فهرست مطالب

روانپزشکی و روانشناسی بالینی ایران - سال هجدهم شماره 3 (پیاپی 70، پاییز 1391)

مجله روانپزشکی و روانشناسی بالینی ایران
سال هجدهم شماره 3 (پیاپی 70، پاییز 1391)

  • تاریخ انتشار: 1392/01/19
  • تعداد عناوین: 9
|
  • نسیم استکی آزاد، شعله امیری صفحه 175
    هدف
    پژوهش حاضر با هدف بررسی اثربخشی برنامه آموزشی کاهش زورگویی مبتنی بر روش الویز بر میزان رفتارهای زورگویی پسران دبستانی انجام شد.
    روش
    پژوهش تجربی حاضر با طرح پیش آزمون- پس آزمون و پی گیری شش ماهه با دو گروه آزمایش و کنترل اجرا شد. به روش نمونه گیری تصادفی چندمرحله ای ابتدا از نواحی شش گانه آموزش و پرورش شهر اصفهان، یک ناحیه آموزشی و سپس از این ناحیه، چهار دبستان پسرانه به صورت تصادفی انتخاب شد. با اجرای جامعه سنجی روی تمامی دانش آموزان پایه های دوم و چهارم این دبستان ها، 40 پسر زورگو از میان دانش آموزانی که بیشترین انتخاب را به عنوان زورگو داشتند، به صورت تصادفی انتخاب و در دو گروه آزمایش و کنترل قرار داده شدند. برنامه آموزشی کاهش زورگویی مبتنی بر روش الویز برای گروه آزمایش در 10 جلسه 60دقیقه ای به صورت دوبار در هفته، ارایه شد. برای گردآوری داده ها از جامعه سنجی (So) و پرسش نامه روابط همسالان (PRQ) استفاده شد. یافته ها به روش تحلیل کوواریانس چندمتغیری (مانکووا) تحلیل شدند.
    یافته ها
    یافته ها نشان داد برنامه آموزشی کاهش زورگویی مبتنی بر روش الویز باعث کاهش رفتارهای زورگویی و قربانی در گروه آزمایش در مراحل پس آزمون و پی گیری شد (0001/0p<). هم چنین میزان رفتارهای پسندیده اجتماعی در گروه آزمایش در مراحل پس آزمون و پی گیری افزایش یافت (0001/0p<).
    نتیجه گیری
    کاربرد برنامه آموزشی کاهش زورگویی مبتنی بر روش الویز می تواند مشکلات مربوط به رفتارهای زورگویی را در مدارس کم کند.
    کلیدواژگان: برنامه آموزشی کاهش زورگویی مبتنی بر روش الویز، زورگویی، قربانی، رفتارهای پسندیده اجتماعی
  • ابراهیم اکبری، مجید محمود علیلو، زینب خانجانی، حمید پورشریفی، صمد فهیمی، احمد امیری پیچاکلایی، زینب عظیمی صفحه 184
    هدف
    هدف پژوهش حاضر مقایسه طرحواره های ناسازگار اولیه و الگوهای فرزندپروری در دو گروه دانشجویان دارای شکست عشقی با و بدون نشانگان بالینی بود.
    روش
    با روش نمونه گیری هدف مند و به کارگیری پرسش نامه افسردگی بک (BDI-II)، پرسش نامه سلامت عمومی (GHQ-28) و پرسش نامه چندمحوری بالینی میلون (MCMI-III) 30 دانشجوی دارای شکست عشقی با نشانگان بالینی و 30 دانشجوی دارای شکست عشقی بدون نشانگان بالینی از دانشگاه تبریز انتخاب شدند و به پرسش نامه های نسخه کوتاه طرحواره یانگ (YSQ-SF) و محیط خانوادگی- فرزندپروری شیفر (SFPE) پاسخ دادند. داده ها با آزمون تحلیل واریانس چندمتغیری (MANOVA) تحلیل شدند.
    یافته ها
    یافته ها نشان داد میان طرحواره های ناسازگار اولیه و الگوهای فرزندپروری دانشجویان دارای شکست عشقی با و بدون نشانگان بالینی تفاوت وجود دارد (05/0p<).
    نتیجه گیری
    می توان از روی طرحواره های ناسازگار اولیه و محیط خانوادگی اولیه، شدت نشانه های بالینی را در شکست روابط عاشقانه پیش بینی و با رویکرد طرحواره درمانی به این افراد کمک کرد.
    کلیدواژگان: طرحواره های ناسازگار اولیه، الگوهای فرزندپروری، شکست عشقی
  • اسحق رحیمیان بوگر، مجتبی حبیبی صفحه 195
    هدف
    هدف پژوهش حاضر تعیین حساسیت، ویژگی و نقطه برش مقیاس تجدیدنظرشده هوشی وکسلر کودکان (WISC-R) در تشخیص اختلال های یادگیری بود.
    روش
    در یک طرح توصیفی- مقطعی با نمونه گیری خوشه ایچندمرحله ای از پایه های سوم تا پنجم دبستان های استان سمنان، 45 دانش آموز مبتلا به اختلال های یادگیری و 45 دانش آموز سالم به پرسش نامه های داده های جمعیت شناختی، WISC-R و فهرست تشخیصی اختلال های یادگیری بر پایه DSM-IV-TR پاسخ دادند. داده ها با کاربرد منحنی ROC تحلیل شدند.
    یافته ها
    یافته ها نشان داد نمره کل 89 با حساسیت 1/71 درصد و ویژگی 6/95 می تواند دو گروه مبتلا و سالم را در 1/94 درصد موارد تمیز دهد (05/0>p). در دو بخش کلامی و غیرکلامی نیز به ترتیب نمره 44 با حساسیت 4/84 درصد و ویژگی 7/86 درصد و نمره 44 با حساسیت 4/44 درصد و ویژگی 3/93 درصد می تواند دو گروه را به ترتیب در 4/86 درصد و 87 درصد موارد تمیز دهد (05/0>p).
    نتیجه گیری
    مقیاس WISC-R با نقاط برش مشخص، دارای قابلیت به کارگیری در تشخیص کودکان مبتلا به اختلال های یادگیری است.
    کلیدواژگان: اختلال های یادگیری، مقیاس تجدیدنظرشده هوشی وکسلر کودکان، حساسیت، ویژگی
  • حسن پالاهنگ، مهدی ربیعی*، کاظم خرم دل، اصغر زره پوش، پریناز سجادیان صفحه 202
    هدف

    هدف پژوهش حاضر، بررسی روایی، پایایی و ساختار عاملی نسخه 71گویه ای غربال اختلال های هیجانی مرتبط با اضطراب کودک (SCARED-71) بود.

    روش

    نخست نسخه فارسی SCARED-71 به روش ترجمه- ترجمه وارون تهیه شد. سپس 237 نفر (83 پسر و 154 دختر) از دانش آموزان شهر اصفهان به صورت خوشه ایمرحله ای به نسخه 71گویه ای SCARED-71، پرسش نامه اضطراب مدرسه (SAI) و پرسش نامه تنظیم هیجان شناختی (CERQ) پاسخ دادند.

    یافته ها

    ضریب آلفای کرونباخ و پایایی آزمون- بازآزمون کل مقیاس به ترتیب 93/0 و 83/0 و برای خرده مقیاس ها به ترتیب 84/0-57/0 و 82/0-61/0 به دست آمد. تحلیل عامل اکتشافی با روش مولفه های اصلی و چرخش واریماکس، به استخراج هفت عامل منتهی شد که روی هم 43 درصد واریانس کل را تبیین کردند. این ساختار به وسیله تحلیل عامل تاییدی نیز تایید شد. دختران در تمامی خرده مقیاس های SCARED-71 نمره بالاتری نسبت به پسران به دست آوردند. روایی هم گرا و واگرای SCARED-71 نیز با محاسبه همبستگی با خرده مقیاس های CERQ تایید شد.

    نتیجه گیری

    نسخه فارسی SCARED-71 از روایی و پایایی مناسب برخوردار است.

    کلیدواژگان: نسخه 71گویه ای غربال اختلال های هیجانی مرتبط با اضطراب کودک، روایی، پایایی، ایران، اختلال های اضطرابی
  • حمید صالحی، مهشید زارع زاده، بابک سالک صفحه 211
    هدف
    هدف تحقیق حاضر، معرفی و ارزیابی پایایی و جنبه های مختلف روایی نسخه فارسی پرسش نامه مشاهده حرکتی برای آموزگاران (PMOQ-T) در ایران بود، که از آن برای شناسایی کودکان در معرض خطر اختلال هماهنگی رشدی (DCD) استفاده می شود.
    روش
    روایی تفکیکی، روایی سازه، روایی هم زمان، و هم سانی درونی این پرسش نامه با استفاده از یک نمونه 505 نفری از دانش آموزان پسر دبستانی و معلمانشان ارزیابی شد. از معلمان خواسته شد تا این پرسش نامه را تکمیل کنند. نتایج ارزیابی معلمان با عملکرد دانش آموزان در آزمون تبحر حرکتی برونینکس اوزرتسکی (BOTMP) و آزمون رشد حرکتی درشت 2 (TGMD-2) قیاس شد.
    یافته ها
    نسخه فارسی PMOQ-T پایایی درونی بالایی داشت (91/0= α). عملکردهای حرکتی کودکان در معرض خطر DCD در BOTMP و TGMD-2 نسبت به کودکان سالم بالاتر بود. تحلیل عاملی اکتشافی نشان داد نسخه فارسی PMOQ-T دو عاملی است و با نسخه اصلی آن هم خوانی دارد. در نهایت، همبستگی بالایی بین نمرات حاصل از این پرسش نامه با عملکردهای کودکان در BOTMP (75/0-) و دو زیرمقیاس TGMD-2]جابه جایی (68/0-) و کنترل شیء (62/0-)[مشاهده شد.
    نتیجه گیری
    نتایج نشانگر این است که نسخه فارسی PMOQ-T را می توان به عنوان یک ابزار روا و پایا برای غربالگری کودکان در معرض خطر DCD در ایران در نظر گرفت
    کلیدواژگان: اختلال هماهنگی رشدی، پرسش نامه آموزگاران، روان سنجی، غربال گری
  • نجمه آگنج، نازنین هنرپروران، ژاله رفاهی صفحه 220
    هدف
    هدف پژوهش حاضر، روان سنجی نسخه فارسی نمایه عوامل حفاظت کننده فردی (IPFI) بود.
    روش
    در پژوهش پیمایشی حاضر، 481 دانش آموز دبیرستانی (243 دختر) به روش نمونه گیری خوشه ایچندمرحله ای از نواحی استان فارس انتخاب شدند. نسخه فارسی IPFI به روش ترجمه- ترجمه وارون تنظیم شد و برای گردآوری داده ها به کار رفت. برای تحلیل داده ها از ضریب همبستگی پیرسون و تحلیل عاملی استفاده شد.
    یافته ها
    تحلیل عاملی به شیوه مولفه های اصلی نشان گر ساختار چهارعاملی توانش شخصی، توانش اجتماعی، تعهد اجتماعی و انسجام اجتماعی بود. ضریب همبستگی نمره کل مقیاس با عوامل توانش شخصی، توانش اجتماعی، تعهد اجتماعی و انسجام اجتماعی به ترتیب 78/0، 67/0، 70/0 و 72/0 بود (01/0≥p). ضریب آلفای کرونباخ این عوامل نیز به ترتیب 96/0، 82/0، 86/0 و 77/0 به دست آمد. دونیمه سازی پایایی ابزار را تایید کرد
    نتیجه گیری
    نسخه فارسی IPFI از روایی و پایایی مناسب برخوردار است.
    کلیدواژگان: نمایه عوامل حمایت کننده فردی، روایی، پایایی
  • آزاده طاولی، عباسعلی اللهیاری، پرویز آزاد فلاح، علی فتحی آشتیانی، مهدیه ملیانی، مهدی صحراگرد صفحه 227
    هدف
    هدف پژوهش حاضر، بررسی روایی و پایایی نسخه فارسی مقیاس اضطراب تعامل اجتماعی (SIAS) بود.
    روش
    برای پژوهش توصیفی- مقطعی حاضر 150 نفر از دانشجویان دانشگاه پیام نور به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. پس از ترجمه و ترجمه وارون SIAS، این مقیاس به همراه پرسش نامه ترس مرضی اجتماعی (SPIN) و فرم کوتاه مقیاس ترس از ارزیابی منفی (BFNE) برای گردآوری داده ها به کار رفت. داده ها به روش همبستگی پیرسون و t مستقل تحلیل شدند.
    یافته ها
    پایایی به روش آزمون- بازآزمون 79/0 و آلفای کرونباخ 90/0 به دست آمد. هم چنین SIAS توانست میان زنان و مردان تمایز بگذارد، به گونه ای که زنان طبق انتظار نمره بالاتری به دست آوردند (035/0p=). همبستگی با دو مقیاس BFNE و SPIN نیز به ترتیب 54/0 (001/0>p) و 68/0 (001/0>p) بود.
    نتیجه گیری
    نسخه فارسی SIAS در دانشجویان ایرانی از پایایی و روایی مناسبی برخوردار است.
    کلیدواژگان: مقیاس اضطراب در تعاملات اجتماعی، روایی، پایایی، ایران
  • اصغر وثوقی، عباس بخشی پور رودسری، تورج هاشمی، سیامک فتح الهی صفحه 233
    هدف
    هدف پژوهش حاضر، تعیین عوامل مشترک و عوامل اختصاصی اختلال های اضطرابی و افسردگی بر پایه ابعاد شخصیتی نئو بود.
    روش
    413 (200 پسر و 213 دختر) دانشجوی دانشگاه تبریز به روش نمونه گیری خوشه ایانتخاب شدند و به این پرسش نامه ها پاسخ دادند: پرسش نامه پنج عاملی نئو (NEO–FFI)، پرسش نامه افسردگی بک (BDI–II)، شاخص حساسیت اضطرابی (ASI)، پرسش نامه نگرانی ایالت پن (PSWQ)، پرسش نامه وسواسی- جبری مادزلی (MOCI)، پرسش نامه ترس مرضی اجتماعی (SPIN) و مقیاس محرک ها- پاسخ های مربوط به ترس مرضی (PSRS). برای تحلیل داده ها از روش تحلیل عاملی تاییدی و روش الگویابی معادلات ساختاری استفاده شد.
    یافته ها
    یافته ها نشان گر برازندگی بهتر ساختار پنج عاملی اختلال های اضطرابی و افسردگی در مقایسه با ساختار شش عاملی بود. یافته ها تنها از روایی سه بعد شخصیتی نئو حمایت کرد. از میان الگوهای ساختاری گوناگون ارزیابی شده، بهترین برازش مربوط به ساختاری بود که در آن ابعاد مرتبه بالای روان رنجورگرایی، برون گرایی و باوجدان بودن به شیوه قابل انتظار روی اختلال های اضطرابی و افسردگی اثر معنی داری می گذارد.
    نتیجه گیری
    روان رنجورگرایی ویژگی مشترک اختلال های اضطرابی و افسردگی، برون گرایی پایین ویژگی اختصاصی افسردگی و ترس مرضی اجتماعی و باوجدان بودن ویژگی اختصاصی وسواسی- جبری است.
    کلیدواژگان: ابعاد شخصیتی نئو، اختلال های اضطرابی، اختلال افسردگی، مدل یابی معادلات ساختاری
|
  • Nasim Esteki Azad, Shole Amiri Page 175
    Objectives
    This study aimed at investigating the effectiveness of the Olweus Bullying Prevention Program (OBPP) on the rate of bullying behaviors among primary school boys.
    Method
    This research used a pretest posttesting design and 6-month follow up on subject and control groups. Using randomized multi-stage sampling, one district was chosen out of six districts of education in the city of Isfahan. Four boys primary schools were randomly selected from that district. Sociometric questionnaire was applied to all boys in grades 2-4 and 40 boys who scored highest as bullies were randomly allocated to experiment and control groups. The experiment group received 10 sessions (60 minutes, twice a week) of anti-bullying training based on the OBPP. Rea search data were collected using sociometry and Peer Relationship Questionnaire. Findings were analysed using multivariate analysis of covariance.
    Results
    The experiment group had significantly lower bullying and victim behaviors at posttest and 6-month follow up (p<0.0001). Also the results showed significant improvement in prosocial behaviours at posttest and 6-month follow up (p<0.0001).
    Conclusion
    Anti-bullying training programs based on the OBPP can reduce the bullying problem at schools.
    Keywords: Olweus Bullying Prevention Program, bullying, victim, prosocial behaviors
  • Ebrahim Akbari, Majid Mahmoud Aliloo, Zeynab Khanjani, Hamid Poursharifi, Samad Fahimi, Ahmad Amiri Pichakolaei, Zeinab Azimi Page 184
    Objectives
    The aim of this study was to compare the early maladaptive schemas and parenting styles among students with love failure, with or without the clinical syndrome.
    Method
    Using purposive sampling and based on Beck Depression Inventory-II (BDI-II), General Health Questionnaire-28 (GHQ-28), and the Millon Clinical Multiaxial Inventory-III (MCMI-III) 30 students with love failure and clinical syndrome and 30 students with love failure and without clinical syndrome were selected from University of Tabriz, and completed Young’s Schema Questionnaire-Short Form (YSQ-SF) and Schaefer Family-Parenting Environment (SFPE). Data were analyzed using multivariate analysis of variance (MANOVA).
    Results
    There was a significant difference between the groups in the early maladaptive schemas and parenting styles (p<0.05).
    Conclusion
    We can predict the severity of clinical signs in romantic relationship failure on the basis of early maladaptive schemas and family of origin environment and accordingly schema therapy approach can be used in clinical and counseling centers to help these people.
    Keywords: early maladaptive schema, parenting style, love failure
  • Isaac Rahimian Boogar, Mojtaba Habibi Page 195
    Objectives
    This research aimed to determine the sensitivity, specificity and cutoff point of the revised version of Wechsler Intelligence Scale for Children (WISC-R) in diagnosis of learning disorders.
    Method
    Using a cross-sectional descriptive design and multistage cluster sampling, 45 students with learning disorders and 45 students without learning disorders completed a demographical data questionnaire and WISC-R. The data was analysed by Receiver Operating Characteristic (ROC) curve.
    Results
    The cut point 89 can differentiate children with learning disorders in 94.1% of cases with sensitivity of 71.1% and specificity of 95.6% (p<0.05). Likewise, a score of 44 in Verbal subscale, was differential in 86.7% of cases with sensitivity of 84.4% and specificity of 86.7% (p<0.05). A Performance subscale score of 44 was differential in 87% of cases with a sensitivity of 44.4% and specificity of 93.3% (p<0.05).
    Conclusion
    WISC-R can be used to devise diagnostic checklists for learning disorders in children.
    Keywords: learning disorders, intelligence test, sensitivity, specificity, students
  • Hasan Palahang, Mehdi Rabiei, Kazem Khorramdel, Asghar Zerehpush, Parinaz Sajjadian Page 202
    Objectives

    The aim of the present study was to examine validity, reliability and factor structure analysis of the revised version of the Screen for Child Anxiety Related Emotional Disorders-71 (SCARED-71).

    Method

    After providing the Persian version of the target scale using translation and back translation, the approved version of the SCARED-71 as well as School Anxiety Inventory (SAI) and Cognitive Emotion Regulation Questionnaire (CERQ) were administered to 237 students (83 males, 154 females) of Isfahan city selected through stratified-cluster sampling.

    Results

    Cronbach’s alpha and test-retest reliability coefficient were 0.93 and 0.83, respectively. The range of Cronbach’s alpha and retest reliability for the subscales were 0.57 to 0.84 and 0.61 to 0.82, respectively. Female probands reported higher anxiety scores in all subscales. Convergent and divergent validity of the SCARED-71 in correlation of the CERQ subscale were confirmed. Explanatory factor analysis revealed seven factors accounted for 43% of the total variance. This structure was confirmed through confirmatory factor analysis.

    Conclusion

    The revised version of the SCARED-71 has satisfactory validity and reliability.

    Keywords: screening, children, reliability, validity, Iran, anxiety disorders
  • Hamid Salehi, Mahshid Zarezadeh, Babak Salek Page 211
    Objectives
    The aim of this research was to introduce the Persian version of Motor Observation Questionnaire for Teachers (PMOQ-T), and evaluate its reliability and several aspects of its validity in identifying children at risk of developmental coordination disorder (DCD) in Iran.
    Method
    We examined discriminante validity, construct validity, concurrent validity, and internal consistency of the PMOQ-T using a sample of 505 school boys and their teachers. Teachers were asked to complete the PMOQ-T. Teachers assessments were compared to students’ performance on the Bruininks-Oseretsky Test of Motor Proficiency (BOTMP) and Test of Gross Motor Development-2 (TGMD-2).
    Results
    PMOQ-T had a high internal consistency (Coronbach's alpha=0.91). The DCD at risk group scored significantly higher than the normal children in both BOTMP and TGMD-2. Explanatory factor analysis showed that the PMOQ-T was bi-factorial and the Persian version was compatible with the original. Finally, high correlations were observed between the PMOQ-T scores and "BOTMP (-0.75) and TGMD-2 subscales": locomotion (-0.68) and object control (-0.62).
    Conclusion
    The results imply that the PMOQ-T can be considered a valid and reliable screening tool for Iranian children at risk of DCD.
    Keywords: developmental coordination disorder, psychometry, screening
  • Najme Aganj, Nazanin Honarparvaran, Zhale Refahi Page 220
    Objectives
    The purpose of this study was to check the psychometric properties of the Persian Individual Protective Factors Index (IPFI).
    Method
    In the current survey, 481 high school students (243 girls) were recruited via multistage cluster sampling. Individual Protective Factors Index was prepared by translation and back translation, and then used for data gathering.
    Results
    Factor analysis using principle component method revealed a 4-factor structure for the IPFI, namely Social Bonding, Personal Competence, Social Competence, and Social Coherence subscales. The correlation coefficient of the Social Bonding, Personal Competence, Social Competence, and Social Coherence with total score were 0.70, 0.78, 0.67 and 0.69, respectively (p≤0.01). The respective alpha coefficients for the above dimensions were 0.86, 0.96, 0.82, and 0.82, respectively. The reliability was confirmed by the split-half method.
    Conclusion
    The Persian IPFI is a valid and reliable research instrument.
    Keywords: Individual Protective Factors Index, validity, reliability
  • Azadeh Tavoli, Abasali Allahyari, Parviz Azadfallah, Ali Fathi Ashtiani, Mahdieh Melyani, Mahdi Sahragard Page 227
    Objectives
    This study aimed at assessing the validity and reliability of the Farsi version of Social Interaction Anxiety Scale (SIAS).
    Method
    In a cross-sectional study, a sample of 150 students of Payam Noor University were selected by convenience sampling. After forward and backward translations, the Farsi version of SIAS with the Brief Fear of Negative Evaluation (BFNE) and the Social Phobia Inventory (SPIN) were used for data collection. Pearson’s correlation and independent T test were utilized to analyze data.
    Results
    Test-retest reliability was 0.79 (Cronbach's alpha=0.90). Also, SIAS could differentiate males and females; as expected females scored higher (p=0.035). There was a significant correlation between the SIAS and the BFNE (r=0.54, p<0.0001) and SPIN (r=0.68, p<0.0001).
    Conclusion
    The Farsi version of SIAS has acceptable validity and reliability for use among the Iranian students
    Keywords: Social Interaction Anxiety Scale, reliability, validity, Iran
  • Asghar Vossoughi, Abbas Bakhshipour Roodsari, Touraj Hashemi, Siamak Fathollahi Page 233
    Objectives
    The aim of this study was to determine common and specific factors of anxiety and depressive disorders based on the NEO personality dimensions.
    Method
    Four hundred and thirteen students of Tabriz University (200 males, 213 females) selected by cluster sampling responded to the following questionnaires: NEO Five-Factor Inventory (NEO-FFI), Beck Depression Inventory-II (BDI-II), Anxiety Sensitivity Index (ASI), Penn State Worry Questionnaire (PSWQ), Maudsley Obsessive-Compulsive Inventory (MOCI), Social Phobia Inventory (SPIN), and Phobic Stimuli Response Scales (PSRS). The data were analysed using the confirmatory factor analysis and structural equation modeling.
    Results
    The findings suggest a better fitness of the five-factor structure for anxiety and depressive disorders compared with the six-factor structure. The findings support the validity of only three NEO personality factors. Of various structural models evaluated, the best fitting pertained to the structure in which higher-order dimensions of neuroticism, extraversion and conscientiousness significantly predicted anxiety and depressive disorders.
    Conclusion
    Neuroticism is a common factor between anxiety and depressive disorders, extraversion is specific to depression, and social phobia and conscientiousness are specific factors for obsessive-compulsive disorder.
    Keywords: NEO personality dimensions, personality, anxiety disorders, depression, structural equation modeling
  • Shahrzad Mazhari Page 245