فهرست مطالب

روانپزشکی و روانشناسی بالینی ایران - سال سیزدهم شماره 4 (پیاپی 51، زمستان 1386)

مجله روانپزشکی و روانشناسی بالینی ایران
سال سیزدهم شماره 4 (پیاپی 51، زمستان 1386)

  • 124 صفحه، بهای روی جلد: 16,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1387/02/01
  • تعداد عناوین: 18
|
  • مقالات پژوهشی اصیل
  • رضا باقریان سرارودی، بیژن گیلانی، هادی بهرامی احسان، حمید صانعی صفحه 320
    هدف
    این پژوهش با هدف بررسی ارتباط بین عملکرد بطن چپ و بروز افسردگی پس از سکته قلبی انجام شده است.
    روش
    در یک بررسی آینده نگر 176 بیمار 32 تا 84 ساله با میانگین سنی 56 سال (انحراف معیار 05/10) که با تشخیص قطعی انفارکتوس میوکارد در یکی از واحدهای مراقبت قلبی (CCU) شهر اصفهان طی پنج ماه اول سال 1385 بستری شده بودند، به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب و بررسی شدند. ویژگی های جمعیت شناختی و پزشکی بیماران و نتیجه ارزیابی عملکرد بطن چپ LVEF)) به کمک اکوکاردیوگرافی یا آنژیوگرافی بلافاصله پس از سکته قلبی گردآوری شد. سپس بیماران به کمک مقیاس افسردگی بک برای مراقبت های اولیه سه ماه پس از سکته قلبی ارزیابی شدند. داده های گردآوری شده طی دوره بستری و مرحله پی گیری با بهره گیری از روش رگرسیون لجستیک تحلیل شدند.
    یافته ها
    یافته ها نشان دادند که عملکرد پایین بطن چپ که با شاخص LVEF مشخص می شود با افسردگی سه ماه پس از سکته قلبی ارتباط معنی دار دارد (01/0p<). هم چنین مدل اکتشافی (که تنها شامل متغیر LVEF می باشد) دارای اعتبار پیش بین 8/64% با حساسیت 7/55% و ویژگی 1/72% بود. اختلال در عملکرد بطن چپ با افزایش خطر بروز افسردگی پس از سکته قلبی ارتباط دارد
    کلیدواژگان: افسردگی، سکته قلبی، عملکرد بطن چپ (LVEF)
  • شیما محسنی، عزیزه افخم ابراهیمی، بدری دانش آموز صفحه 328
    هدف
    در این بررسی اثر آنتی سایکوتیک های تیپیک و آتیپیک در ایجاد علایم وسواسی بیماران مبتلا به اسکیزوفرنیا مقایسه شده است.
    روش
    در یک بررسی توصیفی- مقایسه ای 64 بیمار دچار اسکیزوفرنیا (32 بیمار در گروه آنتی سایکوتیک های تیپیک و 32 بیمار در گروه آنتی سایکوتیک های آتیپیک) بررسی شدند. همه بیمارانی که بر پایه مصاحبه بالینی ساختاریافته برای اختلال های محور یک در DSM-IV (SCID-I) تشخیص قطعی اسکیزوفرنیا دریافت کرده بودند، دو آزمون مقیاس وسواسی – اجباری ییل- براون (YBOCS) و مقیاس مختصر درجه بندی روانپزشکی (BPRS) را در آغاز، سه هفته و شش هفته پس از درمان اجرا نمودند. داده های به دست آمده با روش های آمار توصیفی، تحلیل واریانس با اندازه های مکرر و آزمون t تحلیل شدند.
    یافته ها
    در گروه دریافت کننده آنتی سایکوتیک های تیپیک متوسط نمره آزمون YBOCS به ترتیب پیش از آغاز درمان، سه هفته و شش هفته پس از آن 40/2، 30/2 و 18/2 به دست آمد و در گروه دریافت کنندگان آنتی سایکوتیک های آتیپیک میانگین نمره آزمون YBOCS به ترتیب در آغاز درمان، سه هفته وشش هفته پس از درمان 12/4، 46/4 و 53/4 بود. تفاوت نمرات آزمون YBOCS در دوگروه دریافت کننده آنتی سایکوتیک های تیپیک و آتیپیک پیش از درمان به سطح معنی داری نزدیک و در هفته سوم و ششم درمان، معنی دار بود (05/0p<). در گروه تیپیک یک بیمار با سابقه خانوادگی مثبت کاهش علایم وسواسی و در گروه آتیپیک نیز یک بیمار با سابقه خانودگی مثبت افزایش علایم وسواسی را نشان دادند.
    نتیجه گیری
    آنتی سایکوتیک های آتیپیک می توانند علایم وسواسی (هر چند کم) در بیماران مبتلا به اسکیزوفرنیا ایجاد کنند. با وجود اهمیت سابقه خانوادگی درتظاهرات بالینی وسواس در مصرف کنندگان آنتی سایکوتیک های آتیپیک، نقش این متغیردر کاهش یا افزایش علایم وسواسی اندک بود.
    کلیدواژگان: آنتی سایکوتیک های تیپیک، آنتی سایکوتیک های آتیپیک، علایم وسواسی، اسکیزوفرنیا
  • فرهاد طارمیان، جعفر بوالهری، حمید پیروی، محمود قاضی طباطبایی صفحه 335
    هدف
    این پژوهش به منظور بررسی میزان شیوع مصرف مواد در دانشجویان دانشگاه های زیرپوشش وزارت علوم در شهر تهران انجام شده است.
    روش
    در این بررسی مقطعی، 2997 دانشجوی مشغول به تحصیل در سال تحصیلی 85-1384 از شش دانشگاه شهر تهران که به تصادف انتخاب شده بودند، ارزیابی شدند. دانشجویان مورد بررسی به پرسش نامه ای که برای برآورد میزان شیوع مصرف مواد تهیه شده بود، پاسخ دادند. پرسش نامه ها را رابطین پیش گیری از مصرف مواد دانشگاه ها و در کلاس درس با هماهنگی قبلی با مدرس، برای تکمیل به پاسخ گویان ارایه نمودند.
    یافته ها
    این بررسی نشان دهنده شیوع طول عمر نسبتا بالای مصرف مواد سبک به ترتیب قلیان (34%)، سیگار (24%) و نوشیدنی های الکلی (17%) و شیوع پایین مواد سنگین تریاک (3/2%)، حشیش (2/2%) و قرص اکستازی (7/0%) بود. در همه مواد، دختران مصرف کمتری را نسبت به پسران داشتند و در مورد مصرف طول عمر، یک سال و یک ماه گذشته بیشتر مواد، دانشجویان غیرخوابگاهی بیشتر از دانشجویان خوابگاهی مصرف آنها را گزارش نمودند (05/0p<).
    نتیجه گیری
    مصرف مواد در دانشجویان شهر تهران هر چند در مقایسه با مصرف آن در دانشجویان کشورهای آمریکایی و اروپایی خیلی کمتر است، به دلیل رواج تنباکو به صورت مصرف با قلیان و الکل و نبود مداخلات پیش گیرانه در این زمینه نیازمند توجه و حمایت بیشتری از سوی برنامه ریزان می باشد.
    کلیدواژگان: شیوع، مصرف مواد، دانشجو، سیگار، قلیان، تریاک، اعتیاد، تهران
  • طاهره کرمانی رنجبر، ونداد شریفی، همایون امینی صفحه 343
    هدف
    این پژوهش با هدف تعیین مدت پسیکوز درمان نشده (DUP)، عوامل موثر بر آن و مسیر مراجعه در بیماران دچار پسیکوز بار اول بستری در بیمارستان روزبه انجام شده است.
    روش
    در این پژوهش مقطعی، 91 بیمار که با تشخیص نخستین دوره پسیکوز در بیمارستان روزبه تهران بستری شده بودند، از نظر مدت پسیکوز درمان نشده (فاصله بین نخستین علایم پسیکوز تا درمان مناسب یا بستری در بیمارستان) و مسیر مراجعه و چگونگی شروع بیماری ارزیابی شدند. داده ها به کمک آزمون های آماری مان- ویتنی، کروسکال- والیس و ضریب همبستگی اسپیرمن تحلیل گردیدند.
    یافته ها
    در 2/35% از بیماران، بیماری شروع حاد (کمتر از دو هفته) داشت. از نظر نوع بیماری، اختلال دوقطبی (7/29%) و اسکیزوفرنیا (8/19%) بیشترین موارد تشخیص داده شده بودند. میانگین تاخیر در درمان یا مدت پسیکوز درمان نشده، 03/52 هفته (انحراف معیار 7/114 هفته) بود. بیشترین فراوانی نخستین مراجعه بیماران به روانپزشکان و پس از آن به درمانگران سنتی بود. بیشترین ارجاع دهندگان به بیمارستان روزبه، بستگان و دوستان بیمار بودند. در این پژوهش مدت پسیکوز درمان نشده در بیماران مقیم شهر (01/0p<)، بی کار (01/0p<)، دچار اسکیزوفرنیا (05/0p<)، هم چنین در کسانی که بیماری به صورت تدریجی (در عرض بیش از دو هفته) آغاز شده بود (001/0p<) طولانی تر بود.
    نتیجه گیری
    تاخیر در درمان (مدت پسیکوز درمان نشده) و ارتباط آن با متغیرهای گوناگون تا اندازه ای همانند سایر بررسی های انجام شده است، ولی مراجعه به درمانگران سنتی در بیماران پسیکوز بار اول ایران بیشتر است.
    کلیدواژگان: مسیر مراجعه، پسیکوز بار اول، پسیکوز درمان نشده
  • سیما شهیم، فریده یوسفی، محبوبه قنبری مزیدی صفحه 350
  • سیامک سامانی صفحه 359
    هدف
    این پژوهش با هدف بررسی پایایی و روایی پرسش نامه پرخاشگری باس و پری انجام شده است. این پرسش نامه دارای 29 پرسش می باشد که پس از برگردان به فارسی توسط متخصصان روانشناسی، به کار برده شد.
    روش
    در یک بررسی مقطعی 492 نفر از دانشجویان 18 تا 22 ساله (248 پسر و 244 دختر) دانشگاه شیراز که به روش خوشه ای- تصادفی انتخاب شده بودند، به کمک پرسش نامه پرخاشگری باس و پری ارزیابی شدند. داده ها به کمک آزمون های آماری ضریب همبستگی، تحلیل عاملی و آزمون t تحلیل شدند.
    یافته ها
    به کمک تحلیل عاملی، چهار عامل رفتاری خشم، پرخاشگری بدنی و کلامی، رنجیدگی، و بدگمانی از آن استخراج شد. ضریب پایایی این پرسش نامه به شیوه بازآزمایی برابر با 78/0 بود. هم چنین مقایسه این عوامل میان دختران و پسران گویای آن بود که پسران در سه عامل پرخاشگری (001/0p<)، خشم (001/0p<) و بدگمانی (01/0p<) نسبت به دختران به طور معنی داری نمره بیشتری دارند. هم چنین همبستگی بالای عوامل با نمره کل پرسش نامه، همبستگی ضعیف عوامل با یکدیگر و مقادیر ضریب آلفا همگی نشان دهنده کفایت و کارایی این پرسش نامه برای کاربرد پژوهشگران، متخصصان و روانشناسان در ایران است.
    نتیجه گیری
    پرسش نامه پرخاشگری باس و پری دارای پایایی و روایی مناسب برای کاربرد پژوهشگران و متخصصان است.
    کلیدواژگان: پرسش نامه پرخاشگری باس و پری، اختلال های رفتاری، مقیاس های رفتاری
  • پرویز دباغی، علی اصغر اصغرنژاد فرید، محمد کاظم عاطف وحید، جعفر بوالهری صفحه 366
    هدف
    بررسی اثربخشی شناخت درمانی گروهی مبتنی بر تفکر نظاره ای (ذهن آگاهی) و فعال سازی طرح واره های معنوی در کاهش عود مصرف مواد افیونی هدف اصلی این پژوهش بود.
    روش
    در یک طرح آزمایشی، 90 بیمار مرد با تشخیص وابستگی به مواد افیونی بر پایه معیارهای DSM-IV پس از دوره سم زدایی انتخاب و به تصادف در دو گروه آزمایشی و یک گروه گواه جای داده شدند. گروه های آزمایشی در طی 12 جلسه دو ساعته به صورت گروهی تحت درمان قرار گرفتند. آزمودنی ها به کمک مصاحبه ساختار یافته شاخص مصرف مواد افیونی (OTI) و پرسش نامه سلامت عمومی 28 سوالی (GHQ-28) و پرسش نامه اثر معنویت بر رفتار، پیش از آغاز درمان، جلسه دوازدهم وپایان مرحله پی گیری 4 ماهه پس از درمان گروهی ارزیابی شدند. گروه گواه بدون هیچ درمان گروهی تنها داروی نالترکسون دریافت کرد. داده ها به کمک روش آماری تحلیل واریانس با اندازه گیری های تکراری و آزمون خی دو تحلیل شدند.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که هر دو روش شناخت درمانی مبتنی بر تفکر نظاره ای و فعال سازی طرح واره های معنوی و رفتاردرمانی شناختی در کاهش میزان عود (01/0p<)، افزایش اطاعت درمانی، مدت باقی ماندن در درمان (0001/0p<)، کاهش مصرف مواد افیونی، علایم جسمانی، اضطراب، بهبود کارکرد اجتماعی، وضعیت سلامتی و افزایش تاثیر معنویت بر رفتار از نالترکسون موثرتر است. روش شناخت درمانی بر پایه تفکر نظاره ای و فعال سازی طرح واره های معنوی از نظر کاهش میزان عود، افزایش میزان اطاعت درمانی، کارکرد اجتماعی، کاهش مصرف مواد و بهبود سلامتی و معنویت از رفتاردرمانی شناختی موثرتر بود (01/0p<).
    نتیجه گیری
    به نظر می رسد به کارگیری شناخت درمانی مبتنی بر تفکر نظاره ای (ذهن آگاهی) و فعال سازی طرح واره های معنوی به شکل چشم گیری اثربخشی درمان دارویی و رفتاردرمانی شناختی را در پیش گیری از عود مواد افیونی افزایش می دهد.
    کلیدواژگان: پیش گیری ازعود، تفکر نظاره ای (ذهن آگاهی)، طرح واره های معنوی، مصرف مواد، مواد افیونی
  • بهرام جوکار، مهدی رحیمی صفحه 376
    هدف
    شادی از بنیادی ترین مفاهیم روانشناسی مثبت گرا است. هدف پژوهش حاضر بررسی تاثیر انواع الگوهای ارتباطی خانواده، از جمله توافق کننده، کثرت گرا، محافظت کننده و بی قید بر میزان شادی بود.
    روش
    این بررسی از نوع مقطعی است. شرکت کنندگان در پژوهش 200 دانش آموز (100 دختر و 100 پسر) دبیرستانی شهر شیراز بودند که به روش خوشه ای- چندمرحله ای- تصادفی نمونه گیری شدند. برای سنجش شادی، پرسش نامه تجدیدنظرشده آکسفورد و برای تعیین انواع الگوهای ارتباطی، پرسش نامه تجدیدنظر شده کوئرنر و فیتزپاتریک به کار برده شد. پایایی پرسش نامه ها به روش آلفای کرونباخ و روایی آنها به شیوه تحلیل عامل سنجیده شد. تحلیل داده ها به کمک تحلیل واریانس انجام شد.
    یافته ها
    یافته ها نشان دادند که بین الگوهای ارتباطی از نظر میزان شادی تفاوت معنی دار وجود دارد (001/0p<). آزمون تعقیبی شفه نشان داد که در الگوهای توافق کننده و کثرت گرا میانگین نمره شادی بالاتر و در الگوهای محافظت کننده و بی قید میزان آن پایین تر است (05/0p<). هم چنین در الگوی توافق کننده و کثرت گرا میزان شادی پسران بالاتر از دختران بود.
    نتیجه گیری
    جهت گیری گفت و شنود، در مقایسه با جهت گیری همنوایی، به ویژه در پسران، عامل اصلی در ارتباطات خانوادگی است که شادی بیشتر را در پی دارد.
    کلیدواژگان: شادی، الگوهای ارتباطی خانواده، گفت و شنود، همنوایی
  • صفورا سپهری، مرتضی لطیفیان صفحه 385
    هدف
    از آن جا که باورهای شناخت شناسی افراد می توانند پایه تبیین موضوع های مهم تربیتی از جمله هدف های پیشرفت تحصیلی باشند، پژوهش حاضر به بررسی اثر باورهای شناخت شناسی بر هدف های پیشرفت پرداخته است.
    روش
    در یک بررسی مقطعی باورهای شناخت شناسی بر پایه نظریه شومر و هدف های پیشرفت بر پایه الگوی الیوت و مک گرگور بررسی شدند. آزمودنی های پژوهش 387 نفر (234 دختر، 153 پسر) از دانشجویان رشته های مختلف دانشگاه شیراز بودند که به روش نمونه گیری خوشه ای- تصادفی انتخاب و به کمک پرسش نامه هدف های پیشرفت و پرسش نامه باورهای شناخت شناسی بررسی شدند. داده ها به روش رگرسیون چندمتغیره به شیوه هم زمان تحلیل شدند.
    یافته ها
    باور یادگیری سریع پیش بینی کننده منفی هدف های تسلط- عملکردی، تسلط- اجتنابی و عملکرد- رویکردی بود (001/0p<). باور دانش قطعی، پیش بینی کننده مثبت هدف تسلط- اجتنابی (05/0p<) و باور توانایی ثابت نیز پیش بینی کننده مثبت هدف های عملکرد- رویکردی و عملکرد- اجتنابی (05/0p<) و در آخر باور دانش ساده نیز پیش بینی کننده مثبت هدف عملکرد- اجتنابی (01/0p<) بود.
    نتیجه گیری
    باورهای شناخت شناسی دانشجویان تاثیر معنی داری بر هدف های پیشرفت آنان دارند.
    کلیدواژگان: باورهای شناخت شناسی، هدف های پیشرفت، دانشجویان
  • زهره دانشورپور، عزیر الله تاجیک اسمعیلی، مهرناز شهرآرای، ولی الله فرزاد، امید شکری صفحه 393
    هدف
    پژوهش حاضر با هدف بررسی رابطه بین جنسیت و صمیمیت اجتماعی با تاکید بر نقش میانجی گر سبک های هویت در دانش آموزان دبیرستانی انجام شد.
    روش
    در یک بررسی توصیفی- مقطعی 2099 دانش آموز (1008 پسر و 1091 دختر) که به روش نمونه گیری خوشه ای- تصادفی از میان دانش آموزان دبیرستان های دولتی شهر تهران انتخاب شده بودند به پرسش نامه های سبک های هویت (ISI-6G) و صمیمیت اجتماعی میلر (MSIS) پاسخ دادند. داده ها به کمک تحلیل واریانس چندمتغیری، ضریب همبستگی گشتاوری پیرسون و رگرسیون سلسله مراتبی تحلیل شدند.
    یافته ها
    نتایج تحلیل واریانس چندمتغیری نشان داد که به طور کلی بین دو جنس و پایه های تحصیلی مختلف از نظر سطوح سه گانه سبک های هویت تفاوت معنی داری وجود دارد. نتایج ماتریس همبستگی نشان داد که در دانش آموزان دختر و پسر، بین نمرات صمیمیت اجتماعی (01/0p<) و سبک های اطلاعاتی (01/0p<)، هنجاری و تعهد (01/0p<) رابطه مثبت و معنی دار، و بین سبک سردرگم و صمیمیت اجتماعی در دختران رابطه منفی و غیرمعنی دار و در پسران رابطه منفی و معنی دار (05/0p<) وجود دارد. نتایج تحلیل رگرسیون سلسله مراتبی نیز نشان داد که متغیرهای جنسیت (001/0p<)، پایه تحصیلی (01/0p<) و سبک های هویت اطلاعاتی (001/0p<)، هنجاری (001/0p<) و تعهد هویتی (05/0p<) به طور معنی داری صمیمیت اجتماعی را پیش بینی می کنند.
    نتیجه گیری
    با وجود رابطه معنی دار سبک های هویت اطلاعاتی و هنجاری با صمیمیت اجتماعی در بررسی رابطه بین متغیرهای جمعیت شناختی جنس و سن با صمیمیت اجتماعی، توجه به نقش میانجی گر سبک های هویت از اهمیت چندانی برخوردار نیست.
    کلیدواژگان: تفاوت های جنسی، صمیمیت اجتماعی، سبک های هویت، دانش آموزان، تهران
  • ابراهیم مسعودنیا صفحه 405
    هدف
    این بررسی، با هدف تعیین رابطه بین خودکارآمدی ادراک شده و راهبردهای مقابله ای در موقعیت های استرس زا انجام شده است.
    روش
    پژوهش حاضر با شیوه پیمایشی و مقطعی انجام شد. داده ها از 373 نفر دانشجویان دانشگاه یزد که با روش نمونه گیری خوشه ای- تصادفی، از هفت گروه آموزشی، که به فاصله یک ماه (خرداد 1385) انتخاب شده بودند، گردآوری شد. ابزار گردآوری داده ها مقیاس راهبردهای مقابله ای (CSS-R)، مقیاس خودکارآمدی عمومی (GSES)، مقیاس درجه بندی سازگاری اجتماعی (SRRS)، مقیاس استرس دانشجویان کارشناسی (USQ) و مقیاس ارزیابی چندبعدی رویدادهای استرس زای زندگی (MASLES) بود. داده ها به کمک روش تحلیل مولفه های اصلی، روش همبستگی چندمتغیره، آزمون t مستقل، تحلیل آنووا و رگرسیون چندگانه سلسله مراتبی تحلیل شدند.
    یافته ها
    تفاوت معنی داری بین پاسخگویان با سطوح مختلف خودکارآمدی ادراک شده با توجه به راهبردهای مقابله ای (001/0p<) به طور کلی و مولفه های جستجوی حمایت اجتماعی (01/0p<)، مقابله اجتنابی (001/0p<)، مقابله هیجان مدار (01/0p<)، مقابله فعالانه (01/0p<) و خویشتن داری (01/0p<) دیده شد. تحلیل رگرسیون چندگانه سلسله مراتبی نیز نشان داد که متغیر خودکارآمدی ادراک شده، 3/20% از واریانس متغیر راهبردهای مقابله ای را تبیین نموده است.
    نتیجه گیری
    بهره گیری بیشتر افراد با خودکارآمدی بالا از راهبردهای مقابله ای مساله مدار، و کاربرد بیشتر افراد با خودکارآمدی پایین از راهبردهای مقابله ای هیجان مدار، مقابله اجتنابی و خویشتن داری، مورد تردید قرار می گیرد.
    کلیدواژگان: خودکارآمدی، راهبردهای مقابله ای، استرس، موقعیت های استرس زا
  • مقاله علمی کوتاه
  • محمدعلی زکی صفحه 416
    هدف
    از آن جا که کیفیت زندگی، احساس خوشبختی و رضایت از زندگی به عنوان شاخص های سلامت عمومی و بهداشت روان به شمار می روند، در این پژوهش کیفیت زندگی و رابطه آن با عزت نفس دانشجویان بررسی شده است.
    روش
    بررسی حاضر از نوع پیمایشی است و در آن200 دانشجوی دانشگاه اصفهان (100 دختر و 100 پسر) بررسی شده اند. برای سنجش کیفیت زندگی از شاخص کیفیت زندگی میسوآلاوویتاس MVQOLI)) و برای سنجش عزت نفس از پرسش نامه عزت نفس رابسون بهره گرفته شده است. داده ها به کمک آزمون آماری t ، ضریب همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون، تحلیل شدند.
    یافته ها
    یافته های پژوهش گویای آن هستند که رابطه معنی داری میان عزت نفس وکیفیت زندگی وجود داشته (48/0=r) ، اما تفاوت معنی داری درکیفیت زندگی دانشجویان پسر و دختر دانشگاه اصفهان وجود نداشته است. هم چنین با آن که رابطه معنی دارآماری بین هرکدام از پنج مولفه کیفیت زندگی به طور جداگانه و عزت نفس وجود داشته، لیکن تحلیل رگرسیون نشان داد که از میان مولفه های پنجگانه کیفیت زندگی، سه مولفه روابط بین فردی، ماوراءالطبیعه (معنویت) و کارکرد (عملکرد) دارای بیشترین توان پیش بینی عزت نفس می باشند.
    نتیجه گیری
    بین ارزیابی کیفیت زندگی دانشجویان از زندگی خود و عزت نفس آنان ارتباط وجود دارد.
    کلیدواژگان: کیفیت زندگی، عزت نفس، دانشجویان، دانشگاه اصفهان
  • واژگان مجله روانپزشکی و روانشناسی بالینی ایران
    صفحه 420
  • گروه داوران همتای مجله روانپزشکی و روانشناسی بالینی ایران در سال 1386
    صفحه 421
  • معرفی پایان نامه ها
    صفحه 422
  • اخبار و گزارش ها
    صفحه 423
  • اخبار و گزارش هایی از دفتر مطالعات اسلامی در بهداشت روان
    صفحه 425
  • معرفی کتاب
    صفحه 427
|
  • Dr. Reza Bagherian Sararoudi *, Dr. Bijan Guilani, Dr. Hadi Bahrami Ehsan, Dr. Hamid Saneei Page 320
    Objectives
    This research was carried out to investigate the relationship between depression and left ventricular ejection fraction (LVEF) after Myocardial Infarction (MI).
    Method
    In a prospective study 176 patients aged between 32 and 84 with a mean age of 56 years (SD 10.05) who were admitted with a diagnosis of MI to coronary care unit (CCU) in the city of Isfahan during the first five months of 2006, were selected using convenience sampling. Demographic and medical information were collected and LVEF after MI was measured by either echocardiography or angiography. The patients were then evaluated using Beck Depression Inventory for Primary Care (BDI­PC) three months after MI. Data collected during hospitalization and follow-up phase were analyzed using logistic regression.
    Results
    The results showed that left ventricular dysfunction, which is indicated by LVEF is significantly associated with depression three months after MI (p<0.01). This predictive model (which only includes LVEF) also yielded 64.8% maximum predictive efficiency with 55.7% sensitivity and 72.1% specificity.
    Conclusion
    Left ventricular dysfunction is associated with the risk of post-MI depression.
  • Dr. Shima Mohseni, Azizeh Afkham Ebrahimi *, Dr. Badry Daneshamouz Page 328
    Objectives
    The effects of typical and atypical antipsychotics on inducing obsessive-compulsive symptoms in patients with schizophrenia were compared in this study.
    Method
    In a comparative-descriptive study 64 patients with schizophrenia (32 patients in typical antipsychotic group and 32 patients in atypical antipsychotic group) were investigated. All patients with a confirmed diagnosis of schizophrenia based on Structured Clinical Interview for DSM-IV Axis I Disorders (SCID-I), underwent Yale-Brown Obsessive Compulsive Scale (Y-BOCS) and Brief Psychiatric Rating Scale (BPRS) at the beginning, as well as three and six weeks after treatment. Data were analyzed using descriptive statistics, repeated measures analysis of variance, and t-test.
    Results
    In the group receiving typical antipsychotics, mean Y-BOCS scores were 2.40, 2.30, and 2.18 at the beginning, at three weeks and at six weeks after treatment respectively. Also, in the group receiving atypical antipsychotics Y-BOCS scores were 4.12, 4.46, and 4.53 at the beginning, at three weeks and at six weeks after treatment respectively. The difference of Y-BOCS scores in the two groups receiving typical and atypical antipsychotics was close to significance before treatment, and significant at three and six weeks after treatment (p<0.05). In the typical group one patient with positive family history showed a decrease in obsessive-compulsive symptoms, and in the atypical group one patient with positive family history showed an increase in obsessive-compulsive symptoms.
    Conclusion
    Atypical antipsychotics can induce obsessive-compulsive symptoms in patients with schizophrenia. Despite the importance of family history in the clinical manifestations of obsession in atypical antipsychotic users, the role of this factor in the increase or decrease in obsessive-compulsive symptoms was minimal.
  • Dr. Farhad Taremian *, Dr. Jafar Bolhari, Hamid Pairavi, Dr. Mahmoud Ghazi Tabatabaeii Page 335
    Objectives
    This study was carried out to determine the prevalence of drug use among university students in Tehran.
    Method
    2997 students studying in 2005-2006 the academic year who were randomly selected from six universities in Tehran were evaluated. All students responded to a questionnaire which was designed to measure the prevalence of drug use. Arrangement was made with the instructor of each selected class and questionnaires were administered by a trained drug prevention liaison in classes.
    Results
    The study showed a relatively high prevalence of soft drugs [water pipe (34%), cigarette (24%) and alcohol (17%)], and a low prevalence of hard drugs [opium (2.3%), hashish (2.2%), and ecstasy (0.7%)]. Female students had lower rates of drug use in comparison to male students for all drugs and the long life, last year and last month drug use rate of non-dormitory students was significantly higher than dormitory resident students for most drugs (p<0.05).
    Conclusion
    Although the prevalence of drug use among Tehran university students is low in comparison with American or European students, due to the high prevalence of tobacco use with water pipes and the lack of preventive interventions, policy makers should pay higher attention and support to this matter. �
  • Dr. Tahereh Ranjbar-Kermania, Dr. Vandad Sharifi *, Dr. Homayoun Amini Page 343
    Objectives
    The aim of this study was investigation the duration of untreated psychosis (DUP), associated factors and pathways to care among patients with first episode psychosis admitted to Roozbeh Hospital.
    Method
    In this cross-sectional study, 91 patients with the diagnosis of first episode psychosis admitted to Roozbeh Hospital in Tehran, were assessed regarding the duration of untreated psychosis (DUP, defined as the duration between the appearance of first symptoms of psychosis and the time of the first adequate treatment or admission to the hospital), pathways to care and mode of illness onset. Data were analyzed using the Mann-Whitney test, Kruskall Wallis test, and Spearman’s Correlation Coefficient.
    Results
    In 35.2% of the subjects, the illness had an acute mode of onset (less than two weeks). Regarding the type of disorders, bipolar disorder (29.7%) and schizophrenia (19.8) constituted the most prevalent diagnoses. Mean DUP was 52.03 weeks (with a standard deviation of 114.7 weeks). Most patients were seen by psychiatrists and the second most people referred to were traditional healers. Referrals to Roozbeh Hospital were mostly by family and friends. In this study DUP was longer in patients living in urban areas (p<0.01), the unemployed (p<0.01), the ones with schizophrenia (p<0.05), and those with a gradual onset of illness (i.e. more than two weeks) (p<0.00l).
    Conclusion
    DUP and its relation with different factors were to an extent similar to other studies. However, in Iran a higher number of patients with first episode psychosis see traditional healers.
  • Sima Shahim *, Farideh Yousefi, Mahboobeh Ghanbari Page 350
    Objectives
    This study was conducted to investigate psychometric characteristics of Quay-Peterson Revised Behavior Problem Checklist.
    Method
    The core of this study was scale development and 458 schoolchildren (255 boys and 203 girls) from elementary schools, of four educational districts in the city of Shiraz (Iran) were recruited using cluster random sampling method. The subjects were then assessed using Quay-Peterson Revised Behavior Problem Checklist.
    Results
    The validity of the checklist was obtained using item-total correlations, factor analysis and the correlation between the checklist scores and Rutter Children Behavior Questionnaire total score (0.88). Factor analysis using principle component analysis followed by varimax rotation led to the extraction of four factors with eigenvalues of greater than one which included: conduct disorder, attention problems-immaturity, social aggression and anxiety-withdrawal. The reliability of the scale using test-retest was as follows: 0.88 for total score, 0.90 for conduct disorders, 0.85 for attention problems- immaturity, 0.79 for social aggression, and 0.78 for anxiety-withdrawal. Cronbach alpha coefficients were 0.98, 0.97, 0.97, 0.82, and 0.85 for the total score, conduct disorder, attention problems-immaturity, social aggression and anxiety-withdrawal respectively.
    Conclusion
    Quay-Peterson Revised Behavior Problem Checklist is a valid and reliable instrument for use in Iran.
  • Dr. Siamak Samani * Page 359
    Objectives
    The aim of this study was to measure the reliability and validity of the Buss and Perry's Aggression Questionnaire. This ques-tionnaire includes 29 questions which was used by psychologists after being translated to Farsi.
    Method
    In a cross-sectional study 492 18-22 years old students (248 male, 244 female) from Shiraz University, who were selected using the random-cluster sampling method, were evaluated using the Buss and Perry's Aggression Questionnaire. Data were analyzed using correlation coefficient, factor analysis and t-test.
    Results
    Using factor analysis, the four factors of anger, physical and verbal aggression, resentment and suspicion were extracted. The test-retest reliability of this questionnaire was 0.78. Also, the comparison of these factors between males and females revealed that males scored significantly higher at anger (p<0.001), aggression (p<0.001) and suspicion (p<0.01). In addition, the high correlation of the factors with the total score of the questionnaire, the weak correlation of factors with each other and alpha coefficient scores is an indication of the adequacy and the practicality of this questionnaire for being used by researchers, professionals and psychologists in Iran.
    Conclusion
    Buss and Perry’s Aggression Questionnaire has appropriate validity and reliability for being used by researchers and professionals.
  • Dr. Parviz Dabbaghi *, Dr. Ali-Asghar Asgharnejad Farida, Dr. Mohammad Kazem Atef-Vahidb, Dr. Jafar Bolharic Page 366
    Objectives
    The main aim of this project was to evaluate the effect of group cognitive therapy based on mindfulness and spiritual schema activation on reducing relapse in opioid abuse.
    Method
    In an experimental study, 90 patients with the diagnosis of opioid dependence based on DSM-IV criteria were randomly assigned to two experimental and one control groups. The experimental groups took 12 two-hour sessions of group therapy. The subjects were evaluated using the Opiate Treatment Index (OPI), General Health Questionnaire-28 (GHQ-28), and the Questionnaire of the Effect of Spirituality on Behavior, before the beginning of treatment, at the twelfth session and follow-up, four months after treatment. The control group did not take group therapy and was merely treated with naltrexone. Data were analyzed using repeated measures ANOVA and c2 test.
    Results
    The data showed that both group cognitive therapy based on mindfulness and spiritual schema activation and cognitive behavior therapy were more effective than naltrexone in relapse prevention (p<0.01), compliance, treatment retention (p<0.0001), decreasing the amount of drug abuse, somatic symptoms, anxiety, social dysfunction, and health imrprovement (p<0.01).
    Conclusion
    It seems that cognitive therapy based on mindfulness and spiritual schema activation has a significant additive effect on therapeutic treatment and CBT in opioid abuse relapse.
  • Dr. Bahram Jowkar *, Mehdi Rahimi Page 376
    Objectives
    Happiness is one of the most basic concepts in positive psychology. The goal of the present study was to examine the effect of family communication patterns, including consensual, pluralistic, protective and laissez-faire, on happiness.
    Method
    This was a cross-sectional study. Participants were 200 high school students (100 females, 100 males) in the city of Shiraz who were selected through clustered-multistage-randomized method. The revised version of Oxford Happiness Questionnaire was used to evaluate happiness and the revised version of Family Communication Patterns Questionnaire was used to assess relationship patterns. Cronbach alpha coefficient and factor analysis were used to determine the reliability and validity of the questionnaires respectively. Data were analyzed using analysis of variance.
    Results
    Data showed a significant difference regarding the level of happiness among communication patterns (p<0.001). Scheffe’s test showed that the happiness score was higher in consensual and pluralistic patterns and lower in protective and laissez-faire patterns (p<0.05). Also, in consensual and pluralistic patterns the level of happiness was higher in males than in females.
    Conclusion
    The conversation aspect of the family, in comparison with conformity, especially in boys, is the main factor determining familial relationships, which leads to a higher level of happiness.
  • Safoora Sepehri *, Morteza Latifian Page 385
    Objectives
    Since epistemological beliefs can be the basis for description of important educational issues such as goals of educational improve-ment, this research examined the effect of epistemological beliefs on goal achievement.
    Method
    In a prospective study, epistemological beliefs and improve- ment goals were evaluated based on Schommer’s theory and Elliot and McGregor’s pattern of achievement goals respectively. Subjects consisted of 387 students (234 female, 153 male) from different fields of study in the University of Shiraz, who were selected using randomized cluster sampling and then evaluated with Epistemological Beliefs Questionnaire and Achievement Goal Questionnaire. Data were analyzed using simultaneous multiple regression method.
    Results
    Belief in quick learning (p<0.001) was negatively associated with mastery-approach, mastery-avoidance and performance-approach goals. Belief in certain knowledge was positively associated with mastery-avoidance goal (p<0.05). Also, belief in fixed ability was positively associated with performance-approach and performance-avoidance goals (p<0.05). Finally, belief in simple knowledge was positively associated with performance-avoidance (p<0.01).
    Conclusion
    The epistemological beliefs of students have significant effects on their improvement goals.
  • Zohreh Daneshvarpour *, Dr. Aziz O. Llah Tajic Esmaeili, Dr. Mehrnaz Shahraray, Dr. Vali O. Llah Farzad, Omid Shokri Page 393
    Objectives
    The aim of the present study was to examine the relationship between sex and social intimacy with an emphasis on the mediating role of identity styles in high school students.
    Method
    In a descriptive cross-sectional study 2099 students (1008 males and 1091 females) who were selected using random cluster sampling from high schools in the city of Tehran completed The Identity Styles Inventory and The Miller Social Intimacy Scale (MSIS). Data were analyzed using multivariate analysis of variance (MANOVA), Pearson correlation and hierarchical regression.
    Results
    The results of MANOVA showed that in general there is a significant difference between the two sexes and different educational levels with regard to the three levels of identity styles. Results of correlation matrix showed a positive and significant correlation between social intimacy (p<0.01) and informational (p<0.01), normative styles and commitment (p<0.01) in boys and girls and a negative and nonsignificant correlation between social intimacy and diffuse/ avoidant style in girls, and a significant negative correlation between social intimacy and diffuse/avoidant style in boys (p<0.05). The results of hierarchical regression analysis indicated that sex (p<0.001), educational grade (p<0.01), informational style (p<0.001), normative style (p<0.001), and commitment (p<0.05) are significant predictors of social intimacy.
    Conclusion
    Despite a significant correlation between informational, normative styles with social intimacy in the evaluation of the correlation between demographic variables such as sex and age with social intimacy, the role of identity style is not very important.
  • Page 405
    Objectives
    This study was carried out to determine the relationship between perceived self-efficacy and coping strategies in stressful situations.
    Method
    This study was conducted using survey and cross-sectional method. Data were collected from 373 students of seven educational groups of Yazd University, between 22 June and 22 July 2006. The subjects were selected through cluster-randomized sampling method. The instruments for gathering data were Coping Strategies Scale-Revised (CSS-R), General Self-Efficacy Scale (GSES), Social Readjustment Rating Scale (SRRS), Undergraduate Students Scale (USS), and Multidimensional Assessment of Stressful Life Events Scale (MASLES).
    Results
    The results showed significant difference among students with different levels of perceived self-efficacy, with regard to coping strategies in general (P<0.001), and with regard to components of coping strategies: seeking social support (p<0.01), avoidance coping (P<0.001), emotion-focused coping (p<0.01), active coping (p<0.01), and self-control (p<0.01) in particular. Hierarchical multiple regression analysis showed that the perceived self-efficacy variable accounted for 20.3% of the variance in coping strategies.
    Conclusion
    The results of the current study casts doubt on the premises of social-cognitive theory about the higher use of problem-focused coping by persons with high perceived self-efficacy, and the higher use of emotion-focused coping, such as avoidance coping and self-control by persons with lower perceived self-efficacy.
  • Dr. Mohammad Ali Zaki * Page 416
    Objectives
    Since quality of life, happiness and life satisfaction are regarded as indices of general and mental health, this research evaluates the correlation between quality of life and self-esteem among students.
    Method
    The present study was a survey research in which 200 Isfahan University Students (100 females and 100 males) were evaluated. To measure quality of life and self esteem, Missoula-Vitas Quality of Life Index (MVQOLI) and Rabson’s Self-esteem Questionnaire were used respectively. Data were analyzed using t-test, Pearson correlation coefficient, and regression analysis.
    Results
    Results indicate a significant relationship between self-esteem and quality of life (r=0.48), but there was no significant difference between the quality of life of male and female students of Isfahan University. Also, even though there was a significant statistical relationship between each of the five factors of quality of life and self-esteem, regression analysis showed that the factors of interpersonal relationship, transcendence and function had the highest predictive power of self-esteem from among the five factors.
    Conclusion
    There is a correlation between students’ evaluation of their quality of life and their self-esteem.