فهرست مطالب

روانپزشکی و روانشناسی بالینی ایران - سال سیزدهم شماره 3 (پیاپی 50، پاییز 1386)

مجله روانپزشکی و روانشناسی بالینی ایران
سال سیزدهم شماره 3 (پیاپی 50، پاییز 1386)

  • تاریخ انتشار: 1386/09/12
  • تعداد عناوین: 10
|
  • مرضیه نجومی، سید کاظم ملکوتی، جعفر بوالهری، مرجان پشت مشهدی، صفیه اصغرزاده امین صفحه 219
    هدف
    بررسی حاضر با هدف تعیین الگوی پیش بینی کننده خودکشی بر پایه عوامل خطر آن در جمعیت عمومی کرج، در راستای گردآوری اطلاعات لازم برای طرح ریزی مداخلات پیش گیرانه، آموزشی و درمانی انجام شد.
    روش
    این بررسی از نوع مقطعی- توصیفی بود. آزمودنی های پژوهش 2300 نفر بودند که به روش نمونه گیری تصادفی ساده از جمعیت یک میلیون و سیصد هزار نفری شهر کرج انتخاب شدند. برای گردآوری داده ها پرسش نامه سرند افکار و رفتار خودکشی به کار گرفته شد. این پرسش نامه دارای پرسش هایی در زمینه ویژگی های جمعیت شناختی، سابقه فردی و خانوادگی، رفتار خودکشی، روش اقدام به خودکشی، سابقه مصرف مواد روانگردان، سابقه بهره گیری از خدمات بهداشت روانی، سابقه وجود بیماری بدنی و روانی مزمن، و مشکلات جامعه از نظر آزمودنی ها بود. همه بخش های پرسش نامه به کمک مصاحبه تکمیل گردید. تحلیل داده ها به کمک آزمون های تحلیل واریانس و رگرسیون لجستیک انجام شد.
    یافته ها
    65% آزمودنی ها زن بودند. 2/57% آنها متاهل بوده و بیشتر آنها (48%) تحصیلات در حد دبیرستان داشتند. 46% آزمودنی ها زنان خانه دار بودند. میانگین سنی اقدام کنندگان 26 سال (انحراف معیار 9) و افراد بدون اقدام 32 سال (انحراف معیار 13) به دست آمد. این تفاوت از نظر آماری معنی دار بود (01/0>p). سن نوجوانی، جنس زن، سابقه بیماری روانی، مصرف دخانیات و الکل در طول عمر و بی کار بودن از متغیرهایی هستند که به صورت مستقل می توانند پیش بینی کننده اقدام به خودکشی باشند.
    نتیجه گیری
    لازم است در پژوهش ها و برنامه ریزی های کاهش اقدام به خودکشی به جمعیت های پر خطر به ویژه نوجوانان، زنان، افراد مبتلا به بیماری روانی و مصرف کنندگان دخانیات و الکل توجه ویژه شود.
    کلیدواژگان: خودکشی، عوامل خطر، شیوع، مدل پیش بینی کننده
  • شیوا عابدی، الهام شیرازی، احمد حاجبی صفحه 227
    هدف
    این پژوهش با هدف تعیین فراوانی اختلال بیش فعالی با کمبود توجه (ADHD) در بیمارانی که وابستگی به مواد داشتند، انجام شد.
    روش
    این پژوهش به روش توصیفی- مقطعی بر روی 100 بیمار مبتلا به وابستگی مواد در درمانگاه بیمارستان روانپزشکی ایران در سال 1382 که به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شده بودند، انجام شد. برای گردآوری داده ها پرسش نامه های تشخیصی ADHD دوران کودکی (CSI)، ADHD بزرگسالی و پرسش نامه ویژگی های جمعیت شناختی به کار برده شد. داده ها به کمک روش های آماری توصیفی و آزمون آماری خی دو تحلیل گردیدند.
    یافته ها
    میانگین سن آزمودنی ها 8/31 (انحراف معیار 4/9) و دامنه سنی آنان 55-18 سال بود و همه آنها مرد بودند. 27% آزمودنی ها، ADHD دوران کودکی داشتند (3% از نوع کم توجه، 16% از نوع بیش فعال و 8% از نوع مخلوط). 16% آزمودنی ها در بزرگسالی نیز ADHD داشتند که 7% از نوع کم توجه، 3% از نوع بیش فعال و 6% از نوع مخلوط بود. 50% افراد نه در کودکی و نه در بزرگسالی تشخیص ADHD نداشتند. متوسط سن شروع مصرف مواد در مبتلایان به ADHD 3/18 سال (انحراف معیار 2/3) و در گروه غیرمبتلا به ADHD 5/21 سال (انحراف معیار 1/5) بود که تفاوت معنی دار بود (01/0>p).
    نتیجه گیری
    ADHD با اختلال وابستگی به مواد و هم چنین با شروع زودرس مصرف مواد ارتباط دارد.
    کلیدواژگان: اختلال بیش فعالی با کمبود توجه، اختلال وابستگی به مواد، پرسش نامه علایم کودکی (CSI)
  • مسعود فلاحی خشکناب صفحه 232
    هدف
    یکی از مداخله های گروهی در توان بخشی روانی تفریح درمانی است. هدف این پژوهش بررسی تاثیر تفریح درمانی بر وضعیت روانی بیماران مبتلا به اسکیزوفرنیا بود.
    روش
    در یک پژوهش مداخله ای از نوع پیش آزمون- پس آزمون 45 مددجوی مبتلا به اسکیزوفرنیای مزمن بستری در مرکز آموزشی درمانی روانپزشکی رازی تهران با روش نمونه گیری مبتنی بر هدف انتخاب و به کمک مقیاس کوتاه نمره دهی روانپزشکی (BPRS) ارزیابی شدند و سپس به یک سفر تفریحی 10 روزه به شهر مشهد فرستاده شدند. آن گاه دوباره همه آزمودنی ها به کمک ابزار یادشده ارزیابی شدند. برای تحلیل داده ها آزمون آماری t به کار برده شد.
    یافته ها
    میانگین نمرات کلی مقیاس کوتاه نمره دهی روانپزشکی از 5/42 در پیش آزمون به 8/29 در پس آزمون کاهش یافت و آزمون آماری t تفاوت به وجودآمده در وضعیت روانی بیماران مبتلا به اسکیزوفرنیا را در پس آزمون بهتر از پیش آزمون نشان داد (001/0>p).
    نتیجه گیری
    تفریح درمانی به عنوان یک مداخله توانبخشی و غیرعضوی می تواند بهبود وضعیت روانی مددجویان مبتلا به اسکیزوفرنیای مزمن را به دنبال داشته باشد.
    کلیدواژگان: تفریح درمانی، توانبخشی روانی، اسکیزوفرنیا
  • مهناز شاهقلیان، علیرضا مرادی، سید موسی کافی صفحه 238
    هدف
    در این پژوهش رابطه آلکسی تیمیا با سبک های ابراز هیجان (ابرازگری هیجانی، کنترل هیجانی و دوسوگرایی در ابرازگری هیجانی) و سلامت عمومی در دانشجویان و نقش جنسیت در بروز آلکسی تیمیا بررسی شده است.
    روش
    در این پژوهش210 دانشجو (105 زن و 105 مرد) به شیوه نمونه گیری تصادفی چندمرحله ای از میان دانشجویان دانشگاه گیلان انتخاب و به کمک مقیاس آلکسی تیمیای تورنتو و پرسش نامه های ابرازگری هیجانی، کنترل هیجانی، دوسوگرایی در ابرازگری هیجانی و سلامت عمومی ارزیابی شدند. داده ها به کمک روش های آمار توصیفی، آزمون آماری t، ضریب همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون تحلیل شدند.
    یافته ها
    آلکسی تیمیا با تمام زیرمقیاس های کنترل هیجانی ارتباط معنی دار دارد، به طوری که با بازداری هیجانی و نشخوار رابطه مثبت معنی دار (01/0>p) و با کنترل پرخاشگری و کنترل خوش خیم رابطه منفی معنی دار (01/0>p) نشان داد. هم چنین آلکسی تیمیا با سبک دوسوگرایی در ابرازگری هیجانی رابطه مستقیم معنی دار داشت (01/0>p). آلکسی تیمیا با نمره کل پرسش نامه سلامت عمومی نیز رابطه معنی دار نشان داد. میان زنان و مردان دانشجو از نظر میزان آلکسی تیمیا تفاوت معنی داری دیده نشد.
    نتیجه گیری
    از میان آلکسی تیمیا و سبک دوسوگرایی در ابرازگری هیجانی، آلکسی تیمیا تبیین کننده قوی تری برای واریانس سلامت عمومی است. افزایش آلکسی تیمیا با کاهش سلامت عمومی همراه است.
    کلیدواژگان: آلکسی تیمیا، ابرازگری هیجانی، کنترل هیجانی، دوسوگرایی در ابرازگری هیجانی، سلامت عمومی
  • فاطمه بهرامی، شیوا رضوان صفحه 249
    هدف
    اضطراب فراگیر موجب ادامه نگرانی افراطی و تعمیم یافته ای می شود که ویژگی آشفته ساز اصلی این اختلال به شمار می رود. این پژوهش در این راستا و با هدف بررسی رابطه بین افکار اضطرابی با باورهای فراشناختی در بیماران مبتلا به اختلال اضطراب فراگیر انجام شده است.
    روش
    جامعه آماری پژوهش، دانش آموزان دبیرستانی مبتلا به اختلال اضطراب فراگیر و نمونه مورد بررسی 60 دانش آموز دبیرستانی (30 دختر و 30 پسر) بودند که بر پایه معیارهای تشخیصی DSM-IV مبتلا به این اختلال تشخیص داده شدند. این افراد به روش نمونه گیری تصادفی- خوشه ایانتخاب شدند و به پرسش نامه های مقیاس افکار اضطرابی و مقیاس اضطراب فراگیر پاسخ دادند. داده ها به کمک روش های آمار توصیفی و آزمون آماری تحلیل واریانس تحلیل شدند.
    یافته ها
    این بررسی نشان داد که افکار اضطرابی (جسمانی، اجتماعی و فرانگرانی) دختران و پسران با باورهای فراشناختی غیرقابل کنترل بودن نگرانی رابطه معنی داری دارند (05/0>p) و دختران بیش از پسران دارای باورهای فراشناختی مثبت (001/0>p) و باورهای فراشناختی منفی (01/0>p) درباره نگرانی هستند. بین افکار فرانگرانی و باورهای فراشناختی غیرقابل کنترل بودن نگرانی و هم چنین بین باور فراشناختی پرهیز از نگرانی و فرانگرانی در هر دو گروه رابطه وجود داشت (05/0>p).
    نتیجه گیری
    باورهای فراشناختی منفی و مثبت می توانند سبب تداوم نگرانی شوند. تفاوت میان دختران و پسران در فراوانی باورهای فراشناختی درباره نگرانی، تبیینی برشیوع بیشتر اضطراب فراگیر در دختران است.
    کلیدواژگان: اختلال اضطراب فراگیر(GAD)، فراشناخت، افکار اضطرابی، نگرانی، فرانگرانی
  • محمد خیر، صغری استوار صفحه 256
    هدف
    هدف این پژوهش بررسی و مقایسه سوگیری شناختی نسبت به رویدادهای اجتماعی و غیراجتماعی منفی در نوجوانان با اضطراب اجتماعی بالا و اضطراب اجتماعی پایین بود.
    روش
    در یک بررسی توصیفی- مقطعی 125دانش آموز دختر و پسر سال اول و دوم راهنمایی، 41 نفر نوجوان با اضطراب اجتماعی بالا (18 پسر، 23 دختر) و 84 نفر نوجوان با اضطراب اجتماعی پایین (44 پسر، 40 دختر) به کمک مقیاس اضطراب اجتماعی کودکان و پرسش نامه پیامد / احتمال کودکان (PCQ-C) و پرسش نامه افسردگی بک ارزیابی شدند. داده ها به کمک روش آماری t، تحلیل کوواریانس چندمتغیری و تحلیل همبستگی، تحلیل شدند.
    یافته ها
    نوجوانان با اضطراب اجتماعی بالا نسبت به نوجوانان با اضطراب اجتماعی پایین احتمال و پیامد رخداد رویدادهای منفی اجتماعی را حتی پس از کنترل نشانگان افسردگی بالاتر برآورد می کنند (001/0p<). در نمره های احتمال غیراجتماعی دو گروه تفاوت معنی داری از نظر آماری دیده نشد. هم چنین تاثیر جنسیت و تاثیر تعاملی جنسیت×گروه بر احتمال و پیامد رخداد رویدادهای منفی اجتماعی از نظر آماری معنی دار نبود.
    نتیجه گیری
    نوجوانان با اضطراب اجتماعی بالا، بیش از نوجوانان با اضطراب اجتماعی پایین در تفسیر رویدادهای اجتماعی منفی، سوگیری نشان می دهند.
    کلیدواژگان: سوگیری شناختی، اضطراب اجتماعی، نوجوانان، افسردگی
  • سیما شهیم صفحه 264
    هدف
    از آن جا که پرخاشگری رابطه ای سبب پیامدهای زیانباری برای خود کودک پرخاشگر و سایر کودکان می شود، این پژوهش با هدف بررسی پرخاشگری رابطه ای نزد کودکان پیش دبستانی در شهر شیراز انجام شد.
    روش
    در یک بررسی توصیفی- مقطعی 258 کودک 3 تا 7 ساله (119 پسر و 139 دختر) به یک پرسش نامه ده ماده ای در زمینه پرخاشگری رابطه ای برای کودکان پیش دبستانی- فرم آموزگار و پرسش نامه پرخاشگری رابطه ای و محبوبیت- فرم هم سالان پاسخ دادند. این کودکان از چهار مهدکودک معرفی شده توسط سازمان بهزیستی شیراز انتخاب شدند. داده ها به کمک تحلیل واریانس، ضریب همبستگی و آزمون t تحلیل شدند.
    یافته ها
    اغلب کودکان پیش دبستانی از سه سالگی در روابط با هم سالان از پرخاشگری رابطه ای استفاده کرده و موجب حذف برخی کودکان از گروه و یا وادارساختن دیگران به قطع رابطه با آنها شدند. تفاوت دختران و پسران در این زمینه معنی دار نبود. هم چنین میزان رفتار پرخاشگرانه در رابطه با هم سالان در سنین مختلف تغییر معنی دار نداشت. بین محبوبیت نزد هم سالان و پرخاشگری رابطه ای از نظر هم سالان و آموزگاران رابطه معنی دار دیده شد (001/0>p). بین پرخاشگری رابطه ای و اختلال گستاخی مقابله ای رابطه مثبت و معنی دار وجود داشت (001/0>p).
    نتیجه گیری
    دختران و پسران ایرانی از نظر پرخاشگری رابطه ای تفاوت معنی داری با یکدیگر ندارند. کودکانی که پرخاشگری رابطه ای به کار می برند نزد هم سالان دارای محبوبیت هستند.
    کلیدواژگان: پرخاشگری رابطه ای، کودکان پیش دبستانی، جنسیت
  • الهام زارعی دوست، محمد کاظم عاطف وحید، سید اکبر بیان زاده، بهروز بیرشک صفحه 272
    هدف
    هدف پژوهش حاضر شناسایی و تعیین نوع شیوه های مقابله ای، منبع کنترل و باورهای غیرمنطقی در زنان روسپی و مقایسه آن با زنان عادی می باشد.
    روش
    در این بررسی مقطعی، آزمودنی های پژوهش 60 نفر (30 زن روسپی و 30 زن عادی) بودند که به کمک پرسش نامه های منبع کنترل راتر، شیوه های مقابله موس و بیلینگز و باورهای غیرمنطقی جونز ارزیابی شدند. زنان روسپی به روش نمونه گیری در دسترس و گروه عادی از میان کارآموزان آموزشگاه های فنی و حرفه ای انتخاب، و از نظر سن و میزان تحصیلات با آنان همتا شدند. داده ها به کمک آزمون های آماری t و خی دو تحلیل شدند.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که بین نوع منبع کنترل و بزهکاری رابطه وجود ندارد. هم چنین در دو گروه از نظر شیوه های مقابله متمرکز بر مساله و باورهای منطقی تفاوتی دیده نشد. اما تفاوت معنی داری میان دو گروه در زمینه متغیر شیوه مقابله متمرکز بر هیجان به دست آمد و زنان روسپی به طور معنی داری (05/0>p) بیشتر از زنان عادی در برابر استرس، این شیوه را به کار می برند.
    نتیجه گیری
    زنان روسپی بیش از زنان عادی در برخورد با رویدادها و مشکلات زندگی، به دست کاری هیجانی و شیوه های مقابله ای متمرکز بر هیجان می پردازند، در برابر تغییر درماندگی بیشتری احساس می کنند و میزان نگرانی توام با اضطراب در آنان بالاتر است.
    کلیدواژگان: زنان روسپی، شیوه های مقابله، منبع کنترل، باورهای غیرمنطقی
  • امید شکری، پروین کدیور، زهره دانشورپور صفحه 280
    هدف
    این پژوهش با هدف بررسی پنج عامل بزرگ شخصیت در دو جنس و نقش ویژگی های شخصیت در مقیاس های بهزیستی ذهنی انجام شد.
    روش
    425 دانشجو (167 پسر و 258 دختر) به پرسش نامه پنج عامل و مقیاس های بهزیستی ذهنی پاسخ دادند. برای بررسی تفاوت های جنسیتی در پنج عامل بزرگ شخصیت (برون گرایی، وظیفه شناسی، پذیرش، روان رنجورخویی، سازگاری) تحلیل واریانس چند متغیری(MANOVA) به کار برده شد. تحلیل های رگرسیون سلسله مراتبی نیز برای بررسی رابطه میان جنسیت و مقیاس های بهزیستی ذهنی و این که آیا این رابطه به وسیله روان رنجورخویی و برون گرایی تعدیل می شود یا خیر، اجرا شد.
    یافته ها
    دختران در مقایسه با پسران در عامل های روان رنجورخویی و سازگاری (هر دو 001/0>p)، و پسران در مقایسه با دختران در عامل های برون گرایی (001/0>p)، وظیفه شناسی (01/0>p) و پذیرش (05/0>p) به طور معنی داری نمره های بالاتری گزارش کردند. تحلیل واریانس چندمتغیری اثر اصلی معنی دار عامل جنسیت را نشان داد. نتایج تحلیل رگرسیون سلسله مراتبی نیز نشان داد که پس از کنترل عامل های شخصیتی، بین متغیر جنسیت با هیچ یک از سطوح سه گانه بهزیستی ذهنی رابطه معنی داری وجود ندارد. به بیان دیگر، نتایج نشان داد که تفاوت در عوامل شخصیتی روان رنجورخویی و برون گرایی در دو جنس در پیش بینی بهزیستی ذهنی آنان نقش تعیین کننده ای ایفا می کند.
    نتیجه گیری
    ویژگی های شخصیتی در رابطه میان جنسیت و بهزیستی ذهنی دانشجویان نقش میانجی را ایفا می کنند. هم چنین، متخصصان سلامت عمومی باید در بررسی نقش تفاوت های جنسیتی درباره نشانه های بهزیستی ذهنی افراد، به نقش ویژگی های شخصیت توجه نمایند.
    کلیدواژگان: بهزیستی ذهنی، ویژگی های شخصیت، تفاوت های جنسیتی
  • سیامک سامانی، بهرام جوکار، نرگس صحراگرد صفحه 290
    هدف
    پژوهش حاضر با هدف بررسی تاثیر تاب آوری بر سلامت روانی و رضایت از زندگی انجام شد.
    روش
    در یک بررسی مقطعی، 287 (173 دختر و 114 پسر) دانشجوی دانشگاه شیراز ارزیابی شدند. میانگین سنی آنان 17/23 سال (انحراف معیار 9/4) بود. ابزارهای به کار برده شده برای سنجش متغیرهای پژوهش عبارت بودند از: مقیاس تاب آوری کانر و دیویدسون (CD-RISC)، فرم کوتاه مقیاس افسردگی- اضطراب- فشار روانی (DASS) و مقیاس رضایت از زندگی. تحلیل داده ها به روش مدل معادلات ساختاری انجام شد.
    یافته ها
    نتایج رگرسیون چندگانه به روش سلسله مراتبی هم زمان، بیانگر معنی داری نقش واسطه ای هیجان های منفی (افسردگی، اضطراب و فشار روانی)، در رابطه میان تاب آوری خانواده (001/0p<) و رضایت از زندگی (001/0p<) بود.
    نتیجه گیری
    تاب آوری به واسطه کاهش مشکلات هیجانی (و یا افزایش سطح سلامت روانی) رضایتمندی از زندگی را در پی دارد. اثر متغیر تاب آوری بر رضایتمندی از زندگی غیرمستقیم است.
    کلیدواژگان: تاب آوری، هیجان های منفی، سلامت روانی، رضایتمندی از زندگی
|
  • Dr. Marzieh Nojomi *, Dr. Seyed Kazem Malakouti, Dr. Jafar Bolhari, Marjan Posht Mashadi, Safieh Asghar Zadeh Amin Page 219
    Objectives
    The aim of this study was to determine a predictive model for suicide attempts based on risk factors in Karaj, Iran general population. The intention was to collect necessary information for plann- ing preventive, educational, and therapeutic interventions.
    Method
    This descriptive cross-sectional study was conducted on 2300 randomly selected sample from 1.3 million Karaj residences. Information on the subjects were collected by using a modified SUPRE-MISS questionnaire. The questionnaire included questions about demographic characteristics, personal and family history, suicidal behavior, attempted suicide methods, history of taking psychoactive drugs, history of psychiatric treatments, chronic physical and mental disorders, and community stress. Data were collected by interviewing the subjects and analyzed using analysis of variance and logistic regression.
    Results
    Out of total sample, 65% were females, 57.2% were married, 48% had high school education, and 43.8% were householders. The mean age of those with attempted suicide was 26 (±9) years. The mean age of those with no attempted suicide was 32 (±13) years. The difference was statistically significant (p<0.01). This study showed that age (adolescence), sex (female), history of mental disorder, the lifetime use of tobacco and/or alcohol as well as unemployment can independently predict suicide attempts.
    Conclusion
    Planning to reduce suicide attempts in researches on high-risk population as in teenagers, women, psychiatric patients, smokers and alcohol abusers is necessary.
  • Dr. Shiva Abedi *, Dr. Elham Shirazi, Dr. Ahmad Hajebi Page 227
    Objectives
    This project aimed to determine the frequency of attention deficit hyperactivity disorder (ADHD) in patients with substance de-pendence.
    Method
    This descriptive cross-sectional study was conducted on 100 patients with substance dependence who were referred to clinics of Iran Psychiatry Hospital between 2003-2004 and selected by available sampling. Child Symptom Inventory (CSI) for ADHD, adult ADHD, and demographic questionnaire were completed for data collection. Data were analyzed using descriptive statistical methods and c2 test.
    Results
    Mean age of the clients was 31.8 (SD=9.4) with a range of 18-55 years, all of whom were men. Childhood ADHD was noted in 27% (3% attention deficit type, 16% hyperactive type, and 8% combined type) and adult ADHD was noted in 16% (7% attention deficit type, 3% hyperactive type and 6% combined type) of the subjects. Half (50%) of the clients had neither childhood nor adult ADHD diagnosis. The mean age of starting substance use was 18.3 years (SD=3.2) in patients with ADHD and 21.5 years (SD=5.1) in clients not affected by ADHD which were significantly different from one another (p<0.01).
    Conclusion
    ADHD is correlated with substance dependency and early onset of substance use.
  • Dr. Masood Fallahi-Khoshknab * Page 232
    Objectives
    One of the group interventions in mental rehabilitation is recreational therapy. The purpose of this study was to investigate the effect of recreational therapy on the mental status of patients with schizophrenia.
    Method
    In this pre-test post-test interventional study, 45 clients with chronic schizophrenia hospitalized in the Razi Psychiatric Center in Tehran (Iran) were selected through a goal-directed sampling method. They were then assessed with Brief Psychiatric Rating Scale (BPRS) before being sent on a 10-day recreational trip to Meshed (Iran). All participants were reassessed afterwards with the aforemen-tioned scale. T-test was used for data analysis.
    Results
    Mean total BPRS scores decreased from 42.5 at pre-test to 29.8 post-test. T-test revealed the difference in mental state of patients with schizophrenia pre-test compared to post-test to be significant (p<0.001).
    Conclusion
    Recreational therapy as a non-physical intervention for rehabilitation can promote mental status of patients with chronic schizophrenia.
  • Mahnaz Shahgholian *, Dr. Alireza Moradi, Dr. Seyed- Musa Kafee Page 238
    Objectives
    In this study was the relationship of alexithymia with the emotional expression styles (emotional expressiveness, emotional control, and ambivalence over emotional expressiveness) and general health investigated among university students. The effect of gender on alexithymia is also studied.
    Method
    A total of 210 university students (105 female, 105 male) from Guilan University were selected using a multi-stage randomized sampling method and were assessed by the Toronto Alexithymia Scale Emotional Expressiveness Questionnaire, Emotional Control Ques-tionnaire, Ambivalence over Emotional Expressiveness Questionnaire, and General Health Questionnaire. Data were analyzed using descriptive statistics, t-test, Pearson’s correlation coefficient, and regression analysis.
    Results
    Alexithymia was significantly correlated with all emotional control subscales: significantly positive correlation with the emotional inhibition and rumination subscales (p<0.01), and significantly negative correlation with the aggression control and benign control subscales (p<0.01). Alexithymia had also a significantly direct correlation with the style of ambivalence over emotional expressiveness (p<0.01). The results revealed a significant correlation between alexithymia and the total score of General Health Questionnaire. There was no significant difference between the female and male students with regards to the level of alexithymia.
    Conclusion
    Alexithymia is a stronger indicator for the general health variance than the style of ambivalence over emotional expressiveness. More alexithymic states are associated with decreased general health.
  • Dr. Fatemeh Bahrami *, Shiva Rezvan Page 249
    Objectives
    Generalized anxiety disorder (GAD) is characterized by excessive, predominant and ongoing worry and tension. The objective of this study was to determine the relationship between anxious thoughts and metacognitive beliefs among patients with GAD.
    Method
    For this study, 60 high school students (30 males and 30 females) were selected using cluster-random sampling. All of the subjects had generalized anxiety disorder according to DSM-IV criteria. Subjects participated in the study by answering the Anxious Thought Inventory (ANTI) and Generalized Anxiety Disorder Scale. The data were analyzed through descriptive statistic methods and analysis of variance.
    Results
    The study showed that there are significant relationships between anxious thoughts (health, social, and meta worries) in girls and boys, and metacognitive beliefs about worry uncontrollability (p<0.05). The girls have considerably more positive metacognitive beliefs about worry compared to boys (p<0.001). The same is true in case of negative metacognitive beliefs (p<0.01). There are significant correlations between meta-worry and metacognitive beliefs about worry uncontrollability in girls and boys (p<0.05). Similar correlation exists between meta-worry and metacognitive beliefs about worry avoidance in both groups (p<0.05).
    Conclusion
    Positive and negative metacognitive beliefs can cause worry continuation. Gender differences in frequency of the meta-cognitive beliefs about worry is an explanation for higher rate of GAD among girls
  • Dr. Mohammad Khayyer *, Soghra Ostovar Page 256
    Objectives
    The aim of this research was to study and compare cognitive biases towards the negative social and non-social events in adolescents with high and low social anxiety.
    Method
    In a descriptive cross-sectional study 125 boys and girls in first and second year of counseling and guidance school. 41 adolescents (18 boys, 23 girls) with high social anxiety and 84 adolescents (44 boys, 40 girls) with low social anxiety were assessed by the Social Anxiety Scale for Children, Children Depression Inventory and the Probability/Cost Questionnaire for Children (PCQ-C). Data were analyzed through t test, multivariate Covariance analysis and correlation analysis.
    Results
    Adolescents with high social anxiety overestimated the cost and probability of negative social events compared to adolescents with low social anxiety, even after controlling for depression syndrome (p<0.001). No statistically significant differences were noted between the two groups in the probability scores of the non-social events. The effect of gender and its interaction in the groups over the probability and cost of the negative non-social events also was not statistically significant.
    Conclusion
    Adolescents with high social anxiety show more bias in the interpretation of negative social events than their peers with low social anxiety
  • Sima Shahim * Page 264
    Objectives
    This study aimed to investigate relational aggression in the preschool children in Shiraz as it causes harmful events for both the aggressive child and the other children.
    Method
    In a descriptive cross-sectional survey, 258 children (119 boys, 139 girls) aged 3 to 7 years completed a 10-itemed questionnaire in the field of relational aggression for preschool children-teachers form and Relational Aggression and Popularity-Peers Form. Subjects were selected from the four kindergartens referred by Shiraz Welfare Organization. Data were analyzed using analysis of variance, correlation coefficient and t-test.
    Results
    Most of the preschool children as early as 3 years of age use relational aggression in their relationship with peers which results in the elimination of some of the kids from the group or makes some dump others. Gender difference was not significant in this regard. Relational aggression among peers also did not differ significantly in all age groups. Relational aggression as believed by peer nomination and teacher rating was significantly correlated with children’s popularity (p<0.001). There was a positive and significant correlation between the relational aggression and oppositional defiant disorder (p<0.001).
    Conclusion
    There is no significant differences in relational aggression between the preschool Iranian boys and girls. Children who use relational aggression are popular among peers.
  • Elham Zareidoost *, Dr. Mohammad Kazem Atefvahid, Dr. Seyed Akbar Bayanzadeh, Dr. Behrooz Birashk Page 272
    Objectives
    The objective of this study was to identify and determine coping styles, locus of control, and irrational beliefs in prostitutes in comparison with normal women.
    Method
    In this cross-sectional study, 60 subjects (30 prostitutes and 30 normal women) participated by filling out Rotter's Locus of Control Scale, Moos and Biling's Coping Style Questionnaire, and Johnn's Irrational Beliefs Questionnaire. Prostitutes were selected based on convenient sampling and normal women were selected from vocational school students. Both groups were matched by age and edu- cational level. Collected data were analyzed using t-test and c2 test.
    Results
    The results showed no significant correlation between locus of control and delinquency. Coping styles focused on problem solving and rational beliefs were similar in both groups. However, prostitutes relied on emotional coping style in stressful situations more frequently than non-delinquent women did (p<0.05).
    Conclusion
    Prostitutes rely on emotional manipulations and emotional coping style more than non-delinquent women when encountering life difficulties. They feel more helplessness and show higher levels of worry with anxiety in response to changes.
  • Omid Shokri *, Dr. Parvin Kadivar, Zohreh Daneshvar Pour Page 280
    Objectives
    The goal of the study was to examine five main per-sonality factors in both genders and the role of personality traits in the Subjective Well-being Scales.
    Method
    A total of 425 students (167 male and 258 female) completed the Five Factors Inventory (BFI) and Subjective Well-being Scales. Multivariate analysis of variance (MANOVA) was used to examine gender differences on the five big personality factors (i.e. extraversion, conscientiousness, openness to experience, neuroticism, and agree-ableness). Multiple hierarchical regression analyses were also conducted to examine the relation between gender and Subjective Well-being Scales, and to test whether this association was moderated by neuro-ticism and extraversion.
    Results
    Girls scored significantly higher than boys in factors for neuroticism and agreeableness (p<0.001 for both) boys scored significantly higher than girls in factors for extraversion (p<0.001), conscientiousness (p<0.01), and openness to experience (p<0.05). The MANOVA yielded significant main effect of gender. Results of hierarchical regression analyses, too, showed that after controlling for the personality factors, there was no significant correlation between the variable gender and any of the three levels of subjective well-being. In other words, findings suggest that gender differences in personality factors of neuroticism and extraversion play an influential role in predicting their subjective well-being state.
    Conclusion
    Personality traits act as moderators in the relation between the students’ gender and their subjective well-being. Authorities in general health must also recognize the role of personality traits in examining the relationship between gender differences and subjective well-being state of individuals
  • Dr. Syamak Samani *, Dr. Bahram Jokar, Narges Sahragard Page 290
    Objectives
    The aim of this study was to investigate the effect of resilience on mental health and life satisfaction.
    Method
    In a cross-sectional study, 287 Shiraz University students (173 females and 114 males) with mean age of 23.17 years (SD 4.9) were assessed. Subjects filled out the Conner-Davidson Resilience Scale (CD-RISC), short form of Depression-Anxiety-Stress Scale (DASS), and Satisfaction with Life Scale. Data were analyzed using structural equations modeling.
    Results
    Simultaneous hierarchical regression revealed that negative emotions such as depression, anxiety, and stress have significant mediating roles on family resilience (p<0.001) and life satisfaction (p<0.001).
    Conclusion
    Resilience will lead to life satisfaction by means of reduced levels of negative emotions. Resilience has, in fact, an indirect effect on life satisfaction.