فهرست مطالب

روانپزشکی و روانشناسی بالینی ایران - سال نوزدهم شماره 2 (پیاپی 73، تابستان 1392)

مجله روانپزشکی و روانشناسی بالینی ایران
سال نوزدهم شماره 2 (پیاپی 73، تابستان 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/07/15
  • تعداد عناوین: 9
|
  • ونداد شریفی، فرید ابوالحسنی، علی فرهودیان، معصومه امین اسماعیلی* صفحات 79-96
    هدف
    هدف پژوهش حاضر مرور شواهد اثربخشی و هزینه- اثربخشی انواع خدمات جامعه نگر به بیماران مبتلا به اختلال های روانپزشکی بود.
    روش
    بانک های اطلاعاتی کاکرین و پاب مد و فهرست منابع پژوهش های مرتبط بررسی شد. بررسی های مروری نظام دار و کارآزمایی های بالینی شاهددار تصادفی ارزیابی شدند. معیار ورود شامل دربرگرفتن شاخص های اثربخشی و هزینه- اثربخشی مدل های ارائه خدمات بود. این شاخص ها در مورد خدمات ارائه شده به بیماران مبتلا به اختلال های شدید و خفیف روانپزشکی مقایسه شدند.
    یافته ها
    خدمات ارائه شده شامل درمان جامعه نگر پیگیرانه، مدیریت بیمار، ویزیت در منزل، مداخله در بحران، یادآوری، آموزش خانواده و بیمار و اشتغال حمایت شده بود. اثربخشی و هزینه- اثربخشی درمان جامعه نگر پیگیرانه و آموزش خانواده قوی ترین شواهد را داشتند و بر شاخص هایی چون میزان بستری، مدت بستری و تداوم تماس با سامانه درمانی اثربخش بودند. شواهد مربوط به هزینه- اثربخشی سایر مدل ها ناکافی یا متناقض بود. در مورد اختلال های خفیف روانپزشکی، الگوهای ارائه خدمات شامل غربالگری و ارائه بازخورد صرف، آموزش پزشکی پیوسته، رهنمودهای بالینی، مداخله/ مراقبت مبتنی بر تلفن، سامانه ارجاع و مشاوره-رابط، برنامه پیشگیری و درمانی مبتنی بر اینترنت، برنامه پیشگیری مبتنی بر مدرسه برای افسردگی و/یا اضطراب و مراقبت مشارکتی بود. موثرترین و هزینه- اثربخش ترین الگوها، مراقبت های مشارکتی و مراقبت های ارائه شده اینترنتی بود. کاهش نشانه های بیماری، رضایتمندی بیمار و کاهش بار اقتصادی ناشی از بیماری تحمیل شده بر خانواده از جمله پیامدهای مثبت مداخله ها بود.
    نتیجه گیری
    شواهد در مورد الگوهای ارائه خدمات به بیماران مبتلا به اختلال های روانپزشکی خفیف تر به طور عمده از مدل های مشارکتی برای ارائه خدمات و در مورد اختلال های شدیدتر از مدل های پیگیری فعال و آموزش خانواده حمایت می کنند. این مدل ها روی پیامدهای بالینی اثربخشند، قابل اجرا هستند و هزینه- اثربخشی مطلوبی دارند.
    کلیدواژگان: اختلال های روانپزشکی، مراقبت مشارکتی، خدمات سلامت روان جامعه نگر، اثربخشی، هزینه، اثربخشی
  • محمدحسین بیگلو*، نگین چخماچی دوم، سوسن شاه خدابنده صفحات 97-101
    هدف
    هدف پژوهش حاضر بررسی رشد و توسعه تولیدهای علمی پژوهشگران ایران، طی سال های 2011-2000 در حوزه روانشناسی بود.
    روش
    مجله های تخصصی روانشناسی در طبقه بندی موضوعی پایگاه JCR شناسایی و داده های موردنظر با جست وجو در پایگاه مدلاین بازیابی شد و مورد بررسی قرار گرفت. بررسی نتایج جست وجو در پژوهش حاضر به بازه زمانی 2010-2000 محدود شد. جامعه آماری بر اساس قانون پراکندگی برادفورد و با توجه به تعداد استنادها، مجله های هسته و مجله های دارای عامل تاثیر بالاتر از سه تعیین شد. بدین ترتیب از میان 71 مجله حوزه روانشناسی در پایگاه JCR، تعداد 19 مجله معیار لازم برای ورود به پژوهش را داشتند و بررسی شدند.
    یافته ها
    تمامی 19 مجله انگلیسی زبان بودند. 84 درصد آن ها مربوط به کشورهای آمریکا و انگلستان و 16 درصد مربوط به دو کشور هلند و سوئیس بود. تعداد 19 مقاله از کل مقاله ها به ایران متعلق بود که آن را در میان 58 کشور، پس از آرژانتین و پیش از سنگاپور در رتبه سی و دوم قرار داد. 56 نویسنده از 12 مرکز دانشگاهی، نویسنده مسئول مقاله های ایرانی بودند و 11 درصد مقاله های آن ها به صورت مشترک و با همکاری بین المللی تدوین شده بود.
    نتیجه گیری
    طی سال های 2010-2000 تعداد تولیدهای علمی ایران در مجله های مورد بررسی، اندک ولی دارای رشد به نسبت صعودی است.
    کلیدواژگان: علم سنجی، روانشناسی، مدلاین، ایران
  • مسعود جان بزرگی*، ندا گلچین، احمد علی پور، مژگان آگاه هریس صفحات 102-108
    هدف
    هدف پژوهش حاضر بررسی اثربخشی درمان شناختی- رفتاری گروهی در کاهش شدت درد و پریشانی های روان شناختی زنان مبتلا به کمردرد مزمن بود.
    روش
    در این پژوهش نیمه آزمایشی، از طرح پیش آزمون- پس آزمون با گروه کنترل استفاده شد؛ از میان تمامی زنان مبتلا به کمردرد مزمن مراجعه کننده به بیمارستان امام خمینی (ره) و یک مطب خصوصی در شهر تهران در سال 1389، تعداد 30 زن با میانگین سنی 33 سال و 7 ماه به طور تصادفی انتخاب و به تصادف در دو گروه آزمایش و کنترل جایگزین شدند. گروه آزمایش در 12 جلسه 90 دقیقه ای درمان شناختی- رفتاری تورک و فری به صورت گروهی شرکت کرد و گروه کنترل تنها پی گیری شد. هر دوگروه پیش و پس از جلسه های درمانی به دو مقیاس ناتوانی کمردرد کبک (QBPDS) و افسردگی، اضطراب، استرس (DASS) پاسخ دادند. داده ها با آزمون t مستقل تحلیل شدند.
    یافته ها
    یافته ها نشان گر کاهش معنادار شدت کمردرد (05/0 p<) و افسردگی، اضطراب و استرس (05/0 p<) در گروه آزمایش به دنبال شرکت در جلسه های درمانی بود.
    نتیجه گیری
    درمان شناختی- رفتاری با تغییر رفتارهای ناکارآمد، تصحیح شناخت های ناسازگار و احساس های مخرب مرتبط با درد، باعث می شود اثرهای زیانبار درد به کمترین حد برسد و پریشانی های روان شناختی بهبود یابد.
    کلیدواژگان: درمان شناختی، رفتاری، کمردرد، پریشانی روان شناختی
  • علی حسینایی*، حسن احدی، لادن فتی، علیرضا حیدری، محمد مهدی مظاهری صفحات 109-120
    هدف
    هدف پژوهش حاضر بررسی تاثیر آموزش گروهی مبتنی بر درمان پذیرش و تعهد (ACT) بر استرس شغلی و فرسودگی شغلی کارکنان دانشگاه آزاد اسلامی واحد آزادشهر بود.
    روش
    تعداد 96 نفر از کارکنان دانشگاه آزاد اسلامی واحد آزادشهر به صورت نمونه گیری در دسترس برای شرکت در پژوهش نام نویسی کردند و به طور تصادفی، به سه گروه آزمایش، گفت وگو و شاهد اختصاص یافتند. گروه آزمایش در چهار جلسه 5/1 ساعته آموزش گروهی مبتنی بر ACT، با استفاده از الگوی باند و هیس، شرکت کرد. در گروه گفت وگو، آزمودنی ها در چهار جلسه 5/1 ساعته درباره تغذیه و ورزش (نامربوط به موضوع اصلی مورد پژوهش) آموزش دیدند. گروه سوم هیچ آموزشی ندید. سه ماه پس از آموزش اصلی، در مرحله پی گیری گروه های آزمایش و گفت وگو دو جلسه 5/1 ساعته را گذراندند. در این جلسه ها نیز همان مطالب قبلی مرور و تمرین شد. آزمودنی ها پیش و پس از مداخله ها و در مرحله پی گیری به پرسش نامه های استرس شغلی اسیپو (OOSI) و فرسودگی شغلی ماسلاخ و جکسون (MJJBI) پاسخ دادند. برای تجزیه و تحلیل داده ها از روش تحلیل واریانس با اندازه گیری های مکرر استفاده شد.
    یافته ها
    آموزش گروهی مبتنی بر ACT، افزون بر کاهش نمره کلی استرس شغلی (001/0p<)، به کاهش برخی از مولفه های استرس شغلی، شامل اضافه بار نقش (05/0p<)، ابهام نقش (001/0p<)، مرز نقش (01/0p<) و مسئولیت (001/0p<)، منجر شد. هم چنین، آموزش مبتنی بر ACT مولفه احساس کاهش دستاورد شخصی را کاهش داد (05/0p<).
    نتیجه گیری
    آموزش گروهی مبتنی بر ACT به کاهش استرس شغلی منجر می شود، اما بر فرسودگی شغلی اثر قابل توجهی ندارد.
    کلیدواژگان: آموزش گروهی مبتنی بر درمان پذیرش و تعهد، استرس شغلی، فرسودگی شغلی
  • محمود دژکام، مینا الهامی اصل*، عباس بخشی پور رودسری، هادی غضنفری صفحات 121-133
    هدف
    هدف پژوهش حاضر مدل یابی اختلال های هیجانی بر اساس دو عامل ترس و پریشانی در نمونه غیربالینی ایرانی بود.
    روش
    در پژوهش حاضر که از طرح های مدل یابی معادلات ساختاری بود، 800 دانشجوی کارشناسی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی به روش خوشه ایچند مرحله ای انتخاب و به پرسش نامه هراس و ترس مرضی آلبانی (APPQ)، مقیاس پاسخ به محرک های ترس خاص (PSRS)، پرسش نامه اختلال ترس مرضی اجتماعی (SPI)، پرسش نامه اختلال اضطراب فراگیر- ویرایش چهارم (GADQ-IV)، پرسش نامه رفتار عمومی (GBI) و پرسش نامه افسردگی بک- ویرایش دوم (BDI-II) پاسخ دادند. تجزیه و تحلیل داده ها به روش مدل معادلات ساختاری انجام شد.
    یافته ها
    یافته ها نشان داد نشانه های هراس، برون هراسی، ترس مرضی اجتماعی و ترس مرضی خاص از عامل ترس و نشانه های افسردگی، افسرده خویی و اضطراب فراگیر از عامل پریشانی بار گرفتند. این یافته ها از ثبات و تکرار پذیری مدل یابی اختلال های طیف درونی سازی بر اساس دو عامل ترس و پریشانی در نمونه مورد بررسی حکایت داشت.
    نتیجه گیری
    گر چه این یافته ها با یافته های پژوهش های انجام شده در جوامع غربی سازگار بود، اما نتیجه گیری در مورد ثبات و جهان شمولی ساختار دو عاملی اختلال های طیف درونی سازی به طور عام و تکرار-پذیری آن در جامعه ایرانی به طور خاص، نیازمند بررسی های بیشتر است.
    کلیدواژگان: طبقه بندی ابعادی، اختلال های هیجانی، پریشانی، ترس، هم ابتلایی
  • زهرا نوعی*، فرید ابوالحسنی، ونداد شریفی، معصومه امین اسماعیلی، سیدجعفر موسوی نیا صفحات 134-138
    هدف
    هدف پژوهش حاضر ارزیابی واکنش و رضایت بیماران روانپزشکی مراکز سلامت روان جامعه نگر از نقش رابط درمان و پی گیری های تلفنی در مدل درمانی مراقبت مشارکتی بود.
    روش
    در این پژوهش توصیفی، از میان 991 بیمار شناسایی شده در مراکز سلامت روان جامعه نگر منطقه 16 تهران، از بهمن 1389 تا فروردین 1391، تعداد 131 نفر به صورت تصادفی ساده انتخاب شدند و در مورد رضایت از شیوه برخورد و ارائه خدمات رابط درمان مورد بررسی قرار گرفتند. بررسی ها به صورت تلفنی و به وسیله روان شناس انجام شد. تحلیل یافته ها به روش آمار توصیفی انجام شد.
    یافته ها
    از پی گیری های انجام شده، 6/75 درصد آزمودنی ها به تلفن رابط درمان پاسخ دادند و از این افراد 6/94 درصد از تماس های تلفنی و نقش رابط درمان رضایت داشتند.
    نتیجه گیری
    رابط درمان می تواند پذیرش و رضایت بیماران از فرایند درمان را افزایش دهد.
    کلیدواژگان: رابط درمان، رضایت بیمار، مرکز سلامت روان جامعه نگر، روانپزشکی
  • اعظم نوفرستی*، آسیه اناری صفحات 139-148
    هدف
    هدف پژوهش حاضر مقایسه طرح واره های ناسازگار نخستین در مجرمان جنسی و غیرجنسی بود.
    روش
    در پژوهش علی- مقایسه ای حاضر 45 مجرم جنسی از زندان های قزل حصار و رجائی شهر تهران به شیوه نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. 45 مجرم غیرجنسی همتا با این گروه نیز بر اساس متغیرهای سن، وضعیت تاهل، سطح تحصیلات و شغل از ندامتگاه کرج انتخاب شدند. نسخه کوتاه پرسش نامه طرح واره (SQ-SF) یانگ روی دو گروه اجرا شد و داده ها با تحلیل واریانس یک راهه و تحلیل تشخیصی گام به گام تحلیل شدند.
    یافته ها
    میانگین نمره مجرمان غیرجنسی در طرح واره اطاعت بالاتر از مجرمان جنسی بود (006/0=p). تحلیل تشخیصی گام به گام نشان داد تابع تشخیصی برای مجرمان جنسی و غیرجنسی با هم متفاوت است (001/0=p) و دو طرح واره اطاعت و بی اعتمادی/ بهره کشی بهترین طرح واره های پیش-بینی کننده عضویت مجرمان در دو گروه مجرم جنسی و غیرجنسی بودند، ولی میزان موفقیت تابع در پیش بینی گروه مجرمان رضایت بخش نبود.
    نتیجه گیری
    با توجه به محدود بودن تعداد طرح واره های متفاوت میان دو گروه، به نظر می رسد هسته آسیب شناسی و طرح واره های زیربنایی در دونوع جرم جنسی و غیرجنسی به طور تقریبی یکسان است و عوامل دیگری جز طرح واره ها در وقوع نوع جرم موثر هستند.
    کلیدواژگان: طرح واره های ناسازگار نخستین، مجرم جنسی، مجرم غیرجنسی
  • هادی بهرامی، مهرداد افتخار، علیرضا کیامنش، فیروزه سخندانی* صفحات 149-155
    هدف
    هدف پژوهش حاضر بررسی رابطه ازدواج به وصال نرسیده با کارکرد جنسی و خودابرازی جنسی بود.
    روش
    18 زوج به وصال نرسیده به روش نمونه گیری در دسترس به مقیاس خودابرازی جنسی همسران (SSDS)، شاخص بین المللی کارکرد نعوظ (IIEF) و شاخص کارکرد جنسی زنان (FSFI) پاسخ دادند. داده ها به روش مجذور خی و همبستگی پیرسون تحلیل شدند.
    یافته ها
    میان ازدواج به وصال نرسیده و دو عامل کارکرد جنسی پایین و خودابرازی جنسی پایین رابطه مثبت معنادار وجود داشت. میان کارکرد جنسی و خودابرازی جنسی نامطلوب رابطه وجود نداشت.
    نتیجه گیری
    در زوج های با ازدواج به وصال نرسیده، کارکرد جنسی و خودابرازی جنسی به شدت پایین است و این متغیرها روی هم تاثیر تعاملی دارند.
    کلیدواژگان: ازدواج به وصال نرسیده، کارکرد جنسی، خودابرازی جنسی
  • شهرزاد مظهری* صفحات 156-157
    طی سال های اخیر فناوری اطلاعات و ارتباطات به بالابردن کیفیت ارائه خدمات بهداشتی و درمانی کمک شایانی کرده و در موارد بسیاری برای برقراری ارتباط بهتر و موثرتر میان پزشکان و بیماران استفاده شده است. پزشکی از راه دور1، استفاده از پست الکترونیک وسیستم های پشتیبان تصمیم گیری بالینی مثال هایی از این دست هستند. در حوزه روانپزشکی نیز فناوری های نوین می توانند کاربردهای بسیار موثری در ارتقای سطح خدمات داشته باشند (1، 2). یکی از کاربردهای فناوری در حوزه پزشکی استفاده از پیامک2 (SMS) است که می تواند کاربردهای متعددی در حوزه بهداشت و پزشکی داشته باشد. در نوشته حاضر تلاش شده است ضمن اشاره به تجربه های کسب شده و منابع معتبر چاپ شده در این حوزه، به طور اختصاصی به این موضوع پرداخته شود که آیا در حوزه روانپزشکی نیز می توان برای برقراری ارتباط موثرتر میان بیماران و روانپزشکان از پیامک استفاده نمود و چه چالش هایی می تواند در این ارتباط وجود داشته باشد؟ یکی از کاربردهای پیامک در حوزه پزشکی، ارسال یادآور به بیماران برای حضور به موقع در کلینیک است. یافته های پژوهشی در این خصوص نشان گر تاثیر قابل توجه پیامک در کاهش میزان فراموشی و مراجعه نکردن به کلینیک است (5-3). از دیگر کاربردهای پیامک می تواند یادآوری مصرف به موقع دارو به بیماران باشد. یکی از مشکل هایی که می تواند باعث شکست درمان یا پاسخ ناقص به درمان شود، فراموشی بیماران در مصرف به موقع دارو یا مصرف نامنظم آن است. بررسی های انجام شده در مورد بیماری هایی مانند دیابت، آسم و سل نشان گر تاثیر استفاده از پیامک در مصرف صحیح و به موقع دارو (نسبت به گروه کنترل) بوده است (8-6). مرور منابع با موضوع استفاده از پیامک در حوزه روانپزشکی نشان گر سودمند بودن آن است. تعداد منابع در این حوزه بسیار کم است، ولی وجود شواهدی از موثربودن استفاده از پیامک در سایر رشته های پزشکی، ضرورت تفکر و شروع پژوهش در مورد استفاده از پیامک در حوزه روان پزشکی را می رساند. در جست وجوی انجام شده در pubmed تنها چند مقاله با موضوع استفاده از پیامک در حوزه روانپزشکی یافت شد که در سه زمینه انجام شده بودند: یادآوری زمان ویزیت پزشک، یادآوری مصرف دارو و تاثیر بر رفتار و عملکرد فرد. هم خوان با یافته های مربوط به سایر حوزه های پزشکی، یک بررسی جامع در شهر لندن نشان داد فرستادن پیامک در دو نوبت پنج و هفت روز یا سه و هفت روز پیش از ویزیت، سبب کاهش حضورنیافتن بیماران برای ویزیت روانپزشکی می شود (9). در پژوهش دیگری تاثیر ارسال روزانه پیامک یادآور مصرف دارو، به مدت سه ماه، در میزان مصرف منظم دارو3 در بیماران مبتلا به اسکیزوفرنیا بررسی شد. یافته ها نشان داد میزان مصرف منظم دارو در گروه دریافت کننده پیامک بیش از گروه کنترل بود (10). با توجه به این که بیشتر افراد دست کم یک خط تلفن همراه دارند و استفاده از آن بسیار فراگیر است، در بیشتر نقاط کشور تلفن های همراه در دسترس هستند و به ویژه برای دریافت پیامک مشکلی ندارند و سامانه های اینترنتی متعددی وجود دارد که می توانند ارسال به موقع پیامک به بیماران را به صورت خودکار انجام دهند و فقط کافی است که به موقع و فقط برای یک بار برنامه ریزی شوند، کاربرد پیامک در حوزه روانپزشکی منطقی به نظر می رسد. از سوی دیگر مهم ترین چالش این حوزه مسائل مربوط به ایمنی و محرمانه ماندن امور است. بسیار مهم است که روانپزشکان مطمئن شوند پیامک های ارسالی آنان برای بیماران، در قالب یک سیستم مطمئن و ایمن ارسال می شود که امکان خطا در ارسال آن ها بسیار کم است (11، 12). راهکارهای پیشنهاد شده برای حل این مشکل عبارتند از: 1) استفاده از پایگاه های پست الکترونیک ویژه که برای این نوع مکاتبات طراحی و پیاده سازی شده اند و از درجه امنیت بالایی برخوردارند و 2) استفاده از نرم افزارهایی که متن را به صورت رمزنگاری1 میان فرستنده و گیرنده مبادله می کنند. در این صورت حتی در صورت دسترسی سایر افراد به متن مورد مکالمه، امکان فهم آن وجود ندارد. چالش بعدی هزینه های ارسال پیامک است. در این خصوص گفتنی است پیامک هایی که با سامانه های اینترنتی ارسال می شوند، هزینه بسیار پایینی دارند، که حتی در صورت ارسال تعداد بسیار زیاد پیامک در طول ماه، کل هزینه بالا نیست و بنابراین می تواند به وسیله خود روانپزشکان پرداخت شود. به احتمال زیاد بسیاری از روانپزشکان در صورت اطمینان از تاثیر مثبت ارسال پیامک و نتیجه گرفتن بیماران از درمان، حاضر خواهند بود این هزینه را پرداخت کنند. هم چنین می توان هزینه را از خود بیمار دریافت کرد، که مبلغ کل آن برای یک بیمار در طول یک ماه ممکن است به اندازه نیمی از هزینه یک ویزیت تخصصی نباشد. در نتیجه گیری می توان گفت ارسال پیامک یک تکنولوژی به نسبت ارزان قیمت و بسیار در دسترس برای بیشتر مردم کشور ماست. تجربه های متعدد دیگر کشورها نشان می دهد این فناوری می تواند نقش به سزایی در کمک به بیماران، به ویژه در حوزه روانپزشکی داشته باشد. انجام پژوهش هایی در این حوزه، نیاز مقطع فعلی است.
    کلیدواژگان: پیامک، بیماران، اعصاب و روان
|
  • Vandad Sharifi, Farid Abolhasani, Ali Farhoudian, Masoumeh Amin-Esmaeili * Pages 79-96
    Objectives
    The study aimed at reviewing evidence of effectiveness and cost-effectiveness of community-based services for psychiatric disorders.
    Method
    Cochrane and PubMed bibliographic databases and reference lists of relevant studies were investigated. Systematic reviews and controlled randomized clinical trials were analyzed. The inclusion criteria were having effectiveness and cost-effectiveness scales for community-based services models. These scales were compared for services delivered to patients with mild severe and mild psychiatric disorders.
    Results
    Provided services were assertive community treatment، case management، home visit، crisis intervention services، prompting، patient and family education and supported employment. The effectiveness and cost-effectiveness of assertive community treatment and family education had the strongest evidence and were effective on hospital admission rate، duration of hospital stay and maintaining contact with treatment system. The evidence for other services were insufficient or contradictory. For the mild psychiatric disorders، the service models included screening of disorders and feedback alone، continuous medical education، using practice guidelines، telephone-based intervention/care، referral system and consultation- liaison service، internet-based prevention and treatment programs، school-based prevention program and collaborative care. The most effective and cost-effective models were collaborative and internet-based care programs. Some of the positive outcomes of interventions were symptom reduction، patient’s satisfaction and decrease in economic burden of disease on family.
    Conclusion
    The evidence for the models of delivering services to patients with mild psychiatric disorders mainly support collaborative models for delivering services and for more severe disorders support active follow-up and family education. These models are effective and feasible to clinical outcomes with a desirable cost - effectiveness.
    Keywords: psychiatric disorders, collaborative care, community mental health services, effectiveness, cost, effectiveness
  • Mohammad Hossein Biglu *, Negin Chakhmachi Dovom, Soosan Shahkhodabandeh Pages 97-101
    Objectives
    The current research objective was to study the growth and improvement of scientific productions of Iranians authors in psychology field during 2000-2010.
    Methods
    Psychology journals listed in the JCR database subjective category were identified and then the MEDLINE database was used to retrieve and analyze the data. Data collection was restricted to 2000-2010 years. The population was determined based on the Bradford Law of Scattering، number of citations، core journals، and journals with impact factor greater than 3. Therefore، among 71 JCR psychological journals، 19 had required criteria to be included in the study.
    Results
    All selected journals were appeared in English. Eighty four percent were from origins of USA and UK and 16% from Holland and Switzerland. Nineteen papers were by Iranian authors and thereby Iran ranking among 58 countries was 32 just before Singapore and after Argentina. Fifty six authors from 12 academic centers were corresponding authors and 11% of papers were produced with international collaborations.
    Conclusion
    The Iranians had limited scientific productions during 2000-2010 with a relatively increasing growth.
    Keywords: Scientometrics, Psychology, MEDLINE, Iran
  • Masuod Jonbozorgi *, Neda Golchin, Ahmad Alipour, Mojgan Agah Heris Pages 102-108
    Objectives
    The aim of this study was to investigate the effectiveness of group cognitive-behavior therapy on decreasing severity of pain and psychological distress among women with chronic back pain.
    Method
    This research is a semi-experimental study with pretest-posttest design and control group. Among females with chronic back pain referred to Imam Khomeini Hospital and a clinic in Tehran in 2010، 30 participants with mean age of 33 years and 7 months were selected and randomly assigned to two equal experimental and control groups. Experimental group during twelve 90-min sessions received Turk and Free cognitive-behavior therapy، and control group were just followed. All participants completed the items of Depression، Anxiety، and Stress Scale (DASS)، and Quebec Back Pain Disability Scale (QBPDS) prior to and after the intervention. The data were analyzed using independent t-test.
    Results
    The findings revealed a significant decrease of back pain (p<0. 05)، and depression، anxiety and stress symptoms (p<0. 05) in experimental group who participated in therapeutic sessions.
    Conclusion
    Cognitive-behavior therapy could minimize adverse effects of pain and decrease psychological distress by changing dysfunctional behaviors، correcting counterproductive cognitions and deteriorating sensations related to pain.
    Keywords: cognitive, behavior therapy, psychological distress, back pain
  • Ali Hosseinaei *, Hassan Ahadi, Ladan Fata, Alireza Heidarei, Mohammad Mehdi Mazaheri Pages 109-120
    Objectives
    The aim of this study was to investigate the effects of group acceptance and commitment therapy (ACT) on job stress and burnout among personnel of Islamic Azad University، Azadshahr branch.
    Method
    Ninety-six personnel of Islamic Azad University، Azadshahr branch were selected by volunteer available sampling method and assigned randomly to three experimental، let’s talk and control groups. During four 1. 5-hour sessions، the experimental group received acceptance and commitment therapy (ACT) based on the Bond and Hayes model. Let’s talk group received nutrition and sports instructions (irrelevant to ACT) during four sessions of 1. 5 hours. Control group received no training. Three months after the main training and in the follow-up stage، experimental and let’s talk groups had two sessions of 1. 5 hours. During these sessions previous contents were reviewed again. Before and after interventions and during follow-up stage، the examinees completed Osipow’s Occupational Stress Inventory and Maslach and Jackson Job Burnout Inventory. Data analysis was done using repeated measures analysis of variance.
    Results
    Group training based on the ACT not only decreased total job stress (p<0. 001) but also diminished job stress factors، including role overload (p<0. 05)، role ambiguity (p<0. 001)، role boundary (p<0. 01)، and responsibility (p<0. 001). Besides، ACT-based training decreased personal achievement (p<0. 05).
    Conclusion
    Group ACT-based training decreases job stress but has no considerable effect on job burnout.
    Keywords: group acceptance, commitment therapy (ACT), job stress, job burnout
  • Mahmood Dejkam, Mina Elhami Asl *, Abbas Bakhshipour Roodsari, Hadi Ghazanfari Pages 121-133
    Objectives
    The goal of this study was modeling emotional disorders based on fear and distress factors in non-clinical Iranian population.
    Method
    In this study which was based on structural equation modeling plan، 800 undergraduate students from Shahid Beheshti University of Medical Sciences were selected by a multi-level clustering method، and were asked to complete Albany Panic and Phobia Questionnaire (APPQ)، Phobic Stimuli Response Scale (PSRS)، Social Phobia Inventory (SPI)، 4th edition of GAD Questionnaire (GADQ-IV)، General Behavior Inventory (GBI)، and second edition of Beck Depression Inventory (BDI-II). Data were analyzed using structural equation modeling.
    Results
    The results showed that symptoms of panic، agoraphobia، social and specific phobia disorders loaded on fear factor and distress consisted of depression، dysthymia and generalized anxiety. This finding proved stability and repetition of internalization spectrum disorder modeling based on both fear and distress factors.
    Conclusion
    Although، these findings were congruent with previous research performed in western societies، making conclusion about reliability and universality of two-factor structure of internalization spectrum disorders، in general، and specifically its reliability in Iranian society، require further studies.
    Keywords: dimensional classification, emotional disorders, depression, fear, comorbidity
  • Zahra Noee *, Farid Abolhassani, Vandad Sharifi, Masoumeh Amine-Esmaeili, Seyed Jafar Mosavineia Pages 134-138
    Objectives
    This study was conducted to evaluate patients satisfaction of case managers’ performance and their telephone follow-up based on the collaborative care model in Community Mental Health Center (CMHC).
    Method
    For conducting current descriptive study، out of 991 subjects، 131 were randomly selected and investigated for their satisfaction of case managers’ behavior and service. Investigations were carried out by psychologist using telephone contact method. The data were analyzed by descriptive method.
    Results
    Of all follow-ups، %75. 6 of examinees answered to the case managers telephones and from these people، 94. 6% were satisfied of telephone contacts and case managers’ performance.
    Conclusion
    Case manager could improve patients’ acceptance and satisfaction of treatment process.
    Keywords: case manager, patient satisfaction, CMHC, psychiatry
  • Azam Noferesty *, Asieh Anary Pages 139-148
    Objectives
    The aim of this study was to compare early maladaptive schemas in sex and non-sex offenders.
    Methods
    In current descriptive post-hoc study، 45 sex offenders were selected by voluntary sampling method from Tehran Ghezel Hesar and Karaj Rajaei Shahr prisons. Forty five homogeneous non-sex offenders in terms of age، marital status، education and job were selected from Karaj detention camp. The short form of Young Schema Questionnaire was administered to both groups and the data was analyzed by one-way analysis of variance and stepwise discriminate analysis.
    Results
    The mean score of non-sex offenders for subjugation schema was higher than that of sex offenders (p=0. 006). The stepwise discriminate analysis showed no difference between sex and non-sex offenders (p=0. 001)، though the subjugation and mistrust/ abuse schemas were the best predictor schemas of being in sex or non-sex offender groups. However، the success rates of stepwise discriminant analysis in predicting involvement in offender groups were not satisfactory.
    Conclusion
    Due to the limited number of different schemas between the two groups، it seems that the core psychopathology and fundamental schemas for two types of sex and non-sex offence are approximately identical and except for schemas other factors affect the kind of offence.
    Keywords: early maladaptive schema, sex offence, non, sex offence
  • Hadi Bahrami, Mehrdad Eftekhar, Alireza Kiamanesh, Frioozeh Sokhandani * Pages 149-155
    Objectives
    The research goal was to study the relationship between the unconsummated marriage and couples’ sexual function and sexual self-disclosure.
    Method
    A total of 18 couples selected via an accessible sampling method answered to Spouses Sexual Disclosure Scale (SSDS)، International Index of Erectile Function (IIEF) and Female Sexual Function Index (FSFI). Data Analysis was by 2 test and Pearson correlation.
    Results
    There was a positive significant relationship between unconsummated marriage and the couples’ low sexual performance and couples’ low sexual self-disclosure. The relationship between the couples’ sexual performance and their low sexual self-disclosure was not significant.
    Conclusion
    In couples with unconsummated marriage sexual function and sexual self-disclosure are extremely low، and these variables have interactive effects over each other.
    Keywords: unconsummated marriage, sexual function, sexual self, disclosure
  • Shahrzad Mazhari * Pages 156-157