فهرست مطالب

مجله روانپزشکی و روانشناسی بالینی ایران
سال شانزدهم شماره 3 (پیاپی 62، پاییز 1389)

  • تاریخ انتشار: 1389/08/20
  • تعداد عناوین: 10
|
  • مهرنوش عباسی، آرش رشیدیان، محمد عرب، همایون امینی، مصطفی حسینی صفحه 172
    هدف
    با هدف شناسایی ضعف ها و نارسایی های منشور حقوق بیماران روانی و ارایه پیشنهاد برای اصلاح آن به بررسی نگرش پزشکان، پرستاران و بیماران بستری در مورد ضرورت و قابلیت اجرایی مفاد منشور حقوق بیمار پرداخته شد.
    روش
    پژوهش به روش پیمایشی مقطعی و روی 71 پزشک، 97 پرستار و 105 بیمار بستری در چهار بیمارستان روزبه، ایران، امام حسین (ع) و رسول اکرم (ص) انجام شد. گویه-های پرسش نامه پژوهشگرساخته حاضر از سه منبع 1- منشور حقوق بیمار مصوب وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، 2- موارد مطرح شده در منشور حقوق بیماران برگرفته از بررسی پارساپور و 3- مبانی قانونی مراقبت بهداشت روان در خصوص بیماران بستری، تهیه شده توسط سازمان جهانی بهداشت جمع آوری شد. برای تجزیه و تحلیل یافته ها از آمار توصیفی و آزمون کروسکال- والیس استفاده شد.
    یافته ها
    هر سه گروه با ضرورت نداشتن 3 بند «امکان انصراف از ادامه درمان از سوی بیمار برخلاف نظر تیم درمانی»، «امکان رد درمان پیشنهادی از سوی بیمار برخلاف نظر تیم درمانی» و «امکان ترک بیمارستان با رضایت شخصی بیمار برخلاف نظر تیم درمانی» توافق داشتند. هر سه گروه بستری اجباری بیمار در شرایطی را که بیمار «خطری برای دیگران محسوب شود»، «قادر به مراقبت و تامین نیاز های خود نبوده، سلامت جسمی وی در خطر باشد» و «اقدام به خود کشی کرده باشد» ضروری می دانستند. بیماران با محدودکردن فعالیت فیزیکی بیمار و استفاده از روش های فیزیکی اجباری در درمان بیماری موافق نبودند.
    نتیجه گیری
    منشور کنونی حقوق بیمار در ایران نمی تواند به طور کامل پاسخ-گوی نیازهای بیماران روانی باشد.
    کلیدواژگان: نگرش، حقوق بیمار، بیمار روانی، کارکنان سلامت
  • امیر مختارزاده، سید محمدعلی قریشی زاده، محمد زکریا پزشکی، فاطمه رنجبر کوچکسرایی، رویا محمدی، احمد موسوی، محمد نادی سخویدی، حسن شاهرخی، نصرت الله پورافکاری، ایوب مالک صفحه 181
    هدف

    بررسی پایایی و روایی فرم کوتاه نسخه فارسی مقیاس سنجش آگاهی نداشتن از اختلال روانی (SUMD) و نیز بررسی تغییر بینش بیماران شیدای روان پریش در طی بهبودی هدف این پژوهش بود.

    روش

    در این بررسی مقطعی- همگروهی ابتدا طی یک پیش بررسی پایایی بین ارزیاب ها روی 36 بیمار مبتلا به شیدایی روان پریش بستری محاسبه شد و سپس 60 بیمار مبتلا به شیدایی روان پریش بستری با استفاده از SUMD، مقیاس نمره دهی شیدایی یانگ (YMRS) و مقیاس سنجش کلی عملکرد (GAF) در دو نوبت، یکی در اوایل بستری (دوره حاد) و دیگری در زمان ترخیص (دوره بهبودی) مورد ارزیابی قرار گرفتند.

    یافته ها

    پایایی بین ارزیاب ها با استفاده از ضریب همبستگی درون طبقه ای (ICC)، 93/0-73/0 به دست آمد. بهبود بینش بیماران طی دو فاز حاد و بهبودی (01/0>p) نشانگر روایی سازه مقیاس بود.

    نتیجه گیری

    فرم کوتاه نسخه فارسی SUMD از پایایی و روایی مناسب برخوردار است.

    کلیدواژگان: بینش، پایایی، روایی، SUMD، اختلال دوقطبی
  • لیلا محمدی، پروانه محمدخانی، بهروز دواتشاهی، محمود گلزاری صفحه 187
    هدف
    هدف این پژوهش بررسی نشانگان اختلال استرس پس از سانحه و همبودی افسردگی، اضطراب، خشم و تجزیه با اختلال استرس پس از سانحه (PTSD) بر اساس تفاوت جنسیتی در دو گروه نوجوانان دختر و پسر زلزله زده شهر بم و مقایسه آن با نوجوانان بهنجار شهر تهران بود.
    روش
    1000 دانش آموز 11 تا 16 ساله شهر بم (300 پسر و 700 دختر) با نمونه گیری خوشه ایچندمرحله ای در دو مقطع تحصیلی به عنوان گروه آزمایش، و 3042 دانش آموز 11 تا 16 ساله شهر تهران به عنوان گروه ملاک مورد بررسی قرار گرفتند. داده ها با دو ابزار سیاهه مقیاس رویداد آسیب زا برای کودکان (فرم A) و مقیاس نشانگان استرس پس از سانحه (فرم مصاحبه) گردآوری و به روش های همبستگی، tمستقل، مجذور کای دو متغیره (2χ) و کروسکال والیس تحلیل شدند.
    یافته ها
    نوجوانانی که رویداد آسیب زا را تجربه کرده بودند، بیش از نوجوانان بهنجار، نشانگان افسردگی، اضطراب، استرس پس آسیبی، خشم و تجزیه را گزارش کردند (01/0p≤). در گروه مبتلایان به PTSD، دختران همه نشانه های PTSD را به استثنای نشانه های خشم، بیش از پسران گزارش کردند، اما فراوانی نشانه های PTSD در حد بیمارگونه (65T≥) در پسران بیش از دختران بود، هرچند این تفاوت معنی دار نبود. فراوانی PTSD در گروه آزمایش 20% بود.
    نتیجه گیری
    همبودی بالایی بین نشانگان اختلال استرس پس آسیبی با سایر نشانگان وجود دارد که می تواند منجر به گزارش بالای فراوانی اختلال استرس پس از سانحه شود.گر چه آسیب پذیری روانی در پسران بیش از دختران بود، ولی به نظر می رسد انتظارات نقش جنسیتی در ابراز هیجانات عاطفی و نحوه بیان نشانگان روانی در این مساله نقش داشته باشد.
    کلیدواژگان: زلزله، اختلال استرس پس از سانحه، همبودی
  • پروانه محمدخانی، هدیه آزادمهر، شکوفه متقی صفحه 195
    هدف
    بررسی میزان همراهی دیگر انواع خشونت با خشونت جنسی در زوج های ایرانی و هم چنین بررسی رابطه خشونت جنسی و نگرش های زناشویی زنان قربانی خشونت جنسی، هدف پژوهش حاضر بود.
    روش
    230 زوج با روش نمونه گیری خوشه ایچندمرحله ای در قالب یک طرح زمینه یابی، به پرسش نامه زمینه یابی نگرش زناشویی و مقیاس تجدیدنظرشده تاکتیک های تعارضی پاسخ دادند.
    یافته ها
    تجربه حمله جسمانی و پرخاشگری روان شناختی با احتمال افزایش تحمیل جنسی به ویژه در زنان همراه بود (001/0>p). در زنان قربانی تحمیل جنسی، اسناد علیت به رفتار خود، انتظار بهبود رابطه و توانایی ادراک شده برای تغییر رابطه کمتر از زنان غیرقربانی بود (05/0>p).
    نتیجه گیری
    احتمال تجربه تحمیل جنسی، در صورت رویارویی با دیگر انواع خشونت، به ویژه در زنان افزایش می یابد. نگرش های زناشویی نارسا نقش قابل توجهی در شکل گیری و تداوم خشونت زناشویی ایفا می کند.
    کلیدواژگان: خشونت جنسی، خشونت زناشویی، نگرش زناشویی
  • امیرمحمد شهسوارانی، سید کاظم رسول زاده طباطبایی*، عباس علی اللهیاری، حسن عشایری، کلثوم ستاری صفحه 203
    هدف

    هدف از پژوهش حاضر بررسی تاثیر استرس بر توجه انتخابی (متمرکز) بینایی با درنظرگرفتن نقش تعدیلی عامل شخصیتی وظیفه شناسی بود.

    روش

    تعداد 60 نفر آزمودنی با توجه به ضوابط غربال گری شخصیتی و عصب روانشناختی پژوهش به روش نمونه گیری تصادفی چندمرحله ای انتخاب و در سه گروه آزمایشی هم اندازه جایگزین شدند (دو گروه آزمایش و یک گروه کنترل؛ هر گروه 20 نفر). آزمودنی های دو گروه آزمایش ابتدا تکالیف تنش زای شناختی را اجرا کردند و سپس توجه بینایی آنها سنجیده شد. از آزمودنی های گروه کنترل بدون اجرای تکالیف شناختی سنجش توجه بینایی به عمل آمد. برای سنجش توجه بینایی دو شاخص تعداد خطای شمارش و تعداد خطای طبقه بندی محرک ها در نظر گرفته شدند. داده های پژوهش به کمک آزمون t برای دو گروه مستقل مورد تحلیل استنباطی قرار گرفتند.

    یافته ها

    نتایج نشان دادند که در سطح آماری 0001/0 استرس منجر به افزایش خطاهای شمارش و طبقه بندی آزمودنی ها می شود. هم چنین مشخص شد که عامل شخصیتی وظیفه شناسی منجر به افزایش خطاهای شمارش و طبقه بندی آزمودنی ها در سطح معنی داری 0001/0 می شود.

    نتیجه گیری

    استرس به شکل معنی داری منجر به کاهش توجه انتخابی (متمرکز) بینایی به محرک های خنثی شده و در این میان عامل شخصیتی وظیفه شناسی نیز نقش تشدیدکننده این تاثیر منفی را ایفا می نماید.

    کلیدواژگان: توجه انتخابی (متمرکز) بینایی، استرس، نظریه پنج عاملی شخصیت، وظیفه شناسی
  • محسن جوشن لو، فاطمه دائمی، علی بخشی، سبا ناظمی، زهرا غفاری صفحه 220
    هدف
    هدف پژوهش حاضر با توجه به نقاط ضعف روش شناختی بررسی های پیشین نسخه تجدیدنظر شده فارسی پرسش نامه شخصیتی نئو (NEO-PI-R)، بررسی مجدد ساختار عاملی این پرسش نامه در ایران بود.
    روش
    334 دانشجو (231 دختر و 98 پسر، 5 نفر جنسیت خود را اعلام نکردند) با میانگین سنی 10/23 سال به صورت در دسترس از دانشگاه های تهران، علم و فرهنگ و شهید بهشتی به پرسش نامه شخصیتی نئو پاسخ دادند. برای تحلیل عاملی اکتشافی و تاییدی داده ها، از تحلیل موازی و چرخش مایل استفاده شد.
    یافته ها
    تحلیل عاملی اکتشافی به استخراج پنج عامل انجامید. این پنج عامل روی هم 25/59% از واریانس کل را تبیین می کردند. در نتیجه تحلیل عاملی اکتشافی، تعداد قابل توجهی بار مشترک و بار اشتباه مشاهده شد. تحلیل عاملی تاییدی نیز به شاخص های برازش ضعیف تا متوسط منجر شد.
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج پژوهش حاضر و با در نظر گرفتن ضرایب آلفای متوسط و ضعیف به دست آمده در بررسی گروسی فرشی (1380)، کاربردپذیری این پرسش نامه (به صورت اولیه) در فرهنگ ایرانی مورد تردید است. به نظر می رسد انجام تحلیل عاملی در سطح گویه ها می تواند ره گشا باشد.
    کلیدواژگان: نسخه تجدیدنظرشده پرسش نامه شخصیتی نئو، الگوی پنج عاملی شخصیت، ساختار عاملی
  • حسین مولوی، هاجر ترکان، ایرج سلطانی، حسن پالاهنگ صفحه 231
    هدف
    تدوین پرسش نامه ای کوتاه در مورد بهزیستی ذهنی و سنجش روایی و پایایی آن هدف پژوهش حاضر بود.
    روش
    با استفاده از منابع، مجموعه ای از سؤالات گردآوری و طراحی شد و در دو فاز مورد بررسی قرار گرفت؛ در فاز نخست بر روی 70 نفر از کارکنان شرکت فولاد مبارکه اصفهان به طور تصادفی و در فاز دوم بر روی 40 نفر از کارکنان مراجعه کننده به یک مرکز مشاوره پس از تشخیص اختلال افسردگی و اضطراب - به وسیله مصاحبه- و هم چنین 166 نفر از کارکنان غیرمراجعه کننده به طور تصادفی. هماهنگی درونی، روایی محتوایی، روایی تشخیصی، پایایی، نقاط برش، حساسیت و ویژگی پرسش نامه و خطای اندازه گیری به روش های همبستگی، تحلیل واریانس، t مستقل، تحلیل تمایزات و تحلیل عاملی محاسبه شد.
    یافته ها
    روش تحلیل عامل چهار عامل سرزندگی، اراده (زیرمقیاس های عواطف مثبت)، روان رنجوی و استرس- افسردگی (زیرمقیاس های عواطف منفی) را آشکار ساخت. ضرایب آلفای کرونباخ برای این چهار زیرمقیاس بالاتر از 8/0 به دست آمد. تفاوت میان دو گروه سالم و بیمار (0001/0p≤) نشانگر روایی تشخیصی پرسش نامه بود. نقطه برش، حساسیت و ویژگی این پرسش نامه به ترتیب 9/1، 5/67% و 78% به دست آمد.
    نتیجه گیری
    با توجه به ویژگی های مطلوب روان سنجی این پرسش نامه می توان از آن در نیل به مقاصد پژوهشی، تشخیصی و درمانی استفاده کرد.
    کلیدواژگان: هنجاریابی، پایایی، روایی، بهزیستی ذهنی
  • عثمان محمودی، علی عسگری، منوچهر ازخوش، آناهیتا خدابخشی کولایی صفحه 239
    هدف

    پژوهش حاضر با هدف هنجاریابی پرسش نامه دلایل زندگی بزرگسالان در بزرگسالان ایرانی انجام شد.

    روش

    پ‍ژوهش بر روی نمونه ای به حجم 500 نفر (420 نفر عادی و 80 نفر اقدام کننده به خودکشی) که به روش نمونه گیری تصادفی چندمرحله ای (برای جامعه عادی) و تصادفی ساده (برای جامعه اقدام کنندگان به خودکشی) انتخاب شدند، اجرا شد. ابزارهای پژوهش شامل پرسش نامه دلایل زندگی (RFL)، فرم فارسی مقیاس ایده های خودکشی بک (BSSI) وپرسش نامه شادکامی آکسفورد (OHI) بودند.

    یافته ها

    تحلیل پرسش های مقیاس بر پایه محاسبه توان تشخیص و ضریب آلفای کرونباخ نشان داد که ضریب آلفای کرونباخ برای کل پرسش نامه برابر با 95/0 و ضریب بازآزمایی با فاصله دو هفته برابر با 93/0 است. نتایج تحلیل مولفه های اصلی به کمک چرخش پروماکس نشان داد که پرسش نامه (با حذف یک پرسش بدون بار عاملی) از چهار عامل ایده های زنده ماندن و مسئولیت نسبت به خانواده، ترس از خودکشی، موضوعات اخلاقی و دل نگرانی مربوط به فرزندان تشکیل شده است.

    نتیجه گیری

    شاخص های برازش تحلیل عاملی تاییدی برپایه نرم افزار LISREL وجود عوامل چهارگانه را تایید کرد. همبستگی معنی دار بین عوامل چهارگانه با مقیاس ایده های خودکشی بک و پرسش نامه شادکامی آکسفورد، روایی واگرا و همگرای پرسش نامه دلایل زندگی را تایید کردند. هم چنین، روایی تفکیکی خوب پرسش نامه دلایل زندگی نشان می دهد که این مقیاس به خوبی می تواند افراد عادی را از افراد اقدام کننده به خودکشی تفکیک کند.

    کلیدواژگان: دلایل زندگی، روایی، تحلیل عاملی تاییدی
  • سید وحید شریعت، آلاء کیخاونی صفحه 248
    هدف
    اگرچه از همدلی به عنوان مقوله ای بسیار مهم در پزشکی یاد می شود که باعث افزایش رضایت بیماران و تشخیص و درمان صحیح تر اختلالات می شود به دلیل نبود تعریف واحد و هم چنین ابزار اندازه گیری دقیق آن تا مدتی پیش، تحقیقات صورت گرفته در این زمینه بسیار محدود بود. در این مطالعه میزان همدلی دستیاران تخصصی رشته های بالینی سنجیده شده است.
    روش
    جامعه پژوهش شامل 251 نفر از دستیاران تخصصی رشته های بالینی در بیمارستان های دانشگاه علوم پزشکی ایران در نیمه دوم سال 1386 و نیمه اول سال 1387 بود. در ابتدای مطالعه پایایی بازآزمون و هم خوانی درونی پرسش نامه جفرسون ویژه همدلی پزشکان و پرسنل بهداشتی روی 20 نفر از دستیاران بررسی شد که اعداد قابل قبولی به دست آمد. سپس پرسشنامه روی نمونه مورد بررسی اجرا گردید.
    یافته ها
    دستیاران روانپزشکی با نمره متوسط همدلی 2/114 نسبت به سایر دستیاران نمره بالاتری را کسب کردند و بعد به ترتیب رشته های بیهوشی، جراحی، پاتولوژی، طب اورژانس، زنان و زایمان، داخلی، گوش و حلق و بینی، رادیولوژی، ارتوپدی، اطفال، چشم پزشکی و پوست قرار داشتند. نمره متوسط همدلی در دستیاران روانپزشکی اختلاف معنی دار آماری با رشته های ارتوپدی، اطفال، چشم پزشکی و پوست داشت. اختلاف معنی دار آماری بین نمره متوسط همدلی به تفکیک سن، وضعیت تاهل و جنسیت آزمودنی ها وجود نداشت.
    نتیجه گیری
    اگر چه این مطالعه نشان داد که این پرسش نامه از روایی صوری و پایایی مناسبی در نمونه حاضر برخوردار است، نتایج این مطالعه با مطالعات سایر کشورها تفاوت هایی داشت که عدم توجه کافی به جنبه های انسانی رابطه پزشک و بیمار در محتوای آموزشی دوره های پزشکی عمومی و تخصصی در ایران، عدم انتخاب رشته دستیاران تخصصی بر اساس علاقه و احتمال وجود تفاوت های بین فرهنگی مؤثر در نمره کل آزمون می توانند از عوامل مؤثر در این تفاوت ها بوده باشند.
    کلیدواژگان: همدلی، دستیاران پزشکی، رشته های تخصصی
  • محمد نادی سخویدی، ایوب مالک، حیدرعلی عابدی، فاطمه رنجبر صفحه 257
    هدف
    شناخت ماهیت و انواع رویدادهای تنش زای زندگی کودکان دبستانی.
    روش
    در این پژوهش کیفی با استفاده از روش مصاحبه باز، روایت 29 کودک دبستانی شهر تبریز از رویدادهای تنش زای زندگی ضبط و بررسی شد.
    یافته ها
    223 رویداد تنش زای برگرفته از مصاحبه ها در 17 طبقه اصلی جای داده شد و در نهایت چهار موضوع کلی برای این طبقات در نظر گرفته شد: تامین نشدن نیازها، از دست دادن ها، رویدادهای تهدیدکننده و رویدادهای تحریک کننده عواطف.
    نتیجه گیری
    طبقه بندی به دست آمده از این پژوهش با دیگر طبقه بندی ها مشابه بوده، رویدادهای تنش زای دوران کودکی به دلیل مرحله رشدی و سطح شناختی آنها تا حدودی با رویدادهای تنش زای دوران بزرگسالی متفاوت است.
    کلیدواژگان: رویدادهای تنش زا، بررسی کیفی، دوران کودکی
|
  • Mehrnoush Abbasi, Arash Rashidian, Mohammad Arab, Homayoun Amini, Mostafa Hoseini Page 172
    Objectives
    To address the weaknesses and shortcomings of the mentally disordered patients’ charter and presenting suggestions for its improvement, the opinions of doctors, nurses and inpatients about the necessity and feasibility of patients’ charter were sought.
    Method
    The study was a cross-sectional survey carried out on 71 doctors, 97 nurses, and 105 inpatients in Roozbeh, Iran, Imam Hossein and Rasoul hospitals. Data were gathered through a self-performed questionnaire which was collected from Patients Rights Charter (Ministry of Health and Medical Education), the proposed patients’ rights cases and mental health care law (World Health Organization1382). Data were analyzed using descriptive statistics and Kruskal-Wallis test.
    Results
    All three groups agreed with “the possibility of treatment withdrawal by patients against the medical team’s advice” and the “possibility of leaving the hospital against medical advice”. The three groups agreed upon keeping patients against their will in instances when the patient “poses a threat to others”, “is not able to take care of his/her personal needs and his/her health is endangered” or “has attempted suicide”. Patients disagreed with physical constraint of the patient and using physical force in treatment.
    Conclusion
    The present Patients’ Rights Charter in Iran cannot totally cover the needs of mentally ill patients.
  • Amir Mokhtarzadeh, Seyed Mohammad Ali Ghoreishizadeh, Mohammad Zakaria Pezeshki, Fatemeh Ranjbar Kuchaksarayi, Roya Mohamadi, Ahmad Moosavi, Mohammad Nadi Sakhvidi, Hassan Shahrokhi, Nosratollah Purafkari, Ayob Malek Page 181
    Objectives

    To assess the reliability and validity of the abridged version of the Farsi version of Scale to Assess Unawareness of Mental Disorders (SUMD), as well as examining the change in insight among patients with psychotic mania in the course of recovery.

    Method

    In a cross-sectional study, 36 patients with psychotic mania were evaluated for inter-rater reliability by researchers. Subsequently, 60 patients with psychotic mania were evaluated using SUMD (Abridged), Young Mania Rating Scale (YMRS), and Global Assessment of Functioning (GAF) scale in two steps: first in the beginning of admission (acute phase) and then during discharge (recovery phase).

    Results

    Inter-rater reliability was calculated using intra-class correlation to be 0.73-0.93. Improvement of patients’ insight during the acute and recovery phases (p<0.01) indicated the validity of the scale.

    Conclusion

    Farsi translation of abridged version of SUMD has proper reliability and validity.

  • Leila Mohamadi, Parvane Mohamadkhani, Behroz Dolatshahi, Mahmud Golzari Page 187
    Objectives
    The aim of this study was to assess the symptoms of Posttraumatic Stress Disorder (PTSD) and the comorbidity of depression, anxiety, anger and dissociation with PTSD based on gender difference between two groups of earthquake-stricken boys and girls in the city of Bam and comparing it with normal adolescents in Tehran.
    Method
    One thousand 11-16 year old students (300 boys and 700 girls) in the city of Bam selected using multi-step cluster sampling in two educational levels as the experimental group, and 3042 eleven to sixteen year old students from Tehran as the control group were examined. Data were gathered using Syndrome Checklist for Children (form A) and Interview form of Post Trauma Stress Scale (interview form). Data were then analyzed using correlation, independent t, chi-square (c2), and Kruskal Wallis.
    Results
    Adolescents who had experienced the traumatic events showed higher levels of depression, anxiety, posttraumatic stress, anger and dissociation in comparison with normal adolescents (p<0.01). In the group with PTSD, frequency of all PTSD symptoms except anger symptoms was higher in girls than in boys. However, the frequency of pathological syndromes (T>65) was more evident in boys than in girls, but was non-significant. The prevalence of PTSD in the experimental group was 20%.
    Conclusion
    There is a high comorbidity between symptoms of PTSD and other symptoms, which leads to a higher report of PTSD prevalence. Even though psychological vulnerability was higher in boys than in girls, it seems that gender role expectance in the expression of emotions and the method of describing the symptoms play a role in this issue.
  • Parvaneh Mohammadkhani, Hedieh Azadmehr, Shokoofeh Motaghi Page 195
    Objectives
    Evaluating the association of other types of violence with sexual violence in Iranian couples, as well as assessing the relation of sexual violence and marital attitudes of abused women.
    Method
    200 couples were selected via a multi-cluster sampling method and completed the Marital Attitude Survey and Conflict Tactic Scale Revised.
    Results
    The experience of physical or psy-chological violence increased the likelihood of sexual coercion especially in women (p<0.001). Female victims of sexual coercion cited lower attribution of problems to one's own behavior, lower expectations of improvement and perceived ability to change (p<0.05).
    Conclusion
    The probability of experiencing sexual coercion escalates in cases of confronting other kinds of violence, especially in women. Incomplete marital attitudes play a significant role in the development and maintenance of sexual violence.
  • Amir Mohammad Shahsavarani, Seyed Kazem Rasoolzade Tabatabaei, Abbas Ali Allahyari, Hassan Ashayeri, Kolsoom Sattari Page 203
    Objectives

    The aim of this research was to investigate the effect of stress on visual selective (focused) attention regarding the moderating effect of personality factor of conscientiousness.

    Method

    60 subjects were chosen by multi-stage random sampling method with respect to personality and neuropsychological criteria of the research and were placed in three equal groups (two experimental groups and one control group; each group consisted of 20 subjects). Cognitive stressor tasks were first administered to the subjects in both experimental groups, and their visual selective attention was assessed subsequently. The control group’s visual selective attention was assessed without administrating any cognitive stressor tasks. Two indexes were used to assess the visual selective attention: counting error and classification error. The research data were analyzed by t-test for two independent samples.

    Results

    The results showed that stress significantly increases the rate of both counting error and classification error (p<0.0001). It was also shown that conscien-tiousness contributes in stress effect and causes additional significant increase in both counting and classification errors (p<0.0001).

    Conclusion

    The research results revealed that stress significantly reduces visual selective (focused) attention to neutral stimuli and conscien-tiousness accentuates this negative effect.

  • Mohsen Joshanloo, Fatima Daemi, Ali Bakhshi, Saba Nazemi, Zahra Ghafari Page 220
    Objectives
    In view of the existing methodological drawbacks in the previous investigations of NEO-Personality Inventory-Revised, the present study aimed at reinvestigating the construct validity of this inventory in Iran.
    Method
    334 students 231 female and 98 male, 5 not specified) with a mean age of 23.1 were selected via convenience sampling from Tehran, Elm-o-Farhang and Shahid Beheshti Universities, and completed NEO-Personality Inventory-Revised. Inclined rotation and parallel analysis was used for exploratory and confirmatory factor analysis.
    Results
    Exploratory factor analysis resulted in the extraction of five factors, which altogether accounted for 59.25 percent of the total variance of the data. As a result of exploratory factor analysis, a noticeable number of cross-loads and wrongly loaded subscales were observed. Confirmatory factor analysis also resulted in weak to moderate fit indexes.
    Conclusion
    Considering the results of the present study and with regard to the medium and weak alpha coefficients in the Garousi Farshi study, the primary applicability of this questionnaire in the Iranian culture is questionable. It seems that factor analysis at the level of characteristics could be helpful.
  • Hossein Molavi, Hajar Torkan, Iraj Soltani, Hasan Palahang Page 231
    Objectives
    To design a short questionnaire on subjective well-being and the assessment of its validity and reliability.
    Method
    Using references, a set of questions was gathered and constructed, and was assessed in two phases. In the first phase, it was randomly administered to 70 Mobarake Steel Complex personnel in Isfahan, Iran, and in the second phase it was administered to 40 personnel who had referred to a counseling center subsequent to a diagnosis of depressive disorder and anxiety via interview-as well as 166 non-referred personnel in a random manner. Internal consistency, content validity, diagnostic validity, reliability, cut-off points, sensitivity and specificity of the questionnaire and its measurement error were calculated using correlation, analysis of variance, independent t, discriminate analysis and factor analysis.
    Results
    The results of factor analysis showed four sub-scales: vitality, life determination, neuroses, and stress-depression. Cronbach’s alpha for these four subscales was higher than 0.8. The difference between the normal and the patient group (p<0.0001) indicated the validity of the questionnaire. Cut-off point, sensitivity and specificity of this questionnaire were 1.9%, 67.5%, and 78% respectively.
    Conclusion
    Considering its favorable psychometric features, this questionnaire could be used for research, diagnostic and treatment purposes.
  • Osman Mahmoudi, Ali Asgari, Manocheher Azkhosh, Anahita Khodabakhshi Kolaee Page 239
    Objectives

    This study investigated the validity, reliability and standardization of Reasons For Living Inventory (Linehen, Goodstin, Chiles & Nilsen, 1983) in Iranian adults.

    Methods

    500 adults (420 from group normal, 80 from group suicide attempters) was selected through multi-stage sampling method (for normal group) and random sampling method (for suicide group) and administered the RFL, Persian version of Beck Scale of Suicide Ideation (BSSI) and Oxford Happens Inventory (OHI).

    Results

    The results based on item total correlation and dis-crimination degree showed Cornbach's alpha and test-retest coefficient for the scale was 0.95 & 0.93 respectively. The result of principle component analysis (PC) and Promx rotation suggested the stricture of the scale in Iranian population (deleting 1 item without the factor loads) contains 4 factors (Survival and Coping Beliefs and Responsibility to Family, Fear of Suicide, Moral Objections and Child Related Concerns).

    Conclusion

    Goodness of fit indices of confirmatory factor analysis confirmed the 4 extracted factors. The positive correlation coefficients between the factors of RFL and Oxford Happens Inventory confirmed the convergent validity of the scale and the negative correlation coefficients between the factors of RFL and Beck Scale of Suicide Ideation confirmed the congruent validity of the scale. Also differential validity of RFL showed it can discriminate suicide group from non-suicide group.

  • Seyed Vahid Shariat, Ala Kaykhavoni Page 248
    Objectives
    There is a dearth of empirical research on physician empathy despite its mediating role in patient-physician relationships and clinical outcomes. Due to a lack of a single definition and a precise measurement tool, research in this area had been limited until recently; and to the best of our knowledge, this is the first research carried out on this subject in Iran. In this study, the level of empathy in medical residents was assessed using the Jefferson Scale of Physician Empathy.
    Method
    The study sample consisted of 251 residents in hospitals affiliated to Iran University of Medical Sciences in 2008. The retest reliability and internal consistency of the questionnaire was first tested on 20 residents, which resulted in acceptable figures.
    Results
    Psychiatry residents had a mean empathy score of 114.2, which was higher than residents of other specialties were. This was followed by scores of residents of anesthesiology, surgery, pathology, emergency medicine, obstetrics and gynecology, internal medicine, ENT, radiology, orthopedics, pediatrics, ophthalmology, and dermatology. Mean empathy score in psychiatry residents had significant difference with those of orthopedics, pediatrics, ophthalmology and dermatology. There was no significant difference in mean empathy score with regard to age, marital status and sex.
    Conclusion
    Even though the present study showed an appropriate face validity and reliability, the results were different in some aspects with those of other countries. This could be due to the lack of sufficient attention to humanistic aspects of doctor-patient relationship in the educational context of medicine in Iran, the mismatch between residents’ medical career and their true preferences, as well as cultural differences.
  • Mohammad Nadi Sakhvidi, Ayub Malek, Heidarali Abedi, Fatemeh Ranjbar Page 257
    Objectives
    Understanding the nature and types of stressful events in life of school age children.
    Method
    In this qualitative study, using an open interview, the description of stressful life events by 29 schoolchildren in Tabriz, Iran, were recorded and analyzed.
    Results
    223 stressful events derived from the interviews, were classified into 17 basic categories. In the end, four themes were assumed for these categories: 1- non-supplied demands, 2- loss, 3- threatening events, 4- stimulating events.
    Conclusion
    The categorization derived from this study was similar to other categorizations. Due to their developmental stage and cognitive level, childhood stressful life events are different from adulthood stressful life events to some extent.