فهرست مطالب

روانپزشکی و روانشناسی بالینی ایران - سال بیستم شماره 1 (پیاپی 76، بهار 1393)

مجله روانپزشکی و روانشناسی بالینی ایران
سال بیستم شماره 1 (پیاپی 76، بهار 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/02/31
  • تعداد عناوین: 9
|
  • مقایسه خودآسیب رسانی و اقدام به خودکشی در نوجوانان: مرور نظام مند
    میترا حکیم شوشتری، حمید خانی پور* صفحات 3-13
    هدف
    هدف این مقاله مرور نظام مند پژوهش های اخیر با موضوع خودآسیب رسانی و اقدام به خودکشی در نوجوانا ن بود.
    روش
    کلیدواژه های «اقدام به خودکشی»، «خودجرحی بدون خودکشی»، «خودجرحی» و «خودآسیب رسانی عمدی» در پایگاه های Pubmed و PsycINFO جست وجو شد. از بانک های اطلاعاتی SID و شبکه تحقیقات سلامت روان (MHRN) نیز برای یافتن منابع داخلی استفاده شد. از میان 120 مطالعه انگلیسی زبان گردآوری شده، پس از حذف مقاله های نامرتبط، 30 مقاله بر اساس طرح مطالعه، گروه نمونه و اهداف انتخاب شدند. مقاله های فارسی یافت شده جداگانه بررسی شدند.
    یافته ها
    اقدام خودکشی را می توان بر اساس شدت خودآسیب رسانی پیش بینی کرد. عوامل خطر مشترک زیادی در مورد دو رفتار خودآسیب رسانی و اقدام به خودکشی وجود دارد. شدت نشانه های افسردگی، فراوانی تشخیص های اختلال استرس پس از سانحه (PTSD) و اختلال شخصیت مرزی در نوجوانان دارای سابقه اقدام به خودکشی بیشتر از نوجوانان خودآسیب رسان است. نقایص تنظیم هیجانی و کاهش ترس از مرگ بر اثر تکرار خودآسیب رسانی دو عامل تبیین کننده ارتباط خودآسیب رسانی و اقدام به خودکشی هستند.
    نتیجه گیری
    تفاوت خودآسیب رسانی و اقدام به خودکشی یک تفاوت کمی است، اما انگیزه های خود آسیب رسانی با اقدام به خودکشی تفاوت دارد.
    کلیدواژگان: خودآسیب رسانی، اقدام به خودکشی، نوجوانان، مرور نظام مند
  • الهام شیرازی*، امیر شعبانی، جواد علاقبندراد صفحات 14-28
    هدف
    تحریک پذیری های شدید و دائمی (غیردوره ای) در 3/3 درصد کودکان دیده می شود و به مراقبت های جدی بالینی نیاز دارد. چهارمین ویراست راهنمای آماری و تشخیصی اختلال های روانی (DSM-IV) دستورالعملی برای تشخیص گذاری روی این کودکان ندارد و این موضوع سبب اختلاف نظر بالینگران در تشخیص و درمان شده است. تدوینگران DSM-5 تلاش کرده اند تا گامی برای رفع این کاستی بردارند.
    روش
    داده ها در یک بررسی مروری که تا زمستان 1391 ادامه داشت، با جست وجو در پایگاه های معتبر انگلیسی و فارسی گردآوری شد. از میان یافته های جست وجو، 66 مقاله، دربرگیرنده مقاله های مروری، فراتحلیل، پژوهش های بالینی شاهددار، مقاله های اصیل و گزارش های موردی، جدا شد. در 46 مورد اصل مقاله مطالعه شد، اما در 20 مورد ناچار به چکیده بسنده شد. کیفیت مقاله ها از سوی نگارندگان به طور جداگانه بررسی شد و مقاله هایی که روی کیفیت آنها اتفاق نظر وجود داشت، بررسی و تحلیل شدند.
    یافته ها
    صاحب نظران همواره در مورد ارزش تحریک پذیری در تشخیص اختلال های کودکان مناقشه داشته اند. در دهه گذشته، دیدگاه بالینی حاکم، تحریک پذیری های شدید و دائمی را نماد اختلال دوقطبی در کودکان می دانست. به نظر می رسد ارزش تشخیصی تحریک پذیری با میزان شدت و دائمی/دوره ای بودن آن ارتباط دارد. به بیان دیگر، تحریک پذیری تنها در صورتی که شدید و دوره ای باشد، برای اختلال دوقطبی ارزش تشخیصی یا پیش بینی کننده دارد. در DSM-5، نام اختلال بدسامانی خلق ایذایی (DMDD) روی این نشانه ها نهاده و معیارهای آن تنظیم شده است.
    نتیجه گیری
    مهم است کودکان مبتلا به تحریک پذیری های شدید و دائمی (غیردوره ای) جایگاه مشخصی در DSM-5 داشته باشند تا ضمن رفع سردرگمی بالینگران، اجرای پژوهش های دقیق برای دسته بندی صحیح تشخیصی و درمانی آنان تسهیل شود.
    کلیدواژگان: اختلال دوقطبی، خلق تحریک پذیر، کودک، DSM، 5
  • امیرعباس جهانیان، امید رضایی*، فربد فدایی، آزاده یراقچی صفحات 29-34
    هدف
    هدف پژوهش حاضر بررسی اثربخشی داروی ریواستیگمین بر کاهش نشانه های حرکت پریشی دیررس (دیسکینزی تاردیو) در بیماران مبتلا به اسکیزوفرنیای دریافت کننده داروهای ضدروان پریشی بود.
    روش
    40 بیمار مرد مبتلا به اسکیزوفرنیا با نشانه های حرکت پریشی دیررس (بر اساس ملاک های DSM-IV-TR) که در مرکز روانپزشکی رازی بستری شده بودند و در یک ماه پیش از مطالعه از نظر روانی در شرایط پایداری به سر می بردند، با نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. آزمودنی ها به طور تصادفی به دو گروه 20 نفری تقسیم شدند و یک گروه دارونما و گروه دیگر ریواستیگمین دریافت کردند. در آغاز بررسی و همچنین پس از سپری شدن هشت هفته، نشانه های حرکتی بیماران با مقیاس حرکات غیرارادی نابهنجار (AIMS) بررسی شد. تحلیل داده ها با روش تحلیل کوواریانس صورت گرفت.
    یافته ها
    یافته ها نشان داد میان نمره های پس آزمون دو گروه آزمایش و گواه تفاوت معنی داری وجود داشت (05/0 p<).
    نتیجه گیری
    ریواستیگمین بر کاهش نشانه های حرکت پریشی دیررس در بیماران مبتلا به اختلال اسکیزوفرنیا موثر است.
    کلیدواژگان: حرکت پریشی دیررس، ریواستیگمین، اسکیزوفرنیا، مقیاس حرکات غیرارادی نابهنجار
  • ونداد شریفی*، همایون امینی، زهرا شهریور، یاسمن متقی پور، جواد محمودی قرایی، جواد علاقبند راد صفحات 35-42
    هدف
    هدف این مطالعه آینده نگر سه ساله بررسی ویژگی ها، سیر و پیامدهای بالینی بیماران مبتلا به پسیکوز بار اول بود که در فاصله سال های 1385 تا 1387، به بیمارستان روزبه مراجعه کرده بودند.
    روش
    بیماران مراجعه کننده به بیمارستان روزبه (برای بستری)، در صورت وجود هرگونه نشانه پسیکوتیک و در صورتی که مشکل اخیر نخستین رویداد بیماری شان بود، وارد مطالعه شدند. در بدو بستری، بیمار از نظر شدت نشانه ها، میزان عملکرد کلی و کیفیت زندگی ارزیابی شد. برای گردآوری داده ها مقیاس نشانه های مثبت و منفی (PANSS)، مقیاس سنجش کلی عملکرد (GAF) و مقیاس کوتاه کیفیت زندگی سازمان جهانی بهداشت (WHOQoL-BREF) به کار رفت. این ارزیابی ها در زمان ترخیص از بیمارستان، 6، 12 و 24 ماه و 4-3 سال پس از ترخیص تکرار شد. میزان بستری مجدد نیز طی دوره پیگیری اندازه گیری شد. داده ها به روش تحلیل واریانس با اندازه گیری مکرر و آزمون t جفتی تحلیل شدند.
    یافته ها
    از 104 بیماری که وارد طرح شده بودند، 59 نفر مرد و 45 نفر زن بودند. میانگین (±انحراف معیار) سنی آنان 6/30 سال (7/9±) بود. بر اساس تشخیص های زمان ترخیص، 48 نفر به اختلال دوقطبی (رویدادهای خلقی با ویژگی های پسیکوتیک)، 22 نفر به اسکیزوفرنیا، 7 نفر به اختلال افسردگی اساسی (با ویژگی های پسیکوتیک) و باقی (27 نفر) به سایر اختلال های پسیکوتیک مبتلا بودند. یافته ها نشان داد عملکرد کلی، نشانه های مثبت، منفی و عمومی پسیکوز بیماران در طول زمان، به شکل قابل توجهی بهبود یافته بود، ولی تحلیل های دیگر نشان داد بهبود تنها در زمان ترخیص بارز بود و هیچ یک از این شاخص ها، پس از ترخیص و در فواصل پیگیری تغییری نداشت. کیفیت زندگی بیماران نیز در طول زمان در هیچ یک از فواصل تغییری نداشت. در میان افرادی که به آنها دسترسی حاصل شد، میزان عود منجر به بستری در سه سال اول پس از ترخیص 1/41 درصد بود.
    نتیجه گیری
    درصد قابل توجهی از بیماران ظرف 3 سال از بستری، دچار عود منجر به بستری دوباره شدند. این یافته در کنار عدم تغییر قابل توجه عملکرد و کیفیت زندگی بیماران در طول پیگیری، اهمیت به کار بستن مداخلات موثر برای پیشگیری از عود و توانبخشی را نمایان می سازد.
    کلیدواژگان: اختلال های پسیکوتیک، ارزیابی پیامد، عود
  • کاوه علوی، امیرحسین جلالی ندوشن، مهرداد افتخار* صفحات 43-49
    هدف
    پژوهش حاضر به عنوان بخشی از یک مطالعه وسیع تر روی نقش های جنسیتی افراد مبتلا به اختلال هویت جنسی ش جنسی در مبتلایان و مقایسه آنان با افراد سالم بود.
    روش
    در بررسی مقطعی حاضر، 12 مرد و 27 زن مبتلا به اختلال هویت جنسی با 81 مرد و 89 زن شاهد مقایسه شدند. گرایش جنسی افراد و انگاره فرد از هویت جنسی با دو پرسش بررسی شد. داده ها با استفاده از آزمون T، تحلیل واریانس، آزمون مجذور خی و آماره کاپا تحلیل شدند.
    یافته ها
    در گروه مردان مبتلا به GID، یک نفر به زنان گرایش جنسی داشت و بقیه (7/91 درصد) به مردان گرایش داشتند. در گروه زنان مبتلا به GID، فراوانی گرایش جنسی به زنان و مردان، به ترتیب، 3/96 و 7/3 درصد بود. فراوانی دگرجنس گرایی در مردان و زنان شاهد، به ترتیب 8/93 و 7/69 درصد برآورد شد. فراوانی افراد مبتلا به GID متمایل به جنسیت زیستی خود میان مردان و زنان تفاوتی نشان نداد (05/0< p) و هم خوانی بالایی میان جنسیت زیستی و گرایش جنسی این افراد دیده شد (653/0= κ، 164/0= SE، 001/0> p).
    نتیجه گیری
    در بیماران ایرانی دچار اختلال هویت جنسی (GID) هم خوانی بالایی میان جنسیت ترجیحی و گرایش جنسی افراد دیده شد.
    کلیدواژگان: اختلال هویت جنسی، ملال جنسیتی، گرایش جنسی، هم جنس گرایی
  • فریبا عربگل*، مژگان خادمی، سید سعید صدر، نجمه خسروان مهر، هما مذهب دار، احمد حاجبی صفحات 50-62
    هدف
    هدف پژوهش حاضر اجرای آزمایشی دستورالعمل مراقبت و رفتار با کودک و نوجوان در یک مرکز درمانی روانپزشکی کودک و نوجوان بود.
    روش
    پژوهش نیمه آزمایشی و آینده نگر حاضر در بخش و درمانگاه روانپزشکی کودک و نوجوان بیمارستان امام حسین (ع) تهران در دو فاز شش ماهه انجام شد. فاز اول شامل راهبرد های اجرایی- آموزشی و پژوهشی بود و در فاز دوم دستورالعمل مراقبت و رفتار با کودک و نوجوان در بخش و درمانگاه روانپزشکی اجرا شد. آزمودنی ها، والدین کودکان مراجعه کننده به بخش و درمانگاه روانپزشکی کودک بودند. پرسشنامه مورد استفاده از دستورالعمل مراقبت و رفتار با کودک/ نوجوان استخراج و توسط والدین تکمیل شد. در فاز نخست و پیش از انجام هر گونه مداخله، پرسشنامه های پیش آزمون و پس از اجرای آزمایشی دستورالعمل، پرسشنامه های پس آزمون تکمیل شدند. تعداد نمونه های پیش آزمون (و پس آزمون) بخش و درمانگاه به ترتیب 33 (24) و 60 (56) نفر بود. داده ها با مجذور خی و آزمون t مستقل و وابسته تحلیل شدند.
    یافته ها
    آزمودنی های مراجعه کننده به بخش روانپزشکی در دو مرحله پیش آزمون و پس آزمون در دریافت کتابچه های آموزشی و اطلاع رسانی تفاوت معنی دار داشتند (001/0 p<) ولی میزان رضایت از وضعیت رفاهی و امکانات بخش تغییری نداشت. در درمانگاه، میزان رضایت مراجعان از نحوه ارتباط کارکنان (01/0 p=) و نیز رضایت از وضعیت رفاهی و امکانات درمانگاه (001/0 p<) در مرحله پس آزمون نسبت به مرحله پیش آزمون افزایش داشت.
    نتیجه گیری
    تغییرات ساده ای مانند بهبود شرایط فیزیکی و امکانات رفاهی و اطلاع رسانی به مراجعان می تواند باعث افزایش رضایت مراجعان شود. اما مواردی مانند تغییر رفتار و شیوه برخورد و ارتباط کارکنان با مراجعان نیاز به زمان طولانی تر، آموزش، تمرین و ممارست بیشتری دارد.
    کلیدواژگان: دستورالعمل رفتاری، دستورالعمل اخلاقی، کودک و نوجوان، بخش روانپزشکی
  • علی زینالی* صفحات 63-73
    هدف
    بررسی عوامل خطر و محافظت کننده در استعداد اعتیاد دانشجویان هدف پژوهش حاضر بود.
    روش
    از میان جامعه هدف (دانشجویان دختر و پسر دوره کاردانی و کارشناسی دانشگاه های آزاد اسلامی استان آذربایجان غربی با دامنه سنی 41-18 سال)، 592 نفر به روش نمونه گیری تصادفی خوشه ایاز دانشگاه های آزاد اسلامی ارومیه، خوی، ماکو، مهاباد و بوکان برحسب جنسیت، رشته و سال تحصیلی انتخاب شدند. داده ها به وسیله پرسشنامه استعداد اعتیاد، نسخه دانشجویان (ASQ-SV) گردآوری و به روش تحلیل واریانس یک طرفه و تحلیل مسیر تجزیه و تحلیل شدند.
    یافته ها
    استعداد اعتیاد در دانشجویان پسر بیشتر از دختر، مجرد بیشتر از متاهل، سال های تحصیلی بالاتر بیشتر از سال های پایین تر و مصرف کنندگان دایمی و گاه گدار سیگار بیشتر از غیرسیگاری ها و در گروه های مختلف آموزشی یکسان بود. اشتغال مادر به طور غیرمستقیم با افزایش پیشرفت تحصیلی دانشجویان موجب کاهش استعداد اعتیاد آنان شده، اما به طور مستقیم در افزایش و کاهش وضعیت تحصیلی و استعداد اعتیاد تاثیری نداشت. تعداد دوستان در افزایش و کاهش پیشرفت تحصیلی تاثیری نداشت، اما به طور مستقیم و غیرمستقیم با افزایش وضعیت نامطلوب تحصیلی، افزایش استعداد اعتیاد را در پی داشت.
    نتیجه گیری
    پیشرفت تحصیلی، وضعیت مطلوب تحصیلی، تعداد اندک دوستان، عدم مصرف سیگار و اشتغال مادر عوامل محفاظت کننده و مرد بودن، تجرد، افت تحصیلی، وضعیت نامطلوب تحصیلی، تعدد دوستان و مصرف دایمی یا گاه گدار سیگار از عوامل خطر برای استعداد اعتیاد محسوب می شود.
    کلیدواژگان: استعداد اعتیاد، عوامل خطر، عوامل محافظت کننده، جوانان
  • سوسن سالاری*، محمدرضا شعیری، محمدعلی اصغری مقدم صفحات 74-84
    هدف
    هدف پژوهش حاضر تعیین ویژگی های روانسنجی مقیاس سنجش جهانی دمانس رولاند (RUDAS) در نمونه ای از سالمندان ایرانی بود.
    روش
    ابتدا با نمونه گیری در دسترس، 500 سالمند از دو مرکز، آسایشگاه سالمندان کهریزک (305 نفر) و کانون جهان دیدگان (195 نفر)، مورد بررسی قرار گرفتند. سپس 61 نفر دیگر نیز برای محاسبه پایایی بازآزمایی بررسی شدند. برای گردآوری داده ها افزون بر مقیاس سنجش جهانی دمانس رولاند (RUDAS)، معاینه مختصر وضعیت روانی (MMSE)، پرسشنامه آگاهی دهنده کاهش شناختی در پیری (IQCDE)، مقیاس افسردگی سالمندان (GDS) و پرسشنامه اروپایی پنج بعدی کیفیت زندگی (EuroQol-5D) به کار رفت. تجزیه و تحلیل داده ها به روش همبستگی پیرسون و تحلیل عامل اکتشافی و تاییدی انجام شد.
    یافته ها
    یافته ها نشانگر همبستگی RUDAS با سایر ابزارها (001/0 p) و بنابراین برخورداری از روایی همگرا و افتراقی مناسب بود. پایایی بازآزمایی دوهفته ای و آلفای کرونباخ RUDAS به ترتیب 88/0 و 77/0 به دست آمد. نقطه برش، ویژگی و حساسیت این آزمون به ترتیب20، 79/0 و 86/0 بود. از سوی دیگر تحلیل عاملی RUDAS بیانگر اشباع آن از یک عامل بود.
    نتیجه گیری
    RUDAS از ویژگی های روانسنجی مناسب برای کاربرد در جمعیت سالمندان ایرانی برخوردار است.
    کلیدواژگان: مقیاس سنجش جهانی دمانس رولاند (RUDAS)، روایی، پایایی، سالمند، تحلیل عاملی
  • سید محمد علی قریشی زاده* صفحات 85-91
    در این مقاله سرگذشت بیماران روانی در تبریز و پیشینه روانپزشکی در این شهر مرور شده است و نگاهی به تاریخچه روانپزشکی قدیم و نوین در تبریز و سیر تکاملی آن دارد. در تاریخچه قدیم طب و روانپزشکی در تبریز، نام دانشگاه ربع رشیدی و بیمارستان ها و خدمات پزشکی آن قابل ذکر است. بزرگ ترین بیمارستان در ایران در قرن هشتم هجری یا سیزدهم میلادی که مقارن با قرون وسطی در غرب بود، توسط خواجه رشید الدین فضل الله همدانی در شهر تبریز، پایتخت آن زمان امپراتوری بزرگ ایران در دانشگاه ربع رشیدی بنا نهاده شد و در آن مداوای بیماران از جمله بیماران روانی به طرز اخلاقی و با علم روز انجام می شد؛ با این حال، متاسفانه فقط بیست سال دوام داشت و پس از قتل خواجه با خاک یکسان شد. بعد از آن تا زمان تاسیس دانشگاه تبریز در سال 1329 شمسی و دانشکده پزشکی و بخش روانپزشکی در سال 1331، وضع روانپزشکی و مراقبت بیماران دورانی بسیار نابسامان و آشفته را گذرانده است.
    کلیدواژگان: تاریخچه، روانپزشکی، تبریز
|
  • Comparison of Self-harm and Suicide Attempt in Adolescents: A Systematic Review
    Mitra Hakim Shushtari, Hamid Khanipour* Pages 3-13
    Objectives
    The purpose of this paper was to systematically review current researches about self-harm and suicide attempt in adolescents.
    Method
    Keywords of “suicide attempt”, “nonsuicidal self-injury” (NSSI), “self-harm”, and “deliberate self-harm” (DSH) were searched through PsycINFO and PubMed. The SID and Mental Health Research Network (MHRN) databases were also searched for domestic resources. Of 120 collected English articles, and after eliminating the irrelevants, 30 articles were selected based on the study design, the sampling methods, and the goals of the study. The Persian articles were studied separately.
    Results
    Suicide attempt could be predicted by severity of self-harm. There exists many common risk factors for self-harm and suicide attempt. Symptoms of depression, the frequency of posttraumatic stress disorder and borderline personality disorder in adolescents with history of suicide attempt are greater than that of adolescents with history of self-harm. Difficulties in regulating emotions and red uction of fear of death which are gained through repetition of self-harm were two factors explained relationship between self-harm and suicide attempt.
    Conclusion
    It seems that the difference between self-harm and suicide attempt is quantitative, but reasons for self-harm was differ from suicide attempt.
    Keywords: self, harm, suicide attempt, adolescents, systematic review
  • Elham Shirazi *, Amir Shabani, Javad Alaghband, Rad Pages 14-28
    Objectives
    Severe and nonepisodic irritabilities are prevalent in 3.3% of children and needs intensive clinical care. Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders (DSM) lacks any guidance on their diagnosis and this has led to controversies among clinicians in their diagnosis and treatment. Workgroups of DSM-5 have tried to remove this paucity.
    Method
    Data were collected through review of the literature appeared until the end of 2012 by searching in relevant English and Persian databases. Of retrieved materials, 66 studies including systematic reviews, meta-analyses, original articles and case reports were extracted. Full-texts of 46 studies and inevitably 20 abstracts were reviewed. The quality of studies were checked separately and qualified ones were reviewed.
    Results
    There has been controversies among professionals about significance of irritability in diagnosing psychiatric disorders in children and adolescents. The dominant clinical school in past decade, formulated severe and nonepisodic irritabilities as being characteristic of bipolar disorder in children. Studies suggest that the diagnostic value of irritability depends on its severity and being episodic or nonepisodic. It seems that irritability can have diagnostic and predictive value for bipolar disorder, only if being severe and episodic. In DSM-5, this condition is called Disruptive Mood Dysregulation Disorder (DMDD) and its criteria is established.
    Conclusion
    It is important that children suffering severe nonepisodic irritabilities have a home in DSM-5 to eliminate clinicians’ confusion, while facilitating precise research for classifying them accurately according to diagnosis and treatment.
    Keywords: bipolar disorder, irritable mood, child, DSM, 5
  • Amir Abbas Jahanian, Omid Rezaei *, Farbod Fadai, Azadeh Yaraghchi Pages 29-34
    Objectives
    The aim of this study was to examine the effectiveness of rivastigmine on reducing tardive dyskinesia (TD) symptoms in patients with schizophrenia receiving antipsychotic treatment.
    Method
    Forty male patients with schizophrenia and tardive dyskinesia symptoms [based on the Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders, 4th. ed., Text Revision (DSM- IV-TR) criteria] hospitalized in Razi Psychiatric Hospital with a stable mental status within a month prior to the study were selected using convenience sampling. The subjects were randomly divided into two groups each with 20 individuals; one group received placebo and the other rivastigmine. At the beginning of the study and after eight weeks, severity of symptoms of TD was assessed by Abnormal Involuntary Movement Scale (AIMS). Data analysis was done by analysis of covariance.
    Results
    There were significant difference between posttest mean scores of the two groups (p<0.05).
    Conclusions
    Rivastigmine is effective in reducing TD symptoms in patients with schizophrenia.
    Keywords: tardive dyskinesia, rivastigmine, schizophrenia, Abnormal Involuntary Movement Scale
  • Vandad Sharifi *, Homayoun Amini, Zahra Shahrivar, Yasaman Mottaghipour, Javad Mahmoudi Gharaee, Javad Alaghband, Rad Pages 35-42
    Objectives
    The goal of the current 3-year follow-up study was to investigate characteristics, course and clinical outcomes of a group of patients with first episode psychosis admitted to Roozbeh Hospital during 2007-2009.
    Method
    Patients admitted to Roozbeh Hospital with a first presentation of any psychotic symptoms were included. At admission, the patients were assessed with regard to severity of symptoms, global functioning and quality of life. For data collection, the Positive and Negative Symptoms Scale (PANSS), Global Assessment of Functioning (GAF), and World Health Organization Quality of Life Scale-Brief (WHOQoL-BREF) were used. These assessments were repeated at the time of discharge, and on six, 12, and 24 months as well as three to four years after discharge. Readmissions in the follow-up period were also recorded. The data were analyzed using repeated measure analysis of variance and paired t-test.
    Results
    Of 104 recruited patients, 59 (56.7%) were male. Their mean age (±SD) was 30.6 years (±9.7). Based on discharge diagnoses, 48 individuals had bipolar I disorder (with psychotic features), 22 patients had schizophrenia, seven cases had major depressive disorder (with psychotic features), and the remaining 27 were diagnosed with other psychotic disorders. Patients’ global functioning, and positive, negative and general psychotic symptoms were improved noticeably during follow-up. Nonetheless, the improvement was apparent at solely the time of discharge and none of these measures changed between discharge and follow-up intervals. The patients’ quality of life showed no changes during any of these intervals. Of those with available data, the rate of readmission was 41.1%.
    Conclusion
    A significant proportion of the patients experienced relapse leading to rehopitalization during the first three years after the index hospitalization. This finding along with the lack of improvement of functioning and quality of life during the follow-up period underlines the importance of providing effective interventions for relapse prevention and rehabilitation
    Keywords: psychotic disorders, outcome assessment, relapse, recurrence
  • Kaveh Alavi, Amir Hossein Jalali, Mehrdad Eftekhar * Pages 43-49
    Objectives
    The present study was conducted as a part of a broader study on gender roles in patients with gender identity disorder (GID), and its goal was to determine patients’ sexual orientation comparing to healthy controls.
    Method
    In current cross-sectional study, 12 males and 27 females with GID were compared with 81 male and 89 female controls. The participants’ gender orientation and gender self-identity were investigated via asking two questions. Data analysis was carried out using t-test, analysis of variance, chi-square, and kappa statistic.
    Results
    In the male-to-female GID patients, one participant was sexually attracted to females and the rest (91.7 percent) to males. In the female-to-male GID patients, the frequency of sexual orientation to females and males were 96.3 percent and 3.7 percent, respectively. The frequency of heterosexuality in male and female controls was 93.8 percent and 69.7 percent, respectively. The frequency of individuals with GID who sexually attracted to the same-sex showed no statistically significant difference between males and females (p>0.05), though a substantial concordance was observed between these patients’ biological sex and sexual orientations (κ=0.653, SE=0.164, p<0.001).
    Conclusion
    In Iranian patients with GID, a substantial concordance was observed between biological sex and sexual orientation.
    Keywords: gender identity disorder, gender dysphoria, sexual orientation, homosexuality
  • Fariba Arabgol *, Mojgan Khademi, Saeed Sadr, Najmeh Khosravan Mehr, Homa Mazhabdar, Ahmad Hajebi Pages 50-62
    Objectives
    The aim of this study was to pilot implementation of the code of conduct for the children and adolescents in a child and adolescent psychiatric center.
    Method
    The present quasi-experimental and prospective study was carried out in child psychiatric ward and clinic of Imam Hossien Hospital, Tehran, Iran, in two six-month phases. The first phase included the research executive-educational strategy and during the second phase the code of conduct for the children and adolescents was implemented in the psychiatric ward and clinic. The subjects were parents of children referred to child psychiatry clinic and ward. The used questionnaire was extracted from the code of conduct for the children/ adolescents and completed by the parents. Pretest questionnaires were filled out in the first phase and prior to any intervention, and posttest questionnaires after pilot implementation of the guideline. The number of pretest (and posttest) subjects in the ward and clinic were 33 (24) and 60 (56), respectively. The data was analyzed using Chi-square and dependent and independent t-tests.
    Results
    There was significant difference between pretest and posttest scores of the subjects referred to psychiatric ward in receiving instructive and informative booklets (p<0.001), but there was no change in the level of satisfaction for the physical conditions and facilities of the ward. In the clinic, the level of satisfaction of clients with the staffs communication behavior (p<0.01), and with the clinic conditions and facilities (p<0.001) increased in the posttest compared to the pretest.
    Conclusion
    Some simple changes such as improving the physical conditions and facilities, and information services could increase the clients’ satisfaction. Nonetheless, changes like modifying the staff behavior, and their interaction and communication with the clients require more time, training, practice, and rehearsal.
    Keywords: code of conduct, code of ethics, children, adolescents, psychiatric ward
  • Ali Zeinali * Pages 63-73
    Objectives
    The purpose of this study was to investigate the risk and protective factors of youth addiction susceptibility.
    Method
    From target population-associate’s degree and undergraduate male and female students from Islamic Azad University branches in West Azerbaijan province aged 18 to 41 years- 592 students were chosen using cluster random sampling method from Islamic Azad University branches in Uremia, Khoy, Mako, Mahabad and Bokan based on sex, course of study, and academic grade. Data was gathered through Addiction Susceptibility Questionnaire-Student Version (ASQ-SV) and analyzed using one way analysis of variance and path analysis.
    Results
    The addiction susceptibility in male students was more than the females’, single more than the married, higher academic grades more than the lower grades, regular and sporadic users more than non-users of cigarettes, and the same in different educational groups. Mother employment with increasing the student's academic achievement indirectly decreased their addiction susceptibility, but directly was ineffective to the increase and decrease of student academic status and addiction susceptibility. The number of friends did not affect the increase and decrease of academic achievement, but directly and indirectly increased their addiction susceptibility with increasing the unfavorable academic status.
    Conclusion
    The academic achievement, favorable academic status, few friends, nonsmoking and employed mothers were considered as protective factors; and being male, single, academic drop, unfavorable academic status, the number of friends, and regular or sporadic smoking as the risk factors for addiction susceptibility.
    Keywords: addiction susceptibility, risk factors, protective factors, students
  • Sousan Salari *, Mohammad Reza Shaeiri, Mohammad Ali Asghari, Moghaddam Pages 74-84
    Objectives
    The purpose of this research was to investigate the psychometric characteristics of the Rowland Universal Dementia Assessment Scale (RUDAS) in a sample of Iranian elderly population.
    Method
    Using convenience sampling, 500 elderly individuals were selected from two senior centers including Kahrizak Geriatric Nursing Home (n=305) and Jahan-Didegan Elderly Charity Foundation (n=195). Then, 61 other individuals were investigated for test–retest reliability evaluation. In addition to the RUDAS, data were collected through Mini Mental State Examination (MMSE), the Informant Questionnaire on Cognitive Decline in the Elderly (IQCODE), Generic Depressed Scale (GDS), and European Quality of Life 5 Dimensions (EuroQul-5D). Data were analyzed was by Pearson correlation and exploratory and confirmatory factor analysis methods.
    Results
    The findings indicates a signification correlation between the RUDAS and other scales (p0.001), and thus its appropriate convergent and discriminate validity. The 2-week test-retest reliability and Cronbach’s alpha for RUDAS were 0.88 and 0.77, respectively. The cut-off point, specificity and sensitivity were 20, 0.79, and 0.86, respectively. On the other hand, RUDAS factor analysis depicted its saturation for one factor.
    Conclusion
    The RUDAS possess suitable psychometric characteristics to be used among Iranian elderly population.
    Keywords: Rowland Universal Dementia Assessment scale (RUDAS), validity, reliability, elderly, factor analysis
  • Seied Mohammad Ali Goreishizadeh * Pages 85-91
    History of Psychiatry and Psychology
    Keywords: History, psychiatry, Tabriz