فهرست مطالب

روانپزشکی و روانشناسی بالینی ایران - سال پانزدهم شماره 3 (پیاپی 58، پاییز 1388)

مجله روانپزشکی و روانشناسی بالینی ایران
سال پانزدهم شماره 3 (پیاپی 58، پاییز 1388)

  • تاریخ انتشار: 1388/09/01
  • تعداد عناوین: 15
|
  • مقاله های پژوهشی اصیل
  • مهین اسلامی شهربابکی، رزیتا داوری آشتیانی، دکترکتایون رازجویان، همایون امینی صفحه 223
    هدف
    بررسی اثربخشی و عوارض جانبی بوسپیرون در مقایسه با متیل فنیدیت در کنترل نشانه های کودکان مبتلا به اختلال بیش فعالی کم توجهی (ADHD).
    روش
    32 کودک 12- 6 ساله مبتلا به ADHD مورد بررسی قرار گرفتند. برای گردآوری داده ها مقیاس ارزیابی ADHD (ADHD-RS) فرم پدر و مادر و آموزگار برای هر دو گروه به کار برده شد. عوارض دارویی بر پایه فهرست عوارض جانبی این دو دارو بررسی شد. دوز دارو برای بیماران در گروه بوسپیرون mg/kg/day 5/0 و در گروه متیل فنیدیت mg/kg/day 1- 3/0 بود. داده ها به کمک آزمون های آماری t جفت شده، تحلیل واریانس یک راهه با اندازه گیر ی های مکرر، آزمون t مستقل و آزمون خی دو تحلیل شدند.
    یافته ها
    در پایان شش هفته، هر دو گروه نسبت به پیش از آغاز بررسی، در نمره کلی ADHD-RS و زیرمقیاس های بی توجهی، بیش فعالی و تکانش گری کاهش معنی دار (001/0=p) نشان دادند، ولی مقایسه دوگروه در نمره کلی ADHD-RS پدر و مادر (77/0=p) و آموزگار (23/0=p) تفاوتی نشان نداد. دو گروه در زیرمقیاس بی توجهی تفاوت داشتند، به طوری که متیل فنیدیت بر بوسپیرون برتری داشت. عوارض جانبی بوسپیرون کمتر از متیل فنیدیت بود.
    نتیجه گیری
    بوسپیرون نیمرخ عوارض جانبی مطلوبی دارد و باعث بهبود محسوس در علایم ADHD می شود. این یافته های اولیه در مورد اثربخشی بوسپیرون در کودکان مبتلا به ADHD به بررسی های بیشتری نیاز دارد.
    کلیدواژگان: اختلال بیش فعالی با کمبود توجه، بوسپیرون، متیل فنیدیت
  • فاطمه قره باغی، مریم آگیلار، وفایی صفحه 231
    هدف
    هدف این پژوهش بررسی ویژگی های روان سنجی پرسش نامه توانایی ها و مشکلات در نمونه کودکان ایرانی بود. این مقیاس برای سنجش مشکلات رفتاری و عاطفی کودکان طراحی شده است.
    روش
    سنجش های مادران و آموزگاران در مورد 413 کودک 10 تا 12 ساله (193 پسر و 220 دختر) گرد آوری و ارزیابی شدند. به منظور تعیین ویژگی های روان سنجی این مقیاس، تحلیل عاملی و همسانی درونی به کار گرفته شد. رابطه هر یک از زیرمقیاس ها با جنسیت، داده های هنجاری برای این گروه سنی و نقاط برش نیز محاسبه شدند.
    یافته ها
    برای همه زیرمقیاس ها اعتبار متوسط رو به بالا به دست آمد، ولی از ساختار پنج عاملی اصلی مقیاس، حمایت نشد. نتایج نشانگر روایی مناسب گزارش های مادران و آموزگاران در روابط میان زیرمقیاس ها با یکدیگر بود. نمره کل مشکلات پسران هم در ارزیابی های مادران و هم در ارزیابی های آموزگاران به طور نسبی بیش از دختران بود.
    نتیجه گیری
    فرم فارسی این مقیاس از یک ساختار سه عاملی با ویژگی های روان سنجی خوب برخوردار بود. هر چند استفاده از این مقیاس در پژوهش های روانشناسی روی نمونه های کودکان ایرانی آن چنان مورد توجه قرار نگرفته، یافته های این پژوهش نشان دهنده ارزش معنی دار این مقیاس برای استفاده از آن در پژوهش های آتی است.
    کلیدواژگان: پرسش نامه توانایی ها و مشکلات، کودکان، روایی، روان سنجی
  • حسین شاره، علی اصغر اصغرنژاد فرید، رخساره یزدان دوست صفحه 242
    هدف
    پژوهش حاضر با هدف بررسی رابطه بین راهبردهای مقابله ای و سبک های اسنادی با خطر فرار از منزل در دختران نوجوان انجام شد.
    روش
    500 دانش‎آموز دختر مقطع متوسطه و پیش‎دانشگاهی مناطق دو، پنج و هفت آموزش و پرورش شهر مشهد که به شیوه تصادفی- خوشه‎ای انتخاب شده بودند، به کمک پرسش نامه ویژگی های جمعیت‎شناختی و پرسش نامه های خطر فرار از منزل، راهبردهای مقابله ای و سبک های اسنادی بررسی شدند. داده ها به کمک ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون خطی چندمتغیره به روش گام به گام تحلیل شدند.
    یافته ها
    بین راهبردهای جلب حمایت اجتماعی، مهار جسمانی و مهار هیجانی با خطر فرار دختران از منزل و هم چنین بین بعد پایدار- ناپایدار موقعیت شکست و ابعاد درونی- بیرونی، پایدار- ناپایدار و کلی- جزیی موقعیت موفقیت در پرسش نامه سبک های اسنادی با خطر فرار دختران از منزل همبستگی معنی داری وجود داشت. نتایج تحلیل رگرسیون نشان دهنده نقش برجسته تر راهبردهای مهار جسمانی و مهار هیجانی و بعد کلی- جزیی موقعیت موفقیت در خطر فرار دختران از منز ل بود (01/0p<).
    نتیجه گیری
    بین راهبردهای مقابله ای و سبک های اسنادی با خطر فرار از منزل ارتباط معنی داری وجود دارد.
    کلیدواژگان: فرار از منزل، راهبرد مقابله ای، اسنادها
  • حبیب الله نصیری، مرتضی لطیفیان، دکترکارولین ریف صفحه 248
    هدف
    هدف از پژوهش حاضر بررسی آلکسیتیمیا در کودکان و نوجوانان و ارتباط آن با مشکلات خلقی، توانش های هیجانی و شکایت از دردهای جسمی بود.
    روش
    593 نفر (308 دختر و 285 پسر) از دانش آموزان سال آخر دبستان و مدارس راهنمایی شهر شیراز به صورت خوشه ای- چندمرحله ای انتخاب شدند و به سه مقیاس آلکسیتیمیای کودکان، فهرست خلقی کودکان و فهرست شکایت از دردهای جسمی پاسخ دادند. روایی ابزارهای به کار برده شده، با استفاده از روش همبستگی بین خرده مقیاس ها با هم و با کل مقیاس و پایایی به روش آلفای کرونباخ محاسبه شد که نتایج بیانگر بالابودن روایی و پایایی آنها در این بررسی است. داده ها به کمک تحلیل واریانس و تحلیل رگرسیون تحلیل شدند.
    یافته ها
    ابتلا به آلکسیتیمیا با شکایت از دردهای جسمی و هیجان های منفی همبستگی مثبت و با شادی همبستگی منفی داشت. تفاوت های جنسیتی نیز معنی دار بودند، بدین صورت که میانگین نمرات دختران از پسران بیشتر بود.
    نتیجه گیری
    خرده مقیاس اشکال در تشخیص هیجان ها دارای بالاترین قدرت پیش بینی و خرده مقیاس تفکر معطوف به بیرون دارای کمترین قدرت پیش بینی است.
    کلیدواژگان: آلکسیتیمیا، دردهای جسمی، مشکلات هیجانی، کودکان، نوجوانان
  • مهین امین الرعایا، عباس عطاری، حیدرعلی عابدی صفحه 258
    هدف
    کشف مفاهیم محوری رضایت مندی، تعیین راهکارهای پیشنهادی، راهبردهای نهایی و ترسیم فرآیند ارتقای رضایت مندی مراجعان به کلینیک مشاوره کودکان و نوجوانان.
    روش
    در این پژوهش کیفی، از روش پژوهش سه وجهی در دو فاز استفاده شد: در فاز اول روش پژوهش پدیدارشناختی و در فاز دوم روش بحث گروهی و روش دلفی. جامعه این پژوهش را مراجعان (16 نفر) و کارکنان درمانی (هشت نفر) کلینیک مشاوره کودکان و نوجوانان شریعتی اصفهان تشکیل می دادند. یافته های پژوهش با روش کلایزی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    در مجموع 834 کد مفهومی استخراج و سپس این مفاهیم در 130 ساختار مفهومی رضایت مندی طبقه بندی شدند. در سطح سوم طبقه بندی، این موارد بر حسب ویژگی های مشترک در 30 گروه موضوعی جای گرفتند. راهکارهای پیشنهادی به دست آمده از بحث گروهی و راهبردهای تامین رضایت مندی در 18 بند تنظیم شدند.
    نتیجه گیری
    در مجموع 18 راهبرد تدوین شد که می توان به مواردی مانند تشکیل کمیته جمع آوری اطلاعات، تدوین برنامه مستمر درمان های غیردارویی، گسترش مراکز مشاوره مشابه، برگزاری کلاس های آموزشی جهت والدین، نظم بخشیدن به برنامه های روزانه، حضور بیشتر تیم درمان و لزوم رعایت حقوق بیماران اشاره کرد.
    کلیدواژگان: رضایت مندی، مشاوره، کودکان و نوجوانان، پژوهش کیفی
  • فریده سادات حسینی، محمد خیر صفحه 265
    هدف
    پژوهش حاضر با هدف بررسی چگونگی پیش بینی تعلل ورزی به وسیله باورهای فراشناختی انجام شده است.
    روش
    199 نفر (126 دختر و 73 پسر) از دانشجویان دانشکده های مختلف دانشگاه شیراز که به روش نمونه گیری خوشه ای- چندمرحله ای تصادفی انتخاب شدند، پرسش نامه فراشناخت- 30، پرسش نامه تعلل ورزی رفتاری و پرسش نامه تعلل ورزی تصمیم گیری را تکمیل نمودند. داده ها به کمک روش آماری تحلیل رگرسیون چند متغیره به شیوه گام به گام تحلیل شدند.
    یافته ها
    متغیرهای کنترل ناپذیری و خطر (001/0p<)، اطمینان شناختی (01/0p<)، و خودآگاهی شناختی (01/0p<) از ابعاد باورهای شناختی، تعلل ورزی رفتاری را پیش بینی کردند. هم چنین متغیرهای کنترل ناپذیری و خطر (001/0p<) و خودآگاهی شناختی (001/0p<) تعلل ورزی در تصمیم گیری را پیش بینی کردند.
    نتیجه گیری
    الگوی عملکرد اجرایی خودتنظیمی در پیش بینی تعلل ورزی در رفتار و تصمیم گیری به عنوان اختلال های هیجانی- رفتاری کارایی دارد.
    کلیدواژگان: الگوی عملکرد اجرایی خودتنظیمی، باورهای فراشناختی، تعلل ورزی رفتاری، تعلل ورزی تصمیم گیری
  • ابوالفضل محمدی، لادن فتی، رخساره یزدان دوست صفحه 274
    هدف
    هدف پژوهش حاضر شناسایی برخی از پیش بینی کننده های علایم وسواسی- اجباری بود. در این پژوهش ارتباط متغیرهای شناختی (مسئولیت پذیری، کمال گرایی)، سرشتی (بازداری رفتاری) و هیجانی (اضطراب، افسردگی، استرس) با علایم وسواسی- اجباری در دانشجویان بررسی شد.
    روش
    در یک بررسی همبستگی، 400 دانشجوی دانشگاه تهران و دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی- درمانی تهران که به روش خوشه اینمونه گیری شده بودند، به کمک پرسش نامه وسواسی اجباری- بازنگری شده، مقیاس نگرش مسئولیت، مقیاس کمال گرایی اهواز و مقیاس اضطراب، افسردگی و استرس ارزیابی شدند.
    یافته ها
    در الگوی به دست آمده از تحلیل رگرسیون گام به گام، مسئولیت پذیری، کمال گرایی، استرس، بازداری رفتاری و اضطراب به عنوان پیش بینی کننده وارد الگو شدند و افسردگی از الگوی رگرسیون خارج شد. پیش بینی کننده ها، وزن های گوناگونی را به خود اختصاص دادند. فرمول پیش بینی برای علایم وسواسی- اجباری در دانشجویان گزارش شد.
    نتیجه گیری
    به جز متغیرهای شناختی و هیجانی، رابطه بازداری رفتاری با علایم وسواسی- اجباری تایید شد.
    کلیدواژگان: علایم وسواسی، اجباری، مسئولیت پذیری، کمال گرایی، بازداری رفتاری
  • علی محمدزاده، محمود نجفی، احمد عاشوری صفحه 283
    هدف
    به نظر می رسد تمایز بین سوگیری های مذهبی درونی و بیرونی در فهم رابطه مذهب و شخصیت اسکیزوتایپی و به تبع آن اسکیزوفرنیا مفید باشد. پژوهش حاضر به منظور بررسی رابطه سوگیری های مذهبی با صفات اسکیزوتایپی انجام شد.
    روش
    نمونه ای به حجم 210 نفر به روش تصادفی طبقه ای از میان دانشجویان انتخاب شدند و با پرسش نامه های شخصیت اسکیزوتایپی و نگرش سنج مذهبی مورد آزمون قرار گرفتند. داده ها با استفاده از روش رگرسیون چند متغیری گام به گام تحلیل شدند.
    یافته ها
    هر سه مؤلفه صفات اسکیزوتایپی با سوگیری مذهبی بیرونی رابطه معنی دار داشتند (01/0p<). از میان سه مؤلفه صفت اسکیزوتایپی، مؤلفه تجارب ادراکی غیرمعمول پیش بین مناسبی برای سوگیری مذهبی بیرونی بود. هم چنین، افراد با صفات اسکیزوتایپی بالادر مقایسه با افراد با صفات اسکیزوتایپی پایین در سوگیری مذهبی بیرونی نمرات بالاتری داشتند.
    نتیجه گیری
    از آن جا که سوگیری مذهبی درونی با صفات اسکیزوتایپی رابطه ای ندارد، می توان نتیجه گرفت که با وجود مذهبی تربودن افراد با صفات اسکیزوتایپی بالا، مذهب آنها رشدنایافته تر است. هم چنین، یافته های پژوهش حاضر، با این دیدگاه که سوگیری مذهبی درونی با جنبه های مختلف سلامت روان و سوگیری مذهبی بیرونی با ضعف روانی رابطه دارد، هم سو است.
    کلیدواژگان: اسکیزوتایپی، سلامت روان، مذهب، سوگیری
  • مهناز مغانلو، مریم آگیلار، وفایی * صفحه 290
    هدف

    بررسی رابطه عوامل و وجوه الگوی پنج عاملی شخصیت با شادکامی، سلامت روانی و سلامت جسمانی.

    روش

    در این بررسی توصیفی، 359 دانشجو (182 مرد و 177 زن) که با روش نمونه گیری تصادفی- طبقه ای- چندمرحله ای از میان دانشجویان کارشناسی دانشگاه های تهران و شهید بهشتی انتخاب شدند، به پرسش نامه تجدیدنظرشده شخصیت NEO و سه مقیاس درجه بندی فردی (شادکامی، سلامت روانی و سلامت جسمانی) پاسخ دادند. داده ها به کمک ضریب همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون گام به گام تحلیل شدند.

    یافته ها

    شادکامی و سلامت جسمانی با برون گرایی و وظیفه شناسی رابطه مثبت و با روان رنجورخویی رابطه منفی نشان داد. سلامت روانی با برون گرایی، توافق و وظیفه شناسی ارتباط مثبت و با روان رنجورخویی ارتباط منفی داشت. هم چنین شادکامی با سلامت روانی و جسمانی ارتباط مثبت داشت. نتایج تحلیل های رگرسیون گام به گام نیز نشان دادند که متغیرهای روان رنجورخویی، گشودگی به تجربه و برون گرایی، شادکامی و سلامت جسمانی را پیش بینی می کنند. سلامت روانی نیز توسط متغیرهای برون گرایی، وظیفه شناسی، روان رنجورخویی و گشودگی به تجربه پیش بینی می شد. البته تنها تعدادی از وجوه هر عامل قادر به پیش بینی معنی دار متغیرهای ملاک بودند.

    نتیجه گیری

    هم سو با نتایج سایر پژوهش ها، برون گرایی بالا و روان رنجورخویی پایین از پیش بینی کننده های مهم شادکامی و سلامتی روانی و جسمانی به شمار آمدند.

    کلیدواژگان: الگوی پنج عاملی شخصیت، شادکامی، سلامت روانی، سلامت
  • فاطمه بلالی میبدی، مهدی حسنی صفحه 300
    هدف
    خشونت خانگی شایع ترین شکل خشونت، همراه با بیشترین احتمال تکرار، کمترین گزارش به پلیس و بیشترین عوارض اجتماعی، روانی و اقتصادی و کاهش آن از اولویت های بهداشت همگانی است. هدف این پژوهش، بررسی فراوانی انواع خشونت خانگی در شهر کرمان و متغیر های مرتبط با آن بود.
    روش
    در این مطالعه مقطعی، با استفاده از کدپستی و روش نمونه گیری خوشه اییک مرحله ای، تعداد 20 خوشه 20 خانواری از میان خانوار های شهر کرمان انتخاب و در نهایت تعداد 400 زن شوهردار بررسی شدند. ابزار گردآوری داده ها، پرسش نامه پژوهشگرساخته ای با آلفای کرونباخ 92% بود. داده های به دست آمده از پرسش نامه به کمک مصاحبه تکمیل و با آزمون خی دو تحلیل شدند.
    یافته ها
    46% زنان انواع متفاوت خشونت شامل خشونت روانی (6/78%)، جسمی (6/55%)، جنسی (6/28%) و اقتصادی (7/34%) را تحمل کرده بودند. خشونت خانگی با میزان تحصیلات مرد (0001/0=p) و زن (004/0=p)، شغل مرد (001/0=p)، زندگی در روستا تا سن 20 سالگی (در مردان 002/0=p و در زنان 023/0=p)، اعتیاد مرد (0001/0=p) و زن (003/0=p) و زندگی دیگر افراد با خانواده (001/0=p) رابطه مستقیم داشت. بیشترین علت خشونت از دید زنان خشونت دیده، وضعیت اقتصادی نامناسب (4/25%) و شغل همسر (9/8%) بیان شد.
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج به دست آمده در مورد شیوع خشونت خانگی و عوامل مهم مرتبط با آن، پیشنهاد می شود با تقویت مهارت هایی مانند مقابله با استرس، کنترل خشم و تفکر خلاق، روش های کنارآمدن با چالش ها و مشکلات زندگی مشترک به زوج ها آموزش داده شود تا در نتیجه آن از خشونت کاسته شده، در محیط خانواده آرامش برقرار شود.
    کلیدواژگان: خشونت علیه زنان، خشونت خانگی، همسرآزاری
  • مقاله علمی کوتاه
  • ندا نظربلند، هنگامه فرزانه صفحه 308
    هدف
    هدف از پژوهش حاضر، بررسی آسیب های حافظه کاری در افراد مبتلا به اختلال افسردگی اساسی بود.
    روش
    بیست و پنج بیمار مبتلا به اختلال افسردگی اساسی که بر پایه ملاک های تشخیصی DSM-IV دچار این اختلال تشخیص داده شدند، با 25 نفر گروه گواه بهنجار از نظر جنس، سن و میزان تحصیلات همتاسازی شدند. هر دو گروه سیاهه افسردگی بک را تکمیل نموده و برای بررسی عملکرد حافظه کاری آنها، دو مقیاس «فراخنای حافظه ارقام وکسلر بزرگسالان» و «آزمون گام به گام جمع بندی توالی شنیداری» (PASAT) به کار برده شد.
    یافته ها
    آزمون t برای گروه های مستقل، نشان داد که عملکرد آزمودنی های افسرده در هر دو آزمون حافظه ضعیف تر از عملکرد گروه گواه است (001/0p<). ضریب همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون نشان داد که بین عملکرد در آزمون های حافظه کاری و میزان افسردگی همبستگی منفی معنی دار وجود دارد (001/0p<).
    نتیجه گیری
    افسردگی با تخریب در عملکرد حافظه کاری همراه است و با افزایش شدت نشانه های افسردگی، میزان تخریب نیز افزایش می یابد.
    کلیدواژگان: افسردگی، حافظه کاری، آسیب های شناختی
  • معرفی پایان نامه ها
    صفحه 314
  • اخبار و گزارش ها
    صفحه 315
  • اخبار و گزارش هایی از دفتر مطالعات اسلامی در بهداشت روان
    صفحه 318
  • معرفی کتاب
    صفحه 319
|
  • Mahin Eslamishahr Babaki, Rosita Davari Ashtiani, Katayoon Razjooyan, Homayoon Amini Page 223
    Objectives
    To investigate the efficacy and side effects of buspirone in comparison with methylphenidate for controlling symptoms of children with attention deficit hyperactivity disorder (ADHD).
    Method
    A total of thirty two 6-12 years old children with ADHD were examined. The teacher and parent ADHD Rating Scale (ADHD-RS) was used to gather data from both groups. Drug side effects were assessed based on side effect checklists for both drugs. Dosage of drug for patients was 0.5 mg/kg/day for the buspirone group and 0.3-1 mg/kg/day for the methylphenidate group. Data were analysed using paired t test, one way analysis of variance with repeated measures, independent t test and c2.
    Results
    In the end of six weeks, both groups showed decreases in the total score of ADHD-RS in subscales of attention deficit, hyper-activity, and impulsivity (p<0.001). No significant differences were observed between the two groups on the parent (p=0.77) and teacher (p=0.23) rating scale scores. The groups were different regarding the inattention subscale, with methylphenidate being superior to buspirone. Side effects of buspirone were mild and rare in comparison with that of methylphenidate.
    Conclusion
    Buspirone has a favorable side effect profile and it improves ADHD symptoms significantly. These preliminary findings of efficacy of buspirone in children with ADHD need further studies.
  • Maryam Aguilar-Vafaie, Fatemeh Gharehbaghy Page 231
    Objectives
    The aim of the present study was to investigate the features of Strengths and Difficulties Questionnaire (SDQ) in a sample of Iranian children, which is a measure developed for children behavioral and affective difficulties assessment.
    Method
    Ratings of teachers and mothers of about 413, ten to twelve years old children (193 boys and 220 girls) were gathered and evaluated. To assess the psychometric properties of this questionnaire, factor analysis and assessment of internal homogeneity was used. The relationships of each subscale with gender, normative data for this age group, and cut-off points were also calculated.
    Results
    Moderate to high reliability was found for all subscales, however, support for the original five-factor structure of the measure was not found. Findings indicated adequate validity of mothers and teachers’ reports of relationships of subscales with each other. The total difficulties score was relatively higher for boys than girls according to the evaluations of both mothers and teachers.
    Conclusion
    The Persian version of this questionnaire possesses a three factor structure with good psychometric characteristics. However, the use of this questionnaire in psychological studies in samples of Iranian children has been relatively neglected. The findings of the present research point to the significant value of this questionnaire for future studies.
  • Hossein Shareh, Ali Asghar Asgharnejad Farid, Rokhsare Yazdandoost Page 242
    Objectives
    This study was conducted to examine the relationship of coping strategies and attributional styles with the risk of running away from home, among female adolescents.
    Method
    500 females from Meshed city (located in north east of Iran) high schools at districts 2, 5 and 7 were selected using random cluster sampling. All subjects completed 4 questionnaires: demographic characteristics, Risk of Running Away from Home, Coping Strategies, and Attributional Styles. Data were analyzed using Pearson correlation and stepwise multiple regression.
    Results
    There was significant relationship between female’s running away from home and social support coping strategies, physical and emotional inhibition, stable-unstable aspects of failure, and stable-unstable, internal-external, and total-partial aspects of success in Attributional Styles Questionnaire. Regression analysis revealed a significant role for physical and emotional inhibition strategies and total-partial success in female’s running away from home (p<0.01).
    Conclusion
    There was significant correlation between coping strategies and attributional styles with risk of females’ running away from home.
  • Carolien Rieffe, Habib Nasiri, Morteza Latifian Page 248
    Objectives
    The aim of this investigation was to study alexithymia and its relationship with physical complaints, emotional competency and mood disorders in children and adolescents.
    Method
    593 (308 girls and 285 boys) elementary school children in the city of Shiraz were selected using multi-stage cluster sampling. Participants completed the Alexithymia Questionnaire for Children, Mood List for Children and Somatic Complaint List. The validity of the instruments was determined through calculating correlation between subscales with each other and the total scale, and reliability was determined using Cronbach’s alpha. Results indicated a satisfactory and high reliability and validity of the instruments used in this study. Data were analyzed using analysis of variance and regression analysis.
    Results
    Alexithymia showed positive association with physical complaints and negative emotions, and negative association with happiness. Gender differences were also significant, and girls had higher scores averages in comparison with boys.
    Conclusion
    Difficulty in identifying feelings and external oriented thinking had the highest and lowest predictive powers respectively.
  • Mahin Aminoroaia, Abbas Attari, Heidarali Abedi Page 258
    Objectives
    To explore the basic conceptions of satisfaction, to determine the ultimate strategies and depicting the process of improvement in satisfaction in clients of children and adolescent consultation clinics.
    Method
    In this qualitative study, the triangulation method was applied in two phases: phenomenological investigation in the first phase, and focus groups and the Delphi technique in the second. The study sample consisted of clients (16 individuals) and the staff of Isfahan’s Shariati Children and Adolescents Consultation Clinic (8 individuals). Data were analyzed using Colaizzi method.
    Results
    A total number of 834 concept codes were worked out which were then classified into 130 concept structures. In the third level, these concept structures were set into 30 groups according to their common characteristics. Suggested strategies, obtained through group and advisory discussions were classified into 16 items.
    Conclusion
    A total number of 18 strategies were deducted, including developing a data collection committee, development of a continuous non-pharmachological intervention program, developing other guidance clinics in the city, establishing parent training classes, programming and establishing a daily routine for the clinic activities and services, improving team work attendance and establishing objectives regarding patient rights.
  • Faridehsadat Hosseini, Mohammad Khayyer Page 265
    Objectives
    The present study was carried out with the aim of assessing the prediction of procrastination using meta-cognitive beliefs.
    Method
    199 students (126 female and 73 male) from different schools of Shiraz University were selected using random cluster-multistage sampling, and completed the Meta-cognition Questionnaire-30, General Procrastination Scale and Decisional Procrastination Scale. Data were analyzed using stepwise multiple regression method.
    Results
    The results showed that uncontrollability and danger (p<0.001), cognitive confidence (p<0.01), and cognitive self-consciousness (p<0.001) of meta-cognition beliefs could predict behavioral procrastination. Also, uncontrollability and danger (p<0.001), and cognitive self-consciousness (p<0.001) of meta-cognition beliefs could predict decisional procrastination.
    Conclusion
    Self- regulatory executive function model is useful in the prediction of procrastination in behavior and decision making as emotional-behavioral disorders.
  • Abolfazl Mohammadi, Ladan Fata, Rokhsareh Yazdandoost Page 274
    Objectives
    The purpose of the present study was to identify some potential predictors of obsessive-compulsive symptoms. In this study, the correlations of cognitive (responsibility, perfectionism), temperamental (behavioral inhibition), and emotional (anxiety, depression, stress) components with obsessive-compulsive symptoms were examined.
    Method
    In a correlation study, 400 students from Tehran University and Tehran University of Medical Sciences were selected using cluster sampling. The students completed Obsessive-Compulsive Inventory-Revised, Responsibility Attitude Scale, Ahvaz Perfectionism Scale and Depression, Anxiety, Stress Scales.
    Results
    Results from stepwise regression showed that responsibility, perfectionism, behavioral inhibition, stress and anxiety entered in the model as predictors, but depression was excluded from the regression model. Predictors had different weights in predicting symptoms. Predictive equation is reported for obsessive-compulsive symptoms in students.
    Conclusion
    Except cognitive and behavioral components, the correlation of behavioral inhibition with obsessive-compulsive symptoms was also confirmed.
  • Ali Mohammadzadeh, Mahmud Najafi, Ahmad Ashuri Page 283
    Objectives
    The distinction between intrinsic and extrinsic religious orientation appears to be useful in understanding the relation between religion and schizotypal personality as well as schizophrenia. The present study was carried out with the aim of examining the relation between religious orientation and schizotypal traits.
    Method
    A sample of 210 individuals was selected from university students using random stratified sampling. Schizotypal Trait Questionnaire A form (STQ A) and Religious Attitude Testing Questionnaire (RATQ) were administered to the subjects.
    Results
    All three schizotypal traits had significant relationship with extrinsic religious orientation (p<0.01). From among the schizotypal traits, “unusual perceptual experiences” was a suitable predictor for extrinsic religious orientation. Also, subjects with high schizotypal traits scored higher in extrinsic religious orientation, than subjects with low schizotypal traits.
    Conclusion
    Since intrinsic religious orientation has no relationship with schizotypal traits, it could be concluded that despite being more religious, individuals with high schizotypal traits have more immature religiosity. Also, these findings are consistent with the view that intrinsic religiosity is associated with aspects of psychological well-being, and extrinsic religiosity is associated with poorer psychological well-being.
  • Mahnaz Moghanloo, Maryam Aguilar-Vafaie Page 290
    Objectives

    The aim of this study was to examine the relationships between domains and facets of the five factor model of personality and happiness, mental health and physical health.

    Method

    In a descriptive study, 359 individuals (177 females and 182 males) were chosen through multi-stage stratified random sampling procedures from the population of undergraduate students from two universities in the city of Tehran (Iran). The subjects completed the Revised NEO Personality Inventory and three individual rating scales (happiness, mental health and physical health). Data were analyzed using Pearson correlation coefficient and stepwise regression analysis.

    Results

    Happiness and physical health were positively related to extraversion and conscientiousness and negatively related to neuroticism. Mental health was positively related to extraversion, agreeableness and conscientiousness and negatively related to neuroticism. In addition, happiness was positively associated with mental and physical health. Stepwise Regression analysis showed that happiness and physical health were predicted by neuroticism, openness to experience and extraversion. However, only some facets of each factor were significant predictors of the factors.

    Conclusion

    Along with other studies findings, high extraversion and low neuroticism are major predictors of happiness, mental health and physical health.

  • Fatemeh Balali Meybodi, Mehdi Hassani Page 300
    Objectives
    Domestic violence is the most common form of violence with the highest rate of frequency, lowest rate of report to the police, and highest psychological, social and economic complications and its reduction is a general health priority. The present study was performed to determine the frequency of domestic violence, and its related variables in the city of Kerman.
    Method
    In this cross-sectional study, 20 clusters each consisting 20 households were selected through cluster sampling and by using postal codes from among families in the city of (located in south east of Iran) Kerman. 400 married women were examined ultimately. Data were collected using a researcher-made questionnaire with a Cronbach’s Alpha of 92%. Data obtained from the questionnaire were completed using an interview and analyzed using chi-square test.
    Results
    Altogether, 46% of women had been exposed to various types of domestic violence by their partners, including psychological violence (78.6%), physical violence (55.6%), sexual violence (28.6%) and economic violence (34.7%). Domestic violence showed direct relationship with husband educational level (p=0.001) and the wife (p=0.004), husband’s job (p=0.01), living in rural areas until the age of 20 (p=0.002 for males and p=0.023 for females), addiction of husband (p=0.001) and wife (p=0.003), and living with other family members (p=0.001). From the point of view of violence-stricken women, the most prevalent causes of violence were a poor economic state (25.4%) and husbands’ job (8.9%).
    Conclusion
    Considering the results for the prevalence of domestic violence and its related factors, reinforcing skills such as stress management, anger control and creative thinking, methods of dealing with challenges and difficulties of married life through training couples is highly recommended, in order to reduce the rate of violence and establishing a calm familial environment.
  • Neda Nazarboland, Hengameh Farzaneh Page 308
    Objectives
    The aim of the present study was to investigate working memory impairments in individuals with major depressive disorder.
    Method
    Twenty five patients with major depressive disorder according to DSM-IV criteria, were matched by gender, age and education with 25 normal controls. All completed Beck Depression Inventory and participated in two working memory tasks: “Paced Auditory Serial Adding Test (PASAT)” and “Wechsler Digit Span Scale”.
    Results
    T-test for independent groups indicated a weaker function in both memory tests for depressed subjects compared to the control group (p<0.001). Pearson correlation coefficient and regression analysis showed a significant negative correlation between function in working memory tests and the severity of depression (p<0.001).
    Conclusion
    Depression is associated with impairment of working memory, and the amount of impairment increases along with the increase in the severity of depressive symptoms.