فهرست مطالب

روانپزشکی و روانشناسی بالینی ایران - سال دوازدهم شماره 2 (پیاپی 45، تابستان 1385)

مجله روانپزشکی و روانشناسی بالینی ایران
سال دوازدهم شماره 2 (پیاپی 45، تابستان 1385)

  • 100 صفحه، بهای روی جلد: 16,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1385/09/13
  • تعداد عناوین: 16
|
  • مقالات
  • هنجاریابی پرسش نامه شادکامی آکسفورد در دانشجویان دانشگاه های اصفهان
    محمدرضا عابدی، سید ابراهیم میرشاه جعفری، محمد جواد لیاقتدار صفحه 95
    مقدمه
    پژوهش حاضر با هدف تهیه جدول هنجار برای پرسش نامه شادکامی آکسفورد در دانشجویان دانشگاه های اصفهان انجام شده است.
    روش
    در این پژوهش 727 نفر از دانشجویان دانشگاه های اصفهان به روش نمونه گیری تصادفی- طبقه ای انتخاب شده، با پرسش نامه شادکامی آکسفورد بررسی شدند. داده ها به کمک روش های آمار توصیفی و رسم نمودار ارایه شدند.
    یافته ها
    نمره های به دست آمده به رتبه درصدی، Z و T تبدیل شده، سپس جدول هنجار درصدی و استاندارد برای دانشجویان تهیه گردید.
    نتیجه گیری
    پرسش نامه شادکامی آکسفورد از روایی و پایایی مناسبی برخوردار است و برای سنجش شادکامی دانشجویان سودمند است.
    کلیدواژگان: شادکامی، هنجاریابی، پرسش نامه شادکامی آکسفورد، روایی، پایایی
  • خدابخش احمدی، علی فتحی آشتیانی، احمد اعتمادی، سیدمحمود میرزمانی صفحه 101
    مقدمه
    پژوهش حاضر با هدف بررسی اثربخشی روش مداخله ای تغییر شیوه زندگی بر کاهش ناسازگاری همسران (زن و شوهرها) انجام شده است.
    روش
    در یک بررسی آزمایشی، نخست وضعیت سازگاری زناشویی450 زن و شوهر که به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شده بودند، به کمک پرسش نامه انریچ بررسی شد. سپس 80 زن و شوهر از بین آنهایی که بیشترین ناسازگاری زناشویی را داشتند انتخاب و به تصادف در دو گروه آزمایشی و گواه جای داده شدند. سپس روش مداخله ای تغییر شیوه زندگی به مدت 15 ساعت طی 10 جلسه 90 دقیقه ای بر روی گروه آزمایشی اجرا و پس از آن دوباره میزان سازگاری زناشویی در هر دو گروه بررسی شد. برخی اطلاعات لازم به کمک پرسش نامه سنجش شیوه زندگی گردآوری گردیدند. داده ها به کمک آزمون t تحلیل شدند.
    یافته ها
    یافته ها نشان دادند که روش مداخله ای تغییر شیوه زندگی موجب کاهش ناسازگاری زناشویی به ترتیب در ابعاد موضوعات شخصی، مدیریت مالی، حل کشمکش و روابط جنسی می شود. میانگین نمرات دو گروه در پس آزمون تفاوت معنی دار نشان دادند (05/0p<).
    نتیجه گیری
    به کارگیری روش مداخله ای شیوه زندگی موجب کاهش برخی ابعاد ناسازگاری در همسران می شود.
    کلیدواژگان: ناسازگاری زناشویی، زوج درمانی، شیوه زندگی
  • فریده باستانی، علیرضا حیدرنیا، مریم وفایی، انوشیروان کاظم نژاد، مریم کاشانیان صفحه 109
    مقدمه
    پژوهش حاضر با هدف بررسی تاثیر آموزش تنش زدایی بر پایه نظریه خودکارآمدی در بهداشت روانی زنان باردار انجام شده است.
    روش
    در این کارآزمایی بالینی، 110 زن در نخستین بارداری خود که دارای اضطراب متوسط به بالابودند، در دو گروه آزمایش و گواه بررسی شدند. گروه آزمایش افزون بر مراقبت های معمول درمانگاه بارداری از آموزش تنش زدایی، بر پایه خودکارآمدی بهره گرفتند و گروه گواه تنها از مراقبت های عادی دوران بارداری برخوردار شدند. برای گردآوری داده ها از پرسش نامه اضطراب موقعیتی و سرشتی مقیاس اسپیلبرگر، مقیاس استرس درک شده کوهن، کامارک و مرملشتین و مقیاس خودکارآمدی نظامی و همکاران بهره گرفته شد. تحلیل داده ها به کمک آزمون های t، خی دو، من ویتنی و ویلکاکسون انجام شد.
    یافته ها
    این برنامه آموزشی، ضمن افزایش میزان خودکارآمدی، سبب کاهش معنی دار سه متغیر وابسته (اضطراب حالت، اضطراب صفت و استرس درک شده) در گروه آزمایش شد.
    نتیجه گیری
    این مداخله آموزشی بیانگر کاربرد موثر نظریه خودکارآمدی در انجام تنش زدایی و کاهش اضطراب و استرس زنان باردار است.
    کلیدواژگان: اضطراب، استرس، بارداری، تنش زدایی، تئوری خودکارآمدی
  • امیر شعبانی، ونداد شریفی، جواد علاقبند راد، زهرا شهریور، همایون امینی، حسین کاویانی، میترا حکیم شوشتری، الهام شیرازی، رزیتا داوری آشتیانی، فریبا عربگل صفحه 117
    مقدمه
    بررسی ها گویای برتری میزان همبودی اختلال وسواسی – اجباری (OCD) در بیماران دوقطبی نسبت به بیماران مبتلا به اختلال افسردگی اساسی (MDD) هستند. ولی در زمینه مقایسه این همبودی بین اختلال دوقطبی نوع یک (BID) و MDD یافته های موجود اندک است. این پژوهش با هدف چنین مقایسه ای انجام شده است.
    روش
    در یک مطالعه مقطعی، 466 بیمار مراجعه کننده به چهار مرکز روانپزشکی دانشگاهی شهر تهران به کمک فهرست معیارهای تشخیصی DSM-IV ارزیابی شدند و میزان همبودی همه عمر OCD در بیماران مبتلا به MDD و BID محاسبه و با روش های آماری توصیفی و تحلیلی بررسی شد.
    یافته ها
    124 مورد MDD و 115 مورد BID تشخیص داده شد که از نظر میانگین سنی و سایر ویژگی های جمعیت شناختی تفاوت معنی دار آماری نداشتند. میزان موارد بستری و نوع راجعه اختلال در گروه BID به طور معنی دار بیش از گروه دیگر بود. میزان همبودی همه عمر OCD در گروه MDD 7/17% و در گروه BID 7% بود که تفاوت معنی دار داشت (05/0p<). هیچ موردی از همبودی OCD در بیماران مبتلا به نخستین دوره مانیا وجود نداشت و از این نظر تفاوت معنی داری بین بیماران مبتلا به MDD یک دوره ای و MDD راجعه دیده نشد.
    نتیجه گیری
    همبودی همه عمر OCD در بیماران مبتلا به MDD چشمگیر است و ممکن است بیش از بیماران BID باشد.
    کلیدواژگان: اختلال وسواسی، اجباری، اختلال دو قطبی، مانیا، اختلال افسردگی اساسی، همبودی
  • جمال شمس، شاهرخ سردار پور گودرزی، محمد اربابی، محمدتقی یاسمی صفحه 124
    مقدمه
    این پژوهش با هدف بررسی تاثیر لاموتریژین در پیش گیری از تغییرات رفتاری و بیوشیمیایی ناشی از استرس در یک الگوی جانوری اختلال پس از استرس ضربه ای انجام شده است.
    روش
    19 موش پس از رویارویی با جریان الکتریسیته به عنوان عامل استرس زا در دو گروه آزمایش و گواه قرار گرفتند. تغییرات رفتاری در دستگاه ماز مرتفع در 24 ساعت، هفته سوم و هفته ششم و کورتیزول پلاسما نیز به عنوان نشانه ای از تغییرات بیوشیمیایی، در هفته هفتم پس از استرس اندازه گیری شد. یک دوز خوراکی از لاموتریژین یک ساعت پس از رویارویی با استرس به گروه آزمایش و نرمال سالین به گروه گواه داده شد. داده ها به کمک آزمون های آماری t، t مزدوج و اندازه گیری های مکرر تحلیل شدند.
    یافته ها
    رفتار ناشی از اضطراب در گروه آزمایش کمتر از گروه گواه و تفاوت از نظر آماری معنی دار بود. هم چنین سطح سرمی کورتیزول موش های گروه آزمایش در هفته هفتم به طور معنی داری کمتر از گروه گواه بود. بین گروه ها از نظر تغییرات رفتاری در 24 ساعت اول و هفته سوم تفاوتی دیده نشد.
    نتیجه گیری
    لاموتریژین از تغییرات رفتاری و بیوشیمیایی ناشی از استرس پیش گیری می کند.
    کلیدواژگان: اختلال پس از استرس ضربه ای، استرس، لاموتریژین، الگوی جانوری
  • عباس عطاری، سعیده دشتی، معصومه محمودی صفحه 129
    مقدمه
    بسیاری از کودکانی که شاهد صحنه های خشونت و جنایت هستند دچار علایمی از اختلال پس از استرس ضربه ای (PTSD) می شوند. در این پژوهش PTSD در دانش آموزان یک دبستان که شاهد به دار آویخته شدن یک مجرم در ملاء عام بودند بررسی شده است.
    روش
    این بررسی توصیفی بر روی 200 دانش آموز 11-7 ساله یک دبستان که از نزدیک صحنه اعدام را دیده بودند انجام شد. برای گردآوری داده ها فهرست علایم PTSD بر پایه معیارهای تشخیصی DSM-IV و هم چنین شاخص واکنش PTSD در کودکان (CPTSD-RI)، سه ماه پس از حادثه با مصاحبه با والدین و کودکان به کار برده شد. داده ها به کمک روش های آمار توصیفی و آزمون خی دو تحلیل گردیدند.
    یافته ها
    این بررسی نشان داد که 52% افراد دچار علایمی از PTSD هستند. 43% تجربه دوباره، 31% افزایش برانگیختگی و 12% رفتارهای اجتنابی را نشان دادند. شایع ترین علایم، تجربه دوباره و احساس ناراحتی شدید در به یاد آوردن حادثه بود. فراوانی PTSD 12% بود. میانگین شدت علایم PTSD بر پایهCPTSD-RI 7/3± 1/39 (متوسط تا شدید) بود.
    نتیجه گیری
    دیدن صحنه به دار آویختن می تواند سبب بروز علایم PTSD در حد متوسط تا شدید در کودکان گردد.
    کلیدواژگان: اختلال پس از استرس ضربه ای، کودکان، به دار آویختن
  • احمد علی پور صفحه 134
    مقدمه
    این پژوهش با هدف بررسی تاثیر حمایت اجتماعی بر شاخص های ایمنی بدن در افراد سالم در قالب مدل تاثیرکلی انجام شده است.
    روش
    با اجرای آزمون حمایت اجتماعی روی 200 آزمودنی، 16 آزمودنی دارای حمایت اجتماعی زیاد و 16 آزمودنی دارای حمایت اجتماعی کم انتخاب شدند. آزمودنی ها از نظر سن، جنس، وضعیت تغذیه، خواب، ورزش، سلامت بدنی و روانی و استرس ها کنترل شدند و در روز بررسی در نخستین ساعت های صبح از آنها 7 میلی لیتر خون در حالت دراز کشیده گرفته شد و نمونه های خونی در آزمایشگاه به منظور تعیین میزان پاسخ لنفوسیتی در برابر PHAو درصد سلول های CD3+، CD4+، CD8+ و CD56+ و نسبت CD4+ به CD8+بررسی شدند. تحلیل داده ها به کمک آزمون tانجام شد.
    یافته ها
    یافته ها نشان دادند که میزان تبدیل لنفوسیتی (001/0p<) و درصد CD56+ (05/0p<) افراد دارای حمایت اجتماعی بالا از گروه دارای حمایت اجتماعی پایین بیشتر است.
    نتیجه گیری
    در افراد دارای حمایت اجتماعی بالا وضعیت ایمنی بدن بهتراست ونتایج در راستای تایید مدل تاثیرکلی است.
    کلیدواژگان: حمایت اجتماعی، روان، عصب ایمنی شناسی، CD56+، LTT، مدل تاثیر کلی
  • اعظم نقوی، مریم فاتحی زاده، محمدرضا عابدی صفحه 140
    مقدمه
    پژوهش حاضر به منظور بررسی اثرات کودک آزاری بر ابعاد شناختی شخصیت از جمله، هوش، حافظه و دقت انجام شده است.
    روش
    آزمودنی های پژوهش شامل 100 دانش آموز دبیرستان های شهر اصفهان در سال تحصیلی 83-1382 بودند که به روش نمونه گیری چندمرحله ای- تصادفی انتخاب شدند. بر پایه نمرات به دست آمده در آزمون کودک آزاری، آزمودنی ها در دو گروه آزاردیده و عادی جای داده شدند. برای گردآوری داده ها، ماتریس های پیشرونده ریون، آزمون حافظه وکسلر و آزمون دقت بوناردل به کار برده شد. داده های گردآوری شده به کمک آزمون آماری مانوا و ضریب همبستگی تحلیل گردیدند.
    یافته ها
    میانگین نمرات دقت گروه آزار دیده 66/63 و گروه عادی 44/70، میانگین نمرات هوش گروه آزار دیده 12/107 و گروه عادی 89/108 و میانگین نمرات حافظه گروه آزار دیده 82/86 وگروه عادی 16/86 بود.
    نتیجه گیری
    آزاردیدگی باعث کاهش میانگین حافظه نوجوانان دختر می شود، اما بر نمرات دقت و هوش آنها اثر محسوسی ندارد
    کلیدواژگان: کودک آزاری، هوش، حافظه، دقت، نوجوانان، اصفهان
  • محمدعلی بشارت، روحیه حسین زاده بازرگانی صفحه 146
    مقدمه
    این پژوهش با هدف مقایسه سلامت روانی و مشکلات جنسی زنان بارور و نابارور انجام شده است.
    روش
    آزمودنی ها 45 زن نابارور و 45 زن بارور مراجعه کننده به کلینیک های ناباروری و زنان و زایمان بیمارستان امام خمینی تهران بودند که با تکمیل پرسش نامه وضعیت جنسی گلومبوک- راست و مقیاس سلامت روانی در پژوهش شرکت کردند. برای تحلیل داده ها، ضریب همبستگی پیرسون، آزمون های آماری t برای گروه های مستقل، تحلیل واریانس و آزمون توکی به کار برده شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که زنان نابارور در مقایسه با زنان بارور سلامت روانشناختی کمتر (001/0p<) و درماندگی روانشناختی بیشتری (001/0p<) دارند. هم چنین زنان نابارور در مقایسه با زنان بارور از مشکلات جنسی بیشتری رنج می برند. این بررسی هم چنین بین متغیرهای مدت ناباروری و مشکلات جنسی زنان نابارور همبستگی مثبت نشان داد و بین میانگین نمره های سه گروه زنان نابارور (یعنی زنانی که خود علت ناباروری بودند، زنانی که شوهرانشان علت ناباروری بودند و زنانی که علت نابارویشان ناشناخته بود) در مورد متغیرهای سلامت روانشناختی، درماندگی روانشناختی و مشکلات جنسی تفاوت معنی دار دیده نشد.
    نتیجه گیری
    شاخص های مربوط به سلامت روانی و مشکلات جنسی زنان نابارور و زنان بارور متفاوت است.
    کلیدواژگان: ناباروری، سلامت روانی، مشکلات جنسی
  • نسرین مصباح، احمد عابدیان صفحه 154
    مقدمه
    این پژوهش با هدف بررسی رابطه میزان استرس با ناامیدی در دانشجویان ساکن خوابگاه های دانشگاه تهران انجام شده است.
    روش
    آزمودنی های این پژوهش توصیفی- مقطعی، 551 نفر (246 دختر و 305 پسر) بودند که به روش نمونه گیری خوشه ای- تصادفی انتخاب و به کمک پرسش نامه سنجش استرس و آزمون ناامیدی بک ارزیابی شدند. داده های پژوهش به کمک آزمون های آماری خی دو، تحلیل واریانس، تحلیل رگرسیون و ضریب همبستگی تحلیل شدند.
    یافته ها
    این بررسی نشان داد که رابطه میان پنج متغیر عوامل فشارزای روانی با متغیر ناامیدی معنی دار است (05/0p<). هم چنین بین مجموعه عوامل و مشکلات استرس زای دوران تحصیل با میزان ناامیدی دانشجویان مقطع کارشناسی رابطه مثبت دیده شد.
    نتیجه گیری
    میزان استرس می تواند در ارتباط مستقیم با میزان ناامیدی دانشجویان باشد.
    کلیدواژگان: دانشجویان، خوابگاه، استرس، ناامیدی
  • عصمت دانش، زینب فیروزبخت صفحه 160
    مقدمه
    این پژوهش پس رویدادی با هدف مقایسه میزان استرس و تاثیر آن بر سلامت عمومی کارمندان برج کنترل با کارکنان دفتری هواپیمایی انجام شده است.
    روش
    30 نفر از کارمندان برج کنترل و 30 نفر از کارکنان دفتری هواپیمایی که به روش تصادفی انتخاب شدند، پرسش نامه استرس کودرون و پرسش نامه سلامت عمومی (GHQ-28) را تکمیل کردند. داده ها به کمک روش آماری t مستقل تحلیل شدند.
    یافته ها
    این بررسی نشان داد که میزان استرس در کارکنان برج کنترل (1/122) با کارکنان دفتری (3/76) تفاوت معنی دار دارند (001/0p<). هم چنین میانگین سلامت عمومی در کارکنان برج کنترل (7/19) با کارکنان دفتری (3/14) تفاوت معنی دار داشتند. میانگین نشانه های بدنی در کارکنان برج کنترل 5 و در کارکنان دفتری 1/3 بود. کارکنان برج کنترل دارای اضطراب، بی خوابی و افسردگی بیشتری بودند (05/0p<). تنها از نظر اختلال در کارکرد اجتماعی بین دو گروه تفاوت معنی داری دیده نشد.
    نتیجه گیری
    کارکنان برج کنترل میزان بالایی از استرس را تجربه می کنند و از سلامت روانی کمتری برخوردارند.
    کلیدواژگان: استرس، سلامت عمومی، کارمندان برج کنترل
  • مقاله علمی کوتاه
  • نوشین پرورش، علی بهرام نژاد صفحه 165
    مقدمه
    هدف این پژوهش بررسی میزان شیوع اختلال پس از استرس ضربه ای (PTSD) در دانش آموزان بم چهار ماه پس از زمین لرزه که برای تحصیل و ادامه زندگی به کرمان مهاجرت کرده بودند و ارتباط آن با ویژگی های جمعیت شناختی و عوامل مرتبط با زمین لرزه بود.
    مواد و روش کار
    پرسش نامه PTSD یول والدین در اختیار 243 دانش آموز زیر 15 سال (175 پسر و 68 دختر) قرار گرفت تا والدین آنها در منزل تکمیل کنند. پرسش نامه PTSD واتسون را 160 دانش آموز دبیرستانی بالای 15 سال (56 پسر و 104 دختر) در مدرسه تکمیل کردند. پرسش نامه جمعیت شناختی، اطلاعات مربوط به آسیب بدنی، ویران شدن خانه ها و از دست دادن بستگان را نیز هر دو گروه سنی تکمیل کردند.
    یافته ها
    8/90% دانش آموزان زیر 15 سال، یکی از بستگان درجه یک را در زمین لرزه از دست داده بودند، خانه های 81% آنان به طور کلی ویران شده بود و 4/89% آسیب بدنی دیده بودند. 4/94% دانش آموزان بالای 15 سال یکی از بستگان درجه یک خود را در زمین لرزه از دست داده بودند، 4/89% ویرانی خانه های خود را گزارش کردند و 6/80% دچار آسیب بدنی شده بودند. در دانش آموزان زیر 15 سال میزان PTSD در 2/52% پسران و 59% دختران وجود داشت که تفاوت از نظر آماری معنی دار بود (01/0p<). در دانش آموزان بالای 15 سال، 5/37% پسران و 5/33% دختران مبتلا به PTSD بودند که تفاوت معنی دار نبود.
    نتیجه گیری
    میزان اختلال PTSD در کودکان و نوجوانان به دنبال زمین لرزه شدید قابل توجه است و برنامه ریزی برای تشخیص و مداخله درمانی ضروری به نظر می رسد.
    کلیدواژگان: زمین لرزه، اختلال پس از استرس ضربه ای، شیوع، ایران، بم
  • مریم هادی پور، نصرت الله پور افکاری، فیروز صارمی صفحه 169
    مقدمه
    این پژوهش با هدف بررسی فراوانی علایم روان شناختی در بیماران گوارشی سرپایی انجام شده است.
    روش
    در این پژوهش 200 بیمار مراجعه کننده به یک درمانگاه خصوصی و درمانگاه گوارش مرکز آموزشی- درمانی سینا در شهر تبریز به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب و به کمک پرسش نامه SCL-90-R ارزیابی شدند. داده ها به کمک آزمون خی دو تحلیل گردیدند.
    یافته ها
    5/51% از افراد مورد بررسی علایم روان شناختی نشان دادند که فراوانی افسردگی و جسمانی سازی بیشتر بود. فراوانی علایم در زنان چهار برابر مردان بود. زنان و افراد غیرشاغل در اغلب مقیاس های آزمون نمراتی بالاتر از مردان داشتند که تفاوت در مقیاس های جسمانی سازی و اضطراب معنی دار بود (05/0p<). رابطه معنی داری بین وجود علایم روان شناختی و نوع معینی از بیماری گوارشی به دست نیامد.
    نتیجه گیری
    علایم روان شناختی در بیماران گوارشی سرپایی به ویژه در زنان شایع است.
    کلیدواژگان: علایم روان شناختی، بیماری گوارشی، افسردگی، جسمانی سازی
  • اخبار و گزارشها
    صفحه 175
  • اخبار و گزارشهایی از دفتر مطالعات اسلامی در بهداشت روان
    صفحه 177
  • معرفی کتاب
    صفحه 178
|
  • Standardization of the Oxford Happiness Inventory in Students of Isfahan University
    Mohammad Reza Abedi *, Seyed Ebrahim Mirshah Jafari, Mohammad Javad Liaghatdar Page 95
    Objectives
    The purpose of this study was to prepare a norm table for Oxford Happiness Inventory in Isfahan University students.
    Method
    727 students were selected through random stratified sampling and were assessed using Oxford Happiness Inventory. Results were pre- sented using descriptive statistics and illustration of diagrams.
    Results
    All scores were changed in percentile ranks, Z, and T scores. Standard and percentile norm table were developed for students there- after.
    Conclusion
    Oxford Happiness Inventory has appropriate reliability and validity and is suitable for assessing happiness in university students.
  • Khodabakhsh Ahmadi *, Ali Fathi-Ashtiani, Ahmad Aetemadi, S. Mahmood Mirzmani Page 101
    Objectives
    The present research aimed to study the effects of lifestyle changing on decreasing couples’ maladjustment.
    Method
    In an experimental research, marital adjustment in 450 couples who had been selected using convenience sampling was evaluated using ENRICH Questionnaire. Then 80 couples of those with the highest level of maladjustment were selected and randomly divided to two experi-mental and control groups. The intervention methods of lifestyle chang-ing was then performed on the experimental group in 15 hours, during ten 90-minute sessions, after which marital adjustments of the two groups were re-evaluated. Some of the necessary information was obtained using Lifestyle Evaluation Questionnaire. The data were analyzed using t-test.
    Results
    The results showed that the intervention method of lifestyle changing leads to a decrease in different dimensions of marital maladjust- ment in the following order: personal issues, financial management, conflict resolution and sexual relation. The mean score of the two groups in the post-tests showed significant difference (p<0.05).
    Conclusion
    The administration of the intervention method of lifestyle changing leads to a decrease in some dimensions of marital maladjust- ment among spouses.
  • Farideh Bastani, Alireza Haidarnia, Maryam Vafaie, Anoushiravan Kazem-Nejad, Maryam Kashanian Page 109
    Objectives
    The purpose of this study is to assess the effect of relaxa-tion training based on self-efficacy theory, on the mental health of preg- nant women.
    Method
    In this clinical trial study, 110 primigravid women with medium to high levels of anxiety were assessed in two experimental and control groups. For the experimental group routine prenatal care plus relaxation training was provided, however, the control group was solely exposed to routine prenatal care. Data were gathered using Spielberger Anxiety Questionnaire, Cohen, Kamarck, and Melmerstein Stress Measure, and General Self Efficacy Scale. Analysis was done using t-tests as well as c2, Mann-Whitney, and Wilcoxon tests.
    Results
    In addition to increasing levels of self-efficacy, this training program led to a significant decrease in three dependent variables (situation anxiety, trait anxiety, and perceived stress).
    Conclusion
    This educational intervention is indicative of the effective application of self-efficacy theory in relaxation and lowering stress and anxiety in pregnant women.
  • Amir Shabani *, Vandad Sharifi, Javad Alaghband-Rad, Zahra Shahrivar, Homayun Amini, Hossein Kaviani, Mitra Hakim Shooshtari, Elham Shirazi, Rozita Davari-Ashtiani, Fariba Arabgol Page 117
    Objectives
    Based on current evidence, comorbidity of obsessive-compulsive disorder (OCD) in bipolar patients is higher than in patients with major depressive disorder (MDD). However, there is little data regarding the comparison of this comorbidity between bipolar I disorder (BID) and MDD. The aim of the present project was to carry out this comparison.
    Method
    466 patients referred to four psychiatric university centers in Tehran were evaluated by DSM-IV diagnostic criteria checklist. The rates of lifetime comorbidity of OCD in MDD and BID patients were calculated, and data were analyzed by descriptive and analytic statistical methods.
    Results
    124 cases of MDD and 115 cases of BID were diagnosed. The demographic variables of two groups did not have significant difference. The rate of admissions and recurrent type of disorder in the BID group were significantly higher than those of the other group. The lifetime comorbidity of OCD in MDD and BID patients was 17.7% and 7%, respectively, and the difference was statistically significant (p<0.05). There was no case of comorbidity of OCD in patients with first episode of mania. The rates of comorbidity of OCD in patients with single episode MDD and with recurrent MDD did not have significant difference.
    Conclusion
    The lifetime comorbidity of OCD in patients with MDD is significant and may be higher than in BID patients.
  • Jamal Shams *, Shahrokh Sardarpour Gudarzi, Mohammad Arbabi, Mohammad Taghi Yasami Page 124
    Objectives
    The aim of this study was to explore the effects of lamotrigine in the prevention of behavioral and biochemical changes caused by stress in an animal model subsequent to traumatic stress.
    Method
    Nineteen mice were divided into two case and control groups after being exposed to electrical shock as a stress factor. Behavioral changes were assessed in elevated plus-maze apparatus at 24 hours, 3rd week, and 6th week after exposure to stress. Plasma cortisol, was also measured at 7th week after exposure as an index of biochemical changes. A single oral dose of lamotrigine was administered to the case group in the first hour following stress, while the control group was given normal saline. Results were analyzed using t test, paired t test, and repeated measures ANOVA.
    Results
    Anxiety like behavior in lamotrigine treated group was signifi- cantly lower than the control group. Also, plasma cortisol level was significantly lower in mice in the case group compared to those in the control group in week 7. Behavioral changes in the first 24 hours and the third week were not significantly different between the two groups.
    Conclusion
    Lamotrigine prevents biochemical and behavioral changes induced by stress.
  • Abbas Attari, Saideh Dashti, Masoomeh Mahmoudi Page 129
    Objectives
    Many children who had witnessed violent and criminal events develop symptoms of Posttraumatic Stress Disorder (PTSD). In this study the development of PTSD was assessed in primary school children who had witnessed the public hanging of a criminal.
    Method
    This descriptive study was carried out on 200 7-11years old students of a primary school who had witnessed the execution. For gathering the data, a PTSD checklist based on DSM-IV criteria as well as Child-PTSD-Reaction Index (CPTSD-RI) were filled through interviews with children’s parents three months after the event. Data were analyzed using descriptive statistics and c2 test.
    Results
    Fifty two percent of subjects showed some symptoms of PTSD. Forty three percent, 31%, and 12% showed symptoms of reexperience, hyperarousal, and avoidance behavior respectively. The most prevalent symptoms were severely distressing and recurrent recollection of the event. The frequency of PTSD was 12%. The mean severity of symptoms according to CPTSD-RI was 39.1±3.7 (average to severe).
    Conclusion
    Witnessing execution can lead to the development of moderate to severe PTSD symptoms in children.
  • Ahmad Alipour Page 134
    Objectives
    This project was aimed at investigating the effect of social support on immune parameters in healthy individuals accord-ing to the main effect model.
    Method
    Following the completing of a social support Questionnaire by 200 male subjects, 16 individuals with high social support and 16 individuals with low social support were selected. The subjects were matched by age, sex, nutrition, sleep, exercise, physical and mental health, and stress. In the early hours of the day of assessment, 7 ml blood samples were gathered from the subjects in the supine position. Blood samples were analyzed in the laboratory to determine the amount of lymphocytic response to PHA, as well as the percents of CD3+,CD4+,CD8+, and CD56+ and ratio of CD3+ to CD8+. The data were analysed through t-test.
    Results
    The findings showed that subjects with high social support had higher Lymphocyte Transformation Test (LTT) levels and CD56+ percentages than those with low social support.
    Conclusion
    People with higher social support possess more com-petent immunity and the results are in favor of confirming the main effect model.
  • M. Naghavi, Maryam Fatehizadeh, Mohammad Reza Abedi Page 140
    Objectives
    The aim of this study was to investigate the effects of child abuse on cognitive dimensions of personality including intelligence, accuracy and memory.
    Method
    Subjects consisted of 100 female high school students in the city of Isfahan in the academic year of 2003-2004, who were selected using random multi-stage sampling method. Based on the scores ob-tained through the Child Abuse Scale, the subjects were divided into two groups: abused or normal. Raven’s Progressive Matrices, Wechsler Memory Scale, and Bonardel Accuracy Test were used for gathering data. Data were then analyzed using MANOVA and correlation coeffi- cient.
    Results
    Mean accuracy, IQ, and memory scores of the abused and normal groups were 63.66 versus 70.44, 107.12 versus 108.89, and 86.82 versus 86.16 respectively.
    Conclusion
    Abuse causes a decrease in the memory mean score of female adolescents, but has no considerable effect on their accuracy and IQ.
  • Mohammad Ail Besharat, Rouhieh Hoseinzadeh Bazargani Page 146
    Objectives
    This study was carried out with the aim of comparing the mental health and sexual problems of fertile and infertile women.
    Method
    The subjects consisted of 45 fertile and 45 infertile women referred to the infertility treatment clinic at Imam Khomeini Hospital in Tehran, who participated in the study by completing the Golombok-Rust Inventory of Sexual State Questionnaire (GRISS-F) and the Mental Health Inventory (MHI). Pearson correlation coefficients, t-test for independent groups, ANOVA, and Tukey test were used for data analyses.
    Results
    Infertile women showed lower levels of psychological well-being (p<0.001) and higher levels of psychological stress (p<0.001) than fertile women. Also, infertile women suffer from more sexual prob- lems than fertile women. This study also revealed a positive correlation between the infertility period and infertile women’s sexual problems. Among the three groups of infertile women (i.e. women who them-selves were the cause of infertility, women whose husbands were the cause of infertility, and women with infertility of unknown cause) no significant difference was observed with regard to psychological well-being, psychological stress, and sexual problems.
    Conclusion
    Measures of psychological well-being and sexual problems are different among fertile and infertile women.
  • Nasrin Mesbah *, Ahamad Abedian Page 154
    Objectives
    The aim of this study was to investigate the relationship of stress and hopelessness in students residing in dormitories of Tehran University.
    Method
    The subjects of this descriptive cross-sectional study consisted of 551 students (246 females, 305 males) who were selected by random-cluster sampling and were assessed with Stress Assessment Questionnaire and Beck Hopelessness Scale (BHS). The results were analyzed usingc2 test, ANOVA, regression analysis, and correlation coefficient.
    Results
    This study showed that the relationship of the five variables of stress factors and the variable of hopelessness is significant (p<0.05). Also, a positive correlation was found between the entire stressful prob- lems and factors during the period of education and the level of hope-lessness in graduate students.
    Conclusion
    Levels of stress may have a direct relationship with level of hopelessness in students.
  • Esmat Danesh, Zeinab Firoozbakht Page 160
    Objectives
    The aim of this expo facto research was to compare stress rate and its influence on general health between control tower employees and clerical personnel of Aseman Aviation Company.
    Method
    Thirty control tower employees and 30 clerical personnel of the aviation company were randomly selected and completed the Koderon Stress Questionnaire and General Health Questionnaire-28 (GHQ-28). Results were analyzed using the t-independent test.
    Results
    This experiment showed that mean stress among control tower employees (122.1) is significantly different from that of clerical emp-loyees (76.3) (p<0.001). Also, general health mean was significantly different between control tower employees (19.7) and clerical emp-loyees (14.3). Physical symptoms score mean was 5 in control tower employees and 3.1 in clerical employees. Control tower employees had higher rates of anxiety, insomnia and depression (p<0.05). Social dysfunction were the only area where no significant difference was observed.
    Conclusion
    Control tower employees experience a high degree of stress and have a lower level of mental health.
  • Noushin Parvaresh, Ali Bahramnejad Page 165
    Objectives
    The aim of the present study was to evaluate the fre-quency of Posttraumatic Stress Disorder (PTSD) in Bam school children and its relationship to demographic characteristics and other factors related to the earthquake, after students’ migration to Kerman for living and education, four months after the earthquake.
    Method
    Yule PTSD Questionnaire for Parents was completed at home by the parents of 243 students under 15 (175 males, 68 females). Watson PTSD Questionnaire was completed at school by 160 high school students over 15 (56 males, 104 females). Questionnaires re-lated to demographic factors, physical injuries, home destruction, and relative loss was also completed by both groups.
    Results
    Among students younger than 15, 90.8% had one first degree relative loss due to the earthquake, 81% reported complete home dest- ruction, and 89.4% had suffered from physical injury. Among students older than 15, 94.4% had one first degree relative loss due to the earth- quake, 89.4% reported home destruction, and 80.6% had suffered from physical injury. The prevalence of PTSD in students younger than 15, was 52.2% and 59% in boys and girls respectively, which showed a statistically significant difference (p<0.01). The prevalence of PTSD among students older than 15 was 37.5% and 33.5% in boys and girls respectively, but the difference was not statistically signi-ficant.
    Conclusion
    The prevalence of PTSD among children and adole-scents subsequent to an earthquake is significant, and programming for diagnosis and medical intervention is probably necessary.
  • Maryam Hadipour, Nosratollah Pourafkary, Firouz Saramy Page 169
    Objectives
    This study was designed to determine the prevalence of psychological symptoms in gastrointestinal outpatients.
    Method
    In this research 200 outpatients of a private internal clinic and Sina Gastroenterology Clinic in the city of Tabriz were selected by convenience sampling, and assessed through SCL-90-R. Data were analyzed using c2 test.
    Results
    51.5% of the subjects had psychological symptoms among which depression and somatization were the most prevalent. Pre-valence of symptoms was four times more in females than in males. Women and unemployed subjects scored higher in most scales of the test than men, with significant difference in somatization and anxiety scales (p<0.05). No significant relationship was found between psy-chological symptoms and any gastrointestinal disease.
    Conclusion
    Psychological symptoms are prevalent among gastro-intestinal patients, especially females.