجام گرفته است.
    روش
    در این پژوهش توصیفی- مقطعی 150 نفر از پرستاران دارای شرایط ورود به پژوهش به کمک نمونه گیری خوشه اییک مرحله ای انتخاب شدند و با بهره گیری از یک پرسش نامه ی دارای پرسش هایی درباره ی ویژگی های فردی و پرسش نامه ی سنجش شدت فشار شغلی و برگه ی یادداشت قد و وزن و سه نوبت فشار خون در طی یک نوبت کاری (اول، وسط و آخر آن) مورد بررسی قرار گرفتند.
    یافته ها
    78% افراد مورد بررسی زن و 80 % متاهل بودند. 89% آنان دارای مدرک کارشناسی بودند. 31% BMI بالای 25 داشتند. فشار شغلی با متغیرهای سن، وضعیت تاهل و بخش محل کار از نظر آماری رابطه ی معنی دار داشت. این بررسی نشان داد که فشار شغلی بر تفاوت فشار خون سیستولیک مراحل اول- دوم و دوم – سوم اثر دارد اما بر تفاوت دو به دوی فشارخون های دیاستولیک در سه نوبت اثر ندارد. مدل های خطی عمومی نشان داد از بین متغیرهای مداخله گر، کار کردن در بخش اورژانس با تفاوت فشار خون سیستولیک اول – دوم و متاهل یا مطلقه بودن با تفاوت فشار خون سیستولیک اول – سوم رابطه ی معنی دار آماری دارد.
    نتیجه گیری
    فشار شغلی پرستاران می تواند بر فشار خون سیستولیک آنها در طی نوبت کاری تاثیر داشته باشد.
    کلیدواژگان: فشار شغلی، فشار خون، پرستاران، استرس
  • طیبه شریفی، مهرناز مهرایی زاده هنرمند، حسین شکرکن صفحه 89
    مقدمه
    هدف این پژوهش، بررسی رابطه ی نگرش دینی با سلامت عمومی و شکیبایی دانشجویان بود.
    روش
    این بررس از نوع توصیفی است. آزمودنی های پژوهش 400 نفر از دانشجویان مقطع کارشناسی دانشگاه آزاد اسلامی واحد اهواز در سال تحصیلی 81-1380 بودند که با روش نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب گردیدند. برای گردآوری داده ها پرسش نامه های سنجه ی دینداری، سلامت عمومی (GHQ) و شکیبایی به کار گرفته شد. برای تحلیل داده ها از روش های آمار توصیفی، ضریب همبستگی پیرسون و ضریب همبستگی چندگانه بهره گرفته شد.
    یافته ها
    یافته های پژوهش نشان دادند که نگرش دینی با اختلال در سلامت عمومی رابطه ی منفی و با شکیبایی رابطه ی مثبت و معنی دار دارد. هم چنین ضریب رگرسیون نشان داد که از میان چهار بعد متغیر دینداری، بعد اعتقادی و بعد مناسکی بهترین پیش بینی کننده ها برای سلامت عمومی می باشند و بعد مناسکی بهترین پیش بینی کننده برای شکیبایی است.
    نتیجه گیری
    بین نگرش دینی و سلامت عمومی و شکیبایی رابطه ی معنی دار وجود دارد.
    کلیدواژگان: نگرش دینی، سلامت عمومی، شکیبایی
  • مقاله علمی کوتاه
  • فریبا یادگاری، اکبر دارویی، مرتضی فرازی، محمود علیپور حیدری صفحه 100
    مقدمه
    هدف پژوهش حاضر مقایسه ی نگرش ارتباطی کودکان عادی و لکنتی بوده است.
    روش
    بررسی حاضر از نوع توصیفی- مقطعی است. آزمودنی های عادی (312 نفر) به روش نمونه گیری خوشه ای- تصادفی از مدارس ابتدایی و راهنمایی دخترانه و پسرانه ی مناطق 3، 4، 6، 9 و 16 آموزش و پرورش تهران انتخاب شدند. آزمودنی های لکنتی همه ی دانش آموزان لکنتی بودند (48 نفر) که در همان مدارس تحصیل می کردند. سن آزمودنی های پژوهش 15-8 سال بود. نگرش ارتباطی دانش آموزان به کمک آزمون نگرش ارتباطی (CAT) سنجیده شد.
    یافته ها
    یافته ها نشان دادند که نمره های دو گروه از نظر نگرش ارتباطی تفاوت معنی دار دارند و افراد لکنتی بیش از افراد عادی دارای نگرش ارتباطی منفی هستند. در هر گروه، گروه های سنی مختلف تفاوت معنی داری با یکدیگر نشان ندادند.
    نتیجه گیری
    نگرش ارتباطی افراد لکنتی منفی تر از افراد عادی است.
    کلیدواژگان: نگرش ارتباطی، آزمون نگرش ارتباطی (CAT)، دانش آموزان، لکنت
  • واژگان اندیشه و رفتار
    صفحه 103
  • صفحه 104
  • صفحه 106
  • صفحه 121
|
  • K. Fard, M. Ehssanmanesh Page 6
    Introduction
    The aim of this study was to determine the reasons for ordering the psychiatric con- sultation for the inpatients of a teaching general hospital in Tehran, and evaluating the demographic information and type of diagnosis.
    Method
    In 3 years’ time, 300 inpatients (174 females) who were sequentially referred for a psychi- atric consultation from the twelve wards of Hazrat Rasoul Hospital in Tehran, were assessed by a demographic questionnaire and psychiatric interview.
    Results
    About 40% of referred patients aged 18-40 years. Statistical analysis revealed that the inter- nal medicine ward had the highest referral rate (44%). Two most common reasons for referral were general psychiatric assessment (13%) and evaluation of patients’ psychotropic medications usage (11%). The most common diagnoses were mood disorders (24.4%) and coping with an illness (13.7%).
    Conclusion
    Psychiatric problems were common in the different wards of this general hospital.
  • E. Shirazi, R. Tavakkolian, Z. Shahrivar Page 15
    Introduction
    This study was aimed to determine the efficacy of fluoxetine in treating attention-deficit hyperactivity disorder (ADHD) in children and adolescents.
    Method
    Twenty-two children and adolescents (6-16 years) diagnosed as having ADHD (excluding mental retardation, comorbid disorders, using concomitant medications) based on clinical psychi-atric evaluation, Diagnostic Interview for Children and Adolescents (DICA), and Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders-4th Edition (DSM-IV) were enrolled in an open clinical trial in a Child and Adolescent Psychiatric Clinic, 2000-2001. Fluoxetine was prescribed 20 mg a day for 7 weeks. The efficacy was assessed before and after treatment by means of three outcome mea- sures: Children Global Assessment Scale (CGAS), Conner's Parent Rating Scale (CPRS), Conners's Teacher Rating Scale (CTRS). The side effects were assessed using a questionnaire.
    Results
    Moderate to robust improvement (improvement >50%) were seen in 65%. Eighty-six percent reported no side effects. Mild to moderate side effects were experienced by 14% which dimi- nished with continuation of the medication.
    Conclusion
    Fluoxetine is well tolerated in children and adolescents and may be an alternative me- dication in ADHD patients who cannot take other medications.
  • M. Khosropoor, H. Ashkani Page 24
    Introduction
    This study was aimed to compare the latent inhibition mechanisms (LI) in patients at the acute phase of schizophrenia with the patients whose symptoms were controlled by antipsy- chotic medications.
    Method
    LI was evaluated using visual and auditory stimuli in three groups: The first group (n=30) included the patients at the acute psychotic phase that did not take any medication. The second group (n=35) were the patients whose symptoms were controlled by antipsychotic drugs. The third group (n=31) were normal controls with no history of schizophrenia. The error score in learning in the testing phase was regarded as a dependent variable.
    Results
    The error scores in schizophrenia patients (acute phase and stable patients) were signifi-cantly higher as compared to the control group. The expected effect of LI was not observed in stable schizophrenia patients.
    Conclusion
    Our results did not show an association between LI and the phases of schizophrenia. It seems that patient's unfamiliarity with the testing technology has influenced the findings.
  • H. Azimi Lolati, M. M. Danesh, S. H. Hosseini, A. Khalilian, M. Zarghami Page 31
    Introduction
    This study was aimed to determine the prevalence and pertaining contributors of postpartum depression (PD) in clients referring to the Health Care Centers in Sari city, Iran.
    Method
    422 pregnant women at their third trimester referred to ten antenatal care units from Feb. 2001 to Aug. 2002. Mothers were further followed up 6-8 weeks after childbirth. The data was collec- ted using Edinburgh Postpartum Depression Scale (EPDS), short form of Spielberger’s State Anxiety Inventory, General Health Questionnaire (GHQ-28) and a demographic questionnaire.
    Results
    According to the EPDS the prevalence of PD was 22% (n=92) during 6-8 weeks after de- livery. Also, 30% of the mothers were depressed during the third trimester of pregnancy. Based on the GHQ data analysis, 37% (n=157) and 31% (n=132) of the samples were suspected to have a psychiatric morbidity in the third trimester and 6-8 weeks postpartum, respectively. There was a significant relationship between postpartum depression and stressful life events, family support, baby’s health problems, perceived ability to nurse the baby, and the problems at delivery.
    Conclusion
    The prevalence of depression and psychiatric disorders are higher during pregnancy and decrease postpartum.
  • H. Kaviani Page 43
    Introduction
    This study aimed to determine the relationship between generality in retrieval from autobiographical memory in depressed patients and functional deficit in problem-solving strategies.
    Method
    This survey analyzed the findings of several previous studies that investigated the subject of retrieval from autobiographical memory and the process of problem-solving among four groups: Healthy (n=20), depressed without suicidal ideation (n=20), depressed with suicidal ideation (n=20), and depressed with suicidal attempt (n=20). In fact, investigating the specific details of the cognitive performance on the continuum of "healthy-depressed-suicidal ideator-suicidal attempter" can reveal a clear picture of the subject.
    Results
    Despite a significant difference between the performance of healthy and suicidal non-ideator groups on one hand, and the performance of suicidal ideator and suicide attempter groups on the other hand, this difference is minimal between the performance of suicidal ideators and suicidal attempters in retrieval from autobiographical memory and problem-solving strategies.
    Conclusion
    Increment in the level of hopelessness is directly associated with overgenerality in retrieval from autobiographical memory in response to desirable word-stimuli.
  • Application of Social Desirability Scale in Association with NEO Test for Personnel Selection
    H. Haghshenas *, M. A. Asghari Moghaddam, A. Asadi Moghaddam Page 52
    Introduction
    This study aimed to make and validate the Social Desirability scale (lie detecting scale) for NEO PI-R test.
    Method
    Twenty-two statements of Social desirability were selected and combined with the ori-ginal NEO PI-R test. The test was administered on 285 job applicants. After factor analysis, 15 statements were selected. The subjects were categorized into three groups based on the means and SD of the NEO PI-R scores and were compared with 79 incumbents as controls.
    Results
    The lowest intergroups difference was seen on Openness, and the most difference was seen on Conscientiousness.The incumbents’ scores on the Neuroticism and Agreeableness domains did not differ from the low scorers in Social Desirability. The high scorers on Social Desirability tended to show more stable and conscientious than the low scorers. There was no significant correla- tion between Social Desirability scores and Extroversion and Openness. However, other domains were significantly correlated with Social Desirability scores.
    Conclusion
    Social Desirability scale could differentiate between those who want to fake good and those who are honest in responding to NEO PI-R. The findings also revealed that in the profile of those who tend to fake good, Extroversion and Openness domain scores can be safely accepted while the other domain scores of these subjects must be interpreted with caution.
  • M. Mahmoud Aliloo, M. K. Atefvahid, S. A. Bayanzadeh, S. K. Malakouti Page 62
    Introduction
    The objective of this research was to determine memory problems (episodic memory, memory bias and memory confidence) in checking type obsessive-compulsive disorder (OCD).
    Method
    Sixty individuals with OCD (30 checking and 30 washing types) were selected, together with 60 control individuals (30 with generalized anxiety disorder and 30 normal). The groups matched the checking OCD group in demographic features and were assessed for obsession and compul-sion by the Maudsly Obsessive – Compulsive Inventory (MOCI) and diagnostic interview. Memory was assessed by two computer-based word lists (recalling list and recognition/confidence list).
    Results
    This study revealed no difference in the amount of recalling words among the groups. Checking OCD, washing OCD and generalized anxiety groups showed memory bias in recalling danger associated words. The checkers had significantly less memory confidence than any other groups. The theoretical and practical implications of the findings were also considered.
    Conclusion
    The memory problem in the checking type OCD could be described in the frame-work of psychological theories, particularly, with a cognitive-behavioral approach.
  • S. M. Hosseinifard, B. Birashk, M. K. Atefvahid Page 71
    Introduction
    The purpose of this study was to determine the prevalence of mental disorders among high school students in the city of Rafsanjan in the academic year 2001-2002, and to assess the re- lated demographic factors.
    Method
    830 students were selected through multistage cluster sampling and their mental health status was assessed by SCL-90-R and for suspicious cases of psychiatric disorders, the symptoms were recorded by a psychiatrist in a questionnaire according to DSM-IV. To determine the cut off point, 120 students (3 clusters, 40 students each) were evaluated and interviewed by a psychiatrist. Regarding the cut off point of 63, 176 students scored above the cut off point 17 were healthy according to clinical interview and 21 students dropped out regardless of several follow-ups. Thus, finally 138 students were interviewed and diagnosed by a psychiatrist.
    Results
    The overall prevalence of mental disorders was 16.6% (females 21.6%, males 10.6%). The most common mental disorders were anxiety and mood disorders (8.4% and 4.1%, respectively).
    Conclusion
    Mental disorders were common among high school students in Rafsanjan and there was a significant correlation between the prevalence of mental disorders and some demographic variables such as gender, family history of mental disorders, family history of divorce and drug abuse and type of residence.
  • M. Pourdehghan, A. Danesh, H. Esmaili Page 81
    Introduction
    The purpose of this study was to determine the effect of job strain intensity on blood pressure (BP) during nurse's work shifts in the hospitals of Mashad University of Medical Sciences.
    Method
    For this descriptive cross-sectional study,150 nurses who met the inclusion criteria were chosen by cluster sampling. A questionnaire was used to gather the data including personal charac- teristics, height, weight and intensity of job strain. Blood pressure was measured three times: in the beginning, middle and the end of the work shift.
    Results
    Women constituted 79% of the participants, and 80% were married. Eighty-nine percent of nurses had a Bachelor’s Degree, and 31% had BMI>25. There was a significant relationship between job strain and age, marital status and the hospital unit where they worked. The results imply the significant effect of job strain on the difference in first-second, and second-third systolic BP, but not on differences between diastolic BPs. General linear models indicate a significant relationship between working in emergency unit and first-second systolic BP variations. Marriage and divorce have significant relationship with the first-third systolic BP variations.
    Conclusion
    In this study job strain had a significant effect on nurses’ systolic BP at shift work.
  • T. Sharify, M. Mehrabizadeh Honarmand, H. Shokrkon Page 89
    Introduction
    The purpose of this research was to determine the relationship between religious attitude with general health and patience in university students.
    Method
    This descriptive study involved 400 B.A. students at Ahvaz Islamic Azad University in the academic year of 2001-2002. The participants were selected by simple random sampling. The subjects filled out the Questionnaire of Religiosity Assessment, General Health Questionnaire (GHQ) and Patience Questionnaire. Pearson correlation and multiple correlation coefficients were used for the data analysis.
    Results
    The results showed that the religious attitude had a negative correlation with disturbance of general health and a positive correlation with patience. Regression analysis showed that among the four different aspects of religiosity, faithfulness and ceremonial aspects were best predicators for general health and the ceremonial aspect was the best predicator for patience.
    Conclusion
    There was a significant relationship between religious attitude and general health and patience.