فهرست مطالب

روانپزشکی و روانشناسی بالینی ایران - سال هفدهم شماره 1 (پیاپی 64، بهار 1390)

مجله روانپزشکی و روانشناسی بالینی ایران
سال هفدهم شماره 1 (پیاپی 64، بهار 1390)

  • تاریخ انتشار: 1390/08/28
  • تعداد عناوین: 8
|
  • علی محمدزاده صفحات 3-15
    از دیدگاه تاریخی و سبب شناختی، اسکیزوتایپی به دلیل ارتباط با اسکیزوفرنیا اهمیت دارد، ولی در الگوی تمام ابعادی، اسکیزوتایپی را می توان روی پیوستاری در نظر گرفت که آغاز آن حالت بهنجار و انتهای آن بیماری اسکیزوفرنیا و دیگر موارد آسیب شناسی است. در این دیدگاه اسکیزوتایپی دربرگیرنده صفاتی است که به طور پیوستاری توزیع شده اند؛ این صفات منابعی از تغییرات سلامتی و همچنین آمادگی برای روان پریشی هستند. مقاله حاضر با مرور پژوهش های پیشین و با هدف بررسی اسکیزوتایپی با تمرکز بر ابعاد، الگوها، اسکیزوتاکسیا، ارتباطات و همایندی با وضعیت های روانی مختلف و ابزارهای سنجش آن نوشته شد.
    کلیدواژگان: اسکیزوتایپی، اسکیزوتاکسیا، روان پریشی، سنجش
  • منصور بیرامی، عباس بخشی پور رودسری، فاطمه هداوندخانی صفحات 16-25
    هدف
    بررسی رابطه هوش هیجانی، اسکیزوتایپی و آسیب روانی هدف پژوهش حاضر بود.
    روش
    در این پژوهش توصیفی- تحلیلی 150 دانش آموز (94 دختر و 56 پسر)، در دامنه سنی 14 تا 17 سال (67/0±54/15) از دو دبیرستان عادی ناحیه یک شهر ری در سال تحصیلی 88-1387 به پرسش نامه های صفات اسکیزوتایپی (STA)، هوش هیجانی تجدیدنظرشده شاته (MSEIS) و سه خرده مقیاس روان پریشی گرایی، خصومت و ایده پردازی پارانوئیدی از آزمون SCL-90-R پاسخ دادند. تجزیه و تحلیل داده ها با کمک نرم افزارهای SPSS 11.5 و LISREL 8.54 و به روش آزمون T مستقل، U من ویتنی و تحلیل مسیر انجام شد.
    یافته ها
    تحلیل مسیر نشان داد هوش هیجانی با آسیب روانی (05/0≥p، 03/4-=t) و ارزیابی هیجان ها با تفکر جادویی (05/0≥p، 25/2-=t)، ایده پردازی پارانوئیدی (05/0≥p، 03/2-=t) و روان پریشی گرایی (05/0≥p، 39/3-=t) رابطه علی دارد.
    نتیجه گیری
    بررسی دقیق ارتباط میان متغیرها نشان داد ارزیابی هیجان ها اثر علی بر عوامل اسکیزوتایپی و آسیب روانی دارد. ارزیابی هیجان به معنی درک و برداشت فرد از وضعیت هیجانی مشاهده شده در خود و دیگری است. در واقع احتمال مشاهده نشانه های اسکیزوتایپی و آسیب روانی در افرادی که ارزیابی و برداشت مثبت از امور هیجانی دارند، کمتر است.
    کلیدواژگان: هوش هیجانی، اسکیزوتایپی، آسیب روانی
  • عباس بخشی پور رودسری، لیلا شاطری، ثمینه فتاحی، محسن سودمند، الهه صادری، احمد منصوری صفحات 26-34
    هدف
    پژوهش حاضر با هدف بررسی ویژگی های روان سنجی نسخه فارسی پرسش نامه شخصیت اسکیزوتایپال (SPQ) در جمعیت دانشجویی انجام شد.
    روش
    727 دانشجو (442 مرد و 285 زن) با میانگین سنی 23، به روش طبقه ای مرحله ای و 14 بیمار مبتلا به اسکیزوفرنیا به روش نمونه گیری در دسترس به SPQ پاسخ دادند. SPQ پرسش نامه ای خودسنجی و 74 گویه ای است که نه ملاک تشخیصی DSM-III-R برای اختلال شخصیت اسکیزوتایپی را می سنجد. داده ها با کمک SPSS-16 و به روش همبستگی پیرسون، آزمون t مستقل، تحلیل واریانس چندمتغیره و تحلیل عامل اکتشافی تحلیل شدند.
    یافته ها
    ضریب آلفای کرونباخ کل پرسش نامه و خرده مقیاس ها به ترتیب 90/0 و 82/0-59/0 بود. SPQ توانست میان بیماران مبتلا به اسکیزوفرنیا و آزمودنی های سالم تمایز قایل شود. تحلیل عاملی اکتشافی نیز ساختار سه عاملی رین (میان فردی، ادراکی- شناختی و آشفته) را تایید کرد.
    نتیجه گیری
    SPQ ابزاری معتبر و پایا برای سنجش نشانه های اختلال شخصیت اسکیزوتایپال است.
    کلیدواژگان: پرسش نامه شخصیت اسکیزوتایپال، پایایی، روایی، تحلیل عاملی
  • امر الله ابراهیمی، مجید برکتین، محمدرضا نجفی، مریم صالح زاده، محمدرضا مرآثی صفحات 35-43
    هدف
    این پژوهش با هدف تنظیم نسخه فارسی پرسش نامه کیفیت زندگی در صرع (QOLIE-89) و بررسی ویژگی های روان سنجی آن انجام شد.
    روش
    نسخه فارسی QOLIE-89 به روش ترجمه/ ترجمه وارون تنظیم و به همراه BDI-PC و GHQ-12 روی 75 بیمار صرعی از دو درمانگاه الزهرا و آیت الله کاشانی در اصفهان اجرا شد. پایایی ثبات درونی به روش آلفای کرونباخ، اعتبار سازه و ملاکی هم زمان به وسیله همبستگی با GHQ-12 و BDI-PC و اعتبار تمایزی به وسیله مقایسه گروه های شناخته شده تعیین شد.
    یافته ها
    آلفای کرونباخ نمره کلی 96/0 و در مورد خرده مقیاس ها در دامنه 70/0 تا 89/0 بود. همبستگی بالا با GHQ-12 (01/0≥p، 63/0=r) و BDI-PC (01/0≥p، 55/0- =r) نشان گر اعتبار سازه و تمایز میان بیماران مبتلا به صرع افسرده/ غیرافسرده، کنترل شده با دارو/ مقاوم به دارو و با سلامت روان بالا/ پایین نشان گر اعتبار تمایزی QOLIE-89 بود.
    نتیجه گیری
    یافته های این بررسی نشان داد نسخه فارسی QOLIE-89 اعتبار و پایایی خوبی دارد و می تواند به عنوان یک ابزار معتبر در پژوهش ها و کارآزمایی های بالینی مربوط به بیماری صرع به کار رود.
    کلیدواژگان: مقیاس کیفیت زندگی در صرع، اعتبار، پایایی، صرع
  • ندا علی بیگی، پروانه محمدخانی، ربابه مزینانی، بهروز دولتشاهی صفحات 44-52
    هدف
    پژوهش حاضر با هدف بررسی اثربخشی درمان ترمیم شناختی در کاهش نشانه های بالینی و بهبود کارایی شناختی بیماران مبتلا به اسکیزوفرنیا انجام شد.
    روش
    از جامعه آماری (تمامی بیماران مبتلا به اسکیزوفرنیا بستری در مرکز آموزشی- درمانی روان پزشکی رازی شهر تهران) 40 نفر به صورت تصادفی در دو گروه 20 نفری (گروه آزمایش و کنترل) جای گرفتند. گروه آزمایش به مدت 16 جلسه درمان ترمیم شناختی دریافت کرد. هر دو گروه درمان دارویی نیز داشتند. آزمودنی ها در سه مرحله پیش، میانه و پس از مداخله به وسیله مقیاس های سنجش نشانه های مثبت، سنجش نشانه های منفی، معاینه وضعیت عصبی- رفتاری شناختی و مشاهده پرستاری برای ارزیابی بیمار بستری ارزیابی شدند. داده ها به روش اندازه گیری های مکرر چند متغیری تحلیل شدند.
    یافته ها
    برنامه ترمیم شناختی، نشانه های منفی (001/0≥p) و مثبت (05/0≥p) بیماران گروه آزمایشی را کاهش و کارایی شناختی (05/0≥p) آنان را افزایش داد، ولی بر کارایی رفتاری آنان تاثیری نداشت.
    نتیجه گیری
    درمان بیماران مبتلا به اسکیزوفرنیا به یک برنامه همه جانبه درمانی نیاز دارد که نارسایی های شناختی را در نظر گیرد. درمان ترمیم شناختی که مبتنی بر شرایط فرهنگی- اجتماعی ایران است، می تواند در بهبود نارسایی های شناختی و کاهش نشانه های بیماری نقش موثر داشته باشد.
    کلیدواژگان: اسکیزوفرنیا، درمان ترمیم شناختی، نارسایی شناختی، نشانه های مثبت، نشانه های منفی
  • فرحدخت رنجبر، بهروز قنبری، شیوا خالق پرست، هومان منوچهری، نویده نصیری صفحات 53-59
    هدف
    پژوهش حاضر با هدف بررسی اثربخشی برنامه ترخیص بر آگاهی، نشانه های بالینی و دفعات بستری بیماران مبتلا به اسکیزوفرنیا انجام شد.
    روش
    در این کارآزمایی بالینی، 46 بیمار مبتلا به اسکیزوفرنیای بستری در بیمارستان های روانپزشکی دانشگاه علوم پزشکی ایران با در نظر گرفتن معیارهای ورود، در دو گروه آزمایش و کنترل جای گرفتند. برای گروه آزمایش برنامه ترخیص که برپایه الگوی فرآیند پرستاری طراحی شده بود، به مدت شش جلسه در بیمارستان و شش جلسه در منزل بیمار (تا سه ماه پس از ترخیص از بیمارستان) اجرا شد. برای گردآوری داده ها، پرسش نامه های گردآوری داده های جمعیت شناختی، فهرست ترخیص و سنجش آگاهی و برای تجزیه و تحلیل آنها آزمون های فریدمن،T مستقل، 2c، U من ویتنی و مک نمار به کار رفت.
    یافته ها
    میزان آگاهی گروه آزمایش نسبت به گروه کنترل هنگام ترخیص (001/0≥p، 63/9-=t) و سه ماه پس از ترخیص (001/0≥p، 63/9-=t) بالاتر بود. از نظر نشانه های بالینی هنگام ترخیص (001/0≥p، 34/7-=t) و سه ماه پس از ترخیص (001/0≥p، 67/14-=t) گروه آزمایش نسبت به گروه کنترل در وضعیت بهتری بود. از نظر میزان بستری شدن نیز میان پیش وسه ماه پس از اجرای برنامه در گروه کنترل تفاوت معنی دار وجود نداشت، ولی در گروه آزمایش تفاوت معنی دار بود (001/0≥p، 87/3-=t).
    نتیجه گیری
    زیادشدن آگاهی بیماران، افت نشانه های بالینی و کم شدن دفعات بستری از مزایای برنامه ترخیص است، که با توجه به میزان بالای برگشت و بستری شدن دوباره بیماران مبتلا به اسکیزوفرنیا و هزینه های کلان مراقبتی و درمانی ایشان اهمیت بیشتری پیدا می کند.
    کلیدواژگان: اسکیزوفرنیا، برنامه ترخیص، آگاهی، نشانه های بالینی، دفعات بستری
  • فریبا یزدخواستی، حمیدرضا عریضی صفحات 60-70
    هدف
    هدف پژوهش حاضر هنجاریابی سیاهه رفتار کودک (CBCL) در شهر اصفهان بود.
    روش
    نمونه شامل 1880 دانش آموز 11-7 ساله از دبستان های دخترانه و پسرانه پنج منطقه آموزش و پرورش شهر اصفهان، پدر و مادر و معلم های آنان بود. برای گردآوری داده ها سه نسخه کودک، پدر/ مادر و معلم CBCL به کار رفت، که شامل دو بخش مهارت ها و مشکلات رفتاری- هیجانی است. پس از به کارگیری شیوه ترجمه وارون و بررسی اعتبار صوری، نسخه فارسی تنظیم و روی آزمودنی ها اجرا شد. تجزیه و تحلیل داده ها به روش همبستگی پیرسون انجام شد.
    یافته ها
    بیشترین میزان آلفای کرونباخ سه نسخه پدر/ مادر، معلم و کودک به ترتیب 90/0، 93/0 و 82/0 بود. در مورد اعتبار سازه، همبستگی خرده مقیاس های بخش مشکلات رفتاری- هیجانی با نمره کلی این بخش در سه نسخه پدر/ مادر، معلم و کودک به ترتیب 88/0-62/0، 91/0-44/0 و 85/0-51/0 و همبستگی خرده مقیاس های بخش مهارت ها با نمره کلی این بخش در سه نسخه پدر/ مادر، معلم و کودک به ترتیب 82/0-24/0، 93/0-77/0 و 87/0-64/0 به دست آمد.
    نتیجه گیری
    آلفای کرونباخ، همبستگی میان نسخه های همتا، همبستگی میان خرده مقیاس ها با نمره کلی بخش مربوط و نقطه های برش به دست آمده نشان گر اعتبار سازه و پایایی مناسب این ابزار برای ارزیابی مهارت ها و مشکلات رفتاری کودکان است.
    کلیدواژگان: سیاهه رفتار کودک، روایی، پایایی، هنجاریابی، مشکلات رفتاری
  • سارا انصاری، بنفشه غرایی، پروین افسرکازرونی صفحات 71-75
    هدف
    پژوهش حاضر با هدف بررسی میزان اختلال های شخصیت و شیوه های رویارویی در زنان روسپی انجام شد.
    روش
    در این پژوهش مشاهده ای - مقطعی 30 زن روسپی به روش نمونه گیری دردسترس به دو پرسش نامه مصاحبه بالینی ساختار یافته برای محور II از DSM-IV و پرسش نامه شیوه های رویارویی پاسخ دادند. داده ها به روش درصد فراوانی تحلیل شدند.
    یافته ها
    90 درصد آزمودنی ها اختلال شخصیت داشتند که بیشترین فراوانی به اختلال شخصیت منفعل- پرخاشگر (3/53%) مربوط بود و هیچ یک از آنها اختلال شخصیت اسکیزوتایپال نداشتند. در میان شیوه های رویارویی با رویدادهای زندگی، دو شیوه رویارویی متمرکز بر هیجان (7/56%) و متمرکز بر جسمانی کردن (3/23%) بیشترین فراوانی را به خود اختصاص دادند.
    نتیجه گیری
    با توجه به میزان بالای اختلال های شخصیت در زنان روسپی و بیشترین میزان استفاده آنان از شیوه رویارویی متمرکز بر هیجان در مواجهه با رویدادهای زندگی، آموزش مهارت های زندگی و مهارت حل مساله می تواند مفید باشد.
    کلیدواژگان: روسپی گری، اختلال های شخصیت، شیوه های رویارویی
|
  • Ali Mohammadzadeh Pages 3-15
    Schizotypal personality is important from both historical and etiological perspective, because of its relationship with schizophrenia. However, within a ‘fully dimensional’ framework, the schizotypy dimension could be extended to a continuum that starts from normal and ends up in schizophrenia and other pathological spectra. This perspective represents schizotypy as continuously distributed traits, which are sources of normal variations as well as predisposition to psychosis. The present study reviews schizotypy, focusing on the dimensions, models, schizotaxia, comorbidity and relationship with other psychological phenomena and measurement tools.
  • Mansour Bayrami, Abbas Bakhshipour Roodsari, Fateme Hadavandkhani Pages 16-25
    Objectives
    To assess the relationship of emotional intelligence, schizotypy and psychopathology.
    Method
    In this descriptive-analytical study 150 normal high school students (94 girls and 56 boys) aged 14 to 17 years (15.5 ± 0.67) in the educational year 1387-1388 in Shahr-e-Rey, completed schizotypal trait questionnaire (STA), Modified Schutte (Emotional Intelligence) EI Scale (MSEIS), and three subtests of Symptom Checklist-90-Revised (SCL-90-R), namely, psychoticism, hostility, and paranoid ideation. Data analysis was done by SPSS 11.5 and LISREL 8.54 using independent t-test U, Mann-Whitney test, and path analysis.
    Results
    Path analysis revealed a causal relationship between EI and psycho-pathology (t=-4.03, p≥0.05); as well as a causal relationship between emotion appraisal and magical thinking (t=-2.25, p≥0.05), paranoid ideation (t=2.03, p≥0.05) and schizotypy (t=-3.39, p≥0.05).
    Conclusion
    An accurate assessment of the relationship between factors revealed that emotion appraisal has a causal effect on schizotypy and psychopathology. Emotion appraisal is the perception and evaluation of the emotional situation in oneself as well as others. In fact, individuals with positive emotion appraisal and evaluation are at lower risk of developing signs of schizotypy and psychopathology.
  • Abbas Bakhshipour Roodsari, Leila Shateri, Samineh Fattahi, Mohsen Soodmand, Elahe Saderi, Ahmad Mansori Pages 26-34
    Objectives
    This study was carried out to evaluate the psychometric properties of the Farsi version of Schizotypal Personality Questionnaire (SPQ) in a student sample.
    Method
    727 university students (442 males, 285 females) with a mean age of 23, who were selected using stepwise stratified method, and 15 patients with schizophrenia who were selected using convenience sampling, completed SPQ. The SPQ is a 74 items self-report questionnaire, which assesses nine DSM-III-R criteria for Schizotypal Personality Disorder. Data were analyzed by SPSS-16 and using Pearson’s correlation coefficient, independent t-test, multivariate analysis of variance, and exploratory factor analysis.
    Results
    Cronbach’s alpha for the total questionnaire and its subscales were 0.90 and 0.59-0.82 respectively. SPQ accurately differentiated patients with schizophrenia from normal population. The exploratory factor analysis for SPQ confirmed the accuracy of three-factor structure introduced by Raine (cognitive-perceptual, interpersonal, and disorganized).
    Conclusion
    SPQ is a valid and reliable instrument for assessing symptoms, dimensions, and factors of Schizotypal Personality Disorder.
  • Amrollah Ebrahimi, Majid Barekatain, Mohammadreza Najafi, Maryam Salehzadeh, Mohammadreza Merasi Pages 35-43
    Objectives
    The objective of the present study was to develop a Farsi version of Quality of Life in Epilepsy Inventory (QOLIE-89), and to assess its psychometric properties.
    Method
    The Farsi version of QOLIE-89, which was developed through translation/ back translation, along with Beck Depression Inventory-Primary Care (BDI-PC) and General Health Questionnaire-12 (GHQ-12) was administered to 75 epilepsy patients in Alzahra and Ayatollah Kashani clinics in Isfahan. The reliability and internal consistency was assessed using Cronbach’s alpha, construct validity was assessed by correlation with GHQ-12 and BDI-PC, and discriminant validity was confirmed by comparing scores for known groups.
    Results
    Cronbach’s alpha was 0.96 for the total score, and varied between 0.70 and 0.89 for subscales. High correspondence with GHQ-12 (r=0.63, p≥0.01) and BDI-PC (r=-0.55, p≥ 0.01) indicates construct validity, and differentiating between depressed versus non-depressed and drug-sensitive versus drug-resistant epilepsy patients, indicates discriminant validity of QOLIE-89.
    Conclusion
    The results of the present study indicate that the Farsi version of QOLIE-89 has a good reliability and validity, and it could be used as a valid tool in clinical trials and research related to epilepsy.
  • Neda Ali Beigi, Parvaneh Mohammadkhani, Robabeh Mazinani, Behrooz Dolatshahi Pages 44-52
    Objectives
    The present research investigates the efficacy of Group Cognitive-Remediation Therapy (GCRT) in decreasing clinical symptoms and enhancing cognitive performance among patients with schizophrenia.
    Method
    Forty subjects were randomly selected from inpatients with at Razi Psychiatry Schizophrenia Hospital, and were assigned to one experimental and one control group, each one comprising 20 subjects. Both groups received drug therapy, and the experimental group received 16 sessions of GCRT in addition. Subjects were examined before, during and after intervention, using measures for assessing positive and negative symptoms, neuro-behavioral and cognitive examination, and nurse observation. Data were analyzed using multivariate repeated measures.
    Results
    GCRT had decreased positive and negative symptoms in patients in the experimental group, and enhanced their cognitive performance. However, it had no effect on behavioral performance.
    Conclusion
    Treatment of patients with schizophrenia requires a multifaceted program, which takes cognitive disorders into consideration. GCRT, which is based upon the Iranian socio-cultural situation, could be effective for improving cognitive disorders and decreasing clinical symptoms.
  • Farahdokht Ranjbar, Behrouz Ghanbari, Shiva Khaleghparast, Houman Manouchehri, Navideh Nasiri Pages 53-59
    Objectives
    The present study was carried out to assess the efficacy of discharge planning on insight, clinical symptoms and frequency of hospitalization in patients with schizophrenia.
    Method
    In this clinical experiment, 46 inpatients with schizophrenia at hospitals affiliated to Iran University of Medical Sciences, were selected according to inclusion criteria, and were assigned to two experimental and control groups. Discharge planning for the experimental group was designed based upon nursing process, and was carried out for six sessions at the hospital and six sessions at the patients’ residence (for three months after discharge). Data were gathered using demographic questionnaire, patient discharge list, and measurement of insight. Data were analyzed using Friedman tests, independent t-test, c2, Mann Whitney U, and McNemar test.
    Results
    The experimental group’s insight was higher than the control group at discharge (t=-9.63, p<0.001) and three months after discharge (t=-9.63, p<0.001). With regard to clinical symptoms, the experimental group was better compared to the control group at discharge (t=-7.34, p<0.001) and three months after discharge (t=-14.67, p<0.001). Also, regarding hospitalization, there was significant difference in the experimental group between before and three months after hospitalization; however, the difference was not significant in the control group.
    Conclusion
    A more favourable insight, decrease in clinical symptoms, and a decrease in the frequency of hospitalization are among the benefits of discharge program, which deserve special attention, regarding high rate of relapse and re-admission of patients with schizophrenia, and the high budget allocated to the care and treatment of these patients.
  • Farbia Yazdkhasti, Hamidreza Oreyzi Pages 60-70
    Objectives
    The Purpose of this study was the standardization of the Child Behavior Checklist (CBCL), in the city of Isfahan.
    Method
    Subjects consisted of 1880 seven to eleven -year old schoolchildren in Isfahan, in addition to their parents and teachers. Data were gathered using the Youth Self- Report (YSR), the Child Behavior Checklist (CBCL) and the Teacher's Report Form (TRF).The CBCL itself comprises two sections, namely, skills and behavioral and emotional problems. Subsequent to back-translation and the assessment of face validity, the Farsi version of the checklist was administered to the subjects. Data were analyzed by SPSS-17 using Pearson’s correlation.
    Results
    The highest Cronbach’s alpha for parent, teacher and child forms were 0.90, 0.93, and 0.82 respectively. Regarding construct validity, the correlation of the subscales of the section of behavioral and emotional problems, and its total score in parent, teacher and child forms were 0.62-0.88, 0.44-0.91 and 0.51-0.85 respectively. Also, the correlation of the subscales of the skills section and its total score in parent, teacher and child forms were 0.24-0.82, 0.77-0.93 and 0.64-0.87 respectively.
    Conclusion
    Cronbach’s alpha, correlation between the forms, and correlation between the subscales and the total score of the related sections, point to the construct validity and appropriate reliability of this tool, for the assessment of skills and behavioral problems of these children.
  • Sara Ansari, Banafsheh Gharraee, Parvin Afsar-Kazerouni Pages 71-75
    Objectives
    The aim of the present study was to assess the rate of personality disorders and coping strategies in female sex-workers.
    Method
    In this observational cross-sectional study 30 female sex-workers who were selected using convenience sampling, completed the Structured Clinical Interview DSM-IV axis II disorders (SCID-II) and Billings Coping Style Questionnaire. Data were analyzed using descriptive statistics.
    Results
    The findings showed a prevalence of 90% for personality disorders, with passive- aggressive personality disorder having the highest prevalence of 53.3%. Also, schizotypal personality disorder was not present in subjects. Among coping strategies, emotion-focused coping (56.7%) and somatization-focused coping (23.3%) were the most prevalent.
    Conclusion
    Considering the high prevalence of personality disorder among female sex-workers and their high use of emotion-focused coping in confronting life events, training this group with coping and problem solving skills is recommended.