فهرست مطالب

مجله روانپزشکی و روانشناسی بالینی ایران
سال بیست و چهارم شماره 1 (پیاپی 92، بهار 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/02/11
  • تعداد عناوین: 8
|
  • علیرضا کریم پور وظیفه خورانی*، عباس بخشی پور، حسین کمالی قاسم آبادی، نیلوفر اعتمادی چهارده صفحات 6-15
    هدف این پژوهش بررسی تاثیر تکلیف پاداش محور برسطوح عاطفی افراد افسرده است.
    مواد و روش ها پژوهش حاضر یک مطالعه آزمایشی با طرح پیش آزمون و پس آزمون و پیگری با گروه کنترل بود. جامعه آماری شامل دانشجویان دانشگاه تبریز در سال تحصیلی 95-96 بود. حجم نمونه 40 نفر از دانشجویان بودند که به مرکز مشاوره دانشگاه مراجعه کرده بودند. 20 نفر برای گروه کنترل و 20 نفر برای گروه آزمایش به صورت تصادفی ساده انتخاب شدند و به صورت انتساب تصادفی در گروه ها قرار گرفتند. مداخله طی 8 جلسه (هر جلسه به مدت 45 دقیقه) و در 25 روز با آزمون خطرپذیری بادکنکی (تکلیف پاداش محور) به گروه آزمایش ارائه شد و معادل امتیاز کسب شده در هر جلسه پاداش مادی به آزمودنی ها داده شد.
    برای جمع آوری اطلاعات از پرسش نامه مقیاس افسردگی بک و مقیاس فهرست صفات خلقی استفاده شد. برای تجزیه وتحلیل داده ها از تحلیل کوواریانس و نرم افزار SPSS نسخه 23 استفاده شد.
    یافته ها نتایج آزمون تحلیل کوواریانس نشان داد اثربخشی تکلیف پاداش محور در مرحله پیش آزمون در سطح 10/0P< معنادار و میزان تاثیر این مداخله 70/0 بود. همچنین نتایج آزمون تحلیل کوواریانس نشان داد اثربخشی تکلیف پاداش محور در مرحله پیگیری در سطح 10/0P< بود. بنابراین ارائه تکلیف پاداش محور در بهبود سطوح عاطفی شرکت کنندگان در مرحله پس آزمون و پیگیری در گروه مداخله موثر و توان آماری 0/1 حاکی از دقت آماری قابل قبول بود.
    نتیجه گیری پاداش گرفتن پیامدهای لذت بخشی ایجاد می کند و این عامل باعث تحکیم میل و درنتیجه فعالیت برای کسب پاداش و بهبود سطوح عاطفه در افراد افسرده خواهد شد. عاطفه منفی با بودن در موقعیت پاداش زا کاهش می یابد.
    کلیدواژگان: افسردگی، سطوح عاطفی، تکلیف پادا شمحور
  • سمیرا فزایی*، حسن عشایری صفحات 16-29
    اهداف هدف از این پژوهش، بررسی تاثیر آموزش موسیقی بر خلاقیت کودکان 7 تا 9 ساله شهر تهران است.
    مواد و روش ها این پژوهش مطالعه ای نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون و پس آزمون با گروه کنترل است. جامعه آماری پژوهش شامل همه کودکان 7 تا 9 ساله دبستان های منطقه 20 شهر تهران بود. روش نمونه گیری در این پژوهش، در دسترس بود. تعداد نمونه ها 20 نفر بود و به صورت تصادفی 10 نفر برای گروه آزمایش و 10 نفر برای گروه کنترل انتخاب شدند. جمع آوری داده ها بر اساس پرسش نامه خلاقیت تورنس و آزمون هوشی وکسلر 4 انجام شد. تجزیه وتحلیل اطلاعات به دست آمده نیز با استفاده از نسخه 22 نرم افزار SPSS و در دو بخش توصیفی و استنباطی و با بهره گیری از آزمون های تی دو نمونه مستقل و تحلیل کوواریانس انجام شد.
    یافته ها نتایج به دست آمده نشان داد آموزش موسیقی تاثیر معناداری بر مولفه های خلاقیت کودکان دارد.
    نتیجه گیری آموزش موسیقی می تواند ابزاری موثر در توسعه خلاقیت کودکان باشد.
    کلیدواژگان: آموزش، موسیقی، خلاقیت، کودکان
  • زهرا هوشیاری، علی دلاور*، اصغر مینایی، حسین اسکندری صفحات 30-43
    اهداف یکی از چالش های جدی اندازه گیری رشد اخلاقی، به مسئله ابزار و چالش های روش شناختی در این زمینه بازمی گردد. انتظار می رود ابزارهای متفاوت که سازه یکسانی را اندازه گیری می کنند نتایج مشابهی بدست دهند. هدف از اجرای پژوهش حاضر مقایسه دو رویکرد نئوکلبرگی در بررسی رشد اخلاقی است.
    مواد و روش ها بدین منظور نمونه ای شامل 40 نفر از مراجعه کنندگان به مرکز ارزیابی های رفتاری و سلامت روان در ماه دی تا بهمن 1395 با نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند. این افراد با استفاده از طرح پژوهشی تو در توی همبستگی و با کمک آزمون بررسی مسائل، اندازه گیری بازتاب اخلاقی اجتماعی گیبز، مصاحبه های نیمه ساختاریافته مبتنی بر معماهای فرضی اخلاق و مصاحبه های گذشته نگر مبتنی بر تعارض های زندگی واقعی فرد آزموده شدند.
    یافته ها نتایج نشان داد بین دو روش مبتنی بر آزمون بررسی مسائل و اندازه گیری بازتاب اخلاقی اجتماعی هم سویی معناداری در تعیین سطح رشد اخلاقی افراد وجود دارد، اما بین نتایج این دو روش و نتایج مصاحبه های مبتنی بر تعارضات اخلاقی زندگی واقعی تفاوت معنادار وجود دارد. مصاحبه هایی که بر تجربه های واقعی افراد مبتنی هستند، سطح اخلاقی پایین تری برای فرد برآورد می کنند.
    نتیجه گیری تفاوت های افراد در قضاوت اخلاقی بیش از اینکه به ابزار وابسته باشد، به موقعیتی وابسته است که فرد آن را ارزیابی می کند. افراد موقعیت های وابسته به خود را آسان تر و موقعیت های فرضی یا وابسته به دیگران را سخت گیرانه تر ارزیابی می کنند.
    کلیدواژگان: آزمون بررسی مسائل، انداز هگیری بازتاب اخلاق اجتماعی، مصاحبه قضاوت اخلاقی مبتنی بر معماهای فرضی، مصاحبه عمیق گذشت هنگر مبتنی بر تعار ضهای واقعی
  • علی محمدزاده، احمد عاشوری* صفحات 44-55
    اهداف سه شخصیت ماکیاولیایی، خودشیفتگی و ضداجتماعی، مثلث تاریک شخصیتی شناخته می شوند. پژوهش حاضر با هدف بررسی رابطه آن ها با الگوی پنج عاملی شخصیت انجام گرفت. این پژوهش از نوع همبستگی بود.
    مواد و روش ها جامعه آماری تحقیق حاضر عبارت بود از دانشجویان دختر و پسر دانشگاه پیام نور تبریز. از بین آن ها نمونه ای به حجم 203 نفر و با در نظر گرفتن توزیع جمعیتی به روش نمونه گیری طبقه ای انتخاب شدند. آزمودنی ها به پرسش نامه های شخصیت ماکیاولیایی، پرسش نامه شخصیت چندمحوری بالینی میلون-2 و شخصیت آیزنک پاسخ دادند. داده ها با استفاده از روش تحلیل رگرسیون چندمتغیری تحلیل شدند.
    یافته ها شخصیت ماکیاولیایی با روان آزرده گرایی (64/0r=، 01/0P<) و روان پریشی گرایی (23/0r=، 01/0P<)، شخصیت خودشیفته با روان پریشی گرایی (71/0r=، 01/0P<) و برون گرایی (17/0r=، 01/0P<) و شخصیت ضداجتماعی با روان پریشی گرایی (43/0r=، 01/0P<) و روان آزرده گرایی (43/0r=، 01/0P<) رابطه مثبت نشان داد.
    نتیجه گیری وجه مشترک شخصیتی مطابق الگوی سه عاملی در مثلث تاریک شخصیتی روان پریشی گرایی است.
    کلیدواژگان: ماکیاولیایی، خودشیفتگی، شخصیت ضداجتماعی، اختلالات شخصیت
  • حمیدرضا توفیقی، ونداد شریفی، جواد علاقبند راد، بهرنگ شادلو* صفحات 56-69
    اهداف برنامه ریزی ترخیص فرایندی پویا و جامع و مشارکتی است که هدف آن تعیین ادامه روند درمان مراجعه کنندگان پس از ترخیص و ارائه خدمات و حمایت های لازم به مراجعه کننده و مراقبان او است. اخیرا تاثیر مثبت برنامه ریزی ترخیص بر شاخص هایی چون بستری مجدد، پایبندی به درمان، طول بستری، هزینه های درمان، بهبود علائم و کیفیت زندگی بیماران در مطالعات متعدد و معتبر نشان داده شده است. هدف از این مطالعه طراحی و راه اندازی خدمت برنامه ریزی ترخیص در بیمارستان روزبه است.
    مواد و روش ها این مطالعه از نوع کیفی و در قالب طراحی خدمت است و در آن از الگوی طراحی خدمات مبتنی بر شواهد، شامل مراحل پنج گانه نیازسنجی، تحلیل وضعیت کنونی، تعیین هزینه، اثربخشی خدمات، اولویت بندی بین مداخلات موجود و درنهایت طراحی ساختار و جزئیات خدمت مدنظر استفاده شده است.
    یافته ها مطالعات نیازسنجی و تحلیل وضعیت کنونی بیمارستان روزبه، نشان دهنده پایین بودن پایبندی به معاینات سرپایی و زیاد بودن مدت بستری بود. همچنین اولویت بندی بین مداخلات موجود و طراحی ساختار و جزئیات این خدمات بر اساس اصول ذکر شده در ادبیات علمی و نیازهای مرکز و نیز امکانات در دسترس انجام شد و درنهایت برنامه ای جامع، مشارکتی و پیوسته طراحی شد که شامل مراحل ثبت مشخصات، ارزیابی نیازها، هماهنگ کردن خدمات و چک لیست اقدامات لازم بود.
    نتیجه گیری طراحی و پیاده سازی این خدمت برای اولین بار در کشور در بیمارستان روان پزشکی روزبه انجام شده و لازم است به طور مداوم ارزیابی و بازنگری شود. امید است دیگر مراکز بستری روان پزشکی و نیز مسئولان سلامت روان کشور به طراحی چنین خدماتی توجه کنند.
    کلیدواژگان: برنامه ریزی ترخیص، طراحی خدمت، اختلالات روانپزشکی
  • منیر برادران افتخاری*، آمنه ستاره فروزان، آرش میراب زاده، معصومه دژمان، هادی یوسفی صفحات 70-79
    اهداف مشکلات سلامت روان در سراسر دنیا شیوع بالایی دارد؛ مخصوصا درخانم ها شایع تر است. این مشکلات اثرات بسیار نامطلوبی بر جنبه های مختلف زندگی بر جا می گذارند. از آنجاکه ارتقای سلامت روان درخانم های متاهل به خاطر اهمیت محوری آنان در خانواده، می تواند اثرات مستقیم و غیر مستقیم قابل توجهی را بر سلامت روان تک تک اعضای خانواده بگذارد، این مطالعه با هدف شناسایی روش های استفاده شده در خانم های متاهل برای حفظ و ارتقای سلامت روان به منظور طراحی مداخلات مناسب طراحی شده است.
    مواد و روش ها این مطالعه به صورت کیفی طراحی و اجرا شده است. جامعه آماری این مطالعه شامل خانم های متاهل 18 تا 65 ساله ساکن منطقه 22 شهرداری تهران هستند. اطلاعات از طریق مصاحبه عمیق فردی با 15زن متاهل 18 تا 65 ساله تهرانی از طریق نمونه گیری هدفمند جمع آوری شد. تحلیل داده ها بر اساس تجزیه وتحلیل محتوا صورت گرفت.
    یافته ها به منظور حفظ و ارتقای سلامت روان، درخانم های متاهل شهر تهران از چهار شیوه استفاده می کنند که شامل تقویت ابعاد معنوی؛ مهارت آموزی در زمینه های مدیریت استرس، مثبت اندیشی، خودکنترلی و حل مسئله؛ دریافت کمک از افراد ذی صلاح و برنامه ریزی با توجه به اولویت ها به منظور پرهیز از یک نواختی است.
    نتیجه گیری شرکت کنندگان تهرانی به منظور حفظ و ارتقای سلامت روان از تقویت ابعاد معنوی، مهارت آموزی، برنامه ریزی و درنهایت مشاوره استفاده می کنند. شرکت کنندگان تهرانی از شیوه های مقابله با استرس هیجان مدار و مسئله مدار برای حفظ و ارتقای سلامت روان خود بهره می گیرند.
    کلیدواژگان: ارتقای سلامت روان، زنان، مطالعه کیفی
  • محمد مهراد صدر، نوشین خادم الرضا، سحرناز اخباری، مرضیه علمایی، سیدسپهر هاشمیان* صفحات 80-91
    هدف این مطالعه بررسی ساختار عاملی و پایایی پرسش نامه سبک های فرزندپروری 2 بود.
    مواد و روش ها این تحقیق توصیفی و از نوع اعتبارسنجی است. 381 نفر از دانشجویان دانشگاه حکیم سبزواری با روش نمونه گیری تصادفی خوشه ایبرای شرکت در این پژوهش انتخاب شدند و به پرسش نامه سبک های فرزندپروری 2 پاسخ دادند. ساختار عاملی پرسش نامه با تحلیل عاملی اکتشافی و تاییدی و پایایی ابزار با آلفای کرونباخ و روش آزمون بازآزمون بررسی شد.
    یافته ها نتیجه تحلیل مولفه های اصلی با چرخش واریماکس راه حل های سه عاملی و چهارعاملی را نشان داد که به ترتیب 13/45 و 17/52 درصد از واریانس کل را تبیین کردند. نتایج حاصل از تحلیل عاملی تاییدی شاخص های برازش بهتر راه حل سه عاملی را در مقایسه با راه حل چهار عاملی نشان داد که نشان دهنده برازش بهتر راه حل سه عاملی با داده ها و در جامعه ایران بود. آلفای کرونباخ کل مقیاس برابر 0/65 بود و برای سه عامل از 0/53 تا 0/75 به دست آمد. ضریب همبستگی در روش آزمون بازآزمون 0/77 به دست آمد که نشان دهنده پایایی قابل قبول ابزار است.
    نتیجه گیری به طور کلی نتایج نشان دهنده برازش و پایایی مناسب ساختار سه عاملی پرسش نامه است که می توان از آن برای تعیین سبک های فرزندپروری به منظور اهداف پژوهشی استفاده کرد.
    کلیدواژگان: ساختار عاملی، پایایی، سب کهای فرزندپروری، پرس شنامه سب کهای فرزندپروری
  • نوید خلیلی*، محمد اسماعیل پنجعلی زاده، یونس جهانی صفحات 92-107
    اهداف سرشت های خلقی، ویژگی های تحت بالینی هستند که با اختلالات خلقی مرتبطند. تاکنون خودپرسش نامه ارزیابی سرشت ممفیس، پیزا، پاریس و سان دیه گو (TEMPS-A) به بیش از 25 زبان در دنیا ترجمه شده است. در برخی از نسخه ها هم زمان با اعتبارسنجی، این پرسش نامه کوتاه نیز شده است. این مطالعه برای اعتبارسنجی نسخه فارسی کوتاه این پرسش نامه در ایران انجام شده است.
    مواد و روش ها مطالعه به روش مقطعی انجام شد. نمونه شامل 694 دانشجوی دانشگاه شهید باهنر کرمان از 10 دانشکده مختلف و روش نمونه گیری تصادفی طبقه بندی شده بود. پس از مراحل ترجمه و بازترجمه پرسش نامه 110 سوالی از تمامی شرکت کنندگان خواسته شد ترجمه فارسی پرسش نامه را کامل کنند. تحلیل عامل اکتشافی با روش تحلیل مولفه اصلی به کارگرفته شد. با توجه به مطالعات مشابه و مفروضات نظری ابتدا راه حل پنج عاملی به کار گرفته شد. برای بررسی انسجام درونی زیرمقیاس های نسخه فارسی کوتاه از آلفای کرونباخ استفاده شد. ضریب همبستگی پیرسون بین زیرمقیاس های نسخه فارسی کوتاه با هم و همچنین بین هر کدام از آن ها با زیرمقیاس متناظر از نسخه 110سوالی مشخص شد. تفاوت دو جنس در هر زیرمقیاس نسخه فارسی کوتاه با آزمون یو مان-ویتنی بررسی شد. داده ها با نرم افزار SPSS نسخه 21 تحلیل شدند.
    یافته ها پنج عامل سرشت تحریک پذیر، مضطرب، افسرده خویی، ادواری خویی و شیداخویی به دست آمد که 35 جزء داشت و به ترتیب انسجام درونی 0/63 ،0/63، 66/0، 6/0 و 6/0 نشان دادند. از نظر ارتباط بین عوامل، قوی ترین ارتباط بین زیرمقیاس مضطرب با زیرمقیاس های افسرده خویی و تحریک پذیر مشاهده شد. زنان به طور معنی داری نمرات بیشتری در سرشت های افسرده خویی، مضطرب و تحریک پذیر و نمرات کمتری در زیرمقیاس ادواری خویی به دست آوردند. زیرمقیاس های نسخه فارسی کوتاه با زیرمقیاس های متناظر از ترجمه فارسی 110سوالی ارتباط پیرسون بین 48/0 و 78/0را نشان دادند.
    نتیجه گیری نسخه فارسی 35سوالی پرسش نامه TEMPS-A انسجام درونی قابل قبول و ارتباط خوبی با نسخه اصلی 110سوالی داشت. پژوهشگران ایرانی در مطالعات سرشت می توانند به شیوه آسان تری از این پرسش نامه استفاده کنند.
    کلیدواژگان: سرشت، اختلالات خلقی، روان سنجی، ایران
|
  • Alireza Karimpour Vazifehkhorani *, Abbas Bakhshipour Roodsari, Hossein Kamali Ghasemabadi, Niloofar Etemadi Chardah Pages 6-15
    Objectives The present study examined the effects of reward-driven task on improving the affective levels in individuals with depressive symptoms.
    Methods The present study is an experiment study with pretest- posttest and follow-up with control group. The community of this research was the students in Tabriz University in 2016-2017 semester. The sample size was 40 students which had visited the university counseling center 20 of them were assigned randomly to control group and 20 other experimental group. The intervention was given to the experimental group during 8 sessions (45 minutes per session) and 25 days by the Balloon Analogue Risk (reward-based task test), and the equivalent score obtained in each session was given to material rewards. Beck Depression Scale (BDI-II) and Mood Adjective Check List (MACL) were used for data collection. For data analysis, covariance analysis and SPSS version 23 software were used.
    Results The posttest mean scores of the participants based on reward-based task in the intervention group were 18.1, 12.6, and 14.1 for hedonic tone, tense arousal, and energetic arousal, respectively, and 13.9, 19.3, and 13.2, respectively for the control group; the difference between the two groups was statistically significant (P=0.01). The effect size of the present intervention was 0.70. In addition, the observed difference between the mean scores of the affective levels in the participants based on the reward-based task in the intervention group (mean scores 15.7, 14.4, and 11.7 for hedonic tone, tense arousal, and energetic arousal, respectively) and the control group (mean scores 14.1, 18.9, and 13.6 for hedonic tone, tense arousal, and energetic arousal, respectively) differed significantly in the follow-up stage (PConclusion Rewards and consequences of fun-producing factor strengthened the desire to earn rewards and improve the activity levels that would affect the depressed patients, and the negative effect was reduced with the reward situation.
    Keywords: Depression, Reinforcement, Reward-based task, Affective levels
  • Samira Fazaie *, Hassan Ashayeri Pages 16-29
    Objectives The present study investigated the impact of music education on the creativity of 7–9-year-old children in Tehran, Iran.
    Methods semi-experimental study comprised of pretest-posttest and control groups. The study participants were 7–9-year-old children from primary schools from 20 regions of Tehran. The sampling method used in this study was based on availability that recruited 20 individuals, who were and randomly selected (n=10 each for the test and control groups). Data were collected by Torrance creativity questionnaire as well as the Wechsler Intelligence Test 4, and analyzed by SPSS software in two descriptive and inferential parts using independent samples t-tests and analysis of covariance tests.
    Results The results showed that children had sufficient intelligence to receive music education, which significantly affected the components of children’s creativity.
    Conclusion Thus, music education can be taken into consideration as an effective tool for developing creativity in children.
    Keywords: Music teaching, Creativity, Children
  • Zahra Hooshyari, Ali Delavar *, Asghar Minaee, Hossein Eskandari Pages 30-43
    Objectives A few of the challenges involved in measuring moral development includes tools and methodology. The present study compared two neo-Kohlbergian approaches in the study of moral development.
    Methods A total of 40 peoples referred to the Center for Behavioral and Mental Health Assessment were selected as a sample group, subjected to QUAN-QUAL (equal) design, and assessed using Defining Issue Test (DIT), Sociomoral Reflection Measure-Short Form (SRM-SF), semi-structured interviews based on hypothetical moral dilemmas, and in-depth interviews based on real-life dilemmas.
    Results The results showed that DIT and SRM-SF scores were correlated in the moral maturity index; however, these two methods and the results of conflicts in real life exhibited significant differences .
    Conclusion Therefore, standards and instructions were applied to both methods including test based on the memory or recalling that would yield similar results. Furthermore, the difference between these two methods with respect to results and interviews based on real-life dilemmas might be dependent on the situation of the individual than the tools, making self-judgment easier for individuals.
    Keywords: Defining Issue Test, Sociomoral Reflection Measure- Short Form, Moral judgment interview, Hypothetical dilemmas, In-depth interview
  • Ali Mohammadzadeh, Ahmad Ashouri * Pages 44-55
    Objectives Machiavellianism, Narcissism and Psychopathy are often referred to as the dark triad of personality. This study explored the relationships of those personalities with three factor personality models.
    Methods The current study was conducted in correlational descriptive research context. A group of 203 normal participants from Tabriz Payame noor university students answered to MACH-IV, MCMI-II and EPQ-R personality questionnaires. Data analyzed using the stepwise multivariate regression analysis method.
    Results According to three factors model of personality, Machiavellianism was correlated to neuroticism (r=0.46, PConclusion The dark dimension of personality can be described in terms of high psychoticism, according to three factor personality model.
    Keywords: Machiavellianism, Narcissism, Antisocial personality, Personality disorders
  • Hamidreza Toufighi, Vandad Sharifi, Javad Alaghband Rad, Behrang Shadloo * Pages 56-69
    Objectives Discharge Planning is a dynamic, collaborative and comprehensive process which is aimed to promote the continuity of care after discharge and providing necessary services and support to the client and his/her caregivers. Recently, the efficacy of discharge planning has been shown in multiple studies on factors like re-admission, treatment adherence, length of stay, treatment costs, symptoms resolution and patients’ quality of life.
    Methods We used an evidence-based service development model which contained five steps, including needs assessment, situation analysis, cost-effectiveness evaluation, prioritization and structural design.
    Results Needs assessment studies and situation analysis showed that Roozbeh Hospital had some deficits in adherence to outpatient visit and length of stay indices. In the next step, prioritization among possible interventions and designing the structure and details of this service in Roozbeh Hospital performed based on the principles mentioned in the literature, needs of the center and feasibility of services, and finally a comprehensive, collaborative and continuous program designed which includes some steps which are patient data registration, needs assessment, coordinating services and checklists of the affairs.
    Conclusion Development and implementation of the discharge planning service has been performed as the first one in Iran, in Roozbeh Hospital and requires to be evaluated and revised continuously, and we hope that this program be prominent to other psychiatric inpatient centers and also higher order mental health organizations.
    Keywords: Mental disorders, Patient discharge, Health services
  • Monir Baradaran Eftekhari *, Ameneh Setareh Forouzan, Arash Mirabzadeh, Masoumeh Dejman, Hadi Yousefi Pages 70-79
    Objectives Mental health problems are prevalent especially in women all over the world. These problems have adverse effects on various aspects of life. Interventional programs to mental health promotion related to sociocultural structure and it is needed to know the coping mechanisms and mental health promotion strategies and it is the aim of this study.
    Methods This is a qualitative study. The relevant data were collected by in-depth interviews with 15 married women (18-65 years old) in Tehran. Then the obtained data were investigated through content analysis.
    Results Married women used four strategies to cope with the stress and promote the mental health status: a) strengthening the spiritual aspects, b) learning the skills of stress management, positive thinking, self-controlling and problem solving, c) seeking help, and d) setting their priorities setting and avoid daily boring tasks.
    Conclusion Teaching coping mechanisms based on problem-solving techniques is essential for mental health promotion in married women.
    Keywords: Mental health promotion, Women, Qualitative study
  • Mohammad Mehrad Sadr, Nooshin Khademolreza, Saharnaz Akhbari, Marzieh Olamaei, Seyed Sepehr Hashemian* Pages 80-91
    Objectives The present study investigated the factor structure and reliability of the Parenting Style Index 2.
    Methods A total of 381 students of Hakim Sabzevari University filled out the survey. An exploratory and confirmatory factor analysis was used to investigate the factor structure of the method, and Cronbach’s alpha and test-retest methods were employed for examining the reliability.
    Results The results of the principal component with varimax rotation showed three- and four-factorial solutions that explained 45.13% and 52.17% of the total variance, respectively. The results of the confirmatory factor analysis showed that the three-factorial solution was a better indication of the data than the four-factorial solution and that it fitted the data adequately in the Iranian society. The Cronbach’s alpha of the instrument was 0.65 and that for the subscales of the instrument was 0.53–0.75. The correlation coefficient of test-retest was 0.77, which demonstrated acceptable reliability of the instrument.
    Conclusion Acceptable reliability and fitting well with the data in Iranian society rendered the 3 factor PSI II as a suitable measure for determining the perceived parenting style with respect to screening or clinical purposes.
    Keywords: Factor structure, Reliability, Parenting style, Parenting style index
  • Navid Khalili *, Mohammad Esmaiel Panjalizadeh, Yunes Jahani Pages 92-107
    Objectives Affective temperaments are subclinical trait manifestations related to mood disorders. The temperament evaluation of Memphis, Pisa, Paris, and San Diego autoquestionnaire (TEMPS-A) has been translated into more than 25 languages worldwide and has been shortened in a few of these translations. The primary objective of the study is to validate a brief Persian version of the TEMPS-A.
    Methods The sample consisted of 694 University students educated in 10 different faculties of Bahonar University of Kerman, Iran. After translation and back-translation process, participants were asked to complete the Persian translation of the original 110-item TEMPS-A. The exploratory factor was analyzed using the principal component analysis method. A five-factor solution was applied based on other studies and theoretical assumptions.
    Results The five factors such as irritability, anxiety, dysthymic, cyclothymic, and hyperthymic temperaments with a total of 35 items showed acceptable Cronbach’s alpha 0.63, 0.63, 0.66, 0.6, and 0.6, respectively. Anxious-dysthymic and anxious-irritability pairs showed the highest Pearson’s correlation coefficient of 0.4. Female subjects scored significantly more on the dysthymic, anxiety, and irritability temperaments and less on the cyclothymic temperament. The subscales of the short Persian version showed satisfactory Pearson’s correlation coefficients between 0.48 and 0.78 with similar subscales from the Persian translation of 110-item TEMPS-A.
    Conclusion The 35-item Persian version of the TEMPS-A demonstrated acceptable internal consistency and sufficient correlation with the original version, and hence, can be conveniently used for the temperament studies of individuals using Persian language.
    Keywords: Temperament, Mood disorders, Psychometrics, Iran