فهرست مطالب

روانپزشکی و روانشناسی بالینی ایران - سال یازدهم شماره 4 (پیاپی 43، زمستان 1384)

مجله روانپزشکی و روانشناسی بالینی ایران
سال یازدهم شماره 4 (پیاپی 43، زمستان 1384)

  • 120 صفحه، بهای روی جلد: 16,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1385/05/18
  • تعداد عناوین: 18
|
  • مقالات
  • محمدکاظم عاطف وحید، مهدی نصر اصفهانی، پریدخت فتح اللهی، سید محمدرضا شجاعی صفحه 371
    مقدمه
    پرسش نامه روانشناختی کالیفرنیا برای سنجش ویژگی های شخصیتی پایدار میان فردی یک جامعه بهنجار ساخته شده و برای پیش بینی پیشرفت تحصیلی، توانایی مدیریت، خلاقیت، ناسازگاری، بزهکاری و آسیب پذیری در برابر عوامل فشارزای محیطی در کشورهای مختلف، هنجاریابی و به کار برده شده است. هدف این پژوهش هنجاریابی این پرسش نامه برای جمعیت ایرانی بود.
    روش
    این بررسی از نوع هنجاریابی بوده پس از برگردان پرسش نامه به فارسی و انجام بررسی راهنما، فرم نهایی آن بر روی 1008 نفر (911 مرد، 97 زن) از کارکنان رده های مختلف یک وزارتخانه در 9 استان کشور که به صورت تصادفی- طبقه‎ای انتخاب شده بودند اجرا شد. میانگین سنی آزمودنی ها 7/40 سال (انحراف معیار 7/7) بود. بررسی پایایی پرسش نامه به کمک روش بازآزمایی و آلفای کرونباخ و روایی آن با بهره گیری از تحلیل عاملی انجام شد.
    یافته ها
    دامنه ضریب آلفا از 30/0 برای مقیاس زنانگی- مردانگی تا 83/0 برای مقیاس تحقق صفاتV3 به دست آمد. میانگین ضریب های به دست آمده 60/0 و ضریب آلفای کل آزمون 95/0 بود. دامنه ضریب های همبستگی پیرسون به روش بازآزمایی به فاصله دوهفته از 47/0 برای مقیاس هماهنگی عمومی تا 85/0 برای مقیاس خودکفایی در نوسان بود. در تحلیل عاملی سه عامل به دست آمد که کنترل، برونگرایی و انعطاف پذیری نام گذاری شد.
    نتیجه گیری
    پرسش نامه روانشناختی کالیفرنیا از پایایی و روایی قابل قبولی برای جمعیت ایرانی برخوردار است.
    کلیدواژگان: پرسش نامه روانشناختی کالیفرنیا، هنجاریابی، ایران
  • مرضیه عزیزیان، محمدرضا عابدی صفحه 379
    مقدمه
    تشخیص زودهنگام دانش آموزان نارساخوان نقش مهمی در پیش گیری از پیامدهای زیانبار آن دارد. این پژوهش با هدف ساخت، هنجاریابی و بررسی روایی و پایایی آزمون تشخیصی سطح خواندن برای دانش آموزان پایه سوم دبستان شهر اصفهان انجام شد.
    روش
    در این پژوهش 569 دانش آموز پایه سوم دبستان که به روش نمونه گیری تصادفی چندمرحله ای انتخاب شده بودند، بررسی شدند. آزمون تشخیصی سطح خواندن با 8 خرده آزمون و در سه زمینه درست خواندن، درک مطلب و آگاهی های واج شناختی، مهارت خواندن دانش آموزان را ارزیابی می کند. ابتدا آزمون در یک بررسی راهنما از نظر شاخص های روان سنجی تحلیل و اصلاح شد. سپس برای بررسی روایی آن، شیوه های بررسی همبستگی نمره های آزمون با معدل تحصیلی و هوشبهر، همبستگی نمره های خرده آزمون ها با یکدیگر، بررسی روند تغییر نمره های آزمون با بالارفتن پایه تحصیلی و بررسی تفاوت نمره های آزمون در دو گروه نارساخوان و عادی به کار برده شد و پایایی آن به روش بازآزمایی بررسی گردید.
    یافته ها
    بهترین خرده آزمون ها از نظر روایی به ترتیب شامل روخوانی، تکمیل جملات و تجانس می باشد و خرده آزمون های درک مطلب 1 ودرک مطلب 2 به ترتیب به عنوان ضعیف ترین خرده آزمون ها مشخص گردیدند. در بررسی پایایی خرده آزمون ها نیز خرده آزمون روخوانی از بیشترین و درک مطلب 1 از کمترین میزان پایایی برخوردار بود.
    نتیجه گیری
    آزمون تشخیصی سطح خواندن، ابزار مناسبی برای ارزیابی مهارت خواندن دانش آموزان پایه سوم دبستان است.
    کلیدواژگان: هنجاریابی، آزمون تشخیصی، خواندن
  • احمد معصومی، الهام شیرازی صفحه 388
    مقدمه
    از آن جا که اختلال های روانی پدر و مادر می توانند بر رفتار فرزندان تاثیر بگذارند، این پژوهش با هدف بررسی حالت های هیجانی- رفتاری فرزندان 16- 6ساله والدین مبتلا به اسکیزوفرنیا انجام شد.
    روش
    در این پژوهش به روش توصیفی و مقایسه‎ای و با نمونه‎گیری در دسترس، حالت های هیجانی و رفتاری 100 فرزند 16-6 ساله یکصد خانواده دارای یک والد مبتلا به اسکیزوفرنیا مراجعه کننده به درمانگاه روانپزشکی دو مرکز آموزشی- درمانی حضرت رسول اکرم (ص) و ایران، با دو مقیاس فهرست رفتاری کودکان (CBCL) و ارزیابی کلی کودکان (CGAS) بررسی شدند و با 100 فرزند 16-6 ساله یکصد خانواده دارای دو والد سالم که به درمانگاه دندانپزشکی همان مراکز مراجعه نموده بودند مقایسه شدند.
    یافته ها
    میانگین نمره های CBCL و CGAS دو گروه تفاوت معنی‎دار آماری داشتند.
    نتیجه گیری
    اسکیزوفرنیا در والدین می‎تواند بر حالت های هیجانی و رفتاری فرزندان اثر بگذارد.
    کلیدواژگان: اسکیزوفرنیا، والدین، فرزندان، فهرست رفتاری کودکان، مقیاس ارزیابی کلی کودکان
  • سیدکاظم ملکوتی، مرجان پشت مشهدی صفحه 396
    مقدمه
    نظر به تاثیر علایم اسکیزوفرنیا بر سلامت روانی مراقبان بیماران مزمن روانی و عوامل موثر بر آن، در این بررسی اثر کلوزاپین و ضدپسیکوزهای کلاسیک بر فشار و سلامت روانی مراقبان بررسی شده است.
    روش
    203 بیمار مبتلا به اسکیزوفرنیا و مراقبان آنها در یک بررسی گذشته نگر بررسی شدند. آزمودنی ها به روش پی در پی به بررسی وارد شدند. پرسش نامه های جمعیت شناختی و فشار مراقب (FBIS) و مقیاس توانبخشی و سلامت عمومی روی مراقبان اجرا شد. داده ها با روش های آماری خی دو، ضریب همبستگی، تحلیل رگرسیون و t تحلیل شدند.
    یافته ها
    بیماران تحت درمان با کلوزاپین را بیشتر مردان جوان، بیکار، با دفعات بستری بیشتر و سطح تحصیلات بالاتر تشکیل دادند. مراقبان آنها بیشتر از گروه والد بودند. همبستگی مثبتی میان فشار، سلامت روانی مراقب و علایم روانی بیمار دیده شد. علایم روانی به ویژه علایم منفی در گروه کلوزاپین شدت کمتری داشت، اما فشار و سلامت روانی مراقبان تفاوت معنی داری را نشان ندادند
    نتیجه گیری
    احتمالا کلوزاپین با کنترل بهتر علایم مثبت و منفی اسکیزوفرنیا، می تواند در کاهش فشار روانی مراقبان و حفظ سلامت روانی آنان موثر باشد.
    کلیدواژگان: اسکیزوفرنیا، مراقب، سلامت روانی، فشار روانی، ضد پسیکوز
  • شاهرخ امیری، سیدمحمدعلی قریشی زاده صفحه 407
    مقدمه
    نظر به اهمیت ویژگی های جمعیت شناختی و بالینی بیماران مبتلا به اختلال دوقطبی، در پیش آگهی و سیر این اختلال، پژوهش حاضر با هدف بررسی ارتباط تظاهرات بالینی اختلال دوقطبی I در فاز مانیا با ویژگی های جمعیت شناختی و برخی ویژگی های همه گیرشناختی انجام شد.
    روش
    در این پژوهش یکصد بیمار (65 مرد، 35 زن) بستری مبتلا به دوره مانیا، به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. برای تشخیص، مصاحبه بالینی بر پایه ملاک های تشخیصی DSM-IV-TR به کار برده شد. شدت بیماری بر پایه طول مدت بستری و نمره مقیاس ارزیابی عملکرد کلی (GAF) تعیین گردید. داده ها به کمک روش های آماری توصیفی، آزمون آماری تحلیل واریانس و آزمون t تحلیل شدند.
    یافته ها
    این بررسی شمار روزهای بستری در زنان (میانگین 7/44 روز) را بیشتر از مردان (میانگین 5/33 روز) نشان داد. هم چنین بین نمره GAF بیماران و شمار روزهای بستری همبستگی معکوس دیده شد.
    نتیجه گیری
    میانگین روزهای بستری بیمارستانی زنان مبتلا به اختلال مانیک بیشتر از مردان بود. هر اندازه نمره GAF بیماران در هنگام بستری شدن کمتر باشد، شمار روزهای بستری بیمارستانی آنها بیشتر خواهد بود.
    کلیدواژگان: مانیا، اشکال بالینی، ویژگی های جمعیت شناختی، تظاهرات بالینی
  • سید امیر حسین توکلی، مریم رسولیان، مهدی قدری گلستانی صفحه 413
    مقدمه
    زنده بودن شماری از اعضای بدن فرد فوت شده به دلیل مرگ مغزی، شاید خانواده وی را در پذیرش فوت و گذار از مرحله انکار سوگ دچار مشکل نماید. از این رو پژوهش حاضر با هدف مقایسه افسردگی در دو گروه بستگان افراد دچار مرگ مغزی (اهداکننده و غیراهداکننده اعضا) و شاخص‎های رضایت مندی آنها از نظام درمانی انجام شد.
    روش
    این پژوهش از نوع توصیفی– مقطعی است، آزمودنی ها، بستگان درجه اول افراد فوت شده مرگ مغزی بودند. 54 نفر از 27 خانواده اهداکننده و 104 نفر از 58 خانواده غیر اهداکننده به روش نمونه گیری در دسترس در پژوهش شرکت کردند. این افراد یکی از بستگان درجه اول خود را طی سال های 1380 و 1381 در استان تهران، به دنبال مرگ مغزی از دست داده بودند. برای گردآوری داده ها پرسش نامه ویژگی های جمعیت شناختی و پرسش نامه افسردگی بک به کار برده شد. داده ها به کمک روش های آمار توصیفی تحلیل گردیدند.
    یافته ها: در 4/20% افراد خانواده های اهداکننده و 3/17% افراد خانواده های غیر اهداکننده افسردگی دیده شد اما تفاوت این دو از نظر آماری معنی دار نبود. مقایسه میزان افسردگی والدین اهداکننده و والدین غیراهداکننده هم چنین همسران و فرزندان دو گروه تفاوت معنی دار نشان نداد، لیکن بستگان اهداکننده، پدیده اهدای اعضا را در کاهش غم از دست دادن متوفی در 66% موارد کاملا و در 32% موارد تا اندازه ای موثر می دانند.
    نتیجه گیری
    اهداکنندگی بر میزان افسردگی بعدی و سیر سوگواری بستگان فوت شدگان مرگ مغزی تاثیری ندارد.
    کلیدواژگان: اهدای عضو، مرگ مغزی، افسردگی، سوگواری، خانواده
  • حسن ضیاء الدینی، ناهید شفیع زاده صفحه 419
    مقدمه
    نظر به پیامدهای زیانبار بیش فعالی در زندگی اجتماعی و فردی، این پژوهش با هدف همه گیرشناسی اختلال بیش فعالی و اختلال سلوک در کودکان دبستانی 7 تا 11 ساله شهرستان سیرجان انجام شد.
    روش
    این پژوهش از نوع توصیفی- مقطعی و جامعه پژوهش، دانش آموزان مقطع ابتدایی شهر سیرجان در سال تحصیلی 79-1378بودند. آزمودنی ها را 322 پسر و 334 دختر تشکیل دادند. نمونه گیری به روش خوشه ای- تصادفی انجام شد. داده ها به کمک پرسش نامه راتر گردآوری و به کمک آزمون آماری2c، تحلیل واریانس و آزمون t تحلیل شدند.
    یافته ها
    اختلال بیش فعالی با کمبود توجه در هر دو پرسش نامه آموزگار و پرسش نامه والدین در پسران 6/8% و در دختران 78/7% بود. پرسش نامه والدین راتر میزان اختلال سلوک را در دختران 7/8% و در پسران 1/13% نشان داد. تفاوت میزان شیوع در دو جنس از نظر آماری معنی دار بود. نتایج به دست آمده از پرسش نامه آموزگار نیز میزان اختلال سلوک را در دختران 5/19% و در پسران 3/29% نشان داد.
    نتیجه گیری
    به طور کلی میزان شیوع اختلال بیش فعالی با کمبود توجه و اختلال سلوک در دانش آموزان دبستانی مورد بررسی بالاست و با یافته های سایر بررسی ها هم سویی دارد.
    کلیدواژگان: همه گیر شناسی، اختلال سلوک، اختلال بیش فعالی با کمبود توجه، پرسش نامه راتر، ایران
  • مریم نوروزیان، سیدوحید شریعت، سید محمد اسعدی، امید یحیی زاده، مهدی پاکروان نژاد، شاهرخ آقایان صفحه 426
    مقدمه
    نظر به اهمیت رابطه اختلال های رفتاری با اختلال های مغزی در این بررسی فراوانی نرم نشانه های عصبی (NSS) و حوزه های گوناگون آن در مردان زندانی و گروهی از مردان غیر زندانی مقایسه شده است.
    روش
    در یک بررسی مقطعی- توصیفی 351 مرد زندانی (شامل 54 مورد جرایم مالی، 74 مورد جرایم خشن، 71 مورد جرایم غیر خشن، 72 مورد جرایم مربوط به اعتیاد و 80 مورد جرایم منکراتی) به تصادف انتخاب شده، به کمک پرسش نامه ویژگی های جمعیت شناختی و مقیاس ارزیابی عصبی با 80 نفر مرد غیر زندانی از نظر نرم نشانه های عصبی مقایسه شدند.
    یافته ها: نمره کل NSS در گروه زندانی بیشتر از گروه غیر زندانی بود. این تفاوت بیشتر در زیرمقیاس های تمامیت حسی، حرکات چشم و بازتاب گلابلا دیده شد. زیرگروه های غیر خشن، اعتیاد و مالی بیشترین، و زیرگروه خشن کمترین تفاوت را با گروه غیر زندانی داشتند.
    نتیجه گیری
    نمی‎توان انتظار الگوی ثابتی از رابطه NSS و نوع جرم در جوامع مختلف داشت.
    کلیدواژگان: نرم نشانه های عصبی، زندانی، جرم، دست برتری
  • احمد حاجبی، میترا حکیم شوشتری، نیلوفر خواجه الدین صفحه 435
    مقدمه
    به دلیل عوارض جانبی داروها و تاثیر کوتاه مدت دارودرمانی در درمان اختلال بیش فعالی با کمبود توجه(ADHD) این بررسی با هدف تعیین اثربخشی آموزش مدیریت رفتاری به والدین کودکان پیش دبستانی مبتلا به اختلال یادشده در کاهش علایم بیماری انجام شده است.
    روش
    این بررسی از آبان 1381 تا شهریور 1382 در درمانگاه کودکان بیمارستان روانپزشکی ایران انجام شد. 18 کودک پیش دبستانی (12 پسر، 6 دختر) مبتلا به ADHD با روش نمونه‎گیری در دسترس انتخاب شدند و به کمک مقیاس های اندازه‎گیری کانرز والدین و رابطه والد- کودک پیش از آموزش و پس از آن ارزیابی شدند. داده های گردآوری شده به کمک آزمون آماری t تحلیل گردیدند.
    یافته ها
    نمره های مقیاس ارزیابی کانرز والدین و آزمون تعامل والد – کودک پیش از آموزش مدیریت رفتاری والدین و پس از آن تفاوت معنی‎داری را نشان دادند.
    نتیجه گیری
    آموزش مدیریت رفتاری والدین می‎تواند در بهبود علایم کودکان پیش دبستانی مبتلا به ADHD موثر باشد.
    کلیدواژگان: آموزش مدیریت رفتاری والدین، اختلال بیش فعالی با کمبود توجه، مقیاس اندازه گیری کانرز والدین، مقیاس رابطه والد، کودک
  • فیروزه رضایی کارگر، سهیلا کربندی، حسین حسن آبادی، حبیب الله اسماعیلی صفحه 441
    مقدمه
    پیروی از دستورات درمانی می تواند بهبود و یا ناتوانی بیماران را در پی داشته، بر دستاوردهای درمانی تاثیر بگذارد. پژوهش حاضر با هدف تعیین ارتباط نوع شخصیت، با میزان پیروی از رژیم های توصیه شده درمانی در بیماران دیابتی نوع دو مراجعه کننده به مرکز تحقیقات دیابت استان خراسان انجام شد.
    روش
    250 بیمار دیابتی مصرف کننده قرص یا قرص و انسولین به روش نمونه گیری در دسترس و مبتنی بر هدف انتخاب شدند و به کمک یک پرسش نامه جمعیت شناختی و اطلاعات همراه با مصاحبه، پرسش نامه NEO-FF1، پرسش نامه میزان پیروی و پرسش نامه فعالیت های بیماران دیابتی مورد سنجش قرار گرفتند. داده های گردآوری شده به کمک تحلیل واریانس یک طرفه، ضریب همبستگی و مدل خطی عمومی تحلیل گردیدند.
    یافته ها
    روان رنجوری ارتباط منفی، اما غیر معنی دار با پیروی داشت. هم چنین بین برون گرایی و وجدان گرایی با پیروی، ارتباط مثبت معنی دار به دست آمد. آزمون مدل خطی عمومی پس از حذف اثر برخی متغیرهای کیفی و کمی مهم نشان داد که برون گرایی و حمایت اجتماعی دارای بیشترین اثر می باشند.
    نتیجه گیری
    ویژگی های شخصیتی می توانند بر میزان پیروی بیماران اثر بگذارند. با افزایش یا کاهش برون گرایی، پیروی نیز افزایش یا کاهش می یابد. هم چنین برون گرایی و حمایت اجتماعی بیش از سایر عوامل، بر پیروی تاثیر می گذارند.
    کلیدواژگان: شخصیت، پیروی، باورهای بهداشتی، دیابت قندی، neo، ff1
  • میرمنصور میرصمدی، اعظم جعفرپور صفحه 449
    مقدمه
    به دلیل آثار زیانبار استرس ناشی از کار در مدیران مراکز بهداشتی- درمانی، این پژوهش با هدف بررسی عوامل استرس زا در مدیران مراکز درمانی دولتی شهر تهران انجام شده است.
    روش
    این بررسی از نوع توصیفی- مقطعی بوده و با کمک پرسش نامه لوتانز انجام شده است. آزمودنی های پژوهش 92 مدیر مراکز درمانی دولتی در تهران بودند که دربرگیرنده همه مدیران مراکز یادشده که حاضر به تکمیل پرسش نامه شدند. داده های گردآوری شده به کمک روش های آماری توصیفی تحلیل گردیدند.
    یافته ها
    عامل احساس مسئولیت بیش از حد از مهم ترین عوامل شخصی استرس زا، عامل مشکلات مربوط به گرانی، تورم و هزینه زندگی از مهم ترین عوامل خانوادگی ایجاد کننده استرس، عامل کمبود بودجه و امکانات و تجهیزات مرکز درمانی از مهم ترین عوامل شغلی و محیط کار استرس زا و عوامل آلودگی های زیست محیطی و ناآگاهی مراجعین نسبت به معیارهای اجتماعی، فرهنگی و اقتصادی از مهمترین عوامل اجتماعی و فرهنگی و اقتصادی استرس زا در مدیران مراکز درمانی مورد بررسی بودند.
    نتیجه گیری
    مهم ترین عوامل ایجاد کننده استرس در مدیران مراکز درمانی کمبود بودجه، امکانات و تجهیزات بود.
    کلیدواژگان: استرس، مدیران مراکز درمانی، سلامت جامعه
  • جعفر عسکری صفحه 455
    مقدمه
    این پژوهش برای بررسی مهم ترین منابع صدمات انگیزشی در دانشجویان دانشگاه انجام شده است.
    روش
    272 دانشجو (124 پسر و 148 دختر) 18 تا 25 ساله از دانشکده های مختلف دانشگاه علوم پزشکی شهید صدوقی یزد بررسی شدند. پرسش نامه به کار برده شده دربرگیرنده نمونه ای از چهار دسته عوامل انگیزشی شامل انگیزه های اولیه و ثانویه فیزیولوژیک، انگیزه های رشد روانی- اجتماعی، انگیزه های معنوی و انگیزه های مبتنی بر نیازهای آموزشی می باشد. داده های به دست آمده با روش رتبه بندی میانگین ها و تحلیل واریانس تحلیل گردیدند.
    یافته ها
    این بررسی نشان داد که برآورده نشدن مناسب نیازهای اولیه و ثانویه فیزیولوژیک یعنی دستیابی به امکانات رفاهی، شغل و درآمد مناسب درآینده و هم چنین عدم رضایت دانشجویان از امکانات و سطح آموزشی حال حاضر دانشگاه به طور یکسان در کل گروه ها باعث صدمات انگیزشی چشم گیر شده است.
    نتیجه گیری
    صدمات انگیزشی ممکن است باعث نوعی بدبینی، اضطراب و افسردگی و از سوی دیگر منجر به افت عملکرد تحصیلی دانشجویان شود.
    کلیدواژگان: انگیزه، صدمات انگیزشی، دانشجویان، بهداشت روان
  • مقاله علمی کوتاه
  • حسین نامدار، حسین ابراهیمی، مهین یزدانی، عبدالرسول صفاییان صفحه 463
    مقدمه
    این پژوهش با هدف بررسی عوامل موثر در عدم پذیرش رژیم دارویی در بیماران مبتلا به اسکیزوفرنیا از دیدگاه پرستاران، بیماران و خانواده آنان انجام شد.
    روش
    در این پژوهش توصیفی- مقایسه ای 60 بیمار، 60 نفر از اعضای خانواده آنان و 33 پرستار به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. ابزارگردآوری داده ها، پرسش نامه ای بر پایه الگوی باور بهداشتی بود. تحلیل داده ها به کمک روش های آمار توصیفی، آزمون تحلیل واریانس یک طرفه و شفه انجام شد.
    یافته ها
    این بررسی نشان داد که میانگین درک فردی از استعداد به بیماری، شدت بیماری و فواید رژیم دارویی در پرستاران بالاتر از بیماران و خانواده آنان و میانگین درک فردی از موانع پذیرش رژیم دارویی در خانواده بیماران بالاتر از بیماران و پرستاران می باشد. تفاوت معنی دار آماری در میانگین درک فردی از موارد یاد شده بین پرستاران و بیماران و بین بیماران و خانواده آنان وجود داشت ولی بین پرستاران و خانواده بیماران این تفاوت معنی دار نبود.
    نتیجه گیری
    درک بیماران مبتلا به اسکیزوفرنیا از شدت بیماری خود بر پذیرش رژیم دارویی تاثیر دارد.
    کلیدواژگان: عدم پذیرش، اسکیزوفرنیا، پرستار، خانواده
  • فاطمه بهرامی صفحه 467
    مقدمه
    این پژوهش با هدف بررسی تاثیر آموزش مهارت حل مساله بر کاهش پرخاشگری دختران دانش آموز انجام شده است.
    روش
    این بررسی بر روی 120 دانش آموز دختر دوم دبیرستان در دو گروه آزمایشی و دو گروه گواه (هر گروه 30 نفر) با بهره گیری از آزمون تفکر منظم و معطوف به هدف، مقیاس انحراف شخصیت و یک پرسش نامه ویژگی های جمعیت شناختی اجرا شد. دو گروه آزمایشی طی 10 جلسه در مدت دو ماه از آموزش مهارت حل مساله برخوردار شدند. داده های پژوهش به کمک تحلیل واریانس و آزمون آماری t تحلیل گردیدند.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که میانگین نمره های پرخاشگری پس آزمون گروه اول آزمایشی نسبت به میانگین نمره های پیش آزمون همان گروه کاهش یافته است. هم چنین کاهش آشکاری بین واریانس گروه های اول و دوم پس از آموزش گروه های گواه دیده شد.
    نتیجه گیری
    آموزش مهارت حل مساله، پرخاشگری دختران را کاهش می دهد.
    کلیدواژگان: درمان شناختی، رفتاری، پرخاشگری، دانش آموزان، آموزش مهارت حل مساله
  • صفحه 470
  • صفحه 471
  • صفحه 475
|
  • M.K. Atef-Vahid, M. Nasr-Esfahani, P. Fattolahi, M.R. Shojaie Page 371
    Introduction
    The California Psychological Inventory was developed for assessing personality characteristics of a normal population. This instrument has been standardized in different count- ries and has been used to assess academic success, managerial skills, creativity, maladjust-ment, antisocial behavior, and vulnerability to situational stress. The aim of this study was to standardize this questionnaire for the Iranian population.
    Method
    This study was of standardization type. After translation into Farsi and back trans-lation, the final form was prepared and administered to 1008 subjects (911 males, 97 females) who were selected via random stratified sampling procedure from the sites of a government department in nine provinces. The mean age of the subjects was 40.7 (S.D. 7.7) Cronbach’s alpha procedure and test-retest method was used to assess the reliability, and factor analysis was utilized to determine the validity of the questionnaire.
    Results
    The alpha coefficients for the questionnaire ranged from 0.30 for the F/M scale to 0.83 for the V3 scale with a median of 0.60. The overall alpha coefficient for the whole ques-tionnaire was 0.95. The Pearson correlation coefficient for the test-retest on 50 subjects after two weeks ranged from 0.47 for communality to 0.85 for independence scales. The factor analysis revealed three factors which were named Control, Extroversion, and Flexibility.
    Conclusion
    The Persian version of the California Psychological Inventory has acceptable reli- ability and validity for the Iranian sample.
  • M. Azizian, M.R. Abedi Page 379
    Introduction
    Early diagnosis of school children with dyslexia has an important role in the pre- vention of its harmful consequences. This research was carried out with the aim of construc-tion, standardization and the assessment of the validity and reliability of reading level diagnostic test for third grade primary school children in the city of Isfahan.
    Method
    Five hundred sixty nine third grade primary school children who were recruited using multi-stage random sampling method, were examined in this study. Reading level diagnostic test includes six subtests and assesses school children with regard to correct reading, comprehen-sion and phonological awareness. First, in a pilot study the questions included in the test were analyzed and corrected according to psychometric standards. Then, to assess the validity of the test, the correlation of test scores with the average grade and IQ, the correlation of the subtest scores with each other, the assessment of change in test scores along with the rise in the level of education, and the assessment of the difference in test scores between the dyslexic and the nor- mal group was used, and also test-retest reliability was assessed.
    Results
    The best subtests with regard to validity include oral reading, sentence completion and homogeneity, and the subtests comprehension 1 and comprehension 2 were the weakest in this regard. Also, in the assessment of the reliability of the subtests, oral reading subtest had the high- est, and comprehension 1 had the lowest reliability.
    Conclusion
    Reading level diagnostic test is an appropriate tool for the assessment of reading skills in third grade primary school children.
  • A. Masoumi, E. Shirazi Page 388
    Introduction
    In view of the fact that psychiatric disorders of parents can affect the behavior of their offspring, this study was carried out to assess the emotional and behavioral status of 6-16 year old offspring of patients with schizophrenia.
    Method
    In an observational comparative study, using convenience sampling, the emotional and behavioral status of 100, 6-16 year old offspring from one hundred families with one schizo-phrenic parent, referred to psychiatric clinic of Iran and Hazrat Rasool Akram Hospitals, were compared with 100, 6-16 year old offspring of one hundred families with two healthy parents, referred to the dentistry clinic of the same centers. The comparison was carried out by means of the Child Behavioral Checklist (CBCL) and the Child Global Assessment Scale (CGAS).
    Results
    There was significant difference in the mean scores of CBCL and CGAS between the two groups.
    Conclusion
    Schizophrenia in parents can affect the emotional and behavioral status in their off- spring.
  • S. K. Malakouti, M. Poshtmashadi Page 396
    Introduction
    Due to the effect of symptoms of patients with schizophrenia on the psycholo-gical well-being of their caregivers, this study was carried out to assess the effect of treatment with clozapine and conventional antipsychotics on the caregivers’ burden and well-being.
    Method
    Two hundred and three patients with schizophrenia and their caregivers were examined in a retrospective study. The subjects were enrolled using the sequential method. Family Burden Interview Scale (FBIS), Morning-side Rehabilitation Status Scale (MRSS), General Health Ques- tionnaire (GHQ) and a demographic questionnaire were the instruments of this study. Chi-square, correlation coefficient, multiple linear regression and t-student tests were used for data ana-lysis.
    Results
    The results showed that most patients treated with clozapine consisted of young un-employed men with a higher frequency of hospitalization and higher level of education. The caregivers consisted mainly of parents. A positive correlation was observed between burden, psy- chological well-being and psychiatric symptoms of the patients. Psychiatric symptoms in general and negative symptoms in particular were less severe in the clozapine receiving group, but there was no significant difference with regard to burden and well being among the caregivers.
    Conclusion
    By a better control of positive and negative symptoms in schizophrenia, clozapine could possibly be effective in reducing burden and maintaining psychological well-being.
  • Sh. Amiri *, S. M. Ghoreishizadeh Page 407
    Introduction
    Considering the importance of demographic and epidemiological characteristics of patients with bipolar disorder in the course and prognosis of this disorder, this study was conducted to investigate the relationship between clinical features of bipolar I patients in a manic phase with demographic and some epidemiological features.
    Method
    One hundred inpatients (65 men, 35 women) in a manic phase were selected using Con- venience Sampling. Diagnosis was made by means of clinical interview based on DSM-IV-TR criteria for diagnosis. The severity of illness was determined by hospitalization days and General Assessment of Functioning (GAF) scores. Data were analyzed using descriptive statistics, ana- lysis of variance and t-test.
    Results
    This study showed that the mean duration of hospitalization was higher for women (44.7 days) than for men (33.5 days). Also, there was a reverse correlation between GAF score and the number of hospitalization days.
    Conclusion
    The mean duration of hospitalization was higher for women in comparison with men. The lower the GAF score at the time of admission, the higher the number of hospitalization days.
  • S. A. Tavakoli, M. Rasoulian, M.G. Golestani Page 413
    Introduction
    The fact that some of the organs of a brain dead patient are still living, might make it difficult for the patient’s family to shift from denial to the acceptance of the patient’s death. Therefore, the present study was carried out to compare depression between two groups of fa-milies of brain dead patients (namely donor and non-donor) and the degree of their satisfac-tion of the medical organization.
    Method
    This is a descriptive-cross sectional study. The subjects consisted of first-degree rela- tives of brain dead patients. Fifty four subjects from 27 donor families and 104 subjects from 58 non-donor families were selected using the counting method. These subjects had lost at least one of their first-degree relatives because of brain death, between the years 1380 and 1384 in the province of Tehran. Data were collected using a demographic questionnaire and Beck Depres-sion Inventory (BDI). The data were analyzed using descriptive statistical methods.
    Results
    Depression was present in 20.4% of donor and 17.3% of non-donor families but the di- fference was not statistically significant. The comparison of the degree of depression between the families of donor patients and the non-donor patients as well as their spouses and children also did not show any significant difference. Nevertheless, 66% and 32% of the donor relatives con- sidered ‘organ donation’ to be completely effective and effective to some degree in overcoming grief, respectively.
    Conclusion
    Organ donation does not have an effect on the degree of later depression and the course of grief in the relatives of brain dead patients.
  • H. Ziaoddini, N. Shafizadeh Page 419
    Introduction
    Considering the damaging effects of hyperactivity in personal and social life, this study was conducted to identify the epidemiology of hyperactivity and conduct disorders in school children aged 7 to 11 in the city of sirjan.
    Method
    This was a descriptive cross-sectional study, and the target population was primary school children studying in the academic years 1378-79. Subjects comprised 322 boys and 334 girls. Sampling was done using sample size formula with random-clustering sampling. Data were gathered with Rutter’s Questionnaire, and were analyzed using analysis of variance, c2 statis-tical test, and t-test.
    Results
    ADHD was found in 8.6% of male and 7.78% of female subjects in both teachers and parents questionnaires.According to Rutter’s Parent Questionnaire, conduct disorder was 8.7% in girls and 13.1% in boys. The prevalence was significantly different between the two sexes. Results obtained from the Teacher Questionnaire also showed the presence of conduct disorder in 19.5% of girls and 29.3% of boys.
    Conclusion
    The prevalence of attention deficit hyperactivity disorder and conduct disorder is high among the studied school children and this corresponds with other studies.
  • M. Noroozian, S. V. Shariat *, S. M. Assadi, O. Yahyazadeh, M. Pakravan, Sh. Aghayan Page 426
    Introduction
    Due to the importance of the relation between neurological and behavioral dis-orders, this study was designed to compare the frequency of Neurological Soft Signs (NSS) and their different domains between a group of male prison inmates and a group of male non-prisoner subjects.
    Method
    In a descriptive cross-sectional study, 351 male prison inmates (including 54 with monet- ary crimes, 74 with violent crimes, 71 with non-violent crimes, 72 with crimes related to addiction, and 80 with crimes related to debauchery) were randomly selected, and were compared to 80 non-prisoner males using a demographic questionnaire and a neurological assessment measure.
    Results
    The total NSS score was higher in prisoners than in non-prisoners. The difference was most evident in the domains of sensory integration, eye movements and glabellar tap reflex. Non- violent, addiction related, and monetary subgroups showed the most and the violent subgroup showed the least difference from the non-prisoner group.
    Conclusion
    A uniform relation between NSS and the type of crime in different groups cannot be expected.
  • A. Hajebi *, M. Hakim Shoushtari, N. Khajeddin Page 435
    Introduction
    Due to the side effects of therapeutic drugs and their short-lived effects in the treat- ment of ADHD, this study was carried out to assess the efficiency of Parent Management Train- ing for parents of preschoolers with the mentioned disorder, in the decrease in symptoms.
    Method
    This study was conducted in the children’s psychiatric clinic of Iran Psychiatric Hospital from Aban 1381 to Shahrivar 1382. Eighteen preschoolers (12 boys, 6 girls) with ADHD were selected by means of the convenience sampling method. They were then assessed using Conner's Parent Rating Scale (CPRS) and Parent-Child Relationship Scale (PCRS). Results were ana-lyzed with paired sample t-test.
    Results
    CPRS and PCRS scores showed significant difference before and after behavioral manage- ment training to the parents.
    Conclusion
    Parent Management Training could be effective in the reduction of symptoms in pre- schoolers with ADHD.
  • F. Rezaie Kargar *, S. Karbandi, H. Hassanabadi, H. Esmaili Page 441
    Introduction
    The attitude towards medical recommendations can lead both to recovery or debility of patients and can therefore affect medical outcome. The present study was carried out with the aim of determining the relation between personality type and the amount of adherence to re-commended therapeutic regimens in patients with type II diabetes referred to Diabetes Re-search Center in the province of Isfahan.
    Method
    Two hundred and fifty diabetic patients taking hypoglycemic agents with or without insulin were recruited using Nonprobability Sampling Method. A demographic questionnaire and information obtained from the interview were used to assess NEO-FFI Questionnaire, Degree of Adherence Questionnaire and the Diabetic Activity Questionnaire. The data were analyzed through one way analysis of variance, correlation coefficient and general linear model.
    Results
    Neuroticism showed a negative but statistically non-significant correlation with patients’ adherence to therapeutic regimens. Also, extraversion and conscientiousness showed a positive and significant correlation with adherence. After excluding the effect of some qualitative and quantitative alternatives using the general linear model test, it was shown that extraversion and social support have the highest effect.
    Conclusion
    Personality characteristics can affect the adherence of patients. Adherence is decreas- ed or increased with the decrease or increase in extraversion. Also, extraversion and social support have the highest effect on adherence.
  • M. Mirsamadi, A. Jafarpour Page 449
    Introduction
    Due to detrimental effects of work among managers of health and medical centers, this research was carried out to assess factors causing stress among managers of public medical centers in Tehran.
    Method
    This experiment was descriptive cross-sectional and was carried out by means of Luthans questionnaire. The subjects consisted of 94 managers of public medical centers in Tehran (all managers who were willing to complete the questionnaire). The results were analyzed using descriptive statistics.
    Results
    “Excessive sense of responsibility” was among the most important personal stressful factors, “problems regarding inflation and cost of living” among the most important familial factors, “low budget and lack of equipment and facilities” among the most important occupa-tional factors, and finally, “environmental pollution” and “unawareness of clients of social, cultural and economic standards” were the most important socioeconomic and cultural stressful factors among the managers of medical centers.
    Conclusion
    The most important stressful factors among managers of medical centers consist of low budget and lack of equipment and facilities.
  • J. Askari Page 455
    Introduction
    This study was carried out to determine the most important risk factors of moti-vational deficiencies among university students.
    Method
    Two hundred seventy two students (124 males, 148 females) aged 18-25 from different colleges of Shahid Sadoughi University of Medical Sciences in the city of Yazd took part in this study. The employed questionnaire incorporated four groups of motivational factors including pri-mary and secondary physiological motivations, motivations for psychosocial development, spiri-tual motivations and motivations based on educational needs. The obtained data were analyzed using means ranking and analysis of variance.
    Results
    The findings of this study indicated that anticipation of no appropriate access to primary and secondary physiological needs such as accessing welfare services, favorable future job and income, as well as students’ dissatisfaction with the university’s present educational level and fa- cilities have all equally led to remarkable motivational deficiencies.
    Conclusion
    Motivational deficiencies may potentially lead to pessimism, anxiety and depression as well as poor academic performance in students.