فهرست مطالب

روانپزشکی و روانشناسی بالینی ایران - سال هجدهم شماره 1 (پیاپی 68، بهار 1391)

مجله روانپزشکی و روانشناسی بالینی ایران
سال هجدهم شماره 1 (پیاپی 68، بهار 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/05/03
  • تعداد عناوین: 8
|
  • الهام آقایی، احمد عابدی، سمیه جمالی پاقلعه صفحه 3
    هدف
    هدف فراتحلیل حاضر بررسی میزان اثربخشی مداخلات شناختی- رفتاری بر کاهش اضطراب امتحان در ایران بود.
    روش
    23 پژوهش مورد قبول از نظر روش شناختی، فراتحلیل شدند. گردآوری داده ها با کاربرد سیاهه تحلیل محتوا انجام شد. اندازه اثر هر پژوهش به صورت دستی محاسبه شد.
    یافته ها
    اندازه اثر مداخلات شناختی- رفتاری برای نشانه های اضطراب امتحان، 66/2 (001/0≥p) و هماهنگ با جدول کوهن، بالا بود.
    نتیجه گیری
    مداخلات شناختی- رفتاری، درمانی مناسب برای اضطراب امتحان است.
    کلیدواژگان: فراتحلیل، درمان های شناختی، رفتاری، اضطراب امتحان
  • سجاد رضایی، ایرج صالحی، حشمت الله موسوی، شاهرخ یوسف زاده صفحه 13
    هدف
    پژوهش حاضر با هدف ارزیابی ابعاد آسیب شناسی روانی محور یک چهارمین دست نامه تشخیصی و آماری اختلالات روانی (DSM-IV) درچهار ماهه نخست پس از آسیب مغزی تروماتیک (TBI) و حالت های روانی پس از رخداد TBI بود.
    روش
    در چارچوب یک بررسی توصیفی- طولی، 238 بیمار دچار TBI (43 زن و 195 مرد) به شیوه پیاپی نمونه گیری و معاینه شدند. پس از گذشت چهار ماه، 155 نفر (1/65%) از بیماران برای تعیین ماهیت اختلال روانی ناشی از TBI به کمک مصاحبه ساختاریافته بالینی بر پایه معیارهای تشخیصی DSM-IV، به یک روانپزشک مراجعه نمودند.
    یافته ها
    نتایج نشان دادند که پس از آسیب دیدگی، 117 نفر (5/75%) دارای تشخیص اختلال های روانی ثانوی به TBI هستند. از این افراد، 88 بیمار (2/75%) همبودی اختلال های روانی نشان دادند. با این وجود، شایع ترین اختلال های روانی ناشی از TBI به ترتیب تغییر شخصیت (6/58%)، اختلال خلقی (3/32%)، اختلال اضطرابی (20%)، اختلال خواب (3/19%)، یادزدودگی مزمن (9/12%) و اختلال های جسمانی شده (3/1%) بودند. اختلال های دلیریوم، خوردن و روانپریشی ناشی از TBI نیز هر یک به میزان 64/0% تشخیص داده شدند.
    نتیجه گیری
    فراوانی بالای اختلال های روانی در مرحله حاد پس از TBI به همراه بسیاری از موارد جدید تغییر شخصیت و اختلال های خلقی و اضطرابی، چشمگیر است و بیماران دچار TBI دست کم در مقطع زمانی چهارماهه پس از آسیب، باید مورد پایش و ارزیابی قرار گیرند تا خطر بروز اختلال های روانی کاهش یابد.
    کلیدواژگان: آسیب مغزی تروماتیک، اختلال روانی، همبودی، پیامدهای عصبی، رفتاری
  • نسترن حبیبی، زهرا شهریور*، ونداد شریفی، جواد محمودی قرایی، مریم طباطبایی، مژگان ضرابی صفحه 29
    هدف

    این پژوهش با هدف بررسی ویژگی های بالینی و ثبات تشخیصی اختلال دوقطبی درکودکان و نوجوانان انجام شده است.

    روش

    این بررسی گذشته نگر بر روی 257 بیمار مبتلا به اختلال دوقطبی که به صورت پی درپی در سال های 87-1383در بخش کودک و نوجوان بیمارستان روزبه شهر تهران بستری شده بودند انجام شد. داده های مربوط به ویژگی های جمعیت شناختی، تشخیص، درمان، اختلال های همراه و نیمرخ علایم خلقی و پسیکوتیک از پرونده بستری و پرسش نامه مشخصات بیمار که در زمان بستری پر شده بود، گردآوری شد. در بررسی دوباره، ارزیابی تشخیصی به کمک مصاحبه تشخیصی نیمه ساختاریافته اختلالات خلقی و اسکیزوفرنیا برای کودکان، تشخیص فعلی و طول عمر برای افراد زیر 18 سال و مصاحبه نیمه ساختاریافته اختلال های خلقی و اسکیزوفرنیا در افراد بزرگتر از 18 سال انجام شد. شدت علائم در دوره حاد اختلال خلقی با بهره گیری از مقیاس رتبه بندی مانیای یانگ برای مانیا، پرسش نامه افسردگی بک (برای افراد بالای 16 سال) و پرسش نامه افسردگی کودکان (برای افراد زیر 16 سال) سنجیده شد. عملکرد کنونی نیز به کمک پرسش نامه ارزیابی کلی عملکرد (بالای 18 سال) و پرسش نامه ارزیابی کلی عملکرد کودکان (زیر 18 سال) ارزیابی گردید.

    یافته ها

    شایع ترین علامت یعنی تحریک پذیری (98%) در بیشتر موارد با خلق بالا همراه بود. 2/73% بیماران دست کم یک اختلال همراه داشتند و شایع ترین اختلال همبود، کمبود توجه همراه با بیش فعالی (2/44%) بود. ثبات تشخیصی اختلال دوقطبی در دوره های ارزیابی یک، دو، سه، چهار و پنج ساله بالاتر از 80% بود.

    نتیجه گیری

    یافته های این پژوهش از بالابودن ثبات تشخیصی اختلال دوقطبی در کودکان و نوجوانان حمایت می کند.

    کلیدواژگان: اختلال دوقطبی، کودک، نوجوان، تشخیص، علایم
  • حسین داداش زاده، رخساره یزداندوست، بنفشه غرایی، علی اصغر اصغرنژاد فرید صفحه 40
    هدف
    هدف این پژوهش مقایسه اثر بخشی درمان شناختی- رفتاری گروهی و مواجهه درمانی در کاهش میزان سوگیری تعبیر و ترس از ارزیابی منفی در اختلال اضطراب اجتماعی بود.
    روش
    در چارچوب یک طرح تجربی پیش آزمون- پس آزمون با گروه گواه، آزمودنی های پژوهش (24 نفر دانشجوی دوره کارشناسی در رشته های بهداشت محیط و بهداشت حرفه ای دانشکده بهداشت دانشگاه علوم پزشکی ایران) که تشخیص اختلال اضطراب اجتماعی داشتند و به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شده بودند، به تصادف در سه گروه هشت نفری (درمان شناختی- رفتاری گروهی، مواجهه درمانی و گروه گواه فهرست انتظار) جایگزین شدند. درمان شناختی- رفتاری گروهی و مواجهه درمانی به مدت 12 جلسه و بر پایه دستنامه راهنمای استاندارد برای آزمودنی ها اجرا شد و گروه گواه فهرست انتظار هیچ گونه درمانی دریافت نکردند. داده های پژوهش به کمک پرسش نامه هراس اجتماعی، فرم کوتاه پرسش نامه ترس از ارزیابی منفی و فرم تجدید نظر شده پرسش نامه تعبیر، گرد آوری شدند. برای تحلیل داده ها از تحلیل کوواریانس یک طرفه بهره گرفته شد.
    یافته ها
    درمان شناختی- رفتاری گروهی در مقایسه با مواجهه درمانی (01/0p<) و نیز در مقایسه با گروه گواه (001/0p<) به طور معنی داری سوگیری تعبیر را در افراد مبتلا به اختلال اضطراب اجتماعی کاهش داد. هم چنین مواجهه درمانی به تنهایی تاثیر معنی داری بر کاهش سوگیری تعبیر در اختلال اضطراب اجتماعی و تفاوت معنی داری با گروه گواه نداشت. از سوی دیگریافته ها نشان دادند که درمان شناختی- رفتاری گروهی و مواجهه درمانی در مقایسه با گروه گواه به طور معنی داری کاهش ترس از ارزیابی منفی در اختلال اضطراب اجتماعی را در پی داشته است (به ترتیب 001/0p< و 01/0p<)، اما تفاوت معنی داری بین این دو روش درمانی دیده نشد.
    نتیجه گیری
    درمان شناختی- رفتاری گروهی استاندارد و مواجهه درمانی، هردو کاهش میزان ترس از ارزیابی منفی در اختلال اضطراب اجتماعی را در پی دارد. درمان شناختی- رفتاری گروهی میزان سوگیری تعبیر را نیز در این اختلال کاهش می دهد در حالی که مواجهه درمانی چنین اثری ندارد.
    کلیدواژگان: اختلال اضطراب اجتماعی، درمان شناختی، رفتاری گروهی، مواجهه درمانی، سوگیری تعبیر، ترس از ارزیابی منفی
  • احمد عابدی، مختار ملک پور، حمیدرضا عریضی، سالار فرامرزی، سمیه جمالی پاقلعه صفحه 52
    هدف
    هدف پژوهش حاضر هنجاریابی و بررسی روایی و پایایی فرم کودکان آزمون عصب روان شناختی نپسی روی کودکان 4-3ساله شهر اصفهان بود.
    روش
    جامعه آماری پژوهش توصیفی حاضر، تمامی کودکان 4-3ساله شهر اصفهان بودند. 400 کودک به روش نمونه گیری خوشه ایچندمرحله ای تصادفی انتخاب شدند. فرم کودکان آزمون عصب روان شناختی نپسی به کار رفت و داده ها به روش آمار توصیفی (میانگین و انحراف معیار) برای تعیین روایی و پایایی، و تحلیل عاملی تحلیل شدند.
    یافته ها
    تحلیل عاملی پنج عامل کارکردهای اجرایی/ توجه، زبان، کارکردهای حسی- حرکتی، پردازش بینایی- فضایی، حافظه و یادگیری را به دست داد که در کل 13/51 درصد واریانس را تبیین کردند. ضریب پایایی بازآزمایی پنج عامل به ترتیب بالا 64/0، 71/0، 78/0، 67/0 و 85/0 به دست آمد.
    نتیجه گیری
    آزمون نپسی می تواند ابزاری روا و پایا برای تشخیص زودهنگام نارسایی های عصب روان شناختی کودکان 4-3ساله باشد.
    کلیدواژگان: هنجاریابی، آزمون نپسی، کودکان، ایران
  • عاطفه قنبری جلفایی، مهدی نصر اصفهانی صفحه 61
    هدف
    هدف پژوهش حاضر، بررسی وضعیت مشاوره های روانپزشکی و تغییرات آن در یک دوره سه ساله در بیمارستان حضرت رسول اکرم (ص) بود.
    روش
    مشاوره های روانپزشکی درخواست شده از بخش های گوناگون بیمارستان حضرت رسول اکرم (ص) از بهمن 1385 تا پایان اسفند 1388 به صورت گذشته نگر بررسی و ویژگی هایی مانند جنسیت بیمار، دلیل درخواست مشاوره، بخش درخواست کننده مشاوره، تاریخ درخواست و انجام مشاوره و تشخیص روانپزشکی ثبت شد. داده ها به روش آزمون های t و 2c تحلیل شدند.
    یافته ها
    در طول مدت بررسی، 09/1 درصد کل بیماران بستری شده، درخواست مشاوره روانپزشکی داشتند. بیشترین مشاوره ها از بخش داخلی درخواست شده بود. نشانه های روانپزشکی (55 درصد) و نشانه های جسمی توجیه نشده (16 درصد) شایع ترین علل درخواست مشاوره، و اختلال افسردگی اساسی (7/27 درصد)، دلیریوم (8/11 درصد) و وابستگی به مواد (2/10 درصد) شایع ترین تشخیص های روانپزشکی بودند. میان دو دوره زمانی در سال های 1385 و 1388 از نظر شمار کلی مشاوره ها، جنسیت بیماران، بخش درخواست کننده مشاوره و زمان انتظار مشاوره ها تفاوتی وجود نداشت. گرچه در برخی بخش ها مانند نورولوژی در متوسط شمار مشاوره های درخواست شده از سال 1385 نسبت به سال 1388 تفاوت وجود داشت (05/0≥p)، علل درخواست مشاوره ها بین دو دوره تفاوتی نداشت. وابستگی به مواد در سال 1388 بیش از سال 1385 بود (001/0=p).
    نتیجه گیری
    چنین بررسی هایی برای پی گیری تغییرات الگوهای مشاوره روانپزشکی ضروری است.
    کلیدواژگان: مشاوره روانپزشکی، روند تغییر الگو، بیماری جسمی
  • مریم زارع، زینب شایقیان، بهروز بیرشک، عزیزه افخم ابراهیمی صفحه 67
    هدف
    برای بررسی اثربخشی روش های دارویی و غیردارویی که با کاهش بی قراری در بیماری هایی هم چون دمانس به کار برده می شوند، به ابزار مناسبی مانند پرسش نامه بی قراری کوهن- منسفیلد نیاز است. در این راستا پژوهش حاضر با هدف بررسی ویژگی های روانسنجی این آزمون انجام شد.
    روش
    در این پژوهش 100 نفر از مراقبان بیماران مبتلا به آلزایمر، پرسش نامه بی قراری کوهن- منسفیلد را تکمیل کردند.
    یافته ها
    برای ارزیابی پایایی پرسش نامه، هم زمان مراقب دیگری، آن را برای همان بیمار تکمیل کرد. با فاصله دو هفته، مراقب اصلی نیز برای بار دوم، پرسش نامه را برای همان بیماران پر نمود. سنجش پایایی پرسش نامه به روش بازآزمایی، دونیمه سازی و آلفای کرونباخ به ترتیب ضرایب 99/0، 92/0 و 82/0 به دست داد. برای محاسبه روایی نیز از شاخص های روایی همگرا و همسانی نظر ارزیاب ها و روایی سازه (تحلیل عاملی) بهره گرفته شد. نتایج تحلیل عاملی به کمک روش های مولفه های اصلی چرخش واریماکس نشان داد که این پرسش نامه دارای چهار عامل رفتارهای پرخاشگرانه، رفتارهای غیرپرخاشگرانه، پرخاشگری کلامی و رفتارهای پنهان کارانه است. این عوامل بیش از 77/72% از واریانس کل را تبیین می کنند. روایی همگرای این پرسش نامه با محاسبه ضریب همبستگی زیرمقیاس های این پرسش نامه با یکدیگر و با کل پرسش نامه تایید شد. این ضرایب از 43/0 تا 90/0 در نوسان و معنادار بودند (01/0p<).
    نتیجه گیری
    با درنظرگرفتن نتایج پژوهش، می توان بیان کرد که پرسش نامه بی قراری کوهن- منسفیلد به طور کلی می تواند ابزاری معتبر و پایا در ارزیابی بی قراری در جمعیت بیماران ایرانی مبتلا به آلزایمر باشد.
    کلیدواژگان: آلزایمر، بی قراری، روایی، پایایی
  • غلامرضا رجبی، نصیر داستان، مسعود شهبازی صفحه 74
    هدف
    این بررسی با هدف ارزیابی پایایی و روایی ماده های مقیاس خودکارآمدی جنسی- کنش وری نعوظی در میان دانشجویان انجام شد.
    روش
    115 دانشجوی مرد متاهل ساکن در خوابگاه های متاهلی و داوطلبان غیرخوابگاهی متاهل دانشگاه شهید بهشتی تهران که به روش دردسترس نمونه گیری شده بودند، به مقیاس خودکارآمدی جنسی-کنش وری نعوظی پاسخ دادند.
    یافته ها
    ضریب آلفای کرونباخ این مقیاس 95/0 و در پنج عامل به دست آمده از 82/0 تا 91/0 محاسبه شد. تحلیل عاملی اکتشافی به روش چرخش واریماکس و با مقادیر ویژه بیشتر از یک، پنج عامل (رابطه جنسی لذت بخش و بدون دلهره، حفظ نعوظ در طی ارتباط جنسی، اطمینان از رویارویی جنسی، رسیدن به اوج لذت جنسی و میل جنسی دوباره) را شناسایی نمود، که روی هم 04/74% واریانس ماده ها را تبیین می کرد. هم چنین بین نمره کل و پنج عامل استخراج شده همبستگی معنادار به دست آمد. افزون برآن در20 نفر از مردان خودکارآمدی جنسی بالا و در 17 نفر خودکارآمدی جنسی پایین دیده شد.
    نتیجه گیری
    روانشناسان بالینی و مشاوران خانواده، با تاکید بر درمان خودکارآمدی جنسی-کنش وری نعوظی مردان، می توانند از این مقیاس برای شناسایی مراجعان مرد با مشکلات نعوظی، در فعالیت های آموزشی و درمانی در محیط های بالینی و مراکز مشاوره بهره گیرند.
    کلیدواژگان: پایایی، روایی، تحلیل عاملی اکتشافی، خودکارآمدی جنسی، کنش وری نعوظی
|
  • Elham Aghaie, Ahmad Abedi, Somaye Jamali Paghale Page 3
    Objectives
    The aim of the Current meta-analysis was to determine the effectiveness of cognitive-behavior treatments in reducing test anxiety.
    Method
    Totally 23 studies with accepted methodology were selected and meta-analysis was done on them. The data were gathered using meta-analysis check list. The effect size of each study was calculated separately.
    Results
    The study findings showed that the rate of effect size of cognitive-behavior treatment on reducing test anxiety was 2.66 (p≥0.001) which according to Cohen’s table was high.
    Conclusion
    Cognitive-behavior interventions are suitable treatments for test anxiety.
    Keywords: meta, analysis, cognitive, behavior treatment, test anxiety
  • Sajad Rezaei, Iraj Salehi, Heshmatollah Moosavi, Shahrokh Yousefzaeh Page 13
    Objectives
    The aim of this research was to examine ‎the dimensions of axis I disorders during the first four months after ‎Traumatic Brain Injury (TBI) and mental states after TBI.
    Method
    Overall, 238 patients (43 females and 195 males) with TBI, in a descriptive-longitudinal study, were selected by consecutive sampling procedure and each of them undergone medical ‎examinations. After 4 months of follow-up, 65.1% (155 cases) of the patients referred ‎to a psychiatrist to determine the nature of their mental disorder due to ‎TBI, using a structured clinical interview, based on the Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders, 4th ed. (DSM-IV) ‎.
    Results
    The results showed that 75.5% (117 cases) of the patients had post-injury mental disorders ‎secondary to TBI‎. Of these, 88 patients (75.2%) showed the comorbidity of mental disorders. However, the most common mental disorders due to TBI included personality change (58.6%), mood disorders (32.3%), anxiety disorders (20%), sleep disorders (19.3%), chronic amnesia (12.9%) and somatoform disorders (1.3%). Delirium, eating and psychotic disorders due to TBI, ‎each ‎up to 0.64%, were also diagnosed‎.
    Conclusion
    The high frequency of mental disorders is evident in the acute phase after TBI, along with many novel cases of personality changes, mood and anxiety disorders. Therefore ‎‎TBI patients must be monitored and evaluated at least in a 4-‎month period after the trauma to reduce the risk of mental ‎disorders incident.
    Keywords: traumatic brain injury, mental disorder, comorbidity, neurobehavioral sequelae
  • Nastaran Habibi, Zahra Shahrivar, Vandad Sharifi, Javad Mahmoudi Gharaee, Maryam Tabatabaee, Mojgan Zarrabie Page 29
    Objectives

    The aim of this study was to evaluate the clinical characteristics and diagnostic stability of children and adolescents with bipolar disorder.

    Method

    In this prospective study, 257 subjects with bipolar disorder who were consecutively admitted to Roozbeh Hospital (Tehran, Iran) were enrolled. Demographic characteristics, diagnosis, treatment, comorbid disorders and mood and psychotic symptoms were extracted from the patients’ admission files and the information questionnaire, which had been filled in the admission time by the patients. In the further assessment, diagnostic evaluation was done using the Schedule for Affective Disorders and Schizophrenia for School-aged children present and lifetime version (K-SADS-PL), for the patients under 18, and the Schedule for Affective Disorders and Schizophrenia (SADS) for the patients older than 18. Severity of the symptoms in the acute phase of mood disorder was evaluated by the Young Mania Rating Scale (Y-MRS) in manic phase and Beck Depression Inventory (BDI) for patients older than 16 or Children Depression Inventory (CDI) for the patients under 16 in depressive phase. Also, current and past levels of functioning were evaluated by the Global Assessment of Functioning (GAF) scale for patients older than 18 and the Child Global Assessment Scale (CGAS) for the patients under 18.

    Results

    The most common symptom, irritability, was accompanied by elated mood in most cases. 73.2% of the patients had at least one comorbid disorder and the most common comorbid disorder was Attention Deficit Hyperactivity Disorder (44.2%). Diagnostic stability in all periods of illness was higher than 80%.

    Conclusion

    This study supports the high diagnostic stability of bipolar disorder in both children and adolescents.

    Keywords: bipolar disorder, child, adolescent, diagnosis, symptoms
  • Hosein Dadashzadeh, Rokhsare Yazdandoost, Banafsheh Gharraee, Aliasghar Asgharnejad Farid Page 40
    Objectives
    The purpose of this study was to compare the effectiveness of cognitive-behavioral group therapy and exposure therapy on the reduction of interpretation bias and fear of negative evaluation in social anxiety disorder.
    Method
    In a pre-posttest experimental design with control group, 24 students studying at B.Sc. level in the Health School of Iran University of Medical Sciences with the diagnosis of social anxiety disorder were selected by convenience sampling. Then, all of the subjects were randomly allocated into three groups (cognitive-behavioral group therapy, exposure therapy, and waiting list control group). Twelve sessions of cognitive-behavioral group therapy and exposure therapy were carried out according to a standard manual of therapy, and the waiting list control group did not receive any treatment. Data were gathered through administration of Social Phobia Inventory (SPIN), Interpretation Questionnaire- Revised, and Brief Fear of Negative Evaluation Scale (BFNE-S). Univariate analysis of covariance was used for data analysis.
    Results
    The cognitive-behavioral group therapy comparing to the exposure therapy (p<0.01) and the waiting list control group (p<0.001) significantly led to the reduction of interpretation bias in the socially anxious subjects. It was also found that exposure therapy alone did not significantly reduce interpretation bias in the social anxiety patients and showed no difference with the waiting list control group. On the other hand, both cognitive-behavioral group therapy and exposure therapy in comparison with the waiting list control group significantly reduced fear of negative evaluation (p<0.001 & p<0.001 respectively), but there was no significant difference between these groups themselves.
    Conclusion
    Both cognitive- behavioral group therapy and exposure therapy, reduced fear of negative evaluation in social anxiety disorder. On the other hand, the cognitive-behavioral group therapy also reduced interpretation bias, but the exposure therapy could not do so.
    Keywords: social anxiety disorder, cognitive, behavioral group therapy, exposure therapy, interpretation bias, fear of negative evaluation
  • Ahmad Abedi, Mokhtar Malekpour, Hamidreza Oraizi, Salar Faramarzi, Somayeh Jamali Paghale Page 52
    Objectives
    The current study aimed to standardize the neuropsychological test of NEPSY on 3-4 years old children.
    Method
    Statistical population of the study was 3-4 years old children in Isfahan city (Iran). The research sample consisted of 400 kindergarten children who were selected randomly with multiple-stage sampling method. The research instrument was the neuropsychological test of NEPSY. The data were analyzed using descriptive method for factor analysis and determining the validity and reliability.
    Results
    The results of factor analysis gave the following five factors: executive functions/attention, language, sensory motor functions, visuo-spatial processing, and memory and learning. Totally, 51.13% of variance was explained. The reliability coefficient for the above factors was obtained as 0.64, 0.71, 0.78, 0.67 and 0.85, respectively (P<0.001).
    Conclusion
    NEPSY test can be an appropriate and valid instrument for early diagnosing neuropsychological deficits in 3-4 years old children.
    Keywords: standardization, NEPSY test, children, Iran
  • Atefeh Ghanbari Jolfaee, Mehdi Nasr Esfahani Page 61
    Objectives
    The present study aimed to assess the characteristics of psychiatric consultations and their changes over a 3-year period in Rasoul Akram Hospital, (Tehran, Iran).
    Method
    The consultations’ characteristics of various hospital wards were retrospectively evaluated since 2007 to 2010 and some characteristics like gender, the reason of consultation request, the requesting ward for consultation, request and consultation date and psychiatric diagnosis were recorded. The data were analyzed using c2 and matched-paired t-test.
    Results
    During the study period, for 1.09% of the inpatients, a psychiatric consultation was requested. Most of the referrals were from internal medicine department. Current psychiatric symptoms (55%) and unexplained physical symptoms (16%) were the most prevalent reasons for referral; and major depressive disorder (27.7%), delirium (11.8%) and substance dependency (10.2%) were the most common psychiatric diagnoses. There were no significant differences between the two time periods (2007 and 2010) based on the total number of consultations, gender of patients, the requesting ward for consultation and lag time. Although the rate of referrals from some departments such as neurology had significant difference (p<0.05), the reason for consultations were not different between the two periods (p≥0.05). The rate of substance dependency in 2010 was more than 2007 (p=0.001).
    Conclusion
    Further such studies are necessary for monitoring up the changes of consultations’ patterns.
    Keywords: psychiatric consultation, trend of pattern change, physical disease
  • Maryam Zare, Zeinab Shayeghian, Behrooz Birashk, Azizeh Afkham Ebrahimi Page 67
    Objectives
    In order to investigate the effectiveness of pharmacological and non-pharmacological treatment methods for decreasing agitation in diseases like dementia, a proper scale like Cohen-Mansfield Agitation Inventory (CMAI) is needed. The aim of the present study was to evaluate the psychometric properties of the CMAI.
    Method
    The sample consisted of 100 caregivers of patients with Alzheimer's disease that responded to the CMAI.
    Results
    The inter-rater reliability of the inventory was investigated by the assessment of other observer. After two weeks, the main observer filled the CMAI for the same patients again. The reliability of the inventory was investigated by test-retest, alpha Cronbach and split-half methods that were 0.99, 0.92 and 0.82 respectively. The validity of the questionnaire was investigated by convergent validity, inter-rater agreement across items and exploratory factor analysis. The results from factor analysis of the CMAI using varimax rotation method yielded 4 factors labeled: 1- Aggressive Behaviors, 2- Non-Aggressive Behaviors, 3- Verbal Aggression, and 4- Hiding Behaviors, which explained 72.77% of the total variance. Convergent validity was confirmed by computing a correlation coefficient between the subscales together and with total scale, which was significant between 0.43 and 0.90 (p<0.01).
    Conclusion
    Regarding the results, it could be said that this inventory can be a valid and reliable scale to evaluate the agitation in patients with Alzheimer's disease.
    Keywords: alzheimer, agitation, validity, reliability
  • Gholamreza Rajabi, Nasir Dastan, Masoud Shahbazi Page 74
    Objectives
    The purpose of the present study was to examine the reliability and validity of the Sexual Self-Efficacy Scale-Erectile Functioning (SSES-E) among university students.
    Method
    115 married male students of Shahid Beheshti University, Tehran, Iran, were selected voluntarily, and completed the SSES-E.
    Results
    The alpha chronbakh coefficient was calculated as α= 0.95 and for the five factors extracted, it was 0.82 to 0.91. Also, exploratory factor analysis using varimax rotation and with eagenvalues more than one, extracted five factors (having intercourse without fear or anxiety, keeping an erection during the intercourse, get a sexual encounter, reach to orgasm, and re-sexual desire) which explained 74.04% of the items variances. There was significant correlation between total score and five extracted factors. Furthermore, there was high sexual self-efficacy among 20 males and low sexual self-efficacy among 17 males.
    Conclusion
    The clinical psychologists and family councelors can use and benefit the SSES-E to identify the male clients with erectile difficulties for training and treatment activities in clinical and counceling settings.
    Keywords: reliability, validity, exploratory factor analysis, erectile functioning, Sexual Self, Efficacy Scale