فهرست مطالب

روانپزشکی و روانشناسی بالینی ایران - سال چهاردهم شماره 2 (پیاپی 53، تابستان 1387)

مجله روانپزشکی و روانشناسی بالینی ایران
سال چهاردهم شماره 2 (پیاپی 53، تابستان 1387)

  • 128 صفحه، بهای روی جلد: 16,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1387/07/10
  • تعداد عناوین: 20
|
  • مقاله مروری
  • سیدابوالفضل قریشی، نورالدین موسوی نسب صفحه 115
    هدف
    این بررسی با هدف گردآوری و مقایسه پژوهش های انجام شده درسطح کشور در ارتباط با خودکشی و اقدام به خودکشی انجام شد.
    روش
    با بهره گیری از اطلاعات موجود در سیستم اینترنتی و پایگاه اطلاع رسانی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی به بررسی مقاله های منتشرشده در زمینه اقدام به خودکشی و خودکشی، پرداخته شد.
    یافته ها
    در پژوهش های بازبینی شده 3477 نفر مورد بررسی قرار گرفته اند. دامنه سنی مردان 39-30 و زنان زیر30 سال بود. 8/71% سابقه اختلال خلقی و 5/53% اقدام به سوءمصرف دارو به منظور خودکشی داشته اند. شیوع خودکشی درایران 4/9 در 100000 به دست آمد.
    نتیجه گیری
    شیوع خودکشی در ایران نسبت به آمار جهانی پایین تر و مهم ترین روش برای اقدام به خودکشی مسمومیت با داروها بوده است. زنان دو برابر مردان اقدام به خودکشی می کنند و روش شایع تر خودکشی در مردان حلق آویزکردن و در زنان خودسوزی است.
    کلیدواژگان: خودکشی، ایران، مرور سیستماتیک
  • مقاله های پژوهشی اصیل
  • جواد محمودی قرایی، جواد علاقبندراد، فرهاد فریدحسینی، محمدرضا محمدی، مهدی تهرانی دوست، زهرا شهریور، پدیده قائلی، تکتم فقیهی صفحه 122
    هدف
    در این بررسی تاثیر توپیرامات به عنوان درمان کمکی همراه با لیتیوم با داروی والپروات سدیم بر اختلال دوقطبی نوجوانان مقایسه شده است.
    روش
    در یک کارآزمایی بالینی تصادفی شده، 30 نفر از نوجوانان مبتلا به اختلال دوقطبی در فاز مانیا یا مختلط، تحت درمان با توپیرامات یا والپروات سدیم قرار گرفتند. همه آزمودنی ها پس از 4 تا 6 هفته درمان با کربنات لیتیوم پاسخ کافی به درمان نداده بودند یا پس از یک دوره پاسخ دچار عود علایم شده و نیازمند افزودن یک داروی دیگر تثبیت کننده خلق بودند. ارزیابی نشانه ها به کمک مقیاس نمره دهی مانیای یانگ، مقیاس تاثیر کلی بالینی و مقیاس ارزیابی کلی کودکان انجام شد.
    یافته ها
    دو گروه در بسیاری از ویژگی های جمعیت شناختی یکسان بودند. در هر گروه به طور جداگانه کاهش میانگین نشانه ها و میزان بهبودی معنی دار بود (001/0p<)، ولی در مقایسه بین دو گروه تفاوت چشم گیری از نظر آماری دیده نشد.
    نتیجه گیری
    هردو داروی توپیرامات و والپروات سدیم در درمان کمکی اختلال دوقطبی نوجوانان ممکن است موثر باشند و احتمالا تفاوتی بین اثربخشی آنها وجود ندارد.
    کلیدواژگان: اختلال دوقطبی، نوجوانان، تثبیت کننده خلق، والپروات سدیم، توپیرامات، لیتیوم، مانیا
  • محمدرضا فیاضی بردبار، ابراهیم عبداللهیان، کاوه حجت، علی اکبر ثمری صفحه 131
    هدف
    این پژوهش با هدف بررسی میزان اثربخشی داروی سلژیلین که یک مهارکننده مونوآمین اکسیداز نوع B می باشد و خاصیت دوپامینرژیک دارد، در درمان بیماران مبتلا به اسکیزوفرنیا با علایم منفی بارز انجام شده است.
    روش
    در یک کارآزمایی بالینی 80 بیمار بستری در بیمارستان حجازی مشهد که بر پایه معیارهای تشخیصی DSM-IV-TR، تشخیص اسکیزوفرنیا داشته اند و علایم منفی آنها بارز بود]نمره بیشتر از 15 در مقیاس علایم مثبت و منفی PANSS))[، در پژوهش وارد شدند. بیماران به تصادف در سه گروه دریافت کننده پنج میلی گرم سلژیلین، 10 میلی گرم سلژیلین و یا دارونما همراه با داروی آنتی سایکوتیک جای داده شدند. سپس بیماران به مدت شش هفته به کمک PANSS و آزمون عوارض دارویی پی گیری شدند. داده ها به کمک آزمون های آماری تحلیل واریانس و t تحلیل شدند.
    یافته ها
    هشت بیمار به دلیل تشدید علایم پسیکوز و چهار بیمار به دلیل عوارض دارویی از بررسی کنار گذاشته شدند. میانگین سنی بیماران مورد بررسی 6/47 سال و میانگین مدت بستری در بیمارستان 9/8 سال بود. گرچه علایم منفی در هر دو گروه دریافت کننده سلژیلین پس از شش هفته بهبود نشان داد، تفاوت معنی داری میان دو گروه پنج میلی گرم و 10 میلی گرم سلژیلین و دارونما دیده نشد.
    نتیجه گیری
    در بیماران بستری در بیمارستان، سلژیلین در بهبود علایم منفی اسکیزوفرنیا بر دارونما برتری ندارد.
    کلیدواژگان: سلژیلین، علایم منفی، اسکیزوفرنیا
  • بهمن صالحی، کتایون وکیلیان، اکرم رنجبر صفحه 140
    هدف
    با توجه به اهمیت تاثیر افزایش رادیکال های آزاد مانند سوپراکسیداز و نیتریک اکساید بر نارسایی دفاع آنتی اکسیدانی و آسیب به مغز، این پژوهش با هدف مقایسه استرس اکسیداتیو در اسکیزوفرنیا و افراد سالم انجام شده است.
    روش
    این بررسی به صورت مقطعی، بر روی 60 بیمار که بر پایه معیارهای تشخیصی DSM-IV-TR توسط روانپزشک، مبتلا به اسکیزوفرنیا تشخیص داده شده بودند و 180 فرد عادی که از نظر سن، جنس، سیگاری بودن و نیز میزان درآمد هم سان شده بودند، انجام شد. بیماران به صورت در دسترس در بیمارستان امیرکبیر اراک نمونه گیری شدند. از نمونه ها پس از پرکردن رضایت نامه، پنج سی سی خون وریدی برای اندازه گیری شاخص های استرس اکسیداتیو گرفته شد. برای اندازه گیری میزان پراکسیداسیون لیپیدی از روش ساتو و معرف TBA، برای گروه های تیول از روش هیو و معرف DTNB و برای ارزیابی فعالیت آنتی اکسیدانی تام پلاسما از روش FRAP (بنزی) که توانایی پلاسما را در احیای یون های فریک به فرو ارزیابی می کند بهره گرفته شد. داده ها به کمک آزمون آماری t، ضریب همبستگی اسپیرمن و الگوی رگرسیون لجستیک تحلیل شدند.
    یافته ها
    میانگین سنی آزمودنی ها 13/32 سال (انحراف معیار 46/9) بود. 7 نفر مبتلا به اسکیزوفرنیای حاد و 53 نفر مبتلا به اسکیزوفرنیای مزمن بودند. میانگین شاخص گروه های تیول بین دو گروه مورد و گواه دارای تفاوت معنی دار بود (001/0p<). میانگین شاخص FRAP بین گروه های مورد و گواه نیز تفاوت معنی دار داشتند (005/0p<). میانگین شاخص TBA در گروه مورد نسبت به گروه گواه از نظر آماری معنی دار نبود.
    نتیجه گیری
    با کاهش میزان تیول و FRAP، دفاع آنتی اکسیدانی در بیماران مبتلا به اسکیزوفرنیا کاهش می یابد.
    کلیدواژگان: اسکیزوفرنیا، تیول، پراکسیداسیون لیپید، ظرفیت تام آنتی اکسیدان
  • علی اصغر بیانی، عاشور محمدکوچکی، علی بیانی صفحه 146
    هدف
    نظر به اهمیت بررسی جنبه های به زیستی افراد و نقش آن در سلامت بدنی و روانی آنان، این پژوهش با هدف بررسی روایی و پایایی مقیاس به زیستی روانشناختی ریف انجام گردیده است.
    روش
    در یک بررسی توصیفی- مقطعی 145 دانشجوی دانشگاه آزاد اسلامی واحد آزادشهر (96 زن و 49 مرد) که به روش نمونه گیری طبقه ای- تصادفی انتخاب شده بودند، به پرسش های مقیاس های به زیستی روان شناسی ریف، مقیاس رضایت از زندگی، پرسش نامه شادمانی آکسفورد و مقیاس عزت نفس روزنبرگ پاسخ دادند. داده ها به کمک روش های آماری توصیفی و ضریب همبستگی تحلیل شدند.
    یافته ها
    ضریب پایایی به روش بازآزمایی مقیاس به زیستی روانشناختی ریف 82/0 و خرده مقیاس های پذیرش خود، روابط مثبت با دیگران، خودمختاری، تسلط بر محیط، زندگی هدفمند و رشد شخصی به ترتیب 71/0، 77/0، 78/0، 77/0، 70/0 و 78/0 به دست آمد که از نظر آماری معنی دار بود (001/0p<). همبستگی مقیاس به زیستی روانشناختی با مقیاس رضایت از زندگی، پرسش نامه شادکامی آکسفورد و پرسش نامه عزت نفس روزنبرگ به ترتیب 47/0، 58/0 و 46/0 به دست آمد (001/0p<).
    نتیجه گیری
    مقیاس به زیستی روانشناختی ریف از روایی و پایایی مناسبی برخوردار است و برای سنجش به زیستی روانشناختی دانشجویان ایرانی مناسب است.
    کلیدواژگان: مقیاس به زیستی روانشناختی ریف، دانشجو، روایی، پایایی
  • امید شکری، پروین کدیور، ولی الله فرزاد، زهره دانشورپور، رضا دستجردی، مریم پاییزی صفحه 152
    هدف
    پژوهش حاضر با هدف بررسی ساختار عاملی نسخه های سه، نه و 14 سوالی مقیاس های به زیستی روانشناختی ریف (RSPWB)- که دربردارنده ابعاد شش گانه استقلال، تسلط محیطی، رشد فردی، روابط مثبت با دیگران، هدف در زندگی و پذیرش خود است- انجام شد.
    روش
    نسخه 14 سوالی مقیاس های به زیستی روانشناختی ریف بر روی 374 نفر دانشجو (158 مرد و 216 زن) که به روش نمونه گیری خوشه ای- چندمرحله ای و تصادفی انتخاب شده بودند، اجرا شد. به کمک تحلیل عاملی تاییدی سه الگوی رقیب برای هر یک از مقیاس های سه، نه و 14 سوالی ارزیابی شدند. داده ها به کمک تحلیل عاملی تاییدی و تحلیل واریانس چندمتغیری تحلیل شدند.
    یافته ها
    نتایج تحلیل عاملی تاییدی نشان دادند، در حالی که الگوی چندبعدی مقیاس های به زیستی روانشناختی ریف در نسخه های سه، نه و 14 سوالی برازش قابل قبولی با داده ها دارد، الگوی سلسله مراتبی مقیاس های به زیستی روانشناختی ریف برای نسخه های یادشده برازش بهتری با داده ها به دست داد. هم چنین، نتایج نشان دادند که در این نمونه الگوی تک عاملی مقیاس های به زیستی روانشناختی ریف برای سه نسخه سه، نه و 14 سوالی یک الگوی اندازه گیری غیرقابل قبول است.
    نتیجه گیری
    نتایج به دست آمده در این پژوهش، یافته های برخی از بررسی های پیشین را تکرار و از الگوی سلسله مراتبی با یک عامل مرتبه بالاتر به زیستی روانشناختی ریف (مبنی بر این که RSPWB از شش بعد تقریبا متمایز تشکیل شده است)، حمایت نمود.
    کلیدواژگان: مقیاس های به زیستی روانشناختی ریف، تحلیل عاملی تاییدی، دانشجویان
  • سیامک سامانی صفحه 162
    هدف
    با توجه به اهمیت فرآیندهای تشخیصی در برنامه های درمانی و ضرورت ساخت ابزار های روا و پایا، این پژوهش با هدف طراحی یک مقیاس دارای پایایی و روایی برای ارزیابی فرآیندهای خانواده های ایرانی انجام شده است.
    روش
    این بررسی از نوع ابزارسازی است و در دو مرحله مقدماتی (225 زوج) و بررسی اصلی (1100 زن و مرد متاهل) انجام شد. آزمودنی ها در مرحله مقدماتی به شیوه نمونه گیری هدفمند و در مرحله بررسی اصلی به شیوه خوشه ای- تصادفی انتخاب شدند. بر پایه بررسی مقدماتی یک مقیاس 55 سوالی تهیه شد و در بررسی اصلی، فرم اولیه مقیاس (مقیاس فرآیندهای خانواده) تکمیل گردید. برای تحلیل داده ها روش های تحلیل عامل، ضریب همبستگی و آزمون t مستقل به کار برده شد.
    یافته ها
    تحلیل عاملی نشان دهنده وجود پنج عامل در مقیاس فرآیندهای خانواده (انسجام خانوادگی، ارتباطات خانوادگی، راهبردهای مقابله، مهارت های حل مساله و باورهای مذهبی) بود. برای بررسی روایی و پایایی این مقیاس روش های بازآزمایی، ضریب آلفا و روایی همگرا و واگرا به کار برده شد که نتایج این تحلیل ها گویای کفایت مقیاس فرآیندهای خانواده بود.
    نتیجه گیری
    مقیاس فرآیندهای خانوادگی دارای روایی و پایایی برای استفاده در ایران است.
    کلیدواژگان: فرآیند خانواده، مقیاس فرآیندهای خانوادگی، کارکردهای خانواده
  • مجید برکتین، ماهگل توکلی، حمید طاهر نشاط دوست صفحه 169
    هدف
    نظر به ارتباط هوش هیجانی با توانایی حل مساله و انتخاب خودکشی به عنوان یک روش انطباق با مشکلات، این پژوهش، با هدف بررسی هوش هیجانی در زنان اقدام کننده به خودکشی به روش مسمومیت انجام شده است.
    روش
    در یک طرح پژوهشی پس رویدادی (علی- مقایسه ای) و شبه آزمایشی 80 نفر از زنان اقدام کننده به خودکشی به روش نمونه گیری در دسترس از میان مراجعه کنندگان به اورژانس مسمومین بیمارستان نور اصفهان به عنوان گروه آزمایشی و 80 نفر از زنان عادی از میان ملاقات کنندگان بیماران بخش داخلی بیمارستان نور اصفهان، به عنوان گروه گواه به روش تصادفی انتخاب و به کمک پرسش نامه هوش هیجانی بار- ان بررسی شدند. برای تحلیل داده ها، روش تحلیل واریانس چندمتغیره و روش تحلیل تمایزات به کار برده شد.
    یافته ها
    نتایج تحلیل واریانس چند متغیره نشان داد که نمره کل هوش هیجانی و زیرمقیاس های آن در گروه خودکشی کنندگان در مقایسه با گروه گواه به شکل معنی داری پایین تر بوده است (001/0p<). هم چنین بر پایه نتایج تحلیل تمایزات، همراه با نقطه برش 86/253 برای تفکیک دو گروه اقدام کننده به خودکشی و سالم، حساسیت و ویژگی هر دو به طور جداگانه برابر با 100% محاسبه گردید.
    نتیجه گیری
    هوش هیجانی در زنان اقدام کننده به خودکشی پایین تر از زنان عادی است. پایین بودن هوش هیجانی می تواند به عنوان یک عامل خطر اقدام به خودکشی در نظر گرفته شود.
    کلیدواژگان: هوش هیجانی، اقدام به خودکشی، مسمومیت
  • سید داود محمدی، سید اسماعیل ترابی، بنفشه غرایی صفحه 176
    هدف
    هدف پژوهش حاضر بررسی تعیین ارتباط سبک های مقابله ای با هوش هیجانی در دانش آموزان مقطع راهنمایی شهر تهران بود.
    روش
    420 دانش آموز (195 پسر و 225 دختر) از سه منطقه شهر تهران (منطقه های یک، شش و 16) و در سه مقطع اول، دوم و سوم راهنمایی که به روش نمونه گیری خوشه ای- چندمرحله ای و تصادفی انتخاب شده بودند، دو پرسش نامه راهبردهای مقابله ای نوجوانان و هوش هیجانی را تکمیل کردند. داده ها به کمک ضریب همبستگی و تحلیل رگرسیون تحلیل شدند.
    یافته ها
    بین هوش هیجانی و مولفه های آن با هر یک از سه سبک مقابله ای کارآمد، ناکارآمد و رجوع به دیگران (و راهبردهای مقابله ای مربوط به این سبک ها) ارتباط مثبت معنی دار دیده شد (001/0p<). هم چنین هوش هیجانی می توانست هر یک از این سه سبک مقابله ای را به طور معنی داری پیش بینی کند (001/0p<).
    نتیجه گیری
    نتایج این پژوهش در تایید فرضیه هایی هستند که قصد دارند هوش هیجانی و مقابله را به عنوان سازه های به هم مربوط، مفهوم سازی کنند. این نتایج هم چنین برای متخصصانی که به دنبال الگوهای مبتنی بر پیش گیری و درمان اختلال های رفتاری و روانی هستند، سودمند می باشند.
    کلیدواژگان: مقابله، هوش هیجانی، دانش آموزان
  • مسعود حسین چاری، رسول کیانی صفحه 184
    هدف
    هدف از پژوهش حاضر بررسی رابطه تحصیلات پدر و مادر، شغل پدر و شمار خواهران/ برادران با خود- کارآمدی ادراک شده در تعاملات اجتماعی دانش آموزان دوره راهنمایی بود. رابطه بین پیشرفت تحصیلی و خود- کارآمدی اجتماعی نیز بررسی شده است.
    روش
    در یک بررسی توصیفی- مقطعی 398 دانش آموز (204 دختر و 194 پسر) دوره راهنمایی که به روش نمونه گیری خوشه ای- تصادفی انتخاب شده بودند، مقیاس خود- کارآمدی ادراک شده در تعامل های اجتماعی با هم سالان را تکمیل کردند. داده ها به کمک آزمون های آماری t، تحلیل واریانس یک طرفه و ضریب همبستگی پیرسون تحلیل شدند.
    یافته ها
    نتایج نشان دادند که ویژگی های روان سنجی مقیاس یادشده برای کار در جامعه ایرانی مناسب است. هم چنین این بررسی بین پیشرفت تحصیلی و خود- کارآمدی ادراک شده در تعامل با هم سالان ارتباط معنی داری نشان نداد. دختران از نظر خود-کارآمدی ادراک شده تفاوت معنی داری با پسران نداشتند. شغل پدر با خود- کارآمدی ادراک شده در تعامل اجتماعی با هم سالان رابطه معنی داری داشت (01/0p<). تحصیلات پدر و مادر رابطه معنی داری با خود-کارآمدی نداشت. بین تعداد خواهران و برادران و خود- کارآمدی رابطه مستقیم و معنی داری (05/0p<) دیده شد.
    نتیجه گیری
    شغل پدر و شمار برادران و خواهران با خود-کارآمدی ادراک شده در تعامل اجتماعی با هم سالان رابطه مستقیم دارند؛ اما پیشرفت تحصیلی دانش آموز، میزان تحصیلات پدر و مادر و متغیر جنسیت با خود-کارآمدی ادراک شده در تعامل اجتماعی با هم سالان در ارتباط نیست.
    کلیدواژگان: خود، کارآمدی، تعاملات اجتماعی، پیشرفت تحصیلی، عوامل جمعیت شناختی
  • آمنه باریکانی صفحه 192
    هدف
    نظر به اهمیت نقش عوامل اجتماعی، خانوادگی و اقتصادی در سوگیری رفتار افراد، این بررسی با هدف تعیین رفتارهای پرخطر در نوجوانان سنین مدرسه در شهر تهران انجام شده است.
    روش
    در این بررسی توصیفی- مقطعی با به کارگیری یک پرسش نامه دارای پرسش های جمعیت شناختی و پرسش هایی در زمینه مصرف سیگار، الکل، سلامت روان و غیره، 700 دانش آموز (326 دختر و 374 پسر) راهنمایی و دبیرستان بررسی شدند. داده ها به کمک آزمون آماری خی دو تحلیل شدند.
    یافته ها
    میانگین سنی پاسخگویان 8/14 سال (انحراف معیار 4/1) بود. 629 نفر (7/88%) بر این باور بودند که سیگار برای سلامتی زیان آور است. 84 نفر (0/12%) سیگار مصرف می کردند. 210 نفر (6/30%) تجربه مصرف قلیان را داشتند. 70 نفر (0/10%) در یک ماه گذشته الکل و 14 نفر (2%) هرویین مصرف کرده بودند.
    نتیجه گیری
    وجود رفتارهای پرخطری مانند مصرف سیگار، الکل و سایر مواد در دانش آموزان چشم گیر بوده و نشان دهنده ضرورت مداخلات لازم برای کاهش آنها می باشد.
    کلیدواژگان: رفتار پرخطر، رفتار، نوجوانان
  • بهنام جمشیدی، محمدرضا رزمی، شهربانو حقیقت، سیامک سامانی صفحه 199
    هدف
    این پژوهش با هدف بررسی رابطه انسجام و انعطاف پذیری خانواده با ابعاد کمال گرایی در دانش آموزان راهنمایی انجام شده است.
    روش
    در یک بررسی از نوع همبستگی، 313 نفر از دانش آموزان پایه دوم و سوم مدارس راهنمایی شهر شیراز (164 پسر، 149 دختر) که به روش نمونه گیری خوشه ای- تصادفی چندمرحله ای انتخاب شده بودند، به پرسش نامه کمال گرایی، پرسش نامه انسجام خانواده و پرسش نامه انعطاف پذیری خانواده پاسخ دادند. تحلیل داده ها به کمک روش رگرسیون چندگانه، به روش هم زمان انجام شد.
    یافته ها
    تحلیل رگرسیون به روش هم زمان نشان داد که انسجام خانواده، تنها افزایش در جنبه های مثبت کمال گرایی و ابعاد سه گانه آن، (تلاش برای عالی بودن، هدفمندی و نظم و ساماندهی) (001/0p<) و انعطاف پذیری خانواده افزایش در جنبه های مثبت (001/0p<) و منفی (001/0p<) کمال گرایی را پیش بینی می کرد.
    نتیجه گیری
    انسجام خانواده هم سو با یافته های بررسی های انجام شده تنها به پیامدهای مثبت می انجامد، اما انعطاف پذیری خانواده با افزایش در جنبه های مثبت و منفی کمال گرایی، کارکرد دوگانه ای از خود نشان می دهد. رابطه انعطاف پذیری با جنبه های منفی کمال گرایی ممکن است ناشی از عدم تاکید صریح والدین انعطاف پذیربر خواسته ها و چشم داشت هایشان از فرزندان باشد.
    کلیدواژگان: کمال گرایی، انسجام خانواده، انعطاف پذیری خانواده
  • لاله بابانظری، سید موسی کافی صفحه 206
    هدف
    هدف پژوهش حاضر بررسی تطبیقی اضطراب بارداری در دوره های گوناگون آن و ویژگی های جمعیت شناختی مرتبط با آن بود.
    روش
    در یک بررسی مقطعی- توصیفی، 286 نفر از زنان باردار شهر رشت که به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شده بودند به کمک پرسش نامه اضطراب بارداری (PRAQ)، پرسش نامه وضعیت زناشویی گلومبوک- راست (گریمس) و پرسش نامه ویژگی های جمعیت شناختی بررسی شدند. داده های گردآوری شده به کمک روش های آماری توصیفی، آزمون تحلیل واریانس تک متغیری، ضریب همبستگی پیرسون، آزمون t و تحلیل رگرسیون گام به گام بررسی شدند.
    یافته ها
    میزان اضطراب بارداری در سه ماهه اول و سوم بالا و در سه ماهه دوم پایین بود. اما پس از واردشدن به تحلیل رگرسیون گام به گام این یافته ها معنی داری خود را از دست دادند. تحلیل رگرسیون گام به گام نشان داد اضطراب بارداری به ترتیب با رضایت زناشویی (001/0p<)، سن (001/0p<) و میزان تحصیلات (001/0p<) ارتباط معنی دار دارد. داشتن سن پایین در هنگام بارداری و تحصیلات و رضایت زناشویی بالا، نقش معنی دارتری در تبیین تفاوت اضطراب بارداری دارد تا قرارداشتن در یک دوره خاص بارداری.
    نتیجه گیری
    طرح برنامه های پیش گیرانه و حمایتی برای زنان باردار ضروری است.
    کلیدواژگان: اضطراب، بارداری، رضایت زناشویی
  • مقاله علمی کوتاه
  • زهره صدوقی، مریم آگیلار، وفایی، سید کاظم رسول زاده طباطبایی، نامیه اصفهانیان صفحه 214
    هدف
    این پژوهش با هدف بررسی ویژگی های روان سنجی پرسش نامه طرحواره یانگ در جمعیت غیربالینی انجام شده است.
    روش
    در یک بررسی توصیفی- مقطعی 37 دانشجوی پسر دوره کارشناسی دانشکده های مختلف دانشگاه های شهید بهشتی و شاهد تهران که به روش طبقه ای- تصادفی و به نسبت دانشجویان دو دانشگاه و دانشکده ها نمونه گیری شده بودند، به پرسش های پرسش نامه طرحواره یانگ (YSQ-SF) پاسخ دادند. داده ها به کمک روش های آماری ضریب همبستگی و تحلیل واریانس، تحلیل شدند.
    یافته ها
    نتایج حاصل از تحلیل عاملی، هفده عامل را به این صورت آشکار ساختند: هفت مقیاس کامل، سه مقیاس با چهار ماده، دو مقیاس با سه ماده و یک مقیاس با دو ماده. هم چنین، دو مقیاس اصلی YSQ-SF به صورت یک عامل با هم ادغام شدند. یافته ها، مقیاس های قابل تفسیری را برای همه پانزده خرده مقیاس طرحواره مطرح شده توسط یانگ به بارآوردند. این پانزده خرده مقیاس ثبات درونی خوبی را نشان دادند. تحلیل مولفه اصلی رده بالاتر، سه عامل رده بالاتر را در راستای یافته های پیشین نشان داد.
    نتیجه گیری
    یافته های این بررسی با یافته های پیشین که مبتنی بر نسخه های انگلیسی، فرانسوی و هلندی YSQ-SF ساخته شده بودند، هماهنگ بوده و از روایی بین فرهنگی این پرسش نامه حمایت می کنند.
    کلیدواژگان: طرحواره های شناختی، تحلیل عاملی، پرسش نامه طرحواره، پژوهش بین فرهنگی، یانگ
  • نامه به سردبیر
  • مهدیه شجاع، لیلا جویباری، اکرم ثناگو صفحه 220
    باورها و خرافات بسیاری در رابطه با دوران بارداری در میان زنان وجود دارد. این باورها فراتر از مرزهای یک کشور هستند و محدودیت قومیتی و نژادی نمی شناسند، به بیان دیگر یک پدیده جهانی می باشند. بارداری پدیده ای است که بر جنبه های مختلف روابط همسران مانند روابط جنسی تاثیرگذار است. جدا از دلایل فیزیولوژیک مانند تهوع و استفراغ در سه ماه اول و بزرگی شکم در سه ماه سوم بارداری، عوامل روانشناختی (بارتلاس1، گرین2، دالی3، بنت4 و هاچنز5، 2000؛ تروتنوسکی6، هاس7، لنگ8 و پترو9، 2006)، مانند کاهش میل جنسی (وان- سیدو10، 1999) و باورهای خرافی مانند آسیب به جنین در هنگام نزدیکی (اریلماز11، اگب12 و زینسیرب13، 2004؛ جهانفر و مولایی نژاد، 1384) نیز در این زمینه تاثیر دارند. دوران بارداری نیازمند توجه بیشتر همسر است. اما برخی باورهای نادرست در رابطه با روابط همسران در این دوران می توانند تنش برای همسر و عدم احساس آرامش و ناخشنودی برای زن باردار را در پی داشته باشند. از آن جا که شناخت دقیق این باورها می تواند گامی در راستای ارتقای سلامت و از میان برداشتن مشکلات همسران باشد، این بررسی با هدف شناسایی باورهای رایج در میان زنان باردار شهر گرگان در زمینه همبستری در دوران بارداری انجام شد. در این راستا همه زنان باردار مراجعه کننده به تنها درمانگاه تخصصی آموزشی- درمانی زنان شهر گرگان به همکاری فراخوانده شدند. به این ترتیب با 51 تن از زنان باردار مراجعه کننده، مصاحبه های نیمه ساختاریافته انجام شد. مصاحبه ها با اجازه افراد در جلسات خصوصی ضبط، سپس خط به خط دست نویس، کدگذاری، طبقه بندی و داده ها بر پایه رویکرد «تحلیل محتوی» بررسی شدند. مصاحبه ها در زمینه تغییرات رفتاری و ارتباط های جنسی در بارداری و علت این تغییرات بود، که پاسخ به این پرسش ها ما را به شناسایی باورها هدایت کرد. دامنه سنی زنان مورد بررسی 33-17 سال، با رتبه حاملگی 4-1 بود. 96% شرکت کنندگان خانه دار بودند. داده ها گویای آن بودند که زنان به علل چندی، مانند ترس از آسیب به رویان، درد، سابقه سقط، راحتی خود، اعتقاد به گناه بودن رابطه در دوران بارداری، خستگی، بزرگی شکم، تهوع و استفراغ از نزدیکی در دوران بارداری خودداری می کنند. 17 نفر (33%) بر این باور بودند در صورت دختربودن رویان، نزدیکی در دوران بارداری همانند زنای محارم است. 31 نفر (60%) به دلیل آسیب به رویان مانند خفگی، پارگی پرده بکارت و ایجاد ناهنجاری هم چون نابینایی و ناشنوایی از نزدیکی پرهیز می کردند. یکی از شرکت کنندگان اظهار داشت اگر پس از ماه چهارم، نزدیکی مهبلی داشته باشد مایع منی روی چشم جنین ریخته می شود و باعث نابینایی جنین می شود و یا نزدیکی پس از ماه هفتم باعث پارگی پرده بکارت رویان دختر می شود و یا نزدیکی پس از ماه پنجم بارداری موجب تماس آلت تناسلی پدر با سر جنین خواهد شد. 48 نفر (94%) از شرکت کنندگان بر این باور بودند که در طول بارداری شروع رابطه همواره از طرف همسرانشان بوده است و بی میلی و عدم همراهی زن موجب ناراحتی همسر و اغلب دلیل مشاجره میان آنان شده است. هیچ یک از افراد در جستجوی مشاوره برای از میان برداشتن مشکل خود یا آگاهی از درستی باورهای خود نبوده اند و عنوان می کردند که از بیان آن نزد پزشک یا ماما شرم دارند؛ در حالی که بیشتر افراد از مطرح کردن این امور نزد دوستان یا همسایگان بیم نداشتند.
    بررسی ها نشان داده اند نیمی از زنان بر این باورند که به علت آسیب رسیدن به رویان باید دفعات نزدیکی کاهش یابد (بارتلاس و همکاران، 2000؛ ترونتوسکی و همکاران، 2006) که با بررسی حاضر هم خوانی دارد. این در حالی است که در یک بارداری طبیعی، نزدیکی هیچ ممنوعیتی ندارد (جهانفر و مولایی نژاد، 1384). بررسی ها نشان داده اند که خودداری از نزدیکی توسط زنان مشاجره و کشمکش میان همسران را در پی دارد (حسن زهرایی، 1380). که با یافته های بررسی حاضر هم سو است. یافته های این پژوهش نشان داد که 33% افراد نزدیکی در دوران بارداری را در صورت دختربودن رویان زنای محارم می دانند در حالی که موقعیت رویان از نظر کالبدشناختی کاملا محافظت شده است (کانینگهام و همکاران، 1384).
    بررسی ها گویای آن هستند که کمتر از یک سوم مادران باردار در زمینه مسایل جنسی برای مشاوره به ماما یا پزشک مراجعه می کنند (بارتلاس و همکاران، 2000). در بررسی حاضر هیچ زنی برای دریافت مشاوره جنسی دوران بارداری به پزشک مراجعه نکرده بود. با توجه به این که باورهای نادرستی در میان همسران وجود دارند که می توانند بر کیفیت روابط آسیب برسانند (اریلماز و همکاران، 2004)، نیاز به اقدامات گسترده تر در امر آموزش روابط جنسی در دوران بارداری توسط دست اندرکاران بهداشتی و مسایل خانواده ضروری است. پایه و اساس هر کاری نیازمند آموزش می باشد و جامعه ما بیشتر از آن چه که نیازمند درمان باشد به آموزش نیاز دارد.
  • معرفی پایان نامه ها
    صفحه 222
  • اخبار و گزارش ها
    صفحه 223
  • اخبار و گزارش هایی از دفتر مطالعات اسلامی در بهداشت روان
    صفحه 226
  • فراخوان شرکت در چهاردهمین جشنواره تحقیقاتی علوم پزشکی رازی دی ماه 1387
    صفحه 228
  • معرفی کتاب
    صفحه 229
|
  • Dr. Seyed Abolfazl Ghoreishi *, Dr. Nourodin Mousavinasab Page 115
    Objectives
    This study was carried out with the aim of collecting and comparing domestic researches on suicide and suicide attempt in Iran.
    Method
    Using information presented in the internet and information system of the Iranian Ministry of Health and Medical Education, articles published on the topics of suicide and suicide attempt were examined.
    Results
    3477 subjects had been examined in the reviewed articles. The age range for men and women was 30-39 and below 30 respectively. 71.8% and 53.5% had a history of mood disorder and drug abuse with the aim of suicide respectively. The prevalence of suicide was calculated to be 9.4 in 100000.
    Conclusion
    The prevalence of suicide in Iran is lower than its relative global prevalence and the principal method of suicide is poisoning with drugs. Women attempt suicide twice as much as men. The most prevalent methods of suicide in men and women are hanging and burning respectively.
  • Dr. Javad Mahmoudi-Gharaei *, Dr. Javad Alaghband-Rad, Dr. Farhad Faridhoseini, Dr. Mohammad Reza Mohammadi, Dr. Mahdi Tehranidoost, Dr. Zahra Shahrivar, Dr. Padideh Ghaeli, Dr. Toktam Faghihi Page 122
    Objectives
    In this study the effect of topiramate as adjunctive therapy to lithium on mood disorder in adolescents is compared to that of sodium valproate.
    Method
    In a randomized clinical trial, 30 adolescents with bipolar mood disorder in the manic or mixed phase were treated with either topiramate or sodium valproate. All participants had either not responded adequately to a 4 to 6 week period of treatment with lithium carbonate, or had relapsed after a period of remission and needed additional mood-stabilizing drug. Responses were evaluated using Young Mania Rating Scale, Clinical Global Impression Scale and Children Global Assessment Scale.
    Results
    Many of the demographic properties of both groups were similar. In each group the mean of the decrease in symptoms and degree of remission were significant (p<0.001), but the comparison between the two groups did not yield a statistically significant difference.
    Conclusion
    Both topiramate and sodium valproate can be effective in the treatment of adolescent bipolar mood disorder and there is probably no difference in their efficacy.
  • Dr. Mohammad Reza Fayazi Bordbar *, Dr. Ebrahim Abdollahian, Dr. Kaveh Hojjat, Ali Akbar Samaric Page 131
    Objectives
    This research was carried out with the aim of examining the effects of selegiline, a monoamine oxidase-B inhibitor with dopaminergic features, on the treatment of patients with schizophrenia with prominent negative symptoms.
    Method
    In a clinical trial, 80 inpatients at the Hejazi Hospital in Meshed, who were diagnosed with schizophrenia based on Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders-fourth edition-Text Revision (DSM-IV-TR) criteria, and had prominent negative symptoms (a score of over 15 in Positive and Negative Symptom Scale [PANSS]) entered the study. The patients were randomly divided into three groups: Patients receiving 5mg selegiline, patients receiving 10mg selegiline, and those receiving placebo along with an antipsychotic drug. The patients were then followed-up for six weeks using PANSS and Drug Side Effects Test. Data were analyzed using analysis of variance and t-test.
    Results
    Eight patients were excluded from the study due to an increase in psychotic symptoms and four were excluded because of drug side effects. Mean age of patients was 47.6 and the mean duration of hospitalization was 8.9 years. Even though there was an improvement in negative symptoms in both groups receiving selegiline, the difference between the groups receiving selegiline and the group receiving placebo was not significant.
    Conclusion
    Selegiline is not superior to placebo in reducing negative symptoms in hospitalized patients.
  • Dr. Bahman Salehi, Katayoon Vakilian *, Akram Ranjbar Page 140
    Objectives
    Considering the important effects of increase in free radicals such as superoxidase and nitric oxide on deficiency in antioxidant defense and the harm done to brain, this research was carried out with the aim of comparing oxidative stress in patients with schizophrenia and normal individuals.
    Method
    This cross-sectional study was carried out on 60 patients who were diagnosed with schizophrenia based on Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders-fourth edition-Text Revision (DSM-IV-TR) criteria by a psychiatrist, and 180 normal subjects who were matched based on age, sex, smoking and income. Patients were selected using convenience sampling in Amir Kabir Hospital. After filling consent forms, five ml of venous blood sample was drawn from the subjects for measuring stress oxidative indexes. Satho and thiobarbitoric acid (TBA) methods were used to measure lipid peroxidation, Hu and Dithionitrobenzoic acid (DTNB) were used to measure thiol groups, and�Ferric Reducing Ability of Plasma (FRAP) which evaluates plasma ability in ferric ion reduction was used to measure total serum antioxidative activity. Data were analyzed using Spearman correlation coefficient, t-test, and logistic regression pattern.
    Results
    The mean age of subjects was 32.13 (±9.46). Seven and 53 patients had acute and chronic schizophrenia respectively. The mean difference of thiol index between the subject and control groups was significant (p<0.001). Mean of FRAP index was also significantly different between the two groups (p<0.005). The mean for TBA index was higher in the subject group but the difference was not significant.
    Conclusion
    A decrease in thiol and FRAP leads to a decrease in antioxidant defense in patients with schizophrenia.
  • Dr. Ali Asghar Bayani *, Ashoor Mohammad Koochekya, Ali Bayani Page 146
    Objectives
    Considering the importance of assessing aspects of well-being in individuals and its role in physical and psychological health, this study was carried out to examine the reliability and validity of Ryff’s Psychological Well-being Scales (RPWBS).
    Method
    In a descriptive cross-sectional study 145 students of Islamic Azad University, Azadshahr Branch (96 women and 49 men) who were selected using random stratified method, completed RPWBS, Self-acceptance subscales, Oxford Happiness Scale, and Rosenberg’s Self-esteem Scale. Data were analyzed using descriptive statistic methods and correlation coefficient.
    Results
    The test-retest reliability coefficient of RPWBS was 0.82. The subscales of Self-acceptance, Positive Relation with Others, Autonomy, Environmental Mastery, Purpose in Life, and Personal Growth were found to be 0.71, 0.77, 0.78, 0.77, 0.70, and 0.78 respectively, which were statistically significant (p<0.001). The correlation coefficient of RPWBS with Satisfaction with Life, Happiness, and Self-esteem were also found to be: 0.47, 0.58, and 0.46 respectively which were also significant (P<0.001).
    Conclusion
    The RPWBS are valid and reliable and are suitable for use in assessing the psychological well-being of Iranian students.
  • Omid Shokri *, Dr. Parvin Kadivar, Dr. Valiollah Farzad, Zohreh Daneshvarpour, Reza Dastjerdi, Maryam Paeezi Page 152
    Objectives
    The aim of the research was to examine the factor structure of 3, 9 and 14-item Persian versions of Ryff's Scales of Psychological Well-being (RSPWB) that encompasses six domains: self-acceptance, positive relations with others, autonomy, environmental mastery, purpose in life, and personal growth.
    Method
    A 14-item version of RSPWB was administered to a sample of 374 university students (158 male and 216 female) who were selected using multi-stage cluster sampling. Three competing models for each of 3, 9 and 14-item versions were evaluated using confirmatory factor analysis (CFA). Data were analyzed using affirmative factor analysis, and multivariate analysis of variance.
    Results
    CFA revealed that while the multidimensional Ryff's Scales of Psychological Well-being model in the 3, 9 and 14-item versions had an acceptable fit to the data, the hierarchical RSPWB model demonstrated a superior fit in mentioned versions. Also, the unidimensional scales of RSPWB was shown to be an unacceptable measurement model in this sample in the 3, 9 and 14-item versions.
    Conclusion
    Obtained results replicated some of the previous findings and supported the RSPWB’s multidimensionality and supported the super-order factor model in which RSPWB is composed of six relatively distinct dimensions.
  • Dr. Siamak Samani * Page 162
    Objectives
    Considering the importance of diagnostic processes and the necessity of developing valid and reliable instruments, this research was carried out with the aim of developing a reliable and valid scale to evaluate the function of Iranian families.
    Method
    This study was of instrument development type and was carried out in two phases: pilot (225 couples) and main (1100 married men and women). The subjects in the pilot and main studies were selected using purposive and random cluster sampling respectively. Based on the pilot study a 55-item scale was developed and in the main study, the primary scale form [Family Process Scale (FPS)] was completed. Factor analysis, correlation coefficient, and sample t-test were used to analyze the data.
    Results
    The results of factor analysis revealed five factors in the FPS (family cohesion, family communication, family coping strategies, family problem skills, and family religious beliefs). To evaluate the validity and reliability of this scale, test-retest reliability, alpha coefficient, divergent validity, and convergent validity of the FPS were calculated, which indicated its sufficiency.
    Conclusion
    The FPS is valid and reliable for use in Iran.
  • Dr. Majid Barekatain *, Mahgol Tavakolia, Dr. Hamid Taher Neshatdoost Page 169
    Objectives
    Considering the relation of emotional quotient (EQ) with problem solving and choosing suicide as a method of solving problems, this study was carried out with the aim of evaluating emotional quotient in women who had attempted suicide using poisoning.
    Method
    In a retrospective (causal-comparative), semi-experimental study, 80 women who had attempted suicide by poisoning were selected using convenience sampling from among patients presenting to the emergency department of Noor Hospital in Isfahan (Iran), as the experimental group. Also, 80 normal women were randomly selected from among the visitors of the Internal Medicine Ward of same Hospital. Both groups were examined using Bar-on Emotional Quotient Questionnaire. Data were analyzed using multivariate analysis of variance and analysis of differences.
    Results
    Results of multivariate data analysis showed that total EQ score and its sub-scales were significantly lower in the suicidal group in comparison with the control group (p<0.001). Also, according to the results of analysis of difference, along with the cut-off point of 253.86, for separating the normal and suicidal groups, both the specificity and sensitivity of Bar-on Emotional Quotient Questionnaire were calculated to be 100%.
    Conclusion
    EQ is lower in women attempting suicide than normal women. Low EQ can be considered as a risk factor for suicide
  • Seyed Davoud Mohammadi *, Seyed Smaeil Torabi, Dr. Banafsheh Gharaei Page 176
    Objectives
    The purpose of this research was to determine the relationship between coping styles and emotional intelligence in guidance school students in the city of Tehran.
    Method
    420 students (195 boys and 225 girls) who were selected randomly using multi-stage cluster sampling from three areas in Tehran (areas one, six and 16) from all grades of guidance school, completed the Adolescent Coping Scale and Schutte Self-report Inventory. Data were analyzed using correlation coefficient and regression analysis.
    Results
    There was a positive relationship between emotional quotient and each of the three coping styles (efficient, non-efficient, and refer-to-others) (p<0.001). In addition, emotional intelligence could significantly predict each of these three coping styles (p<0.001).
    Conclusion
    The results of the present study approve the theories that aim to conceptualize emotional intelligence and coping in an integrated unit. These results are also useful for specialists who are pursuing patterns based on the prevention and treatment of behavioral and psychiatric disorders.
  • Author(S): Dr. Massoud Hosseinchari *, Rasoul Kiani Page 184
    Objectives
    The aim of the present research was studying the relationship between "parent’s education, father's job and the number of siblings" and the perceived self-efficacy in social interactions with peers in junior high school students. The relation between academic achievement and social self-efficacy was also studied.
    Method
    In a descriptive cross-sectional study 398 junior high school students (204 girls and 194 boys) who were selected using random cluster sampling completed the Scale for Perceived Self-efficacy in Social Interactions with Peers. Data were analyzed using t statistical test, one way analysis of variance, and Pearson correlation coefficient.
    Results
    Findings revealed that the psychometric properties of the mentioned scale are appropriate for use in Iranian population. Also, this study did not show a significant relationship between perceived self-efficacy in the interaction with peers and academic achievement. Girls were not significantly different from boys with regard to self-efficacy. Father’s job had a significant relationship with perceived self-efficacy in social interaction with peers (p<0.01). Parent’s education did not have a significant relationship with self-efficacy. There was a significant relationship between the number of siblings and self-efficacy (p<0.05).
    Conclusion
    Father’s job and the number of siblings have a direct relationship with perceived self-efficacy in social interaction with peers but academic achievements, parent’s education, and sex are not related to perceived self-efficacy in social interaction with peers.
  • Dr. Ameneh Barikani * Page 192
    Objectives
    Due to the important roles of social, familial, and economic factors in behavior patterns in individuals, this study aims to determine high risk behavior in adolescent students in the city of Tehran.
    Method
    In this descriptive cross-sectional study 700 guidance school and high school students (326 girls and 374 boys) were examined using a demographic questionnaire containing questions about cigarette smoking, alcohol drinking, mental health status and so on. Data were analyzed using c2 test.
    Results
    Mean age of subjects was 14.8(±1.4) years. 629 subjects (88.7%) believed that cigarette smoking is detrimental to health. 84 subjects (12.0%) were cigarette smokers. 210 subjects (30.6%) had experienced smoking hookah. 70 (10.0%) and 14 (2%) of them had consumed alcohol and abused heroin respectively in the previous month.
    Conclusion
    High risk behaviors such as using cigarettes, alcohol and other substances are prevalent among adolescent students and indicate the necessity for applying appropriate interventions aimed at decreasing their abuse.
  • Behnam Jamshidi *, Mohammad Reza Razmia, Dr. Shahrbanoo Haghighatb, Dr. Siamak Samani Page 199
    Objectives
    The aim of this research was to examine the relationship of family cohesion and flexibility with dimension of perfectionism in guidance school students.
    Method
    In a correlational study 313 guidance school students (164 boys and 149 girls) in the city of Shiraz who were selected using multistage randomized cluster sampling, completed the Perfectionism Questionnaire, Family Cohesion Questionnaire and Family Flexibility Questionnaire. Data were analyzed using simultaneous multiple regression.
    Results
    Simultaneous regression analysis showed that only family cohesion predicted the increase in positive dimensions of perfectionism and its three aspects (aiming at perfection, target orientation, and organization) (p<0.001). Family flexibility predicted the increase in positive (p<0.001) and negative (p<0.001) aspects of perfectionism.
    Conclusion
    In line with prior research, family cohesion predicted only positive outcomes. However, family flexibility showed a dual function by increasing both the negative and positive dimensions of perfectionism. The relationship of flexibility with negative dimensions of perfectionism might be due to the lack of frank emphasis of flexible parents on the wishes and desires of their children
  • Laleh Babanazari *, Dr. Seyed Moosa Kafi Page 206
    Objectives
    The aim of this research was the comparative study of pregnancy anxiety in its different periods and its related demographic factors.
    Method
    In a descriptive cross-sectional study 286 pregnant women in the city of Rasht, Iran who were selected using convenience sampling, were evaluated using Pregnancy Related Anxiety Questionnaire (PRAQ), Golombok-Rust Inventory of Marital Status (GRIMS), and Demographic Information Questionnaire. Data were analyzed using descriptive statistics, univariate analysis of variance, Pearson correlation coefficient, t-test, and stepwise regression analysis.
    Results
    The rate of pregnancy anxiety was high in the first and third trimester and low in the second trimester. However, after entering stepwise regression analysis, the data lost their significance. Stepwise regression of analysis showed that pregnancy anxiety has significant association with sexual satisfaction (p<0.001), age (p<0.001), and education (p<0.001). Having a lower age during pregnancy and high education and sexual satisfaction have a more significant role in accounting for differences in pregnancy anxiety than being in a particular trimester.
    Conclusion
    Planning preventive and supportive programs for pregnant women is necessary.
  • Zohre Sadooghi *, Maria E. Aguilar-Vafaie, Dr. Seyed Kazem Rasoulzadeh Tabatabaie, Namieh Esfehanian Page 214
    Objectives
    This study was carried out with the aim of studying the features of the Young Schema Questionnaire in nonclinical population.
    Method
    In a descriptive cross-sectional study 37 postgraduate male students of Shahed and Shahid Beheshti universities in Tehran who were selected using stratified random method completed the Young Schema Questionnaire-Short Form (YSQ-SF). Data were analyzed using correlation coefficient and analysis of variance.
    Results
    The results of the factor analysis revealed 17 factors as follows: Seven intact scales (five out of five items), three scales with four items, two with three items, and one with two items. Also, the two YSQ-SF original scales merged into one factor. The results yielded interpretable scales for all 15 schema subscales proposed by Young. These 15 subscales demonstrated good internal consistency. Higher-order principal component analysis yielded three higher order factors in line with previous findings.
    Conclusion
    These results are consistent with previous results based on the English, French and Dutch versions of the YSQ-SF and provided support for the cross-cultural validity of the YSQ-SF.
  • Mahdie Shoja *, Dr. Leila Joibari, Dr. Akram Sanagoo Page 220